فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 43 (پاییز 1401)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 43 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/02
  • تعداد عناوین: 24
|
  • کورش عیسی خانی خانسری، سینا خردیار*، بهمن بنی مهد صفحات 1-11
    دارا بودن هوش هیجانی یکی از ویژگی های مورد نیاز و دارای اهمیت برای دانشجویان حسابداری است. این ویژگی، به همراه ویژگی شخصیتی ماکیاولیسم ، جهت گیری اخلاقی آن ها را شکل می دهد. از این رو، پژوهش حاضر بر مبنای نظریه ذهن، تاثیر متغیرهای روانشناختی ماکیاولیسم و هوش هیجانی بر جهت گیری اخلاقی را در دانشجویان تحصیلات تکمیلی حسابداری مورد بررسی قرار می دهد. برای این منظور ، نمونه ای از دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب شدند. مبانی نظری پژوهش و داده های پژوهش به ترتیب از طریق مطالعات کتابخانه ای و پرسش نامه جمع آوری شده است. آزمون فرضیه های پژوهش نیز بر اساس معادلات ساختاری انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد هوش هیجانی بر ایده آل گرایی تاثیر معنی داری ندارد. اما هوش هیجانی بر نسبی گرایی تاثیر معنی دار و مثبت دارد. هم چنین یافته های این پژوهش بیانگر آن است که ماکیاولیسم بر ایده آل گرایی تاثیر معنی دار و منفی و بر نسبی گرایی تاثیر مثبت و معنی دار دارد. شواهد این پژوهش بر این موضوع تاکید دارند که جهت گیری اخلاقی دانشجویان حسابداری، متاثر از ویژگی های روانشناختی آن ها است.
    کلیدواژگان: ماکیاولیسم، هوش هیجانی، جهت گیری اخلاقی، و نظریه ذهن
  • مهدی زارع بیدکی، حبیب الله نخعی*، قدرت الله طالب نیا، محمود معین الدین صفحات 13-36

    بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد آخرین مدل اصلاحی بودجه ریزی است که در ایران مطرح شده و در ضرورت اجرای آن با هدف بهبود مدیریت سازمان های دولتی تردیدی نیست. طی سال های اخیر نیز تاکید وافری در این خصوص شده است. این تاکیدات به ویژه در بند (پ) ماده 7 قانون برنامه ششم توسعه با بیان نظام بودجه ریزی منتخب مورد توجه قرار گرفته است. به همین لحاظ رسالت پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر در تسهیم منابع مالی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری می باشد. در گام اول برای انسجام و گردآوری دانش ذهنی خبرگان، با انجام مطالعات کتابخانه ای، منابع مختلفی بر اساس بودجه مصوب ابلاغی (آیین نامه ایجاد، اصلاح، تکمیل، درجه بندی و نرخ گذاری تاسیسات گردشگری و نظارت بر آنها) تهیه و عوامل اولیه شناسایی شده با اجماع 12 نفر از خبرگان (به عنوان پانل اولیه دلفی) به بحث و تبادل نظر گذاشته شد. نهایتا معیارهای موثر در تسهیم منابع مالی جمعا به تعداد 130 معیار که در 10 عامل دسته بندی شدند. در گام بعدی برای شناسایی عوامل موثر مذکور با استفاده از تکنیک دلفی فازی و اجماع خبرگان (به عنوان پانل ثانویه دلفی) به بررسی تاثیرگذاری آنها در توزیع منابع مالی پرداخته شد که نهایت 24 معیار تایید گردید. این معیارها با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی رتبه بندی گردیدند که 3 معیار «ثبت ملی و جهانی آثار منقول تاریخی فرهنگی و طبیعی»، «تعداد آثار ثبت جهانی شده» و «آب و هوا و اقلیم سرزمینی» به عنوان مهم ترین معیار در تسهیم منابع مالی مشخص گردیدند.

    کلیدواژگان: بودجه ریزی، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، دلفی فازی، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • عادل شاه ولی زاده، نادر رضائی*، عسگر پاک مرام، حسن قالیباف اصل صفحات 37-49
    ساختار مالکیت و چارچوب های قانونی از اصلی ترین و تعیین کننده ترین عوامل سیستم حاکمیت شرکتی است. اطلاعات سودمند اطلاعاتی هستند که دارای ویژگی های کیفی بوده، که یکی از این ویژگی های کیفی اطلاعات، مربوط بودن است. میزان مربوط بودن اطلاعات خاص بین استفاده کنندگان متفاوت است و به میزان نیاز آن ها به موضوع خاص بستگی دارد. اطلاعات مربوط، اطلاعاتی هستند که بتوان آن ها را در مدل های پیش بینی مورد استفاده قرار داد. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش ساختار مالکیت در مربوط بودن اطلاعات حسابداری با تاکید بر ویژگی های شرکت است. این پژوهش از نوع توصیفی، همبستگی و پس رویدادی است. بدین منظور، تعداد 155 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1385 تا 1397 مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین در این پژوهش با توجه به نوع داده ها و روش های تجزیه و تحلیل موجود، از روش داده های ترکیبی استفاده شده است. برای بررسی روابط بین متغیرها نیز از رگرسیون چندمتغیره استفاده گردید. نتایج پژوهش بیانگر آن است که ساختار مالکیت در مربوط بودن ارزش اطلاعات حسابداری، نقش میانجی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: ساختار مالکیت، مربوط بودن اطلاعات حسابداری، ویژگی های شرکت
  • بهاره جمشیدی نوید، مهرداد قنبری*، بابک جمشیدی نوید، کیوان کاکابرایی صفحات 51-65
    سبک های عمومی تصمیم گیری به عنوان جوهره اصلی فعالیت های مدیران در تمامی وظایف آن ها از اهمیت به سزایی برخوردار است. مدیران سبک تصمیم گیری خود را با توجه به عوامل مختلف فردی، سازمانی و محیطی انتخاب می کنند. از جمله عوامل مختلف سازمانی شامل مولفه های ارزیابی عملکرد مبتنی بر سرمایه فکری که می تواند نقش مهمی در از بین بردن عدم اطمینان محیطی مدیران برای تصمیم گیری داشته باشند که شامل شاخص های عملکرد شرکت ها هستند. با توجه به مطالب ذکر شده هدف این تحقیق بررسی سبک های عمومی تصمیم گیری مدیران با مولفه های ارزیابی عملکرد مبتنی بر سرمایه فکری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مدیران شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار از سال 1392-1396 می باشد. تعداد کل شرکت ها بر اساس آمار دریافت شده 105 شرکت است که از میان آن ها تعداد 50 شرکت به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از صورت های مالی سالانه و یادداشت های توضیحی همراه و پرسشنامه سبک های عمومی تصمیم گیری استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سبک های عمومی تصمیم گیری مدیران با شاخص سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری و سرمایه فیزیکی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ارتباط معنی داری دارد
    کلیدواژگان: سبک های عمومی تصمیم گیری مدیران، سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری و سرمایه فیزیکی
  • مجید بخشی، کاوه اذین فر*، سید علی نبوی چاشمی صفحات 67-80

    کیفیت حسابرسی، یکی از موضوعات بااهمیت در حوزه حسابرسی و بازار سرمایه است. رفتارها و گرایش هایی که معلول فشار بودجه زمانی می باشند به طور مستقیم و یا غیرمستقیم بر کیفیت حسابرسی و کیفیت سود شرکت ها تاثیر می گذارد. لذا بر پایه این استدلال، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر فشار زمانی حسابرس بر کیفیت حسابرسی و کیفیت سود با تاکید بر نقش تعدیلی استرس کاری حسابرسان می پردازد. آزمون فرضیه ها با استفاده از روش آماری تحلیل رگرسیون با داده های ترکیبی با استفاده از اطلاعات 105 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 تا 1398 انجام شده است. یافته های فرضیه اول پژوهش حاکی از آن است که فشار زمانی حسابرس باعث کاهش کیفیت سود می گردد و براساس یافته های فرضیه دوم، فشار زمانی حسابرس، کیفیت حسابرسی را کاهش می دهد. همچنین نتیجه فرضیه سوم حاکی از آن است که استرس کاری حسابرسان باعث تشدید ارتباط منفی فشار زمانی حسابرس و کیفیت سود می گردد. در نهایت بر اساس فرضیه چهارم پژوهش، استرس کاری حسابرسان باعث تشدید ارتباط منفی فشار زمانی حسابرس و کیفیت حسابرسی می گردد.

