فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال پانزدهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا سلیمانی*، محمدشریف خوئینی ها، میترا رحیم زاده، محمدحسین دهقان صفحات 508-518
    زمینه و هدف

    آگاهی، نگرش و عملکرد مناسب زنان باردار نسبت به انجام واکسیناسیون در این دوران تاثیر بسزایی در سلامت آن ها و نوزادانشان خواهد داشت. هدف از این مطالعه تعیین میزان آگاهی، نگرش و عملکرد زنان باردار شهر کرج نسبت به واکسیناسیون دوگانه و آنفلوانزا می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و به صورت مقطعی بر روی تعداد 312 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان امام علی (ع) شهر کرج با محدوده سنی 15 تا 40 سال انجام شده است. جمع آوری اطلاعات با کمک پرسش نامه و به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انجام شد. داده ها پس از گردآوری با نرم افزار SPSS آنالیز شدند.

    یافته ها

     میانگین سن زنان موردبررسی 6/54±27/6 سال بود. 198 نفر (63/5%) خانه دار و 114 نفر (36/5%) شاغل بودند. به ترتیب 248 نفر (79/5%) و 282 نفر (90/4%) از افراد مورد بررسی، نسبت به انجام واکسیناسیون با واکسن های دوگانه و آنفلوانزا دارای نگرش و آگاهی مناسب بودند. همچنین به ترتیب 293 نفر (93/9%) و 137 نفر (43/9%) از افراد شرکت کننده دارای عملکرد مناسب نسبت به انجام واکسیناسیون با هر دو واکسن دوگانه و آنفلوانزا بودند. در خانم های با تحصیلات بالاتر و شرایط اقتصادی بهتر و در زنان شاغل، عملکرد به هر دو واکسن مناسب تر بود. با افزایش سن زنان، آگاهی و عملکرد به واکسیناسیون دوگانه کاهش می یافت. همچنین شایع ترین منبع کسب اطلاعات زنان باردار موردمطالعه درخصوص برنامه واکسیناسیون به ترتیب کادر بهداشتی درمانی 73/4%، اینترنت 12/5%، رادیو و تلویزیون 10/3%، دوستان و آشنایان 3/5% و خانواده 0/3% بود. ازنظر ارتباط بین آگاهی، نگرش و عملکرد نسبت به واکسیناسیون آنفلوانزا و دوگانه، ارتباط مستقیم و معناداری بین آنها وجود داشت؛ به طوری که با افزایش و یا کاهش یکی، دیگری نیز افزایش یا کاهش می یافت. بیش ترین رابطه مربوط به ارتباط بین دو آیتم آگاهی با عملکرد نسبت به واکسن آنفلوانزا بود (0/304=r) و کمترین ارتباط نیز مربوط به دو آیتم آگاهی با عملکرد نسبت به واکسن دوگانه بود (0/146=r).

    نتیجه گیری

     در این مطالعه مشخص گردید که با افزایش میزان آگاهی و نگرش، انجام واکسیناسیون افزایش یافته است. درخصوص واکسیناسیون آنفلوانزا با توجه به وجود ارتباط معنادار بین منبع اطلاع رسانی و انجام واکسن، پیشنهاد می گردد که توصیه های جدی تری از طرف کادر بهداشتی درمانی به زنان باردار در خصوص واکسیناسیون آنفلوانزا صورت گیرد.

    کلیدواژگان: واکسیناسیون آنفلوانزا، واکسن دوگانه کزاز-دیفتری بزرگسالان، آگاهی، نگرش، عملکرد
  • سیروس پناهی، سعیده فخارپور*، شهرام صدقی صفحات 519-528
    زمینه و هدف

    فرایند داوری تخصصی باز یکی از روش های داوری همتا در مجلات بوده و در مجامع علمی پذیرفته شده است. هدف پژوهش حاضر تعیین دیدگاه اعضای هییت علمی دانشگاه ها در مورد فرایند داوری تخصصی باز بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر توصیفی-کاربردی بود که به روش پیمایشی انجام شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 150 نفر از مجموع 246 نفر اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز محاسبه شد. ابزار پژوهش، پرسش نامه ی خوداظهاری  براساس متون بود. پس از جمع آوری داده ها، اطلاعات به وسیله ی نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون t زوجی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دیدگاه شرکت کنندگان در خصوص«رویکردها و فرایندهای داوری باز مجلات» با میانگین 3/48 و «مزایای داوری باز مجلات» با میانگین 3/70 نسبتا مطلوب بود. شرکت کنندگان از میان سبک های داوری باز به ترتیب سبک های«گزارش باز» و «داوری داده» را بیشتر ترجیح می دادند. دیدگاه شرکت کنندگان در خصوص«مزایا و معایب داوری باز مجلات» نشان دهنده ی موافقت شرکت کنندگان با اغلب مولفه های ارایه شده در این زمینه بود. همچنین بین میانگین نمره دیدگاه شرکت کنندگان نسبت به فرایند داوری سنتی و داوری باز مجلات اختلاف معنی دار آماری وجود داشت (0/05<p).

