فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون شیلات
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 37، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهه افشاری پور، قباد آذری تاکامی، سید محمدجلیل ذریه زهرا*، عباسعلی مطلبی، شاپور کاکولکی صفحات 1-12

    در این تحقیق اثربخشی 4 نوع واکسن کشته شده ضد ویروس نکروز عصبی (VNN) همراه با سه نوع ادجوانت به دو روش غوطه وری و تزریقی مورد ارزیابی قرار گرفت. 540 ماهی  10-7 گرمی ازون برون) stellatus Pallas 1771 Acipenser (برای انجام آزمایش تهیه شد. واکسیناسیون در دو مرحله به فاصله یک ماه انجام شد که پس از یک ماه از دومین تکرار، مواجه سازی با ویروس زنده حاد انجام پذیرفت. در طی این مدت میزان مرگ و میر گروه های غوطه وری و تزریقی به ترتیب 9/12 درصد و 8/19 درصد در مقایسه با 100 درصد مرگ و میر در گروه کنترل بود. خون گیری جهت ارزیابی فاکتور های ایمنی (سوپراکسید دیسموتاز، لیزوزیم) در چهار مرحله به ترتیب قبل از واکسیناسیون اول در دوره آداپتاسیون، بعد از واکسیناسیون اول، بعد از واکسیناسیون دوم به فاصله یک ماه از اولین واکسیناسیون و بعد از مواجهه سازی با ویروس زنده حاد انجام شد تا تغییرات در زمان قبل و بعد از مواجهه سازی با ویروس مشخص گردد. نتایج نشان داد که واکسیناسیون به روش غوطه وری در گروه واکسینه شده با واکسن حاوی ادجوانت IMS 1312 SEPPIC به طور قابل توجهی سطوح بالاتری از میزان سوپراکسید دیسموتاز IU/MI 1745 (p<0.05) و لیزوزیم  40/6  (p<0.05) را نسبت به بقیه گروه ها نشان داد که کارایی بهتر آنرا در مقایسه با سایر واکسن های دیگر نشان می دهد. لذا می توان واکسن کشته با 75% ادجوانت IMS 1312 SEPPIC جهت واکسیناسیون علیه بیماری نکروز عصبی ویروسی  را توصیه نمود.

    کلیدواژگان: ماهی خاویاری (اوزون برون Acipenser stellutus Pallas 1771)، نوداویروس، VNN، واکسیناسیون، ایمنی زایی، فاکتورهای خونی
  • زهرا محمودی، محمد کاظمیان*، اقبال خواجه رحیمی صفحات 13-24

    این تحقیق با هدف تعیین غلظت بهینه حمام نمک در کاهش باکتری ها در سطح اندام های خارجی و بهبود رشد ماهیان جوان اوزون برون پرورشی در قالب سه تیمار با غلظت های 5، 10 و 15 گرم در لیتر و یک گروه شاهد مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور تعداد 200 عدد ماهی با میانگین وزن 500 گرم در 8 حوضچه بتنی 3000 لیتری با دبی ورودی آب 5/0 لیتر در ثانیه به مدت 60 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. حمام نمک هر 15 روز با دوزهای موردنظر به مدت 30 دقیقه انجام شد. بر اساس نتایج، اختلاف معنادار آماری در کلیه شاخص ها به استثناء اندازه طول نهایی مشاهده شد. پارامترهای رشد و تغذیه ای در تیمار 1 افزایش معنا دار آماری را نشان داد (p<0.05) و تیمار 3 از میزان رشد کمتری نسبت به سایر تیمارها و گروه شاهد برخوردار بودند. تغییرات آماری معنا داری در میزان پروتیین کل، آلبومین و همچنین باکتری های کل پوست و آبشش در بین تیمارها مشاهده نگردید (p>0.05) ولی به لحاظ عملی بیشترین میزان پروتیین کل و آلبومین در تیمار 1 و کمترین میزان در تیمار 3 نسبت به سایر تیمارها و گروه شاهد و بیشترین تعداد باکتری های کل در تیمار 3 و کمترین میزان در تیمار 1 مشاهده شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد استفاده از حمام نمک با شوری 5 گرم در لیتر شرایط مساعدتری در جهت کاهش چسبندگی و غلبه پاتوژن ها و بهبود روند رشد ماهیان جوان اوزون برون پرورشی را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: حمام نمک، شاخص های رشد، میزان باکتری، اوزون برون
  • مهسا فاطمی، سیده صدیقه بابایی*، فاطمه مبرایی، مریم مبرایی صفحات 25-41

