فهرست مطالب

آینده پژوهی ایران - سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه آینده پژوهی ایران
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد حسینی مقدم* صفحات 1-28
    هدف

     نظام آموزش عالی، همچون سایر بخش های جامعه ایران، به شدت متاثر از تغییرات شکل گرفته و در حال وقوع در سپهر جهانی است. بازتاب این تغییرات در طیفی از اثرگذاری های سازنده و ویرانگر قابل بررسی است. این مقاله اندیشه ورزی در خصوص چگونگی رویارویی با این تغییرات و ایجاد آمادگی برای بهر ه مندی از فرصت ها و کاهش اثر تهدیدهای حاصل از تغییرات گفته شده است. وقوع بحرانی همچون بیماری همه گیر کرونا، بیانگر آن است که موضوع تاثیرپذیری از تغییرات، یک اصل جهان شمول است و صرف نظر از سطح توسعه یافتگی کشورها، تمامی جوامع را شامل می شود و تفاوت در میزان تاثیرپذیری از تغییر و تاثیرگذاری بر روند آن است. با توجه به این مقدمه، پرسش اصلی این مقاله این است که در رویارویی با تغییرات جهانی علم و فناوری، کدامین اولویت ها برای آینده پژوهی آموزش عالی ایران باید مورد توجه قرار گیرد؟

    روش

    در بررسی تحولات جهانی علم و فناوری، از روش تحلیل روند، در دریافت نظر خبرگان جامعه علمی و فناورانه ایران در خصوص تحولات آتی آموزش عالی در ایران، از روش گفتگو با متخصصان، پانل خبرگان، ذهن انگیزی و سرانجام به منظور تصویرپردازی درباره آینده، از روش سناریوپردازی استفاده شده است.

    یافته ها

    بررسی های صورت گرفته بیانگر آن است که همزمان چهار حوزه تعین بخش آینده آموزش عالی در ایران خواهد بود؛ شامل پاسخگویی و مسیولیت پذیری اجتماعی نهاد علم، دستیابی به شهرت و نفوذ ملی، تحول در آموزش و حکمرانی مشارکت پذیر.

    نتیجه گیری

    دانشگاه مداری در برابر تحولات کنونی و نوآیند در گرو توجه همزمان به سه ساحت اندیشه ورزی است: واقعیت مداری، مسوولیت مداری و آینده مداری؛ به عبارت روشنتر دستیابی به آینده مطلوب دانشگاه مستلزم ایجاد میدان مشترک میان سه مدار گفته شده مبتنی بر رویکرد تصمیم گیری داده بنیان است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، مشارکت پذیری، روندهای جهانی علم و فناوری، آموزش عالی ایران
  • سید رضا نقیب سادات، علی اصغر کیا، حسین افخمی، لیلا وصالی* صفحات 29-52
    هدف

    این پژوهش، به منظور شناسایی سناریوهای آینده حوزه سواد رسانه ای و اکتشاف آینده های بدیل این حوزه در سطح ایران انجام شده است.   

    روش

    برنامه ریزی سناریویی یا طراحی سناریو با رویکرد آینده نگاری اکتشافی، روش انجام تحقیق بوده است که طی چندین گام از شناسایی عوامل موثر بر آینده سواد رسانه ای تا اکتشاف عدم قطعیت های آینده، ایجاد منطق سناریوها، توصیف روایت سناریوها، شناسایی و تحلیل راهبردی فرصت ها و تهدیدات مربوط به هر سناریو و دست آخر شناسایی راهبردهای قابل اتخاذ برای آینده در ارتباط با هر سناریو را در بر می گیرد.

    یافته ها

    در این پژوهش، با نظر خبرگان و تحلیل ادراکی - شناختی، تعداد 30 عامل اثرگذار بر آینده شناسایی و مورد تحلیل ادراکی -  شناختی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق ناظر بر اهمیت عواملی همچون؛ «ضرورت پیوست سواد رسانه ای برای قوانین و سیاست های اجرایی و آموزشی»، «هماهنگ سازی آموزش دهندگان سواد رسانه ای با نهادها و انجمن های علمی»، «استفاده از متخصصان سواد رسانه ای در سیاست گذاری دولتی»، «نگاه عملیاتی مدیران سطوح مختلف به سواد رسانه ای به عنوان یکی از مهارت های حیاتی زندگی»، «اعتباربخشی صدا و سیما به مخاطب» و در نتیجه شناسایی دو عدم قطعیت بحرانی «مخاطب محوری» و «نخبه گرایی» است که سناریوهای متحمل آینده سواد رسانه ای در ایران، از برهم کنش این دو عامل شکل گرفته است. خروجی تحقیق، ارایه چهار سناریوی محتمل آینده سواد رسانه ای، با نام های بهشت گمشده، تایتانیک، لویاتان و شوالیه تاریکی است که تشریح و توصیف آن ها در متن مقاله خواهد آمد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آینده نگاری، سواد رسانه ای، عدم قطعیت، برنامه ریزی سناریویی
  • فتحعلی تیرگر فاخری، علی جعفری*، علی احمدی، امید جهانشاهی صفحات 53-78
    هدف

    سرعت تحولات فناوری های دیجیتال به حدی است که سازمان های رسانه ای مدام با شگفتی مواجهند و این مهم، قابت در صنعت رسانه را پیچیده و شدید ساخته است. از این رو، مدیران رسانه ها برای مواجهه مناسب با تحولات، نیازمند داشتن تصویری از احتمالات ممکن پیش رو هستند تا بتوانند با اتخاذ تصمیم های پیش دستانه، از غافلگیری مصون بمانند. امروزه بدون سناریوها یا تصاویر روشنی از آینده های ممکن، نمی توان برنامه ریزی کرد. در این تحقیق به شناسایی عوامل موثر بر آینده شبکه بین المللی خبر و توصیف سناریوهای آن در افق ده ساله پرداخته ایم.

