فهرست مطالب

تاریخ اندیش - پیاپی 10 (پاییز 1400)

نشریه تاریخ اندیش
پیاپی 10 (پاییز 1400)

  • بهای روی جلد: 750,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1400/09/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • آسیه ایزدیار صفحه 7
  • دکتر فرهاد پروانه صفحه 9

    هویت ایرانی و توجه به مقوله‌های آن هنوز اهمیت دارد. چون هویت مجموعه‌ای از خصوصیت ها و مشخصات اساسی اجتماعی، فرهنگی، روانی و تاریخی افراد در محدوده‌ای جغرافیایی است که به معنی یگانگی یا همانندی اعضای آن با یکدیگرست و این عاملی است که می تواند مردم یک سرزمین را، در یک ظرف زمانی و مکانی معین، به طور مشخص از سایر گروه‌ها متمایز سازد. این مقاله قصد دارد به این سوال پاسخ دهد که: مولفه های تداوم بخش هویت ایرانی در طول تاریخ کدام بوده اند؟

    کلیدواژگان: هویت، هویت ایرانی، مولفه ها، پژوهش گران معاصر
  • دکتر عبدالمجید ایدی صفحه 25

    چیستی هویت ایرانی، مظاهر ایرانیت و مفاهیم مرتبط با این حوزه، در طول تاریخ معاصر ایران همواره محل بحث های فراوان بوده است و در دو قرن گذشته، روشن فکران، سیاست پیشگان و پژوهش گران بسیاری با پیش فرض ها و نظریه های تاریخی و جامعه شناسانه به سراغ آن رفته و بسته به خاستگاه فکری و ایدیولوژیک خود، به نتایجی متفاوت و در مواردی متناقض در این باب نایل گشته اند. از طرفی دیگر، در هم تنیدگی مفاهیم این حوزه، هم چون ایرانیت، هویت ایرانی، هویت ملی، ملت، ملی گرایی، ایران گرایی، وطن و .. باعث گردیده تا به امروز پاسخ مورد اتفاقی در باب منشا تاریخی شکل گیری این مفاهیم و ویژگی‌ها و مصادیق بیرونی آن در هر دوره مطرح نشده باشد.از این رو، در این مقاله سعی بر آن بوده گامی کوچک در جهت رفع ابهامات درخصوص درک مفاهیم این حوزه برداشته شود.

    کلیدواژگان: هویت ایرانی، ناسیونالیسم، ایده ی ایران، ملت، وطن، ایران گردی، عصر ناصری
  • دکتر عباس رخشانی، سید مجتبی حسینی کفشدار صفحه 45

    تمدن یا همان مدن به معنای شهرنشینی یا زندگی در شرایط مدنی مناسب با معیارهای معینی تعریف می گردد. زندگی اجتماعی در یک ساختار منظم می تواند عامل توسعه، رفاه و آرامش برای شهروندان آن جامعه باشد. این نمونه تمدنی در ایران دوره باستان وجود داشته است که در دوره هخامنشیان قابل رصد است. در دوره های بعدی به دلیل ورود و نفوذ فرهنگ بیگانگان و تفکرات هلنیستی و سایر اندیشه ها، نوعی اختلال در هویت ایرانی بوجود آمد. این نارسایی به دلیل ترکیب دیگر نمونه های تمدنی با مدل مدنیت ایرانی منجر به فرهنگی آمیخته در ایران شد. پژوهش حاضر با روش تحلیل مفهوم هویت در دوره های تاریخی معین، سعی در نشان دادن تصویری از چگونگی هویت ایرانی در قرن یکم تا چهارم هجری دارد.

    کلیدواژگان: هویت ملی، تمدن، ناسیونالیسم، حکومت های نیمه مستقل
  • دکترنادر پروین، آرزو رحمانی صفحه 53

    توجه مکرر و عامدانه ی حمدالله مستوفی به نام ایران و به کارگیری عناوین و ترکیباتی نظیر «ایران زمین»، «ممالک ایران»، « بهشت آباد» و «پادشاهی ایران»، قرار دادن نام ایران و ایران زمین در مقابل دشمنان طبیعی آن از جمله تورانیان، اعراب، تاکید بر جغرافیای سرزمین ایران از نیل تا جیحون و حدود خجن، حتی از چین تا مدیترانه، برشمردن و نمایاندن آثار خیر ایرانیان و تاکید بر مفاخر فرهنگی و معنوی ایران باستان و دوره ی اسلامی، مهم ترین مولفه های مورد نظر حمدالله مستوفی در آثارش است که درکنار دیگر عوامل فرهنگی به بازیابی آگاهی و هویت ایرانی در آن دوره منجر شده است.