    کلیدواژگان: فشار زمانی حسابرس، کیفیت حسابرسی، کیفیت سود، استرس کاری
  • محمداسمعیل مولائی، عباسعلی پورآقاجان سرحمامی*، محمدمهدی عباسیان فریدونی صفحات 81-95

    کیفیت حسابرسی و عوامل موثر بر آن از دیرباز موردتوجه و علاقه سرمایه گذاران، مدیران، تحلیل گران مالی، پژوهشگران و اعتباردهندگان بوده است. زیرا حسابرسی باکیفیت بالا، از طریق بهبود قابلیت اتکا و افزایش اعتبار فرایند گزارشگری مالی، به سودمندی این فرایند و کار آیی بازار مالی کمک نموده و علاوه بر آنکه موجب اعتماد استفاده کنندگان به اطلاعات می شود به اتخاذ تصمیمات مناسب برای تخصیص منابع توسط سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سایر دست اندرکاران بازار سرمایه می-شود. پژوهش حاضر باهدف ارایه الگوی ارتقای کیفیت حسابرسی با استفاده از شیوه نظریه پردازی داده بنیاد انجام گردیده است. جامعه آماری این مطالعه را خبرگان دانشگاهی و مدیران ارشد حسابداری و حسابرسی شرکت های بورسی و موسسات حسابرسی تشکیل می دهند و شیوه نمونه گیری آن مبتنی بر روش نظری و هدفمند است. ابزار گردآوری داده در این پژوهش مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته است. داده های حاصله با بهره گیری از روش نظریه پردازی داده بنیاد و از طریق کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. بر این اساس درمجموع 123کد اولیه با لحاظ تکرار از متن مصاحبه ها استخراج (کدگذاری باز)، در قالب 17 مقوله طبقه بندی شده (کدگذاری محوری) و در قالب الگوی پارادایمی ارتقای کیفیت حسابرسی ارایه گردیدند (کدگذاری گزینشی). یافته ها بیانگر آن است که کیفیت حسابرسی با توجه به عوامل علی، زمینه ای و مداخله گر شناسایی شده از طریق اتخاذ راهبردهای ارایه شده، منجر به خلق پیامدهای مطلوبی مانند ارتقای کیفیت حسابداری، کمک به توسعه بازار سرمایه و افزایش اعتبار موسسات حسابرسی می شوند.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، مولفه های درونی، عوامل بیرونی، نظریه داده بنیاد
  • آناهیتا زندی* صفحات 97-111

    اغلب حاکمیت شرکتی و مدیریت سود در نتایج رسوایی های مختلف شرکت بحث می شود. این رسوایی ها بر روی منافع عمومی بسیار تاثیر می گذارد و در نتیجه این رسوایی ها تمایل به اخلاق کسب و کار بیشتر می شود.بنابراین این پژوهش با هدف بررسی ارتباط دو طرفه بین مسیولیت اجتماعی شرکت (CSR) و مدیریت سود (اقلام تعهدی) با نقش تعدیل کننده مدیران زن و مستقل انجام شد.جهت آزمون فرضیه های پژوهش از روش گشتاور تعمیم یافته (GMM) در نرم افزار ایویوز10 بر روی نمونه اطلاعات شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1391تا 1397 استفاده شد. نتایج حاکی از رابطه منفی معنی دار در رابطه دو طرفه بین مسیولیت اجتماعی شرکت و مدیریت سود است. بعلاوه، مدیران زن و مستقل نقش تعدیل کننده در رابطه دو طرفه بین مسیولیت اجتماعی شرکت و مدیریت سود بازی می کنند.اساسا این پژوهش با ارایه شواهدی در مورد نقش تعدیل کننده مدیران زن و مستقل در رابطه دو طرفه بین مسیولیت اجتماعی شرکت و مدیریت سود به آثار علمی مربوط به مسیولیت اجتماعی شرکتی، مدیران زن و مستقل و مدیریت سود کمک می کند.واژه های کلیدی: مدیران مستقل(ID)، مدیران زن (FDBI)، مسیولیت اجتماعی شرکت (CSR)، حاکمیت شرکتی (CG)، مدیریت سود مبتنی بر حساب تعهدی (AEM)

    کلیدواژگان: مدیران مستقل(ID)، مدیران زن(FDBI)، مسئولیت اجتماعی شرکت (CSR)، حاکمیت شرکتی (CG)، مدیریت سود مبتنی بر حساب تعهدی (AEM)
  • مهتاب توتچی فتیدهی، سیده عاطفه حسینی*، فرزانه میرشاه ولایتی، علی مهدیزاده اشرفی، کمال جدیدی اول صفحات 113-126
    فناوری بلاکچین به عنوان یک عامل دگردیسی در حرفه حسابرسی عنوان شده است که منجر به افزایش کارآیی و تغییر روش و رویه های حسابرسی می گردد. هدف از این پژوهش واکاوی ابعاد و همچنین شناسایی اجزای هر بعد از کارآیی فناوری بلاکچین در حرفه حسابرسی بوده است. به این منظور، این پژوهش با رویکرد کیفی و ابزار فراترکیب (متا سنتز) به ارزیابی و تحلیل نظام مند نتایج و یافته های پژوهش های پیشین پرداخته است. در این پژوهش در مجموع 189 مقاله استخراج و مورد بررسی قرار گرفت که پس از تجزیه و تحلیل، مولفه های مورد نظر 99 مقاله نهایی گردید. یافته های این پژوهش منجر به شناسایی ابعاد سیزده گانه ای شد. در انتها با استفاده از روش کمی آنتروپی شانون، بر اساس رویکرد تحلیل محتوا به تعیین ضرایب اثر اجزای شناسایی شده در پژوهش نهایی شده، پرداخته شد. یافته ها نشان داد مهمترین شاخصه های موثر فناوری بلاکچین در حرفه حسابرسی فرصت های ناشی از پذیرش قوانین جهانی حسابداری، تغییر در استانداردها، رویه حسابرسی و تاثیر قوانین شرکت ها با اندازه خاص، افزایش متخصصان دانشگاهی، افزایش مناطق آزاد و ویژه تجاری، جهانی شدن فرهنگی، کاهش ساختار سنی نیروی کار، گسترش سطح مشارکت زنان در محیط کار، افزایش تقاضای رفاه افراد بزرگتر جامعه و اهمیت اوقات فراغت و افزایش رفاه طلبی مصرف گرایی، افزایش استفاده از انرژی پاک و کاهش اهمیت و استفاده از سوخت های فسیلی، سرمایه داری آینده و گسترش کاربرد علوم و فناوری های نوین در کسب و کار می باشد.
    کلیدواژگان: فناوری بلاکچین، آینده حسابرسی، تحلیل محتوا، متا سنتز و آنتروپی شانون
  • مسعود شاهوردی، میرفیض فلاح*، حمیدرضا کردلوئی کردلوئی، حسین بدیعی صفحات 127-143
    هدف از به کارگیری حسابرسی مبتنی بر ریسک، افزایش کارایی و اثربخشی حسابرسی است، زیرا با تعیین نوع و ماهیت، زمان بندی اجرا و حدود آزمون های محتوا به گونه ای معقول و همراه با قابلیت پاسخگویی کامل، رسیدگی ها به میزان مناسبی انجام گردیده و در نتیجه زمان صرف شده به سطح منطقی تری تغییر می یابد. در طرح کلی حسابرسی در صورت اتکا بر سیستم کنترل داخلی، آزمون های محتوا محدود و در صورت عدم اتکا بر سیستم کنترل داخلی، ازمون های محتوا گسترده تر پیش بینی و انجام میگیرند. هدف از این پژوهش شناسایی موانع پیاده سازی سیستم حسابرسی مبتنی بر ریسک در ایران بود. برای این منظورز از میان خبرگان در زمینه حسابرسی که جامعه ی آماری این پژوهش را تشکیل می دهند، 200 خبره انتخاب شد. این انتخاب به صورت تصادفی صورت گرفت و داده ها از نمونه ها جمع آوری گردید. برای این منظور با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی ابتدا به بررسی پایایی و روایی پرسشنامه پرداخته شده است و سپس از طریق روش معادلات ساختاری مدل مدنظر برای این پژوهش مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفت. پس از تحلیل مشخص شد که پرسشنامه ها و داده های جمع اوری شده از منظر ساختاری و روایی و پایایی تماما مورد تایید بوده و می توان بر اساس ان تحلیل های نهایی را صورت بخشید. از طریق تحلیل معادلات ساختاری مشخص گردید که مدل نهایی دارای ارتباط معنی داری بوده و مدل مورد تایید قرار می گیرد که این مدل حاصل یک تحلیل کیفی از طریق مدل ISM استخراج شده است.
    کلیدواژگان: مدل معدلات ساختاری، سیستم حسابرسی مبتنی بر ریسک، حسابرسان مستقل
  • سید خسرو امیری، فرزین رضایی*، عبدالصمد خلعتبری لیماکی صفحات 145-161
    از آنجایی که این رفتار مداخله گرایانه ممکن است بر کیفیت اطلاعات افشاء شده و مفید بودن آنها برای تصمیم های سرمایه گذاری اثر داشته باشد، باید سازوکارهای با کیفیتی برای حمایت از منافع سرمایه گذاران و کنترل رفتار فرصت طلبانه مدیران فراهم کرد. یکی از سازوکارها برای کاهش مساله نمایندگی، نظام حاکمیت شرکتی است. سازوکارهای حاکمیت شرکتی، می توانند رفتار فرصت طلبانه مدیران را کاهش و در نتیجه کیفیت اطلاعات ارایه شده را افزایش دهد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی بر رابطه بین خوش بینی مدیران و قابلیت مقایسه صورت های مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور داده های مورد نیاز از 79 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران، در طی دوره زمانی (1393) تا (1397) جمع آوری گردیده است. نتایج پژوهش حاکی است، که از میان سازو کارهای انتخاب شده حاکمیت شرکتی؛ استقلال هییت مدیره، نقش دوگانه مدیر عامل، تمرکز مالکیت و مالکیت نهادی بر رابطه بین خوش بینی مدیریت و قابلیت مقایسه صورتهای مالی موثر هستند، اما رقابت در بازار محصول بر رابطه بین خوش بینی مدیریت و قابلیت مقایسه صورتهای مالی موثر نیست.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، ویژگی های رفتاری، خوش بینی مدیران، قابلیت مقایسه صورت های مالی
  • حمید اژدری، مهدی بشکوه*، جواد رضازاده صفحات 163-174
    هدف مقاله حاضر این است که آثار و آسیب های ناشی از فقدان چارچوب نظری حسابرسی کشف و مورد بررسی قرار گیرد. با عنایت به اینکه تا کنون توافق عمومی بر سر یک چارچوب نظری مدون حاصل نشده ، لذا ضرورت وجود چارچوب نظری و نیز آثار ناشی از عدم آن برای حسابرسی مورد بررسی قرار گرفته است . روش تحقیق استفاده از مدل معادلات ساختاری وتحلیل نتایج آماری مرتبط با پرسشنامه تهیه شده به همین منظور می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که فقدان چارچوب نظری می تواند منجر به عدم درک صحیح نقش حسابرسی مستقل شده و آموزش و درک حسابرسی نیز با چالش مواجه شود، می تواند مقبولیت استاندارد های حسابرسی را کاهش دهد ، می تواند در مغفول ماندن وعدم شناسایی حوزه هایی که نیاز به استانداردگذاری دارند موثر باشد ، می تواند فرایند هماهنگ سازی وجهانی سازی استانداردهای حسابرسی را مشکل تر وکندتر نماید ، همچنین می تواند موجب نیاز به تجدیدنظر مداوم دراستانداردهای حسابرسی (ناپایداری) شود.
    کلیدواژگان: چارچوب نظری حسابرسی، استانداردهای حسابرسی، حسابرسی مستقل
  • هلن عبیری، یوسف قلی پور کنعانی*، اسدالله مهرآرا، محمدرضا باقرزاده صفحات 175-188

