فهرست مطالب

آموزش علوم دریایی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 28، بهار 1401)

نشریه آموزش علوم دریایی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 28، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • شهرام مهرآور گیگلو*، محسن نوبخت، کامران مالکپور لپری صفحات 1-20
    امروزه توسعه فعالیت های علمی بین المللی به یکی از دغدغه های اصلی دانشگاه های برتر جهان در راستای افزایش اعتبار، کیفیت، درآمدزایی و برندسازی تبدیل شده است. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی گفتمان-های شکل دهنده به همکاری های علمی بین المللی در آموزش عالی ایران انجام شده است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و با رویکرد کیفی انجام شده است. گروه هدف پژوهش حاضر، مدیران بخش بین الملل دانشگاه های دولتی کشور و صاحب نظران این حوزه بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی 13 نفر از مدیران بخش بین الملل دانشگاه های دولتی و 5 نفر از صاحب نظران این حوزه به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها نیز از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده گردید و تحلیل داده ها به روش تحلیل مضمون انجام شد. پس از تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه، مجموع کدهای آزاد استخراج شده از مصاحبه ها 119 کد بود که پس از ادغام کدهای مشابه با یکدیگر در نهایت 75 کد باقی ماند که در 6 مفهوم مشابه طبقه بندی و در نهایت گفتمان های شکل دهده به همکاری های علمی بین المللی در آموزش عالی کشور در 4گفتمان اصلی شامل: گفتمان فرهنگی، گفتمان اقتصادی، گفتمان بین المللی بودن علم و گفتمان سیاسی دسته بندی شدند.
    کلیدواژگان: گفتمان، همکاری علمی، بین المللی، آموزش عالی
  • احمد کیخا* صفحات 21-39

    امروزه بیکاری دانش آموختگان به چالش جدی نهادهای آموزش عالی در سراسر جهان و به طور خاص کشورهای درحال توسعه تبدیل شده است. در کشور ما نیز امروزه به دلیل تکثر عوامل تاثیر گذار شاهد بیکاری روز افزون دانش آموختگان دانشگاهی هستیم. هدف از این پژوهش، واکاوی علل و عوامل بیکاری دانش آموختگان در آموزش عالی و ارایه راهکارهای سیاستی برای برون رفت از وضع فعلی می باشد. بنابراین با استفاده از روش کیفی اکتشافی و با انجام نمونه گیری هدفمند و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 6 متخصص اقتصاد آموزش عالی و 5 متخصص علوم تربیتی که دارای سابقه اجرایی و علمی بودند داده ها گردآوری شد. علل و عوامل به دو دسته درون سازمانی و فراسازمانی تقسیم شده اند. یافته های بخش درون سازمانی به دو مقوله فرعی اولیه (در سطح کلاس درس و در سطح دانشگاه) با پنج مقوله فرعی ثانویه (ناکارآمدی برنامه آموزشی و درسی، ضعف ویژگی های فردی دانشگاهیان، ضعف قوانین و آیین نامه ها، ناکارآمدی مدیریتی-اجرایی، ناکارآمدی در مالیه دانشگاه) و عوامل فراسازمانی در چهار مقوله فرعی اولیه (در سطح آموزش و پرورش، آموزش عالی، کلان و ظرفیت های نرم) با هشت مقوله فرعی ثانویه (ناکارآمدی برنامه های آموزشی و درسی، ضعف مدیریتی و اجرایی، سیاستگذاری ناکارآمد، ضعف مدیریتی-اجرایی، حکمرانی و ساختار سیاسی نامطلوب، ساختار اقتصادی ناکارآمد، ضعف فرهنگی و مسایل اجتماعی) طبقه بندی شدند. سپس راهکارهای سیاستی متناظر با سطوح تاثیرگذار بر بیکاری دانش آموختگان بیان شده‎است

    کلیدواژگان: دانش آموختگان، بیکاری، آموزش عالی، دانشگاه
  • ابوالفضل کمالی*، علی تقی پور ظهیر، رضا شعبان نژاد خاص، نادرقلی قورچیان، افسانه زمانی مقدم صفحات 40-52

    این پژوهش با هدف ارایه الگوی ارتقای درس پژوهی و بهبود آموزش و یادگیری در نظام های آموزشی کشور انجام شده است. روش این تحقیق از نظر هدف، کاربردی است. نحوه گردآوری داده ها به روش آمیخته (کمی و کیفی) است و ابزار گرد آوری داده ها ، مصاحبه با خبرگان و انجام مصاحبه های تخصصی نیمه ساختاریافته و پرسشنامه می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه مدرسان موسسات آموزشی کشور با تعداد حدود 400000 نفر است. حجم نمونه ، تعداد 375 نفر از مدرسان شاغل در موسسات آموزشی کشور (در بخش کمی) تعیین شده با استفاده از فرمول کوکران و 15 نفر از اساتید دانشگاه و متخصصان این حوزه (در بخش کیفی) می باشد. مدرسان با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و به صورت یک مرحله ای انتخاب شدند . تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، به دو روش توصیفی و استنباطی انجام شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که مولفه های اصلاح ساختار، قانونگذاری و نظارت، انگیزش، امکانات و تکنولوژی، آموزش، نوآوری متدها و روش ها و فرهنگ اثربخش در بعد حمایتگر (بیرونی)؛ و مولفه های دانش، نگرش، مهارت ها، توانایی ها و ویژگی های شخصیتی در بعد فردی (درونی)، تحت عنوان مولفه های ارتقای درس پژوهی ، مورد تایید قرار گرفتند. آزمون های برازش مدل در حد مطلوب بوده و همه مولفه های ارتقای درس پژوهی احصاء شده، با ضریب اثر معنا دار، نشان دهنده اعتبار مدل است. برای ارتقای درس پژوهی پیشنهاد می شود برنامه های کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت و با اولویت مولفه های پژوهشی اجرا شود.

