فهرست مطالب

نشریه پژوهش های انقلاب اسلامی
پیاپی 40 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/05
  • تعداد عناوین: 13
|
  • غلامعلی سلیمانی* صفحات 7-34

    با وجود اهمیت مناطق در ساختار قدرت جهانی، مطالعات مربوط به منطقه در ایران هنوز همپای اهمیت مناطق پیشرفت نکرده و منطقه و کشورهای منطقه نتوانسته جذابیت چندانی برای محافل علمی و پژوهشی و همینطور نهادهای تصمیم گیری ایجاد کند، این در حالی است که بررسی بیانات رهبران انقلاب اسلامی و همینطور قانون اساسی نشان دهنده اولویت منطقه و همسایگان در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است. پرسش پیش روی مقاله این است که اهمیت منطقه در ذهنیت رهبران انقلاب اسلامی و قانون اساسی را از چه منظری می توان تحلیل کرد و چگونه می توان در قالب یک مدل نظری فرایند شکل گیری منطقه را توضیح داد؟ پژوهش حاضر با بهره گیری از تحلیل محتوای کیفی بیانات رهبران انقلاب- حضرت امام و ایت الله خامنه ای - و همینطور اصول مرتبط در قانون اساسی از مفاهیم همسایگی، برادری و امت در تحلیل اهمیت منطقه بهره برده و فرایند منطقه شدن را در چهار مرحله توضیح داده است.

    کلیدواژگان: منطقه، منطقه شدن، مجموعه هویتی، حضرت امام خمینی(ره)، آیت الله خامنه ای
  • علی کربلایی پازوکی*، محمد سجادی فر صفحات 35-55

    رقابت سیاسی که به جدال و پیکار رقبای سیاسی جهت دستیابی به قدرت سیاسی گفته می شود، به جهت نقشی که در تقویت و کارآمدی و یا تزلزل و تضعیف نظام سیاسی دارد، همواره مورد بحث و بررسی صاحب نظران بوده.هدف این پژوهش، دستیابی به پاسخ این مسئله است که «رقابت سیاسی، در اندیشه امام خمینی(ره) دارای چه ماهیت، مبانی و اصولی می باشد»، تا در پی آن، رقابت سیاسی تراز انقلاب اسلامی، ترسیم و مهندسی گردد.

    روش

    این تحقیق داده های خود را با استفاده از روش اسنادی-کتابخانه ای گردآوری نموده و با تمرکز بر محتوای کتب، سخنرانی ها، پیامها و دستورات و موضع گیری های سیاسی-اجتماعی امام خمینی(ره)، آنها را مورد توصیف، تبیین و تحلیل قرار داده است.

    یافته ها

    بر اساس اندیشه سیاسی امام خمینی، قدرت سیاسی ماهیتی رقابت پذیر دارد. یعنی هم در پیدایش و هم در ساز و کار إعمال، از اراده و مشارکت آحاد جامعه پدید می آید و در حقوق اساسی که بر اساس اندیشه امام خمینی(ره) شکل گرفته، زیر ساختهای لازم و چارچوبهای عملی برای یک رقابت سیاسی فراگیر، تعبیه گردیده است.

    نتیجه

    امام خمینی(ره) با نفی هرگونه استبداد از قدرت سیاسی و پذیرش نقش تعیین کننده برای مردم، رقابت سیاسی را تکلیف محور و در جهت منافع و مصالح جامعه تعریف نموده و آن را به مثابه یک عبادت فراگیر دینی و شرعی و إستباق در خیرات برای شایستگان سیاست تبیین کرده اند.

    کلیدواژگان: امام خمینی، رقابت سیاسی، قدرت رقابت پذیر، زیرساخت های رقابت، اصول عملی رقابت
  • علی باقری دولت آبادی* صفحات 57-80

    اکثر پژوهش های انجام شده درخصوص انقلاب ایران یا به تاثیرات سیاسی آن در داخل و یا بازتاب های آن در سطح منطقه توجه نشان داده اند. یکی از وجوه مغفول در این پژوهش ها نقشی است که انقلاب اسلامی ایران در مکتب سازی ایفا کرده است. خصوصیتی که حتی آن را از فرانسه و شوروی نیز متمایز ساخته و به آن برجستگی ویژه ای می بخشد.پژوهش حاضر قصد دارد در ادامه پژوهش هایی که به بررسی آثار و پیامدهای انقلاب اسلامی پرداخته اند به یکی از ابعاد کمتر شناخته شده آن یعنی نقش مهمی که انقلاب اسلامی در مکتب سازی ایفا کرده است و یکی از مصداق های متاخر آن یعنی مکتب شهید سلیمانی بپردازد. سوال اصلی پژوهش این است که مکتب سازی در انقلاب اسلامی ایران چگونه شکل گرفت و مکتب شهید حاج قاسم سلیمانی به عنوان نمونه متاخر آن، از چه خصوصیات و ویژگی هایی برخوردار است؟ فرضیه پژوهش به نقش امام خمینی(ره) در مکتب سازی در انقلاب اسلامی اشاره کرده و مکتب شهید سلیمانی را ادامه آن مکتب معرفی کرده است. (فرضیه) برای انجام پژوهش از روش توصیفی_تحلیلی استفاده گردید. یافته های پژوهش مکتب شهید سلیمانی را ادامه مکتب امام خمینی (ره) معرفی نموده و آن را دارای خصوصیات زیر می داند: شهادت طلبی، شجاعت و شهامت، اخلاص و دینداری، آینده نگری، تکلیف گرایی، اخلاق مداری، خدمت رسانی به محرومان، دشمن شناسی و تمرکز بر هدف. یافته ها نشان می دهد تداوم انقلاب اسلامی مستلزم توجه بیشتر به بحث مکتب سازی و ترویج و گسترش مکتب امام خمینی(ره) و شهید سلیمانی است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، مکتب سازی، امام خمینی(ره)، شهید حاج قاسم سلیمانی
  • حمید شهریاری* صفحات 81-95