    نتیجه گیری

     داوری باز در میان اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز مورد پذیرش است. نظر به اینکه مقبولیت این نوع داوری در میان مجامع علمی بیشتر می شود، توجه به نگرش ها و دیدگاه های مربوط به فرایند داوری باز می تواند سبب بهبود کیفیت مقالات و پژوهش هایی شود که در مجلات علمی منتشر می شوند.</p).

    کلیدواژگان: داوری همتا، داوری تخصصی باز، داوری سنتی، مجلات علمی، مقالات علمی، اعضای هیئت علمی
  • طاهره ابوالقاسم مسلمان، مریم ناخدا*، سپیده فهیمی فر، محمد خندان صفحات 529-540
    زمینه و هدف

    مدیریت دانش و تعلق خاطر کارکنان از جمله عوامل اثرگذاری هستند که سازمان را به سوی کسب مزیت رقابتی، افزایش بهره وری و بهبود عملکرد سوق می دهند. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی رابطه عوامل اثرگذار بر تعلق خاطر کارکنان و مدیریت دانش سلامت است.

    روش بررسی

    این پژوهش کاربردی و از منظر نوع، مرور نظام مند بوده و با روش فراتحلیل-کمی انجام شده است. جامعه ی آماری شامل کلیه پژوهش های مرتبط خارجی است. ابزار گردآوری اطلاعات، سیاهه وارسی محقق ساخته و ابزار حیاتی Glynn است. داده های گردآوری شده با نرم افزار جامع فراتحلیل نسخه 2.0 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که در سطح اطمینان 95 درصد تعلق خاطر کارکنان با مدیریت دانش سلامت رابطه ی معناداری دارد و توانسته 37 درصد از تغییرات مدیریت دانش را تبیین نماید. رهبری (0/375)، پاداش (0/616)، فرهنگ سازمانی (0/655)، رضایت شغلی (0/674)، نوآوری (0/493)، خلاقیت (0/639)، عملکرد سازمانی (0/775) و یادگیری سازمانی (0/548) عوامل موثر بر تعلق خاطر کارکنان و مدیریت دانش سلامت هستند. نتایج آزمون های ناهمگونی نشان داد، پژوهش های مورد بررسی ناهمگن بوده و از این رو، از اندازه اثر تصادفی استفاده شده است. نمودار قیفی بیانگر خطای استاندارد بالا و سوگیری زیاد است. به عبارت دیگر، توزیع پژوهش ها نرمال و تصادفی نیست. 

    نتیجه گیری

     مدیران بیمارستان ها می توانند با تمرکز بر عوامل شناسایی شده و اجرای آن در سازمان سطح تعلق خاطر و مدیریت دانش سلامت را ارتقا داده و میزان تمایل و مشارکت کارکنان در فرایندهای مدیریت دانش را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، مدیریت دانش سلامت، تعلق خاطر کارکنان، عوامل سازمانی
  • حمزه امین طهماسبی*، حسین نصیرزاده صفحات 541-550
    زمینه و هدف

    بی توجهی به مدیریت پسماندهای بیمارستانی مشکلات عدیده ای را ایجاد نموده است؛ به طوری که پیامد بی توجهی به مدیریت این گونه پسماندها محیط زیست و سلامت انسان را در معرض خطر جدی قرار داده است. مراکز درمانی از جمله موسسات بهداشتی مهم هستند که طی سال های اخیر ازدیاد جمعیت، افزایش ارباب رجوع و عملیات سرویس دهی، رشد چشمگیر در تولید مواد زاید را در آن ها به دنبال داشته است. کیفیت و کمیت پسماندهای مراکز درمانی روزبه روز مشکل ساز شده و از جمله مواد سمی خطرناک به حساب می آیند. هدف مقاله ی حاضر، ارزیابی، اولویت بندی و تبیین طرح مدیریتی جهت تصفیه و دفع پسماندهای مراکز درمانی است.

    روش بررسی

    معیارهای مهم در انتخاب روش دفع پسماندهای مراکز درمانی از طریق مطالعه ی پیشینه موضوع استخراج شد. سپس اهمیت این معیارها با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی (Fuzzy AHP (Fuzzy Analytical Hierarchy Proses تعیین شد و در پایان بهترین روش دفع، با استفاده از تکنیک ضرب و جمع وزنی فازی (Fuzzy WASPAS (Fuzzy Weighted Aggregated Sum Product Assessment انتخاب گردید.