    یکی از جنبه های مهم و تاثیر گذار بر ساختار جوامع در حال توسعه که همراه با سایر ابعاد جامعه از جمله سیاسی، اجتماعی و فرهنگی روند رشد و توسعه را تحت تاثیر قرار می دهد، منابع مالی و بودجه ای در اختیار دولت ها است. لذا مدیریت بهینه ی منابع مالی و بودجه ای از پیشفرض های اساسی در امر توسعه و ارتقاء عملکرد مالی و عملیاتی برنامه های پیش بینی شده به شمار می رود و میزان توفیق دولت ها در انجام این امر از طریق روش های دقیق ارزیابی عملکرد مالی و عملیاتی میسر می گردد. در این تحقیق با عنوان "رتبه بندی عوامل موثر بر ارزیابی عملکرد مالی و عملیاتی برنامه ها با استفاده از تکنیک فرآیند سلسله مراتبی" به شناسایی و رتبه بندی این عوامل در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پرداخته شده و نتایج آن در قالب عوامل هشتگانه مدل طراحی شده، ارایه گردیده است. جامعه آماری 187 و حجم نمونه 125 نفر می باشد. نتایج حاصله بیانگر این مطلب است که از بین عوامل هشتگانه موثر بر ارزیابی عملکرد مالی و عملیاتی برنامه ها، عامل تدوین خط مشی و برنامه با 9 مولفه بالاترین و عامل فرآیند های داخلی با 3 مولفه دارای پایینترین درجه ی اهمیت است.

    کلیدواژگان: منابع مالی، بودجه، اعتبارات، ارزیابی، عملکرد
  • محمد نمازی، علیرضا ممتازیان* صفحات 189-207
    قضاوت در حسابرسی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و به عنوان مهمترین عامل نتیجه گیری حسابرس محسوب می شود. به همین دلیل شناسایی عوامل موثر بر قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان حایز اهمیت است. از این رو هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر قضاوت حرفه ای و تصمیم گیری حسابرسان با استفاده از تحلیل محتوا و فن غربالگری فازی می باشد. پژوهش حاضر در بازه زمانی یکساله اسفند ماه 1397 الی اسفند 1398 انجام پذیرفته است. ابتدا با بررسی ادبیات مرتبط با موضوع پژوهش، عوامل موثر بر قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان شناسایی، سپس با استفاده از نظرهای 15 تن از خبرگان (حسابدران رسمی و استادان دانشگاه) و با به کارگیری فن غربالگری فازی 40 شاخص نهایی، شناسایی و در نهایت با استفاده از رتبه بندی فازی درجه اهمیت این عوامل مشخص شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که سازه های محیطی، وظیفه ای و رفتاری حسابرس به ترتیب بیشترین تاثیر را بر قضاوت حرفه ای و تصمیم گیری حسابرسان در ایران دارند. همچنین شاخص های حق الزحمه حسابرس، پاسخگویی حسابرس، شرایط مالی و رقابتی حرفه حسابرسی، استقلال حسابرس و تلاش جهت جلب رضایت صاحب کار توسط حسابرس به ترتیب مهم ترین و اثرگذارترین عوامل موثر بر قضاوت حرفه ای و تصمیم گیری حسابرسان در ایران هستند. این پژوهش می تواند شروع بسیار مناسبی برای در نظرگرفتن عوامل کلیدی موثر بر قضاوت حرفه ای و تصمیم گیری حسابرسان در بین حسابرسان باشد و نتایج نیز می تواند مورد استفاده مجامع حسابداری ایران جهت وضع قوانین و دستورالعمل های مربوط به قضاوت حرفه ای قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قضاوت حرفه ای، تصمیم گیری حسابرس، غربالگری فازی، رتبه بندی فازی
  • محمد شایگان، هوشنگ امیری*، محمدامین کوهبر صفحات 209-224

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر سبک حسابرس بر رابطه بین خوانایی گزارشگری مالی و همزمانی قیمت سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش برای اندازه گیری خوانایی گزارشگری مالی از دو معیار شامل شاخص فوگ و شاخص طول متن استفاده شده است. بدین منظور سه (3) فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده‏های مربوط به 108 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی بین سال های 1391 تا 1398 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. . تعداد داده های جمع آوری شده برای این پژوهش 864 سال- شرکت می باشد الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های ترکیبی با رویکرد تلفیقی، بررسی و آزمون شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که سبک حسابرس و خوانایی گزارشگری مالی (شاخص فوگ و شاخص طول متن) تاثیر منفی و معناداری بر همزمانی قیمت سهام دارد. همچنین نتایج پژوهش حاکی از آن است که سبک حسابرس تاثیر منفی و معناداری بر رابطه بین خوانایی گزارشگری مالی (شاخص فوگ و شاخص طول متن) و همزمانی قیمت سهام دارد.

    کلیدواژگان: همزمانی قیمت سهام، سبک حسابرس، خوانایی گزارشگری مالی، شاخص فوگ، شاخص طول متن
  • علی اکبر محسن زاده گنجی، فاطمه صراف*، رویا دارابی صفحات 225-251
    هدف این پژوهش شناسایی شاخص ها و مولفه های تشکیل دهنده مسیولیت اجتماعی در موسسات حسابرسی با استفاده از رویکرد گرندد تیوری بود. در این راستا به شناسایی و تبیین ابعاد ،مولفه هاوشاخص های مدل سنجش مسیولیت اجتماعی در موسسات حسابرسی پرداخته شد. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی؛ برحسب نوع داده، کیفی از نوع اکتشافی و برحسب زمان گرداوری داده، توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان و کارشناسان ارشد موسسات حسابرسی و اساتید برتر رشته حسابرسی در کشور بود که با روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع 30 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش گردآوری داده ها با روش کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد که خبرگان روا بودن مصاحبه را تایید کردند، محاسبه پایایی آن با روش پایایی بین دو کدگذار که پایا و روا بودن مصاحبه را نشان می داد، مشخص شد. دراین پژوهش نتایج مصاحبه با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام شد. نتایج نشان داد که مدل سنجش مسیولیت اجتماعی در موسسات حسابرسی دارای پنج بعد؛ شرایط علی (اندازه موسسه حسابرسی، کیفیت حسابرسی، تخصص حسابرسی، اندازه شرکت، حق الزحمه حسابرسی و بودجه زمانی)، پدیده های محوری (اعتماد، فنی و مقایسه پذیری، میل به سرمایه گذاری، قانون مداری و اخلاق کسب و کار)، شرایط زمینه ای (کنترل های داخلی، افشاء داوطلبانه صورت های مالی، شفافیت صورت های مالی)، شرایط مداخله گر (ویژگی های شخصیتی مدیر عامل، محافظه کاری حسابداری و ملاحظات سیاسی) و پیامدها (توسعه مالی، اعتبار اطلاعات، کیفیت اطلاعات، اعتماد و مشارکت اجتماعی و فساد) می باشد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، موسسات حسابرسی، توسعه مالی، اعتباربخشی به اطلاعات مالی، فسادستیزی
  • ابوالفضل امینیان، آرش تحریری* صفحات 253-274

