فهرست مطالب

مجله فقه مقارن
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • خدیجه افشین* صفحات 5-43
    پیشرفت و توسعه جامعه انسانی سبب بروز نیازهای جدید به ویژه در عرصه موضوعات اجتماعی می گردد که ضرورت پاسخ گویی به آنها با حفظ مقاصد الشریعه در صورتی که مصلحت محرز گردد، مورد تایید شرع است. پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی به دنبال پاسخ گویی به این پرسش اساسی است که: مصلحت عمومی چه جایگاهی در احکام استصلاحی دارد که منتج به فقه حکومتی فرامذهبی می شود؟ یافته های پژوهش نشان می دهد گسترش اجتماع انسانی بالتبع پرداختن به مسایل مستحدثه که مبتنی بر مصلحت عمومی هستند را می طلبد. در این راستا به کاربستن استصلاح ضابطه مند که تحت حاکمیت روح شریعت قرار دارد، شرعی و عقلی است و لذا این گونه کارکرد استصلاح از صغریات سنت و یا عقل به شمار می آید که احکامی اجتماعی دایرمدار مصالح عامه را صبغه فرامذهبی می بخشد و بنابراین گرچه استصلاح منبعی غیرمنصوص است، لکن سازوکاری است که کلیت شریعت بر آن حکومت داشته و بر همین اساس است که برخی فقهای امامیه در موضوعاتی نظیر بیمه، احتکار و مالکیت معنوی و قانونگذاران در مباحث منافع عمومی و مسایل مستحدثه حقوقی که جنبه حکومتی دار ند به اتکای مصالح عامه، استصلاح را در قالب سنت و یا عقل به کار می بندند.
    کلیدواژگان: استصلاح، فقه حکومتی، موضوعات اجتماعی و حکومتی، مصالح عامه، فرامذهبی، روح شریعت
  • زینب موسوی سادات*، نسرین کریمی، سید محمد شفیعی مازندرانی صفحات 45-68
    تدبیر ولایی از جمله ملزومات نظام اسلامی است که از سوی ولی امر به سبب مسایل جدیدالحدوث صادر می شود. فرامین و احکام صادره از سوی ولی امر، «حکم حکومتی» نام دارد. تدبیر ولایی ولی امر تا جایی پیش می رود که حکم حکومتی وی گاهی به تغییر، تبدیل و حتی به تعطیل حکم منجر می گردد. پژوهش حاضر این نتیجه را اتخاذ کرده که دامنه تدبیر ولایی از منظر فقیهان مذاهب به تناسب مسایل جدید گسترده است. باید دانست که حاکم و دولت اسلامی معمولا برای تمشیت و تدبیر امور جامعه احکام نسبتا کلی و فراگیر انشاء و صادر می کند. صدور و انشاء این احکام، معمولا با عناوین قانون گذاری یا تقنین همراه است. از این رو بحث از حق انشاء و صدور قوانین یا احکام کلی توسط ولی امر و دولت اسلامی، زمینه ساز دریافت صحیح از نسبت احکام مزبور با مسیله تشریع دینی است. ضرورت تامل در ابعاد گوناگون تدبیر ولایی در این مفهوم است که محوریت ولایت در مبانی اعتقادی شیعه را می توان موجب تمایز اساسی میان مذاهب اسلامی «فقه شیعی از فقه اهل تسنن» دانست.
    کلیدواژگان: تدبیر ولایی، ولی امر، حکم حکومتی، تغییر حکم
  • کیومرث کلانتری، جعفر صادق منش، رحیم رحیمی میلاشی* صفحات 69-93
    پس از پیروزی انقلاب و روی کار آمدن نظام جمهوری اسلامی ایران، ضرورت گسترش و دامنه مفهوم امنیت برای مقابله با چالشهای جدید و حرکت به سوی اجرای اصل چهارم قانون اساسی تحت عنوان اسلامی نمودن قوانین، موج گسترده ای از تحلیلهای گوناگون و نظریه پردازی های متنوع شروع شد. یکی از جرایمی که بدون سابقه قانون گذاری و فقط براساس ادله شرعی وارد حقوق موضوعه کیفری نظامی ایران شد، بزه «محاربه» و «در حکم محاربه» است. در حالی که این عنوان در زمره جرایم حدی بوده و می بایست مشمول سیاستهای خاص کیفری قانون قرار می گرفت، به تدریج توسعه زیادی پیدا کرد و با وجود مستندات شرعی در خصوص جرایم علیه امنیت عمومی و حاکمیت به صورت مجزا، مفهوم جرایم علیه امنیت داخلی حکومت اسلامی با جرایم علیه امنیت عمومی مردم به نوعی امتزاج پیدا می کند. حتی در جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی نیروهای مسلح این عنوان را در فضای جدید برای جرایمی که شباهتی با بزه محاربه ندارد و به نوعی مربوط به جرم بغی است به بند تعریف و تشریح درآورند. در این پژوهش، با توجه به خروج مفهوم «بغی» از محدوده فقهی و به دلیل اختلاط مفهوم آن با محاربه سعی شده ضمن تبیین ماهیت و مفهوم این عنوان و تشریح شرایط تحقق آن با بیان تمایز و تفکیک این دو عنوان از هم، زمینه شکل گیری سیاست کیفری مناسب نسبت به مرتکبین جرایم علیه امنیت داخلی دولت را فراهم نماییم.
