فهرست مطالب

پژوهش و توسعه جنگل - سال هشتم شماره 1 (بهار 1401)

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال هشتم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه ایزدی، هاشم حبشی*، معصومه شایان مهر، رامین رحمانی، فاطمه رفیعی جزی صفحات 1-11
    نرخ تجزیه لاشبرگ تحت تاثیر عوامل مختلفی چون شرایط اقلیمی، کیفیت لاشبرگ و جمعیت تجزیه کنندگان است. افزایش دمای هوا و تغییر الگوی بارش، مهم ترین پیامدهای ناشی از تغییر اقلیم است که می تواند فرآیند تجزیه لاشبرگ را تغییر دهد. هدف از این پژوهش شبیه سازی اثر توام کاهش تاج بارش و افزایش دما درروند تجزیه لاشبرگ دو گونه ممرز و بلندمازو در توده بلوط-ممرز است. چهار تیمار شامل دو تیمار ترکیبی کاهش تاج بارش 25 و 50 درصد همراه با افزایش دمای هوا، یک تیمار حرارتی (صرفا افزایش دما) و یک تیمار شاهد (شرایط طبیعی) طراحی و در عرصه پژوهش اعمال شدند. نرخ تجزیه لاشبرگ ممرز و بلندمازو هر تیمار در کیسه های لاشبرگی طی مدت 200 روز بررسی شد. میانگین دمای خاک تیمارها طی مدت پژوهش به طور متوسط 2/0-3/0 درجه سانتی گراد بیشتر از تیمار شاهد بود که منجر به کاهش 13 درصدی محتوای رطوبت خاک شد. اثر ترکیبی افزایش حرارت و کاهش رطوبت خاک منجر به افزایش معنی دار نرخ تجزیه لاشبرگ ممرز به ویژه در تیمارهای 25 و 50 درصد نسبت به شاهد شد. باگذشت زمان، نرخ تجزیه تیمار شاهد کاهش اما نرخ تجزیه لاشبرگ بلندمازو در تیمار 25 درصد افزایش یافت. نتایج پژوهش نشان داد نرخ تجزیه لاشبرگ گونه های ترموفیل (بلندمازو) در شرایط تغییر اقلیم (افزایش دما و کاهش بارش) افزایش خواهد یافت که منجر به افزایش نرخ تبادل غذایی خواهد شد از این رو در جنگل هایی با خاک حاصلخیز امکان کوتاه شدن دوره برداشت فراهم می شود.
    کلیدواژگان: حرارت خاک، دست کاری اقلیمی، رطوبت خاک، کیسه لاشبرگ، نرخ کاهش لاشبرگ
  • آیدا طاهری، نسرین سیدی*، بابک عبدالهی، قادر میرزاقادری، سولماز نجفی، کوروش وحدتی صفحات 13-26

    اولین گام برای شناسایی، حفظ و نگهداری ذخایر توارثی و اساس پژوهش های ژنتیکی و برنامه های اصلاحی تعیین مقدار تنوع ژنتیکی در مواد گیاهی است. به کارگیری نشانگرهای مولکولی یکی از ابزارهای بسیار مهم در این زمینه است. در این راستا حفظ تنوع ژنتیکی گیاهان بومی و ارزیابی مقدار تنوع آن ها ضروری به نظر می رسد. برای ارزیابی تنوع ژنتیکی 140 نهال گردوی ایرانی از 20 جفت آغازگر SSR استفاده شد. 20 مکان SSR در مجموع 138 آلل تولید کرد. کمترین و بیشترین تعداد آلل، به ترتیب مربوط به مکان های WGA69، WGA71 و JRHR211298 (پنج آلل) و WGA202 (نه آلل) بود. کمترین و بیشترین تعداد آلل موثر به ترتیب مربوط به مکان های JRHR211298 و JRHR217037 بود. بیشترین مقدار هتروزیگوتی مشاهده شده توسط مکان WGA69 تولید شد. همه مکان های SSR در جمعیت مورد بررسی انحراف معنی داری (001/0≤p) از تعادل هاردی- واینبرگ نشان دادند. دندروگرام حاصل از روش Neigbour-joining، 140 نهال گردو را در 5 گروه عمده قرار داد. بررسی ساختار جمعیت با نرم افزار Structure 2.3.1، 2 گروه (2=k) احتمالی را شناسایی کرد. که نتایج هردو تا حد زیادی با هم هم خوانی داشتند. اطلاعات حاصل بر اساس ماتریس سهم عضویت افراد و مقدار Fst نشان داد که تمایز قابل ملاحظه ای بین گروه های احتمالی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تعادل هاردی-واینبرگ، نرم افزار Structure، هتروزیگوسیتی مشاهده شده
  • محمدامین سادات، سهراب الوانی نژاد*، علیرضا صالحی، یوسف عسکری، پرویز غلامی صفحات 27-41

