فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 73 (بهار 1401)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 73 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهه سادات حسینی*، مظفر جمالیان پور صفحات 1-26

    ازآنجایی که ابزاراطلاع رسانی حسابرس گزارش حسابرسی است، لحن وکلمات مورد استفاده در این گزارش نیز از اهمیت به سزایی برخوردار است. اگرچه گزارش حسابرس در طول زمان ارتقا یافته اما هنوز با مشکلاتی مواجه است از این رو می‏بایست بسیار موشکافانه تر تهیه شود تا از برداشت‏های نادرست تا حد امکان کاسته شود. در پژوهش حاضر تاثیر مدیریت سود بر لحن و پیچیدگی گزارشات حسابرس مورد بررسی قرارگرفته است که پس از شرح مبانی نظری و تدوین فرضیه های پژوهش، تعداد 135 شرکت پذیرفته شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار طی سالهای 1396 و1397 برگزیده شد و از طریق رگرسیون حداقل مربعات معمولی مورد آزمون قرارگرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که رابطه ی منفی معناداری بین مدیریت سود تعهدی و لحن مثبت گزارش حسابرس وجود دارد، همچنین یافته ها وجود یک رابطه ی مثبت معنی داری بین مدیریت سود و پیچیدگی گزارشات را نیز نشان می‏دهد. متن کاوی گزارشات حسابرسی می‏تواند علاوه بر بیان اهمیت و کاربرد این موضوع برای حسابرسان، برای خط مشی گذاران و تدوین کنندگان استانداردهای گزارشگری نیز موجب شناخت فاصله ی انتظارات و همچنین قدم برداشتن در راستای کاهش این فاصله از طریق الزام به تهیه ی گزارشات حسابرسی خوانا ‏شود. علاوه ‏بر‏این کمک می‏کند درک افراد از تاثیرات استفاده از اطلاعات کیفی، مانند زبان گزارشگری درگزارش‏های مالی و حسابرسی وسیع‏تر شود. کلیدواژه ها : لحن گزارش حسابرس، پیچیدگی، مدیریت سود تعهدی، متن کاوی، فاصله ی انتظارات

    کلیدواژگان: لحن گزارش حسابرس، پیچیدگی، مدیریت سود تعهدی، متن کاوی، فاصله ی انتظارات
  • ناهید محمدی*، مهدی بهار مقدم، امید پورحیدری صفحات 27-56

    پیش بینی نرخ بازده سهام و قیمت گذاری اوراق بهادار یکی از مهمترین موضوعات بازارهای مالی است. اطلاعات ارایه شده توسط مدیران در صورتهای مالی شرکتها به سرمایه گذاران دراتخاذ تصمیم های بهینه کمک می کند، ارزش این اطلاعات، وابسته به دقت و صحت آن ها است وسوگیریهای مدیران به درستی اطلاعات خدشه وارد نموده و سبب پیش ینی های ناصحیح و بالطبع تصمیم گیری اشتباه می شود. حاکمیت شرکتی با نقش نظارتی بر رفتارهای فرصت طلبانه مدیران و با هدف کاهش تضاد منافع میان سهامداران و مدیران ایجاد شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مکانیزم های حاکمیت شرکتی بر رابطه چسبندگی انتظارات مدیران و بازده سهام است که بازده سهام با استفاده از مدل سه عاملی فاما و فرنچ محاسبه شده و مکانیزم های حاکمیت شرکتی مورد مطالعه، نسبت اعضای غیر موظف ، نقش دوگانه مدیر عامل و سهامدارن نهادی است. فرضیه های پژوهش با استفاده از داده های 178 شرکت که داده های آنها دردسترس بود و در خلال سالهای 1390 تا1396 و با استفاده از رگرسیون چند متغیره و داده های ترکیبی مورد آزمون قرار گرفت. یافته ها حاکی از رابطه معنادار چسبندگی انتظارات مدیران و بازده سهام و همچنین تنها مکانیزم درصد سهامداران نهادی بر بر رابطه چسبندگی انتظارات مدیران و بازده سهام تاثیر معنادار دارد.