    کلیدواژگان: درس پژوهی، آموزش، یادگیری
  • شهرزاد چرخکار، الهه حسینی، مهدی سبک رو* صفحات 53-67

    هدف از این مقاله بررسی تاثیر سیستم مدیریت استعداد استراتژیک بر هریک از متغیرهای رفتار کارآفرینانه، آوا و رسالت فردی می باشد و هم چنین نقش میانجی گری رسالت فردی بر هر کدام از رابطه ها می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل 480 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه یزد در پاییز 1398 است. طبق فرمول کوکران تعداد نمونه 213 نفر برآورد گردید. در گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد با طیف پنج تایی لیکرت استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس3 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. یافته های حاصل از نرم افزار آماری نشان داد که از 5 فرضیه موجود 4 فرضیه مورد تایید قرار گرفته است. نتایج نشان داد که سیستم مدیریت استعداد استراتژیک تاثیر مهمی بر رفتار کارآفرینانه افراد در دانشگاه دارد؛ همچنین این سیستم منجر به انگیزه های رشد استعداد در محیط های خلاق می شود. آوای کارکنان باعث تغییرات سازنده می شود. این تغییرات باعث بهبود عملکرد فردی و سازمانی شده و منجر به نوآوری و خلاقیت می گردد. تقویت و گسترش آوای کارکنان در دانشگاه مسیر رشد و پیشرفت را به سوی آینده متعالی تر باز می کند. همین امر منجر به کسب مزیت رقابتی می گردد.

    کلیدواژگان: آوا، رسالت فردی، رفتار کارآفرینانه، سیستم مدیریت استراتژیک استعداد
  • صادق رحیمی*، داود مقرب صفحات 68-86
    قاره قطب جنوب به دلیل اهمیت آن در تاثیر بر روی اقلیم زمین، منابع بالقوه عظیم و موقعیت منحصر به فرد و محیط زیست بکر آن، در دهه های اخیر به کانون توجه جهانیان تبدیل شده است. از این رو همه کشورها به دنبال عزیمت به این منطقه هستند تا از مزیت های بی شمار آن بی بهره نمانند. معاهده جنوبگان در سال 1959 به تصویب اعضا رسید. در سال 2014 عضویت ایران در کمیته علمی تحقیقات جنوبگان به تصویب اعضا رسید و پس از آن ایران به صورت رسمی برنامه خود را برای ایجاد یک ایستگاه دایمی در جنوبگان اعلام نمود. تجربه بسیاری از کشورهای حاضر در قاره قطب جنوب نشان می دهد که نیروی دریایی آن ها نقش بسیار مهمی در اعزام و استقرار در این منطقه داشته است و حتی در برخی از این کشورها همچنان نیروی دریایی متولی اداره امورات جنوبگان آن هاست.در همین راستا پژوهش حاضر با هدف تبیین الزامات اولیه و اولویت های اعزام ناوگروه نداجا به قاره قطب جنوب انجام گردید. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی - توسعه ای و از منظر نوع و روش جمع آوری داده ها از نوع تحقیقات کیفی می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه اسناد، مدارک، مقالات و کتب معتبر در حوزه موضوع تحقیق می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس تلاش شد تا کلیه اسناد، مدارک و مقالاتی که امکان دسترسی به آن ها وجود دارد به صورت تمام شمار مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد.نتایج حاکی از آن است که الزامات اولیه اعزام ناوگروه نداجا به قطب جنوب در چهار طبقه اصلی دانش حقوقی جنوبگان، تجهیزات و امکانات، آموزش و دیپلماسی و تامین بودجه قرار می گیرد. یافته ها نشان می دهد مولفه آموزش خود شامل چهار عامل ایجاد کمیته آموزش تخصصی، آگاهی بخشی عمومی، تربیت نیروی انسانی متخصص و مطالعه در خصوص تولید انرژی پاک می باشد که نشان از اهمیت امر آموزش در این ماموریت راهبردی دارد.
    کلیدواژگان: جنوبگان، الزامات اولیه، آموزش
  • امیررضا کنجکاو منفرد*، منیره مهارت صفحات 87-100
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی (ساختاری، ارتباطی و شناختی) بر گرایش کارآفرینانه، خلاقیت و عملکرد سازمانی در دانشگاه یزد با توجه به نقش میانجی مدیریت دانش است. تحقیق حاضر، از نظر هدف، کاربردی بوده و بر حسب ماهیت، توصیفی- پیمایشی است که با استفاده از ابزار پرسشنامه و روش پیمایشی داده های مورد نیاز جمع آوری شده است. جامعه آماری این پژوهش اعضای هییت علمی دانشگاه یزد می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 205 پرسشنامه بین اعضای هییت علمی این دانشگاه توزیع و جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار Smart PLS انجام شده است. یافته های پژوهش تاثیر ابعاد ساختاری، ارتباطی و شناختی سرمایه اجتماعی در دانشگاه بر مدیریت دانش را تایید می کند. همچنین یافته ها نشان داد که سرمایه اجتماعی با بهبود مدیریت دانش در دانشگاه موجب افزایش خلاقیت و کارآفرینی و افزایش عملکرد سازمانی می شود. درواقع، یافته ها نشان می دهد که تاکید دانشگاه بر مدیریت دانش و سرمایه اجتماعی در تعامل با یکدیگر اولین قدم برای بهبود عملکرد سازمانی است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مدیریت دانش، گرایش کارآفرینانه، خلاقیت، عملکرد دانشگاه
  • علیرضا مقدم، مهدیه ویشلقی*، میثم جعفری صفحات 101-113

