فهرست مطالب

دانش شناسی - پیاپی 55 (زمستان 1400)

نشریه دانش شناسی
پیاپی 55 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • توران باقری *، ملیحه باویران صفحات 1-17
    هدف

     امروزه در جوامع، سواد اطلاعاتی به عنوان عنصر ضروری برای خلاقیت کارکنان سازمان ها محسوب می شود. لذا داشتن کارکنان خلاق و با سواد یکی از ضروریات هر سازمان است. هدف از این پژوهش بررسی رابطه سواد اطلاعاتی و خلاقیت کارکنان سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان آذربایجان شرقی است.

    روش  پژوهش

    این پژوهش از نوع کاربردی است که به روش پیمایشی و  به صورت توصیفی انجام شده است. جامعه آماری شامل کارکنان سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان آذربایجان شرقی در سال1400 است که با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه آماری، از 128 کارمند، 97 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شدند و مورد آزمون قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد است. روایی توسط تعدادی از اساتید مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با آلفای کرونباخ 93% تایید شد. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS و با آنالیز واریانس و آزمون تی مستقل  و رگرسیون مورد تجزیه ‌وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد ضریب همبستگی بین سواد اطلاعاتی و خلاقیت کارکنان496/0 می باشد. علاوه بر آن، از بین 4 مولفه سواد اطلاعاتی، تشخیص نیاز اطلاعاتی با ضریب 510/0 تاثیر بیشتری را بر خلاقیت کارکنان دارد، بنابراین سواد اطلاعاتی و خلاقیت کارکنان سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان آذربایجان شرقی بیش از حد متوسط و در وضعیت خوب و مطلوب قرار دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش سازمانی خلاق و نوآور است که کارکنان آن از دانش روز و سواد اطلاعاتی برخوردار باشد. لذا به کارگیری و حفظ کارکنان با سواد اطلاعاتی، خلاق و نوآور،  باید در راس سایر امور سازمان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، خلاقیت، ارزیابی اطلاعات، مهارت های سواد اطلاعاتی، نیازهای اطلاعاتی
  • نیلوفر پارسافرد، علی خلخالی *، زهره شکیبایی صفحات 18-34
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تحلیل هم‌رخدادی‌واژگان و ترسیم نقشه‌علمی پژوهش‌های با‌محوریت مدرسه است.

    روش‌ پژوهش

    این پژوهش کاربردی، توصیفی/ تحلیلی، و مبتنی‌بر تکنیک علم‌سنجی بود. جامعه آماری، مقالات نمایه شده در پایگاه‌های اس.آی.دی، پرتال جامع علوم انسانی، مگیران، و اریک، در بازه زمانی 9 ساله 1399-1391 (2012-2020)، با جست‌وجوی کلیدواژه «مدرسه» بود. در بخشی از پژوهش از کل جامعه و در قسمتی دیگر از قانون پراکندگی برادفورد برای نمونه‌گیری استفاده شد. همچنین به‌وسیله نرم‌افزارهای راور-‌ماتریس و وی.ا.اس‌ویوور به‌ترتیب نمودارهای ماتریس هم‌رخدادی و نقشه‌علمی تهیه شد.

    یافته‌ها

    در جست‌وجوی کلیدواژه «مدرسه» در پایگاه‌های مذکور، 4390 مقاله فارسی (1399-1391) و 14313 مقاله انگلیسی (2012-2020)؛ و نیز 1712 واژه فارسی، و 3563 واژه انگلیسی یافت شد. براساس یافته‌های حاصله بیشترین نرخ رشد پژوهش‌های فارسی با‌محوریت مدرسه در سال‌های 1398 (42/16٪) و 1397 (٪33/14)، و در انگلیسی سال 2012 (09/20٪) بود. بیشترین این مقالات مربوط به حوزه‌های «روانشناسی» و «آموزش‌و‌پرورش» بود. همچنین بالاترین نرخ هم‌رخدادی‌واژگان با کلمه مدرسه، متعلق به واژه‌های «تفکر‌انتقادی-‌‌ذهن» در مقالات فارسی و «دانش‌آموزان-‌مدارس»، در مقالات انگلیسی بود.