    یافته ها

     از میان معیارهای اصلی، مسایل زیست محیطی با وزن 0/517 اولویت اول و معیارهای هزینه و حجم پسماندها با امتیازهای 0/317 و 0/166 به ترتیب رتبه های دوم و سوم را به دست آوردند. همچنین از میان زیرمعیارها هم، آلایندگی هوا با وزن 0/256 رتبه ی اول را کسب نموده است. از میان روش های دفع، روش دفن بهداشتی با امتیاز 0/317 رتبه ی اول و روش های ماکروویو، سوزاندن زباله ها و اتوکلاو با امتیازهای 0/265، 0/253، 0/173 به ترتیب رتبه های دوم تا چهارم را کسب نمودند.

    نتیجه گیری

     با در نظرگرفتن نتایج به دست آمده و اولویت بندی ارایه شده می توان با دفع پسماندها در مراکز بهداشتی و درمانی، به خطرزدایی بیشتر، کاهش آلایندگی محیط زیست و کاهش هزینه ها دست یافت. بر این اساس مناسب ترین روش برای دفع پسماندهای مراکز درمانی در کشور، روش«دفن بهداشتی» است. البته می بایست دفن بهداشتی زباله ها به نحو مناسب و استاندارد صورت گیرد تا از آلوده شدن آب های زیرزمینی و خسارت به محیط زیست جلوگیری گردد. حل مشکلات ناشی از زباله های بیمارستانی یک مسئله پیچیده و چندبعدی است که نیاز به همکاری و همیاری و تجمیع امکانات جامعه(دولت، موسسات خصوصی و عمومی) دارد.

    کلیدواژگان: پسماندهای مراکز درمانی، تحلیل سلسله مراتبی فازی، ضرب و جمع وزنی فازی، مراکز بهداشتی و درمانی
  • رضوان عزیزی، محمد عزیزی*، وریا طهماسبی، هادی عبدالله زاد صفحات 551-561
    زمینه و هدف

    شیوع چاقی به عنوان یک مشکل بهداشتی در سراسر جهان شناخته شده است. سندروم متابولیک به عنوان مهم ترین فاکتور چاقی یکی از معضلات سلامتی در تمامی جوامع محسوب می شود. مداخلات ورزشی و استفاده از مکمل ها از جمله رویکردهای بهبود وضعیت افراد دارای سندروم متابولیک می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرات هشت هفته مکمل یاری آلژینات سدیم همراه با تمرینات تناوبی شدید بر سطوح پروفایل لیپیدی و آنزیم های کبدی در زنان دارای سندروم متابولیک بود.

    روش بررسی

    30 زن مبتلا به سندروم متابولیک به صورت تصادفی به 4 گروه: تمرین تناوبی با شدت بالا (High Intensity Interval Training)+مکمل (9 نفر)، تمرین تناوبی (HIIT)(8 نفر)، گروه مکمل (7 نفر) و گروه کنترل (6 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی های هر دو گروه تمرین تناوبی و تمرین تناوبی+مکمل به مدت هشت هفته و هر هفته سه جلسه تمرین تناوبی با شدت 85 تا 95 درصد حداکثر ضربان قلب را اجرا کردند. مصرف مکمل آلژینات سدیم به صورت سه نوبت در روز و 30 دقیقه قبل از وعده غذایی به مقدار 1/5 گرم آلژینات سدیم حل شده در 100 میلی گرم آب بود. نمونه برداری خون آزمودنی های هر 4 گروه 48 ساعت قبل و بعد از پروتکل تمرین در دو مرحله پیش و پس آزمون انجام شد. از روش تحلیل واریانس یک راهه و تی همبسته برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد (0/05≥P). 

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در گروه تمرین+مکمل پروفایل لیپیدی (0/005=P) و آسپارتات آمینوترانسفراز (17/8 درصد)(0/012=P)، درصد چربی (0/001=P) (9/7 درصد)، BMI (P=0/000) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) (12/7 درصد) (0/035=P) در مقایسه با سایر گروه ها کاهش معناداری یافت که نشان دهنده ی تاثیر تمرین تناوبی و مکمل در بهبود علایم سندروم متابولیک در زنان شرکت کننده در این تحقیق است.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج تحقیق حاضر، به نظر می رسد که تمرین تناوبی شدید همراه با مصرف مکمل آلژینات سدیم می تواند در پیشگیری از بروز برخی بیماری های مرتبط با چاقی و درمان سندروم متابولیک موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی با شدت بالا، پروفایل لیپیدی، سندروم متابولیک
  • سهیلا خوئینی، علیرضا نوروزی، زینب جوزی*، اسماعیل مصطفوی صفحات 562-577
    زمینه و هدف

    کتاب درمانی یک روش درمانی سودمند جهت پیشگیری و درمان اختلالات روانی است و باعث شکل گیری برون دادهای علمی زیادی از سوی پژوهشگران شده است. بنابراین هدف این پژوهش، بررسی روند تحقیقات علمی جهان در حوزه ی کتاب درمانی و دیداری سازی ساختار همکاری علمی آن در پایگاه Web of Science طی بازه زمانی 1975 تا 2020 است.