    این مقاله بر آنست تا نقش پرهیز از تفرقه و همکاری کشورهای اسلامی در تاسیس امت واحده اسلامی را تبیین کند. محور اول مقاله بر نقش پرهیز از تفرقه گرایی و تعرض به یکدیگر در جهان اسلام تاکید دارد و محور دوم همکاری هایی است که در جهان اسلام باید محقق گردد تا بتوانیم به امت واحده اسلامی دست یابیم. این دو محور اولین گامهایی است که برای تحقق امت واحده اسلامی باید پیمود. پرهیز از تفرقه شامل پرهیز از پنج عامل اصلی تفرق در امت اسلامی یعنی جنگ، ترور، تکفیر، تعارض و مشاجره است. همکاری کشورهای اسلامی نیز شامل دو عنوان مقابله با دشمن مشترکو احسان و دوستی با مسلمانان است. در هر مورد پس از توصیف به ادله متنی هر یک از آنها پرداخته شده است. علاوه برآن تلاش شده تا شواهد قولی که در کلام امام خمینی -قدس سره- و رهبر معظم انقلاب -دام ظله - به دست آمده نیز ارایه گردد.

    کلیدواژگان: وحدت امت، تفرقه، جنگ، تکفیر، همکاری
  • علی اصغر شاهسون مارکده*، فهیمه فرهمند پور، محمد نصیری صفحات 97-115

    اساسی ترین انتظار از حکومت معصوم، اجرای دقیق و کامل حکم الله در جامعه است. اما پیچیدگی های اداره جامعه در ساحت واقع، موجب شده که اجرای برخی از احکام شریعت حتی درحیات سیاسی پیامبر نیز میسر نباشد. مطابق این چالش، پیامبر درفرآیند اداره مطلوب جامعه از یک سو موظف بود جامعه را برمدار شریعت اداره کند و ازسویی دیگر، در برخی موارد، اداره مطلوب، مستلزم تعطیل موقت برخی از احکام شریعت می شد. این چالش با نگاه به ضرورت توجه پیامبر(ص) به شرایط اجتماعی و سیاسی و مسیولیت ایشان به عنوان ولی امر در صدور احکام موردی برای تدبیر امور حکومت، مردم و جامعه قابل حل است اما به نظر می رسد؛ چنین گستردگی در اختیارات حاکم تنها برای حاکمان مشروع قابل پذیرش است. البته مشروعیت در اندیشه شیعه دارای مختصات و ویژگی هایی است که آن را از سایر فرقه ها ونحله های اسلامی وغیر اسلامی متمایز می سازد. چه؛ قدرت حاکم مشروع در اندیشه شیعی متکی بر نص ومتصل به منبع لایزال الهی است. این پژوهش با واکاوی مستندات وشواهد تاریخی حکومت پیامبر، در صدد اثبات این نکته است که تصرفات گسترده پیامبر با اتکا به جایگاه ولی امر رخ می داد که البته این این اختیارات، تنها در فرض مشروعیت حاکم قابل تبیین خواهد بود

    کلیدواژگان: مشروعیت سیاسی، حاکمان مشروع، ولی امر، اختیارات حاکم
  • محمدعلی نظری*، منصور میراحمدی صفحات 117-145

