فهرست مطالب

حسابداری و بودجه ریزی بخش عمومی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1400)

نشریه حسابداری و بودجه ریزی بخش عمومی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی جانی *، احمد پیفه، مهدی فغانی، محمد حسین دهقان صفحات 1-23

    وجود یک سیستم نظارت مالی مناسب، کمک موثری به استفاده صحیح از منابع مالی در تحقق برنامه های مصوب و در نهایت حفظ و حراست از بیت المال می کند. در این پژوهش به مطالعه و بررسی چالش‌ها و تنگناهای نظارت مالی ذیحسابان دستگاه‌های اجرایی در اجرای مطلوب نظام حسابداری بخش عمومی پرداخته شد تا با شناسایی موانع و چالش‌های موجود، پیشنهاداتی به منظور بهبود نظارت جهت رسیدن به اهداف نظام حسابداری بخش عمومی ارایه گردد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از بعد شیوه‌ سنجش متغیرها و گردآوری داده ها جزء پژوهش‌های توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری، کل ذیحسابان دستگاه های اجرایی کشور کارمند وزارت امور اقتصادی و دارایی به تعداد 742 نفر می باشند که از بین آنها 260 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. در این روش محقق از ابزار فیش برداری از منابع کتابخانه‌ای، ابزارهای طراحی شده نظیر چک‌لیست‌های تخصصی طراحی شده جهت گرداوری اطلاعات مورد نیاز، مصاحبه و پرسشنامه به طور ترکیبی استفاده کرده است. سپس با استفاده از نرم افزارهایSPSS وAMOS به تجزیه‌وتحلیل داده‌ها پرداخته شد. نتایج آماری در خصوص مولفه‌ها و موانع مرتبط با هفت شاخص قانونی، ساختاری، محیطی، اداری، سیاسی، انگیزشی و ویژگی های فردی در قالب 60 سوال و به‌صورت پرسشنامه طیف لیکرت استخراج گردید. یافته ها نشان دهنده تاثیر معنادار موانع و چالش‌های قانونی، ساختاری، محیطی، اداری، سیاسی، انگیزشی و ویژگی‌های فردی نظارت مالی ذیحسابان بر اجرای مطلوب نظام حسابداری بخش عمومی می‌باشد. در ادامه با استفاده از مدل‌یابی معادلات ساختاری، ارتباط و هبستگی بین هفت مولفه مذکور بررسی گردید که نتایج حاکی از ارتباط معنادار و هبستگی مثبت بین این هفت چالش را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: حسابداری بخش عمومی، ذیحساب، نظارت مالی، مدل معادلات ساختاری، دستگاه های اجرایی ایران
  • سید حسام وقفی *، مژگان عربیان اصل صفحات 24-38

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تکنولوژی هوش مصنوعی بر حسابداری پالایشگاه‌های کشور با تاکید بر پیش بینی مالی، شفافیت حسابداری و تصمیم گیری بهینه در سال 1400 است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ نوع روش، توصیفی-همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان مدیریت مالی شرکت پالایش گاز فجر جم می باشد که به دلیل محدودیت دسترسی به جامعه آماری با وجود بیماری کووید 19، تعداد 150 نفر با استفاده از فرمول کوکران و با روش نمونه گیری تصادفی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته دارای 4 بعد و حاوی 110 گویه بوده است. تحلیل داده ها نیز توسط نرم افزار SPSS نگارش 25 صورت پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد تکنولوژی هوش مصنوعی در پیش بینی مالی، شفافیت حسابداری و تصمیم گیری بهینه شرکت های پالایشگاهی، تاثیر مثبت و معناداری داشته است.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، پیش بینی مالی، شفافیت حسابداری، تصمیم گیری بهینه، حسابداری پالایشگاه
  • محمدحسین صفرزاده، جواد گزدرازی *، زهرا فراهانی صفحات 39-63

