فهرست مطالب

طب دریا - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1401)

مجله طب دریا
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سقراط عمری شکفتیک، مرادعلی زارعی پور* صفحات 1-2
  • رضا اسلامی، سید مرتضی حسینی آرا، صادق زارعی، فرزاد عباسپور، سید رضا حسینی آرا* صفحات 3-15

    علل عمده آسیب تروماتیک مغزی (TBI) در موارد نظامی شامل ضربه شدید سر، قرار گرفتن در معرض مواد منفجره و آسیب های نافذ بالستیک است.TBI  نظامی ممکن است منجر به یک سری پیامدهای ناگوار، از جمله سردرد، سرگیجه، استفراغ و اختلال هوشیاری، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، افسردگی، تحریک پذیری، تمایل به خودکشی در فرد نظامی شود. TBI همچنین ممکن است کیفیت زندگی جانبازان را کاهش دهد و تاثیر جدی بر عملکردهای اجتماعی آنها بگذارد. از نظر مکانیسم های پاتوفیزیولوژیک، آسیب انفجار و امواج ضربه ای ایجاد شده توسط سلاح های انفجاری شایع ترین مکانیسم آسیب درTBI  نظامی هستند. این آسیب انفجاری از نظر پاتولوژیک به صورت وازواسپاسم، آسیب آکسون و میکروواسکولار، پرخونی، خونریزی و ادم سلول های مغزی ظاهر می شود و تشخیص پاتولوژیک آن بیشتر بر آسیب آکسونی تروماتیک چند کانونی (multifocal traumatic axonal injury ) و هایپرفسفوریلاسیون پروتیین Tau متمرکز است. هایپرفسفوریلاسیون پروتیین Tau بعنوان مکانیسم اصلی ایجاد علایم عصبی پس از TBI مطرح است، اگرچه شواهد هنوز کافی نیست. مکانیسم پاتوژنز بعدی در TBI نظامی، آسیب سد خونی مغزی است که احتمالا با التهاب اطراف عروقی و فرآیندهای خودایمنی و آسیب اکسیداتیو مرتبط است که نفوذپذیری سد خونی مغزی را افزایش داده و متابولیسم انرژی در سلول های مغز را مختل می کند و همچنین تعادل غلظت یون در داخل و خارج سلول های بافت مغز بهم می خورد که در نهایت به ادم وازوژنیک پس از TBI منجر می شود.   گزارش شده که غیرقابل پیش بینی بودن تغییرات پاتولوژیک و تاخیر در ارزیابی پس از آسیب، عوامل اصلی هستند که تشخیص زودهنگام TBI  نظامی را محدود می کنند. با این وجود تکنیک های تصویربرداری پیشرفته و نشانگرهای زیستی برای تشخیص زودهنگام TBI نظامی، مفید گزارش شده اند. امروزه، مداخلات فوری در بیماران مبتلا به آسیب تروماتیک مغزی با وجود فناوری های مختلف جدید، همچنان یک چالش بالینی است. برای بهبود کامل صدمات در سیستم عصبی و توانمند ساختن افراد نظامی برای بازیابی عملکردهای اجتماعی، توسعه فناوری ها برای تشخیص و درمان ضروری است.

    کلیدواژگان: آسیب تروماتیک مغزی، اپیدمیولوژی، پاتوژنز، افراد نظامی
  • رضا برزگر نائینی، جعفر امانی، محمد نوبخت، علی کشاورز للکامی، سید علی میرحسینی*، حمیده محمود زاده حسینی صفحات 16-25