    نتیجه‌گیری

    تجزیه و تحلیل تحولات «مدرسه» در سطوح ملی و بین‌المللی نشان داد، طی سال‌های اخیر پژوهش‌های بسیاری به این مفهوم پرداخته‌اند. بررسی میزان انتشار پژوهش‌ها و نیز واژگان هم‌رخداد با «مدرسه» حاکی از آن است که این مفهوم به‌طور تلویحی در بطن حوزه‌های مطالعاتی مختلف وجود دارد، به نظر می‌رسد لازم است «مدرسه» به‌جای بررسی در حوزه‌های مطالعاتی پراکنده، در یک حوزه تخصصی‌ مورد پژوهش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدرسه، علم سنجی، هم رخدای واژگان، نقشه علمی
  • فاطمه جمالی *، زهرا جمالی صفحات 35-48
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش مطالعه مهارت های مدیریت اطلاعات شخصی کتابداران دانشگاه های دولتی شهر تبریز است.

    روش پژوهش

    این پژوهش بر مبنای هدف از نوع کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات پیمایشی است. جامعه‌ی پژوهش را 105 کتابدار دانشگاه‏های دولتی شهر تبریز تشکیل می‌دهند که همه آنها مورد مطالعه قرار گرفتن و نمونه گیری انجام نشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه‏ای محقق ساخته است. روایی پرسشنامه با نظر اساتید متخصص تایید، و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ به میزان 82/0 سنجیده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف و کای اسکویر استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین کلی مدیریت اطلاعات شخصی کتابداران 17/3 است. بالاترین میانگین فعالیت در گروه کتابداران در گردآوری (45/3) و پایین‏ترین آن در یافتن مجدد اطلاعات (04/3) است. طبق آزمون کای اسکویر از نظر جنسیت بین زنان و مردان (با سطح معنی‏داری 105/0) از نظر سطح مدیریت اطلاعات شخصی تفاوت معنی دار وجود ندارد. همچنین بین افراد با سن‌های مختلف (با سطح معنی‏داری 365/0) از نظر سطح مدیریت اطلاعات شخصی تفاوت معنی دار وجود ندارد. اما بین افراد در مقاطع تحصیلی مختلف (با سطح معنی‏داری 037/0) از نظر مدیریت اطلاعات شخصی تفاوت معنی دار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که وضعیت مدیریت اطلاعات شخصی کتابداران در سطح متوسط قرار دارد. بین مدیریت اطلاعات شخصی زنان و مردان تفاوتی وجود ندارد، همچنین در مدیریت اطلاعات شخصی افراد با سن های مختلف تفاوتی وجود ندارد، اما افراد در مقاطع مختلف تحصیلی، مدیریت اطلاعات شخصی متفاوتی دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات، کتابدار، تبریز
  • نرگس خاتون عزیزیان، فریبرز خسروی *، سید علی اکبر فامیل روحانی، مصطفی عاصی صفحات 49-70
    هدف

    پژوهش با هدف شناسایی استانداردهای آوانویسی و نویسه گردانی مورد پذیرش متخصصان زبان‌شناسی و کتابداری و اطلاع‌رسانی انجام شد.