    کلیدواژگان: مصلحت، محاربه، در حکم محاربه، بغی، قصد براندازی نظام
  • سید علی هاشمی خانعباسی*، مرتضی آقایی صفحات 95-114

    زنا و لواط به عنوان سبب مصاهرت می توانند با شرایطی موجب حرمت نکاح شوند. در این پژوهش اقوال فقهای مذاهب خمسه در مورد زنا و لواط و اثر آن در حرمت مصاهرت به روش توصیفی - تحلیلی و مقایسه ای بررسی شده است. مذاهب خمسه در اینکه زنای لاحق بر نکاح باعث حرمت زن و شوهر نمی شود، اتفاق نظر دارند؛ زیرا «الحرام لایفسد الحلال» ولی درباره زنای سابق بر ازدواج میان فقها وحدت نظر وجود ندارد. برخی از فقهای امامیه و ابوحنیفه و احمد بن حنبل معتقد به نشر حرمت شده اند. در مقابل برخی دیگر از فقهای امامیه و مالک و شافعی معتقد به جواز ازدواج مرد زانی با مادر یا دختر زانیه هستند. با بررسی ادله و مستندات طرفین، قول دوم مردود به نظر می رسد. در مسیله لواط، مطابق اجماع فقهای امامیه فاعل نمی تواند با مادر، خواهر و دختر مفعول ازدواج کند، اما عکس آن حرام نیست. حنابله نیز لواط را ملحق به زنا دانسته و قایل به نشر حرمت توسط لواط شده اند. بقیه فقهای اهل سنت به اتفاق، لواط را موجب نشر حرمت نمی دانند.

    کلیدواژگان: حرمت، مصاهرت، زنا، لواط، مذاهب خمسه
  • مرتضی چیت سازیان، زهرا خورسندی* صفحات 115-134
    ارز دیجیتال، اصطلاح جدید و نوظهور است که نیازمند بررسی عمیق از جمیع جهات، به ویژه از منظر فقه اسلامی است. ارز دیجیتال پول فضای مجازی است که به وسیله آن می توان حجم بسیار زیادی از پول را در مدت زمان کوتاه تری نسبت به تراکنشهای بانکی و به صورت بین المللی، جابه جا کرد. محل فعالیت این ارزها، شبکه اینترنت است و بدون نیاز به تشریفات و تایید دولتها در حال انجام است، چرا که اساسا هدف از ایجاد این ارزها، انجام معاملات بدون نظارت و دخالت دولتهاست، که این مورد خالی از اشکال نخواهد بود. در مقاله پیش رو در صدد پاسخ به این سوال هستیم که ماهیت ارزهای دیجیتال چیست و از منظر فقهی چه آثاری بر آنها مترتب می شود؟ با بررسیهای صورت گرفته، به این نتیجه رسیدیم که به طور کلی، هم در میان فقهای شیعه و هم اهل سنت دو دیدگاه موافق و مخالف وجود دارد که موافقان به اصولی هم چون صحت و اباحه استناد کرده و مخالفان به غرری بودن اشاره دارند. ارزهای دیجیتال دارای مالیت هستند و پول به شمار می روند و تایید یا عدم تایید دولتها، تاثیری بر هویت پولی این ارزها نمی گذارد. ارزهای دیجیتال دارای محاسن غیر قابل انکاری هستند که تکامل ساختار و شیوه استفاده از آنها می تواند، حلیت شرعی استفاده از آنها را در پی داشته باشد؛ در غیر این صورت، قاعده لاضرر و نفی سبیل، نسبت به سایر قواعد فقهی مطروحه پیرامون این ارزها، پیشی گرفته و در مقابل مشروعیت آنها می ایستند و حلیت آنها را به عدم حلیت تبدیل می کند.