    در این پژوهش اثر فرم های مختلف پرستاری روی استقرار زادآوری طبیعی در جنگل های وزگ حوزه شهرستان بویراحمد بررسی شد. عرصه ای به مساحت شش هکتار انتخاب و نوع گونه و فرم پرستاری و نوع گونه هدف (زادآوری)  بررسی شد. در مجموع 14 گونه چوبی پرستار به تعداد 423 اصله در منطقه پژوهش ثبت شد که در بین آن ها دو گونه خاردار ارژن (Amygdalus lycioides Spach.) و گلابی وحشی (Pyrus glabra Boiss.) به ترتیب با 195 و 77 اصله بیشترین تعداد را به خود اختصاص دادند. همچنین از تعداد 912 اصله زادآوری (گونه هدف) موجود در زیر تاج پوشش گیاهان پرستار و سنگ ها بیشترین تعداد به گونه های دافنه (Daphne mucronata Royle.)، ارژن، گیلاس وحشی (Prunus Sp.) و شن (Lonicera nummularifolia Jaub. & Spach) تعلق داشت. تحلیل RDA نیز نشان داد زادآوری گونه های هدف تحت تاثیر گیاهان پرستار ارژن و گلابی وحشی است. نتایج این پژوهش نشان داد زادآوری گونه های چوبی در این منطقه به استثناء گونه ارژن به حفاظ و پرستار وابسته است. این موضوع بیانگر نقش گونه های پرستار در استقرار زادآوری در جنگل های نیمه خشک زاگرس است که می تواند به عنوان یک الگو در برنامه های احیاء جنگل در دیگر مناطق زاگرس استفاده شود.

    کلیدواژگان: تجدید حیات جنگل، زاگرس جنوبی، گونه های چوبی خاردار، گونه های هدف
  • فاطره بخشی*، اصغر فلاح، علی اصغر واحدی، مجتبی ایمانی راستابی صفحات 43-58

    این پژوهش با هدف بررسی روند تغییرات جرم حجمی پایه و رطوبت سبز درختان بادافتاده ممرز در جهت طولی (در راستای طول تنه درخت) و جهت شعاعی (از مغز به پوست) چوب تنه انجام شد. از این رو از 10 درخت بادافتاده ممرز در طبقات قطری 40-20، 60-40 و 80-60 و درجه پوسیدگی مختلف (درجه 1، 2 و 3) دیسک کامل تهیه شد. دیسک ها در فواصل 5، 35 و 65 درصد از طول تنه تهیه شدند. قطعات نمونه با حجم ثابت 2×2×2 سانتی متر مکعب به نسبت 10، 50 و 90 درصد از شعاعی دیسک ها تکه برداری شده و جرم حجمی پایه و رطوبت سبز آن ها به دست آمد. نتایج نشان داد که رطوبت سبز و جرم حجمی پایه تنه درختان ممرز در طبقات قطری مختلف با احتساب درجات پوسیدگی تفاوت معنی دار دارد. بیشترین میانگین مقادیر جرم حجمی پایه در فاصله 5 درصد در راستای طولی و 90 درصد در راستای شعاعی چوب تنه به ترتیب با 59/0 و 60/0 گرم بر سانتی متر مکعب و بیشترین میانگین مقادیر رطوبت سبز در 90 درصد در راستای شعاعی به مقدار 65/0 و فاصله 5 درصد در راستای طولی به مقدار 66/0 مشاهده شد. نتایج همبستگی نشان داد جرم حجمی پایه، بیشترین مقدار همبستگی معنی داری را با قطر برابر سینه و کمترین مقدار همبستگی معنی داری را با رطوبت سبز دارد.

