فهرست مطالب

پژوهش های شیمی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1400)

نشریه پژوهش های شیمی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سارا زالی*، علی اسحاقی صفحات 99-102

    دستگاه اسپکتروفتومتر از جمله دستگاه هایی است که به طور گسترده ای در آزمایشگاه ها جهت آزمون های مختلف شیمیایی و بیوشیمیایی استفاده می گردد. صحت عملکرد این دستگاه و نیز تکرارپذیری آن می تواند اثر زیادی بر نتایج آزمون های مختلف داشته باشد. معتبرسازی یا احراز کیفیت یک دستگاه عملیاتی است که طی آن عملکرد صحیح دستگاه و انطباق آن با انتظارات مورد نظر به صورت مکتوب اثبات می شود. کالیبراسیون یک دستگاه از مهمترین قسمتهای احراز کیفیت آن میباشد. کالیبراسیون اسپکتروفتومتر فرایندهایی شامل چندین مرحله می باشند که میزان دقت و صحت و خطای احتمالی دستگاه و نحوه عملکرد آنرا ارزیابی می کنند. این مقاله نحوه کالیبراسیون دستگاه اسپکترومتر را با بررسی آزمون های کنترل طول موج، میزان جذب خوانده شده، میزان نورهای سرگردان و یکسان بودن سلها بیان می کند. مهمترین پارامترها در کالیبراسیون دستگاه اسپکترومتر مریی- ماوراء بنفش، کنترل میزان جذب قرایت شده و نیز کنترل طول موج ایجاد شده توسط دستگاه می باشند این کنترل بوسیله سلها و یا مواد مرجع و مقایسه مقادیر ایجاد شده توسط دستگاه با مقادیر مرجع انجام می گردد.

    کلیدواژگان: احراز کیفیت، اسپکتروفتومتر، کالیبراسیون، کنترل طول موج، کنترل میزان جذب
  • خالد حسینی، بهناز فرشیدفر، مهدی ایرانی* صفحات 103-107
    در این پژوهش از نظریه تابعی چگالی برای مطالعه اثر ایزوتوپی-سینتیکی روی واکنش کاتالیستی انانتیومر S سوبسترای آنزیم گلی اکسالاز I از باکتری اشریشیاکلی استفاده شده است. مدل سازی جایگاه فعال، بر اساس ساختار کریستالی آنزیم، با استفاده از روش کوانتوم-کلاستر انجام شد. ساختار نقاط ایستا در طول مسیر واکنش بهینه و انرژی مولکول ها محاسبه شدند. اثر حلال روی نیمرخ انرژی پتانسیل با مدل CPCM محاسبه گردید. نتایج نشان می دهند، هنگامی که اتم H1 (اتم هیدروژن متصل به کربن کایرال سوبسترا) با دوتریم جایگزین می شود، انرژی حالت های گذار اول و دوم نسبت به واکنشگر و حدواسط اول به مقدار کمتری کاهش می یابد، به طوری که انرژی فعال سازی افزایش می یابد و مقدار kH/kD بزرگتر از 2 به دست می آید (اثر ایزوتوپی-سینتیکی نوع اول مشاهده می شود). این نتیجه، در توافق با مکانیسم واکنش کاتالیستی آنزیم گلی اکسالاز I است که در آن شکستن پیوند C1-H1 در مرحله تعیین کننده سرعت قرار دارد. همچنین مشخش شد که با جایگزینی اتم H2 (هیدروژن گروه الکلی سوبسترا) با دوتریم، انرژی حالت های گذار اول و دوم به اندازه ای کاهش می یابند که مقدار kH/kD کمتر از 1 به دست آید و اثر ایزوتوپی معکوس مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: آنزیم گلی اکسالاز I، اثر ایزوتوپی-سینتیکی، سازوکار، نظریه تابعی چگالی
  • فاطمه قدمی، زلیخا رسولی، رئوف قوامی زروان* صفحات 109-118