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر منابع انسانی استراتژیک بر عملکرد نوآورانه کارکنان بندر امام خمینی (ره) با نقش میانجی شبکه سازی سیاسی می باشد. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان بندر امام خمینی (ره) به تعداد 950 نفر بوده که بر مبنای نمونه گیری تصادفی ساده، 235 پرسشنامه صحیح عودت داده شد. برای تجزیه تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSSوSmart-PLS استفاده گردید. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های بون و همکاران،2018؛ وانگ و احمد،2004؛ ژین و پیرس،1996 استفاده گردید که پایایی آنها به وسیله آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. منابع انسانی استراتژیک هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم از طریق میانجی گری شبکه سازی سیاسی و مدیریت ذینفعان کلیدی سازمان با تشکیل شبکه و ایتلاف سازی بر عملکرد نوآورانه تاثیر معناداری دارد. نتایج پژوهش در حوزه منابع انسانی استراتژیک و شبکه سازی سیاسی، نوآوری هایی به همراه داشته است و به مدیران سازمان ها در درک تاثیرگذاری منابع انسانی استراتژیک بر عملکرد نوآورانه کارکنان با میانجی گری شبکه سازی سیاسی کمک می کند تا موجبات نوآوری و خلاقیت را فراهم نمایند.منابع انسانی استراتژیک، شبکه سازی سیاسی، عملکرد نوآورانه، بندر امام خمینی (ره)

    کلیدواژگان: منابع انسانی استراتژیک، شبکه سازی سیاسی، عملکرد نوآورانه، بندر امام خمینی (ره)
  • محمدرضا زاهدی، امید ویسی* صفحات 114-137
    در اقتصاد مبتنی بر دانش سازمان هایی موفقند که، از این دارایی ناملموس به نحو بهتر و سریع تری استفاده می کنند. تحقیقات حاکی از آن است، دانش با ارزش ترین و راهبردی ترین منبع در محیط کسب و کار امروزی است. در این راستا مدیریت دانش و سرمایه فکری به عنوان یکی از شاخصه های اصلی در دانشگاه ها تبدیل شده، که وظیفه و هدف اصلی آن ها تولید و انتشار دانش است. مدیران می دانند که آن ها مجبور به اداره فرآیند یادگیری و اندازه گیری نتایج آن هستند. با این حال، سازمان ها، مدل دانشی و ابزار مناسب اندازه گیری برای بررسی نتایج یادگیری های شان ندارند. از این رو در این پژوهش تلاش می شود مدلی مناسب جهت سنجش سرمایه ساختاری (به عنوان یکی از اجزای اصلی سرمایه فکری) طراحی شود. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها ترکیبی می باشد. ابتدا از مطالعات ادبیات و مصاحبه با خبرگان فن، مدل مفهومی تحقیق استخراج شد. نمونه 9 نفر روش کیفی به روش گلوله برفی انتخاب گردید. و نیز جهت بررسی شاخص های استخراج شده و مدل موجود تعداد 70 پرسشنامه به روش تصادفی ساده بین اساتید و خبرگان در دسترس توزیع شد. در نهایت با استفاده از آزمون های مختلف (پایایی، روایی همگرا، روایی تشخیصی، تحلیل رگرسیون، تحلیل بار عاملی) اعتبار شاخص ها مورد بررسی قرار گرفت و در جهت تایید مدل از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار پی ال اس استفاده شد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه ساختاری، سرمایه تحقیق و توسعه، سرمایه زیرساخت دانش
  • رضا سپهوند، حسن کولیوند* صفحات 138-155

    چکیدهسازمان های تحقیقاتی نظیر سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی پدافند هوایی آجا به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود، همیشه با محیطی پویا و با عدم اطمینان بالا مواجه بوده اند؛ بنابراین برای پیشی گرفتن از رقیبان خود و بقاء در چنین محیطی، نیازمند قابلیت های رقابتی عملیاتی هستند. در چنین شرایطی، یکی از رویکردهای مورد استفاده این سازمان ها برای کسب قابلیت های رقابتی عملیاتی، استفاده از یادگیری راهبردی و چابکی راهبردی دانش محور است؛ از این رو هدف پژوهش حاضر نیز، مطالعه اثر یادگیری راهبردی بر قابلیت های رقابتی عملیاتی با توجه به نقش میانجی چابکی راهبردی دانش محور در سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی پدافند هوایی آجا می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و با توجه به ماهیت موضوع و اهداف پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی است که به دنبال تجزیه و تحلیل داده ها و سنجش روابط علی بین متغیرها از طریق مدل یابی معادلات ساختاری(SEM) و با استفاده از نرم افزارAmos22 می باشد. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارشناسان و محققین وابسته به سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی پدافند هوایی آجا به تعداد 640 نفر می باشد. حجم نمونه آماری مورد نیاز از طریق فرمول کوکران240 نفر تعیین گردید و افراد نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه محقق ساخته و نیز از طریق منابع کتابخانه ای و اینترنتی جمع آوری شدند. روایی پرسشنامه توسط تعداد 10 نفر از اساتید دانشگاه، تایید و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به میزان 87/0 محاسبه و تایید گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد که هم یادگیری راهبردی و هم چابکی راهبردی هر دو تاثیر مثبت و معنی داری بر قابلیت های رقابتی سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی پدافند هوایی آجا دارد و همچنین یادگیری راهبردی نیز تاثیر مثبت و معنی داری بر چابکی راهبردی دانش محور این سازمان دارد.