    کلیدواژگان: جرم حجمی، درجه پوسیدگی، رطوبت چوب، زی توده، طبقات قطری
  • یاسین دومانی، سید محمدمهدی مرتضویان*، علی ایزدی دربندی، حسین رامشینی صفحات 59-79

    پایولونیا درختی تندرشد، صنعتی و زینتی با خواص دارویی است. این پژوهش برای بررسی پتانسیل اسمزی محیط کشت پایه MS تحت تاثیر عناصر درشت و ریز مغذی انجام شد؛ همچنین تاثیر پتانسیل اسمزی روی القای کالوس، جنین سوماتیکی، باززایی، فعالیت آنتی اکسیدانتی و تنوع سوماکلونال انجام شد. آزمایش، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و شامل دو شاخص، ریزنمونه (برگ و دمبرگ) و 8 نوع محیط کشت حاوی ترکیبات مختلف عناصر محیط کشت همراه با ترکیبات مختلف تنظیم کننده های رشد گیاهی انجام شد. نتایج نشان داد بالاترین میران القای کالوس، جنین زایی سوماتیکی و باززایی در محیط هایی با یک دوم و یک چهارم برابر عناصر درشت مغذی محیط کشت MS مشاهده شد. با کاهش عناصر درشت مغذی به ویژه منابع نیترات در محیط کشت، فعالیت آنتوسیانین، کلروفیل، تعداد جنین و پتانسیل اسمزی افزایش یافت. با این حال سرعت رشد کالوس و تنوع سوماکلونال کاهش یافت. در محیط کشت 8، کالوس ها و کالوس های جنین زا بدون سوختگی، شفاف، گیاهچه های باززا شده شاداب تر و در برگ های گیاهچه ها بیشترین رنگ دانه ها مشاهده شد. در محیط های کشت MS کامل، القای کالوس، جنین سوماتیکی، پتانسیل اسمزی، آنتوسیانین و محتوای کلروفیل کاهش یافت، در حالی که سرعت رشد کالوس و تنوع سوماکلونال افزایش یافت.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، القای کالوس، پتانسیل اسمزی، تنوع سوماکلونال، جنین سوماتیکی
  • آتنا کیان مهر*، سید محمد حجتی، محمدباقر محمودی صفحات 81-95
    این پژوهش به بررسی برخی از مشخصه های خاکی و همچنین ویژگی های کمی و کیفی درختان در سه توده راش خالص، ممرز خالص و راش-ممرز آمیخته می پردازد. در هر یک از توده ها، 25 قطعه نمونه 400 مترمربعی به صورت منظم - تصادفی انتخاب شدند. در هر قطعه نمونه مشخصه های کمی و کیفی درختان ثبت شد. همچنین نمونه های لاشبرگ و خاک (تا عمق 10 سانتی متر) از هر توده برداشت شد. براساس نتایج، بیشترین قطر برابر سینه (47/54 سانتی متر)، ارتفاع کل (31/22 متر)، سطح مقطع در هکتار (03/82 مترمربع) و حجم در هکتار (43/991 مترمکعب) و کمترین تعداد در هکتار (314 اصله در هکتار در توده راش خالص مشاهده شد. بیشترین مقادیر کربن و نسبت کربن به نیتروژن لاشبرگ در توده راش خالص به ترتیب 16/33 درصد و 52/13 بود. بیشترین مقدار نیتروژن لاشبرگ نیز به دو توده ممرز خالص (22/3 درصد) و راش-ممرز آمیخته (06/3 درصد) اختصاص داشت. از نظر مشخصه های خاک، توده ممرز خالص بیشترین مقادیر واکنش خاک (09/7)، نیتروژن (33/0 درصد) و ترسیب نیتروژن خاک (49/5 تن در هکتار) را نسبت به دو توده دیگر نشان داد. بیشترین مقادیر کربن (63/2 درصد)، نسبت کربن به نیتروژن (27/10) و ترسیب کربن خاک (16/77 تن در هکتار) نیز در توده راش خالص مشاهده شد. برآیند نتایج نشان داد توده راش خالص از نظر مشخصه های کمی و کیفی و توده ممرز خالص از نظر مشخصه های حاصل خیزی خاک در وضعیت مطلوب تری قرار دارند.
    کلیدواژگان: تقارن تاجی، ترسیب کربن خاک، جنگل هیرکانی، مشخصه های لاشبرگ، نسبت کربن به نیتروژن
  • زهرا بور، سید محسن حسینی*، اعظم سلیمانی، کامبیز طاهری آبکنار صفحات 97-111