    این تحقیق با هدف اریه مدل کیفیت حسابداری دادگاهی بر اساس مدل سازی ساختاری تفسیری در ایران انجام گرفت. اطلاعات مورد نیاز تحقیق از میان خبرگان حوزه تحقیق (قضایی و دانشگاهی) و کسب نظرات آنها از طریق مصاحبه و پرسشنامه مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) با رویکرد کیفی گردآوری شد. در این تحقیق با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری یک مدل جامع برای کیفیت حسابداری دادگاهی طراحی گردید. نتایج مدل سازی ساختاری تفسیری در این تحقیق نشان داد اهداف و ماموریت ها حسابداری دادگاهی، استانداردهای حسابداری دادگاهی، مهارت های حرفه ای، آموزش های آکادمیک، وضع قوانین حسابداری دادگاهی و ضرورت وجود حسابدار دادگاهی در سازمان ها موجب ارتقا کیفیت حسابداری دادگاهی می‎گردد. همچنین نتایج مدل سازی ساختاری تفسیری نشان داد در سطح آخر مولفه اهداف و ماموریت ها قرار دارد که اثرگذارترین و پرنفوذترین مولفه مدل است. در سطح دوم نیز مولفه های استانداردهای حسابداری دادگاهی)، مهارت های حرفه ای، آموزش های آکادمیک، وضع قوانین و ضرورت وجود حسابدار دادگاهی در سازمان ها قرار گرفته اند که بر مولفه هفتم یعنی کیفیت حسابداری دادگاهی که در سطح اول قرار دارد اثر می گذارند.

    کلیدواژگان: حسابداری دادگاهی، کیفیت حسابدار دادگاهی، مدل کیفیت حسابداری دادگاهی، مدل سازی ساختاری تفسیری(ISM)
  • رادمان ملیحی شجاع، زهرا لشگری*، نگار خسروی پور صفحات 275-291

    حسابرسی مبتنی بر ریسک در برگیرنده ی قضاوت حرفه ای قابل توجه در ارزیابی ریسک تحریفات بااهمیت و شناسایی آزمون های کافی و مناسب برای دستیابی به سطح مطلوب ریسک حسابرسی است.جهت ارزیابی سطح مطلوب ریسک حسابرسی ، ساختار حاکمیت شرکتی در معرض خطر کنترل هستند، که به نظر می رسد با نگرش وشخصیت مدیریت نسبت به کنترل های داخلی وکیفیت حاکمیت شرکتی تعیین می شود.هدف این پژوهش رویکرد مدل معادلات ساختاری در آزمون خطر حسابرسی تحت تاثیر تیپ های شخصیتی و ساختارحاکمیت شرکتی است. بدین منظور از معیارهای انحراف از استانداردها وقوانین، ساختارحاکیمت شرکتی وابعاد پنج گانه شخصیت نیو ازطریق پرسشنامه استاندارد شخصیت نیو انجام شد. سپس با طرح سوالات بصورت زوجی و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اهمیت معیارهای خطر حسابرسی تعیین گردید. نمونه مورد مطالعه این پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1396 است.برای آزمون مدل مفهومی پژوهش نیز روش مدل یابی معادلات ساختاری با رویکرد مبتنی بر واریانس ونرم افزار اسمارت پی.ال.اس مورد استفاده قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی است که بین استقلال هیات مدیره، مالکیت مدیریتی و خطر حسابرسی رابطه منفی ومعناداری وجود دارد.وبین مالکیت نهادی ، تمرکز مالکیت عدم معناداری ورابطه منفی وجود دارد.ازبین ابعاد شخصیتی نیو ؛ برونگرایی ، سازگاری ،روان رنجوری وپذیرا بودن به ترتیب بر رابطه استقلال هیات مدیره ، مالکیت نهادی وتمرکز مالکیت با خطر حسابرسی رابطه مثبت ومعناداری دارد.وتیپ شخصیتی وجدانی بودن رابطه معناداری بر روابط فوق نقش تعدیل گری ندارد.

    کلیدواژگان: خطرحسابرسی، تیپ های شخصیتی مدیران، ساختار حاکمیت شرکتی
  • محسن ارچین لیسار، بهمن بنی مهد*، مهدی مرادزاده فرد، بهرام همتی صفحات 293-307
    حسابداری در هسته خود قضاوت وتصمیم گیری اشخاص مانند سرمایه گذاران، مدیران و حسابرسان را موردتوجه قرار می دهد. قضاوت در حسابداری عموما به صورت پیش بینی وضعیت آتی یا ارزیابی وضعیت فعلی و مبهم یک رویداد می باشد. ارزش منصفانه، ازجمله مبانی اندازه گیری است که به ارایه اطلاعات برای قضاوت و تصمیم گیری استفاده کنندگان می باشد. پژوهش های حوزه مالی رفتاری نشان داده اند که سبک های تصمیم گیری در چارچوب ذهنی افراد می توانند برآوردهای آنها را تحت تاثیر قرار دهد. در پژوهش حاضر به بررسی رابطه سبک های تصمیم گیری و قضاوت درمورد ارزش منصفانه پرداخته شده است. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش نمونه ای به حجم 356 نفر از حسابداران و مدیران مالی شرکت های بورسی و حسابرسان موسسات حسابرسی با روش نمونه گیری غیراحتمالی دردسترس انتخاب شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه و برای سنجش پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد. نهایتا برای آزمون فرضیه های پژوهش از رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج حاصل از آمار توصیفی نشان داده است که متغیرهای تصمیم گیری عقلایی، تصمیم گیری وابستگی و تصمیم گیری اجتنابی بر قضاوت در برآورد ارزش منصفانه طبق نظر مدیریت ارتباط معنی-داری دارد، درصورتی که متغیرهای تصمیم گیری شهودی و تصمیم گیری آنی ارتباط معنی داری با قضاوت در برآورد ارزش منصفانه طبق نظر مدیریت ندارند. بعلاوه، ارتباط متغیرهای تصمیم گیری عقلایی، تصمیم گیری وابستگی و تصمیم گیری اجتنابی با قضاوت در برآورد ارزش منصفانه طبق اقلام مشابه مورد تایید قرار گرفت. درحالی که ارتباط متغیرهای تصمیم گیری شهودی و تصمیم گیری آنی با قضاوت در برآورد ارزش منصفانه طبق اقلام مشابه تایید نگردید.
    کلیدواژگان: سبک های تصمیم گیری، ارزش منصفانه، نظر مدیریت، اقلام مشابه
  • مریم فریدی مایوان، علیرضا مومنی، عبدالکریم مقدم صفحات 309-321

    حسابرسی مبتنی بر ریسک به دنبال افزایش کارایی و اثربخشی حسابرسی است که می توان آن را به عنوان فرآیند شناسایی و گزارش ریسک تحریفات با اهمیت در صورت های مالی دانست .سطح مطلوب از ریسک حسابرسی تابعی از انگیزه های مسیولیت اجتماعی، اخلاقی یا فرصت طلبانه است. هدف این پژوهش آزمون ارزیابی ریسک حسابرسی تحت تاثیر افشای مسیولیت اجتماعی شرکت ها است. بدین منظور از معیارهای انحراف از استانداردها و قوانین، ابعاد مختلف مسیولیت اجتماعی مبتنی بر روش کارول (2004،114؛ 1991،21)، شاخص هایی برای ابعاد اقتصادی ، قانونی ، اخلاقی ، محیطی و اجتماعی در نظر گرفته شد. این پژوهش با 87 شرکت نمونه و در بازه زمانی 7 ساله 1397-1391 شامل 609 سال- شرکت به شیوه توصیفی- همبستگی با اجرای الگوی رگرسیون چند متغیره انجام شد. سپس با طرح سوالات بصورت زوجی و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اهمیت معیارهای خطر حسابرسی تعیین گردید. یافته های پژوهش حاکی است که بین افشای مسیولیت اجتماعی و ریسک حسابرسی رابطه منفی و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: ریسک حسابرسی، افشای مسئولیت، اجتماعی شرکت ها
  • محمد خان محمدی*، هادی مویدی آملی صفحات 323-335
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه ویژگی های کمیته های حسابرسی بر کیفیت صورت های مالی است. برای اندازه گیری مدیریت سود از مدل تعدیل شده جونز استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ،شامل 100 شرکت فعال در صنایع مختلف طی سال های 1391 تا 1394 میباشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار Eviews نسخه نهم ،استفاده شده و برای تجزیه وتحلیل داده ها نرم افزار Excel بکار گرفته شده است. یافته ها بیانگر آن است که بین استقلال کمیته حسابرسی و تخصص کمیته حسابرسی و اندازه کمیته حسابرسی با کیفیت صورت های مالی رابطه معناداری وجود دارد.با توجه به نتایج آزمون فرضیات تحقیق بین ویژگی های کمیته حسابرسی با کیفیت گزارشگری مالی رابطه معناداری وجود دارد. به عبارتی این ویژگی ها می تواند بر میزان و جهت مدیریت سود واقعی شرکت اثر داشته باشد. همچنین این ویژگی ها به عنوان بخشی از اجزای حاکمیت شرکتی میتواند در جهت همسویی منافع سهام داران و مدیران به کار روند
    کلیدواژگان: اندازه کمیته حسابرسی، کمیته حسابرسی، تخصص اعضای کمیته حسابرسی، مدیریت سود
  • محمدرضا اقبالی مقدم، محسن حمیدیان*، نوروز نورالله زاده صفحات 337-354