    کلیدواژگان: چسبندگی انتظارات مدیران، نقش دوگانه مدیر عامل، سهامداران نهادی، اعضای غیر موظف و مدل سه عاملی فاما و فرنچ
  • عباس افلاطونی*، زهرا نیکبخت، کفسان منصوری صفحات 57-84

    وجود مازاد وجه نقد در شرکت موجب راکد ماندن منابع می شود و کسری وجه نقد باعث از دست رفتن فرصت های سرمایه گذاری می گردد. به همین دلیل، شرکت ها عموما سعی می کنند سطح بهینه ای از وجه نقد را نگهداری کنند. افزون بر آن، شرکت ها تلاش می کنند هرگونه انحراف نگهداشت وجه نقد از سطح بهینه آن را به سرعت، تصحیح کنند. سطح نگهداشت وجه نقد و نیز سرعت تصحیح شکاف بین نسبت نگهداشت وجه نقد واقعی و نسبت بهینه، تابع عوامل مختلفی است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر راهبردهای تجاری (تدافعی و آینده نگر) شرکت بر سطح نگهداشت وجه نقد و سرعت تعدیل آن است. در این راستا، از داده های 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1399-1392 (960 سال شرکت) استفاده شده است. جهت برازش مدل های ایستا از برآوردگر حداقل مربعات معمولی و جهت تخمین مدل های پویا از رویکرد گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد شرکت هایی که از راهبرد تجاری آینده نگر بهره مند هستند، در مقایسه با شرکت هایی با راهبرد تدافعی، نسبت نگهداشت وجه نقد کوچک تری دارند و فاصله بین نسبت نگهداشت وجه نقد واقعی و نسبت بهینه را با سرعت بیشتری تصحیح می کنند. نتایج آزمون های تکمیلی که یافته های اصلی پژوهش را تایید می کنند با پیش بینی های مطرح در نظریه توازن، سازگاری دارند.

    کلیدواژگان: راهبرد تدافعی، راهبرد آینده نگر، نگهداشت وجه نقد، سرعت تعدیل، نظریه توازن
  • نرگس حمیدیان*، گلناز اسحقی صفحات 85-115

    مربوط بودن و سودمند بودن اطلاعات حسابداری می تواند از طریق ارتباط همزمان بین اطلاعات حسابداری، بازده یا قیمت بازار سهام اندازه گیری شود. قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری، به عنوان یک ویژگی کیفی اطلاعات، ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری را افزایش می دهد. همچنین ابهام در گزارشگری مالی از طریق سیستم مالی شرکت ها باعث افزایش نوسان بازده سهام شده و افزایش ریسک سرمایه گذاری و بی اعتمادی سرمایه گذاران را در پی دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر قابلیت مقایسه صورت های مالی و ابهام در گزارشگری مالی بر ارتباط ارزشی سود و ارزش دفتری هر سهم است. نمونه پژوهش شامل 137 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 لغایت 1398 بوده و برای آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیونی چند متغیره به روش داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج نشان داد که سود و ارزش دفتری هر سهم دارای ارتباط ارزشی بوده و قابلیت مقایسه صورت های مالی، ارتباط ارزشی سود هر سهم را افزایش می دهد. ولی بر خلاف مبانی نظری، قابلیت مقایسه، ارتباط ارزشی ارزش دفتری هر سهم را کاهش می دهد. از سوی دیگر ابهام گزارشگری مالی، ارتباط ارزشی ارزش دفتری هر سهم ناشی از قابلیت مقایسه صورت های مالی را کاهش داده، ولی بر ارتباط ارزشی سود هر سهم ناشی از قابلیت مقایسه تاثیری ندارد.

    کلیدواژگان: ارتباط ارزشی، قابلیت مقایسه صورت های مالی، ابهام در گزارشگری مالی، سود هر سهم
  • فرزاد ایوانی، حدیث عبدی*، فرشید خیراللهی، مهری علیمرادی صفحات 117-149

    هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین شکاف انتظار حسابرسی و اطمینان سرمایه گذاران و همچنین بررسی نقش متغیر بهبود سطح ارتباطات حسابرسان بر این رابطه بوده است. بدین منظور، از یک مدل معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS-SEM) و یک مدل با سازه های مرتبه بالاتر استفاده شده است. با استفاده اطلاعات گردآوری شده از پرسشنامه مربوط به حسابرسان و سرمایه-گذاران نهادی، به عنوان یکی از اصلی ترین کاربران صورت های مالی، به بررسی برداشت سرمایه گذاران از شکاف انتظار معقول حسابرسی (شکاف عملکرد حسابرسی و شکاف استاندارد حسابرسی) و شکاف نامعقول (غیرقابل تصور) حسابرسی و تاثیر بهبود سطح ارتباطات حسابرسان بر این برداشت، پرداخته شده است. براساس یافته ها و مقادیر مربوط به ضرایب مسیرها، کیفیت حسابرسی و تضمین آموزش حسابرسی بر اطمینان سرمایه گذاران اثر معنادار و مثبتی داشته است. همچنین بین شکاف عملکرد و شکاف نامعقول حسابرسی با سطح اطمینان سرمایه گذاران رابطه معنادار و منفی دیده شده است. از دیگر یافته های این پژوهش، اثر معنادار و مثبت بهبود سطح ارتباطات حسابرسان بر رابطه بین شکاف عملکرد حسابرسی و شکاف نامعقول حسابرسی با سطح اطمینان سرمایه گذاران، بوده است؛ از طرفی، برآورد و تحلیل شاخص های نیکویی برازش با استفاده از نرم افزار Smart-PLS نیز انطباق چارچوب مفهومی و پیشینه تجربی را با نتایج تایید کرده است.

    کلیدواژگان: اطمینان سرمایه گذاران، بهبود سطح ارتباطات حسابرسان، شکاف عملکرد حسابرسی، شکاف استاندارد حسابرسی، شکاف نامعقول حسابرسی
  • رضا تقی زاده*، محمد عبدزاده کنفی، عالیه قرمزی صفحات 151-175

    این پژوهش به بررسی کیفیت سود در شبکه روابط هیات مدیره شرکت های موجود در بازار سرمایه ایران در بازه زمانی 1390 تا 1398 پرداخت. پژوهش حاضر دارای یک رویکرد کمی است که به لحاظ اجرا از نوع پس رویدادی و مبتنی بر تکنیک های گرافیکی بر اساس نظریه گراف است. همچنین، جهت انجام آزمون های پژوهش از روش تحلیل شبکه و تحلیل رگرسیون استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد در شبکه ارتباطی شرکت ها، برخی از آن ها در جایگاه و موقعیت بهتری قرار دارند و از توان دسترسی و تاثیرگذاری بیشتری برخوردار هستند. موقعیت بهتر می تواند به سهولت در دسترسی سریع تر به اطلاعات و منابع منجر شود. همچنین، نتایج مربوط به آزمون فرضیه ها نشان داد بین مرکزیت بینابینی و کیفیت سود رابطه معناداری وجود ندارد. اما بین مرکزیت درجه و کیفیت سود رابطه منفی معنادار و بین مرکزیت نزدیکی و کیفیت سود رابطه مثبت معنا دار وجود دارد. به عبارت دیگر، می توان گفت موقعیت و جایگاه در ساختار روابط می تواند به نوعی بر کیفیت سود شرکت ها تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت سود، هیات مدیره، سرمایه اجتماعی، تحلیل شبکه
  • محمد خطیری، علی قاسمی*، مهتاب درویش تبار احمد چالی، امید مهری نمک آورانی صفحات 177-205

    مطالعه حاضر به بررسی اثر ساختار مالکیت در تعدیل ارتباط میان معاملات با اشخاص وابسته و حق الزحمه غیر منتظره حسابرسی در شرکت های زیان ده پرداخته است. در این مسیر و به منظور حصول اهداف پژوهش؛ اطلاعات 71 شرکت برای یک دوره ده ساله از ابتدای سال 1389 تا پایان سال 1398 استخراج، متغیرهای پژوهش محاسبه و آزمون های آماری لازم صورت گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بوده و طرح آن از نوع تجربی و با استفاده از رویکرد پس‏ رویدادی است. یافته ها بیان داشت یک ارتباط مثبت و معنادار میان معاملات با اشخاص وابسته و حق الزحمه غیر منتظره حسابرسی وجود داشته و استقلال هیات مدیره و دوگانگی نقش مدیرعامل بر این ارتباط، بصورت معناداری اثرگذار است. از طرفی اندازه هیات مدیره و ثبات مدیرعامل؛ بر این ارتباط اثر معناداری نداشتند. بر این اساس می توان بیان داشت معاملات با اشخاص وابسته موجب افزایش هزینه های غیر منتظره حسابرسی شده و استقلال هیات مدیره و دوگانگی نقش مدیرعامل موجب کاهش ارتباط میان معاملات با اشخاص وابسته و هزینه های غیر منتظره حسابرسی می شوند.