    روش پژوهش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی از حیث نحوه گردآوری اطلاعات پیمایشی و از منظر نوع، توصیفی است. جامعه آماری شامل 31 نفر از اساتید زبان شناسی و متخصصان مستندسازی، فهرستنویسی منابع اسلام شناسی و ایران شناسی و کارشناسان مرکز ملی شاپا (شماره استاندارد بین المللی پیایندها)کتابخانه ملی است. چک لیستی از جداول افتراق نویسه های فارسی به انگلیسی طبق استانداردهای آوانویسی و نویسه گردانی تهیه و در اختیار جامعه آماری قرارداده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس یافته ها، شکل غالب صورت نگارشی برای آوانویسی و نویسه گردانی 16 صامت فارسی، 20 صامت تک واجی و دو واجی انگلیسی است، همچنین در انتخاب نویسه‌های انگلیسی برای واکه‌های کوتاه فارسی طبق استانداردهای آوانویسی و نویسه گردانی نسبت به انتخاب نویسه‌های انگلیسی برای واکه‌های بلند فارسی جامعه آماری از تشتت کمتری برخوردار است.

    نتیجه گیری

    برای آوانویسی نویسه های فارسی به انگلیسی، استاندارد ملی آی اس آی آر آی 1822 و برای نویسه گردانی نویسه های فارسی به انگلیسی استاندارد ISo 233-3 پیشنهاد شد. برای واکه های کوتاه فارسی به انگلیسی دو استاندارد ISo 233-3 و آی اس آی ار آی 1822 را پیشنهاد دادند. واکه های بلند انگلیسی /I,u/ برای واکه‌های فارسی (ای، او) با استاندارد ملی آی اس آی ار آی 1822 صد در صد مطابقت دارد اما مصاحبه شوندگان برای واکه بلند (آ)، نویسه انگلیسی / ā/ را پیشنهاد دادند که با 7 استاندارد نویسه گردانی و 1 استاندارد آوانویسی مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: استانداردهای آوانویسی، استانداردهای نویسه گردانی، آوانویسی نویسه گردانی
  • هستی سهرابی *، سید علی اصغر رضوی، صفیه طهماسبی لیمونی، عاطفه زارعی صفحات 71-94
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر بازاریابی محتوایی در نهاد کتابخانه های عمومی کشور انجام شده است.

    روش پژوهش

    روش پژوهش،کیفی و به لحاظ هدف اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش را خبرگانی که آشنایی کامل با موضوع بازاریابی محتوایی داشتند تشکیل داده که شامل 17 نفر از اساتید گروه‌های علم اطلاعات و دانش‌شناسی، مدیریت بازرگانی گرایش بازاریابی، فناوری اطلاعات، مهندسی کامپیوتر وکارشناسان تولید محتوا که به روش هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها شامل مصاحبه‌های نیمه‌ساختار یافته است. در این پژوهش جهت شناسایی عوامل موثر بر بازاریابی محتوایی از تحلیل تم و به منظور اجماع نظرات خبرگان از تکنیک دلفی فازی استفاده شده است. داده‌های حاصل با استفاده از نرم‌افزارهای PSS24 و PLS3.8 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های بدست آمده از تحلیل تم و تکنیک دلفی فازی نشان داد که عوامل اصلی بازاریابی محتوایی در نهاد کتابخانه های عمومی کشور شامل 7 مولفه برنامه ریزی استراتژیک، 6 مولفه تامین و تولید محتوا، 5 مولفه توزیع و نشر محتوا، 3 مولفه تحلیل و آنالیز محتوا، 2 مولفه قیمت گذاری و فروش شناسایی شد که از این بین، عامل تامین و تولید محتوا با ضریب تاثیر 931/0 دارای بیشترین تاثیر و در اولویت اول و عامل های توزیع و نشر محتوا با ضریب 917/0؛ تحلیل و آنالیر محتوا با ضریب 894/0؛ برنامه ریزی استراتژیک با ضریب 877/0 و قیمت گذاری و فروش نیز با ضریب 642/0 به ترتیب در اولویت های دوم تا پنجم میزان تاثیرگذاری قرار دارند.

    نتیجه گیری

    بنا بر نظر خبرگان، مولفه های بازاریابی محتوایی در مولفه های اصلی به ترتیب شامل: برنامه ریزی استراتژیک، تامین و تولید محتوا، توزیع و نشر محتوا، تحلیل و آنالیز محتوا و قیمت‌گذاری و فروش بر بازاریابی محتوایی تاثیرگذار هستند. نتایج مطالعه سه مرحله دلفی فازی نشان دهنده تایید مولفه های کشف شده توسط خبرگان است.

