فهرست مطالب

تعالی حقوق - سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1401)

نشریه تعالی حقوق
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پیمان نمامیان*، مهدی شهبازی، امید قنبری صفحات 3-34

    به رغم دهه ها تلاش ها از سوی جامعه بین المللی در قبال تروریسم به ویژه پس از حوادث تروریستی 11 سپتامبر 2001 و با گذشت دو دهه از آن، اما توفیقی در نیل به سرکوب آن نیافت. این در حالی است که تروریسم به طور فزاینده ای ضمن بسط و توسعه، با شدت، موجبات نقض صلح و امنیت بین المللی فراهم آورده است. آنچه جامعه بین المللی در عصر حاضر از طریق ارتکاب جرایم تروریستی دچار تشکیک و چالش شده است، فقد تعریفی متناسب و جهانی در شناسایی کلیه ابعاد و ظواهر این پدیده است که به دلایلی نظیر پایبندی دولت ها به دیدگاه ملی خود در مورد تروریسم به عنوان جنایت سازمان یافته، ابهام در تعریف، تفکیک میان مبارزات مشروع و آزادی بخش و توسل به تروریسم و امکان سوءاستفاده از حق دفاع مشروع، موجبات آن را فراهم کرده است. به هر روی، کنوانسیون های بین المللی و حتی منطقه ای ضدتروریسم علی رغم ارایه مصادیق متعددی از جرایم تروریستی، تاکنون نسبت به تعریفی واحد و جامع نسبت به تروریسم اقدام نکرده اند؛ در حالی که می توان راجع به جنگ و تعریف آن در کنوانسیون های چهارگانه ژنو اشاره کرد. افزون بر این، عدم وجود تعریف تروریسم را می توان در نبود وضوح ساختار و چارچوب عمل در نیل به اجماع میان دولت ها و سازمان های بین المللی جستجو کرد که وفق همین امر، تعریف و تصویب جهانی مشترک از تروریسم می تواند مقابله با تروریسم را به طور اساسی تسهیل و فرایند پاسخ گذاری را اثرگذار کند.

    کلیدواژگان: تروریسم، جنایت سازمان یافته، حوادث تروریستی 11 سپتامبر 2001، تهدید صلح و امنیت بین المللی، کنوانسیون های بین المللی ضدتروریسم
  • محمدشعیب عارفی*، مازیار خادمی، هدی غفاری صفحات 35-67

    از موضوعات مهم در ارتباط با نهادهای صیانت کننده از قانون اساسی، استقلال اعضای آن آن از فشارهای قوای دیگر حکومت است. در این راستا چگونگی گزینش، و به طور خاص تر، نصب آن ها، اثر مستقیمی بر کیفیت کارشان دارد. هر اندازه روش گزینش صحیح تر، ضوابط آن دقیق تر و به دور از ملاحظات سیاسی صورت گیرد، افرادی شایسته و با استقلال بیشتری انتخاب می شوند. ارتباط میان مقام گزینشگر و انتصاب اعضا، دو الگوی عمده را تشکیل داده است. الگوی نهاد واحد و الگوی نهاد مختلط. یکی از شاخه های الگوی دوم، الگوی حاکمیت پارلمانی می باشد این الگو نقش پراهمیتی برای پارلمان قایل شده است بدین گونه که انتخاب و تصویب نهایی اعضای نهاد صیانت کننده با پارلمان می باشد.در این مقاله با روش توصیفی -تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای به بررسی الگوی اکثریت قانونی که مورد تبعیت قانون اساسی ایران در انتخاب نیمی از اعضای شورای نگهبان قرار گرفته است همت گماردیم تا میزان استقلال نهاد مذکور را دریابیم. سوال این پژوهش این است «آیا الگوی انتخاب اعضای حقوقدان شورای نگهبان توانسته است با معیارهای الگوی پارلمانی همسو شود و چه میزان استقلال این نهاد را تضمین نموده است»؟ عدم صراحت قانون اساسی در زمینه حدود مشارکت قوه قضاییه و مجلس در انتخاب حقوقدانان و ارایه نظریات تفسیری شورای نگهبان در زمینه محدود کردن دخالت پارلمان با پیش بینی رای اکثریت نسبی و فاصله بین قوه قضاییه و کانون وکلای دادگستری و جامعه دانشگاهی از مشکلات پیشه روست که تا حدود زیادی با معیارهای الگوی اکثریت پارلمانی فاصله دارد.