    کلیدواژگان: یادگیری راهبردی، چابکی راهبردی دانش محور، قابلیت های رقابتی عملیاتی، سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نیروی پدافند هوایی آجا
  • فضل الله نوذری، احسان نصیری * صفحات 156-168

    شناخت وضع موجود، یکی از مهم ترین مراحل در تدوین راهبرد است؛ زیرا بدون شناخت صحیح و دقیق از وضع موجود، امکان  برنامه ریزی مناسب برای آینده وجود ندارد. در این راستا و در جهت تعیین عوامل محیطی سواحل مکران و نقش آن در بازدارندگی دفاعی جمهوری اسلامی ایران، پرسشنامه پژوهش طراحی و در اختیار 48 تن از خبرگان، اندیشمندان و صاحب نظران موضوع موردبحث قرار گرفت. با استناد به نظرات متخصصان و خبرگان حوزه ژیوپلیتیک و بازدارندگی دفاعی کشور 28 عامل شامل طبیعی (6)، انسانی (4)، اقتصادی (4)، فرهنگی و اجتماعی (7)، سیاست بین الملل (3) و نظامی (4) تعیین گردید. سپس، مقادیر به دست آمده از دو گروه عوامل داخلی ، در قالب 9 قوت و 8 ضعف و از دو گروه عوامل خارجی شامل 13 فرصت و 10 تهدید احصاء گردید. سپس میانگین و وزن آن ها برای میزان اهمیت هر عامل (که بر اساس طیف لیکرت پنج تایی مشخص شده) و همچنین میانگین وضع موجود آن عامل در نظر گرفته شد. نتایج این پژوهش می تواند مقدمه ای برای تبیین طرح راهبردی ارتقاء نقش سواحل مکران در بازدارندگی دفاعی جمهوری اسلامی ایران باشد.