    یکی از دل مشغولی های عمده کارگزاران هر حکومتی پیشرفت و بهبود حکمرانی در حوزه اجتماع و سیاست است، در طول چند قرن گذشته مکاتب گوناگون سعی کرده اند با توجه به مبانی اندیشه ای و شرایط سیاسی و اجتماعی خود به آن پاسخ داده و راهبردهایی برای رسیدن به آن تعیین نمایند. ایران در طول دو سده گذشته که در مسیر پیشرفت قرارگرفته و دارای تجربیاتی موفق و ناموفق در این عرصه بوده است. بعد از انقلاب اسلامی ایران سعی شد که برنامه های پیشرفت برخلاف گذشته غیر تجویزی و برآمده از نیازها، آرمان های انقلاب اسلامی و منافع ملی تدوین گردد. این پژوهش بر اساس نظریه داده بنیاد سعی دارد به این سوال پاسخ دهد که نظریه پیشرفت سیاسی در اندیشه آیت الله خامنه ای چگونه قابل تبیین است؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که نظریه پیشرفت سیاسی بر اساس مبانی معرفت شناختانه و زمینه های سیاسی و اجتماعی در طول تحقق یک فرایند بلندمدت مبتنی بر گفتمان سازی، مدیریت مکتب، فرهنگ و هویت و عقلانیت است که منتج به نظام سیاسی کارآمد و ایجاد یک جامعه متحول می شود، نظام سیاسی کارآمد مبتنی بر عدالت محوری، شایسته سالاری، پاسخگویی و نظارت و جامعه تحول خواه مبتنی بر آزادی و برابری سیاسی و اجتماعی، اعتقادی، و جود احزاب، و سازمان های غیردولتی، معنویت و اخلاق محوری است؛ موانع تحقق پیشرفت سیاسی به دودسته ساختاری و رفتاری تقسیم می شود، هدف پیشرفت سیاسی دست یابی به تمدن نوین اسلامی است.

    کلیدواژگان: پیشرفت سیاسی، آیت الله خامنه ای، مبانی، فرایند، نتایج
  • مهدی افچنگی*، عباسعلی علی محمدی، ارسطو میرانی، سید رضا موسوی صفحات 147-167

    شکوفا سازی قابلیت های درونی انسان از طریق تزکیه و پیرایش موانع تربیت، اصلی ترین رویکرد قرآن در جامعه سازی و فردسازی است. خداوند با شناخت زوایای وجودی انسان، با هدف درونی ساختن آموزه های دینی و تربیتی، از روش های متفاوتی در تعلیم و تزکیه بهره برده است. اهم این روش ها در حوزه تربیت اخلاقی فرد و اجتماع، منحصر در چهار روش تربیتی است، که قرآن کریم به جهت ضریب نفوذ و تاثیرگذاری بیشتر، از روش انذار معطوف به فاعل(تربیت لقمانی) به نحو شایسته ای استفاده نموده است. قاعده لقمانی مجرای بیان سرگذشت اقوام مختلف و مبنای تربیت اخلاقی جامعه اسلامی در آیات قرآن است. امامین انقلاب اسلامی ایران ضمن آگاهی کامل از روش های تربیتی قرآن و فرآیندهای موثر آن در جامعه سازی و تربیت فردی امت اسلامی، با بهره مندی حداکثری از این قاعده، نقش موثری در تقویت درون مایه های اعتقادی و ایمانی آحاد جامعه و پیروزی بر دشمنان، ایفا نموده اند. هدف از پژوهش حاضر؛ تبیین روش مختار امامین انقلاب اسلامی با نگاهی نو، در بستر تربیت لقمانی در رهیافت قرآنی است که به عنوان روش بسیار تاثیر گذار، در تربیت انسان بشمار می آید. واژگان کلیدی: تربیت لقمانی، انذار و تبشیر، عبرت، امامین انقلاب، رهیافت.

    کلیدواژگان: تربیت لقمانی، انذار و تبشیر، عبرت، امامین انقلاب، رهیافت
  • فرهاد احمدی آشتیانی*، ماهد آب روشن صفحات 169-188

    علیرغم کوشش اندیشمندان در دست یافتن به تبیینی قرآنی از ماهیت انقلاب اسلامی و آینده پیش روی آن، هنوز خلاء تبیینی جامع و قرآن بنیان از این پدیده عظیم محسوس است. پژوهش حاضر در این راستا بازکاوی مقوله «حزب الله» در سیاق آیه ولایت را دست مایه قرار داده است و کوشیده تا خوانشی پیوسته از این سیاق، که در تفسیر شیعی با چالش هایی روبرو است، ارایه دهد. تدبر زمانی در این آیات سیر تطوری را روشن می سازد که در خلال آن خداوند یک قوم را در مسیری رشد می دهد، فرهنگ و تمدن شیعی را در آن تقویت می کند و به دنبال یک تحول ارزشی، حکومتی در آن تشکیل می دهد. خداوند در مقطعی از این سیر تکامل، این قوم را از عطاهای خاص با تاثیرات گسترده بهره مند می کند و بعد از آن با گسترش فراقومیتی این عطاها «حزب الله» را بر مدار تولا نسبت به اولیاء معرفی شده در آیه ولایت، تشکیل می دهد. بر این اساس جامعه آخرالزمانی شیعیان جامعه ای ساختاریافته و سازماندهی شده است که با بهره مندی از عطاهای خاص خداوندی، با اقتدار به حرکت خود ادامه می دهد، پیوسته پیروز است و از تمام حوادث و فتنه های آخرالزمان می رهد. در جایگاه یک گمانه، با انطباق مشخصات ذکر شده در این سیاق بر تاریخ تحولات ایران، می توان مطابق با گفتمان روایی، ایرانیان را مصداق این قوم دانست. بر این اساس می توان تبیینی قرآنی از ماهیت و آینده پیش روی انقلاب اسلامی ارایه کرد که مطابق آن انقلاب اسلامی در آستانه بهره مندی از عطاهای خاص خداوندی و گذار به جامعه جهانی، قدرتمند و ساختاریافته شیعی تحت عنوان حزب الله است.