    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، معاملات با اشخاص وابسته، حق الزحمه غیر منتظره حسابرسی
|
  • Elahe Sadat Hosseini *, Mozaffar Jamalianpour Pages 1-26

    Since the auditor's information tool is the audit report, the language and wording used in this report are critical. Although the auditor's report has improved over time, it still suffers from problems. Therefore, audit reports must be prepared carefully to reduce misconceptions as much as possible. In the present study, the effect of earnings management on the tone and complexity of the auditor's reports has been investigated. After prior research and hypothesis development, 135 companies listed with the Tehran Stock Exchange during the years 1396 and 1397 were selected and tested using ordinary least squares regression. The results indicate a significant negative relationship between accrued earnings management and the positive tone of the auditor's report. The findings also show a significant positive relationship between earnings management and reporting complexity. In addition to expressing the importance and application of this issue for auditors, text mining of audit reports can also help policymakers and developers of reporting standards recognize the expectations gap and take steps to reduce this gap by providing readable audit reports. In addition, it helps to broaden people's understanding of the effects of using qualitative information, such as reporting language, in financial and auditing reports. Also, it shows the relationship between the tone of the auditor's report that is influenced by strategic choice and the use of qualitative disclosure is closely related to the company's performance.

    Keywords: Auditor report tone, Complexity, accrued earnings management, Text Mining, Expectation Gap
  • Nahid Mohamadi *, Mehdi Baharmoghadam, Omid Pourheidari Pages 27-56

    Predicting stock rates and securities pricing is one of the most important issues in financial markets. The information provided by managers in corporate financial statements helps investors make optimal decisions. The value of this information depends on their accuracy and correctness, and managers' biases distort the information correctly and lead to incorrect predictions and, of course, wrong decisions. Corporate governance is created by overseeing the opportunistic behaviors of managers and with the aim of reducing the conflict of interest between shareholders and managers.The aim of this study was to investigate the effect of corporate governance mechanisms on the relationship between managers' expectations and stock returns. Stock returns were calculated using the Fama and French three-factor model. It is an institutional agent and shareholder. The research hypotheses were tested using data from 178 companies whose data were available during the years 1390 to 1396 and using multivariate regression and combined data.Findings indicate that there is a significant relationship between managers 'expectations stickiness and stock returns and also only the mechanism of percentage of institutional shareholders has a significant effect on the relationship between managers' expectations stickiness and stock returns.

    Keywords: managers ', expectations stickiness, dual roles of CEOs, institutional shareholders, non-executive members, and Fama, French', s three-factor model
  • Abbas Aflatooni *, Zahra Nikbakht, Kefsan Mansouri Pages 57-84

    The existence of firms' excess cash causes resources to stagnate and, cash deficit causes loss of investment opportunities. Therefore, firms generally try to maintain an optimal level of cash holdings. In addition, firms attempt to quickly correct any deviations from the optimal level of cash holdings. The level of cash holdings and the speed of correcting the gap between the actual and the optimal level of cash holdings depend on several factors. The purpose of this study is to investigate the effect of the firm's business strategies (defenders and prospectors) on the level of cash holding and its speed of adjustment. In this regard, the data of 120 firms listed on the Tehran Stock Exchange (TSE) during 2013-2020 (960 firm-years) have been used. The static models are estimated using ordinary least squares (OLS) estimator and, the system generalized method of moments estimator (GMM) is used to estimate dynamic models. The results show that the prospectors have a smaller cash holdings ratio than defenders, and also, the prospectors have lower cash holdings speed of adjustment than defenders. The results of supplementary tests that confirm the research's main findings are consistent with the predictions made in trade-off theory.