    روش

    سناریونویسی با روش «جی بی ان» شوارتز و روش نمونه گیری هدفمند بوده است. 14 خبره در پژوهش مشارکت داشتند که به این تعداد براساس اصل اشباع نظری اکتفا شد.

    یافته ها

    دو عامل میزان حرفه ای بودن مدیریت شبکه خبر و میزان اعتماد سیاسی، عدم قطعیت های کلیدی تحقیق بودند.

    نتیجه گیری

    در این تحقیق 4 سناریوی: پرواز در اوج، پرواز با بال های ضعیف در آسمان آبی، پرشکسته در تندباد، گشوده بال و پرتوان اما در تندباد و کوران توصیف شدند و بر اساس پنل های خبرگی پیشنهاداتی؛ از جمله ذیل عناوین برنامه ریزی برای ارتقای اعتماد سیاسی، مدیریت فرایند دیجیتالی شدن، انطباق با پارادایم شبکه ای، برنامه ریزی برای تحقق سازمان یادگیرنده و سرمایه گذاری روی تولید ویدیوهای خبری کوتاه تشریح شدند.

    کلیدواژگان: شبکه خبر، سناریو، نیروهای پیشران، اعتماد سیاسی، آینده پژوهی
  • مجید قلی مطلق، حاکم قاسمی*، بابک محمدحسینی، رضا مسائلی، صفر فضلی صفحات 79-109
    هدف

    صنعت تجهیزات پزشکی (صتاپ)، از جایگاه ویژه ای در حوزه سلامت و اقتصاد کشور برخوردار است، ولی پژوهش های داخلی در این حوزه به طور پراکنده و اندک می باشد. این پژوهش با هدف شناخت جامع عوامل، پیشران ها و عدم قطعیت های کلیدی موثر بر صتاپ و ترسیم سناریوهای آینده آن انجام شد؛ زیرا توجه به مسیرهای منتهی به آینده های محتمل، لازمه برنامه ریزی برای رونق تولید داخلی تجهیزات پزشکی است. روش : این پژوهش با روشی مشابه روش سناریونگاری عدم قطعیت بحرانی شوارتز انجام شد؛ به طوری که اطلاعات لازم با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه در سه دور دلفی از خبرگان بدست آمد و مشابه روش تحلیل محتوای کیفی، کدگذاری شد. خبرگان مطلع، با استفاده از تکنیک گلوله برفی به صورت هدفمند تا رسیدن به اشباع نظرات، انتخاب شدند.یافته ها: در این پژوهش، عوامل کلیدی و پیشران های اصلی موثر بر 20 سال آینده صتاپ کشور بدست آمد. با شناسایی سه محور اصلی؛ یعنی رفع تحریم (اقتصادی) کشور، رشد تحقیق و توسعه در شرکت ها و کاهش فساد اقتصادی، از میان عوامل کلیدی و پیشران های اصلی که بیشترین تاثیر و عدم قطعیت را داشتند، پنج سناریوی: شکوفایی، وابستگی، امید، مقاومت و ویرانی برای آینده صتاپ کشور در افق 1420 تدوین شد.نتیجه گیری: سناریوهای آینده پیش روی صنایع فناوری پایه همچون صتاپ، بیانگر اهمیت مانع زدایی و پشتیبانی هدفمند از ملزومات رکن تحقیق و توسعه است. در این سناریوها، تداوم تحریم های اقتصادی، هزینه فعالیت های اقتصادی در صنعت را افزایش می دهد و کاهش فساد اقتصادی با عدم قطعیت قابل ملاحظه ای روبرو است. بنابراین، مدیریت این سه عامل محوری، پیشران سناریوهای مطلوب 20 سال آینده صتاپ ایران می باشد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، فناوری سلامت، صنعت تجهیزات پزشکی، روش سناریونگاری
  • مریم بیدخام، سید محمدمهدی احمدی*، احمد مرادخانی صفحات 111-135
    هدف

    فرهنگ از جمله پیشرانهای عناصر اجتماعی و اقتصادی است . فقه به عنوان یک بخش از فرهنگ دینی اگر به درستی شناخته و در عرصه های اجتماعی عملیاتی گردد می تواند هم اکنون و در آینده منشاء اثرات بی بدیلی باشد که سلامت جامعه را تضمین نماید. هدف این پژوهش آن است که پیوند و ارتباط میان قواعد فقهی(غرور، تعاون ، احسان) و شاخص های سرمایه اجتماعی(شامل اعتماد ، مشارکت و انسجام اجتماعی) را تشریح و تبیین نماید.

    روش

    این مقاله در زمره پژوهش های کیفی است که به شیوه اسنادی با مطالعه و غور در متون فقهی و همچنین متون مرتبط با مفهوم سرمایه اجتماعی انجام پذیرفته است.

    یافته ها

    نتایج حاصله حاکی از آن است که هیچ رفتار اجتماعی نیست که در خلا شکل گرفته باشد. لذا رفتار آدمی همواره متاثر از بینش ها و نگرش هایی است که افراد معتقد به آن هستند. قواعد فقهی مذکور که خود ریشه در تعالیم دین مبین اسلام دارند، نیروی عظیم، در افزایش سرمایه اجتماعی بومی قلمداد گردیده که می توانند زمینه تسهیل و تسریع رشد این سرمایه را شتاب بخشند.