    سیانوباکتری ها، میکروارگانیسم های فتوسنتزی همه جایی هستند که باعث ایجاد بلوم در آب های سطحی می شوند؛ در بین آنها برخی گونه ها وجود دارد که باعث به خطر انداختن سلامت انسان و حیوانات دیگر می گردند. تا به امروز بیش از 65 نوروتوکسین سیانوباکتریایی کشف شده که ساکسی توکسین ها (Saxitoxins: STXs) از معروفترین آنها است که واریانت های بسیاری دارند. ساکسی توکسین ها کانال های یونی با دریچه ولتاژی را مورد هدف قرار می دهند که باعث بلوک ماهیچه های اسکلتی یا تنفسی شده و باعث مرگ در اثر عدم توانایی تنفس می شوند. ساکسی توکسین ها با تجمع در منابع غذایی دریایی مثل حلزون صدف دار و ماهی باله ای باعث مسمومیت رده بالاتر غذایی آنها می شوند که پستانداران آبزی و انسان ها می باشند. بروز ساکسی توکسین در چندین منطقه مختلف از جمله خلیج فارس، استرالیا، آمریکای شمالی و جنوبی گزارش شده است که با توجه به میزان کشندگی بالای این نوع مسمومیت باید بسیار مورد توجه قرار گیرد. علاوه بر خطر سلامتی که بر انسان ها دارد، برای جانوران حیات وحش، مخصوصا آبزیان، نیز بسیار خطرناک است. با توجه به سمیت بالای ساکسی توکسین و گزارش آن در داخل کشور، باید اقدامات پیشگیرانه و کنترلی دقیق تر و وسیع تری در مورد این سم خطرناک انجام پذیرد که با توجه به روش های حساس تشخیصی انجام این اقدامات تا حدودی سهولت پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: ساکسی توکسین، مسمومیت غذایی، امنیت غذایی، حلزون صدف دار
  • فاطمه عیسی زاده* صفحات 26-32
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیتی که کیفیت خواب در همه ابعاد کیفیت زندگی دارد؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش بینی کیفیت خواب بر اساس سلامت روان در دریانوردان انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- همبستگی بود که در سال 1400 و در شهر بوشهر انجام گرفت. جامعه آماری شامل 60 نفر از دریانوردان 40 تا 50 سال شهر بوشهر بودند. نمونه گیری به صورت در دسترس انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سلامت روان گلدبرگ (GHQ-12) و کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI) استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی دریانوردان 9/46 سال بود. بین سلامت روان و کیفیت خواب رابطه مثبت معناداری وجود داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سلامت روان 37 درصد از واریانس کیفیت خواب را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع الگوی نامطلوب کیفیت خواب در دریانوردان و اهمیت 37 درصدی سلامت روان در ارتقای کیفیت خواب دریانوردان، راهکارها و مداخلاتی برای ارتقای سلامت روان در دریانوردان اتخاذ شود تا از عوارض کوتاه مدت و دراز مدت کمبود کیفیت خواب مصون بمانند.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، سلامت روان، دریانوردان
  • محسن عباسی فرج زاده، سید احمد میرجوادی، امیر واحدیان عظیمی، لیلا کریمی* صفحات 39-47
    زمینه و هدف

    رضایتمندی بیماران، به عنوان یکی از ابزارهای کارآمد در ارزیابی کیفیت درمانی و برنامه ریزی در جهت ارتقای نظام سلامت، از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین میزان رضایت بیماران از خدمات ارایه شده در یکی از درمانگاه های نیروی دریایی بود.

    روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر در یکی از درمانگاه های نیروی دریایی در سال 1399 انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس بود و تعداد 203 بیمار وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات؛ پرسشنامه رضایتمندی بیماران با 48 سوال بود که روایی و پایایی آن تایید گردید. این پرسشنامه رضایت بیماران را در دو قسمت درمانی با ابعاد خدمات پزشکی، پرستاری، بهداشت و نظافت و غیردرمانی شامل خدمات پذیرش، برخورد کارکنان، وضعیت تغذیه، امکانات رفاهی، داروخانه و رعایت شیونات مذهبی مورد ارزشیابی قرار داد.