    کلیدواژگان: عوامل محیطی، سواحل مکران، بازدارندگی دفاعی
  • زهرا محمدپور، داود کیاکجوری*، محمد جواد تقی پوریان گیلانی، قربانعلی آقااحمدی صفحات 168-185
    این تحقیق با هدف شناسایی و بررسی روابط درونی بین عوامل مدیریت کنش حسابگرانه در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) صورت گرفته است. ازنظر دسته بندی تحقیقات برحسب هدف، یک تحقیق کاربردی می باشد که به صورت آمیخته انجام شد .در مرحله کیفی با مطالعه مستندات و مقالات مرتبط با موضوع که بیش از صدمقاله را دربرداشت بعد از اشباع نظری 42 مولفه شناسایی شد و در مرحله بعد با استفاده از تکنیک دیمتل روابط بین معیارها مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری تحقیق برای پرسشنامه دیمتل تعداد 14 نفر از خبرگان و اساتید دانشگاه را شامل شده است که به روش گلوله برفی برگزیده شدند و پرسشنامه خبرگان در میان آن ها پخش شد. بر اساس مطالعات صورت گرفته معیارهای اصلی تحقیق شامل 27 معیار نظریه بازی ها؛ انتخاب عمومی؛ اصالت فایده / هزینه فایده؛ منفعت گرایی / سود گرایی؛ رفتار سازمانی؛ حسابگرانه/ حسابگری؛ رفتار سیاسی؛ رفتار فرصت طلبانه؛ رفتار تعاملی؛ رفتار اجتماعی؛ رفتار برنامه ریزی شده؛ فردگرایی خودخواهانه؛ ماکیاولیسم؛ قدرت؛ نفوذ؛ خودشیرینی، تملق، چاپلوسی؛ اخلاق حرفه ای؛ نظام ارزشی/ انتظار ارزشی؛ انگیزش شغلی؛ پاداش؛ پیشرفت؛ ارتقاء شغلی؛ وظایف شغلی؛ امنیت شغلی؛ مزیت رقابتی؛ عدالت سازمانی و کنش می باشد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از رویکرد دیمتل صورت گرفته است. بر اساس نتایج تحقیق اثبات شد، معیار رفتار فرصت طلبانه از تاثیرگذاری و تعامل بیشتری و نیز معیار فردگرایی خودخواهانه از میزان تاثیرپذیری بیشتری در کنش حسابگرانه برخوردار است.
    کلیدواژگان: کنش حسابگرانه، دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره)، روابط درونی، تکنیک دیمتل
  • بهنام گلشاهی*، علیرضا نه روزیان صفحات 186-202
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی شایستگی های موثر در توانمندسازی حرفه ای ارتش جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر رویکردی آمیخته (کیفی- کمی) و در طی مطالعه ای توصیفی-اکتشافی صورت گرفته است. جامعه آماری برای مرحله کیفی، شامل خبرگان (فرماندهان و مدیران ارشد آجا و همچنین اساتید خبره دانشگاه های سازمانی)، و برای مرحله کمی، تعداد 250 نفر از فرماندهان و مدیران ستاد آجا می باشند که دارای حداقل مدرک کارشناسی ارشد، سنوات خدمتی بالای 20 سال، سابقه 5 سال فرماندهی بوده اند. ابزار جمع آوری داده ها در مرحله اول شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و در مرحله دوم پرسشنامه 38 سوالی برای سنجش روابط بین متغیرهای پژوهش می باشد. تجزیه و تحلیل داده های کیفی با استفاده از روش تحلیل مضمون (تماتیک) و داده های کمی با استفاده از نرم افزار Smart-Pls 3.2.8 و با رویکرد حداقل مربعات جزیی انجام شده است. نتایج بخش کیفی پژوهش نشان داد که سه شایستگی حرفه ای، ارزشی و شناختی بر توانمندسازی حرفه ای فرماندهان از نظر خبرگان موثر بوده اند که در 8 مقوله فرعی و 31 شاخص تبیین شده اند. همچنین نتایج بخش کمی نشان داد که میزان اثرگذاری شایستگی ها بر توانمندسازی فرماندهان به ترتیب شامل، شایستگی های حرفه ای با ضریب تاثیر 459/0، شایستگی های شناختی با ضریب تاثیر 270/0 و شایستگی های ارزشی با ضریب تاثیر 246/0 بوده است. در پایان نیز پیشنهادهای اجرایی برای ارتقای سطح شایستگی های موثر در توانمندسازی حرفه ای فرماندهان ارایه شد
    کلیدواژگان: توانمندسازی حرفه ای، شایستگی های فرماندهان، تحلیل مضمون، رویکرد حداقل مربعات جزئی
  • علیرضا عالی پور*، ابوطالب مطلبی ورکانی صفحات 203-217
    به منظور تربیت افسرانی که بتوانند در گام دوم انقلاب در راستای تولید قدرت و عزت برای نظام جمهوری اسلامی ایران نقش آفرینی داشته باشند؛ نیاز به افسرانی بوده که علاوه بر دانایی دریایی؛ دارای توانایی دریایی باشند؛ به همین منظور این پژوهش ضمن بررسی مبانی نظری در حوزه مهارت و توانایی، ابعاد و جنبه های مختلف مورد انتظار از یک دانش آموخته دانشگاه علوم دریایی امام خمینی(ره) در حوزه توانایی دریایی را مورد بررسی قرار داده است. پژوهش حاضر از نوع کیفی و از جهت هدف توسعه ای - کاربردی می باشد که پس از سه مرحله انجام فرایند دلفی در بین اساتید منتخب از دانشگاه علوم دریایی، ابعاد، شاخص ها و مولفه های توانایی دریایی مشخص شدند. نتایج تحقیق نشان داد که الگوی یکپارچه توانایی دریایی دانش آموختگان دانشگاه علوم دریایی در یک زنجیره ای از توانایی های ذهنی تا فراشناختی قرار داد. این زنجیره شامل 10 مولفه (تفکر دریایی، تجزیه و تحلیگر، مدیریت رفتاری، کار تیمی در دریا، شناخت از دیپلماسی دریایی، هوش هیجانی، تربیت معنوی، زیست در دریا، ارزیابی از میزان یادگیری، مدیریت شناخت خود) و در چهار بعد شامل توانایی های ذهنی، ارتباطی، هیجانی - عاطفی و توانایی های فراشناختی در محیط دریا می باشد که مسیولین نظام تربیت و آموزش نداجا و دانشگاه می بایستی سرمایه گذاری لازم برای تقویت مولفه ها و ابعاد توانایی دریایی دانشجویان را بعمل آورند.
    کلیدواژگان: دریا، توانایی دریایی، دانش آموختگان
  • امیرحسین ناظم* صفحات 219-229
    هدف اساسی پژوهش حاضر تهیه مقیاسی معتبر برای سنجش سیستم های کاری با عملکرد بالا در دانشگاه علوم دریایی نوشهر است. در این پژوهش، جامعه آماری را کلیه کارکنان دانشگاه علوم دریایی نوشهر تشکیل می دهند. تعداد نمونه 200 نفر انتخاب شده که از فرمول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان استفاده شده است. ابزار سنجش در این پژوهش شامل پرسشنامه 31 سوالی سیستم های کاری با عملکرد بالا دمیتریوس و همکاران (2016) است که دارای ابعاد استخدام وگزینش ، آموزش و توسعه ، مشارکت در تصمیم گیری ، مدیریت عملکرد ، وضوح شغل ، استقلال کارمند و امنیت شغلی می باشد و (96/0=α) محاسبه شده است. نتایج حاصل از روش تحلیل عامل نشان داد سیستم های کاری با عملکرد بالا دارای ابعاد پنج گانه مدیریت عملکرد ، آموزش و توسعه، استخدام وگزینش ، امنیت شغلی و استقلال کارمند است و بعد مدیریت عملکرد بیشترین نقش را در شکل گیری سیستم های کاری با عملکرد بالا در دانشگاه علوم دریایی نوشهر دارد.
    کلیدواژگان: سیستم های کاری با عملکرد بالا، تحلیل عامل، دانشگاه علوم دریایی نوشهر
|
  • Shahram Mehravar *, Mohsen Nobakht, Kamran Malekpour Lapari Pages 1-20
    Today, the development of international scientific activities has become one of the main concerns of the world's top universities in order to increase credibility, quality, revenue generation and branding. Therefore, the present study was conducted with the aim of identifying the discourses that shape international scientific cooperation in Iranian higher education. The present study is purposeful, applied and with a qualitative approach. The target group of the present study was the managers of the international department of the country's public universities and experts in this field. Using targeted and snowball sampling method, 13 managers of the international department of public universities and 5 experts in this field were selected as a sample. Semi-structured interviews were used to collect data and data analysis was performed by content analysis. After analyzing the data obtained from the interview, the total number of free codes extracted from the interviews was 119 codes, which after merging the same codes with each other, finally remained 75 codes, which were classified in 6 similar concepts and finally discourse. Forms of international scientific cooperation in the country's higher education were categorized into four main discourses: cultural discourse, economic discourse, international discourse of science, and political discourse.
    Keywords: Discourse, Scientific cooperation, International, Higher education
  • Ahmad Keykha * Pages 21-39