    روش بررسی

    پژوهش علم سنجی حاضر با استفاده از روش تحلیل استنادی و تحلیل شبکه اجتماعی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل 1032 مدرک است. جهت آماده سازی و تحلیل داده ها از نرم افزار HistCite ،VOSveiwer ،Pajek و UciNet استفاده شد و ترسیم شبکه های هم تالیفی با کمک نرم افزار VOSveiwer انجام شد.

    یافته ها

    کشورهای آمریکا، انگلیس و استرالیا به ترتیب با انتشار 369، 148 و 91 مدرک در رتبه های اول تا سوم قرار داشتند. مدارک این سه کشور به ترتیب 10547، 3459 و 3041 استناد دریافت کرده اند. دانشگاه های Alabama و Nevada و موسسه Karolinska به ترتیب با انتشار 29، 26 و 21 مدرک، بیشترین مدارک این حوزه را منتشر کردند. Cuijpers P ،Scogin F و Rohde P با انتشار 29، 21 و 17 مدرک پرکارترین نویسندگان بودند. مدارک نویسنده Cuijpers P ،Miller WR و Andersson G به ترتیب 2441، 2298 و 1750 بیشترین استناد را دریافت کردند. کشور انگلیس با مرکزیت رتبه ی 63 و کشور آمریکا با مرکزیت بینابینی 191/450 و مرکزیت نزدیکی 80 تاثیرگذارترین کشورها، دانشگاه Vrije Amsterdam با مرکزیت بینابینی 1416/755 و مرکزیت نزدیکی 658 و موسسه Karolinska با مرکزیت رتبه ی 43 تاثیرگذارترین سازمان ها و Rohde P با مرکزیت رتبه ی 39، Cuijpers P با مرکزیت بینابینی 314/500 و مرکزیت نزدیکی 821 فعال ترین نویسندگان در شبکه هم تالیفی حوزه کتاب درمانی بودند. نشریه Journal of Consulting and Clinical Psychology دارای بیشترین استناد و نشریه Journal of  Poetry Therapy پرتولیدترین نشریه بود.

    نتیجه گیری

    توجه به همکاری بیش از پیش کشورها، دانشگاه ها و نویسندگان فعال می تواند منجر به تبادل دانش و تجربه بیشتر در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه شود.

    کلیدواژگان: تحلیل همکاری علمی، تحلیل شبکه، شبکه هم نویسندگی، مرکزیت شبکه، تحلیل هم استنادی. کتاب درمانی
  • منیره رحیم خانی*، علیرضا مردادی صفحات 578-584
    زمینه و هدف

    استافیلوکوک های اوریوس جزو مهمترین عوامل عفونت های بیمارستانی به شمار رفته و می توانند عفونت های سطحی و یا عمقی ایجاد نمایند. در این بین سویه های مقاوم به متی سیلین (Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus (MRSAاز اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. در سال های اخیر مقاومت باکتری ها به آنتی بیوتیک های موجود یکی از نگرانی های اصلی می باشد. بسیاری از باکتری ها امروزه به حداقل یکی از عوامل آنتی بیوتیکی و در بیشتر موارد به چندین آنتی بیوتیک از گروه های مختلف مقاومت نشان می دهند. هدف از مطالعه ی حاضر، اثر کشندگی محلول رویی جدا شده از استافیلوکوک اوریوس متاثر از سیپروفلوکسازین بر روی سویه های بالینی MRSA بوده است.

    روش بررسی

    در تحقیق حاضر، تعداد 83 سویه استافیلوکوکوس اوریوس که بر روی محیط BHI براث کشت داده شده بود از بیمارستان های تابع دانشگاه علوم پزشکی همدان جمع آوری و به آزمایشگاه محل تحقیق ارسال شد. سویه های MRSA بالینی از نظر  فنوتیپ و ژنوتیپ تاییدشده و سپس (MIC) Minimum Inhibitory Concentration و (Minimum Bactericidal Concentration (MBC تعدادی از سویه های بالینی MRSA را به طور جداگانه در مجاورت آنتی بیوتیک سیپروفلوکسازین و همچنین محلول رویی (supernatant) که از محیط کشت مایع استافیلوکوکوس اوریوس زیر فشار سیپروفلوکسازین استخراج شده بود، به دست آمد.