    کلیدواژگان: شورای نگهبان، الگوی اکثریت پارلمانی، حقوقدانان شورای نگهبان، استقلال شورای نگهبان
  • عادل ساریخانی، محمدعلی حاجی ده آبادی، علی قبادیان* صفحات 69-95

    مرحله کشف جرم از مهم ترین مراحل فرآیند دادرسی کیفری است که در مواردی از جمله جرایم جنسی به عنف، مستلزم تجسس در حریم خصوصی افراد است و از این رو محل تعارض حقوق فردی و اجتماعی است. اصل اولی در فقه امامیه و به تبع آن حقوق کیفری ایران، رعایت حداکثری حریم خصوصی است که مستلزم عدم جواز تجسس و از این رو کشف جرم است. نقض این اصل نیازمند دلیل می باشد. این مقاله با روشی توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، جواز تجسس در حریم خصوصی در جرایم منافی عفت به عنف را مورد واکاوی قرار داده است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که ادله قرآنی و روایی ناهی از تجسس، از مواردی که حق یا موضوع مهم تری مانند حفظ حیات شخصی بیگناه یا لزوم پیشگیری از شیوع بیشتر فحشا یا فریادرسی از بزه دیده ای کاملا بیگناه و احقاق حقوق او در میان باشد، انصراف دارد و از این رو تجسس با توجه به ضرورت کمک به مظلوم و مقابله با اشاعه فحشا لازم است؛ امری که از نظر قانون گذار نیز تا حدی نادیده نمانده و در دو ماده 241 ق.م.ا و 102 آ.د.ک در جرایمی که به عنف باشد، تحقیق و تجسس توسط مقام قضایی را در محدوده شکایت مجاز دانسته است.

    کلیدواژگان: کشف جرم، تجسس، جرم منافی عفت به عنف، بزه پوشی، نقض حریم خصوصی
  • امیر احمدی* صفحات 97-126

    بی تردید برقراری عدالت در جوامع مستلزم دقت و اجرای صحیح قوانین است. پست مدرنیسم و منطق فازی تا حد زیادی در مقابل منطق دوارزشی ارسطویی سد محدود و موانع پیش روی علوم را می شکنند. باتوجه به افزایش آمار محبوسین ضرورت استفاده از علم جرم شناسی پست مدرن و استفاده از واکنش های متناسب و متنوع از سوی قانونگذار در مقابل جرم به عنوان کنشی روانی بر اساس منطق فازی ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی با بهره گیری از روش پیمایشی و طرح پرسشنامه منطبق با قانون مجازات اسلامی همراه با مصاحبه جمع آوری شده است. با توجه به افزایش آمار زندانیان، با استعانت از منطق فازی و جرم شناسی پست مدرن، تاثیر این دو بر اعمال کیفر حبس مورد بررسی قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان می دهد که با ایجاد یک سیستم فازی و بررسی های جرم شناسانه پست مدرن در مورد موقعیت و وضعیت مجرم در حین ارتکاب جرم، قضات می توانند با در نظر گرفتن شرایط پیش بینی شده در قانون، به جای صدور احکام حبس، احکام جایگزین آن را در قبال مجرم صادر کنند تا هم با کاهش میزان ورودی زندانیان مواجه شویم و هم افراد را در معرض قرار گرفتن آسیب های جدید دور نگه داشت. به نظر با تکیه بر رافت و فقه اسلامی و ایجاد سیستم فازی در قوه قضاییه و نگاه پست مدرنیته به جرم به سمت عدالت قضایی دقیق تر و کاهش نرخ زندانیان پیش خواهیم رفت.

    کلیدواژگان: منطق فازی، کیفر حبس، پست مدرنیسم، قوه قضاییه، جرم شناسی
  • مهدیه حاج علی اکبر، ابراهیم یاقوتی* صفحات 127-152