    یافته ها

    رضایت مراجعین از خدمات ارایه شده در بخش درمانی 73/4 درصد و در بخش غیردرمانی 70/7 درصد (در سطح خوب) بود. بیشترین و کمترین میزان رضایتمندی در بخش درمانی مربوط به خدمات پزشکی (75/5 درصد) و پرستاری (69/9 درصد) و بیشترین و کمترین میزان رضایتمندی در بخش غیردرمانی مربوط به خدمات پذیرش (79/1 درصد) و تغذیه (59/9 درصد) بود. سن، وضعیت تاهل و دفعات مراجعه با رضایتمندی بیمار ارتباط آماری معنی داری داشت. جنسیت، تحصیلات، علت مراجعه و بیمه با رضایتمندی بیمار، ارتباط معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر، بیانگر رضایت بیشتر دریافت کنندگان خدمات در بخش درمانی نسبت به بخش غیردرمانی است. به نظر می رسد جهت بهبود وضعیت خدمات درمانی و غیردرمانی درمانگاه و افزایش میزان رضایتمندی باید تجهیز امکانات رفاهی به ویژه تاکید بر ارتقای خدمات تغذیه ای و تامین نیروی انسانی متعهد و مجرب مورد توجه مدیران و برنامه ریزان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیمار، رضایتمندی، درمانگاه، نیروی دریایی
  • وحید بخشعلی پور، سیاوش خداپرست*، مازیار کلاشی، امین فرخی صفحات 48-55
    زمینه و هدف

    سلامتی و احساس شادکامی، از ضروری ترین نیازهای روانی انسان بوده و بر کیفیت زندگی تاثیرگذار است. این تحقیق با هدف بررسی همبستگی بین انگیزش مشارکت در فعالیت های ورزشی با سلامت روانی، شادکامی و کیفیت زندگی کارکنان مرکز آموزش علوم دریایی باقرالعلوم انجام شد.

    روش ها

    پژوهش به روش توصیفی از نوع همبستگی بر روی 285 کارمند در سال 1400 در مرکز آموزش علوم دریایی باقرالعلوم انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه انگیزه مشارکت گیل (PMQ)، پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (GQH-28)، پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHI) و پرسشنامه کیفیت زندگی (WHOQOL-BREF) بودند.

    یافته ها

    میانگین انگیزش مشارکت ورزشی؛ 2/69، سلامت روانی؛ 21/51، شادکامی؛ 68/21 و کیفیت زندگی؛ 2/41 در کارکنان مرکز آموزش علوم دریایی باقرالعلوم محاسبه شد. شدت همبستگی بین انگیزش مشارکت ورزشی با سلامت روانی (0/54)، شادکامی (0/48)، کیفیت زندگی (0/58) معنی دار براورد شد (P˂0.01).

    نتیجه گیری

    نتایج حاضر نشان داد که استفاده از فعالیت های ورزشی می تواند در سلامت روانی، شادکامی و کیفیت زندگی در کارکنان مرکز آموزش علوم دریایی باقرالعلوم اثرگذار باشد. لذا پیشنهاد می شود به عنوان یکی از روش های طب مکمل، جهت افزایش سلامت روانی، شادکامی و بهبود کیفیت زندگی در کارکنان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سلامت، شادکامی، کیفیت زندگی، نیروی دریایی
  • باقر حسنوند، اسفندیار آزاد*، محسن اسکندری صفحات 56-67
    زمینه و هدف

    عوامل استرس زا و فشارهای روانی شغلی منجر به کاهش سلامت جسمی، بهره وری و عملکرد مناسب پرسنل می شود. هدف از این پژوهش بررسی و شناسایی عوامل موثر بر مدیریت استرس شغلی در کارکنان نیروی دریایی با استفاده از روش گراند تیوری بود.