    با توجه به اهمیت مصرف آبزیان و اختلاف نگران کننده بین مصرف سرانه ی آبزیان در کشور در مقایسه با جهان، مطالعه حاضر با هدف شناخت عوامل موثر بر میزان مصرف محصولات شیلاتی توسط خانوارهای شهر شیراز، صورت گرفت. جامعه ی مورد مطالعه تمام خانوارهای شهر شیراز بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 381 خانوار به طور تصادفی انتخاب شدند. روایی صوری و پایایی پرسش نامه به ترتیب توسط گروهی از اساتید دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز و انجام مطالعه ی راهنما در بین 30 خانوار از شهر نی ریز فارس (ضرایب آلفای کرونباخ بین 62/0 تا 83/0) مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که سطح درآمد سرپرست خانوار، سطح تحصیلات سرپرست خانوار، رعایت مسایل بهداشتی و آگاهی از فواید آبزیان تاثیر مستقیم، مثبت و معنی داری بر میزان مصرف آبزیان توسط خانوارها دارد؛ همچنین سطح درآمد و رعایت مسایل بهداشتی از طریق متغیرهای واسطه آگاهی از فواید آبزیان، شاخص های حسی و ترجیح به خرید از بازار زنده فروشان نیز اثر غیرمستقیم و مثبت بر نگرش خانوار نسبت به محصولات شیلاتی و میزان مصرف این محصولات داشت. آگاهی از فواید آبزیان نیز علاوه بر اثر مستقیم، بطور غیرمستقیم از طریق متغیرهای میانجی ترجیح خرید از بازار و نگرش نسبت به مصرف آبزیان اثر مثبتی بر میزان مصرف آبزیان توسط خانوار داشت. این تحقیق نشان داد رسانه ها می توانند از طریق آموزش انواع طبخ آبزیان و بالا بردن سطح آگاهی از فواید آبزیان، نقش موثری بر نگرش مصرف محصولات شیلاتی در خانوار ها ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: فواید آبزیان، سرانه مصرف، الگوی خرید، شاخص حسی، فرهنگ مصرف ماهی، شیراز
  • نگین امین، سیده آیناز شیرنگی*، حدیثه کشیری، حجت الله جعفریان، حسین آدینه صفحات 42-54

    به دلیل اهمیت فرایند تنظیم اسمزی در موفقیت رهاسازی بچه ماهیان کلمه دریای خزر (Rutilus caspicus)، حفظ و بازسازی ذخایر آنها، تحقیق حاضر با هدف بررسی توان این ماهیان (با میانگین وزنی 018/0 ± 4/1) در تحمل شوری آب دریای خزر به روش های انتقال مستقیم و تدریجی در دو زمان کوتاه مدت (24 ساعت) و بلندمدت (21 روز) انجام شد. بدین منظور، 360 قطعه بچه ماهی کلمه در سه گروه: 1) افزایش ناگهانی شوری (انتقال مستقیم به آب دریای خزر)، 2) افزایش تدریجی شوری (اهر 24 ساعت به میزان ppt 3) و 3) گروه شاهد (آب شیرین) در 9 تیمار آزمایشی (هر یک با 3 تکرار) بطور تصادفی توزیع شدند. به منظور بررسی تنظیم یونی، میزان اسمولالیته و یونهای Na+، K+ و Cl- در ماهیان مورد سنجش قرار گرفت. برخی از پاسخ های ایمنی نسبت به افزایش شوری (ایمونوگلوبین کل و فعالیت لیزوزیم) و شاخص های استرس (کورتیزول و گلوکز) در بدن ماهیان نیز اندازه گیری شد. بر اساس نتایج بدست آمده، ماهیان در هر دو تیمار افزایش شوری درصد بقای بالایی نشان دادند. تمامی پارامترهای مرتبط با تنظیم یونی پس از افزایش اولیه، در انتهای آزمایش مجددا کاهش یافتند. به علاوه، روند تغییرات میزان کورتیزول و ایمونوگلوبین در تیمارهای مورد آزمایش متضاد هم بود که نشان دهنده کاهش پاسخ استرس و افزایش سیستم ایمنی بدن ماهیان در هر دو روش انتقال شوری است. بنابراین، بچه ماهیان کلمه (2-1 گرم) قابلیت انتقال مستقیم به داخل دریای خزر را دارند.