    یافته ها

     تست های تشخیصی استافیلوکوکوس اوریوس از جمله رنگ آمیزی گرم بر روی کلنی ها و انجام تست های کاتالاز و کوآگولاز لوله ای انجام گرفت و مشخص شد که تمامی سویه ها استافیلوکوکوس اوریوس بودند. در مرحله ی بعدی با استفاده از PCR و پرایمر mecA هر 83 سویه دارای ژن mecA بوده و از نظر ژنوتیپی نیز وجود سویه های MRSA تایید گردید. میزان متوسط MIC  سیپروفلوکسازین و محلول رویی برای سویه های مختلف MRSA به ترتیب mg/ml  0/032 و ml/ml 0/02 و میزان متوسط MBC سیپروفلوکسازین و محلول رویی برای سویه های مختلف MRSA به ترتیب mg/ml 0/064 و ml/ml 0/04 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    مقادیر MIC و MBC در مورد سویه های MRSA در مجاورت سیپروفلوکسازین و در مجاورت محلول رویی از نظر عددی تقریبا مشابه بودند که این نشان دهنده ی تاثیر کشندگی ماده پروتیینی ترشح شده از استافیلوکوک های کشت داده شده در مجاورت مقادیر بسیار کم سیپروفلوکسازین بر روی خود باکتری ها می باشد.

    کلیدواژگان: استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی سیلین، سیپروفلوکسازین، محلول رویی
  • رضا صفدری، سید فرشاد علامه، فریبا شعبانی* صفحات 585-594
    زمینه و هدف

    عوامل خطر بسیاری در ایجاد بیماری های سیستم صفراوی نقش دارند. ازاین رو، این دسته از بیماری ها جزو بیماری های شایع محسوب می گردند. مشارکت فعال بیمار در مدیریت بیماری، بهبود خودمراقبتی و پیامدهای بالینی بسیار مهم است. برنامه کاربردی تلفن همراه دارای پتانسیل بالایی در پشتیبانی از خودمدیریتی بیماران است. به همین جهت این مطالعه، با هدف شناسایی و تعیین عناصر داده ای برای ایجاد برنامه کاربردی خودمراقبتی بیماران صفراوی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه ی توصیفی حاضر، در دو مرحله ی بررسی منابع و نیازسنجی عناصر داده ای انجام گردید. در مرحله ی اول، جهت تعیین عناصر داده ای مورد نیاز برای ایجاد برنامه کاربردی خودمراقبتی بیماران صفراوی از مقالات علمی موجود در پایگاه های اطلاعاتی استفاده شد و چک لیستی از عناصر داده ای تهیه شد. در مرحله ی دوم بر اساس چک لیست تهیه شده، پرسش نامه ای محقق ساخته ایجاد شد که روایی صوری و محتوایی آن مورد تایید تیم پژوهش و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 87/2% محاسبه شد. پرسش نامه ی مذکور در اختیار پزشکان فوق تخصص گوارش مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) قرار گرفت و بدین ترتیب عناصر داده ای منتخب شناسایی گردید.

    یافته ها

     عناصر داده ای این برنامه در هفت بخش اطلاعات دموگرافیک، اطلاعات بالینی، اطلاعات مربوط به بیماری های سیستم صفراوی، اطلاعات مربوط به سبک زندگی پس از جراحی بیماران صفراوی، یادآورها، مدیریت بیماری و اطلاع رسانی دسته بندی شدند. 60/5% پاسخ دهندگان پرسش نامه، به عناصر داده ای بخش اطلاعات دموگرافیک و اطلاعات بالینی بیشترین میزان اهمیت را اختصاص دادند. 54/2% از آن ها، عناصر داده ای بخش آموزش بیماران را با اهمیت بالایی برشمردند. 43/8% پاسخ دهندگان پرسش نامه، به عناصر داده ای بخش های مداخله ای برنامه، بیشترین میزان اهمیت را اختصاص دادند و تنها 4/2% از آن ها عناصر داده ای این بخش را با کمترین میزان اهمیت در نظر گرفتند.

    نتیجه گیری

     بر مبنای عناصر داده ای تعیین شده، برنامه کاربردی خودمراقبتی طراحی و ایجاد شد و می تواند به عنوان مکملی در جهت مراقبت تخصصی به بیماران صفراوی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عناصر داده ای، بیماری های سیستم صفراوی، خودمراقبتی، برنامه کاربردی تلفن همراه
|
  • AliReza Soleimani*, Mohammad Sharif Khoeiniha, Mitra Rahimzadeh, MohammadHossein Dehghan Pages 508-518
    Background and Aim

    Proper knowledge, attitude and practice of pregnant women about vaccination during this period will have a significant impact on their and their baby’s health. The aim of this study was to determine the knowledge, attitude and practice of pregnant women toward flu and Td vaccination.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive-analytical and cross-sectional study on 312 pregnant women referred to Imam Ali Hospital in Karaj with an age range of 15 to 40 years. Data were collected using a questionnaire. The method of sampling was convenience sampling. The data was analyzed using SPSS software.