    کلیدواژگان: آخرالزمان، آینده پژوهی اسلامی، پیوستگی آیات، روح القدس، صفویه
  • سعید قربانی*، سمانه کشوردوست صفحات 170-195

    حکومت اسلامی براساس مبانی و ارزش های اسلامی پایه گذاری شده است که هدایت کننده جامعه بر اساس اصول اسلامی است و دین در متن جامعه در ابعاد مختلف حکومتی نقش اصلی دارد. در مقابل این مفهوم، معنای دیگری نیز قابل تصور است و آن هم عرفی شدن حکومت است که در مبانی آن دین از متن جامعه به حاشیه رانده می شود و قانون صرف بشری بر جامعه حکمفرما می گردد. در این مقاله از میان متفکران مسلمان مخالف سکولاریسم به اندیشه آیت الله مطهری پرداخته می شود. سوال اصلی مطرح شده این است که از نگاه آیت الله مطهری عوامل عرفی شدن نظام سیاسی کدامند؟ روش به کارگرفته شده روش تحلیل مضمون است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در اندیشه شهید مطهری، عوامل ایجاد و گسترش عرفی شدن نظام سیاسی در ذات دین ریشه ندارد؛ بلکه ناشی از انحراف فکری و انحراف عملکرد مسلمین(تحجر- عدم شاخت صحیح مبانی دینی- تفسیر غلط- انزوای روحانیت و...) و نفوذ استعمار است.

    کلیدواژگان: عرفی شدن، آیت الله مطهری، سکولاریسم، حکومت اسلامی، نفوذ استعمار
  • جواد حق گو* صفحات 197-213

    ابتنای انقلاب اسلامی ایران بر نگرشی تمدن سازانه تجویزهای معناداری را برای سیاست خارجی ج.ا.ایران ترسیم نموده است. در صورت توجه سیاستگذاران به این موضوع سیاست خارجی ایران در قبال کشورهای مختلف جهان به ویژه قدرت های شرق و غرب از چارچوبی مشخص برخوردار می شود. در این چارچوب نوع مناسبات جمهوری اسلامی با قدرت های جهان نیز متفاوت خواهد بود. بر این مبنا نگاه به قدرت نوظهوری چون چین در قیاس با کشورهایی چون آمریکا یکسان نیست. اگرچه این تفاوت نگاه تغییری در اصول و اهداف سیاست خارجی ج.ا.ایران ایجاد نمی کند، اما منطقا بهره مندی از ظرفیت های فراوان قدرت نوظهوری چون چین که برخلاف ایالات متحده سابقه سلطه گری خاصی در ایران ندارد، اولویت پیدا می کند. موضوع مهمی که با توجه به عملیاتی شدن برنامه 25 ساله همکاری های مشترک ایران و چین حایز اهمیت است. مسئله اساسی در این رابطه آن است که با توجه به غلبه نگرش های فرهنگی در اندیشه سیاسی بنیانگذار جمهوری اسلامی در تحقق اهداف تمدنی انقلاب اسلامی، سیاست خارجی ج.ا.ایران در قبال چین از چه اولویتهای نرم افزارانه ای باید برخوردار باشد؟ پر واضح است که غفلت از این امر می تواند تهدیدآفرین باشد. این پژوهش با چنین دغدغه ای تلاش خواهد کرد تا ضمن بازخوانی و تبیین چارچوب های تمدن سازانه مدنظر بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران، بایسته های نرم افزارانه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با چین را تبیین نماید. برای تحقق این هدف تلاش شده تا با بهره مندی از مولفه های قدرت نرم علاوه بر تبیین ظرفیت های فرهنگی-تمدنی ایران اسلامی در کشور چین به تجویز اولویتهای سیاست خارجی تمدن گرایانه جمهوری اسلامی ایران اشاره شود. در این پژوهش گردآوری داده ها به شیوه کتابخانه ای صورت پذیرفته است. این پژوهش از منظر هدف کاربردی و از منظر ماهیت توصیفی -تحلیلی است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، تمدن سازی، بایسته های نرم افزارانه، سیاست خارجی ج.ا.ایران، چین، قدرت نرم
  • بهرنگ قربانی، حمیدرضا حقیقت*، سید محمدکاظم کاوه پیش قدم صفحات 215-235