    در این کار یک نانوحسگر برای اندازه گیریCu (II) و آسکوربیک اسید (AA) بر اساس مکانیسم-های ضد-تجمع و تجمع طلا پیشنهاد شده است. در بخش اول، روشی انتخابی برای اندازه گیری Cu (II) بر اساس فرآیند ضد-تجمع نانو ذرات طلا توسط نیوکوپرین (NC) پیشنهاد شد. در حضور غلظت ثابتی از NC، Cu (II) با تشکیل یک کمپلکس چهار دندانه با NC موجب کاهش میزان تجمع یافتگی نانو ذرات طلا می شود. فرآیند ضد-تجمع نانو ذرات طلا در گستره nM 500-5 از Cu(II) انجام گرفت. مقدار حد تشخیص برابر با nM 1 برای Cu (II) بدست آمد. این مقدار از حداکثر مقادیر مجاز Cu (II) در آب های آشامیدنی پایین تر است. نتایج آشکار نمود که روش پیشنهادی انتخاب پذیری مناسبی برای Cu (II) در مقایسه با سایر یون برای کاهش تجمع نانو ذرات طلا نشان می دهد. روش پیشنهادی برای اندازه گیری Cu (II) در نمونه های آب آشامیدنی به کار گرفته شد. در بخش دوم، از فرآیند ضد-تجمعی نانو ذرات طلا برای اندازه گیری AA استفاده شد. AA به عنوان یک لیگاند رقابتی با NC برای Cu (II) وارد فرآیند ضد-تجمع نانو ذرات طلا می شود و با خارج کردن Cu (II) از کمپلکس NC-Cu (II)، می تواند با آن وارد واکنش شود. طی این واکنش، AA اکسید شده و Cu (II) به Cu (I) تبدیل خواهد شد. آزاد شدن NC از کمپلکس باعث تجمع دوباره نانو ذرات طلا می شود. فرآیند تجمع در گستره nM 75-9 از AA صورت گرفت. نتیجه این رقابت موجب اندازه گیری AA با انتخاب پذیری بالا و یک حد تشخیص nM 8/1 شد .این روش برای اندازه گیری AA در نمونه قرص ویتامین C به کار گرفته شد.

    کلیدواژگان: تجمع و ضد-تجمع، نانوذرات طلا، نئوکوپرین، آسکوربیک اسید، Cu(II)
  • مهدی حسینی*، آرام* رضایی، سید مهدی خوش فطرت صفحات 119-129
    جداسازی آسان و گزینشی یون لیتیم از سایر یون های همراه خود در طبیعت مانند منیزیم به دلیل خصوصیات شیمیایی مشابه، هنوز برای محققان یک چالش محسوب می شود. در اینجا، از روش ساده میکرو استخراج مایعی تشکیل حلال درجا (ISFME) برگرفته از روش میکرو استخراج مایع-مایع همگن (HLLME)، به کمک مایعات یونی به عنوان فاز آلی، تشریح شده است. فاز آلی شامل مایع یونی 1-هگزیل-3-متیل ایمیدازولیوم هگزافلویوروفسفات [C6mim][PF6] و لیگاند (عامل استخراج کننده) فسفر دار به نام نرمال-تری بوتیل فسفات (n-TBP) می باشد. برای بهینه کردن شرایط استخراج یون لیتیم، پارامترهای تجزیه ایی از قبیل pH محلول نمونه، مقدار مایع یونی موجود در فاز آلی، نسبت فاز آلی به آبی (O/A)، مقدار آنیون هگزافلویوروفسفات به عنوان یون مخالف و شرایط سانتریفیوژ جهت جداسازی فازها، مطالعه و بهینه شده اند. در بهترین شرایط، روش توانایی استخراج حدود 95% از یون لیتیم را در حضور غلظت بسیار بالای منیزیم (حدود 100 برابر غلظت یون لیتیم) دارد. مکانیسم استخراج یون لیتیم توسط مایع یونی و همچنین نسبت استخراج فلز:لیگاند (1:1) به کمک تکنیک های معمولی مانند طیف سنجی فرابنفش-مریی (UV-Vis) و طیف بینی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) بررسی شده است. همچنین، روش به طور موفقیت آمیزی توانست یون لیتیم را در نمونه های حقیقی مختلف تعیین مقدار کند.
    کلیدواژگان: استخراج لیتیم، بررسی سازوکار، تشکیل حلال درجا، مایع های یونی، میکرو استخراج
  • محمد اناری عباسی نژاد*، رسول کاظمینی صفحات 131-134
    واکنش سه جزیی بین مشتقات آریل گلی اکسال، استیل استون و پیرول در حلال اتانول در حضور مقادیر کاتالیزوری ZnC12 منجر به تولید مشتقات جدیدی از پیرولهای دو استخلافی متقارن با بازده بالا شد. محصولات این واکنش که همه جامد بودند، با صاف کردن و شستن با دی اتیل اتر به سادگی جداسازی و خالص شدند و نیازی به استفاده از روش های زمان بر و گران قیمت کروماتوگرافی برای خالص کردن محصولات نداشت. زمانی که واکنش فوق در حضور یک آمین نوع اول انجام شد، واکنش چهار جزیی بین آریل گلی اکسال، پیرول، استیل استول و آمین نوع اول، در مورد 2-نفتیل گلی اکسال و 4-کلروفنیل گلی اکسال مشتقات ترپیرول متقارن با بازده پایین به دست آمدند، اما بیشتر واکنشها مخلوط پیچیده ای از محصولات را می دادند که خالص کردن محصول از مخلوط واکنش ممکن نبود. تمام محصولات خالص شده از واکنشهای فوق جدید بودند و ساختار آنها با استفاده از اطلاعات طیف سنجی 1H NMR، 13C NMR و IR مشخص شد.
    کلیدواژگان: استیل استون، آریل گلی اکسال، پیرول، واکنش سه جزئی
  • مریم موسوی فر، افسانه خانمحمدی صفحات 135-140