    Results

    The mean age of the women was 27.6±6.54 years. 198 (63.5%) of the subjects were housewives and 114 (36.5%) were employed. 248 (79.5%) and 282 (90.4%) of the subjects had appropriate attitudes and knowledge about vaccination with Td vaccines and Influenza, respectively. Also 293 (93.9%) and 137 (43.9%) of the subjects had practice well against both Td and Influenza vaccines. In women with higher education and better economic conditions, and in working women, the practice of both vaccines has become more suitable. As women get older, knowledge and practice about Td vaccination decreased.Also, the most common source of information for pregnant women about the vaccination program were 73.4% of health care workers, 12.5% ​​of the Internet, 10.3% of radio and television, 3.5% of friends and acquaintances, and 0.3% of family members, respectively. In the relationship between knowledge, attitude and practice towards Influenza and Td vaccination, there was a direct and significant relationship between them so that with increasing or decreasing one, the other also increased or decreased. Most of the relationship between awareness and practice items was related to Influenza vaccine (r=0.304) and the lowest relationship between knowledge with practice items was related to Td vaccine (r=0.146).

    Conclusion

    In this study, it was found that with increasing awareness and attitude, vaccination has increased. Regarding Influenza vaccination, due to the significant relationship between the source of information and vaccination, it is recommended that more serious recommendations to be made by the health care staff to pregnant women regarding Influenza vaccination.

    Keywords: Influenza Vaccination, Tetanus-Diphtheria (Td) Vaccine, Knowledge, Attitude, Practice
  • Sirous Panahi, Seideh Fakharpour*, Shahram Sedghi Pages 519-528
    Background and Aim

    The open peer review process, which is one of the peer-reviewed methods in journals, has been accepted in scientific forums. The aim of this study was to investigate the points of view of university faculty members about the open peer review process of journal articles.

    Materials and Methods

    The study used a descriptive survey. The sample size was calculated using the Cochran’s formula of 150 people out of a total of 246 faculty members of Alborz University of Medical Sciences. The research tool was a questionnaire designed based on the existing literature. Data were analyzed by SPSS software using descriptive statistics and paired t-test.

    Results

    The results showed that the participants’ views on “approaches and processes of open peer review” with 3.48 mean score and “benefits of open peer review” with mean score of 3.70 were relatively desirable. Among the open peer review styles, participants preferred the “open reporting” and “data peer review” styles, respectively. Participants’ views on the “advantages and disadvantages of open peer review” also indicated that participants agreed with most of the components presented in this area. There was also a statistically significant difference between the mean score of participants’ views on the traditional peer review process and open peer review (P<0.05).

    Conclusion

    Open peer review is relatively accepted among the faculty members of Alborz University of Medical Sciences. As the acceptance of this type of peer review increases among the scientific community, paying attention to the attitudes and views related to the open peer review process can improve the quality of articles and research published in scientific journals.

    Keywords: Peer Review, Open Peer Review, Traditional Peer Review, Scientific Journals, Scientific Articles, Faculty Members
  • Tahereh Abolghasem, Maryam Nakhoda*, Sepideh Fahimifar, Mohammad Khandan Pages 529-540
    Background and Aim

    Knowledge management and employee engagement are the key factors for organizations to achieve competitive advantage, increase productivity and improve performance. The purpose of this study was to identify the relation of effective factors on employee engagement and healthcare knowledge management in the organization. 

    Materials and Methods

    This research was applied in terms of systematic review and was done by meta-analysis-quantitative method. The statistical population included external research. Data collection tools are researcher-made checklist and EBL critical appraisal checklist (Glynn). For this purpose, comprehensive meta-analysis software version 2.0 was used. 

    Results

    Findings showed that at 95% confidence level, employee engagement has a significant relation on healthcare knowledge management and was able to explain 37% of knowledge management. Leadership (0.349), Reward (0.616), Organizational Culture (0.655), Job Satisfaction (0.674), Innovation (0.493), productivity (0.411), organizational performance (0.775) and organizational learning (0.548) are factors that was affecting employee engagement and healthcare knowledge management. The results of heterogeneity tests showed that the studies were heterogeneous and therefore the random effect size was used. The funnel diagram shows high standard error and high bias. In other words, the distribution of research was not normal and random. 

    Conclusion

    Managers can increase the level of engagement and management of organizational knowledge by focusing on the identified factors and its implementation in the organization and increase the level of desire and participation of employees in knowledge management processes.

    Keywords: Meta-Analysis, Healthcare Knowledge Management, Employee Engagement, Organizational
  • Hamzeh Amin-Tahmasbi*, Hossein Nasirzadeh Pages 541-550
    Background and Aim

    Inattention of hospital waste management has caused many problems. As a consequence, it has put the environment and human health at serious risk. Medical centers are one of the important health institutions which in recent years, population growth, increasing clients and service populations has led to significant growth in waste production in them. The quality and quantity of medical centers waste is becoming more and more problematic and is considered as a dangerous toxic substance. The purpose of this article is to evaluate, prioritize and explain the management plan for treatment and disposal of medical centers waste.