    وجوب دفاع از سرزمین های اسلامی و مقاومت در مقابل دشمنان مسلمانان و سرزمین های اسلامی یکی از مهمترین آموزه های فقهی و دینی به شمار می رود. بگونه ای که فقها و اندیشمندان اسلامی در همه دوران و البته به انحای مختلف آن را مدنظر داشته اند. زیرا با توجه به منابع دینی و عقلی، جامعه اسلامی به مثابه پیکره واحدی می باشد که مسلمین نمی توانند در قبال تهاجم بیگانگان به سایر مسلمانان، بی تفاوت باشند؛ چنان که خداوند متعال در قرآن کریم با صراحت به حمایت و دفاع از ستمدیدگانی که مورد ظلم قرار گرفته و از وطن و سرزمین خویش اخراج و آواره شده اند، فرمان می دهد. بر همین اساس ایده مقاومت به مثابه یکی از مهمترین ارکان اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) ریشه در سیره پیامبر اکرم(ص) و قیام امام حسین(ع) دارد، با مولفه هایی هم چون؛ ظلم ستیزی، استکبار ستیزی، روحیه جهادی و احیا و تقویت هویت دینی؛ از بدو پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون یاری دهنده ما در مقابله با بسیاری از شرایط سخت و تهاجمی دشمنان ها بوده است. در مقاله پیش رو مهمترین پرسش عبارت است از اینکه: مهمترین مبنا و شاخصه های ایده مقاومت در اندیشه امام خمینی کدام است؟ فرضیه مطرح شده مدعی است: مقاومت در اندیشه امام خمینی شامل مرزبندی دقیق، شفاف، آشتی ناپذیر و درافتادن تهاجمی با دشمن با رویکرد سیاسی است. روش تحقیق دراین مقاله توصیفی تحلیلی می باشد.

    کلیدواژگان: مقاومت، دشمن شناسی، استکبار ستیزی، مرز بندی، امام خمینی(ره)
  • ابراهیم متقی، محمدحسن جباری* صفحات 237-260

    این مقاله به دنبال بررسی رابطه نظم سیاسی و بوروکراسی با توسعه دوره پهلوی می باشد. توسعه ایران در دوره قاجاریه با توجه به افزایش ارتباطات بین المللی و تحمیل قراردادهای دول غربی به ایران مورد توجه نخبگان دیوان سالار قرار گرفت و در امر دولت سازی اقداماتی صورت گرفت ولی منجر به توسعه نشد. دولت پهلوی با افزایش بی نظمی های سیاسی در سراسر کشور تاسیس شد. با توجه به بی نظمی های سیاسی در مناطق مختلف کشور نخبگان دیوان سالار پهلوی اول دولت سازی را برای افزایش کنترل دولت در سراسر کشور در برنامه های خود قرار دادند. آنها در امر دولت سازی در دنبال تاسیس دولت متمرکز با بورکراسی کارآمد، نظام آموزشی و نیروهای نظامی مدرن برآمدند. پهلوی دوم نیز در این مسیر تلاشهای انجام داد لیکن تلاشهای آنها منجر به توسعه نشد و در نهایت رضاشاه با حملات متفقین و محمدرضا شاه با پیروزی انقلاب اسلامی سقوط کردند. این مقاله با روش تاریخی به دنبال شناخت علیت های عدم توسعه دوره پهلوی با وجود تلاشهای صورت گرفته توسط نخبگان دیوان سالار دولت پهلوی با استفاده از نظریه نظم و زوال سیاسی فوکویاما می باشد.نخبگان دیوان سالار دولت پهلوی با توجه به بی نظمی های سیاسی در اواخر دوره قاجاریه دولت سازی را برای افزایش کنترل دولت در سراسر کشور در برنامه خود قرار دادند لیکن دولت سازی مورد نظر پهلوی با استقبال نیروهای اجتماعی قرار نگرفت. اولویت نیروهای اجتماعی پاسخگویی دمکراتیک و حاکمیت قانون بود که منجر به بی نظمی های سیاسی و عدم موفقیت دولت پهلوی در امر توسعه شد.

    کلیدواژگان: نظم سیاسی، بوروکراسی، توسعه، دولت پهلوی
  • مرتضی عزیزی *، شهره پیرانی صفحات 261-289