    در بیشتر پژوهش ها در زمینه مباحث اخلاقی، به منظور تعیین سطح مسیولیت اجتماعی شرکت ها، ابعاد مختلفی شامل کارکنان، مشتریان، محیط طبیعی، مشارکت مدنی و حقوق صاحبان سهام در نظر گرفته شده است. لذا در این پژوهش به بررسی ارایه الگوی بهینه رعایت مسیولیت اجتماعی از دید حرفه حسابرسی با استفاده از رویکرد تحلیل عاملی اکتشافی معادلات ساختاری پرداخته شده است. با بررسی مبانی نظری و مرور پیشینه های تحقیق، متغیرهای اثرگذار بر مسیولیت اجتماعی تعیین شدند که توسط خبرگان مورد تایید قرار گرفتند. عوامل موثر در پنج گروه اصلی که شامل: کیفیت خدمات ادراک شده، تعهد به حقوق کارکنان، تعهد به حقوق مشتری، اقدامات محیط طبیعی و مشارکت مدنی و نگرش به حقوق صاحبان سهام بود، طبقه بندی شدند و مدل پژوهش تدوین گردید. سپس پرسشنامه بین جامعه حسابرسان رسمی به تعداد نمونه 81 نفر توزیع شد و به کمک مدل سازی معادلات ساختاری لیزرل، داده ها تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از مدل مفهومی معادلات ساختاری حاکی از وجود تاثیر معنادار هر یک از عوامل کیفیت خدمات ادراک شده، تعهد به حقوق کارکنان، تعهد به حقوق مشتری، اقدامات محیط طبیعی و مشارکت مدنی ونگرش به حقوق صاحبان سهام بر مسیولیت اجتماعی در الگوی نهایی تعیین مییولیت اجتماعی شرکت ها بوده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، حرفه حسابرسی، تحلیل عاملی اکتشافی معادلات ساختاری
  • سیروان عزیزی، محمدرضا وطن پرست*، مهرداد صدر آرا، فرزین رضایی صفحات 355-364

    دراین مقاله با در نظر گرفتن نظریه علامت دهی مبنی بر اینکه مدیران شرکت ها اطلاعات بیشتری درباره ارزش شرکت دارند ، سیاست تقسیم سود منحصر به فردی را جهت انتقال اطلاعات به بازار درنظر می گیرند. براین اساس رابطه نزدیکی بین عدم تقارن اطلاعاتی و سیاست تقسیم سود برقرار است. بدین ترتیب مدیران با ایجاد شوک های اطلاعاتی ناشی از عدم تقارن ، سیاست های تقسیم سود را در پیش می گیرند. برای دستیابی به هدف پژوهش ، داده های 90 شرکت نمونه ، در بازه زمانی 1391-1397 جمع آوری شد و به شیوه تحلیل توصیفی - همبستگی با اجرای آزمون رگرسیون چندگانه و آزمون وونگ تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که از میان شوک اطلاعاتی درونی (تغییرات اساسی ماکیت نهادی و تغییرات اساسی هیات مدیره) ، شوک اطلاعاتی درونی (تغییرات اساسی هیات مدیره) در قیاس با متغیر دیگر شوک اطلاعاتی ، ارتباط بیشتری با سیاست تقسیم سود و بازده غیرعادی انباشته دارد.یافته ها نشان داد که از میان شوک اطلاعاتی درونی (تغییرات اساسی ماکیت نهادی و تغییرات اساسی هیات مدیره) ، شوک اطلاعاتی درونی (تغییرات اساسی هیات مدیره) در قیاس با متغیر دیگر شوک اطلاعاتی ، ارتباط بیشتری با سیاست تقسیم سود و بازده غیرعادی انباشته دارد.

    کلیدواژگان: شوک اطلاعاتی درونی، بازده غیرعادی انباشته، سیاست تقسیم سود
  • محمدعلی بهاری سجهرود، علی خوزین، جمادوردی گرگانلی دوجی، ارش نادریان صفحات 365-378

    مطالعه حاضر، با هدف شناسایی ابعاد رفتار اخلاق حرفه ای حسابرسان با تاکید بر فضای اخلاقی از طریق رویکرد تحلیل کیفی محتوا انجام‌ شده است. این پژوهش از منظر هدف، یک پژوهش بنیادی است، که با روش پژوهش آمیخته و مبتنی بر استدلالی قیاسی- استقرایی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل اساتید دانشگاهی و خبرگان انجمن حسابداری کشور است. ابزار گردآوری داده‌ها در بخش کیفی شامل مصاحبه نیمه‌ ساختاریافته و در بخش کمی، پرسشنامه دلفی فازی می‌باشد. جهت تحلیل مصاحبه‌های تخصصی، روش تحلیل محتوا، نرم‌افزار MaxQDA به‌کار گرفته شده است. و شاخص‌های شناسایی شده با روش دلفی فازی و نرم‌افزارMatlab اعتبارسنجی شده است. مقوله‌های اصلی منتج از پژوهش، عبارت‌اند از فضای اخلاقی، تعهدات حرفه‌ای، ساختار سازمانی، مدیریت و رهبری، جذب و نگهداشت، اخلاق شغلی، نظارت و ارزیابی، شرایط اقتصادی، فرهنگ اجتماعی، خط و مشی و سیاست‌گذاری، ویژگی‌های شخصیتی، مهارت و توانمندی و ایدیولوژی اخلاقی است. با توجه به اینکه فضای اخلاقی با ارزش‌های اخلاقی و رفتار اخلاقی کارکنان همراه است، لذا سازمان حسابرسی می تواند با ایجاد و توسعه فضای اخلاقی و بکارگیری سایر عوامل شناسایی شده پویایی بیشتری را به رفتار اخلاق حرفه ای حسابرسان بدهند و موجب، بهبود استانداردهای اخلاقی و حرفهای و ارتقاء توانایی حسابرسان و اعتماد عمومی گردد.

    کلیدواژگان: ارزش های اخلاقی، رفتار اخلاق حرفه ای حسابرسان، فضای اخلاقی، رویکرد آمیخته
  • ابراهیم مددی زاده، امیرحسین تائبی نقندری، حدیث زینلی صفحات 379-392

    مالیات هزینه‌ای است که بر کلیه واحدهای انتفاعی که به نوعی درآمد زایی می‌کنند، از جانب دولت تحمیل می شود. استراتژی مالیاتی به طور کلی کاهش آشکار مالیات تعریف می‌شود. مدیران به صورت استراتژیک از افشای شرکتی برای گمراه کردن و یا تحت تاثیر قرار دادن درک سرمایه‌گذاران از ارزش شرکت‌ها استفاده می‌کنند. هدف این تحقیق بررسی تاثیر استراتژی های مالیاتی جسورانه و تقلب حسابداری بر خوانایی گزارشگری مالی شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می‌باشد. بر این اساس، اطلاعات مورد نیاز پژوهش از 87 شرکت پذیرفته شده در بورس در طی سال‌های 1389-1397 استخراج و مورد مطالعه و بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش جهت آزمون فرضیه‌ها از مدل رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که استراتژی مالیاتی جسورانه با استفاده از شاخص نرخ موثر مالیاتی بر خوانایی گزارشگری مالی تاثیر ندارد. اما استراتژی مالیاتی جسورانه با استفاده از شاخص سپر مالیاتی بر خوانایی گزارشگری مالی تاثیر منفی و معناداری دارد. همچنین تقلب حسابداری نیز برخوانایی گزارشگری مالی تاثیر منفی و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: استراتژی های مالیاتی جسورانه، تقلب حسابداری، خوانایی گزارشگری مالی
|
  • Kourosh Eisakhani Khansri, Sina Kheradyar *, Bahman Banimahd Pages 1-11
    Having emotional intelligence is one of the essential and important features for accounting students. This trait, along with the personality traits of Machiavellian, shape their ethical orientation. Therefore, this study, based on the theory of mind, examines the impact of Machiavellianism and emotional intelligence , as psychological variables, on ethical orientation in accounting graduate students. For this purpose, a sample of postgraduate and doctoral accounting students at the Islamic Azad University was selected. Theoretical research bases and research data were collected through library studies and questionnaires, respectively. The research hypotheses were also tested based on structural equations. The results show that emotional intelligence does not have a significant effect on idealism. But emotional intelligence has a significant and positive effect on relativism. The findings also show that Machiavellianism has a significant and negative effect on idealism and a positive and significant effect on relativism. The evidence of this study emphasizes that the ethical orientation of accounting students is influenced by their psychological characteristics.
    Keywords: Machiavellianism, emotional intelligence, ethical orientation, and Theory of Mind
  • Mahdi Zare Bidaki, Habibollah Nakhaei *, Ghodratallah Talebnia, Mahmoud Moein Addin Pages 13-36