    این مطالعه با هدف بررسی ساختار زیولیت اصلاح شده Y با استفاده از روش‌های مختلف آلومینیوم‌زدایی و تاثیر هر یک از این رو‌ش‌ها بر چارچوب ساختاری زیولیت انجام شده است. فرآیند آلومینیوم‌زدایی توسط محلول EDTA (فرم اسیدی)، محلول آمونیوم کلراید (NH4Cl)، و هیدروکلریک‌اسید (HCl) انجام می‌شود. به منظور بررسی اثر روش فرایند آلومینیوم‌زدایی بر پایداری ساختار، نمونه‌های اصلاح شده با استفاده از پراش اشعه‌یX (XRD)، طیف‌سنجی مادون‌قرمز تبدیل فوریه (FTIR)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، و طیف‌سنجی تفرق انرژی اشعه‌ی ایکس (EDX) مورد بررسی قرار می‌گیرد. با مقایسه سه روش می‌توان نتیجه گرفت که مناسب ترین روش EDTA است زیرا نه تنها ساختار کاملا حفظ می‌شود بلکه آلومینیوم خارج چارچوب نیز حذف می‌شود و نسبت Si/Al افزایش می‌یابد. علاوه بر این ، در روش اسید کلریدریک نیز آلومینیوم خارج چارچوب نیز حذف می‌شود ، اما در روش کلسینه کردن، آلومینیوم خارج چارچوب هنوز وجود دارد و بنابراین در این روش نسبت Si/Al کمتر از دو روش قبلی است.

    کلیدواژگان: آلومینیوم زدایی، روش شیمیایی، روش آب گرمایی، زئولیت Y، کلسینه کردن
  • هما شفیعی خانی، فاطمه رفیعی پور صفحات 141-145

    در این تحقیق یک ترکیب آلی جدید از خانواده بی‌پیریدین‌ها با استخلاف آمینو‌اسید‌(گروه‌عاملی گلیسین)و با نام مخفف DHPN سنتز ‌گردید و ویزگی‌های این لیگاند با اسپکتروسکوپی 1H-NMR وFT-IR تایید شد. این لیگاند اولین بار بعنوان بازدارنده خوردگی لوله‌های کربن استیل با نام ‌تجاری‌ (A105) در محیط‌های اسیدی (اسید‌سولفوریک و اسید‌کلریدریک با غلظت های 0.1 , 0.5 M) با روش پلاریزاسیون پتانسیومتری مورد آزمایش قرار‌گرفت. این بازدارنده در غلظت های مختلف تهیه و تاثیر غلظت بازدارنده در دامنه غلظتی1.86-17.16 mg L-1 بررسی شد. نتایج نشان می‌دهد که راندمان بازدارندگی با‌افزایش غلظت بازدارنده افزاایش یافته و ‌در غلظت ‌5.15 mg L-1 راندمان خوردگی به بیشترین مقدار و به ‌78% می‌رسد. منحنی‌های پلاریزاسیون نشان می‌دهند که ‌این نوع بازدارنده از نوع مختلط بوده و بازدارندگی آندی آن بیشتر است. جذب سطحی مولکول‌های بازدارنده بر روی سطح کربن استیل از ایزوترم لانگمویر تبعیت می‌کند. افزایش بازدارنده DHPN خوردگی را کنترل می کند اما بر روی مکانیسم خوردگی تاثیر نمی گذارد.