    نتیجه گیری

    قواعد فقهی منبعث از آموزه های اسلامی فرا زمانی و فرا مکانی بوده که مراعات و کاربست آنها درعرصه های مختلف زندگی فردی و اجتماعی منجر به قوام و انباشت سرمایه اجتماعی خواهد شد.به طوریکه می توان گفت در بسیاری از قواعد فقهی بدون آنکه به طور صریح از سرمایه اجتماعی نام برده شود، ولی مصادیق، مضامین و مفاد فراوانی را می توان یافت که به این امر تاکید دارد .

    کلیدواژگان: فقه، سرمایه اجتماعی، قاعده غرور، قاعده تعاون، قاعده احسان
  • سکینه شاهی*، اسفندیار خواجه کولکی، یدالله مهرعلی زاده، منصور مرعشی صفحات 137-166
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور تدوین سناریوهایی برای جذب و تربیت معلم ایران در 15 سال آینده انجام شده است.
     

    روش

    پژوهش حاضر در زمره طرح های آمیخته پژوهش قرار دارد. روش انجام این پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از نظرگردآوری داده ها، توصیفی و با استفاده از روش سناریو نویسی می باشد. ابتدا فهرستی از عوامل پیشران از تحلیل محتوا و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان تهیه گردید و در اختیار پانل سناریونویسی قرار گرفت تا به آن ها بر حسب میزان اهمیت و درجه عدم قطعیت وزن دهی شود و در ادامه چهار سناریو دارای بیشترین سازگاری بر اساس سه پیشران منتخب، روش تحلیل متوازن ماتریس متقابل (CIB) و سناریونویسی به روش شبکه جهانی کسب و کار (GBN) بدست آمد. مشارکت کنندگان در این پژوهش، 15 نفر از اساتید و مدیران دانشگاه فرهنگیان، اساتید علوم تربیتی دانشگاه ها، کارشناسان وزارت و شورای آموزش و پرورش و مدیران مدارس بودند.

    یافته ها

    برای استخراج سناریوها 9 عامل پیشران، استخراجی از تحلیل محتوا و مصاحبه توسط پانل خبرگان، از نظر میزان اهمیت و عدم قطعیت وزن دهی گردید و سه عامل نوع رویکرد (ملی، بین المللی یا تلفیقی)، ایدیولوژی (قرنطینه ای یا ایدیولوژی جامعه) و فناوری (ادامه روند کنونی و رشد شتابان فناوری) حایز بالاترین امتیاز شدند. از بین 12 سناریوی ممکن، 4 سناریوی دارای بیشترین ضریب سازگاری استخراج شدند؛ محیط آکواریومی، محیط دریاچه ای، محیط رودخانه ای و محیط اقیانوسی.

    نتیجه گیری

    نتایج مقاله حاضر، لزوم خروج از فضای بسته و قرنطینه ای موجود و توجه بیشتر به استفاده از تمام ظرفیت های آموزش و پرورش و آموزش عالی و بهره گیری بیشتر از دستاوردهای بین المللی برای اعتلای نظام تربیت معلم را نشان داد. ضمن این که با توجه به فرایند در حال ساخت بودن نسخه ملی تربیت معلم، تعامل و تحمل تنش ها اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: سناریو نویسی، جذب معلم، تربیت معلم، روش جهانی شبکه کسب و کار
  • محسن نورانی، رضا شعبان نژاد*، بیت الله اکبری مقدم صفحات 167-197
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تبیین پیش آیندهای وفاداری کارکنان آموزش و پرورش با استفاده از منطق فازی انجام شد.

    روش

    پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به شیوه ترکیبی (کمی- کیفی) انجام شد. جامعه پژوهش در بخش کیفی، خبرگان تعلیم و تربیت و اساتید دانشگاهی بودند که براساس اصل اشباع نظری، تعداد 20 نفر انتخاب و با روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی مصاحبه شد. تمام مصاحبه ها به شیوه تحلیل مضمون کدگذاری و با نرم افزار Maxqude تحلیل شد. در بخش کمی جامعه آماری شامل؛ کارکنان ستادی، دبیران و مدیران منتخب آموزش و پرورش استان قزوین در پاییز 1399 به تعداد 1200 نفر و بر اساس فرمول کوکران، 292 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. روایی پرسش نامه با استفاده از روایی صوری و محتوایی تایید شد. پایایی پرسش نامه با آزمون کرونباخ مقدار 92/0 حاصل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با تحلیل عاملی استنباطی و با نرم افزار MICMAC انجام شد.  برای اعتبار سنجی معادلات ساختاری و برازش مدل از روش حداقل مربعات جزیی با نرم افزار  PLS استفاده شد. درنهایت، به منظور ارایه ترکیب مطلوب ابعاد الگو به گونه ای که بتوان وفاداری کارکنان را بهینه کرد، از روش الگوسازی ریاضی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی نشان داد؛ 23مولفه و 47 شاخص در قالب 5 بعد استخراج شده، دارای اثر مثبت بر وفاداری کارکنان آموزش و پرورش بودند. نتایج بخش کمی نشان داد، مدل برازش(39/0= GOF) مناسبی داشت و بر اساس روش الگوسازی فازی در صورت برقراری ارتباط مناسب بین ابعاد شخصی، شغلی و سازمانی، وفاداری کارکنان به میزان 58 درصد بهینه خواهد شد.