    Performance-based budgeting is the latest reform model of budgeting introduced in Iran, and there is no doubt about its necessity to improve the management of government agencies. In recent years, the emphasis has been on this subject. These assertions are chiefly addressed in paragraph (c) of Article 7 of the Sixth Development Plan Act, expressing the selected budgeting system. Therefore, the present study is dedicated to identifying and ranking the practical factors in the allocation of resources of the Cultural Heritage, Crafts, and Tourism Organization. the first step is to integrate the experts' subjective knowledge, by conducting library studies, various sources of funding have been prepared, and primary factors were identified on the five experts. In this research, as the first step to integrating and gathering subjective knowledge and by conducting library studies, various sources are provided based on the approved budget and the initial identified factors, by consensus of 5 experts are put into discussion.Eventually, the practical factors in the Financial Resources were divided into 130 factors and 10 categories. Furthermore, in the next step to identify the aforementioned practical factors using the Fuzzy Delphi technique and consensus of experts (as Delphi secondary panel), their influence on the distribution of financial resources was investigated. Finally, 24 components were selected as the final factors.the most important criterion in sharing the 3 criteria of "national and global registration of cultural and natural historical monuments", "number of global registration works" and "climate"as the most budget allocation were identified.

    Keywords: Budgeting, Cultural Heritage Organization, Handicrafts & Tourism, Fuzzy Delphi, fuzzy analytic hierarchy process
  • Adel Shahvalizadeh, Nader Razaei *, Asgar Pakmaram, Hasan Ghalibafasl Pages 37-49
    Ownership structure and legal frameworks are one of the main and determining factors of corporate governance system. Useful information is information that has qualitative characteristics, and one of these qualitative characteristics of information is relevance. The degree of relevance of specific information varies among users and depends on the extent to which they need to be specific. Relevant information is information that can be used in forecasting models. The main purpose of this study is to investigate the role of ownership structure in the relevance of the value of accounting information with emphasis on the characteristics of the company. This is a descriptive, correlation and post-event study. For this purpose, the data of 155 companies listed in Tehran stock exchange during 2006-2018 were studied. In this research, with regard to the type of data and the common method of analysis with such data, the pooled data method has been used. The relationship between variables was investigated using multivariate regression. The results indicate that the ownership structure plays a mediating role in the Relevance of the Value of Accounting Information.
    Keywords: Ownership Structure, relevance of accounting information, Company Characteristics
  • Bahareh Jamshidinavid, Mehrdad Ghanbari *, Babak Jashidi Navid, Keyvan Kakabraee Pages 51-65
    General decision-making styles as the essence of managers' activities in all their tasks are very important. Managers choose their decision-making style according to various individual, organizational and environmental factors. Among the various organizational factors include performance appraisal components based on intellectual capital that can play an important role in eliminating the environmental uncertainty of managers for decision making, which include performance indicators of companies. According to the above, the purpose of this study is to investigate the general decision-making styles of managers with the components of performance appraisal based on the intellectual capital of companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical population of this study includes all managers of companies listed on the stock exchange from 1392-1396. The total number of companies is 105 based on the statistics received, of which 50 companies were selected by random sampling. The required information was collected from annual financial statements and accompanying explanatory notes and a questionnaire of general decision-making styles. The results indicate that the general decision-making styles of managers have a significant relationship with the index of human capital, structural capital and physical capital of companies listed on the Tehran Stock Exchange.
    Keywords: General decision-making styles of managers, Human Capital, structural capital, physical capital
  • Majid Bakhshi, Kave Azinfar *, Seyed Ali Nabavi Chashmi Pages 67-80

    Audit quality is one of the most important issues in the field of auditing and capital markets. While maintaining the quality of auditing, auditors should strive to complete it within the timeframe set by the employer and the government and within the allotted budget. The auditor addresses audit quality and earning quality by emphasizing the moderating role of auditors' work stress.The hypotheses were tested using the statistical method of regression analysis with combined data using the information of 105 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2014 to 2019.The first hypothesis of the research indicates that the auditor time pressure reduces Earning quality and therefore, based on the findings of the second hypothesis, the auditor time pressure reduces audit quality. Also, the result of the third hypothesis suggests that the auditors' work stress intensifies the negative relationship between the auditor's time pressure and Earning quality. Finally, according to the fourth hypothesis of the research, auditors' work stress intensifies the negative relationship between auditor time pressure and audit quality.

    Keywords: Auditor Time Pressure, Audit quality, Earning Quality, work stress
  • MohammadEsmaeil Molaei, Abbasali Pouraghajan *, MohammadMehdi Abasian Feridoni Pages 81-95

    The quality of auditing and the factors affecting it have long been of interest to investors, managers, financial analysts, researchers and creditors.Because high quality auditing, by improving the reliability and increasing the credibility of the financial reporting process, contributes to the usefulness of this process and the efficiency of the financial market, and in addition to giving users confidence in information to make appropriate decisions for capital allocation Investors, creditors and other actors in the capital market.The present study was conducted to provide a model for improving the quality of auditing using the data theory of the foundation.The statistical population of this study consists of academic experts and senior managers of accounting and auditing of listed companies and auditing firms and its sampling method is based on theoretical and purposeful methods.The data collection tools in this study are library studies and in-depth semi-structured interviews.The obtained data were analyzed using foundation data theorizing method and through open, axial and selective coding.Based on this, a total of 123 initial codes were extracted from the text of the interviews in terms of repetition, presented in the form of 17 classified categories and presented in the form of a paradigm model of audit quality improvement.The findings indicate that the quality of auditing, due to the causal, underlying and intervening factors identified through the adoption of the proposed strategies, leads to the creation of favorable outcomes such as improving the quality of accounting, helping to develop capital markets and increase the credibility of auditing firms.

    Keywords: Audit quality, Internal components, External factors, foundation data theory
  • Anahita Zandi * Pages 97-111

    Corporate governance and profit management are often discussed in the aftermath of various corporate scandals. These scandals have a great impact on the public interest and as a result of these scandals, the tendency to business ethics increases. Therefore, this study aims to investigate the two-way relationship between corporate social responsibility (CSR) and profit management (accruals) with The moderating role of female and independent managers was performed. To test the research hypotheses, the generalized torque method (GMM) in Ives 10 software was used on the information sample of companies listed on the Tehran Stock Exchange between 2012 and 2018. The results indicate a significant negative relationship in the two-way relationship between corporate social responsibility and profit management. In addition, female and independent managers play a moderating role in the two-way relationship between corporate social responsibility and earnings management. Scientific works related to corporate social responsibility, female and independent managers and profit management helpKeywords: Independent Managers (ID), Female Managers (FDBI), Corporate Social Responsibility (CSR), Corporate Governance (CG), Accrual Account Based Management (AEM)