    کلیدواژگان: پلاریزه کردن الکتروشیمیایی، خوردگی، دی هیدروپیریدین، فولاد کربنی A105
  • محمدعلی بداغی فرد، مرجان کسبی، مهدیا حمیدی نسب صفحات 147-153

    افزایش بیش از حد فعالیت‌های صنعتی در سال های اخیر باعث ورود بی رویه‌ی پساب‌های صنعتی حاوی مقادیر فراوانی از فلزات سنگین، به محیط زیست شده و می‌تواند تاثیرات غیرقابل جبرانی بر سلامت انسان، حیوانات و گیاهان داشته باشد. به دلیل جداسازی آسان از محیط، استفاده از نانوذرات مغناطیسی عامل دار شده برای حذف یون های فلزات سنگین از محلولهای آبی در حال گسترش می باشد و چالش های آن مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق با روشی ساده نانوذرات مغناطیسی مگنتیت با پوشش سیلیکا تهیه‌ و لایه پلی ملامین-ترفتالدهید بر روی سطح نانوذرات تثبیت شدSiO2@PMT) @(Fe3O4 و به عنوان جاذب برای جداسازی یون‌های فلزی Cu2+ وNi2+ استفاده گردید. حداکثر راندمان حذف، برای مس 91% و برای نیکل 96% به‌دست آمد. بیشترین راندمان حذف برای مس و نیکل در 7=pH ، غلظت 05/0 گرم از جاذب در 50 میلی لیتر محلول و مدت زمان 90 دقیقه به‌دست آمد. نتایج واجذب نشان داد که حدود 90% از نانوذرات احیا شدند و کاهش محسوسی در ظرفیت جذب نانوذرات مشاهده نشد. همچنین تست شستشو به‌خوبی نشان‌دهنده‌ی پایداری خوب جاذب تهیه شده تحت شرایط اسیدی بود، زیرا پس از مدت زمان 72 ساعت مقدار کمی از آهن وارد حلال شده بود. مزایای این روش شامل توانایی حذف مناسب، هزینه‌ی کم، قابلیت استفاده‌ی مجدد از جاذب و روش جداسازی آسان جاذب می‌باشد.

    کلیدواژگان: تصفیه پساب، جذب سطحی، حذف یون، فلزات سنگین، نانوذرات مغناطیسی پوشش دار
  • اشرف السادات قاسمی، محمد زکریانژاد، بتول مکی آبادی صفحات 155-162

    در این پژوهش، مکانیسم واکنش بین دی‌ متیل‌استیلن‌ دی‌کربوکسیلات و تری فنیل فسفین در حضور 1- آمینو آنتراکینون به عنوان NH- اسید‌ به صورت نظری با استفاده از روش B3lyp/6-311++G(d,p): HF/6-31G مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج نظری، یک مکانیسم منطقی برای واکنش پیشنهاد شد و مطلوب ترین مسیر واکنش برای محصول پیش‌بینی شد. بر طبق نتایج به ‌دست آمده از بررسی مکانیسم واکنش بین تری فنیل فسفین، دی ‌متیل ‌استیلن ‌دی‌کربوکسیلات‌ و 1- آمینو آنتراکینون، مرحله‌ی اول مکانیسم واکنش‌ به عنوان مرحله‌ی تعیین کننده سرعت شناخته شده است. محاسبات مکانیک کوانتومی چگونگی وجود محصول را به صورت مخلوطی از دو ایزومر هندسی E- و Z- نشان دادند. به منظور ارزیابی میزان پایداری هر یک از ساختارها و اثر ثابت دی الکتریک حلال، تمام ساختارها در حلال دی کلرومتان بهینه شده اند. در نهایت به منظور درک بهتر برهم‌کنش‌های مولکولی، روش اوربیتال پیوندی طبیعی (NBO) مورد استفاده قرار گرفت.

    کلیدواژگان: اوربیتال پیوندی طبیعی، ایلید فسفر، مطالعه نظری، NH - اسیدی، ایزومرهای-E و Z-
  • زحل صفایی محمود آبادی، سیده ساجده جعفریان امیری صفحات 163-169

    در این تحقیق، کاهش میزان گوگرد درمحصولات پالایشگاهی نظیر نفتا با استفاده از فرایند گوگردزدایی هیدروژنی صورت می‌گیرد. کاتالیست نانوکامپوزیتی مولیبدن دی سولفید/گرافن (MoS2/G) و کاتالیست مولیبدن دی سولفید نانوساختار با استفاده از روش آسیاب گلوله‌ای سنتز شده و سپس با استفاده از آنالیزهای ویژگی‌سنجی مورد ارزیابی قرار گرفت. طی فرایند گوگردزدایی هیدروژنی عملکرد کاتالیست‌های سنتزی بررسی شده و سپس کاتالیست بهینه انتخاب و برای ملایم کردن شرایط عملیاتی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که کاتالیست نانوکامپوزیتی MoS2/G میزان کل گوگرد در سوخت نفتا را از ppm2500 به ppm 0 در شرایط عملیاتی (Nlit/lit 175: H2/oil، h-14:LHSV ، bars15، C280) رسانده است که در مقایسه با کاتالیست‌های صنعتی، فرایند گوگردزدایی در شرایط عملیاتی ملایم‌تر با راندمان بالا انجام شد. هم‌چنین اثر مساحت سطح، قطر حفرات و اسیدیته کاتالیست‌ها برعملکرد فعالیت گوگردزدایی هیدروژنی بررسی‌شده است که نتایج نشان داد که هرچه میزان مساحت سطح، تخلخل و اسیدیته کاتالیست بیشتر باشد راندمان فرایند گوگردزدایی هیدروژنی ارتقا می‌یابد.