    در طول دهه های اخیر، اصلاحات و تغییرات مهمی در بخش مدیریت مالی عمومی به خصوص در زمینه حسابداری بخش عمومی و بودجه ریزی به وقوع پیوسته است. این اصلاحات از قبیل فرابودجه شامل تغییر سیاست ها و رویه های حسابداری عمومی می باشد. در واقع، اصل فرابودجه یک مدل مدیریتی تطبیق پذیر و عمدتا غیرمتمرکز و همچنین یکی از برجسته ترین نوآوری های مدیریتی قرن بیست و یکم است و در آن شرکت ها برای چیره شدن بر مشکلات ذاتی بودجه بندی سالانه سنتی از آن استفاده می کنند. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر توصیف فرآیند تغییرات حسابداری و اصول فرابودجه در بخش عمومی است که به صورت مروری و از طریق بررسی ادبیات موجود انجام شده است. بررسی مطالعات پیشین نشان می دهد، اجرای اصول فرابودجه صرفا یک نوآوری نمادین نبوده و تغییرات در سطح دولت ها منجر به تغییر ساختارها و سیستم ها در سطح سازمانی و همچنین تصویب این اصل شده است. علاوه بر این، پژوهش حاضر توجه ویژه ای به ایزومورفیسم نهادی و رویکردهای آن داشته و به طور اجمالی به استانداردهای بین المللی حسابداری بخش عمومی و همچنین مزایا و چالش های آن نیز پرداخته است.

    کلیدواژگان: استانداردهای حسابداری بخش عمومی، فرابودجه، ایزومورفیسم، نظریه نهادی، بودجه بندی
  • ساره محسنی تنکابنی *، صدیقه طوطیان صفحات 64-84

    نظام بودجه‌ریزی مبتنی بر عملکرد (عملیاتی) به عنوان یک نظام مدیریتی برای ارتقای کارایی و اثربخشی مصرف منابع سازمانی مورد توجه جدی دولت‌ها در سطوح ملی و محلی بوده است. در این نظام اعتبارات بودجه-ای بر مبنای عملکرد واحدهای سازمانی در راستای تولید خروجی‌ها (محصولات و خدمات) یا همان اهداف کوتاه-مدت و یا دستیابی به پیامدها و یا همان اهداف بلند‌مدت، تخصیص می‌یابد و بدین ترتیب سازمان به سمت افزایش شفافیت در نحوه مصرف منابع برای انجام فعالیت‌ها، تولید خروجی‌ها و دستیابی به اهداف و استراتژی‌ها و نیز پاسخگویی بیشتر سوق می‌یابد. روش پژوهش حاضر، کمی از نوع فراتحلیل است. جامعه آماری پژوهش، شامل 71 مقاله درون‌مرزی است که تعداد 20 مقاله با استفاده از روش نمونه‌گیری غیرتصادفی هدفمند به عنوان نمونه وارد فرایند فراتحلیل شدند. پایایی شناسایی از طریق توافق داوران در انتخاب مقاله‌ها و طبقه‌بندی آنها، پایایی شناسه‌گذاری از طریق توافق داورها در مورد استفاده از مفاهیم خاص برای شناسه‌گذاری متغیرها و پایایی سطح معناداری و اندازه اثر از طریق توافق در محاسبات اندازه اثر در بین دو فراتحلیل‌گر به دست آمد. یافته‌های پژوهش نشان داد متغیرهای فنی و فرایندی، محیطی و انسانی، مهمترین عوامل عدم استقرار بودجه‌ریزی عملیاتی در دستگاه‌های دولتی کشور بودند. از میان 3 متغیر و 41 اندازه اثر، (اندازه‌های اثر بین 1/0-3/0، 3/0-5/0 و بالاتر از 5/0 بودند و به ترتیب کم، متوسط و زیاد فرض شد)، سهم عوامل فنی و فرایندی با میانگین اندازه اثر 58/0 برای استقرار بودجه‌ریزی عملیاتی پررنگ‌تر است. عوامل محیطی با میانگین اندازه اثر 53/0، عوامل انسانی با میانگین اندازه اثر 51/0 به ترتیب اولویت دوم و سوم را تشکیل می‌دهند.