    روش ها

    این پژوهش بصورت کیفی و با استفاده از روش گراند تیوری انجام شد. جامعه آماری شامل همه متخصصان، روان شناسان حوزه صنعتی-سازمانی و شغلی، کارکنان ارشد صف و ستاد در نیروی دریایی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 22 نفر از آنها انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته بود که در چند جلسه تکمیل شد. داده های کیفی به دست آمده از مصاحبه ها بر اساس نسخه کوربین و اشتراوس (2008) با روش کدگذاری در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    با کدگذاری باز تعداد 114 مفهوم، با کدگذاری محوری 23 مولفه و با توجه به نقش و جایگاه 6 بعد اصلی بدین شرح استخراج شد: عوامل تاثیرگذار (شرایط علی) بر مدیریت استرس شغلی (مقوله اصلی) موثر است و این ابعاد بر سرلوحه قرار گرفتن مدیریت استرس شغلی (بعد راهبردها) تاثیر دارد. از سویی دیگر ابعاد بستر یا زمینه و مداخله گرها بر راهبردها موثرند و آن را تحت تاثیر قرار می دهند. در نهایت، بعد راهبردها بر به کارگیری مدیریت استرس شغلی (پیامدها) موثر است. پایایی نظرات صاحبنظران 96/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    مشخص شدن این عوامل (یافته های این پژوهش و مدل به دست آمده) می تواند به مدیریت هرچه بهتر استرس شغلی پرسنل نیروی دریایی کمک کند تا علاوه بر افزایش سلامت فردی و خانوادگی و کاری خود، بهره وری شغلی نیز افزایش یابد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، مدیریت، گراند تئوری، نیروی دریایی
  • محمدعلی آصفی، گیلان عطاران فریمان* صفحات 68-78

    شکوفایی داینوفلاژله های بنتیک دریایی با پتانسیل تولید بیوتوکسین ها، پدیده ای است که اخیرا باعث نگرانی های فزاینده در بخش های بهداشتی، اقتصادی و اکولوژیکی مناطق توریستی و صیادی شده است. از اوایل دهه هشتاد میلادی، وقوع شکوفایی ریزجلبک های سمی دریایی افزایش پیداکرده و باعث مسمومیت های گسترده در انسان ها گردیده است. به تازگی بسیاری از داینوفلاژله های مضر و سمی از مناطق ساحلی جنوب ایران گزارش شده است که در اکثر شکوفایی های جلبکی مضر در نوار ساحلی دریای عمان و خلیج فارس نقش ایفا کرده اند. بسیاری از این داینوفلاژله ها، بنتیک و اپی فیتیک هستند به این مفهوم که عموما در بستر نواحی ساحلی و یا بر روی صخره های مرجانی و ماکروجلبک ها زندگی می کنند و در زمان شکوفایی گسترده، به علت نزدیکی به ساحل، می توانند خسارات بهداشتی و اقتصادی گسترده ای ایجاد کنند، همچنین با ورود به شبکه غذایی، می توانند از موجودات کوچک مانند زیوپلانکتون ها به بدن آبزیان بزرگ تر مانند ماهی ها راه یافته و از این طریق سلامت انسان ها را تهدید کنند. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی خطرات بالقوه داینوفلاژله های عامل شکوفایی جلبکی مضر به عنوان گونه هایی با پتانسیل تولید سم بر اساس مطالعات مروری- توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و استخراج و تحلیل مطالب مرتبط از مقالات و همچنین جستجو در پایگاه های ایرانی و بین المللی به بررسی بیوتوکسین داینوفلاژله های دریایی و اثرات آن بر روی آبزیان، اکوسیستم دریایی و سلامت انسان پرداخته است. نتایج این بررسی نشان می دهد تعداد 80 گونه از فیتوپلانکتون ها پتانسیل تولید سم دارند که در حدود 20 گونه بنتیک از آن ها قوی ترین بیوتوکسین های دریایی را تولید می کنند که برای آبزیان و حتی انسان کشنده است. خطرناک ترین این بیوتوکسین ها شامل ساکسی توکسین، گونیاتوکسین، پالی توکسین، بروتوکسین، یسوتوکسین، سیگواتوکسین، مایتوتوکسین، اوکاداییک اسید و آزاسپیراسید می باشند که عامل مرگ ومیر گسترده موجودات آبزی در صورت شکوفایی جلبکی مضر می شوند و در صورت ورود به بدن انسان عامل بروز مسمومیت های حاد و کشنده می شوند. یافته های مرور مطالعات پیشین به وضوح اهمیت شناخت داینوفلاژله های سمی بنتیک و نیاز به گنجاندن آنها در برنامه های نظارت بر شکوفایی های جلبکی مضر در سواحل را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بیوتوکسین، شکوفایی جلبکی مضر، داینوفلاژله، دریای عمان، خلیج فارس
|
  • Soqrat Omari Shekaftik, Moradali Zareipour* Pages 1-2
  • Reza Eslami, Seyed Morteza Hosseiniara, Sadegh Zarei, Farzad Abbaspour, Reza Hosseiniara* Pages 3-15