    Today, unemployment of graduates has become a serious challenge to higher education institutions around the world, especially in developing countries. In our country today, due to the multiplicity of influential factors, we are witnessing increasing unemployment of university graduates. The purpose of this study is to investigate the causes and factors of unemployment of graduates in higher education and to provide policy solutions to get out of the current situation. Therefore, data were collected using a qualitative exploratory method and purposeful sampling and semi-structured interviews with 6 economists of higher education and 5 specialists of educational sciences who had executive and scientific background. Causes and factors are divided into two categories: intra-organizational and extra-organizational. Findings of the intra-organizational section into two primary sub-categories (at the classroom level and at the university level) with five secondary sub-categories (curriculum inefficiency, weak academic characteristics of individuals, weak rules and regulations, managerial-executive inefficiency, and inefficiency in finance University) and extra-organizational factors in four primary sub-categories (at the level of education, higher education, macro and soft capacities) with eight secondary sub-categories (inefficiency of educational and curriculum programs, managerial and executive weakness, inefficient policy-making, managerial-executive weakness, governance and structure Unfavorable political (inefficient economic structure, cultural weakness, and social issues). Then, policy solutions corresponding to the levels affecting the unemployment of graduates are stated

    Keywords: graduates, Unemployment, Higher Education, University
  • Abolfazl Kamali *, Ali Taghipoor Zahir, Reza Shabannejad Khas, Nadergholi Ghourchian, Afsaneh Zamani Moghadam Pages 40-52

    This study was conducted with the aim of providing a model for promoting lesson study and improving education and learning in the country's educational systems. The method of this research is applied in terms of purpose. The method of data collection is mixed (quantitative and qualitative) and the tools of data collection are interviews with experts and semi-structured specialized interviews and questionnaires. The statistical population of this study is all teachers of educational institutions in the country with a number of about 400,000 people. The sample size is 375 teachers working in the country's educational institutions (in the quantitative section) determined using the Cochran's formula and 15 university professors and specialists in this field (in the qualitative section). Instructors were selected by one-step cluster random sampling method. The collected data were analyzed in two ways: descriptive and inferential. The results show that the components of structural reform, legislation and supervision, motivation, facilities and technology, education, innovation of methods and methods and effective culture in the supportive (external) dimension; And the components of knowledge, attitude, skills, abilities and personality traits in the individual (internal) dimension, were approved as components of academic promotion. The model fits the tests to the desired level and all the components of the enumerated lesson study promotion, with a significant effect factor, indicate the validity of the model. In order to promote research, it is suggested that short-term, medium-term and long-term programs be implemented with the priority of research components.

    Keywords: lesson study, teaching, learning
  • Shahrzad Charkhkar, Elahe Hosseini, Mehdi Sabokro * Pages 53-67

    Developing and retaining talent is critical to helping organizations compete effectively. Accordingly, the implementation of a strategic talent management system to invest in a talented group can turn members' job interpretation into their individual mission. Therefore, the purpose of this article is to investigate the effect of strategic talent management system on each of the variables of entrepreneurial behavior, voice and individual mission and also the mediating role of individual mission on each of the relationships.This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of method. The statistical population of the study includes 480 faculty members of Yazd University in the fall of 2019. According to Cochran's formula, the number of samples was estimated to be 213. A standard questionnaire with a Likert scale of five was used to collect data. Data were statistically analyzed using Smart PLS 3 software.The findings of statistical software showed that out of 5 existing hypotheses, 4 hypotheses have been confirmed. In fact, the strategic talent management system has a positive effect on entrepreneurial behavior and individual mission of employees. In addition, the effect of the strategic talent management system and the entrepreneurial behavior of employees, as well as the effect of the strategic talent management system and the voice are improved by the individual's sense of individual mission.The results showed that the strategic talent management system has an important effect on the entrepreneurial behavior of people in the university; This system also leads to motivation to develop talent in creative environments. Employee voices make constructive changes. These changes improve individual and organizational performance and lead to innovation and creativity.Strengthening and expanding the voice of the staff at the university opens the way to growth and progress towards a higher future.

    Keywords: Voice, Individual Mission, Entrepreneurial behavior, Strategic Talent Management System
  • Sadegh Rahimi *, Davod Mogharab Pages 68-86
    Antarctica has become the focus of global attention in recent decades due to its importance in influencing the Earth's climate, enormous potential resources, and unique location and pristine environment. Therefore, all countries are looking to go to this region so as not to miss out on its countless advantages. The Antarctic Treaty was ratified by the members in 1959. In 2014, Iran's membership in the Antarctic Scientific Research Committee was approved by the members, after which Iran formally announced its plan to establish a permanent station in the Antarctic. The experience of many countries in Antarctica shows that their navies have played a very important role in sending and deploying in the region, and even in some of these countries the navy is still in charge of managing their Antarctic affairs. In this regard, this study was conducted with the aim of Explaining the primary requirements for sending the Strategic Iran Naval Fleet to Antarctica with emphasis on education. In terms of aim, this research is an applied-developmental and a qualitative research in terms of the type and method of data collection. The statistical population of the research is all valid documents, articles and books in the field of research. Using the available sampling method, an attempt was made to study all the documents and articles that can be accessed in full.The results indicate that the primary requirements for sending the Iran Navy fleet to Antarctica fall into the four main categories of Antarctic legal knowledge, equipment and facilities, training and diplomacy, and funding. Findings show that the component of education includes the four factors of creating a specialized education committee, public awareness, training of specialized manpower and the study of clean energy production, which shows the importance of education in this strategic mission.
    Keywords: Antarctica, primary requirements, education
  • Amirreza Konjkav Monfared *, Monireh Maharat Pages 87-100
    The purpose of this study is to investigate the effect of social capital (structural, communication and cognitive) on entrepreneurial orientation, creativity and organizational performance with respect to the mediating role of knowledge management. The present study is applied in terms of purpose and in terms of nature, it is a descriptive-survey. a questionnaire has been used for data collection. The statistical population of this research is faculty members of Yazd university. 205 questionnaires were distributed and collected among the managers of these companies using simple random sampling method. Structural equation method and Smart PLS software are used for data analysis. The research findings confirm the effect of structural, communication and cognitive dimensions of social capital on knowledge management. Findings also showed that social capital increases the creativity and entrepreneurship and increases organizational performance by improving knowledge management. In fact, the findings show that the organization's emphasis on knowledge management and social capital in interaction with each other is the first step to improve organizational performance.
    Keywords: Social Capital, Knowledge Management, Entrepreneurial Orientation, creativity, Organizational Performance
  • Alireza Moghaddam, Mahdieh Vishlaghi *, Meysam Jafari Pages 101-113