    Keywords: defensive strategy, prospective Strategy, cash holding, Adjustment Speed, Trade-off Theory
  • Narges Hamidian *, Golnaz Eshaghi Pages 85-115

    The relevance and usefulness of accounting information can be measured by the simultaneous relationship between accounting information, returns or stock market prices. The Comparability of accounting information, as a qualitative feature of information, increases the value relevance of accounting information. Also opacity in financial reporting through the corporate financial system increases stock volatility and, as a result, increases investment risk and investor distrust. Accordingly, the purpose of this study is the effect of comparability of financial statements and opacity in financial reporting on the value relevance between earnings and book value per share. Accordingly, a sample of 137 companies was selected from the companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2013 to 2019 and to test the hypotheses, a multivariate regression model using the panel data method was used. The results showed that earnings and book value per share have a value relevance and the comparability of financial statements increases the value relevance of earnings per share. But contrary to the literature, comparability reduces the value relevance of book value per share. On the other hand, the opacity of financial reporting reduces the value relevance of book value per share due to comparability of financial statements, but does not affect the value relevance of earnings per share due to comparability.

    Keywords: Value Relevance, Comparability of financial statements, Opacity in Financial Reporting, Earnings per Share
  • Farzad Eivani, Hadis Abdi *, Farshid Kheirollahi, Mehri Alimoradi Pages 117-149

    The purpose of this study was to investigate the relationship between the audit expectation gap and investor confidence, also to investigate the role of the auditor’s improved level of communication on this relationship. To investigate this effect and a model with higher order constructs using a partial least-squares structural equation model (PLS-SEM), has been used. Based on a questionnaire survey with auditors and institutional investors, as one of the main users of audited financial statements, this study explored investors’ perceptions of both unreasonable and sensible audit expectation gaps (auditing performance and auditing standard gap) and the impact of auditor’s improved level of communication on this assessment. Based on the findings and values related to the path coefficients, audit quality and ensuring audit education have had a significant and positive effect on investor confidence. Also, a significant and negative relationship has been seen between the performance gap and the unreasonable audit gap with the level of investor confidence. Another finding of this study was the significant and positive effect of auditor’s improved level of communication on the relationship between the audit performance gap and the unreasonable audit gap with the level of investor confidence. Also, the calculation and analysis of fitness indicators using Smart-PLS software has confirmed the conformity of the conceptual framework and the experimental background with the results.

    Keywords: Investor Confidence, Aauditor&rsquo, s Improved Level of Communication, Auditing Performance Gap, Auditing Standard Gap, Unreasonable Audit Gap
  • Reza Taghizadeh *, Mohammad Abdzadeh Kanafi, Alieh Ghermezi Pages 151-175

    This study examines earnings quality in the relations network of the board of directors of companies in the Iranian stock market in the period 2011 to 2020. This study has a quantitative approach that is post-event in terms of implementation. Furthermore, it is based on graphic techniques on graph theory. Network analysis and regression analysis were used to conduct research tests. Findings showed that in the communication network of companies, some of them are in a better position and have more access and effectiveness. Better location can lead to easier access to information and resources faster. Also, the results of testing the hypotheses showed that there is no significant relationship between the betweenness centrality, and earnings quality. But there is a significant negative relationship between the degree centrality and earnings quality and a significant positive relationship between the closeness centrality, and the earnings quality. In other words, it can be said that the position in the structure of relationships can somehow affect earnings quality of companies.

    Keywords: Earnings quality, Board, Social Capital, Network analysis
  • Mohammad Khatiri, Ali Ghasemi *, Mahtab Darvishtabar Ahmad Chali, Omid Mehri Namak Avarani Pages 177-205

    The present study investigates the effect of ownership structure in adjusting relationship between related party transactions and unexpected audit fees in loss-making companies. In this way and order to achieve research objectives; Data of 71 companies were extracted for a ten-year period from the beginning of 2010 to the end of 2019, the research variables were calculated and the necessary statistical tests were performed. The method of this research is descriptive-correlational and its design is experimental using post-event approach. The Results Findings There is a positive and significant relationship between transactions with related parties and unexpected audit fees, and the independence of board of directors and duality of CEO's role have a significant effect on this relationship. On the other hand, the size of the board and CEO stability; They had no significant effect on this relationship. Conclusion say Transactions with related parties increase the unexpected costs of auditing and the independence of the board of directors and the duality of the role of the CEO reduce the relationship between transactions with related parties and unexpected auditing costs.

    Keywords: Ownership Structure, Related party transaction, Unexpected audit fees