    کلیدواژگان: ماهی کلمه دریای خزر (Rutilus caspicus)، سازگاری شوری، انتقال مستقیم، انتقال تدریجی، دفاع ایمنی، استرس
  • لفته محسنی نژاد*، نسیم زنگویی، حسین هوشمند، سید محمد موسوی، مینا آهنگرزاده صفحات 55-64

    باکتری آیروموناس هیدروفیلا یک عامل بیماری زای فرصت طلب و مسیول گستره وسیعی از بیماری های باکتریایی در ماهیان پرورشی گرمابی می باشد.در پژوهش حاضر تاثیر سطوح مختلف کورکومین(Curcumin) در جیره غذایی بر بازماندگی و مقاومت در برابر عفونت با باکتری آیروموناس هیدرو فیلا (Aeromonas hydrophila) در ماهی کپور معمولی کپور معمولی (Cyprinus carpio) به روش تزریق صفاقی موردبررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح مختلف کورکومین بودند (تیمار 1:فاقد کورکومین (شاهد) تیمار 2: غلظت 2/0 تیمار 3: غلظت 4/0  تیمار 4:  غلظت 6/0 تیمار 5:  غلظت 8/0 تیمار 6:  غلظت 1درصد سطوح مختلف کورکومین  با خوراک مخصوص کپور ماهیان مخلوط گردید. تعداد 360 عدد ماهی کپور معمولی) با وزن متوسط) 7/4±50 گرم به شش گروه به شش گروه) هر گروه 60 ماهی و 20 ماهی در هر تکرار)  تقسیم شدند. ماهی ها به مدت 8 هفته با این خوراک تغذیه گردیدند. تیمارها در انتهای دوره با باکتری زنده آیروموناس هیدرو فیلا به مدت 10 روز تحت مواجهه با غلظت Cfu/ml10از آیروموناس هیدرو فیلا قرارگرفته و تلفات بعد از چالش بین تیمارها مقایسه گردید. تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد مقاومت آنها در برابر بیماری باکتری زنده آیروموناس هیدرو فیلا  افزایش یافت (p<0.05)بین تیمارهای آزمایشی تیمار 8/0 و 1 درصد کورکومین بیشترین تاثیر بر آیروموناس هیدرو فیلا داشت . در کل با در نظر گرفتن نتایج  افزودن 8/0 و 1 درصد کورکومین به جیره غذایی پاسخ بهتری نسبت به افزایش مقاومت در برابر عفونت های باکتریایی آیروموناس هیدرو فیلا نسبت به دیگر تیمارها از خود نشان داد.

    کلیدواژگان: عصاره گیاهی، تزریق صفاقی، ایمنی، کپورماهیان، جیزه غذایی، کورکومین
  • فهیمه طلابیان، مرتضی کمالی* صفحات 65-77

    مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر استامینوفن بر سنجه های خونی و بیوشیمایی خون بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان در یک دوره 4 روزه طرح ریزی شد. برای این منظور مجموعا 300 قطعه بچه ماهی با وزن متوسط  5/2 ± 52/12  گرم به صورت تصادفی در مخازن100لیتری توزیع گردیدند. بچه ماهیان به مدت 4 روز تحت 5 تیمار مختلف استامینوفن شامل 0، 01/0، 1/0، 1 و 10 میلی گرم در لیتر استامینوفن قرار گرفتند. سنجه های خون شناسی و بیوشیمیایی خون بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان در رویارویی با استامینوفن مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده افزایش معنا داری در تعداد گلبول های سفید خون در غلظت mg/L10 در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی مشاهده شد. براساس نتایج به دست آمده افزایش معنا داری در تعداد گلبول های سفید خون در غلظت mg/L10 در مقایسه با گروه کنترل و سایر تیمارهای آزمایشی مشاهده شد. همچنین بیشترین تعداد گلبول های قرمز، هموگلوبین، حجم متوسط هموگلوبین (MCV) و هماتوکریت نیز در گروه کنترل و کمترین میزان آن نیز در غلظت mg/L10 مشاهده و کاهش معناداری برای این شاخص ها ثبت گردید. غلظت متوسط هموگلوبین گلبول قرمز (MCHC) نیز در هیچ یک از تیمارهای آزمایشی اختلاف معناداری نشان نداد. افزایش معناداری در فعالیت آنزیم لیزوزیم و کمپلمان(ACH50) سرم خون در بچه ماهیان طی رویارویی با استامینوفن مشاهده شد. نتایج به دست آمده از میزان کورتیزول و گلوکز نیز کاهش معناداری در میزان این شاخص ها نشان داد به طوری که بیشترین میزان کورتیزول و گلوکز اندازه گیری شده در گروه کنترل و کمترین میزان آن نیز در غلظت mg/L10   مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: ایمنی، استامینوفن، کمپلمان، لیزوزیم، کورتیزول، گلوکز
  • سعید شهبازی ناصراباد*، سید علی اکبر هدایتی، عطا مولودی صالح صفحات 78-90