    در این پژوهش مشخصه های رویشی و فیزیولوژیکی 6 گونه درختی کاشته شده در منطقه صنعتی فولاد مبارکه اصفهان در فواصل آبیاری مختلف (هفت، 14، 21 و 28 روز یک بار) به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در سال 1398 مورد پژوهش قرار گرفت. مشخصه های زنده مانی، رویش ارتفاعی، قطری، تاجی، فتوسنتز، تعرق، هدایت روزنه ای و کارآیی مصرف آب و همچنین محتوای پرولین و کلروفیل کل مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از مقایسه میانگین ها نشان داد که با طولانی تر شدن دوره های آبیاری از 7 روز یک بار به 28 روز یک بار درصد زنده مانی گونه ها و صفات ریختی مانند رویش ارتفاعی، قطری، تاجی و سطح برگ گونه ها تحت تاثیر تنش کم آبی کاهش می یابد. فتوسنتز، هدایت روزنه ای، تعرق، کارآیی مصرف آب و کلروفیل کل برگ در دوره آبیاری 7 روز یک بار بیشترین مقدار و دوره آبیاری 28 روز یک بار کمترین بودند، درحالی که کمترین مقدار پرولین در دوره آبیاری 7 روز یک بار و بیشترین مقدار آن در دوره آبیاری 28 روز یک بار مشاهده شد. از نظر صفات فیزیولوژیکی بین گونه ها تفاوتی وجود نداشت. به طورکلی برآیند نتایج نشان داد که گونه های داغداغان (Celtis australis)، زیتون تلخ (Melia azedarach) و اقاقیا (Robinia pseudoacacia) عملکرد مناسبی در دوره های آبیاری مختلف در برخی مشخصه های مورد بررسی از خود نشان دادند. به طورکلی اگرچه تیمار 7 روز یکبار آبیاری نتایج بهتری نشان داد، اما با توجه به اینکه تیمارهای 14 و 21 روز یکبار نیز زنده مانی بالایی داشتند می توانند برای کاهش مصرف آب مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: پرولین، تبادلات گازی، تنش کم آبی، کلروفیل
|
  • Masoumeh Izadi, Hashem Habashi *, Masoumeh Shayan Mehr, Ramin Rahmani, Fatemeh Rafiee Jazi Pages 1-11
    The rate of litter decomposition is influenced by various factors such as climatic conditions, litter quality and population of decomposers. Changes in precipitation patterns and increasing temperatures are the most important consequences of the climate change may change the decomposition rate of leaf litter. Hence, the present study aimed to simulate the effect of throughfall exclusion and increasing temperature on the process of hornbeam and oak leaf litter decomposition in the oak-hornbeam stand. For this purpose, four treatments were considered including two combined treatments consist of 25 and 50% throughfall exclusion and increasing temperature, warming and the control treatment (natural conditions). The hornbeam and oak leaf litter decomposition rate were studied using litter bags for 200 days. The average soil temperature of the treatments during the study period was 0.2-0.3 °C more than the control treatment, which resulted in a decrease in soil moisture content 13%. The combine effect of increasing temperature and decreasing soil water content cause a significant increase in the leaf litter decomposition rate of hornbeam, especially in the treatments of 25 and 50% compared to the control. The decomposition rate of the control treatment was decreased over time; while the decomposition rate of oak increased in the treatment of 25%. The results showed that changing in the climate conditions (i.e., increasing the temperature and decreasing the precipitation) will significantly change the rate of litter decomposition of thermophilic species (oak). It will lead to increase the rate of nutrient exchange in the forest soil ecosystem. Therefore, in forests with fertile soil, it is possible to shorten the exploitation period‎.
    Keywords: : Soil temperature, Climate Manipulation, Soil moisture, Litter bag, Litter reduction rate
  • Ayda Taheri, Nasrin Seyedi *, Babak Abdollahi Mandoulakani, Ghader Mirzaghaderi, Solmaz Najafi, Kourosh Vahdati Pages 13-26