    هدف از انجام این پژوهش تحلیلی بر جایگاه اخلاق حسنه در فقه امامیه و نظام حقوقی ایران است، بنابراین مساله تحقیق حاضر این است که اخلاق حسنه در فقه امامیه و نظام حقوق ایران دارای چه جایگاهی می باشد؛ براساس یافته های پژوهش حاضر که به صورت تحلیلی و توصیفی صورت پذیرفته است نتایجی حاصل شد که، اخلاق حسنه  اخلاق مبنی بر فطرت و ضابطه ای، برای تحدید اراده افراد برای حفاظت از مصالح اجتماعی می باشد وآن را باید منبع قاعده حقوقی و گزاره های حقوقی دانست تا علاوه بر نقش صرفا سلبی، کارکرد ایجابی نیز داشته باشد و این منبع، همانند سایر منابع، متاثر از مبنای اعتبار قواعد در نظام حقوقی است. جرایم ارتکابی علیه اخلاق حسنه به صورت پراکنده در ابواب فقهی و قوانین ایران مورد اشاره قرار گرفته است، این جرایم گاهی به صورت فردی ارتکاب می‎یابندکه رویکرد اسلام به آنها پرده پوشی و اغماض برای جلوگیری از اشاعه فحشاء در جامعه اسلامی است ، اما هنگامی که این این جرایم به صورت سازمان یافته ارتکاب یابند، بحث اغماض و پرده پوشی کنار رفته و برخورد جدی در دستور کار قرار می‎گیرد، بخصوص اینکه این عمل با قصد اخلال در نظام اسلامی یا براندازی آن، انجام گیرد که در این صورت مشمول عناوین همچون افساد فی‎الارض‎‎ خواهد شد. همچنین برای ابطال قراردادهای مخالف اخلاق حسنه لازم نیست که نص خاص قانونی وجود داشته باشد، بلکه کافی است که قاضی، قرارداد را مخالف اخلاق حسنه تشخیص داده و باطل اعلام کند، هر چند قانون در آن مورد ساکت باشد. این مقاله به تحلیل جایگاه اخلاق حسنه در فقه امامیه و حقوق ایران می‎‎پردازد.

    کلیدواژگان: اخلاق‎ حسنه، فقه امامیه، حقوق ایران، قراردادها
  • جواد پیری*، غلامعلی سیفی زیناب، فائزه کاوسی صفحات 153-173

    تحقق رابطه حقوقی میان اشخاص اعم از اینکه در قالب قرارداد یا خارج از آن باشد، امری گریز ناپذیر است. این روابط حقوقی گاه در قالب دین و طلب بروز می کند. ممکن است شخص داین  جهت تضمین و تسهیل وصول مطالبات خود تضامینی را از شخص مدیون اخذ کرده باشد تا در صورت ناممکن شدن وصول طلب خود به طور مستقیم از شخص مدیون، از تضامین مذکور بهره مند شود. با این حال پس از ایجاد توثیق، ممکن است دین پایه، موضوع عقودی قرار گیرد که می توان از آن ها تحت عنوان عقد وثیقه ای ناقل ذمه نام برد. راجع به اینکه انعقاد این دسته از عقود چه تاثیری بر تضامین دین پایه دارد، تردیدهایی مطرح شده است. برخی بر این نظر هستند که پس از انعقاد عقود وثیقه ای ناقل ذمه، تضامین پیشین تعلق گرفته به دین پایه ساقط می شود؛ اما برخی دیگر قایل بر بقای تضامین مذکور بوده و معتقدند که تضامین پیشین دین پایه نیز علی رغم جابه جایی ذمه، در صورت لزوم قابل بهره برداری هستند. برای هر یک از دیدگاه های مذکور می توان به دلایلی تمسک جست. به طور کلی به نظر می رسد دیدگاه دوم از قوت بیشتری برخوردار است. در این نوشتار سعی نگارنده بر این بوده است که ادله هر یک از دیدگاه های فوق را با دید تحلیلی مورد مداقه و بررسی قرار دهد تا دیدگاه صحیح تبیین گردد.

    کلیدواژگان: ضمان، حواله، وثیقه، انتقال دین، انتقال طلب، تبدیل تعهد
  • علی کمیلی پور، لیلا رئیسی *، مسعود راعی صفحات 175-197