    کلیدواژگان: نفتا، گوگردزدایی هیدروژنی، مولیبدن دی سولفید، نانوکامپوزیت
  • راضیه نجات صفحات 171-178

    در این کار، یک کاتالیست نانو هیبرید مغناطیسی پالادیم بر پایه گرافن G@Fe3O4@SiO2@Im-Pd با استفاده از یک رویکرد آسان ساخته شد و به‌عنوان فتوکاتالیست بسیار فعال و پایدار در تخریب 4،2-دی کلروفنول تحت تابش نور مریی، بکار برده شد. تاثیر پارامترهایی مختلف مانند زمان، وابستگی تخریب به حضور کاتالیزور و تابش نور، pH و همچنین قابلیت استفاده مجدد فتوکاتالیست بر عملکرد تخریب، بررسی‌شده است. بهترین بازده جهت تخریب 2و4-دی کلروفنول در pH اسیدی و تحت تابش نور مریی بدست آمد. وجود نانو ذرات Fe3O4 در کامپوزیت به خصلت مغناطیسی داده و بنابراین می‌توان با استفاده از یک آهنربا خارجی از مخلوط واکنش به‌راحتی بازیافت و به‌طور مکرر استفاده کرد. استفاده از کاتالیزور بازیافت شده پس از پنج مرتبه بازیافت، کاهش محسوسی در فعالیت نشان نداد. همچنین جداسازی مغناطیسی روشی سازگاربامحیط‌زیست جهت جداسازی و بازیابی کاتالیزورها می‌باشد، زیرا استفاده از حلال‌ها را به حداقل رسانده، زمان کار را کاهش می‌دهد، با جلوگیری از اتلاف ماده و اکسیداسیون، از دست دادن کاتالیزور را به حداقل می‌رساند.

    کلیدواژگان: 4، 2-دی کلروفنول، فتوکاتالیست، گرافن، نانوذرات مغناطیسی، نور مرئی
  • پروانه عموشاهی، صادق خزل پور*، آمنه امانی صفحات 179-185
    در مطالعه حاضر ، رفتار الکتروشیمیایی مفنامیک اسید (MFA) در حضور 2- نیتروپروپان (2-NP) در محلول بافر (pH=10.0)/ اتانول (30/70، v/v) توسط تکنیک های ولتامتری چرخه ایی و کولومتری در پتانسیل کنترل شده بررسی شده است. در این شرایط مفنامیک اسید به عنوان یک الکتروفیل در سنتز یک مشتق جدید از نیتروپروپان بر پایه مفنامیک اسید استفاده شده است. نتایج نشان داد که گروه 2- نیتروپروپان (2-NP) به حد واسط ایجاد شده از اکسیداسیون مفنامیک اسید در محلول متصل شده و در نتیجه محصول 2-((3،2-دی متیل-6-(2-نیتروپروپان-2-یل)فنیل)آمینو) بنزوییک اسید (MNP) به عنوان یک محصول جدید حاصل واکنش افزایشی مایکل تولید شده است. از سوی دیگر رفتار الکتروشیمیایی این محصول جدید (MNP) و خواص رنگی آن بررسی شد و به عنوان یک رنگ نساجی اسیدی تایید شده است. نتایج ما نشان داد که این محصول جدید می تواند به عنوان یک رنگ اسیدی در رنگرزی پارچه ها مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین از اکسیداسیون الکتروشیمیایی 2- نیتروپروپان (2-NP) در غیاب و در حضور MFA دو کریستال مختلف از دیمر2-NP بدست آمده و شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: الکتروسنتز، مفنامیک اسید، 2- نیتروپروپان، ولتامتری چرخه ای
|
  • Sara Zali *, Ali EsHaghi Pages 99-102

    Spectrophotometer is one of the instruments which is vastly used in variety of chemical and biochemical tests in laboratories. Performance qualification and reproducibility of this instrument can affect the different tests results. Validation or qualification of an instrument is a process during which suitable performance of the device and its compliance with intended purpose is proven by documentation. Calibration of a device is one of the most important parts of its qualification.Calibration of spectrophotometer consists of some steps including the evaluation of accuracy, precision and likely error of the instrument. This article describes the calibration of Spectrophotometer using the control of wavelengths, absorbance, and limit of stray light and equality of cuvettes. The most important parameters in the calibration of the visible-ultraviolet spectrophotometer are the control of the absorbance and also the control of the wavelength generated by the spectrophotometer. Control is done by cells or reference materials and comparing between the values created by the device and true values.