    سموم مالاتیون و دیازینون از سموم ارگانوفسفره بسیار پرکاربرد در مزارع زراعی و به خصوص در شمال کشور می باشد. در تحقیق حاضر ابتدا با تعیین دامنه غلظت کشنده سم دیازینون و مالاتیون و محاسبه میزان مرگ و میر ماهیان کپور سرگنده در زمان های 24، 48، 72 و 96 ساعت، سمیت کشنده آن با روش پروبیت آنالیز محاسبه گردید و سپس با توجه به میزان LC50 به دست آمده، به منظور بررسی اثرات این سموم بر پارامترهای خونی ماهی کپور سرگنده آزمایشی جداگانه طراحی شد که در آن ماهیان کپور سرگنده را در ده تیمار با 3 تکرار (4 غلظت متفاوت سم دیازینون، 4 غلظت متفاوت سم مالاتیون و 1 تیمار شاهد برای هر سم) به مدت 7 روز در معرض غلظت های مختلف تحت کشنده سموم مورد نظر (5/12، 25، 5/37 و 75 درصد از غلظت کشنده (LC50 96h) قرارگرفتند، پس از 7 روز خونگیری از ماهیان انجام شده، برخی پارامترهای هماتولوژی نظیر هماتوکریت، هموگلوبین، شاخص های گلبول قرمز، تعداد کل گلبولهای سفید و قرمز و شمارش افتراقی گلبولهای سفید (درصد لنفوسیت، مونوسیت، نوتروفیل و ایوزینوفیل) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تعیین سمیت حاد نشان داد که سم دیازینون برای ماهی کپور سرگنده نسبت به سم مالاتیون اثر کشندگی بیشتری دارد، همچنین نتایج حاصل از بررسی شاخص های هماتولوژی ماهیان کپور سرگنده در معرض سم دیازینون، کاهش معنی دار گلبول های قرمز و سفید را با افزایش میزان غلظت سم نشان داد (05/0>P)، همچنین با افزایش میزان سم دیازینون، نوتروفیل ها و لنفوسیت ها به طور معنی داری به ترتیب افزایش و کاهش یافتند (05/0>P).

    کلیدواژگان: بیومارکر، سم شناسی، مالاتیون، دیازینون، کپور سرگنده، خون شناسی
  • محمود محسنی*، مریم آفتابگرد، محمد حسن زاده صابر، کادوسا موذن زاده صفحات 91-105

    هدف این پژوهش، مقایسه اثرات سطوح منابع روی  برکیفیت رشد و لاشه و برخی شاخص های خونی و سرم شناسی بچه فیل‏ ماهی پرورشی (Huso huso Linnaeus, 1758) بود. تعداد 315 عدد ‏بچه فیل‏ ماهی (0.29 ± 8.4 گرم) در 21 مخزن فایبرگلاس 500 لیتری (15 عدد ماهی در هر مخزن) با هفت جیره آزمایشی شامل یک جیره شاهد و شش جیره غذایی حاوی روی (میلی گرم در کیلوگرم جیره) به دو فرم معدنی (تیمارهای ZnSul15، ZnSul30، ZnSul60) و ارگانیک (تیمارهای ZnMet15، ZnMet30، ZnMet60) با 3 تکرار درهرتیمار به مدت 12 هفته تغذیه شدند. بهترین مقادیر وزن نهایی و ضریب تبدیل غذایی درتیمارهای ZnMet15  و ZnMet60 مشاهده گردید. گلبولهای قرمز خون، هموگلوبین و هماتوکریت تحت تاثیر افزایش مکمل روی روند افزایشی نشان دادند. افزایش پروتنیین لاشه در تیمار ZnMet30 نسبت به تیمارهای شاهد، ZnSul15 و  ZnSul60 معنی دار بود (P≤0.05). کاهش چربی لاشه در تیمارهای ZnSul30 و ZnSul60 نسبت به سایر تیمارها معنی دار بود (P≤0.05). کلسترول و تری‏ گلیسیرید سرم درتیمارهای  ZnMet نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی داری یافت (P≤0.05). کاهش گلوکز سرم در تیمارهای ZnMet15 و   ZnMet60و نیز افزایش لیزوزیم سرم در تیمارهای ZnMet30 و  ZnMet60 نسبت به تیمارشاهد معنی دار بود (P≤0.05). نتایج نشان دادکه اغلب شاخص ها درتیمارهای ZnMet نسبت به سایرتیمارها عملکردبهتری داشتند و به عنوان  جیره بهینه برای بچه فیل ماهی پرورشی پیشنهاد می گردند.