    کلیدواژگان: بازاریابی، محتوا، بازاریابی محتوایی، نهاد کتابخانه های عمومی کشور
  • ناهید شاه ویسی *، منتظر آذری فر صفحات 95-106
    هدف

    پیشینه ی پژوهش یکی از مباحث اصلی در متون و مقالات پژوهشی است، به گونه ای که تدوین مقالات پژوهشی در راستای پیشینه ی پژوهش و آثار گذشته صورت می گیرد. از این رو هدف پژوهش حاضر، بررسی محتوای پیشینه ی پژوهش مقالات پژوهشی دو رشته ی علم اطلاعات و دانش شناسی و جامعه شناسی است.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر با روش تحلیل محتوای کمی انجام شده که به بررسی 60 مقاله پژوهشی دو رشته ی علم اطلاعات و دانش شناسی و جامعه شناسی پرداخته است. ابزار پژوهش چک لیست بوده که پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی پیرسون که برابر با 74% و روایی آن زیر نظر استاد راهنما و مشاور مورد تایید واقع شده است. برای سنجش داده ها از نرم افزار اس. پی. اس. اس[1] استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد، در خصوص ربط موضوعی پیشینه های پژوهش، وضعیت پیشینه ی پژوهش مقالات پژوهشی در وضعیت مطلوبی قرار دارند، اما وضعیت پیشینه های پژوهش از لحاظ توجه به رویکرد انتقادی و تجزیه و تحلیل پیشینه های پژوهش برای درک بهتر موضوع در وضعیت مناسبی قرار ندارند. در ارتباط با انسجام و کافی بودن توضیحات پیشینه ی پژوهش وضعیت رشته ی علم اطلاعات به نسبت رشته ی جامعه شناسی موفق تر عمل کرده است. نتایج آزمون من وایتنی نشان می دهد، در خصوص موارد مورد بررسی به جز تحلیل انتقادی پیشینه های پژوهش تفاوت معناداری مشاهده نمی شود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد پژوهشگران به محتوای پیشینه ی پژوهش توجهی کافی نمی کنند و تنها برای حفظ ساختار ظاهری، پیشینه های پژوهشی آورده می شود که بار اطلاعاتی زیادی ندارند.

    کلیدواژگان: پیشینه ی پژوهش، مقالات پژوهشی، محتوای پیشینه ی پژوهش، علم اطلاعات و دانش شناسی، جامعه شناسی
  • محمدرحیم رسولی آزاد *، حسن قهنویه، فهیمه باب الحوائجی، نجلا حریری صفحات 107-120
    هدف

    تعیین پرکاربرد‎ترین مولفه‎ های مدیریت داده‌های پژوهشی از دید کتابداران کتابخانه‎های دانشگاهی علوم پزشکی قطب 7 کشور بوده است.

    روش‎ پژوهش

    در پژوهش حاضر از روش آمیخته (کیفی-کمی) استفاده شده است. داده‌های بخش کیفی متشکل از 20 نفر از خبرگان رشته، انتخاب و فرم‌های نظرسنجی با هدف اجماع نظرات، در 3 راند برای ایشان ارسال و ارزیابی انجام شد. در بخش کمی پرسشنامه محقق‌ساخته، نظرات 127نفر از کتابداران کتابخانه‎ های دانشگاهی مورد نظر ‎گردآوری شد. داده‌های کمی بوسیله آزمون‌های t ، فریدمن، تحلیل‌عاملی و مدل‌یابی معادلات‌ساختاری با نرم‌افزار PLS، تجزیه ‌وتحلیل شدند.