    کلیدواژگان: حمدالله مستوفی، تاریخ نگاری، ایلخانان، ایران، هویت
  • خدیجه مرادی صفحه 69

    در هر دوره جشن­ها نمایانگر باورها، تفکرات، اهداف و جهان­بینی برگزار کننده ­گان هستند. در زمان صفویه وقاجاریه؛ جشن­ها و آیین­های بزرگداشت سنت­ های کهن ایرانی، از اصلی­ترین مولفه­ های تداوم بخش هویت جامعه­ی ایران بوده است. این پژوهش با هدف بررسی جایگاه جشن­های باستانی؛ به عنوان جزئی از فرهنگ و آداب ورسوم موجود در دو عصر، انجام شده است تا به حیات واقعی هویت جمعی آنها برسد و به تبیین جنبه­های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و طبقاتی موجود در آنها دست یابد؛ جنبه­ های که در مطالعات اخیر کمتر به آن­ها پرداخته شده است. با قطع نظر به این که در هر دوره مناسبت­ های همگانی و سنت­ها در اوج رواج بوده­ اند؛ سعی نگارنده بر آن بود با مقایسه­ ی جشن­های باستانی موجود در این دو دوره، نشان دهد که چگونه با فراموش شدن جشن­های باستانی و از دست رفتن تدریجی مشارکت وهمبستگی مردم با حکومت در جشن­ها میزان موفقیت در ایجاد هویت و وحدت ایرانی پایین آمده است.

    کلیدواژگان: جشن های باستانی، هویت ایرانی، عصرصفویه، عصر قاجاریه
  • دکتر مریم دارا صفحه 87

    اورارتوها بر مناطقی عمدتا در اطراف سه دریاچه وان، سوان و ارومیه حکومت می کردند. هم چنین مردم پارس در جنوب و جنوب غربی دریاچه ارومیه زندگی می کردند. این قدرتمندان روابط و درگیری داشتند و این در کتیبه ها آشکار است. پیش از این روابط و درگیری‌های آشوری‌ها، ماناها، مادها و اورارتویی‌ها بیشتر مورد بررسی قرار گرفته است. در دو کتیبه از کاراگوندوز از ایشپویینی و مینوا و هم چنین در سالنامه آرگیشتی پسر مینوا به فتح پارس و حتی آتش افروزی در پارس اشاره شده است. بنابراین تضاد پارس و اورارتو در نیمه اول سلطنت اورارتویی آشکار است. آنها پارس را به عنوان کشور می نامند. بنابراین ثابت می کند که پارس استقلال خاص خود را داشته و هدف اورارتویی ها برای فتح آن بوده است. پس از سلطنت آرگیشتی، پارس قدرت خود را بازیافت و تسخیر اورارتویی ها پس از آن دوباره در کتیبه های آنها ذکر شده است.

    کلیدواژگان: اورارتو، پارس، آرگیشتی، ایشپوئینی، مینوا
  • دکترحسن خادمی رامهرمزی، مرضیه ریاحی نژاد صفحه 99

    گسترش شعر و ادبیات و زبان فارسی، معماری، هنرهای دستی و... در شبه قاره هند، باعث شد که هویت ایرانی، در این نقطه از جهان شکوفا شود. گروه های مختلفی از طبقات گوناگون سرزمین ایران، راهی هند شدند که در جهت نشر فرهنگ و هویت ایرانی نقش به سزایی داشتند. شهر بیدر در 130 کیلومتری شمال غرب حیدرآباد، یکی از شهرهایی بود که هویت ایرانی در آنجا تجلی کرد. حضور گروهی از ایرانیان در شهر بیدر که خود را “غربتی” معرفی می کنند، بهانه ای شد که این پژوهش در پی هویت ایرانی، به بررسی آنها بپردازد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که ایرانیان ساکن شهر بیدر که در محله هایی به نام ایرانی گلی زندگی می کنند، با و جود اقامت طولانی در این شهر و تاثیر زبان هندی و اردو بر گویش پارسی، آنها هویت ایرانی خود را فراموش نکرده و آداب و رسوم و فرهنگ زبان پارسی، در میان آنها هنوز پایدار است. اساس این پژوهش بر مبنای مشاهدات میدانی می باشد.