    کلیدواژگان: روی معدنی، روی ارگانیک، شاخص های خونی، سرم شناسی، فیل ماهی
|
  • Elahe Afsharipour, Ghobad Azari Takami, Seyed Mohammad Jalil Zorriehzahra*, Abbas Ali Motallebi, Shapour Kakoolaki Pages 1-12

    In this study, the effectiveness of 4 killed VNN vaccines along with three types of adjuvants was evaluated by both immersion and injection methods. About 540 fish weighing 7-10 g of ozone (Acipenser stellatus Pallas 1771) were considered. Vaccination was performed in two stages one month apart, and one month after the second recurrence, exposure to the acute live virus was performed. During this period, the mortality rate of immersion and injection groups was 12.9% and 19.8%, respectively, compared to 100% mortality in the control group. Blood sampling was performed to assess immune factors (superoxide dismutase, lysozyme) in four stages before the first vaccination in the adaptation period, after the first vaccination, after the second vaccination one month and after exposure to live virus Acute was performed to identify changes before and after exposure to the virus. The results of the present study showed that immunization vaccination in the vaccinated group with the vaccine containing IMS 1312 SEPPIC adjuvant significantly higher levels of superoxide dismutase 1745 IU / MI (p<0.05) and lysozyme 40.6 (p<0.05). Compared to other groups, which proves its better efficacy compared to other vaccines. Therefore, a vaccine killed with 75% IMS 1312 SEPPIC adjuvant can be recommended for vaccination against VNN.

    Keywords: Sturgeon, Nodavirous, VNN, Acipenser stellutus Pallas 1771, Vaccination, immunization, Hematologic factors
  • Zahra Mahmoudi, Mohammad Kazemian*, Eghbal Khajehrahimi Pages 13-24

    The long nose sturgeon (Acipenser stellatus, Pallas, 1771) is an anadromous sturgeon species, yet little is known with regard to salt bath effect on bacterial adhesion on superficial organs of this species and its growth. This study was conducted to determine the optimal salt bath concentration on growth parameters and total bacteria count on juvenile stellate sturgeon gill and skin. A total of 200 fishes with mean initial weight 494.5 ± 2.17 g and length 62.63 ± 0.18 cm (mean ± SD) were randomly distributed into 12 concrete pools in groups of 25. Fishes exposed to acute salinity of 0, 5, 10, and 15ppt for 30 minutes. Salt bath is used 5 times for 60 days (1, 15, 30, 45 and 60). At the end of 60th day, growth indices including body weight, SGR, BWI, ADG, PER and FE revealed a significant increase at 5ppt salinity (P< 0.05) and fishes exposed to 15ppt exhibited the poorest growth. No statistical significant difference was observed between control and other treatments in total protein and albumin, also in total bacteria count in gill and skin of fishes (P>0.05) but higher levels of total protein and albumin and lower level of total bacteria observed in 5ppt treatment. The results of this study indicate that high acute salinity may compromise the growth of juvenile long nose sturgeon and suggest that, in commercial operations, salinity should be 5ppt.