    نتیجه گیری

    با ایجاد رابطه مناسب بین مولفه های شرایط شخصی، شغلی و سازمانی، می توان نیازها و ارزش های کارکنان را در سازمان های دولتی پیش بینی نمود و انگیزه، تعهد و پویایی را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: سازمان های دولتی، وفاداری کارکنان، سازمان های آینده، روش فراترکیبی، سیستم خبره فازی
  • محمدمهدی مولایی* صفحات 199-219
    هدف

    مطالعه تصاویر آینده، از موضوعات مورد توجه حوزه میان رشته ای آینده پژوهی است. تعدادی از آینده پژوهان برجسته دنیا؛ ازجمله فردپولاک، جیمز دیتور، وندل بل، سهیل عنایت الله و دیگران، به مطالعه تصاویر آینده توجه کرده اند. سینما از جمله اصلی ترین منابع تولید تصاویر آینده است. در این مقاله، تصویری تحلیل خواهد شد که در فیلم انیمیشن «تهران 1500» از فناوری یک قرن آینده ایران برساخته شده است.

    روش

    روش بکار برده شده، تحلیل گفتمان است که با استفاده از وجهه انتقادی آن تلاش ‏شد تصاویر آینده واسازی شود.

    یافته ها

    تحلیل گفتمان نشان داد، این فیلم بازتولیدی از گفتمان فن دوستی و حتی فناوری گرایی است که در سینمای علمی - تخیلی غربی سابقه طولانی دارد. از این جهت، با قرض گرفتن مفهوم «آینده مستعمل» از سهیل ‏عنایت الله، می توان مدعی شد که فیلم، آینده مستعمل غربی را که در دهه های گذشته به عنوان آینده شهرهای بزرگ دنیا بخصوص در امریکا و سایر کشورهای پیشرو فناوری تصویر شده بود، برای آینده تهران در نظر می گیرد. این در حالی است که تلاش شده، با دادن رنگ و لعاب به ظاهر اسلامی - ایرانی در پوسته بیرونی شهر، این تقلید بنیادین پوشانده شود.

    نتیجه گیری

    در این‏ گونه فیلم‏ ها، تنها وجوه تکنیکی، جلوه‏ های ویژه جذاب و فنون سینمایی پیشرفته اهمیت ندارد و فراتر از آن باید به تصاویر ذهنی که می‏ تواند در مخاطب ایجاد شود، توجه کرد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی انتقادی، فیلم آینده نگر، تصاویر آینده، تحلیل گفتمان، فن دوستی
  • مژگان قلمی چراغتپه*، علیرضا دربان آستانه، محمدامین خراسانی صفحات 221-244
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی پیشران هایی است که در آینده بر توسعه پایدار گردشگری روستایی منطقه شهرستان ارومیه اثرگذار خواهند بود.

    روش

    در این راستا، روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و با رویکرد اکتشافی آینده پژوهی صورت پذیرفته است. بدین منظور، برای دستیابی به یافته های تحقیق مورد نظر، ابتدا با بهره گیری از تکنیک دلفی و با حضور 20 نفر از متخصصان و کارشناسان که به صورت هدفمند انتخاب شدند، پیشران ها شناسایی و سپس با بهره گیری از نرم افزار میک مک، روابط و نحوه اثرگذاری و اثرپذیری آن ها شناسایی شد.

    یافته ها

    همچنین از 42 عامل بدست آمده، در آخر 36 عامل در نظر گرفته شد که با توجه به امتیاز بالای تاثیرگذار و تاثیرپذیری مستقیم، در نهایت 12 عامل (میزان درآمد از گردشگری، رقابت پذیری، میزان اشتغال در بخش گردشگری، میزان سرمایه گذاری در بخش گردشگری، تنوع فرصت های شغلی گردشگران، آگاهی جامعه محلی و گردشگران، حس اعتماد گردشگر، افزایش فرهنگ گردشگرپذیری، تغییر کاربری اراضی در اثر گردشگری، فضاهای گردشگری، تاسیسات زیربنایی، خدمات رفاهی) به عنوان خروجی میک مک در آینده توسعه گردشگری پایدار روستاهای شهرستان ارومیه تاثیرگذار هستند.

    نتیجه گیری

    در نتیجه، امید است با شناخت توانمندی ها و محدودیت ها، برنامه ریزی برای گردشگری روستاهای شهرستان ارومیه روند بهتری به خود می گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری، پیشران، شهرستان ارومیه
  • ابراهیم صحرائی، ناصر پورصادق*، علی محتشمی، ناصر حمیدی صفحات 245-271
    هدف

    تحقیق در شناسایی و تعیین استراتژی های سازمانی آینده در کمیته امداد امام خمینی(ره)است .

    روش

    از حیث روش شناسی، پژوهش حاضر ترکیبی (کیفی - کمی) است. در مرحله اول، به وسیله روش داده بنیاد، استراتژی های سازمانی در قالب کدگذاری باز، کدگذاری محوری و انتخابی احصاء و پس از اعتباربخشی توسط نه نفر از خبرگان دانشگاهی مورد تایید واقع شدند. در مرحله دوم، به وسیله تکنیک دیمتل، روابط علی و معلولی، اثرپذیری، اثرگذاری و جهت و شدت اثرات میان عوامل شناسایی گردید.