    Keywords: qualification, Spectrophotometer, Calibration, control of wavelengths, control of absorbance
  • Khaled Hoseyni, Behnaz Farshidfar, Mehdi Irani * Pages 103-107
    In this work, the density functional theory is used to study the kinetic-isotope effect on the catalytic reaction on the S-substrate of Escherichia coli Glyoxalase I. The quantum mechanical cluster approach was used to model the enzyme’s active site based on its crystal structure. Energies of the stationary structure along the reaction path were optimized, and their energies were calculated. The effect of the solvent on the energy profiles was calculated by the CPCM model. Results show that replacing H1 (hydrogen atom attached to the chiral carbon of substrate) with deuterium increases the activation energy of the reaction and gives a value greater than 2 for kH/kD. This result confirms that breaking the H1-C1 happens in the rate-determining step of the reaction. Also, results showed that replacing the H2 atom (hydrogen atom of the alcohol group of the substrate) gives a kH/kD less than 1.0 and introduces a reverse isotopic effect to the reaction.
    Keywords: DFT, Glyoxalase I, Kinetic-Isotope, Mechanism
  • Fatemeh Ghadami, Zolaikha Rasouli, Raouf Ghavami Zervan * Pages 109-118

    In this work, a nanosensor for Cu(II) and ascorbic acid (AA) based on anti-aggregation and aggregation mechanisms of gold is proposed. In the first part, a selective method for Cu2+ based on the anti-aggregation process of gold nanoparticles by neocuproine (NC) is proposed. In the presence of a constant concentration of NC, Cu(II) decreases the aggregation of gold nanoparticles by forming a four-dentate complex with NC. The anti-aggregation process of gold nanoparticles is performed in the range of 5-500 nM of Cu(II). A value of detection limit of 1 nM is estimated for Cu(II). This is lower than the allowable levels of Cu(II) in drinking water. The results revealed that the proposed method shows good selectivity for Cu(II) compared to other ions to decrease the aggregation of gold nanoparticles. The proposed method for Cu(II) is employed in drinking water samples. In the second part, the anti-aggregation process of gold nanoparticles is used for AA. AA as a competitive ligand with NC for Cu(II) enters the anti-aggregation process of gold nanoparticles and can react with it by removing Cu(II) from the NC- Cu(II) complex. During this, AA is oxidized and Cu(II) is converted to Cu(I). Rereleasing of NC from the complex causes re-aggregation of nanoparticles. The aggregation is performed in the range of 9-75 nM of AA. The result of this competition was to measure AA with high selectivity and a detection limit of 1.8 nM. This method is used to measure AA in a sample of vitamin C tablet.

    Keywords: Neocuproine, Aggregation, anti-aggregation, Gold Nanoparticles, Cu(II), Ascorbic acid
  • Mehdi Hosseini *, Aram Rezaei, Seyyed Mahdi Khosh Fetrat Pages 119-129
    Easy and selective separation of lithium ions from other self-accompanying ions in nature such as magnesium, it is still a challenge for researchers due to their similar chemical properties. Here, the simple in situ solvent extraction method (ISFME) derived from the homogeneous liquid-liquid extraction method (HLLME) using ionic liquids as the organic phase is described. The organic phase containing ionic liquid of 1-hexyl-3-methylimidazolium hexafluorophosphate [C6mim][PF6] and a phosphorous ligand (extracting agent) called n-tributyl phosphate (n-TBP). To optimize lithium ion extraction conditions, analytical parameters such as pH of the sample solution, amount of ionic liquid in the organic phase, ratio of organic to aqueous phase (O/A), amount of hexafluorophosphate anion as counter-ion and centrifugation conditions for phase separation were studied and optimized. Under the best conditions, the method is capable to extraction 95% of lithium ions in the presence of very high magnesium concentrations (about 100 times the concentration of lithium ions). The mechanism of lithium ion extraction by ionic liquid as well as the metal-ligand extraction ratio (1:1) have been investigated using conventional techniques such as ultraviolet spectroscopy (UV-Vis) and Fourier Transform Infrared spectroscopy (FTIR). It is also the method was able to determination of lithium ions in different real samples, successfully.
    Keywords: Mechanism evaluation, In-situ solvent formation microextraction, lithium extraction, Ionic Liquids
  • Mohammad Anary-Abbasinejsd *, Rasoul Kazemainy Pages 131-134
    Three-component reaction between arylglyoxals, acetylacetone and pyrrole in the presence of catalytic amounts of ZnCl2 in ethanol as the solvent lead to the synthesis of new symmetrical two-substituted pyrrole derivatives in high yields. All of the products of this reaction were solid and separated and purified by simple filtration and washing with diethyl ether and there was not need to time-consuming and laborious chromatography methods for purification of the products. When the reaction was conducted in the presence of a primary amine, the four-component reaction between arylglyoxal, pyrrole, acetylacetone and the primary amine, symmetrical terpyrrole derivatives were obtained in low yields in the cases of 2-naphthylglyoxal and 4-chlorophenylglyoxal; but further reactions lead to complex mixture of products and the isolation of product from the reaction mixture was impossible. All the products isolated from the above reactions were new and their structures were deduced from their 1H and 13C NMR and IR spectral data.
    Keywords: acetylacetone, Arylglyoxal, Pyrrole, Three-component reaction
  • maryam moosavifar, afsaneh khanmohammadi Pages 135-140