    کلیدواژگان: هویت ایرانی، هند، مهاجرت، دکن، بیدر، ایرانی گلی، غربتی
  • مسعود مقیمی صفحه 117

    سرزمین ایران اگر چه در مقاطعی از تاریخ مورد تهاجم اقوام مختلفی قرار گرفت اما این عوامل منجر به گسست فرهنگی نگردید و این سرزمین توانست هویت فرهنگی و نام خود را از پس اعصار و قرون حفظ نماید. یکی از دلایل این مدعا مراجعه به متون ادبی و آثار شعرای بزرگ این سرزمین در دوران ها و مقاطع مختلف تاریخی است. از دوران های درخشش احیای فرهنگی و ادبی در قالب شعر پارسی، دوران حکومت سامانیان و غزنویان در ایران است که شاهد متون نظم و نثر فراوان و بی نظیری هستیم که نویسندگان و سرایندگان آن اهتمام زیادی جهت ذکر نام ایران در جای جای این آثار ادبی نموده اند. از آن میان می توان به اشعار رودکی، ابوالموید بلخی، دقیقی، فرخی سیستانی و منوچهری اشاره کرد. در این مقاله کوشش شده است با شیوه کتابخانه ای- توصیفی نمونه هایی از این اشعار ذکر گردد.

  • مهدی سعیدی صفحه 125

    شاهنامه‌خوانی و نقالی در شب‌های زمستان، از دیرباز یکی از آیین‌های رایج عامه ی مردم ایران بوده‌است و بخت و اقبالی که شاهنامه در این شب‌ها داشته، هرگز هیچ شاه کار دیگری نداشته‌است. تاکنون به این پرسش که چرا اقبال شاهنامه در این شب ها، از شاه کارهای دیگر بیشتر بوده‌است، پاسخ‌هایی داده شده‌است که مبرهن ترین آن ها این است؛ چون آغاز فصل سرما (زمستان) مصادف با آغاز فصل بیکاری عوام کشاورز پیشه و دامداراست و از طرفی دیگر چون زبان ساده شاهنامه و خیال انگیز بودن داستان‌های آن خوراک مناسبی برای زبان ساده و طبع خیال‌پرور و ذهن ساده‌اندیش عوام است، لذا شاهنامه خوانی در شب های زمستان، همواره مورد توجه عامه –ی مردم بوده است. در کنار این دلایل، که عمدتا دلایلی زیستی و روان‌شناختی اند، یک علت دیگر نیز می‌توان در جذب و اقبال شاهنامه در شب‌های زمستان نام برد و آن دلیلی اسطوره شناختی است؛ به این معنی که چون شاهنامه بافتی اساطیری دارد و اساطیر از نظر عامه مردم روایات مقدس و مینوی اند، لذا در شب‌های زمستان-که نموداری از زمان‌های مقدس و مینوی است- شاهنامه‌خوانی همواره مورد توجه این طیف گسترده از مردم بوده‌است. هدف این مقاله واکاوی و بررسی این دلیل اسطوره شناختی است.

|
  • Dr.Farhad Parvaneh Page 9

    Although in the present era, the phenomenon of globalization has led human beings towards unity, in other words, joining the global village, it is still important to talk about Iranian identity and pay attention to its categories. Because identity is a set of basic social, cultural, psychological and historical characteristics of individuals in geographical areas, which means the unity or similarity of its members with each other, and this is a factor that can make the people of a land in a certain time and place, Distinguish it clearly from other groups. This article intends to answer the question: What have been the components of the continuity of Iranian identity throughout history? For this purpose, using the library method and descriptive-analytical approach, the subject was studied. According to the research findings, the components of the continuity of Iranian identity according to the opinion of thinkers in the field of identity, have changed throughout history and include: race - Persian language - Islam - Shiite religion - common land - myths - Persian Shahnameh and ... .