    The purpose of this study is to investigate the impact of strategic human resources on the innovative performance of Imam Khomeini Port staff with the mediating role of political networking. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection. The statistical population of this study was 950 employees of Imam Khomeini port (RA) that based on simple random sampling, 235 correct questionnaires were returned. SPSS and Smart-PLS software were used for data analysis. To measure research variables from Boon et al.'s questionnaire, 2018 ; Wang and Ahmed, 2004; Gain and Pierce, 1996 , whose reliability was confirmed by Cronbach's alpha. Strategic human resources, both directly and indirectly, have a significant impact on innovative performance through the mediation of political networking and the management of key organizational stakeholders by networking and coalition building. The results of research in the field of strategic human resources and political networking have brought innovations and help managers of organizations to understand the impact of strategic human resources on the innovative performance of employees through the mediation of political networking to lead to innovation and Provide creativity. Strategic. Human . Resources, Political . Networking, Innovative Performance, Imam Khomeini port.

    Keywords: Strategic Human Resources, Political networking, Innovative Performance, Imam Khomeini Port
  • Mohammad Reza Zahedi, Omid Veisy * Pages 114-137
    In a knowledge-based economy, there are successful organizations that use this intangible asset better and faster. Research shows that knowledge is the most valuable and strategic resource in today's business environment. In this regard, knowledge management and intellectual capital has become one of the main characteristics in universities, whose main task and purpose is to produce and disseminate knowledge. Managers know that they have to manage the learning process and measure the results. However, organizations do not have the appropriate knowledge model and measurement tools to evaluate their learning outcomes. Therefore, in this research, an attempt is made to design a suitable model for measuring structural capital (as one of the main components of intellectual capital). The present study is applied in terms of purpose and combined in terms of data collection method. First, a conceptual model of research was extracted from literature studies and interviews with technical experts. A sample of 9 people was selected by qualitative method using snowball method. Also, 70 questionnaires were distributed among the available professors and experts in a simple random method to evaluate the extracted indices and the existing model. Finally, using various tests (reliability, convergent validity, diagnostic validity, regression analysis, factor load analysis), the validity of the indicators was examined and in order to confirm the model, the structural equation model and PLS software were used.
    Keywords: intellectual capital, structural capital, Research, development capital, Knowledge infrastructure capital
  • Reza Sepahvand, Hasan Koolivand * Pages 138-155

    AbstractResearch organizations such as the AJA Air Defense Self-Sufficiency crusade and Research Organization have always faced a dynamic and highly uncertain environment due to their unique characteristics; Therefore, in order to surpass their competitors and survive in such an environment, they need operational competitiveness. In such situations, one of the approaches used by these organizations to gain operational competitiveness is the use of strategic learning and knowledge-based strategic agility; Therefore, the aim of the present study is to study the effect of strategic learning on operational competitiveness with respect to the mediating role of knowledge-based strategic agility in the AJA Air Defense Self-Sufficiency crusade and Research Organization. The present study is applied in terms of purpose and according to the nature of the subject and objectives of the research is a descriptive survey that seeks to analyze data and measure causal relationships between variables through structural equation modeling and using Amos22 software. The statistical population of the study is all experts and researchers affiliated with the Air Defense Self-Sufficiency crusade and Research Organization of 640 people. The required statistical sample size was determined by Cochran's formula of 240 people and the sample was selected using random sampling method. The required data were collected through a researcher-made questionnaire as well as through library and Internet resources. The validity of the questionnaire was confirmed by 12 university professors and its reliability was calculated and confirmed using Cronbach's alpha test. Findings show that strategic learning and strategic agility have a positive and significant effect on the competitive capabilities of the AJA Air Defense Self-Sufficiency crusade and Research Organization. Also, strategic learning has a positive effect on the knowledge-based strategic agility of this organization. Keywords:Strategic Learning, Knowledge-Based Strategic Agility, Operational Competitiveness, AJA Air Defense Self-Sufficiency crusade and Research Organization.