    This paper aims to study the modified zeolite Y using different dealumination methods and the effect of each of these methods on the structural framework of zeolite. The dealumination is performed by EDTA solution (acidic form), ammonium chloride (NH4Cl), and hydrochloric acid (HCl) solution. To investigate the effect of the dealumination process on the stability of the structures modified samples are studied using X-ray diffraction (XRD), Fourier transforms infrared spectroscopy (FTIR), scanning electron microscopy (SEM), and energy dispersion X-ray (EDX). By comparing the three methods, it can be concluded that EDTA is the most suitable method because it is not only preserved the structure but also removed the extra-framework aluminum and increases the Si/Al ratio. In addition, in the hydrochloric acid treatment, the extra-framework aluminum is also removed, but in the calcination process (NH4Cl), the extra-framework aluminum is still present, and therefore, the Si/Al ratio is lower than the previous two methods.

    Keywords: Calcination, Chemical method, Dealumination, Hydrothermal treatment, Zeolite Y
  • Homa Shafiekhani, Fatemeh Rafieipour Pages 141-145

    A new organic compound, namely dihydropyrimido [4,5-b][1,6] naphthyridine-2,4,‌6, 8(1H,3H,7H,9H)-tetraones with amino acid moiety (DHPN) was synthesized and characterized by 1H, 13C Nuclear magnetic resonance (NMR) and Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy experiments. DHPN was investigated for the first time as a green inhibitor of mild steel (A105) corrosion in acidic (0.1, 0.5 mol L-1 H2SO4 and HCl) solutions using potentiodynamic polarization (PDP) technique. The inhibition concentration used range from of 1.86-17.16 mg L-1. The results showed that, the inhibition efficiency increased with an increased in the concentration of DHPN and, reached a maximum value of 78% at 5.15 mg L-1. This can be explained by strong adsorption of inhibitor molecules on the metal surface, which blocks more corrosion active sites. The polarization curves demonstrated that, this compound act as a mixed type inhibitor and, do not modify the reaction mechanism of the corrosion process. The adsorption of the DHPN molecule on the surface of mild steel was found to obey the Langmuir adsorption isotherm.

    Keywords: corrosion, carbon steel 105, Electrochemical polarization
  • MohammadAli Bodaghifard, Marjan Kesbi, Mahdia Hamidinasab Pages 147-153

    Excessive increase in industrial activities in recent years has led to the uncontrolled entry of industrial effluents containing large amounts of heavy metals into the environment and can have irreversible effects on human, animal and plant health. In this project, the preparation of magnetic hybrid nanomaterial (Fe3O4@SiO2-PMT) was presented by a simple method and used as an adsorbent to remove Cu2+ and Ni2+ ions. The maximum removal efficiency was 91% for copper and 96% for nickel. The highest removal efficiencies for copper and nickel were obtained at pH=7, a concentration of 0.05 g of adsorbent and a duration of 90 minutes. The desorption results showed that about 90% of the nanomaterials were recycled and significant reduction in nanoparticle adsorption capacity was not observed. The leaching test also showed good stability of the prepared adsorbent under acidic conditions, because a small amount of iron had entered the solvent after 72 hours. Advantages of this method include high removal ability, low cost, reusability of the adsorbent, and the easy separation of the adsorbent.