    Keywords: Identity, Iranian Identity, Components, Contemporary researchers
  • Dr. Abdalmajid Aidi Page 25

    The nature of Iranian identity, the manifestations of Iranism and the concepts related to this field have always been the place of many debates throughout iran’s contemporary history, and in the past two centuries, intellectuals, policy-holders and scholars have come to it with historical and sociological assumptions and theories, and depending on their intellectual and ideological origins, they have achieved different and in some cases contradictory results in this regard. On the other hand, intertwining the concepts of this field such as Iranianism, Iranian identity, national identity, nation, nationalism, Iranism, homeland, etc. To date, the incidental response to the historical origin of the formation of these concepts and its external characteristics and examples has not been discussed in each period and these categories remain disputed. Therefore, in order to approach an appropriate response in this field, historical approach is one of the methods ahead. Therefore, in this paper, we have tried to take a small step towards resolving uncertainties regarding understanding the concepts of this field.

    Keywords: Iranian identity, nationalism, idea of iran, nation, homeland, Iranism, Naseri era
  • Dr.Abbas Rakhshani, Seyed Mojtaba Hosseini Kafshdar Page 45

    Civilization is defined as urbanization or living in appropriate civic conditions by certain criteria. Social life in a regular structure can be a factor of development, prosperity, and tranquility for the citizens of that community. This example of civilization existed in ancient Persia, which can be observed in the Achaemenid period. In later periods, due to the entry and influence of foreign culture and Hellenistic and other thoughts, a kind of disturbance in Iranian identity arose. This failure led to a mixed culture in Iran due to the combination of other civilizational examples with the Iranian civility model. That is, originality changed over time in most different cultures and a kind of combination replaced the combined cultures. The present study attempts to show a picture of Iranian identity in the 1st to 4th centuries AH by analyzing the concept of identity in certain historical periods.

    Keywords: National Identity, Civilization, Nationalism, Semi-autonomous governments
  • Nader Parvin, Arezo Rahmani Page 53

    One of the most important historians of the Ilkhanate period who played an important role in restoring Iranian identity and consciousness is Hamdollah In the present study, which is based on a combined and synthetic method, ie a combination of explanatory method (causation) and interpretive interpretive method (meaningful), an attempt has been made to identify the most important components of Hamdollah Mostofi Qazvini who have helped revive Iranian consciousness and identity. , To be examined. Findings show that Hamdollah Mostofi’s repeated and deliberate attention to the name of Iran and the use of titles and combinations such as “Iran Zamin”, “Mamluk Iran”, “Behesht Abad” and “Kingdom of Iran Putting the name of Iran and Iran in front of its natural enemies, including Turanians, Arabs, emphasizing the geography of Iran from Jeyhun and the borders of Khudzhand to the Euphrates, even from China to the Mediterranean, enumerating and showing the good deeds of Iranians and emphasizing the cultural and spiritual honors of ancient Iran And the Islamic period The most important components considered by Hamdollah Mostofi in her works, which along with other cultural factors have led to the restoration of Iranian consciousness and identity in that period.

    Keywords: Hamdollah Mostofi, Historiography, Ilkhans, Revival, Iran, Awareness, Identity
  • Khadigeh Moradi Page 69

    In any epoch of celebrations are representative beliefs ,thoughts , goals and worldview of the Organizers. In Safavid and Qajar times ; Celebrations and rituals of ancient Iranian traditions have been one of the main components of the continuity of the identity of Iranian society. This research has been done with the goal of examining the place of ancient celebrations as part of culture and customs in Safavid and Qajar society in order to reach the real life of their collective identity and to explain the political, cultural, social and class aspects of these two eras; An aspect that has received less attention in recent studies Regardless of the fact that public occasions and traditions have been at their peak in every period; The author tried to show by comparing the ancient celebrations in these two eras how with the forgetting of the ancient celebrations and the gradual loss of people’s participation and solidarity with the government in the celebrations, the success rate in creating Iranian identity and unity has decreased.