    Major causes of Traumatic Brain Injury (TBI) in military cases include severe head trauma, exposure to explosives, and penetrating ballistic injuries. Military TBI may lead to a number of adverse consequences, including headache, dizziness, vomiting and impaired consciousness, PTSD, depression, irritability, the tendency to commit suicide. TBI may also reduce the quality of life of veterans and have a serious impact on their social functioning. In terms of pathophysiological mechanisms, blast damage and shock waves produced by explosive weapons are the most common damage mechanisms in military TBI. This explosive lesion manifests itself pathologically as vasospasm, axonal and microvascular damage, congestion, hemorrhage, and brain cell edema, and its pathological diagnosis focuses more on multifocal traumatic axonal injury and Tau protein hyperphosphorylation. In fact, Tau protein phosphorylation is thought to be the main mechanism leading to neurological symptoms after TBI, although the evidence is still insufficient. The next pathogenesis mechanism in military TBI is cerebral blood vessel damage, possibly associated with perivascular inflammation and autoimmune processes and oxidative damage, which increases cerebral blood vessel permeability and impairs energy metabolism in brain cells, as well as ion concentration balance within. It breaks down outside the brain tissue cells, eventually leading to vasogenic edema after TBI. Unpredictability of pathological changes and delay in post-injury assessment have been reported to be major factors limiting early detection of military TBI. However, advanced imaging techniques and biomarkers have been reported to be useful for early detection of military TBI. Today, immediate interventions in patients with TBI, despite various new technologies, remain a clinical challenge. To fully repair injuries to the nervous system and to enable military personnel to recover from their social functions, the development of technologies for appropriate diagnosis and treatment is essential.

    Keywords: Traumatic Brain Injury, Epidemiology, Pathogenesis, Military Personnel
  • Reza Barzegari Naeeni, Jafar Amani, Mohammad Nobakht, Ali Keshavarz Lelekami, Seyed Ali Mirhosseini*, Hamideh Mahmoodzadeh Hosseini Pages 16-25

    Cyanobacteria are ubiquitous photosynthetic microorganisms that cause blooms in surface waters; some species endanger the health of humans and other animals. To date, more than 65 cyanobacterial neurotoxins have been discovered, of which Saxitoxins (STXs) is the most well-known and have many variants. Saxotoxins target voltage-gated ion channels that cause skeletal or respiratory muscle block and cause death due to the inability to breathe. Saxotoxins, by accumulating in marine food sources such as snails, shellfish, and finfish, cause poisoning of aquatic mammals and humans. The incidence of saxitoxin has been reported in several different regions, including the Persian Gulf, Australia, and North and South America, which should be given special attention due to the high lethality of this type of poisoning. In addition to the risk to human health, it is also very dangerous for wildlife, especially aquatic animals. Due to the high toxicity of saxitoxin and some reports in Iran, more precise and extensive preventive and control measures should be taken for this dangerous toxin, which has been somewhat facilitated due to sensitive diagnostic methods.