    یافته ها

    ارزیابی تکنیک دیمتل نشان داد که استراتژی توسعه دولت الکترونیک از بیشترین تاثیرگذاری و ارتقای سلامت اداری، از بیشترین تاثیرپذیری برخوردار هستند. استراتژی ارتقای بهره وری نیز در بین 11 استراتژی پژوهش، بیشترین ارتباط یا تعامل را با دیگر استراتژی ها دارد. از بین 11 استراتژی، 4 استراتژی به عنوان متغیر علی و7 استراتژی نیز متغیر معلول هستند.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق نشان می دهد که 4 استراتژی چابک سازی نظام اداری، توسعه دولت الکترونیک، ارتقای بهره وری و اقتصادی کردن خدمات سازمان به عنوان متغیرهای علی، اثربخش ترین استراتژی هستند که امداد امام (ره) در آینده می تواند از طریق آن ها به مدیریت اثربخش محرومین و نیازمندان بپردازد. محقق با تفکیک و دولتی سازی استراتژی های سازمانی به بومی سازی این استراتژی ها پرداخته و با تاثیرات و طرح نقشه، تاثیر مناسب بین استراتژی ها، سازگارترین استراتژی ها را برای اداره سازمان های عمومی در آینده تعیین نموده است.

    کلیدواژگان: استراتژی های آینده، سازمان های پیچیده دولتی، کمیته امداد امام خمینی(ره)، روش دیمتل
  • زهرا علی نژاد، سید محمدباقر نجفی*، جمال فتح اللهی، نادر زالی صفحات 273-303
    هدف

    کشاورزی دانش بنیان و توسعه فناوری در قلب آن، امروزه به عنوان یکی از مهم ترین عوامل شکل دهنده توسعه در جوامعی همچون ایران، شناخته شده است. انتظار می رود، کاربرد بیشتر دانش در فعالیت های بخش کشاورزی به مهار بحران هایی؛ مانند کمبود مواد غذایی، کمیابی آب شیرین و مشکلات زیست محیطی کمک کند و موجب بهبود چشمگیر بهره وری گردد. پیش از پاسخ به این سوال که چه دانش ها یا فناوری هایی برای تحقق کشاورزی دانش بنیان در یک جامعه مناسب است، باید به پیش نیازها و پیشران های آن، پرداخت. بنا بر ضرورت این مساله ، پژوهش حاضر با هدف شناسایی پیشران های آینده کشاورزی دانش بنیان در استان کرمانشاه، طراحی شده است.

    روش

    این مقاله مبتنی بر روش تحلیل ساختاری است. شناسایی عوامل کلیدی در گام نخست، به وسیله مصاحبه های عمیق و هدفمند با 31 نفر از خبرگان بخش کشاورزی استان، انجام شد. در نهایت، تجزیه و تحلیل اطلاعات به وسیله تشکیل ماتریس اثرات متقابل و نرم افزار آینده پژوهی میک مک صورت گرفت. در این گام، از روش پنل خبرگان با حضور 15 نفر استفاده شد.

    یافته ها

    تعداد 14 عامل به عنوان پیشران های تحقق کشاورزی دانش بنیان در استان کرمانشاه شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد؛ توسعه کشاورزی دانش بنیان در استان کرمانشاه، نیازمند بازنگری در متغیرهای ملی همچون جهت گیری های سیاسی، نهادهای رسمی و حمایت های دولتی و همچنین متغیرهای منطقه ای؛ مانند آموزش، اصلاح فرآیندهای تصمیم گیری و مدیریتی می باشد.

    کلیدواژگان: نهاد، فناوری، کشاورزی دانش بنیان، نیروی پیشران، تحلیل ساختاری
  • فاطمه کریمی، سمانه جلیلی صدرآباد، رضا خیرالدین* صفحات 305-328
    هدف

    هسته اصلی برنامه ریزی کاربری زمین، هدایت و تلاش برای تاثیرگذاری در جهت تغییرات کاربری زمین است. هدایت این تغییرات، مستلزم شناسایی و تحلیل روابط نیروهای محرک می باشد. در سال های اخیر، عوامل متعددی در بافت تاریخی یزد منجر به تغییر کاربری مسکونی به کاربری های انبار، صنعتی، تجاری و گردشگری شده است. این تغییرات سریع و کنترل نشده، می تواند در آینده تهدیدی در برابر حفظ میرات فرهنگی و تاریخی باشد. پژوهش حاضر، به دنبال شناسایی عوامل کلیدی و پیشران های تغییر کاربری زمین در محله فهادان بافت تاریخی یزد و تعیین الگوی نظام کاربری زمین است.

    روش

    این پژوهش، از نوع کاربردی، آمیخته و پیمایشی است. جهت استخراج عوامل تغییر کاربری زمین، از منابع کتابخانه ای و جهت تحلیل و تشخیص عوامل کلیدی و پیشران های تغییر کاربری زمین در نمونه مطالعاتی از تکنیک دلفی و روش تحلیل اثرات متقابل در نرم افزارMICMAC   استفاده شده است. 

    یافته ها

    عوامل تغییر کاربری زمین بر اساس میزان تاثیرات متقابل، در 4 دسته عوامل پیشران، دووجهی، مستقل و وابسته ارایه می شود. عوامل نقش غالب اقتصادی شهر، سیاست های دولتی و محلی، دسترسی به شبکه معابر، توان رقابت پذیری بین المللی، پیشنهادات طرح های فرادست، فرسودگی بنا، میزان تقاضا برای هر نوع کاربری یا فعالیت، وابستگی به اقتصاد نفتی، سوداگری و رانت زمین، پیشران ها و عوامل کلیدی می باشند که هر تغییری در این عوامل باعث تغییر در سایر عوامل و هر تغییری در سیستم، باعث تغییر در این عوامل می شود.

    نتیجه گیری

    ثبت محله تاریخی فهادان در مقیاس جهانی، تحولات سریع و شکل گیری عدم قطعیت ها در کاربری زمین آن را در پی داشته است. عدم قطعیت و حالت بینابینی، اغلب عوامل، الگوی ناپایدار نظام کاربری زمین این محله در آینده را در پی دارد.