    Materials and Methods

    Important criteria in choosing the method of waste disposal of medical centers were extracted from previous studies. Then, the importance of these criteria was determined using the Fuzzy Analytic Hierarchy Process (Fuzzy AHP) and at the end, the best disposal method was selected using the Fuzzy Weighted Aggregated Sum Product Assessment (Fuzzy WASPAS).

    Results

    Among the main criteria, environmental issues was the first priority with 0.517 weight and the criteria of cost and volume of waste with the points of 0.317 and 0.166 were ranked second and third, respectively. Also, between the sub-criteria, the air pollution was ranked first with 0.256 weight. Finally, among the disposal methods, the sanitary landfill method with 0.317 weight was ranked first and the microwave methods, waste incineration and autoclave with the points of 0.265, 0.253, and 0.173 scored second to fourth respectively.

    Conclusion

    Considering the obtained results and prioritizing, it is possible to achieve more risk reduction, reduction of environmental pollution and reduction of costs by disposing of waste in health centers. Accordingly, the most appropriate method for disposing of waste in medical centers in the country is the “sanitary landfill” method. Of course, sanitary landfilling of waste should be done in an appropriate and standard way to prevent groundwater pollution and damage to the environment. Solving the problems caused by hospital waste is a complex and multidimensional issue that requires the cooperation and assistance and integration of community facilities (government, private and public institutions).

    Keywords: Medical Center Wastes, Fuzzy Analytical Hierarchy Process (Fuzzy AHP), Fuzzy Weighted Aggregated Sum Product Assessment (Fuzzy WASPAS), Health Centers
  • Rezvan Azizi, Mohammad Azizi*, Worya Tahmasebi, Hadi Abdolahzad Pages 551-561
    Background and Aim

    The prevalence of obesity is recognized as a health problem worldwide. Metabolic syndrome as the most important obesity factor is considered as one of the health problems in all societies. Supportive and complementary interventions are considered improvements in the status of individuals with metabolic syndrome. Therefore, the aim of this study was to investigate the effects of eight weeks of sodium alginate supplementation and high intensity interval training on lipid profiles and liver enzymes in metabolic syndrome women.

    Materials and Methods

    Thirty women with metabolic syndrome were randomly assigned into 4 groups: intermittent exercise (High Intensity Interval Training)+supplement (n=9), intermittent exercise (HIIT) )n=8), complementary (n=7) and control group (n=6). Subjects in HIIT and HIIT + supplementation groups performed three sessions of intermittent exercise each week for eight weeks with an intensity of 85% to 95% of the maximum heart rate. Sodium alginate supplementation was taken three times a week and 30 minutes before meals in the amount of 1.5 g of sodium alginate dissolved in 100 mg of water. Blood sampling were taken from all 4 groups 48 hours before and after the exercise program. One-way ANOVA and t-test were used for data analysis (P≤0.05).

    Results

    The results showed that in the exercise+supplement group lipid profile (P=0.005) and aspartate aminotransferase (P=0.012)(17.8%), fat percentage (P=0.001)(9.7%), BMI (P=0.000) and alanine aminotransferase (P=0.035)(12.7%) compared to the other group were significantly reduced, indicating the effect of intermittent exercise and supplementation on improving the symptoms of metabolic syndrome in women participating in this study.

    Conclusion

    According to the results of this study, it seems that high intensity intermittent exercise with sodium alginate supplementation can be effective in prevention of some obesity related diseases and treatment of the metabolic syndrome.

    Keywords: High Intensity Interval Training, Lipid Profile, Metabolic Syndrome
  • Soheila Khoeini, AliReza Noruzi, Zeinab Jozi*, Esmaeil Mostafavi Pages 562-577
    Background and Aim

    Bibliotherapy is a useful treatment for the prevention and treatment of mental disorders and has led to the formation of many scientific publications in this field. The purpose of this study was to investigate the publication trends in the field of bibliotherapy and visualize the structure of its scientific collaborations based on the Web of Science database during the period 1975 to 2020.

    Materials and Methods

    The present scientometric study was conducted by citation analysis and social network analysis. The statistical population includes 1032 documents published. HistCite, VOSveiwer, Pajek and UciNet software were used to analyze the data. The co-authorship networks were analyzed and drawn by the VOSviewer software.