    در عصر روشنگری، دیدگاه ها به سمتی سوق یافت که آرای علمی جایگزین اسطوره‌ها گردید. در صورتی که اسطوره شناسی حاصل دستاوردها و اندیشه های حاکم بر انسان در هر یک از دوره های گذشته بوده است. برخی نظریات قرن بیستم، اسطوره ها را قابل انعطاف پذیر با اشکال جدید فرهنگی و اکتشافات بشری را نیز یکی از دلایل بازتعریف اسطوره های جدید مطابق با ساختار دنیای امروزی مطرح کرده اند. از سویی دیگر ایجاد وفاق ملی همواره یکی از مسایل پیشروی حکومت ها از جمله نظام سیاسی کشور ماست. اسطوره ها دستورالعمل ها و توجیهی منطقی که از طریق آن ها نسبت به دنیای سیاسی و اجتماعی خود واکنش نشان داده و تداعی‌کننده هویت واحد هستند. از این رو نظام سیاسی ج.ا.ایران در تلاش برای تحقق آرمان های اسلامی و ایرانی خود می تواند با بهره گیری از شخصیت شهید سلیمانی به عنوان اسطوره ملی به حفظ و تقویت یکپارچگی ملی نایل آید. هدف از این مقاله بررسی تاثیر اسطوره های ملی بر وفاق ملی با مطالعه موردی شهید قاسم سلیمانی می باشد. در این راستا، برای انجام تحقیق از نوع کیفی و روش تحلیل اسنادی، از فیش برداری منابع مرتبط برای گردآوری اطلاعات بهره جسته است. بر اساس یافته های مقاله، از دیگر ظرفیت ها و سرمایه های ملی ایران، شهید سلیمانی است که با بررسی واکنش گروه های مختلف پس از شهادت شهید سلیمانی متوجه همدلی و همبستگی آن ها خواهیم شد. شهید سلیمانی نقطه اتصال گروه های اجتماعی و سیاسی که می تواند به عنوان اسطوره ای ملی در اهداف و برنامه های سیاسی و اجتماعی نقش آفرینی کند. نمایان شدن این همبستگی ملی دلایلی دارد که در مطالعه شخصیت و نمودهای رفتاری شهید سلیمانی هویدا خواهد شد.

    کلیدواژگان: اسطوره ملی، وفاق ملی، همبستگی، هویت ملی، شهید سلیمانی
|
  • Ali Karbalai Pazoki *, Mohammad Sajjadifar Pages 35-55

    Political competition, which is called the struggle of political rivals for political power, has always been discussed by experts because of its role in strengthening and efficiency or swaying and weakening the political system.The purpose of this study is to obtain the answer to the question "What is the nature, principles and principles of political competition in Imam Khomeini's (as) thought", so that political competition at the level of the Islamic Revolution can be drawn and engineered.

    Method

    This study collected its data using the documentary-library method and focused on the content of books, lectures, messages and orders and socio-political positions of Imam Khomeini (ra), described and explained. And put analysis.

    Findings

    According to Imam Khomeini's political thought, political power is competitive in nature. That is, both in its origin and in its mechanism of action, it arises from the will and participation of individuals in society, and in the fundamental rights formed on the basis of Imam Khomeini's thought, the necessary infrastructures and practical frameworks for a comprehensive political competition are embedded. Has been.

    Conclusion

    Imam Khomeini (ra) by denying any tyranny of political power and accepting a decisive role for the people, defines political competition as task-oriented and in the interests of society, and it as a comprehensive religious and sharia worship and adaptation in Charity has been explained to the deserving of politics.

    Keywords: Imam Khomeini, political competition, Competitive Power, competition infrastructure, practical principles of competition
  • Ali Bagheri Dolatabadi * Pages 57-80

    Most research on the Iranian revolution has focused on either its political implications at home or its reflections at the regional level. One of the neglected aspects in these researches is the role that the Islamic Revolution of Iran has played in creating school thought. A feature that even distinguishes it from France and the Soviet Union and gives it special prominence. The present study intends to cover one of the lesser-known aspects of the Islamic Revolution, namely the important role that the Iran Revolution has played in creating school thought and one of its later examples, the school of Martyr Soleimani. The main question of the research is how creating school was formed in the Islamic Revolution of Iran and what are the characteristics of the school of Martyr Ghasem Soleimani as a later example? The research hypothesis refers to the role of Imam Khomeini in creating school thought in the Islamic Revolution and introduces the school of Martyr Soleimani as a continuation of that way. The descriptive-analytical method was used to conduct the research. The research findings identified the following features for the school of MartyrSoleimani: love of martyrdom, courage and bravery, sincerity and religiosity, foresight, task-oriented, ethicism, serving the deprived, recognize enemy from the friend, and focus on the target. The findings also show that the continuation of the Islamic Revolution requires more attention to the issue of creating school and the promotion and expansion of the school of Imam Khomeini and Martyr Soleimani.

    Keywords: Islamic Revolution, Creating School Thought, Imam Khomeini, Martyr Qasem Soleimani
  • Hamid Shahriari * Pages 81-95

    This article intends to explain the role of avoiding division and cooperation of Islamic countries in establishing a single Islamic nation. The first axis of the article emphasizes the role of avoiding separatism and aggression against each other in the Islamic world, and the second axis is the cooperation that must be achieved in the Islamic world in order to achieve a single Islamic nation. These two axes are the first steps that must be taken to achieve a single Islamic nation. Avoiding division includes avoiding the five main causes of division in the Islamic Ummah, namely war, terror, Takfir (excommunication from Islamic Ummah), conflict and controversy. Cooperation between Islamic countries includes two topics of confronting the common enemy, and benevolence and friendship with Muslims. Each of these two axes has components that are described in this article. In each case, after the description, the textual evidence of each of them is discussed. In addition, an attempt has been made to present the evidence of the promise obtained in the words of Imam Khomeini and Imam Khamenei.