    Keywords: Ancient celebrations, Iranian identity, Safavid epoch, Qajar epoch
  • Dr.Maryam Dara Page 87

    Urartians ruled over the regions mainly around three lakes of Van, Sevan and Urmia. Also the people of Pars lived in south and south west of Lake Urmia. These powerful people had relations and conflicts and this is obvious in the inscriptions. Previously the relations and conflicts between Assyrians, Manenas, Mad and Urartians have been studied more. In two inscriptions from Karagunduz from Ishpuini and Minua, and also in the annals of Argishti, son of Minua, the conquest of Pars and even to put fire in Pars are mentioned. Therefore, the conflict of Pars and Urartu at the first half of Urartian reign is obvious. They call Pars as the country therefore, it proves Pars had its own independency and was the aim of the Urartians to conquer it. After Argishti’s reign Pars regained its power and the conquest of Urartians afterward is again mentioned in their inscriptions.

    Keywords: Urartu, Pars, Argishti, Ishpuini, Minua
  • Dr.Hassan khademi Ramhormozi, Marzieh Riahi Page 99

    With the conquest of Sindh in northern India by Sultan Mahmud of Ghazni in the early fifth century AH, the way was opened for the Iranians to enter the subcontinent. Over the years, various groups from Iran migrated to India. The formation of Persianspeaking dynasty in northern and southern India accelerated these migrations. The Gurkhanids in northern India, the Bahmanians, then the Adelshahis, and the Qutb Shahians in Deccan were among the Persian-speaking daynasty that welcomed Iranian immigrants. The spread of Persian poetry, literature and language, architecture, handicrafts, etc. in the Indian subcontinent, caused the Iranian identity to flourish in this part of the world. Various groups from different classes of Iran, migrated to India, which played an important role in spreading Iranian culture and identity. The city of Bidar, 130 km northwest of Hyderabad, was one of the cities where Iranian identity was manifested. The presence of a group of Iranians in the city of Bidar, who introduce themselves as “Gorbati”, became an excuse for this research to examine them in search of Iranian identity. The findings of this study, show that Iranians living in the city of Bidar, who live in a neighborhood called Irani Goli, despite their long stay in this city and the influence of Hindi and Urdu on their Persian dialect, have not forgotten their Iranian identity and The customs and culture of the Persian language are still stable among them. The basis of this research is based on field observations.

    Keywords: Iranian Identity, India, Migration, Deccan, Bidar, Irany Geli, Ghorbati
  • Masood moghimi Page 117

    Although Iran land was attacked by various nations in some periods, these reasons did not result in cultural discontinuity and this land was able to keep its cultural identity during eras and centuries. One reason for such claim is found in literature texts and works of the great poets of this land in different historical periods and times. The reigns of Samanids and Ghaznavids in Iran were accounted among the brilliant periods of cultural and literary resurrection in the form of Persian poem, witnessing plentiful poetry and prose texts, the writers and tellers of which tried their own best utmost to mention Iran name throughout these literary works. Of which we can refer to poems of Rudaki, Abul Muayid Balkhi, Daqiqi, Farrukhi Sistani, and Manucheri. Having used the library and descriptive method, in the paper it was attempted to utter some of the poems.

    Keywords: Iran, Iranian identity, Persian poetry, Samanids, Ghaznavids
  • Mahdi saeidi Page 125

    Reading Shahnameh and narration in winter nights, has always been a popular tradition among people of Iran. It had never been the same opportunity of being read for the other Iranian masterpieces as like as Shahnameh in these nights. The question that “why Shahnameh has more chance to be read compare with the other masterpieces in the winter nights” got answered that the most reasonable answers are: Because the start of season of cold coincides with beginning of unemployment season for farmers and pastoralists. In the other hand simplicity of the language of Shahnameh and its fantastic stories are the good feeds for folk and their simple-minded and dreamer minds. Therefor reading Shahnameh has always been noticed by community in the winter nights. In addition of the above reasons which mostly are categorized in biological and psychological reasons, another reason is countable and it is mythological reason. It means that because of mythical context of Shahnameh and in the point of view of people who conceptualize myths as holy and Incorporeality narrations, so in the winter nights that are visibility of holy times, reading Shahnameh has always been noticed by the wide range of people. The purpose of the paper is discovering and analysis of the mythological reason.

    Keywords: myths, reading Shahnameh, holy times, folk