    The first and basic step in identification, conservation, protection of gene resources, genetic research, and breeding programs is determination of genetic diversity in plant material. Using of molecular markers is one of the most important tools in this field. Therefore, the conservation and evaluation of genetic diversity of native plants is necessary. In order to evaluate the genetic diversity of 140 Iranian walnut seedlings, 20 SSR primer pairs were used. The used SSR loci generated 138 alleles. The minimum and maximum number of alleles were for SSR loci WGA69, WGA71, JRHR211298 (five alleles) and WGA202 (nine alleles), respectively. Loci JRHR211298 and loci JRHR217037 produced the minimum and maximum number of effective alleles, respectively. The most value of observed heterozygosity (Ho) generated by loci WGA69. All used SSR loci, showed deviation (P≤0.001) from Hardy–Weinberg. Neigbour-joining dendrogram divided 140 walnut seedlings into five main groups. The study of population structure, with Structure 2.3.1 software, identified two possible groups (k=2). The results of both were largely consistent. The data based on the individual membership share matrix and the Fst rate showed that there was no significant difference between two possible groups.

    Keywords: Cluster analyses, Hardy–Weinberg equilibrium, Observed heterozygosity, Structure software
  • MohammadAmin Sadat, Sohrab Alvaninejad *, Alireza Salehi, Yousef Askari, Parviz Gholami Pages 27-41

    In this research, the effect of different forms of nursing on establishment of natural regeneration in the forests of Vezg region in Boyer-Ahmad basin was investigated. For this purpose, an area of six hectares was selected and the type of nurse species and forms, the type of target species (regeneration) were measured. Overall, 14 woody species of nurse plants with a total of 423 individuals were recorded in the research area, among them, two thorny species include Amygdalus lycioides and Pyrus glabra with 195 and 77, respectively, have the highest number. Also, out of 912 regeneration individuals (target species) under the canopy of nurse plants and rocks, the highest number belonged to Daphne mucronata, Amygdalus lycioides, Prunus sp and Lonicera nummulariifolia. RDA analysis also showed that the regeneration of target species is affected by A.lycioides and P.glabra nursing plants. The results of this study showed that the regeneration of woody species in this area, with the exception of A. lycioides, depends on conservation and nursing. This indicates the role of nurse species in establishing regeneration in semi-arid forests of Zagros, which can be used as a model in forest restoration programs in other parts of the Zagros forests‎.

    Keywords: Forest regeneration, Southern Zagros, Thorny woody species, Target plants
  • Fatere Bakhshi *, Asghar Fallah, AliAsghar Vahedi, Mojtaba Imani Rastabi Pages 43-58

    The aim of this study was to investigate the trend of changes in basic density and green moisture content of hornbeam trees in the vertical and radial direction of trunk wood. Therefore, a complete disk was prepared from 10 fallen trees in 20-40, 40-60 and 60-80 diameter classes and different decay degrees (grades 1, 2 and 3). The disks were prepared at intervals of 5, 35 and 65% of the vertical sections of the trunk. Then, the sample pieces with a fixed volume of 2× 2× 2 cm3 were fragmented at a ratio of 10, 50 and 90% of the radial sections of the disks and were obtained their basic density and green moisture content. The results showed that the green moisture content and trunk basic density of hornbeam trees in different diameter classes with the degree of decay had a significant difference with a probability of 99% (P <0.001). The highest mean basic density values were observed in the distance of 5% in the vertical direction and 90% in the radial direction of the trunk wood with 0.59 and 0.60 g / cm3, respectively. The highest mean values of green moisture content were observed in 90% in the radial direction of 0.65 and the distance of 5% in the vertical direction of 0.66. Of course, green moisture content in vertical sections showed a significant difference with changing the degree of decay (P> 0.05), but no significant difference was observed in radial sections. The results of correlation showed that basic density has the highest significance correlation with diameter equal to the breast and the lowest significance correlation with the coefficient of moisture.