    تا پیش از پیش بینی موافقت نامه تریپس و ایجاد سازمان تجارت جهانی با رکن الزام آور جهت حل و فصل اختلافات، مواردی از الزام کشورها مبنی بر تصحیح و تغییر قوانین و پیش بینی ضمانت اجرای کیفری وجود نداشت. پیش بینی جرایم عمدی در باب تعیین مجازات در ماده 61 موافقت نامه تریپس نقطه شروعی برای حمایت عادلانه و منصفانه از مالکیت معنوی است. اکنون مساله اصلی تعیین نقش رکن حل و فصل اختلافات سازمان تجارت جهانی در تضمین کیفری حقوق مالکیت معنوی است. ماده 61 موافقت نامه تریپس در باب ضمانت اجرای کیفری، وجود رکن حل و فصل اختلافات و الزام دول عضو این سازمان بر قانونگذاری و تطبیق قوانین ملی با تریپس نشان از تضمین کیفری حداقلی دارد. با وجود این به نظر می رسد صرف اصلاح قوانین، فارغ از اصلاح ساختاری کشورها، این حمایت را در هاله ای از ابهام قرار داده و کشورها را به سوی روند تریپس پلاس رهنمون خواهد کرد. اگرچه بررسی رویه قضایی مرتبط با حوزه تضمین کیفری حاکی از آن است که موافقت‌نامه و رکن مذکور گامی مثبت در تطابق کشورها با استانداردهای مالکیت فکری است.

    کلیدواژگان: تریپس، تضمین کیفری، رویه قضایی، سازمان تجارت جهانی، مالکیت معنوی
|
  • Peyman Namamian *, Mehdi Shahbazi, Omid Ghanbari Pages 3-34

    Despite decades of efforts by the international community against terrorism, especially after the terrorist attacks of 9/11-2001, two decades later, it has not succeeded in suppressing it. Terrorism, on the other hand, is increasingly undermining international peace and security. What the international community has become skeptical about and challenged in the present age through the commission of terrorist crimes is the lack of a proper and universal definition in identifying all aspects and manifestations of this phenomenon. The definition has made the distinction between legitimate and liberating struggles and the use of terrorism and the possibility of abusing the right to self-defense. However, international conventions and even counterterrorism zones, despite providing numerous instances of terrorist offenses, have not yet come up with a single and comprehensive definition of terrorism; While we can refer to war and its definition in the four Geneva Conventions. In addition, the lack of a definition of terrorism can be traced to the lack of a clear structure and framework for achieving consensus between governments and international organizations, according to which a common global definition and approval of terrorism can substantially facilitate the counter-terrorism process.

    Keywords: Terrorism, organized crime, Terrorist Attacks of 9, 11-2001, Threat to International Peace, Security, International Counter-Terrorism Conventions
  • Mohammad Shoaib Arefi *, Maziyar Khademi, Hoda Ghafari Pages 35-67

    One of the most important issues related to constitutional institutions is its independence and impunity from the pressure other branches of government. In this regard, the way in which they are selected, and more specifically, the decision-making bodies on their installation, has direct impact on the quality of their work. The more accurate the selection method, the more precise its criteria, and away from political considerations, the more qualified and more independent people are selected. The relationship between the constituency and the appointment of members has two major patterns. Single entity pattern and mixed entity pattern. One of the branches of the second model is the model of parliamentary sovereignty. This model has an important role for parliament in that it elects and approves the final members of the body that assists parliament. Iran has selected half of the members of the Guardian Council to work to determine the extent of its independence. The lack of clarity in the constitution regarding the participation of the judiciary and parliament in the selection of jurists and the interpretation of the Guardian Council's interpretation of limiting parliament's interference with the prediction of the relative majority vote and the gap between the judiciary and the Bar Association and the academic community are problems. It is far from the criteria of the parliamentary majority model.

    Keywords: Guardian Council, Parliamentary Majority Model, Guardian Council Lawyers, Guardian Council Independence
  • Adel Sarikhani, Mohammad Ali Hajideh Abadi, Ali Qobadian * Pages 69-95

    The crime detection stage is considered as one of the most significant stages of the criminal proceedings. In cases which are related to sexual offenses such as rape and require violating individual privacy ,therefore is a place of conflict between individual and social rights. The first principle in Imamiyeh jurisprudence and, consequently, the criminal law of Iran, is the maximum observance of individual privacy, which requires the impermissibility of invading one’s privacy and failing to detect a crime. Violation of this principle requires a reason. This article, in a descriptive-analytical method and through using library resources, aims to explore the impermissibility of invading individual privacy in sexual crimes. The findings of the study indicate that there is no Quranic or narrative evidence for such cases which prohibits invading individual privacy when there are more important issues, such as the preservation of an innocent person's personal life or the need to prevent further prostitution or extortion of a completely innocent victim and the realization of his or her rights. Hence, such investigations are necessary due to the need to help the oppressed and to counter the spread of prostitution; This matter has not been neglected to some extent by legislators, and in two articles of  241 Q.M.K and 102 D.K, the investigation is permitted by the judicial authority within the scope of the complaint in cases of sexual assault.