    کلیدواژگان: بودجه ریزی عملیاتی، فراتحلیل، عوامل محیطی، عوامل انسانی، عوامل فنی و فرایندی
  • مهدی فرجی * صفحات 85-93

    همه‌گیری مستمر کووید-19 فشار قابل توجهی بر دولت‌ها، از نظر مالی و حفظ ارایه موثر خدمات عمومی ‌وارد کرده است. تجربه انگلستان در ارتباط با صورت های مالی تلفیقی دولت (WGA) نشان می‌دهد که اولا، اگرچه این ابزار نوشداروی تمامی مشکلات نیست، اما WGA دارایی‌ها و بدهی‌هایی را برجسته نموده (مانند بدهی‌های بازنشستگی آینده، ادعاهای سهل‌انگاری بالینی و تعهدات مشارکت عمومی - خصوصی) که در حال حاضر تحت پوشش اصول حسابداری دولتی قرار ندارند. ثانیا شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد WGA به برنامه‌ریزی کمک می‌کند، تصمیم‌گیری در مورد استفاده از دارایی‌ها را تسهیل می‌کند، شفافیت مالی بخش عمومی ‌را افزایش می‌دهد و به گفتگوها در مورد مدیریت ریسک بلندمدت و سیاست‌های مالی کمک می‌کند. انتهای سال 2021 زمانی است که 10 سال از انتشار اولین صورت های مالی تلفیقی دولتی در انگلستان می‌گذرد که نشان‌دهنده اولین مجموعه صورت‌های مالی حسابرسی شده است که مطابق با استانداردهای بین‌المللی حسابداری برای بخش عمومی‌ انگلستان تهیه شده است. با توجه به اینکه دولت‌ها در سراسر جهان منابع قابل توجهی را برای نوسازی شیوه‌ها و سیستم‌های گزارشگری مالی خود سرمایه‌گذاری می‌کنند، باید این مسئله را در نظر بگیریم که آیا این تغییرات با افزایش ارزش پولی همراه خواهند بود و اینکه آیا منتج به منافع ملموسی خواهند شد یا خیر. به دلیل نیاز به تحقیقات بیشتر برای پی بردن به مزایای عملی اصلاحات حسابداری بخش عمومی، مقاله حاضر به بررسی سودمندی WGA در کشوری مانند انگلستان می‌پردازد و محدودیت‌ها و چالش‌های پیش رو را بیان می‌کند. با توجه به افزایش تعهدات آینده و افزایش سطح بدهی، این مقاله توضیح می‌دهد که چگونه اطلاعات WGA می‌تواند به تصمیم‌گیری دولت ها کمک کند.

    کلیدواژگان: صورتهای مالی تلفیقی دولت، بخش عمومی، کووید-19، انگلستان
  • اسماعیل پورقلی *، اعظم السادات اسمعیل زاده صفحات 94-105

    هدف اصلی این مقاله ارایه چالش های اساسی گذار به حسابداری تعهدی و اصلاحات حسابداری بخش عمومی در این زمینه است. توسعه مهارت های تخصصی و آموزش ازجمله اجزای اساسی این بحث می-باشد. از طرف دیگر موسسات آموزشی به عنوان بدنه دانش، نقشی اساسی در درک مفاهیم حسابداری بخش عمومی بازی می کنند. پژوهش حاضر بر اساس بررسی اسناد و گزارش های منتشره توسط نهادهای بین المللی مانند صندوق بین المللی پول، انجمن های حرفه ای مانند ACCA، استانداردگذاران مانند IPSASB و تجارب برخی کشورها در مدیریت مالی بخش عمومی، پیشنهاداتی به منظور بررسی و رفع برخی چالش ها ارایه می نماید. یافته‌های این مقاله ممکن است برای همه ذینفعان حسابداری بخش عمومی مفید باشد تا ارزش ایجاد یک بدنه دانش قوی در خصوص حسابداری بخش عمومی را درک کنند و به‌ویژه برای موسسات آموزشی، تدوین‌کنندگان استانداردها و نهادهای حرفه‌ای حسابداری تا نقش خود را در مکانیزم‌های حمایتی از اصلاحات مدیریت مالی عمومی ‌بپذیرند.