    یافته‌ها

    6 مولفه در مدیریت داده پژوهشی از میان مولفه‌های دوازده‌گانه شناسایی شده در فازهای دلفی، پرکاربردترین آنها در کتابخانه‎های دانشگاهی علوم پزشکی قطب 7 کشور بوده‌اند که به ترتیب شامل: زیرساخت داده؛ نقش نظارتی؛ استفاده مجدد؛ بودجه؛ سازماندهی؛ اشتراک‌گذاری) بوده‌اند. میانگین بارهای‌عاملی 6 مولفه مذکور در کتابخانه‌های دانشگاهی مورد پژوهش، بالاتر از 6/0 (قابل‌قبول) بود. ضریب آلفای‌کرونباخ، پایایی‌ترکیبی و مقدار AVE برابر با 5/0 بوده، لذا تمامی معیارها در متغیرهای پنهان، در محدوده قابل‌قبول بوده‌اند. نتایج آزمون‌های t و فریدمن در بخش‌کمی نشان داد که از نگاه کتابداران در مقوله‌های فوق الذکر تفاوت معناداری نسبت به سایر مولفه‌ها وجود دارد.

    نتیجه ‎گیری

    بنابر نظر کتابداران کتابخانه‎ های دانشگاهی علوم پزشکی قطب 7 کشور، مولفه‌های زیرساخت داده، نقش نظارتی، استفاده مجدد، بودجه، سازماندهی و اشتراک‌گذاری، کاربردی ترین مولفه‌ها در مدیریت داده‌های پژوهشی در اینگونه کتابخانه‌ها هستند که می‌توان از آنها به عنوان معیاری برای اجرای پژوهش‎های آتی و نیز جهت ساخت ابزاری برای انجام پژوهش‎های مرتبط استفاده کرد.

    کلیدواژگان: داده های پژوهشی، مدیریت داده، کتابخانه های دانشگاهی
  • زهره میرحسینی، حسینعلی خودکار *، ندا فاتحی زاده صفحات 121-138
    روش‌ پژوهش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و به‌ صورت تحلیل محتوا انجام‌شده‌است. ابزار گردآوری داده‌ها مصاحبه‌ی نیمه‌ساختاریافته بود که از طریق تماس صوتی انجام‌شده‌است. جامعه این پژوهش شامل 15 نفر از روسا و کارشناسان توسعه کتابخانه های ستاد و ادارات کل کتابخانه های عمومی می باشد و در این پژوهش از نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی در گردآوری داده ها، ضبط تماس ها و جمع آوری داده ها تا دستیابی به مرحله‌ی اشباع استفاده شده است.

    یافته ‎ها

    کتابخانه های عمومی در ابتدا نقش پر رنگی در ارایه خدمات قابل قبول به اعضا نداشتند، اما به مرور با آموزش مجازی کتابداران و همچنین ایجاد صفحه شبکه مجازی کتابداران، خدمات فرهنگی تحت وب و انجام خدمات مجازی به رفع نیاز اطلاعاتی جامعه مخاطب اقدام نمودند. در بین خدمات ایام دورکاری بیشترین انتخاب مربوط به خدمات فرهنگی با %32.8 بود. در بین نقاط قوت دور کاری ایجاد شبکه مجازی با %39.1 بیشترین انتخاب را داشت و در بین نقاط ضعف عدم آشنایی با دور کاری با % 24.5 بیشترین انتخاب را به دست آورد. در بین راهکارها نیز بالاترین انتخاب%23.3 مربوط به برنامه ریزی جهت بهره برداری از ظرفیت و توانمندی کارکنان در ایام دور کاری بود .

    نتیجه‌‌گیری

    کتابخانه های عمومی با یک سازماندهی مجدد در بین نیروهای انسانی و همچنین آموزش کتابداران و ابلاغ برخی بخشنامه ها با یک تاخیر چند ماهه زمینه اقدامات قابل قبول برای اعضا را فراهم نموده اند.