    Keywords: Salt bath, Acute salinity, Growth parameters, Bacteria count, Acipenser stellatus
  • Mahsa Fatemi, Sedigheh Babaei*, Fatemeh Mobrraei, Maryam Mobrraei Pages 25-41

    The current study was conducted to identify the factors affecting the consumption of fishery products by households in Shiraz. All households of Shiraz city were the research population which 381 of them were randomly selected using simple random sampling method. The face validity and reliability of the questionnaire were confirmed by a pilot study among 30 households of Neyriz Fars, respectively (Cronbach's alpha coefficients were computed between 0.62 and 0.83). The results of path analysis indicated that the households` income, the education level of the households` head, hygiene issues and awareness of fisheries products` benefits had a direct, positive and significant effect on the amount of fisheries products consumption by households. Also, the households’ income and hygiene issues had an indirect and positive effect on household attitudes toward fisheries products and then on the amount of consumption of these products through the mediator variables of awareness of fisheries products` benefits, sensory indicators and preference to buy from the direct market of fisheries. Moreover, the direct effect of awareness of the fisheries products` benefits, it had also an indirect and positive effect on the amount of fisheries products consumption by households through the mediator variables of market preference and attitudes toward fisheries products consumption. Finally, the study suggested that the media could play an effective role on modifying the households` attitude toward fisheries products consumption by educating different types of fish cooking methods as well as improving their awareness regarding the fisheries products` benefits.

    Keywords: Fisheries products Benefits, Per Capita Consumption, Purchasing Pattern, Sensory Index, Fish Consumption Culture, Shiraz
  • Negin Amin, Seyedeh Ainaz Shirangi*, Hadiseh Kashiri, Hojatollah Jafaryan, Hossein Adineh Pages 42-54

    Because of the importance of osmoregulation in success of the juvenile Caspian Roach (Rutilus caspicus) release, maintenance and their restoration, this study was performed with the aim of the evaluation of these fish (average weight of 1.4 g± 0.018 g) to the salinity tolerance of the Caspian Sea by abrupt and gradual transfer methods on two different occasions of short-term (24 hours) and long-term (21 days). For this reason, 360 juvenile roaches were distributed to 9 different experimental treatments (each of them with 3 replicates) with 1) increased abrupt salinity (direct transfer to the Caspian Sea water), 2) increased gradual salinity (3 ppt for every 24 hrs) and 3) the Control group (freshwater). In order to evaluate the ion regulation, osmolality, Na+, K+ and Cl- were measured in fish. Some immune responses related to the increased salinity (immunoglobulin and lysozyme) and stress indices (cortisol and glucose) were also measured. Based on the obtained results, the fish in both treatments of increased salinity showed high percentage of survival. All parameters related to ion regulation were decreased after a primary increase. Furthermore, the trend of cortisol and immunoglobulin changes were negatively correlated showing decreased stress response and increased immune system for both salinity transfer methods. Thus, the roach juveniles (1-2 g) are able to be transferred into the Caspian Sea directly.

    Keywords: Caspian Roach (Rutilus caspicus), Salinity acclimation, Direct transfer, Gradual transfer, immune defense, stress
  • Lefteh Mohseninejad*, Nasim هanguee, Hossein Houshmand, Seyyed Mohammad Mousavi, Mina Ahangarzadeh Pages 55-64

    Aeromonas hydrophila is an opportunist pathogen in fish and responsible for wide range of fish diseases. In this study, the effect of different levels of curcumin in the diet on growth and resistance to infection with Aeromonas hydrophila in common carp (Cyprinus carpio) was investigated by peritoneal injection. For this purpose, six concentrations of 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 and 1% of different levels of curcumin were mixed with a special feed for carp. 360 common carp with an average weight of 50±4/7 g (divided into six groups), each group was divided into 60 fish and 20 fish per replication. Live Aeromonas hydrophila was exposed to concentrations containing Cfu/ml10 of Aeromonas hydrophila for 10 days and post-challenge mortality was compared between treatments.The results showed that administration of 0.8 and 1% curcumin caused a significant increase In the reduction of losses after challenge with Aeromonas hydrophilis in bacteria in treatments of 0.8 and 1% curcumin showed significant compared to the control treatment (p <0.05).In general, it can be said that the most appropriate concentration of curcumin in feed to increase resistance to infection Bacterial cells are 0.8 and 1%.