    کلیدواژگان: ارز دیجیتال، بیت کوین، پول، عین، فقه مقارن، مال
  • سید محمد صمیمی*، محمد صادقی صفحات 135-159
    حال شدن دیون موجل از مباحث مهم فقهی و حقوقی است که می توان مصادیق متعددی برای آن مثال زد؛ از جمله: حال شدن دیون متوفی، حال شدن دیون ضامنین و حال شدن دیون تاجر ورشکسته. این مقاله به بررسی تطبیقی اثر حکم افلاس بر دیون موجل شرکت تجاری ورشکسته از دیدگاه امامیه و حنفیه و حقوق تجارت ایران و افغانستان پرداخته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که در خصوص حال شدن دیون موجل تاجر ورشکسته بین فقها و حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد. مطابق قانون تجارت ایران و افغانستان با صدور حکم افلاس از سوی دادگاه مربوطه، دیون موجل طلبکاران شرکت تجاری ورشکسته حال می شود. اما مشهور فقهای امامیه و حنفیه با حال شدن دیون موجل طلبکاران مفلس مخالفت نموده و آن را برخلاف موازین فقهی می دانند. با بررسی و واکاوی ادله موافقین و مخالفین حال شدن دیون موجل، نگارنده بر این باور است که حال شدن دیون موجل تاجر و شرکت تجاری ورشکسته، مقتضی قاعده عدالت و مساوات بوده و با واقعیات زندگی امروزه و نحوه داد و ستدها مطابقت و سازگاری بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: افلاس، شرکت تجاری، شخصیت حقوقی، دیون موجل
  • حسین خانلری بهنمیری* صفحات 161-182
    حق شفعه، حق مالی است و از جمله خصوصیات حق مالی قابلیت انتقال این حق است، اما در شفعه وضع کمی متفاوت تر است، چرا که اکثر فقها و حقوقدانان، به جهت خلاف قاعده بودن حق شفعه و با استناد به مبنای جعل حق شفعه، که دفع ضرر است، آن را غیرقابل انتقال ارادی می دانند. تحقیق پیش رو نشان می دهد، که بررسی قابلیت انتقال ارادی حق شفعه، از یک جهت مستلزم تفسیر دفع ضرر به عنوان، مبنای وضع حق شفعه است، زیرا بر حسب اینکه تفسیر از دفع ضرر، دفع شرکت باشد یا دفع شریک جدید، در قابلیت انتقال آن بی تاثیر نخواهد بود و از جهت دیگر، مستلزم بررسی موافق یا مخالف قاعده بودن حق شفعه براساس قواعد مالکیت و قاعده لاضرر است. رهیافت مقاله این است که پذیرش شفعه به عنوان یک حق، که این ویژگی وجه مشترک با خیار تلقی می گردد موجب حمایت قاعده تسلیط از آن و پذیرش نظریه قابلیت انتقال ارادی حق شفعه است و از سوی دیگر توجه به مبنای وضع حق شفعه، یعنی دفع ضرر از باب دفع شریک جدید (شخصیت جدید)، نظر فوق الذکر را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: حق شفعه، دفع ضرر، قابلیت انتقال، دفع شریک جدید، قاعده تسلیط
  • احمد رضوانی مفرد*، رسول مخصوصی صفحات 183-206
    حقوق قراردادها، حقوق انتظارهاست؛ انتظاری که به تعبیر اندیشمندان اصولی، مدلول تصدیق ثانوی متعاقدین است. سخن از این انتظار ابعاد متنوعی دارد که یکی، تعیین مکان اجرای تعهدات قرارداد است. سخن در این است که چگونه می توان به انتظار متعاقدین پیرامون مکان اجرای قرارداد پاسخ داد؟ بی گمان در فرض اعلان مکان اجرای تعهدات قراردادی توسط متعاقدین یا در فرض تعیین مکان قرارداد نزد عرف، چندان با مشکلی مواجه نبوده و دادرس در تفسیر قرارداد مجالی واسع دارد. اما تمام چالش هنگامی است که دادرس نتواند از طریق کشف اراده جدی طرفین یا تعیین موضع دقیق ارتکاز عرف، مکان اجرای قرارداد را تعیین نماید. در فرض اخیر - که کمتر مورد مطالعه تطبیقی قرار گرفته نوشتار حاضر متکفل آن است- میان فقیهان و حقوقدانان اختلاف است. مشهور فقیهان امامیه و حقوقدانان ایرانی بلد عقد را به عنوان مکان اجرای قرارداد معین کرده، فقیهان مذاهب اربعه نظر به وضعیت مبیع و محل تسلیم آن قایل به تفصیل شده اند. حقوقدانان مصری بر این باورند که اگر موضوع تعهد امری ذاتا معین باشد، محل اجرای تعهد در صورت نبود توافق یا مقررات دیگر باید در همان محلی که موضوع تعهد هنگام فرارسیدن وقت تعهد موجود بوده، تحویل داده شود و در سایر تعهدات، مکان اجرای تعهد محل اقامت متعهد هنگام وفای به عهد یا در صورتی که تعهد مربوط به کسب و کار باشد، مرکز عملیات متعهد است، به نظر می رسد که در تعیین محل اجرای قرارداد، آنچه اولویت دارد، محل مورد نظر متعهد است و در فرض شک در تعهدات زاید، اصل بر برایت حاکم است.