    Keywords: Density, degree of decay, wood moisture, Biomass, diameter classes
  • Yasin Dumani, Seyed MohammadMahdi Mortazavian *, Ali Izadi Darbandi, Hossaien Ramshini Pages 59-79

    Paulownia is a fast-growing, industrial and ornamental tree with medicinal properties. The present study was performed to investigate the osmotic potential of MS basal culture medium under the effect of macronutrients and micronutrients. Also, the effect of osmotic potential on callus induction, somatic embryo, regeneration, antioxidant activity and somaclonal variation were investigated. The present experiment was carried out factorial in a completely randomized design with two factors, explants (leaves and petioles) and eight types of culture media containing different combinations of culture medium elements with different combinations of plant growth regulators (PGR). The results showed that the highest level of callus induction, somatic embryogenesis and regeneration were observed in media with one-half and one-quarter times the macronutrients of MS culture medium. Anthocyanin activity, chlorophyll content, embryo number and osmotic potential increased with decreasing macronutrients, especially nitrate sources in culture medium. However, callus growth rate and somaclonal variation decreased. In culture medium, calluses and embryogenic calluses without burns, transparent, regenerated seedlings were more vibrant and the most pigments were observed in the leaves of seedlings. In complete MS media, callus induction, somatic embryo, osmotic potential, anthocyanin, chlorophyll decreased. While callus growth rate and somaclonal variation increased.

    Keywords: Anthocyanin, Callus induction, Osmotic potential, Somatic embryo, Somaclonal variation
  • Atena Kanmehr *, Seyyed Mohammad Hojati, Mohamadbagher Mahmoodi Pages 81-95
    This research investigated some physical and chemical characteristics of soil as well as quantitative and qualitative characteristics of trees in three stands of pure beech, pure hornbeam and beech-hornbeam mixture. In each stand, 25 plots of 400 m2 were selected by systematic-random method. In each plot, quantitative and qualitative characteristics were recorded. Also, litter and soil samples (up to 10 cm depth) were collected from each stand. According to the results, maximum DBH (54.47 cm), total height (22.31 m), basal area per hectare (82.03 m2) and volume per hectare (991.43 m3) were observed in pure beech while having the lowest number per hectare (314 tree per hectare). The highest C and C/N ratio of litter in pure beech were 33.16% and 13.52, respectively. Also, the highest quantity of N in litter was determined in two species of pure hornbeam (3.22%) and mixed beech-hornbeam (3.06%). In terms of soil characteristics, pure hornbeam stand showed the highest amounts of soil reaction (7.09), N (0.33%) and soil N sequestration (5.49 tons per hectare) compared to the other stands. However, the highest amounts of C (2.63%), C/N ratio (10.27) and soil C sequestration (77.16 t / ha) were observed in pure beech. The results showed that pure beech stand in terms of quantitative and qualitative characteristics and pure hornbeam stand in terms of soil fertility are in a more favorable condition.
    Keywords: Symmetric of crown, carbon sequestration. Hyrcanian forest, litter characteristics, C, N
  • Zahra Boor, Seyed Mohsen Hosseini *, Azam Soleimani, Kambiz Taheri Abkenar Pages 97-111
    In this research, morphological, physiological and biochemical of 6 tree species in industrial Foolad Mobarakeh of Isfahan region at different irrigation intervals (seven, 14, 21 and 28 days) were studied in a completely randomized design and factorial in 2019. Survival, height, diameter, crown characteristics, photosynthesis, transpiration, stomatal conductance, water use efficiency, proline, and whole leaf chlorophyll were evaluated. The results of comparing the means showed that with the prolongation of irrigation cycles from once every seven days to once every 28 days, the survival rate of species and morphological traits such as height, diameter, and crown of the species decreased. Physiological and biochemical characteristics under the influence of species did not differ statistically significantly, while increasing the irrigation period from seven days to 28 days showed dramatic changes in these characteristics. Photosynthesis, stomatal conductance, transpiration, water use efficiency and total leaf chlorophyll were highest in irrigation cycle once every seven days and minimum once every 28 days, while leaf proline content had the opposite trend so that the lowest amount in the irrigation cycle once every seven days and its maximum amount was observed in the irrigation cycle once in 28 days. There was no difference between species in terms of physiological parameters. Generally, the results showed that the species Caucasian nettle tree, chinaberry and black locust have good performance in irrigation periods. Although it has been determined that the best irrigation treatment is once every 7 days, but 14 and 21 days also have high survival rate and can be used to reduce water consumption‎.
    Keywords: Chlorophyll, gas exchanges, Proline, Water deficit stress