    کلیدواژگان: نهاد کتابخانه های عمومی کشور، دورکاری، کرونا ویروس (کووید-19)، کتابخانه های عمومی
|
  • tooran bagheri*, Malihe Baviran Pages 1-17
    Objective

    In modern society, information literacy is considered as an essential element for the creativity of employees in the organizations. Therefore, having creative and literate employees is one of the necessities of any organization. The purpose of this study is to investigate the relationship between information literacy and creativity of employees of the Management and Planning Organization of East Azerbaijan Province.

    Methodology

    This research is applied research that has been done by survey method and descriptively. The statistical population includes the employees of the Management and Planning Organization of East Azerbaijan Province in 1400. Using Morgan table of statistical sample size, out of 128 employees, 97 people were selected by simple random sampling and tested. Data collection tool is a Standard questionnaire. Validity was confirmed by a number of professors and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha of 93%. Data were analyzed by SPSS software using analysis of variance, independent t-test and regression.

    Results

    The findings showed that the correlation coefficient between information literacy and employee creativity is 0.496. In addition, among the 4 components of information literacy, identifying information needs with a coefficient of 0.510 has a greater impact on employee creativity, so information literacy and creativity of employees of the Management and Planning Organization of East Azerbaijan Province is above average and in good condition.

    Conclusion

    According to the research results, it is a creative and innovative organization whose employees have up-to-date knowledge and information literacy. Therefore, hiring and retaining employees with information literacy, creative and innovative, should be at the top of other organizational affairs.

    Keywords: information literacy, Creativity, Information evaluation, Information literacy skills, Information needs
  • Niloofar Parsafard, Ali Khalkhali*, Zohreh Shakibaei Pages 18-34
    Objective

    The purpose of this research was to analysis the co-occurrence of words and visualizing a scientific map of researches about schools.

    Methodology

     This research was applied, descriptive/ analytical, and based on scientometrics technique. The statistical population were articles indexed in SID, comprehensive humanities portal, Magiran, and Eric databases, in 9 years (2012-2020), searching for the keyword "school". In one part of the study, the whole community and in another part, Bradford's law were used for sampling. Also, diagrams of co-matrices and scientific maps were prepared by Raver-Matrix and VOSviewer software, respectively.

    Results

     In search of the keyword "school" in the databases, 4390 Persian articles (2012-2020) and 14313 English articles (2012-2020); Also 1712 Persian words, and 3563 English words were found. According to the findings, the highest growth rates of school-centered Persian researches were in 2019 (16.42%) and 2018 (14.33%), and in English in 2012 (20.09%). Most of these articles were in the fields of "psychology" and "education". Also, the highest co-occurrence rate of words with the school belonged to the "critical thinking-mind" in Persian and "students-schools" in English articles.

    Conclusion

    Analysis of "school" developments at the national and international levels has shown that many researches have addressed this concept in recent years. The study of the publication rate of researches; and words co-occurrence with "school", suggests that "school" was implicitly within various fields; that’s necessary to focus on studied in a specialized field instead of scattered.

  • Fatemeh Jamali *, Zahra Jamali Pages 35-48
    Objective

    The main purpose of research is to Study the personal information management of librarians in the city of Tabriz.

    Methodology

    This study is based on the purpose of the applied type and in terms of data collection method. The study population consists of 105 librarian universities in the city of Tabriz, where they have not been studied and carried out. Data collection device is a questionnaire consisting of four components and 21 questions. The validity of the questionnaire was verified by experts, and its reliability was measured by Cronbach’s alpha coefficient of 0 / 82. Kolmogorov - Smirnov test and chi - squared tests were used to analyze the data.

    Results

    The general mean of personal information management is librarian 17 / 3. The highest average activity in the librarian’s group is in collection (3 / 45) and the lowest in finding the information (3 / 04). According to chi - square test, gender between men and women (0 /105) level of personal information management level is not significant. Also, there is no significant difference between people with different ages (0/365) of personal information management level. But there is a significant difference between people in different educational levels (0/037) of personal information management.