    کلیدواژگان: تعهد، اجرای تعهد، مکان اجرا، محل انعقاد قرارداد
  • مهدی شوشتری*، محمدرضا محمودی، علی باغچقی صفحات 207-225
    مقاصد شریعت غایاتی است که شریعت با هدف تحقق آنها وضع شده است و برای حجاب و عفاف شرعی نیز در آیات و روایات و نظرات فقها مقاصدی بیان شده است. بررسی این مقاصد، در تحلیل صحیح قرایت حداقلی از مقوله حجاب موثر است. پژوهش پیش رو با شیوه توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از آیات و روایات و آراء مفسران و فقهای امامیه، حجاب را در فرهنگ قرآن و لغت بررسی کرده و پس از تبیین نظریه حجاب حداقلی و دلایل آن، در پاسخ به سوال مقاصد شریعت در حوزه حجاب و کیفیت تحلیل نظریه حجاب حداقلی بر اساس آن شش مورد از مقاصد شریعت را در حوزه حجاب و ستر شرعی بیان نموده است. حفظ جان آدمی از گرما و سرما، حفظ نسل و سلامت خانواده و جامعه، پیشگیری از فساد و فتنه، کسب تقوا و تطهیر قلوب، تکمیل زیبایی آفرینش انسان و جلوگیری از آزار و اذیت و فراهم نمودن امکان حضور زنان در جامعه برخی از این مقاصد هستند. با توجه به بررسیهای صورت گرفته علاوه بر ناقص بودن ادله قایلین به نظریه حجاب حداقلی، مقاصد شریعت در حوزه حجاب و عفاف نیز با حجاب حداقلی منافات دارد.
    کلیدواژگان: مقاصد شریعت، حجاب شرعی، مقاصد حجاب، حجاب حداقلی
  • سید ابوالقاسم نقیبی، افتخار دانش پور، اکرم محمدی ارانی* صفحات 227-255
    قاعده تعارض اصل و ظاهر در شریعت اسلامی از اهمیت بسیاری برخوردار است. از موارد کاربرد این قاعده در امر دادرسی است. مطابق قاعده «البینه علی المدعی و الیمین علی من انکر» اثبات دعوا بر عهده مدعی است. یکی از معیارهای تشخیص مدعی و منکر توجه به اصل و ظاهر است. مدعی کسی است که قولش مخالف اصل و ظاهر باشد. در فروضی که اصل بیان کننده یک مطلب و ظاهر مبین مطلب مخالف آن باشد، مسیله تعارض اصل و ظاهر مطرح می شود. ظاهر اگر از ادله مشهور شرعیه و امارات منصوب از سوی شارع باشد مانند خبر واحد، شهادت، اقرار و امثال آن، در تقدم این نوع ظاهر بر اصل تردیدی وجود ندارد، اما اگر ظاهر مستفاد از قراین، عرف و عادت، غلبه و شیوع و امثال آنها باشد، بین فقها در تقدم ظاهر یا اصل اختلاف وجود دارد. اصل نیز بنا بر وجه قطع یا رجحان در همه احتمالات صرف (بدون دلیل) و ظواهر مستند به اسباب واهی که اعتباری درباره آنها مشاهده نشده است، بر ظاهر مقدم داشته می شود؛ هم چنین اگر اصل با احتمال مستند به سبب ضعیفی در تعارض باشد، بر ظاهر مقدم است. غیر از موارد مذکور، زمانی که دو طرف نزاع در نزد مجتهد مساوی باشند، دیدگاه ها و نظریات، گاهی بین مذاهب مختلف و گاهی بین علمای یک مذهب در ترجیح اصل یا ظاهر متعدد می گردد.