    Keywords: Wastewater treatment, Adsorption, Ion removal, Heavy metals, Magnetic nanoparticles
  • Ashraf Sadat ghasemi, Mohammad Zakarianezhad, Batoul Makiabadi Pages 155-162

    In this study, the reaction mechanism between dimethyl acetylene, dicarboxylate and triphenylphosphine in the presence of 1-aminoanthraquinone as NH-acid was examined theoretically using the method B3lyp / 6-311++G(d, p):HF/6-31G. According to the theoretical results, a logical mechanism for the reaction was proposed and the most desirable reaction path for the product was predicted. In the present work, the reaction between a kinetic study, including determining the preferred kinetic path, investigation of intermediate structures and transition states in the reaction path, determination of the kinetic and thermodynamic stability of products, recognition of rate-determining step, calculation of the reaction rate, and finally, identifying and confirming the reaction mechanism are the issues that have been first explored for this reaction. To check the effect of solvent on the potential energy surfaces, condensed phase calculations in dichloroethane were carried out with the polarizable continuum model (PCM). Finally, in order to better understand molecular interactions, the natural graft orbital method (NBO) was used.

    Keywords: Theoretical study, Phosphorus Ylide, NH-acid, E-, Z-isomers, NBO
  • zohal safaei mahmoud abadi, Seyyedeh sajedeh Jafarian amiri Pages 163-169

    In this study, Hydrodesulfurization (HDS) process was used to remove sulfur compounds from refined petroleum products such as naphtha. 2D MoS2/G nanocomposite and nano MoS2 catalysts were prepared via ball-milling system and characterized by XRD, Raman spectroscopy, XPS, SEM, TEM, STEM, ICP, BET surface, TPR and NH3-TPD techniques. During the HDS process, the performance of the synthesized catalysts was investigated and then the optimal HDS catalyst was selected and evaluated to mitigate the operating conditions. The results indicated that 2D MoS2/G nanocomposite catalyst reduced the total sulfur content in naphtha from 2500 ppm to 0 ppm in facile operating conditions, which maintained a higher conversion rate compared to industrial catalysts in milder operating conditions. Also, the effect of surface area, pore diameter and acidity of nanocatalysts on the performance of hydrogen desulfurization activity has been investigated. The results showed that the higher the surface area, porosity and nanocatalyst acidity, the better the efficiency of hydrogen desulfurization process.

    Keywords: MoS2, Graphene, Hydrodesulfurization, nanocomposite, naphtha
  • Razieh Nejat Pages 171-178

    In this work, graphene–magnetic palladium nanohybrid catalyst (G@Fe3O4@SiO2@Im-Pd) has been fabricated via a facile approach, and be developed as a highly active and stable photocatalyst for degradation of 2,4- dichlorophenol (2,4-DCP) under visible light irradiation. The influence of reaction parameters such as time, the dependence of degradation to the presence of the catalyst and light irradiation, pH, and also the reusability of the photocatalyst on the degradation yield have been investigated. The best yield for degradation of 2,4-dichlorophenol was obtained at acidic pH under visible light irradiation. The presence of Fe3O4 nanoparticles in the composite gives it a magnetic property and therefore can be easily recovered from the reaction mixture using an external magnet and used repeatedly. The use of recycled catalyst after five recycling times did not show a significant reduction in activity. Also, Magnetic separation is an environmentally friendly method for the separation and recovery of catalysts, since it minimizes the use of solvents, reduces operation time, minimizes catalyst loss by preventing mass loss and oxidation.

    Keywords: dichlorophenol, Graphene, Magnetic, Photocatalyst, Visible light
  • Parvaneh Amooshahi, Sadegh Khazalpour *, Ameneh Amani Pages 179-185
    In the present study, the electrochemical behavior of mefenamic acid in the presence of 2-nitropropane (2-NP) was studied in buffer solution /ethanol ( 70:30 v/v) in pH=10 by using of cyclic voltammetry and controlled-potential-coulometry techniques. In this situation mefenamic acid (MFA) was used as electrophile in the synthesis of nitropropane derivative based on the mefenamic acid. The results showed that the 2-nitropropane (2-NP) group in the solution attacked the intermediate resulting from mefenamic acid oxidation and resulted in the formation of 2 ((3,2-dimethyl-6- (2-nitropropane-2-yl) phenyl) amino) benzoic acid (MNP) as a new product via michael addition reaction. On the other hand, the electrochemical behavior of this new produce (MNP) and its dye properties were investigated and confirmed as a textile acid dye. Our results show that this new product can be used as an acidic color in dyeing fabrics. Also, two different crystals of 2-nitropropane dimer were obtained and identified by electrochemical oxidation of 2-nitropropane (2-NP) in the absence and presence of mefnamic acid (MFA).
    Keywords: Electrosynthesis, Mefenamic acid, 2-Nitropropane, Cyclic Voltammetry