    Conclusion

    personal information management of librarians is at the middle level. There is no difference between man's personal information management and women, as well as in managing personal information of people with varying ages, but people at different levels of education have different personal information management status.

  • Narges Khatoun Azizian, Fariborz Khosravi *, Sayed Aliakbar Famil Rohani, mostefa assi Pages 49-70
    Objective

    Study was conducted to identify the standards of transcription and transliteration accepted by expert's linguistics and librarianship and information.

    Methodology

    Research is practical in terms of object, survey in terms of how to collect information and descriptive in terms of type. The statistical population includes 31 professors of linguistics and specialists in documentation, cataloging of the resources of Islamology and Iranology, and experts of International Standard Serial Number center of the National Library. A checklist of tables of differentiating Persian characters into English according to transcription and transliteration standards that was made available to the statistical community.

    Results

    According to the findings, the predominant writing form for transcription and transliteration is 16 Persian consonants, 20 English single phoneme consonants and two phonemes English consonants. According to standards, the statistical population has less dispersion in selecting English characters for short Persian vowels than English characters for long Persian vowels.

    Conclusion

    The national standard of ISIR 1822 was proposed for transliterating Persian characters into English and the ISO 233-3 standard was proposed for transliteration of Persian characters into English. Moreover, for short Persian vowels in English, two standards, ISERI 1822 and ISO 233-3 were proposed. Regarding the choice of English long vowels / I, u / for Persian vowels (ای، او), it is 100% in accordance with the 1822 ISIR national standard. But the interviewees for the long vowel (آ) suggested the English letter / ā /, which corresponds to 7 transliteration standards and 1 transcription standard.

    Keywords: transliteration standards, transcription standards, transliteration, transcription
  • hasti sohrabi *, seyedali asghar razavi, safiyeh tahmasebi limooni, atefeh zarei Pages 71-94
    Objective

    The Purpose of this study was to identify and analyzing the factors affecting content marketing in the public libraries of the country.

    Methodology

    The research method is qualitative and exploratory. The statistical population of the study consisted of experts who were fully acquainted with the subject of content marketing, and 17 professors from the departments of information science and knowledge, marketing management, information technology and Computer engineering and content production experts were selected by snowball sampling method Data collection tools include semi-structured interviews that are designed based on the findings of the qualitative analysis of the research. In this research, theme analysis has been used to identify the factors affecting content marketing and Delphi-fuzzy technique has been used to consensus the opinions of experts. Data were analyzed using SPSS24 and PLS3.8 software.

    Results

    Findings obtained from theme analysis and Delphi-fuzzy technique showed that the main factors of content marketing in the public libraries of the country include 7 components of strategic planning, 6 components of content supply and production, 5 components of content distribution and publishing, 3 components content analysis, 2 components of pricing and sales were identified that among these, Content supply and production agent with impact factor of 0.931 has the most impact and in the first priority and content distribution and publishing factors with a coefficient of 0.917; Content analysis with a coefficient of 0.894; Strategic planning with a coefficient of 0.877 and pricing and sales with a coefficient of 0.642 are in the second to fifth.

    Conclusion

    According to experts, the components of content marketing in the main components, respectively: strategic planning, content supply and production, content distribution and analysis, content analysis and pricing and sales affect content marketing. The results of the three-phase Delphi-phase study indicate the confirmation of the components discovered by the experts

    Keywords: Marketing, Content, Content Marketing, public libraries
  • nahid shahveisi *, montazer Azarifar Pages 95-106
    Objective

     literature review is one of the main topics in research texts and articles, so that the compilation of research articles is done in line with the literature review and past works. Therefore, the purpose of this study is to investigate the content of the literature review of research articles in the two disciplines of information science and Knowledge and sociology.

    Methodology

     The present study was conducted by quantitative content analysis method, which has reviewed 60 research articles in the two fields of information science and Knowledge and sociology.