    Keywords: Unity of the Ummah, division, war, Takfir, cooperation
  • Mohamad Ali Nazary *, Mansour Mirahmadi Pages 117-145

    One of the main concerns of the agents of any government is the development and improvement of governance in the field of society and politics. Over the past few centuries, various schools have tried to respond to it according to their ideological foundations and political and social conditions and determine strategies to achieve it. . Iran has been on the path of progress over the past two centuries and has had successful and unsuccessful experiences in this field. After the Islamic Revolution of Iran, it was tried to formulate development plans, unlike in the past, which were not prescribed and came out of the needs, ideals of the Islamic Revolution and national interests. This research, based on the data theory of foundation and the method of interrogation, tries to answer the question of how the theory of political progress can be explained in the thought of Ayatollah Khamenei?The research findings show that the theory of political progress is based on epistemological foundations and political and social contexts during the realization of a long-term process based on discourse, school management, culture, identity and rationality that results in an efficient political system and a transformed society. An efficient political system based on justice, meritocracy, accountability and oversight, and a transformational society based on freedom and political and social equality, belief, and the existence of parties, and non-governmental organizations, spirituality and ethics; Obstacles to political progress are divided into two categories: structural and behavioral. The goal of political progress is to achieve a new Islamic civilization.

    Keywords: political progress, Ayatollah Khamenei, Principles, Process, Results
  • Mahdi Afchangi *, Abbasali Alimohammadi, Arastoo Mirani, Sied Reza Mosavi Pages 147-167

    The flourishing of human inner capabilities through cultivating and trimming the barriers of education is the main approach of the Qur'an in community building and individualization. By recognizing the angles of human existence, God has used different methods in teaching and cultivation with the aim of internalizing religious and educational teachings. The most important of these methods in the field of moral education of the individual and society is limited to four educational methods. The Loghmani rule is the conduit for telling the story of different ethnic groups and the basis of the moral education of the Islamic society in the verses of the Qur'an. The Imams of the Islamic Revolution of Iran, while fully aware of the educational methods of the Qur'an and its effective processes in the socialization and individual education of the Islamic Ummah, with the maximum benefit of this rule, play an effective role in strengthening the beliefs of individuals and victory over enemies. Have played. The purpose of this study; Explaining the autonomous method of the Imams of the Islamic Revolution with a new perspective is in the context of Loghmani's training in the Qur'anic approach, which is considered as a very effective method in educating human beings.Keywords: Loghmani training, warning and evangelism, lesson, Imams of the revolution, approach.

    Keywords: Shatrbit Loghmani, warning, evangelism, Lesson, Imams of the revolution, Approach
  • Farhad Ahmadi *, Mahed Ab Roshan Pages 169-188

    Despite the efforts of thinkers to obtain a Qur'anic explanation of the nature of the Islamic Revolution and the future ahead, there is still a comprehensive explanatory gap and the Qur'an-builders of this great phenomenon. The present study is based on the re-examination of the category of "Hezbollah" in the context of the verse of Velayat and has tried to provide a continuous reading of this context, which faces challenges in the Shiite interpretation. Contemplation in these verses illuminates the evolutionary process during which God develops a nation on a path, strengthens Shiite culture and civilization in it, and forms a government following a change in values. At some point in this evolution, God benefits this people from special gifts with wide-ranging effects, and then, with the transnational expansion of these gifts, he forms "Hezbollah" in the circle of Tula towards the saints introduced in the verse of Wilayah. On this basis, the apocalyptic society of the Shiites is a structured and organized society that continues to move with authority, benefiting from the special gifts of God, is constantly victorious, and escapes from all the events and seditions of the apocalypse. In the position of a speculation, by adapting the characteristics mentioned in this context to the history of Iranian developments, according to the narrative discourse, Iranians can be considered as examples of this people. On this basis, a Qur'anic explanation of the nature and future of the Islamic Revolution can be provided, according to which the Islamic Revolution is on the verge of benefiting from God's special gifts and transition to a powerful, structured Shiite world community called Hezbollah.

    Keywords: Apocalypse, Islamic futurology, continuity of verses, Holy Spirit, Safavid
  • Saeed Ghorbani *, Samaneh Keshvardoost Pages 170-195
  • Javad Haghgoo * Pages 197-213

    The basis of the Islamic Revolution of Iran on a civilizing attitude has drawn significant prescriptions for the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. If policymakers pay attention to this issue, Iran's foreign policy towards different countries of the world, especially the powers of the East and the West, will have a clear framework. In this context, the type of relations of the Islamic Republic with the world powers will also be different. On this basis, the view of an emerging power like China is not the same as that of countries like the United States. Although this difference of opinion does not change the principles and goals of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran, it logically prefers to take advantage of the great potential of an emerging power such as China, which, unlike the United States, has no history of hegemony in Iran. An important issue that is important given the implementation of the 25-year plan of joint cooperation between Iran and China. The main issue in this regard is that considering the dominance of cultural attitudes in the political thought of the founder of the Islamic Republic in achieving the civilizational goals of the Islamic Revolution, what software priorities should the foreign policy of the Islamic Republic of Iran have towards China? It is clear that neglecting this can be threatening. With such a concern, this study will try to re-read and explain the civilizational frameworks considered by the founder of the Islamic Revolution of Iran, to explain the software requirements of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in the face of China. In order to achieve this goal, an attempt has been made to use the components of soft power in addition to explaining the cultural-civilizational capacities of Islamic Iran in China to prescribe the priorities of the civilizational foreign policy of the Islamic Republic of Iran. In this research, data collection has been done in a library method. This research is applied from the perspective of purpose and from the perspective of descriptive-analytical nature.