    کلیدواژگان: کاربری زمین، برنامه ریزی کاربری زمین، پیشران، بافت تاریخی
|
  • Mohammad Hoseini Moghadam * Pages 1-28
    Purpose

    The higher education system, like other sections of Iranian society, is strongly influenced by the changes taking shape and taking place in the global sphere. The reflection of these changes can be seen in a range of constructive and destructive influences. The purpose of this article is to find out how to deal with these changes and the degree of readiness to take advantage of opportunities and reduce the impact of threats from change requires foresight. The occurrence of a crisis such as Covid-19 pandemic indicates that being affected by changes is a universal principle and it includes all societies, regardless of the level of development of the countries and the difference is in the extent to which it is affected by the change and influences its process. Therefore, the main question of this article is: what priorities and strategies for the futures studies of higher education research in Iran should be considered in the face of global changes in science and technology?

    Method

    Trend analysis in the study of global developments in science and technology; interview, brainstorming, and expert panel for receiving the opinion of experts of the Iranian scientific and technological community regarding the future developments of higher education in Iran; scenario method for presenting alternative futures have been used.

    Findings

    The results show that there will be four determinants of the future of higher education in Iran at the same time: social responsibility and accountability of the institution of science; achieving national and international reputation and influence; transformation in education and participatory governance.

    Conclusion

    From a futures studies point of view, stakeholder participation in identifying factors of change, visioning futures, and how to create preferable future situations are key factors in the validity and reliability of the data obtained. In other words, reality, social responsibility, and future-orientation alongside data-driven decision-making are essential for the governance of higher education in Iran.

    Keywords: Futures Studies, Participation, global trends in science, technology, higher education in Iran
  • Seyed Reza Naghibulsadat, Ali Asghar Kia, Hosein Afkhami, Leila Vesali * Pages 29-52
    Purpose

    This study was conducted to identify future scenarios in the field of media literacy and to explore alternative futures in Iran.

    Method

    Scenario planning or scenario designing with exploratory approach has been the research method. It is conducted in several steps from identifying factors affecting the future of media literacy to discovering future uncertainties, creating scenario logic, describing scenario narratives, strategic identification and analysis of opportunities and threats relating to each scenario and ultimately identifying strategies for the future in relation to each scenario.

    Findings

    In this study, with the experts opinion analysis, 30 factors affecting the future were identified and analyzed perceptually/cognitively.

    Conclusion

    The results of the study indicate the importance of factors such as "the need to attach media literacy to executive and educational laws and policies", "coordination of media literacy educators with scientific institutions and associations", "cooperation of media literacy professionals in government policy", "managers of different levels consider media literacy as one of the vital skills of life, "radio and television accreditation to the audience" and thus identification of two critical uncertainties as "audience-orientation" and "Elitism" that form the scenarios for the future of media literacy in Iran.

    Keywords: Futures Studies, Foresight, Media Literacy, Uncertainty, Scenario Planning
  • Fathali Tirgar Fakheri, Ali Jafari *, Ali Ahmadi, Omid Jahanshahi Pages 53-78
    Purpose

    The pace of development of digital technologies is such that media organizations are constantly amazed, and this has made the momentum in the media industry complex and intense. Therefore, in order to properly deal with developments, media managers need to have a picture of the possibilities ahead in order to be able to avoid surprises by making preconceived decisions. Today, without scenarios or clear images of possible futures, one can not plan. In this research, we have identified the factors affecting the future of the international news network and described its scenarios over a ten-year horizon.

    Method

    Scenario writing was done by Schwartz "GBN" method and purposive sampling method. Fourteen experts participated in the study, which was sufficient based on the principle of theoretical saturation.

    Findings

    The two factors of the degree of professionalism of news network management and the degree of political trust were the key uncertainties of the research.

    Conclusion

    In this study, 4 scenarios were described: flying at the peak, flying with weak wings in the blue sky, broken in the storm, open wings and powerful but in the storm and blind. And based on expert panel recommendations; The following topics were described: planning to promote political trust, managing the digitalization process, adapting to the network paradigm, planning for the realization of the learning organization, and investing in the production of short news videos.

    Keywords: News Network, Scenario, Propulsion Forces, Political Trust, Future Research
  • Majid Gholi Motlagh, Hakem Ghasemi *, Babak Mohammad Hosseini, Reza Masaeli, Safar Fazli Pages 79-109
    Purpose

    Medical Device Industry (MDI) has a special role in the health and economy of the country, but scattered and little domestic researches are devoted to it. This study was conducted with the aim of comprehensively identifying the factors, drivers, and key uncertainties affecting MDI and mapping its future scenarios; Because it is the necessity of programming to support domestic production of medical devices and remove its barriers.

    Method

    The research was conducted by a similar to Schwartz's critical uncertainty scenario method. By interviews and questionnaire tools in three Delphi rounds, required data were gathered and encoded by qualitative method. Here, the related experts were selected by snowball technique in a purposeful way until the stage of saturation of opinions.

    Findings

    In this paper, the main drivers affecting the next 20 years of the country's MDI were obtained. By identifying the three main axes; the lifting of the (economic) sanctions of US, the growth of R&D in companies, and the reduction of economic corruption, among the key drivers, based on their high importance and uncertainty, five scenarios; Prosperity, Dependence, Hope, Resistance, and Destruction were written.

    Conclusion

    Future scenarios for the technology-based industries such as MDI show the importance of the supportive requirements for the R&D pillar. In these scenarios, the continuation of economic sanctions increases the cost of economic activities in the industry and the reduction of economic corruption is faced with considerable uncertainty. Therefore, the three factors are the drivers for desired future scenarios of the MDI up to 2040.