    Results

     Research findings show, regarding the thematic relevance of literature reviews, the status of literature reviews Research articles are in a favorable situation, but Status of literature reviews in terms of attention to critical approach and analysis of literature reviews to better understand the subject are not in a good position. In terms of coherence and sufficient explanations of the literature review, the situation in the field of information science has been more successful than in the field of sociology. The results of Mann-Whitney test show that there is no significant difference in the cases except for the critical analysis of literature reviews.

    Conclusion

     It seems Researchers do not pay enough attention to the content of the literature review, And only to preserve the appearance, literature reviews are given, which do not have much information load, In the event that if researchers take an in-depth look at previous studies and research, not only increases the amount of knowledge of the researcher, but also realizes the shortcomings and advantages of other research, and becomes familiar with the methods used in research, In this regard, the researcher can compile an ideal research and low defects take a step.

    Keywords: Literature Review, Research Articles, literature review Content, Information Science, Knowledge, Sociology
  • Mohammad Rahim Rasouli Azad*, Hassan Ghahnaviyeh, Fahimeh Babalhavaeji, nadjla hariri Pages 107-120
    Objective

    To determine the most widely used components of research data management from the perspective of librarians in university libraries of medical sciences in 7th.Zone of Iran.

    Methodology

    In the present study, has used the exploratory mixed method (qualitative-quantitative). Qualitative data were collected using a semi-structured Delphi-fuzzy questionnaire. In the quantitative section, with the categories-items resulting from the qualitative section in the form of a researcher-made questionnaire, the opinions of 127 librarians of the desired university libraries were collected. Quantitative data were analyzed by factor analysis and structural equation modeling technique with PLS software.

    Results

    With the implementation of Delphi phases, among the twelve components identified, 6 widely used components in research data management in university libraries of medical sciences of 7th zones, including data infrastructure, respectively; Supervisory role; reuse; the budget; Organize; Have been). The average operating load of these 6 components in the academic libraries under study was higher than 0.6 (acceptable). Cronbach's alpha coefficient, reliability, composition and AVE value were equal to 0.5, so all the criteria in the hidden variables were in the acceptable range. The results of t-test and Friedman test in a small part showed that in the management of research data, librarians in the above categories have made a significant difference compared to other components.

    Conclusion

    According to the librarians of medical libraries in 7th. Section of Iran, data infrastructure components, supervisory role, reuse, budget, organization and sharing are the most practical components in research data management in such libraries, which can be considered as Used a benchmark to conduct future research as well as to build a tool for related research.

    Keywords: research data, Data management, Academic Libraries
  • zohreh mirhosseini, Hossein Ali khodkar *, neda Fatehi zadeh Pages 121-138
    Objective

    The purpose of this study is to investigate the teleworking in public libraries from March 2018 onwards, simultaneously with the official announcement of the arrival of COVID-19 to identify the types of services regarding their strengths & weaknesses.

    Methodology

    This research has a qualitative approach using content analysis. The data collection tool was a semi-structured interview conducted through Whats App. The population of this research is composed of heads and experts of library development, headquarters and general departments of public libraries, and has continued with the purposeful method and snowball sampling with 15 experts.

    Results

    The findings of this study showed that although initially public libraries did not play a significant role in providing acceptable services to members, but over time and training librarians through cyberspace and the creation of a virtual network of librarians, could meet the information needs of the target community. Among teleworking services, the highest selection was related to cultural services with 32.8%. Among the strengths of teleworking, the creation of a virtual network had the highest selection with 39.1%, and among the weaknesses, unfamiliarity with teleworking with 24.5%. Among the solutions, the highest selection was related to planning to utilize the capacity and capability of employees during working hours with 23.3%.

    Conclusion

    Public libraries have provided acceptable measures for members through a reorganization of the workforce, as well as the training of librarians and the issuance of some directives with a delay of several months.

    Keywords: Public Libraries, Tele Communication, Corona Virus (Covid-19), Iranian Public Libraries Foundation