    Keywords: Independent Managers (ID), Female Managers (FDBI), corporate social responsibility (CSR), Corporate Governance (CG), Accrual Account Based Management (AEM)
  • Mahtab Tootchi Fatidehi, Seyedeh Atefeh Hoseini *, Farzaneh Mirshahvelayati, Ali Mahdizadeh Ashrafi, Kamal Jadidi Aval Pages 113-126
    Blockchain technology has been cited as a transformative factor in the auditing profession that leads to increased efficiency and changes in auditing methods and procedures. The purpose of this study was to analyze the dimensions and also to identify the components of each dimension of blockchain technology efficiency in the audit profession. For this purpose, this research has evaluated previous researches with a qualitative approach and meta-synthesis tools. In this study, a total of 189 articles were extracted and reviewed, which after analysis, the desired components of 99 articles were finalized. The findings of this study led to the identification of thirteen dimensions. Finally, using the Shannon quantitative entropy method, based on the content analysis approach, the effect coefficients of the components identified in the finalized research were determined. Findings showed the most important effective indicators of opportunities due to the adoption of global accounting laws, changes in standards, auditing procedures and the impact of company-specific laws, increasing academic expertise, increasing free and special trade zones, cultural globalization, reducing age structure Labor force, expanding the level of women's participation in the workplace, increasing the welfare demand of older people and the importance of leisure and increasing consumer welfare, increasing the use of clean energy and reducing the importance and use of fossil fuels, future capitalism and the application of science And new technologies in business.
    Keywords: Blockchain Technology, Auditing Future, Content analysis, Meta-Synthesis, Shannon entropy
  • Masoud Shahverdi, Mir Feyz Fallah *, Hamidreza Kordlouie, Hossein Badiei Pages 127-143
    The purpose of using risk-based auditing is to increase the efficiency and effectiveness of auditing, because by determining the type and nature, timing and scope of content tests in a reasonable way and with the ability to be fully responsive, the reviews are done to the appropriate extent. The result of the time spent changes to a more logical level. In the general audit plan, in case of reliance on internal control system, content tests are limited and in case of non-reliance on internal control system, more extensive content tests are predicted and performed. The purpose of this study was to identify barriers to implementing a risk-based audit system in Iran. For this purpose, 200 experts were selected from the auditing experts who constitute the statistical population of this study. This selection was done randomly and data were collected from samples. For this purpose, using the confirmatory factor analysis method, the reliability and validity of the questionnaire were first investigated and then the model considered for this study was evaluated and analyzed through the structural equation method. After the analysis, it was found that the questionnaires and collected data were completely approved in terms of structure, validity and reliability, and final analyzes could be performed based on them. Through the analysis of structural equations, it was found that the final model has a significant relationship and the model is confirmed that this model is the result of a qualitative analysis extracted through the ISM model.
    Keywords: Structural Equation Model, Risk-Based Auditing System, Independent Auditors
  • Seyed Khosroo Amiri, Farzin Rezaei *, Abdossamad Khalatbari Limaki Pages 145-161
    Since this interventionist behavior may affect the quality of the information and its usefulness for investment decisions, it should provide quality mechanisms to protect the interests of investors and control the opportunistic behavior of managers. One of the mechanisms to reduce the representation issue is the corporate governance system. Corporate governance mechanisms can reduce the managers' opportunistic behavior and, as a result, increase the quality of the information provided.The purpose of this study was to investigate the effect of corporate governance on managers' optimism and the ability to compare financial statements in companies admitted to Tehran Stock Exchange. For this purpose, the required data from 79 listed companies in Tehran Stock Exchange during the period 2014 to 2018 were collected.The results of the research show that among the chosen mechanisms of corporate governance, the independence of the board, the dual role of the CEO, the concentration of ownership and institutional ownership, is effective on the relationship between management optimism and the ability to compare financial statements, but product competition in the product is based on the relationship between management optimism and The ability to compare financial statements is not effective.
    Keywords: Corporate Governance, Behavioral features, managers' optimism, Ability to compare financial statements
  • HAMID AZHDARI, Mehdi Beshkooh *, Javad Rezazadeh Pages 163-174
    The purpose of this article is to explore the effects and disadvantages of the lack of a theoretical audit framework. Considering that no general agreement has been reached on a theoretical framework so far, the necessity of a theoretical framework as well as the effects of its absence for auditing have been examined. The research method is to use the structural equation model and analyze the statistical results related to the questionnaire prepared for this purpose. Research findings show that the lack of theoretical framework can lead to a lack of understanding of the role of independent auditing and training and understanding of auditing can be challenged, can reduce the acceptance of auditing standards , It can be effective in neglecting and not identifying areas that need standardization, , can be effective, can make the process of harmonization and globalization of auditing standards more difficult and slow, and can also lead to the need for constant revision of auditing standards (instability).
    Keywords: audit conceptual framework, audit standards, Independent audit
  • Helen Abiri, Yousef Gholipour Kanani *, Asadollah Mehrara, MohammadReza Bagherzadeh Pages 175-188

    One of the most important and influential aspects of the structure of developing societies, which together with other dimensions of society, including political, social and cultural, affects the process of growth and development, is the financial resources and budgets available to governments. Is. Therefore, the optimal management of financial resources and budgets is one of the basic presuppositions in the development and promotion of financial and operational performance of the envisaged programs, and the degree of success of governments in doing so through accurate evaluation methods. Financial and operational performance is possible. In this study, entitled "Ranking of factors affecting the evaluation of financial and operational performance of programs using the hierarchical process technique" to identify and rank these factors in the Ministry of Culture and Islamic Guidance and its results in the form of eight model factors Designed, presented. The statistical population is 187 and the sample size is 125 people. The results indicate that among the eight factors affecting the evaluation of financial and operational performance of programs, the policy-making and program factor with 9 components is the highest and the internal processes factor with 3 components is the lowest.

    Keywords: Financial Resources, Budget, credits, Evaluation, Performance
  • Mohammad Namazi, Alireza Momtazian * Pages 189-207
    The importance of judgment in auditing is vital. Judgment in auditing is the most important factor in decision making, and auditors are required to make decisions and judgments in many work areas. Therefore, it is important to identify the factors that affect the judgment and decision-making of auditors.Therefore, the aim of this study is to identify and prioritize the factors affecting professional judgment and decision-making of auditors using fuzzy screening technique. The present study was conducted in one-year period from esfand ( the final month of iranian calender) 2016 to esfand 2017.First, by examining the literature related to the research topic, the factors influencing the judgement and decision-making of auditors were identified, then using the opinions of 15 experts (Iranian certified public accountants and faculty members) and using fuzzy screening technique 40 indicators were identified. Finally, using fuzzy ranking, the importance degree of these factors were determined.The results of testing the research hypotheses show that the environmental, functional and behavioral structures of the auditor have the greatest impact on the professional judgment and decision-making of auditors in Iran, respectively. Also, the auditors' fees, auditors' accountability, financial and competitive conditions of the auditing profession, auditors' independence and the auditors' attempt to satisfy the customer are the most important and effective factors influencing the professional judgment and decision-making of auditors in Iran.
    Keywords: Professional judgment, Auditor Decision Making, Fuzzy screening, Fuzzy Ranking
  • Mohammad Shayegan, Hooshang Amiri *, MohammadAmin Kohbor Pages 209-224

    The aim of this study is to investigate the effect of Auditor Style on the Relationship between Financial Reporting Readability and Stock Price Synchronicity of listed Companies in Tehran Stock Exchange. These two dimensions Financial Reporting Readability in our tests: (Fog index and Text length index (. For this purpose three hypotheses are developed and data on the 108 companies in Tehran Stock Exchange for the period of 1391 to 1398 were analyzed. The number of data collected for this study was 864 years –company. . This regression model using panel data with fixed effects approach, reviews and tests. The results showed that the Auditor Style and Financial Reporting Readability (Fog index and Text length index) has significant Negative impact on Stock Price Synchronicity. Also the results showed that the Auditor Style has significant negative impact the relationship between Financial Reporting Readability (Fog index and Text length index) and Stock Price Synchronicity

    Keywords: Stock Price Synchronicity, Auditor Style, Financial Reporting Readability, Fog index, Text length index
  • Aliakbar Mohsenzadeh Ganji, Fatemeh Sarraf *, Roya Darabi Pages 225-251
    The purpose of this research was to Identifying the Indicators and Components of Social Responsibility in Audit Institutions Using the Grounded Theory Approach. In this regard, the identification and explanation of the components and dimensions of audit firms social responsibility model was discussed. The research method is applied by purpose; qualitative, in terms of data type and it is also exploratory, in terms of time is cross-sectional and in terms of data collection is descriptive. The statistical population of the research Includes senior experts and auditors of top audit firms and auditors in the country who were selected by targeted sampling method and saturated principle of 30 people. data collection was performed using library method and semi-structured interview. The experts confirmed the validity of the interview, calculating its reliability by the reliability method between two validated and reliable encoders. It was revealed that the interview was present.. In this study MAXQDA software were used. The results showed that the model of social responsibility measurement in audit firms has five dimensions; causal conditions (audit firm size, audit quality, audit expertise, company size, audit fees and time budget), pivotal phenomena (trust, technical and comparability, Willingness to invest, jurisprudence and business ethics), contexts (internal controls, voluntary disclosure of financial statements, transparency of financial statements), intervening conditions (CEO personality traits, accounting conservatism, and political considerations) And the implications (financial development, information validity, information quality, trust and social participation, and corruption).
    Keywords: Social responsibility, Audit institutions, Financial Development, Financial Information Accreditation, Corruption
  • Abolfazl Aminian, Arash Tahriri * Pages 253-274

    The aim of this study was to present a model of forensic accounting quality based on interpretive structural modeling in Iran. The information required for the research was collected from experts in the field of research (judicial and academic) and their opinions were obtained through interviews and interpretive structural modeling (ISM) questionnaires with a qualitative approach. In this research, a comprehensive model for the quality of forensic accounting was designed using interpretive structural modeling. The results of interpretive structural modeling in this study showed that the goals and missions of forensic accounting, forensic accounting standards, professional skills, academic training, enactment of forensic accounting and the need for a forensic accountant in organizations improve the quality of forensic accounting. Also, the results of interpretive structural modeling showed that at the last level is the component of goals and missions, which is the most effective and influential component of the model. In the second level, the components of forensic accounting standards), professional skills, academic training, law-making and the necessity of having a court accountant in organizations are included, which affect the seventh component, ie the quality of forensic accounting, which is in the first level.