    Keywords: Herb extract, Intraperitoneally, Immunological, Cultured carp, Food diet, Curcumin
  • Fahimeh Tollabian, Morteza Kamali* Pages 65-77

    The present study was designed to evaluate the effect of acetaminophen on hematologic and blood biochemistry of rainbow trout in a 4-day period. To that end, total 300 fingerlings with an average body weight of 12.5±2.5 g were randomly allocated into 15 polyethylene tanks (with 100L volume). Fingerlings were exposed to five concentrations of acetaminophen, namely, 0, 0.01, 0.1, 1. 10 mg/L for 4 days. Hematologic and Biochemical Parameters of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) exposed to Acetaminophen were measured. According to the results, the number of white blood cells was significantly different compared to the control group and other treatments at concentration of 10 mg/l. The number of red blood cells, hemoglobin, mean hemoglobin volume (MCV) and hematocrit were higher in the control group and And the lowest amount was observed at a concentration of 10 mg/l and There was a significant difference between these parameters in different treatments. There wasn´t significant difference in mean corpuscular hemoglobin concentration (MCH) between experimental treatments. There was a significant difference in serum lysozyme enzyme and complement (ACH50) activity in fingerling exposed to acetaminophen. There was a significant difference in cortisol and glucose levels in different treatments so that the most amount of cortisol and glucose showed in the control group and the less amount was observed in treatment 5.

    Keywords: Immunity, Acetaminophen, Complement, Lysozyme, Cortisol, Glucose
  • Saeid Shahbazi Naserabad*, Seyed Ali Akbar Hedayati, Atta Mouludi -Saleh Pages 78-90

    Malathion and diazinon are widely used organophosphate pesticides in the agriculture fields, especially in the north provinces of Iran. In the current study, lethal concentrations of diazinon and malathion were determined based on big head carp calculated death rates at 24, 48, 72 and 96 hours using probit analysis. Then, in a separate experiment and according to the obtained LC50, the effects of these toxins on fish hematological parameters was evaluated in which fish were disturbed in 10 treatments with 3 replicates (4 different doses of diazinon, 4 different doses of malathion and 1 control for each toxin) for 7 days. Fish were exposed to different sub-lethal concentrations of each toxin (12.5, 25, 37.5 and 75% of lethal concentration (LC50 96h). After 7 days, blood samples were collected and hematological parameters including hematocrit, hemoglobin, red blood cells count, the total number of white blood cells and white blood cell differential count (the percentage of lymphocytes, monocytes, neutrophils and eosinophils) were examined. The results of acute toxicity test showed that diazinon is more toxic to big head carp compared to malathion. Also, hematological studies of big head carp exposed to diazinon showed a significant reduction in red blood cells and white blood cells with increasing toxin concentration. Meanwhile, the percentage of neutrophils remarkably increased while lymphocytes significantly decreased along with increasing the concentration of diazinon.

    Keywords: Biomarker, Toxicology, Malathion, Diazinon, Hypophthalmichthys nobilis, Hematology
  • Mahmoud Mohseni*, Maryam Aftabgard, Mohammad Hassanzadeh Saber, Kadusa Moazenzadeh Pages 91-105

    This study aims to compare effects of sources levels of zinc on growth and carcass quality, some haematological and serological indices of juvenile beluga sturgeon, Huso huso (Linnaeus, 1758). A number of 315 juvenile beluga sturgeon (8.4±0.29) were fed in 21 500 lit fiberglass tanks (15 fish per tank) under 7 experimental diets including 1 control diet plus 6 diets containing zinc (mg per kg of diet) in two forms of mineral (zinc sulfate) (ZnSul15, ZnSul30, and ZnSul60 treatments) and organic (chelated with methionine) (ZnMet15, ZnMet30, and ZnMet60 treatments) with three replications per treatment for 12 weeks. The best values of final weight and feed conversion ratio were observed in the ZnMet15 and ZnMet60 treatments. Red blood cells, hemoglobin, and hematocrit showed an incremental trend influenced by increased zinc supplement. Increased carcass protein in the ZnMet30 treatment was significant compared to the control, ZnSul15, and, ZnSul30 treatments (P≤0.05). Reduced carcass lipid in the ZnSul30 and ZnSul60 treatments was significant compared to the other treatments (P≤0.05). Serum triglyceride and cholesterol decreased in the ZnMet treatments compared to the control treatment. Reduced serum glucose in the ZnMet15 and ZnMet60 treatments and also increased serum lysozyme in the ZnMet30 and ZnMet60 treatments were significant compared to the control treatment (P≤0.05). Results demonstrated that most of the indices had better performance in the ZnMet treatments comparted to the other treatments and are proposed as an optimal diet for juvenile beluga sturgeon.

    Keywords: Mineral zinc, Organic zinc, haematological indices, Serology, Beluga sturgeon