    Results

    U.S., UK, and Australia were ranked first to third with 369, 148, and 91 documents respectively. The documents published by researchers from these three countries have received 10547, 3459, and 3041 citations, respectively. The Universities of Alabama, Nevada, and the Karolinska Institutet in Sweden published the most in this field, with 29, 26, and 21 documents. Scogin F, Cuijpers P, and Rohde P were the most prolific authors with 29, 21, and 17 documents, respectively. Miller WR, Cuijpers P, and Andersson G received the most citations with 2441, 2298, and 1750, citations respectively. UK with 63 degree centrality, U.S. the most influential country with a betweenness centrality of 191.450 and the closeness centrality of the 80 were the most influential countries, and Vrije Universiteit Amsterdam with a betweenness centrality of 1416.755 and a closeness centrality of 658 and the Karolinska Institute with a degree centrality of 43 was the most influential organizations. Rohde P with 39-degree centrality and Cuijpers P with 314.500 betweenness centrality and 821 closeness centrality were the most active author in the co-authorship networks in bibliotherapy. Journal of Clinical Counseling and Psychology was the most cited and the Journal of Poetry Therapy published the most documents.

    Conclusion

    Paying more attention than before to the cooperation of countries, universities and active authors in the field of bibliotherapy can lead to more knowledge and experience exchange in developed and developing countries.

    Keywords: Scientific Collaboration Analysis, Network Analysis, Co-Authorship Networks, Network Centrality, Co-Citation Analysis, Bibliotherapy
  • Monireh Rahimkhani*, AliReza Mordadi Pages 578-584
    Background and Aim

    Staphylococcus aureus is gram-positive coccus that is one of the most important causes of nosocomial infections and cause cutaneous or subcutaneous infections. Among these bacteria Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) are the most important. The aim of the present study was to investigate the lethal effect of a substance isolated from Staphylococcus aureus under the influence of ciprofloxacin on clinical strains of MRSA.

    Materials and Methods

    In the present study, 83 strains of Staphylococcus aureus isolated from hospitals affiliated to Hamadan University of Medical Sciences and were referred to the research laboratory in faculty of Allied Medical Sciences. Strains of Staphylococcus aureus were identified genotyping and phenotyping by PCR test to prove the presence of mecA gene. Minimums Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) were examined on number of MRSA in the presence of ciprofloxacin antibiotic as well as supernatant extracted from Staphylococcus aureus fluid culture medium under ciprofloxacin stress.

    Results

    Diagnostic tests of Staphylococcus aureus, including gram staining, catalase and coagulase tests were performed and all strains were Staphylococcus aureus. In the next step, the strains were genetically tested for confirming methicillin-resistant Staphylococcus aureus, by PCR test and present of mecA gene. All 83 samples had mecA genes and were MRSA. The mean MIC of ciprofloxacin and supernatant for different strains of MRSA were 0.032 mg/ml and 0.02 ml/ml, respectively, and the mean levels of MBC ciprofloxacin and supernatants for different strains of MRSA were 0.064 mg/ml and 0.04 ml/ml, respectively. 

    Conclusion

    The effect of ciprofloxacin and supernatant on the death of stressed bacteria has been confirmed so that after bacterial stress by the antibiotic ciprofloxacin expression of genes related to programmed death was seen in a number of MRSA samples. The MIC and MBC values for MRSA strains in the presence of ciprofloxacin and the supernatant showed similar results, indicating the lethal effect of the protein secreted by cultured staphylococci in the presence of low amounts of ciprofloxacin on the bacteria themselves.

    Keywords: Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus (MRSA), Supernatant, Ciprofloxacin
  • Reza Safdari, Seyyed Farshad Allameh, Fariba Shabani* Pages 585-594
    Background and Aim

    Many risk factors can cause biliary system diseases. Hence, this category of diseases is amongst the most common ones. Active patient cooperation is very important in disease management, self-care, and clinical outcomes improvement. A mobile phone application has a high potential in supporting the patients’ self-management. Therefore, this study was conducted to recognize and define data elements to develop a self-care application for biliary patients.

    Materials and Methods

    The current descriptive study was conducted in 2 stages, resource investigation, and data elements’ need assessment. In the first stage, scientific articles available in databases were used for defining required data elements to develop the application for biliary patients, and a checklist of data elements was prepared. In the second stage, a questionnaire was made based on the checklist. Content and face validity were accepted by the research team and the reliability was calculated 87.2%, using the Cronbach’s alpha test. The mentioned questionnaire was given to Gastroenterologists at Imam Khomeini Hospital complex, and the elected data elements were recognized.

    Results

    In this application, data elements were categorized into seven sections, including demographic and clinical information, data related to the biliary system diseases, postoperative lifestyle information of the biliary patients, reminders, disease management, and informing. Sixty point five percent of the responders gave the highest importance to data elements in the demographic and clinical data section. Data elements related to patients’ education were considered highly important by 54.2% of the responders. Forty three point eight percent gave the highest importance to data elements in interventional applications’ sections, and only 4.2% gave the least importance to this section.

    Conclusion

    Based on the identified data elements, a self-care application was designed and developed and can be used as a supplement to specialized care for biliary patients.

    Keywords: Data Elements, Biliary System Diseases, Self-Care, Mobile Application