    Keywords: Forensic Accounting, Forensic Accountant Quality, Forensic Accounting Quality Model, Interpretive Structural Modeling (ISM)
  • Radman Malihi Shoja, Zahra Lashgari *, Negar Khosravi Pour Pages 275-291

    Risk-based auditing involves significant professional judgment in assessing the risk of material misstatement and identifying adequate and appropriate tests to achieve the desired level of audit risk. To assess the optimal level of audit risk, corporate governance structures are at risk of control. Which seems to be determined by management's attitude and personality towards internal controls and the quality of corporate governance. To this end, standard deviations from standards and norms, corporate pricing structure and the NEO Five-Person Scale were measured through the NEO Personality Inventory. Then, the importance of audit risk criteria was determined by paired questions and hierarchical analysis (AHP). The case study of this study is all companies listed in Tehran Stock Exchange in the year 1396. To test the conceptual model of research the structural equation modeling method with variance based on PLS software was used. The findings of the study indicate that there is a negative and significant relationship between board independence, managerial ownership, and audit risk. There is a negative relationship between institutional ownership, ownership concentration, and non-meaningful personality traits. There is a positive and significant relationship between board independence, institutional ownership, and ownership concentration with audit risk. Personality type and conscientiousness have no significant moderating role on the above relationships.

    Keywords: Audit risk, Corporate Governance Structure, Personality types of Managers
  • Mohsen Archin Lisar, Bahman Banimahd *, Mahdi Moradzade Fard, Bahram Hemati Pages 293-307
    Accounting is at the core of the judgment and decision making of individuals such as investors, managers and auditors. Judgment in accounting is generally the prediction of a future situation or the estimation of the present and ambiguous situation of an event. Fair value is one of the measurement bases that provides information for the judgment and decision making of users. Behavioral finance research has shown that decision making styles in individuals' mindsets can influence their estimates. The present study investigates the relationship between decision making styles and fair value judgments. A sample of 356 accountants and financial managers of stock companies and auditors of audit firms was selected by non-probability sampling method to achieve the research objectives. Questionnaire was used for data collection and Cronbach's alpha was used to assess the reliability of the questionnaire. Finally, structural equation modeling approach was used to test research hypotheses. The results of descriptive statistics showed that rational decision making, dependency decision making and avoidance decision making have a significant relationship with fair value estimation according to management whereas intuitive decision making and instant decision making have no significant relationship with fair value judgment judgments by management. In addition, the relationship between rational decision variables, dependency decision making, and avoidance decision making with judgment in fair value estimation based on similar items was confirmed. However, the relationship between intuitive decision variables and instant decision making with judgments of fair value estimates based on similar items was not confirmed.
    Keywords: decision making styles, Fair value, management view, similar items
  • Maryam Faridi, Alireza Momeni, Abdolkarim Moghaddam Pages 309-321

    Risk-based auditing seeks to increase the efficiency and effectiveness of auditing, which can be seen as a process of identifying and reporting the risk of significant distortions in financial statements. . The purpose of this study is to evaluate the audit risk under the influence of corporate social responsibility disclosure. For this purpose, The audit risk assessment test is influenced by the concepts of corporate social responsibility. This study was conducted with 87 sample companies in a period of 7 years, 2012-2018, including 609 years, in a descriptive-correlational manner, with the implementation of a multivariate regression model. Then, by asking questions in pairs and hierarchical analysis (AHP), the importance of audit risk criteria was determined. The findings show that there is a significant negative relationship between disclosure of social responsibility and audit risk.The findings show that there is a significant negative relationship between disclosure of social responsibility and audit risk.

    Keywords: Audit risk, corporate social, responsibilit
  • Mohammad Khanmohammadi *, Hadi Moayedi Amoli Pages 323-335
    The aim of present research was to investigate the relation between auditing committee features and quality of financial statements. To measure the earning management, the Jones’ modified model used in present study. The research statistical society included all companies that established in Tehran stock exchange that were active in different industries during 2012-2015 years which among them 100 companies selected as research sample. To test the research hypothesizes, we used the multiple regression method. The findings imply that there is a significant relation between auditing committee independence, auditing committee specialty and auditing committee size with financial statements quality.According to the test hypotheses test results, there is a significant relationship between the characteristics of the audit committee and the quality of financial reporting. In other words, these characteristics can affect the amount and direction of real profit management of the company. These features can also be used as part of corporate governance to align the interests of shareholders and managers.
    Keywords: auditing committee size, auditing committee, the specialty of auditing committee members, Accrual items
  • Mohammadreza Eghbali Moghaddam, Mohsen Hamidian *, Nowrouz Noorollah Zadeh Pages 337-354

    In most researches in the field of ethics, in order to determine the level of social responsibility of companies, various dimensions including employees, customers, natural environment, civil participation and equity have been considered. Therefore, in this study, the optimal model of observing social responsibility from the perspective of the auditing profession has been investigated using the heuristic factor analysis approach of structural equations. By examining the theoretical foundations and reviewing the research backgrounds, the variables affecting social responsibility were determined, which were approved by experts. The effective factors were classified into five main groups, which included: perceived service quality, commitment to employee rights, commitment to customer rights, natural environment measures and civic participation, and attitudes toward equity, and the research model was developed. Then, a questionnaire was distributed among a sample of 81 auditors and the data were analyzed using LISREL structural equation modeling. The results of the conceptual model of structural equations indicate that there is a significant impact of each of the factors of perceived service quality, commitment to employee rights, commitment to customer rights, natural environment and civil partnership actions and attitudes towards equity on social responsibility in the final model Has been corporate social.

    Keywords: Social Responsible, Auditing, Structral Equations Exploratory
  • Sirvan Azizi, MohammadReza Vatan Parast *, Mehrdad Sadr Ara, Farzin Rezaei Pages 355-364

    In this paper, considering the signaling theory that corporate managers have more information about the value of the company, they consider the policy of distributing unique profits to transfer information to the market. Accordingly, there is a close relationship between information asymmetry and profit sharing policy. Thus, managers create profit-sharing policies by creating information shocks caused by asymmetry. To achieve the research goal, the data of 90 sample companies were collected in the period 2012-2018 and were analyzed by descriptive-correlation analysis with multiple regression and Wong tests. The findings showed that among the internal information shocks (fundamental changes in the institutional mock-up and fundamental changes in the board of directors), the internal information shocks (fundamental changes in the board of directors) are more related to the policy of profit sharing and accumulated abnormal returns than other variables .the internal information shocks (fundamental changes in the board of directors) are more related to the policy of profit sharing and accumulated abnormal returns than other variables .

    Keywords: Internal Information Shocks, Dividend policy, accumulated abnormal returns
  • MohammadAli Bahari sejahrood, Ali Khozein, Jomadoordi Gorganli Davaji, arash naderian Pages 365-378

    The present study aimed to identify the dimensions of auditors' professional ethics behavior with an emphasis on ethical climate through a qualitative content analysis approach. From the perspective of purpose, this research is fundamental research, which has been done with a mixed research method and based on deductive-inductive reasoning. The statistical population of this research includes university professors and experts of the Accounting Association of the country. Data collection tools in the qualitative section include a semi-structured interview and in the quantitative section, a questionnaire. To analyze specialized interviews, content analysis methods, MaxQDA software has been used. The identified indicators have been validated by the fuzzy Delphi method and Matlab software. The main categories resulting from the research are ethics climate, professional commitments, organizational structure, management and leadership, recruitment and retention, job ethics, monitoring and evaluation, economic conditions, social culture, policy and policy-making, personality traits, skills, and competence And moral ideology. Given that the ethical climate is associated with ethical values and ethical behavior of employees, so the audit organization can create and develop an ethical climate and use other identified factors to give more dynamism to the professional ethical behavior of auditors and improve ethical and professional standards. And enhance the ability of auditors and public confidence.

    Keywords: ethical values, Auditors' professional ethics behavior, Ethical climate, Mixed Approach
  • Ebradhi Madadizadeh, Amirhoseyn Taebinaghanderi, Hadis Zeinali Pages 379-392

    Tax is an expense that imposed by the government on all for-profit units that generate revenue in some way. Tax strategy is generally defined as an obvious tax reduction. Managers strategically use corporate disclosures to mislead or influence investors' perceptions of corporate value. The purpose of this study is to investigate the effect of Tax aggressiveness and Accounting Fraud on Financial Reporting Readability in firms listed in Tehran Stock Exchange. Based on this, the information required for the research was extracted from 87 firms listed in Tehran Stock Exchange during the years 2010-2018. In this study, multivariate linear regression model has been used to test the hypotheses. Findings indicate that Tax aggressiveness using the effective tax rate index does not affect the readability of financial reporting. But Tax aggressiveness using the tax shelter index has a significant negative impact on the readability of financial reporting. Also, accounting fraud has a negative and significant effect on the readability of financial reporting.

    Keywords: Tax Aggressiveness, Accounting fraud, Financial Reporting Readability