    Keywords: strategic learning, Knowledge-Based Strategic Agility, Operational Competitiveness, AJA Air Defense Self-Sufficiency crusade, Research Organization
  • Fazlollah Nozari, E Nasiri * Pages 156-168

    Recognizing the current condition plays an important role in developing the strategy as it is impossible to plan for the future without appropriate understanding of the present situation. In doing so, to determine the environmental factors of Makran Beaches and examine their role in defensive deterrence of Islamic Republic of Iran, a questionnaire was developed. It was filled out by 48 experts in the field. As to the responses, two groups of internal and external factors were emerged. Twenty-eight factors within the six categories of natural (6), humane (4), economic (4), cultural and social (7), internaltional poplicy (3), and military (4) were emerged. The internal factors consisted of 9 strengths and 8 weaknesses, while the external one included 13 opportunities and 10 threats. The mean score for each factor was examined in order to determine its significance. The results of the study can contribute to developing a strategic design for Makran Beaches promotion in defensive deterrence of Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Defensive deterrence, Environmental factors, Makran beaches
  • Zahra Mohammadpour, Davood Kiakojouri *, Mohammad Javad Taghipouriyan Gilani, Ghorbanali Aghaahmadi Pages 168-185
    The aim of this study was to identify and examine the internal relationships between accounting management factors in Imam Khomeini University of Marine Sciences.In terms of categorizing research by purpose, it is an applied research that was done in a mixed way. In the qualitative stage, by studying the documents and articles related to the subject, who included more than a hundred articles, after theoretical saturation, 42 components were identified. In the next step, the relationships between the criteria were examined using the Demetel technique .The statistical population of the study for the Dimtel questionnaire included 14 experts and university professors who were selected by snowball method. And a questionnaire of experts was distributed among them. the main criteria of the research include 27 criteria game theory; General selection; Originality of benefit / cost of benefit; Utilitarianism / utilitarianism; organizational behavior; Accounting; Political Manner; Opportunistic behavior; Interactive behavior; social behavior; Planned behavior;Selfish individualism; Machiavellianism; the power; infiltrate; Selfishness, flattery, flattery; Professional ethics; Value system / value expectation; Job motivation; reward; Development; Promotion; job responsibilities; Job security; Competitive Advantage; Organizational justice and action.Data analysis was performed using the Dimtel approach. Based on the results of the research, it was proved that the criterion of opportunistic behavior has more influence and interaction and also the criterion of selfish individualism has more influence in accounting action.
    Keywords: Accounting Action Management, University, Internal Relations, Dimtel Technique
  • Behnam Golshahi *, Alireza Norozian Pages 186-202
    This study was conducted to identify the effective competencies on professional empowerment of the commanders of the Army of the Islamic Republic of Iran based on a mixed approach and exploratory-descriptive method. An attempt was made to study the documents, semi-structured interview and questionnaire, while achieving the research goals, to give an appropriate answer to each of the research questions. In the first step, for the analysis of qualitative data collected from the study of documents, as well as semi-structured interviews with experts, the exploratory approach and content analysis method (thematic) were used. For this purpose, effective competencies in commanders' professional empowerment were identified and extracted. Based on the findings of this section, effective competencies in commanders' professional empowerment were identified in three dimensions including professional competencies, value competencies, cognitive competencies and eight components (command, leadership, management, revolutionary, sacrifice, knowledge, thinking and insight). In addition, in the second phase of the research, with a quantitative approach, based on structural equation modeling and with a partial least squares approach, the research hypotheses were tested to examine the effect of each competency on commanders' professional empowerment. For this purpose, descriptive and inferential statistics were used to examine and validate the hypotheses and answer the research questions. The beta coefficient calculated in the structural equations for professional, value and cognitive competencies was 0.459, 0.246 and 0.270, respectively. Therefore, among these, professional competencies had the most and value competencies had the least impact on professional empowerment from the respondents' point of view.
    Keywords: Professional Empowerment, Professional Competencies, thematic analysis, Partial Least Squares Approach
  • Alireza Alipour *, Abutaleb Motallebi Pages 203-217
    In order to train officers who can play a role in the second step of the revolution in order to generate power and dignity for the system of the Islamic Republic of Iran; There was a need for officers who, in addition to naval knowledge; Have naval capability; For this purpose, this study, while examining the theoretical foundations in the field of skills and abilities, has examined the various dimensions and aspects expected from a graduate of Imam Khomeini University of Marine Sciences in the field of maritime ability. The present study is of qualitative type and in terms of development-applied purpose that after three stages of Delphi process among selected professors from the University of Marine Sciences, the dimensions, indicators and components of maritime capability were determined. The results showed that the integrated model of maritime ability of the graduates of the University of Marine Sciences put them in a chain of mental to metacognitive abilities. This chain includes 10 components (maritime thinking, analytics, behavioral management, teamwork at sea, knowledge of maritime diplomacy, emotional intelligence, spiritual training, living at sea, learning assessment, self-knowledge management) and includes four dimensions. Mental, communication, emotional-emotional abilities and metacognitive abilities in the marine environment are the ones that the officials of Nedaja and university education system should make the necessary investment to strengthen the components and dimensions of students' maritime ability.
    Keywords: Sea, naval ability, graduates
  • Amir Hossein Nazem * Pages 219-229
    The main purpose of the present research is to do a survey on the constituents of High-Performance Work Systems in Noshahr Marin Sciences University. The population included the whole employees of Noshahr Marin Sciences University. 200 employees were selected by simple random method. The research instrument was Dimitrios and et al. (2016) High-Performance Work Systems questionnaire which consisted of 31 items with dimensions of recruitment & selection, training& development, decision making, performance management, job clarity, employee autonomy, employment security with Cronbach’s Alpha of 0.96. The results of factor analysis and principal components analysis using a varimax rotation showed that building blocks of high-performance work systems include performance management, training & development, recruitment & selection, employment security, Job autonomy. Performance management showed the highest contribution to the construction of High-Performance Work Systems in Noshahr Marin Sciences University.
    Keywords: high-performance work systems, Factor analysis, Noshahr Marin Sciences University