    Keywords: Saxitoxin, Food Poisoning, Food Safety, Shellfish
  • Fatemeh Eisazadeh* Pages 26-32
    Background and Aim

    Considering the importance of sleep quality in all aspects of quality of life; the aim of this study was to investigate the prediction of sleep quality based on mental health in sailors.

    Methods

    The present study was a descriptive-correlational study conducted in 2022, in Bushehr, a coastal city in the south of Iran. The statistical population included 60 sailors aged 40 to 50 years in Bushehr. Sampling was done by the availability method. 12-Item General Health Questionnaire (GHQ-12) (Goldberg & Williams, 1988) and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) were used to collect data.

    Results

    The mean age of sailors was 46.9 years. There was a significant positive relationship between mental health and sleep quality. The results of regression analysis showed that mental health explains 37% of the variance in sleep quality.

    Conclusion

    Considering the prevalence of unfavorable patterns of sleep quality in sailors and the 37% importance of mental health in improving the quality of sailors' sleep, strategies and interventions to promote mental health in sailors should be adopted to avoid short-term and long-term effects of lack of sleep quality.

    Keywords: Sleep Quality, Mental Health, Sailors
  • Mohsen Abbasi Farajzadeh, Sayedahmad Mirjavadi, Amir Vahedian Azimi, Leila Karimi* Pages 39-47
    Background and Aim

    Patient satisfaction, as one of the effective tools in evaluating the quality of healthcare and planning to improve the health system, is of great importance. The aim of this study was to determine the level of patient satisfaction with the provided services in one of the Iranian naval clinics.

    Methods

    This cross-sectional study was performed in an Iranian naval clinic in 2020. A sampling method was available and 203 patients were included in the study. The data collection tool was the Patient Satisfaction Questionnaire with 48 questions, with confirmed validity and reliability. This questionnaire evaluated patients' satisfaction in two parts of treatment services including medical, nursing, health, and cleaning services, and non-treatment services including admission services, staff, nutritional status, welfare facilities, pharmacy, and religious observance.

    Results

    Patients' satisfaction with the services provided in the medical sectors was 73.4% and in the non-medical sectors was 70.7% (good level). The highest and lowest levels of satisfaction in the medical sectors were related to medical (75.5%) and nursing services (69.9%) and the highest and lowest levels of satisfaction in the non-medical sectors were related to admission services (79.1%) and nutrition (59.9%). There was a significant relationship between age, marital status, and previous referrals to the clinic with patient satisfaction. There was no significant relationship between gender, education, the reason for referring to the clinic, and insurance with patient satisfaction.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the patients were more satisfied with the medical services compared to the non-medical ones. It seems that managers and planners should focus on improving the clinic's condition and increasing their satisfaction with the provision of well-equipped and well-trained staff, with a particular emphasis on improving nutritional services.

    Keywords: Patient, Satisfaction, Clinic, Navy
  • Vahid Bakhshalipour, Siavash Khodaparast*, Maziyar Kalashi, Amin Farokhi Pages 48-55
    Background and Aim

    Health and happiness are among the most essential psychological needs of human beings and affect the quality of life. The aim of this study was to investigate the correlation between Sports Participation Motivation with mental health, happiness and quality of life in the staff of the Baqerul Uloom Marine Science Training Center.

    Methods

    This descriptive correlational study was performed on 285 employees in 2022 in Baqerul Uloom Marine Science Training Center, Iran. Data collection tools were Gill Participation Motivation Questionnaire (PMQ), Goldberg General Health Questionnaire (GQH-28), Oxford Happiness Questionnaire (OHI) and Quality of Life Questionnaire (WHOQOL-BREF).

    Results

    The mean score for Sports Participation Motivation was 2.69, for mental health was 21.51, for Happiness was 68.21 and for quality of life was 2.41 in the staff of Baqerul Uloom Marine Science Training Center. The intensity of the correlation between sports participation motivation and mental health (0.54), happiness (0.48), quality of life (0.58) was considered significant (P˂0.01).