    Keywords: Futures Studies, Healthcare Technology, Medical Device Industry, Scenario Planning Method
  • Maryam Bidkham, Seyyed Mohammad Mahdi Ahmadi *, Ahmad Moradkhani Pages 111-135
    aim

    culture is one of the most important social and economic elements. abstract jurisprudence as a part of religious culture, if properly recognized and in the social arena, can now be the source of unique impacts that ensure the health of the community. the aim of this study is to explain and explain the link and relationship between the juridical rules (pride, cooperation, احسان)and social capital indices (including trust, participation and social cohesion).

    method

    this paper is one of qualitative research that has been conducted in documentary style with the study of jurisprudence in jurisprudence literature as well as texts associated with the concept of social capital.

    Findings

    The results indicate that there is no social behavior formed in a vacuum. therefore, the behavior of man is always affected by insights and attitudes that people believe. the jurisprudence rules, which are rooted in the teachings of religion, have witnessed great power in the increase of indigenous social capital which can accelerate and accelerate the growth of the capital

    conclusion

    islamic rules emanating from islamic teachings are meta - and meta - analytic teachings that observe and implement them in the different space of individual and social life leads to consistency and accumulation of social capital. it can be said that in many jurisprudence rules without explicitly mentioning social capital, examples, content and provisions can be found to emphasize this.

    Keywords: jurisprudence, social capital, The rule of pride, Rule of Cooperation, Rule of kindness
  • Sakineh Shahi *, Sfandiar Khajehkolaki, Yadollah Mehralizadeh, Mansour Marashi Pages 137-166
    Purpose

    The present study was developed scenarios for recruitment and training teachers in Iran for next 15 years.
    Mehtods: Recent study placed among applied and qualitative research methods and done with combination of two futures research methods; content analysis and scenario making. First, a list of driving factors was prepared from content analysis and semi-structured interviews with experts provided to be weighed according to the importance and degree of uncertainty by expert panel, Second, Selected factors placed in cross impact balanced analysis (CIB) method and global business network (GBN) scenario making so until scenarios were obtained. Participants in this study were 15 professors and principals of Farhangian University, professors of educational sciences, experts of Ministry and Council of Education, and school principals.

    Findings

    In order to scenario making, 9 driving factors from content analysis and interview extraction were weighted by the panel in terms of importance and uncertainty, and three factors were type of approach (national, international or integrated), ideology (quarantine or Society ideology) and technology (continuation of the current trend and rapid growth of technology) received the highest scores. Among 12 possible scenarios, four scenarios and their characteristics were extracted; aquarium environment, lake environment, river environment and ocean environment and their characteristics were extracted. 

    Conclusion

    The results of the present article shows that need to get out from the existing closed and quarantined space and pay more attention to using all the capacities of education and higher education and make more use of international achievements to improve the teacher education system. At the same time, due to the process of building a national version of teacher training, interaction and tolerance of tensions is inevitable.

    Keywords: Scenario Making, Teacher Recruitment, teacher training, global business network approach
  • Mohsen Norani, Reza Shabannejad *, Beitollah Akbari Moghaddam Pages 167-197
    Purpose

    The aim of this study was to explain the loyalty history of education staff using fuzzy logic.

    Method

    The research was conducted in terms of applied purpose and in a combined (quantitative-qualitative) way. The statistical population consisted of 1200 staff members, teachers and directors of education in Qazvin province, based on the Cochran's formula, 292 people were selected as the sample size in the fall of 1399. In order to collect data, two methods were used: documentary (library, dissertation, Internet) and field (completion of a researcher-made questionnaire) and in interviews, indicators such as gender, education, age were considered. Formal validity and reliability were obtained by Cronbakh's test. Data were analyzed using inferential factor analysis (confirmatory factor analysis and structural equation modeling) with MICMAC software. PLS software was used. Finally, in order to provide the desired combination of model dimensions in order to optimize employee loyalty, mathematical modeling method was used.

    Findings

    The results of the qualitative section showed that 23 components and 47 indicators in the form of 5 dimensions extracted had a positive effect on the loyalty of education staff. The results of a small part showed that the model had a good fit (GOF = 0.39) and according to the fuzzy modeling method, if a proper relationship is established between the personal, professional and organizational dimensions, employee loyalty will be increased by 58%.

    Conclusion

    Creating an appropriate relationship between the components of personal, job and organizational conditions can predict the needs and values ​​of employees in government organizations and improve their motivation, commitment and dynamism.

    Keywords: Public Organizations, Employee Loyalty, Future organizations, Meta-synthetic method, Fuzzy expert system
  • Mohammad Mahdi Mowlaei * Pages 199-219
    Purpose

    The study of future images is one of the topics of interest in the interdisciplinary field of futures studies. Some of the world's leading futurists, including Fred Polak, Jim Dator, Wendell Bell, Sohail Inayatullah, and others, have focused on studying future images. Cinema is one of the main sources of future images. In this article, the technology image that has been constructed in animated film "Tehran 2121" will be analyzed, that show Iran a century later.

    Method

    The method used is discourse analysis, applying its critical aspect in an attempt to deconstruct future images.

    Findings

    Discourse analysis showed that this film is a reproduction of the discourse of Technophilia and even Technologism that has a long history in Western science-fiction cinema. Therefore, by borrowing the concept of "used future" from Sohail Inayatullah, it can be claimed that the film, suggests the “used future” of the West cities for the future of Tehran. This used future in the past decades considered as the future of major cities in the world, especially in USA and other leading countries. At the same time, an attempt has been made to cover up this fundamental imitation by giving Islamic-Iranian appearance to the film.