    کلیدواژگان: حسابداری تعهدی، آموزش حسابداری بخش عمومی، سیستم های اطلاعاتی، اصلاحات بخش عمومی، مدیریت مالی بخش عمومی
|
  • Mehdi Jani, Ahmad Pifeh, Mahdi Faghani, MohammedHossain Dehghan Pages 1-23

    Having a proper financial monitoring system helps to effectively use the financial resources in the implementation of approved programs and ultimately maintain and protect the treasury. In this study, the challenges and bottlenecks of the financial supervision of the controllers of the executive bodies in the proper implementation of the public sector accounting system were studied, in order to identify the existing obstacles and challenges to provide suggestions to improve supervision to achieve the objectives of the public sector accounting system. In terms of applied purpose, the present study is a descriptive and survey research in terms of method of measuring variables and data collection. The statistical population of the total controllers of the executive bodies of the country is 742 employees of the Ministry of Economic Affairs and Finance, from which 260 people were selected as a sample. In this method, the researcher has used the tools of taking notes from library resources, designed tools such as specialized checklists designed to collect the required information, interviews and questionnaires in combination. Then, the data were analyzed using SPSS and AMOS software. Statistical results regarding the components and barriers related to seven indicators of legal, structural, environmental, administrative, political, motivational and personal characteristics were extracted in the form of 60 questions and in the form of a Likert scale questionnaire. Findings show the significant impact of legal, structural, environmental, administrative, political, motivational barriers and challenges and personal characteristics of controllers' financial supervision on the proper implementation of the public sector accounting system. Then, using structural equation modeling, the relationship and correlation between the seven components were investigated, which shows a significant relationship and positive correlation between these seven challenges.

    Keywords: Public Sector accounting, Controllers, Financial monitoring, Structural equation modeling, Iranian organizations
  • Seyed Hesam Vaghfi, Mojgan Arabian Asl Pages 24-38

    The purpose of this study was to investigate the impact of artificial intelligence technology on the accounting of the country's refineries with emphasis on financial forecasting, accounting transparency and optimal decision making in 2021. This study was applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of method. The statistical population of this study included all financial management employees of Fajr Jam Gas Refining Company that due to limited access to the statistical population despite Covid 19 disease, 150 people were selected as the sample size using Cochran sampling formula and random sampling method. Data collection tool in this study was a researcher-made questionnaire with 4 dimensions and containing 110 items. Data analysis was performed by SPSS software version 25. The results showed that artificial intelligence technology has a positive and significant effect on financial forecasting, accounting transparency and optimal decision making of refineries.

    Keywords: Artificial intelligence, Financial forecasting, Accounting Transparency, Optimal decision making, Accounting of refinerie
  • MohammadHossein Safarzadeh, Javad Gezderazi, Zahra Farahani Pages 39-63

    In recent decades, significant reforms and changes have taken place in the public financial management sector, especially in the field of public sector accounting and budgeting. These reforms, such as extra-budgetary, include changes to public accounting policies and procedures. In fact, the metabudget principle is an adaptable and largely decentralized management model, as well as one of the most prominent management innovations of the 21st century, in which companies use it to overcome the inherent problems of traditional annual budgeting. The purpose of this study is to describe the process of accounting changes and extra-budgetary principles in the public sector, which has been done by reviewing the existing literature. A review of previous studies shows that the implementation of extra-budgetary principles is not merely a symbolic innovation, and changes at the government level have led to changes in structures and systems at the organizational level, as well as the adoption of this principle. In addition, the present study pays special attention to institutional isomorphism and its approaches and briefly addresses the international standards of public sector accounting as well as its advantages and challenges.