    Conclusion

    The present results showed that the use of sports activities can be effective in mental health, happiness and quality of life in the staff of Baqerul Uloom Marine Science Training Center. Therefore, it is suggested as a method of complementary medicine to increase mental health, happiness and improve the quality of life of employees.

    Keywords: Health, Happiness, Quality of Life, Navy
  • Baqer Hasanvand, Esfandiar Azad*, Mohsen Eskandari Pages 56-67
    Background and Aim

    Stressors and job psychological pressures lead to reduced physical health, productivity, and proper performance of personnel. The purpose of this study was to identify the factors affecting job stress management in naval personnel using the grounded theory method.

    Methods

    This qualitative research was conducted using the grounded theory method. The statistical population included all specialists, psychologists in the field of industrial-organizational and occupational, and senior staff of the Iranian Navy, whose 22 of them were selected by purposive sampling method. The data collection tool was an in-depth and semi-structured interview that was completed in several sessions. Qualitative data obtained from the interviews were analyzed based on Strauss and Corbin (2008) using the coding method in three stages open coding, axial coding, and selective coding.

    Results

    By open coding; 114 concepts, by axial coding; 23 components and according to the role and position; 6 main dimensions were extracted as follows: Influential factors (causal conditions) are effective on job stress management (main category) and these dimensions affect the top position of job stress management (strategies dimension). On the other hand, the dimensions of the context and interveners affect the strategies. Finally, strategies affect the use of job stress management (outcomes). The reliability of expert opinions was 0.96.

    Conclusion

    Identifying these factors (findings of current model) can help to better manage the job stress in naval personnel to increase their personal, family, and work health, as well as increase job productivity.

    Keywords: Job stress, Management, Grounded Theory, Navy
  • Mohammad Ali Asefi, Gilan Attaran Fariman* Pages 68-78

    The blooming of marine benthic dinoflagellates with the potential to produce biotoxins is a phenomenon that has recently caused growing concern in the health, economic and ecological sectors of tourist and fishing areas. Since the early 1980s, the occurrence of toxic marine algae blooms has increased and caused widespread poisoning in humans. Recently, many harmful and toxic dinoflagellates have been reported from the coastal areas of southern Iran, which have played a role in most of the harmful algal blooms in the coastal strip of the Sea of Oman and the Persian Gulf. Many of these dinoflagellates are benthic and epiphytic in the sense that they generally live on the seabed or on coral reefs and macroalgae and can cause extensive health and economic damage during large-scale blooms due to their proximity to the coast. Also by entering the food web, they can also be transmitted from small organisms such as zooplankton to larger aquatic organisms such as fish, thereby threatening human health. The present study, to evaluate the potential dangers of toxic dinoflagellates causing harmful algal blooms, conducted review studies using library resources. Also, by analyzing the relevant contents of the articles and searching in Iranian and international scientific databases, the biotoxin of marine dinoflagellates and its effects on the aquatic, marine ecosystem, and human health were studied. The results of this study show that 80 species of phytoplankton have the potential to produce toxins, of which about 20 benthic species produce the strongest marine biotoxins, which are deadly to aquatic animals and even humans. The most dangerous of these biotoxins include saxitoxins, gonyautoxins, palytoxins, brevetoxins, yessotoxins, ciguatoxins, maitotoxin, okadaic acids, and azaspiracids and if harmful algal blooms are formed, they can lead to widespread death of aquatic organisms and if they enter the human body, they can cause acute and deadly poisoning. Findings from a review of related studies clearly demonstrate the importance of identifying toxic benthic dinoflagellates and the need to include them in programs to monitor harmful algal blooms on coasts.

    Keywords: Harmful Algal Blooms, Biotoxin, Dinoflagellate, Sea of Oman, Persian Gulf