    Keywords: Islamic Revolution of Iran, Civilization, Software Requirements, Foreign policy of the Islamic Republic of Iran, China, Soft power
  • Behrang Ghorbani, Hamidreza Haghighat * Pages 215-235

    The obligation to defend Islamic lands and resist against the enemies of Muslims and Islamic lands is considered one of the most important jurisprudential and religious teachings. In such a way that Islamic jurists and thinkers have considered it in all eras and of course in different ways. Because according to religious and intellectual sources, the Islamic society is as a single body that Muslims cannot be indifferent to the invasion of foreigners to other Muslims; As the Almighty God explicitly commands in the Holy Qur'an to support and defend the oppressed people who have been oppressed and expelled from their homeland. Accordingly, the idea of resistance as one of the most important pillars of Imam Khomeini's political thought is rooted in the life of the Holy Prophet (PBUH) and the uprising of Imam Hussein (AS) and with components such as; Anti-oppression, anti-arrogance, jihadist spirit and revival and strengthening of religious identity; From the beginning of the victory of the Islamic Revolution until now has helped us to face many difficult and aggressive conditions of the enemies. In the following article, the most important question is: What is the most important basis and characteristics of the idea of resistance in Imam Khomeini's thought? The hypothesis is that resistance in Imam Khomeini's thought includes precise, clear, irreconcilable demarcation, and an aggressive opposing to the enemy with a political approach. The research method in this article is descriptive-analytical.

    Keywords: Resistance, enmity, anti-arrogance, Demarcation, Imam Khomeini
  • Mohammad Hasan Jabbari * Pages 237-260

    This article seeks to examine the relationship between political order and bureaucracy with the development of the Pahlavi period. The development of Iran in the Qajar period, due to the increase in international relations and the imposition of Western state contracts on Iran, was considered by the bureaucratic elites, and steps were taken in state-building, but did not lead to development. The Pahlavi government was established with increasing political irregularities throughout the country. Due to political irregularities in different parts of the country, the bureaucratic elites of the first Pahlavi state put state-building in their plans to increase government control throughout the country. In state-building, they sought to establish a centralized state with an efficient bureaucracy, an modern education system, and modern military forces. The second Pahlavi also made efforts in this direction, but their efforts did not lead to development, and finally Reza Shah fell with the attacks of the Allies and Mohammad Reza Shah fell with the victory of the Islamic Revolution. This article seeks to identify the reasons for the lack of development of the Pahlavi period in spite of the efforts made by the bureaucratic elites of the Pahlavi state using Fukuyama's theory of political order and decline.Due to the political irregularities in the late Qajar period, the bureaucratic elites of the Pahlavi state planned state-building to increase government control throughout the country, but the Pahlavi state-building was not welcomed by social forces. The priority of the social forces was democratic accountability and the rule of law, which led to political irregularities and the lack of development of the Pahlavi period.

    Keywords: Political Order, bureaucracy, Development, Pahlavi state
  • morteza azizi *, shohreh pirani Pages 261-289

    In the Age of Enlightenment, theories moved in the direction that scientific replaced myths. If mythology has been the result of the ideas of man in each of the past periods. Some twentieth-century theories have also suggested that human discoveries are one of the reasons for redefining new myths according to the structure of today's world. also, creating national harmony is always one of the issues for the advancement of governments, including the political system of our country. Myths are instructions through which they react to their political and social world and in most societies evoke a single identity. Therefore, the Islamic Republic of Iran, in an effort to achieve its Islamic and Iranian goals, can achieve the national unity by using the character of Shahid Soleimani as a national myth. The purpose of this article is to investigate the effect of national myths on national harmony with the case study of Shahid Qassem Soleimani. In this regard, for qualitative research and documentary analysis method, the use of relevant sources to collect information has been used. According to the findings of the article, one of the other national capacities and capitals of Iran is Shahid Soleimani, and by examining the reaction of different groups after the martyrdom of Soleimani, we will find their empathy and solidarity. Shahid Soleimani is the connecting point of social and political groups that can play a role as a national myth in political and social goals and programs. The emergence of this national solidarity has reasons that will be revealed in the study of the personality and behavioral manifestations of Shahid Soleimani.

    Keywords: National myth, National accord, Solidarity, National Identity, Shahid Soleimani