    Conclusion

    In such films, only the aspects of technical, attractive special effects and advanced cinematic techniques are not important, and beyond that, we should pay attention to the images that can be created in the audience.

    Keywords: Critical Futures Studies, Futuristic Movie, Future Image, discourse analysis, Technophilia
  • Mozhgan Ghalami Cheraghtapeh *, Alireza Darban Astaneh, Mohammadamin Khorasani Pages 221-244
    Purpose

    The purpose of this study is to identify the drivers that will affect the sustainable development of rural tourism in Urmia city in the future.

    Method

    In this regard, the research method is descriptive-analytical with a heuristic approach to futures research. For this purpose and first of all, the drivers were identified using the Delphi technique through the presence of 20 specialists and experts who were purposefully selected; and then, using Mick Mac software, the relationships and how they work and their effectiveness were identified.

    Findings

    From 42 factors, 36 factors were considered in the end, which according to the high impact score and direct impact, finally 12 factors (income from tourism, competitiveness, employment in tourism, investment in Tourism, diversity of tourism opportunities, awareness of local community and tourists, sense of tourist confidence, increasing the culture of tourism, land use change due to tourism, tourism spaces, infrastructure, welfare services) as the output of Mick Mac in the future development of sustainable rural tourism of Urmia are influential.

    Conclusion

    As a result, it is hoped that by recognizing the capabilities and limitations, planning for tourism in the villages of Urmia will take a better course.

    Keywords: Sustainable development, Tourism, The drivers, Urmia city
  • Ebrahim Sahraee, Naser Poursadegh *, Ali Mohtashami, Naser Hamidi Pages 245-271
    Purpose

    The purpose of this study is to identify and determine future organizational strategies in the Imam Khomeini Relief Committee.

    Method

    In terms of methodology, it is a combination (qualitative - quantitative) study. In the first stage, organizational strategies were extracted by grounded theory method through open coding, axial coding and selective coding and then were confirmed after accreditation by nine experts of university professors. In the second stage, using Dematel technique, the causal relationships, effect, influence, direction and intensity of the effects were identified.

    Findings

    The evaluation of Dematel technique has shown that the e-government development strategy is the most effective and the promotion of administrative health is the most effective. Productivity promotion strategy (organization and human resources) among the eleven research strategies has the most relationship or interaction with other strategies. Also, out of eleven strategies, four strategies are causal variables and seven strategies are disabled variables.

    Conclusion

    The research findings show that the four strategies of streamlining the administrative system, developing e-government, improving productivity and economizing the services of the organization as causal variables are the most effective strategies that help the Imam's Relief Committee in the future. Through them, it can effectively manage the deprived and the needy. Accordingly, the researcher has localized these strategies by segregating and nationalizing organizational strategies, and has determined the most compatible strategies for managing public organizations in the future by influencing and designing an appropriate impact map between the strategies.

    Keywords: Future Strategies, complex state agencies, Imam Khomeini Relief Committee, Dematel Method
  • Zahra Alinezhad, Seyyed Mohammad Bagher Najafi *, Jamal Fathollahi, Nader Zali Pages 273-303
    Purpose

    Knowledge-based agriculture and technology development at its heart are now recognized as one of the most important factors shaping development in societies such as Iran. The application of knowledge in agricultural activities is expected to help curb crises such as food shortages, freshwater scarcity, environmental problems, and significantly improve productivity. Before answering the question of what sciences or technologies are suitable for the realization of knowledge-based agriculture in a society, it is necessary to address its prerequisites. The present study was designed to identify the future drivers of knowledge-based agriculture in Kermanshah province.

    Method

    This article is based on structural analysis method. The key factors were identified in the first step through in-depth and purposeful interviews with 31 agricultural experts in the province. Finally, the data were analyzed by Mic Mac software. In this step, the panel method was used.

    Findings

    14 factors were identified as the driving forces of the realization of knowledge-based agriculture in Kermanshah province.

    Conclusion

    Findings show that the development of knowledge-based agriculture in Kermanshah province needs to review national variables such as political orientations, formal institutions, and government support and regional variables such as education, reform of decision-making and management processes.

    Keywords: Institution, Technology, Knowledge-Based Agriculture, Structural analysis, Driving forces
  • Fatemeh Karimi, Samaneh Jalilisadrabad, Reza Kheyroddin * Pages 305-328
    Purpose

    The core of land use planning is to guide and strive to influence land use change. Guiding these changes requires identifying and analyzing the relationships and effects of driving forces. In recent years, several factors of the historical context of Yazd city led to the change of residential land use to warehouse, industrial and other land uses. On the other hand, with the global registration, the implementation of local plans and the entry of tourists, residential uses have become commercial and tourism uses. These rapid and uncontrolled changes could pose a threat to the preservation of cultural and historical heritage in the future. 

    Method

    This research is of applied, mixed and survey type. In order to extract land use change factors from library resources and to analyze and identify key factors and drivers of land use change in the study sample, Delphi technique and interaction analysis method in MICMAC software have been used.

    Findings

    Land use change factors are presented based on the number of interactions in 4 categories of driving factors, two-way, independent and dependent actors of dominant economic role of the city, government and local policies, access to the road network, international competitiveness, proposals for upstream projects, building wear, demand for any type of use or activity, dependence on oil economy and trade and land rent are the driving factors and key factors. That any change in these factors causes a change in other factors and any change in the system causes a change in these factors.

    Conclusion

    The registration of Fahadan historical neighborhood on a global scale has led to rapid changes and the formation of uncertainties in its land use. Uncertainty and intermediate state of most factors lead to an unstable pattern of land use system in this neighborhood in the future.

    Keywords: land use, land use planning, The drivers, historical context