    Keywords: Crime Detection, the violation of individual privacy, Sexual Crimes, covering crime, invasion of privacy
  • Amir Ahmadi * Pages 97-126

    Undoubtedly, justice in societies requires precision and proper implementation of laws. Postmodernism and fuzzy logic largely removes the barrier to Aristotelian dualism and the obstacles to the advancement of science. Given the increasing numbers of inmates, the necessity of using postmodern criminology and the use of appropriate and varied responses by legislators to crime seems to be a psychological action based on fuzzy logic. The present study is a descriptive study using survey method and questionnaire in accordance with Islamic Penal Code. Given the increasing number of prisoners, using the fuzzy logic and postmodern criminology, the effect of the two on imprisonment was investigated. The findings of this study show that by establishing a fuzzy system and postmodern forensic investigations of the offender's position and status while committing the crime, judges can issue alternative sentences of imprisonment in light of the conditions provided by law. Thus, both the inflow of prisoners is reduced and the exposure of new damage can be kept away. It would appear that we will move to a more rigorous approach to judicial justice by relying on Islamic jurisprudence and the creation of a fuzzy system in the judiciary and a postmodern view of crime.

    Keywords: Fuzzy logic, imprisonment, postmodernism, judicial power (judicature), criminology
  • Mahdiyeh Hajaliakbar, Ebrahim Yaghouti * Pages 127-152

    The purpose of this study is to analyze the position of good morals in Imami jurisprudence and the Iranian legal system, so the issue of the present study is what is the place of good morals in Imami jurisprudence and the Iranian legal system; Based on the findings of the present study, which has been done analytically and descriptively, the results were obtained that good morality, based on nature and norm, is to limit the will of individuals to protect social interests and it should be the source of legal rule and legal propositions. He knew that in addition to a purely negative role, it also has a positive function and this source, like other sources, is affected by the basis of validity of rules in the legal system. Crimes against good morals are widely mentioned in the jurisprudential chapters and laws of Iran. These crimes are sometimes committed individually. If these crimes are committed in an organized manner, the issue of negligence and veiling will be removed and a serious confrontation will be put on the agenda, especially if this act is done with the intention of disrupting the Islamic system or overthrowing it, in which case It will be subject to titles such as corruption on earth. Also, in order to annul contracts that are against good morals, it is not necessary that there is a specific legal text, but it is enough for the judge to recognize the contract as against good morals and declare it invalid, even if the law is silent about it. This article analyzes the position of good morals in Imami jurisprudence and Iranian law.

    Keywords: Good ethics, Imami jurisprudence, Iranian Law, contracts
  • Javad Piri *, Gholamali Seifizeynab, Faeze Kavousi Pages 153-173

    The establish of a legal relationship between individuals, whether in the form of a contract or outside it, is inevitable. These legal relationships sometimes appear in the context of debt and claim. In order to guarantee and facilitate the collection of claims, Creditor may have received a security from a debtor in order to take advantage of those securities, in case of impossibility of collection of debts from debtor directly. However, sometimes, After the creation of collateral, basic debt may be the subject of a contract that can be named as a transition collateral contract. There are doubts about how the formation of these types of contracts have an effect on the securities of basic debt. Some believe that after concluding of transition collateral contracts, preceding securities of basic debt will be collapsed; However, others believe that the preceding securities of basic debt will be remain. For each of these views, there are some reasons. In general, the second view seems to be stronger. In this article, the author has tried to examine the reasons for each of the above views from an analytical point of view in order to explain the correct point of view.

    Keywords: guarantee, assignment, Security, Cession of debt, Cession of claim, Novation
  • Ali komeyli pour, leyla Reisi *, Masoud Rai Pages 175-197

    Article 61 of The TRIPS Agreement on Guarantee of Criminal Enforcement, the existence of a dispute settlement body and the obligation of the member states of the Organization to legislate and implement national laws with TRIPS,indicate a minimum criminal guarantee. However, it seems that the mere reform of the laws, regardless of the structural reform of the countries, will leave this support in an aura of ambiguity and will lead the countries to the TRIPS Plus process. However, a review of the jurisprudence related to the field of criminal guarantee indicates that the agreement and this organ is a positive step in bringing countries in line with intellectual property standards..

    Keywords: TRIPS, Criminal Guarantee, intellectual property, WTO.jurisprudence