    Keywords: Public sector accounting standards, Beyond budgeting, Isomorphism, Institutional theory, Budgeting
  • Sareh Mohseni Tonekaboni, Sedigheh Toutian Pages 64-84

    Performance-based (operational) budgeting system as a management system to improve the efficiency and effectiveness of organizational resource consumption has been seriously considered by governments at the national and local levels. In this system, budget credits are allocated based on the performance of organizational units in order to produce outputs (products and services) or the same short-term goals or achieve the same results or long-term goals, and thus the organization to increase transparency in how to use Resources are directed to perform activities, generate outputs, and achieve goals and strategies, as well as greater accountability. The method of the present study is a bit of meta-analysis. The statistical population of the study includes 71 in-country articles, of which 20 articles were entered into the meta-analysis process using purposive non-random sampling method. Reliability of identification was obtained through the agreement of the judges in selecting the articles and their classification, reliability of identification was obtained through the agreement of the judges on the use of specific concepts to identify variables and reliability of the level of significance and effect size was obtained through agreement in calculating the size of the effect. Findings showed that technical and process, environmental and human variables were the most important factors in the lack of operational budgeting in government agencies. Among the 3 variables and 41 effect sizes (effect sizes were between 0.1-3.1, 0.5-0.3 and above 0.5 and were assumed to be low, medium and high, respectively), the share of technical factors And a process with an average effect size of 0.58 is more prominent for establishing operational budgeting. Environmental factors with an average effect size of 0.53, human factors with an average effect size of 0.51 are the second and third priority, respectively.

    Keywords: Operational budgeting, Meta-analysis, Environmental factors, Human factors, Technical, process factors
  • Mehdi Faraji Pages 85-93

    The ongoing Covid-19 epidemic has put significant pressure on governments, both financially and to maintain effective public service delivery. The UK's experience with whole of government accounts (WGA) shows that, first, although this tool is not the cure for all problems, But the WGA has highlighted assets and liabilities (such as future retirement debts, clinical negligence claims, and public-private partnership obligations) that are not currently covered by public accounting principles. Second, there is evidence that WGA helps with planning, facilitates asset decision making, increases public sector financial transparency, and facilitates discussions about long-term risk management and fiscal policy. The end of 2021 marks the 10th anniversary of the first consolidated financial statements in the United Kingdom, representing the first set of audited financial statements prepared in accordance with International Accounting Standards for the UK public sector. Given that governments around the world are investing significant resources in modernizing their financial reporting practices and systems, we need to consider whether these changes will increase monetary value and whether they will result in tangible benefits. Due to the need for further research to realize the practical benefits of public sector accounting reform, this article examines the usefulness of WGA in a country like the United Kingdom and outlines the limitations and challenges ahead. Given the increase in future liabilities and rising debt levels, this article explains how WGA information can help governments make decisions.

    Keywords: Government Consolidated Financial Statements, Public Sector, Covid19, United Kingdom
  • Esmail Pourgholi, Azam Sadat Esmailzadeh Pages 94-105

    The main purpose of this paper is to present the main challenges of the transition to accrual accounting and public sector accounting reforms in this area. The development of specialized skills and training are among the key components of this discussion. On the other hand, educational institutions, as the body of knowledge, play an essential role in understanding the concepts of public sector accounting. The present study is based on a review of documents and reports published by international organizations such as the International Monetary Fund, professional associations such as ACCA, standardizers such as IPSASB, and the experiences of some countries in public sector financial management and provides suggestions for reviewing and addressing some of the challenges. The findings of this article may be useful for all public sector accounting stakeholders to understand the value of building a strong body of knowledge about public sector accounting. Especially for educational institutions, standards developers and professional accounting institutions to accept their role in mechanisms to support public financial management reforms.

    Keywords: Accrual accounting, Public sector accounting training, Information systems, Public sector reform, Public sector financial management