    کلیدواژگان: اصل، ظاهر، تعارض اصل و ظاهر، فقه امامیه، فقه اهل سنت
  • فاطمه رجایی*، سید جواد خاتمی، سید محسن آزیز، زهرا شم آبادی صفحات 257-274
    شهادت یکی از مهم ترین ادله اثبات دعوی است؛ به گونه ای که از واجبات کفایی شمرده شده است. براساس اظهارات شاهد حکم صادر می شود و اجرای حکم آثار فراوانی را به دنبال دارد. در صورت رجوع شاهد از شهادت یا اثبات کذب وی، زیانهای وارده به مشهودعلیه باید جبران شود. قواعد مسیولیت مدنی راه را برای جبران این خسارات هموار می کند. در این پژوهش به علت اهمیت فقه تطبیقی که موجب تقریب مذاهب و اصلاح پیش داوریهای مغرضانه می شود، عوامل ایجاد مسیولیت مدنی شاهد در فقه امامیه و حنفیه بررسی شده و اشتراکات و افتراقات موجود بین آن دو استخراج شده است. آراء فقهای دو مذهب در بسیاری از موارد مانند عدم نقض حکم صادره پس از رجوع شاهد از شهادت در امور مالی شبیه به هم است. اختلافات بسیار کمی مانند عدم مسیولیت برای رجوع شاهد در وصیت در فقه حنفی و وجود مسیولیت در فقه شیعه و عدم مسیولیت شاهد در رجوع از شهادت قبل از صدور حکم در فقه شیعه و وجود مسیولیت در فقه حنفی و... وجود دارد که در مقاله به آنها اشاره می شود.
    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، جبران خسارت، رجوع از شهادت، شهادت زور، مسئولیت شاهد
  • مهدی قلی پور خانقاهی، سید مهدی صالحی*، محمدحسن جوادی صفحات 275-297
    موضوع این مقاله بررسی مستندات فقهایی است که قایل بر این هستند که برای احراز و اثبات عدالت شهود، صرف ایجاد ظن نسبت به آن کفایت می کند. در واقع مسیله اصلی تحقیق آن است که دلایل کفایت مطلق ظن به عدالت شاهد به دلیل عدم ظهور فسق او بررسی شود. مطابق با این نظر، ملکه عدالت در واقع همان عدم ظهور فسق و مسلمان بودن است. این تعریف نظر بعضی از علمای امامیه بوده و برخی از فقهای اهل سنت و از جمله حنفیان و نیز برخی از فقهای مالکی مذهب چنین دیدگاهی دارند. به نظر این گروه اصل این است که افراد در حالت سلامت روحی و اخلاقی و ملکه عدالت اند و فسق و فجور، حالتی عارضی بوده و اثباتش محتاج دلیل است و همین که انسان، مسلمان باشد و فسقی از او ظاهر نشود، متصف به صفت عدالت خواهد بود و در دادگاه هم اگر قاضی ظن نسبت به فسق شاهد به دست نیاورد احراز ظنی عدالت وی از سوی قاضی کافی است. با این اوصاف فرد عادل، نادرالوجود نخواهد بود و احراز ملکه عدالت امری ساده می شود. لذا نتیجه این تحقیق که با روش توصیفی تحلیلی نگاشته شده آن است که اگر چه عدالت، ملکه نفسانی است ولی در صحنه عمل، حمل بر صحت و سلامت افراد را ایجاب می کند و حسن ظاهر و عدم ظهور فسق یا ظن به عدالت، کاشف از آن بوده و ملاک عدالت شود.
    کلیدواژگان: عدالت، ظن، شهود، فقه مذاهب اسلامی، فسق
|
  • Khadijeh Afshin * Pages 5-43
    The progress and development of human society causes new needs, especially in the field of social issues, the need to meet them while maintaining the purposes of Sharia is accepted by the Sharia, if the expediency is approved. The present study is aimed at answering the basic question that: What is the place of public expediency in the rules of Istislah that result in trans-religious governmental jurisprudence? Research findings show that the expansion of human society requires dealing with emerging issues that are based on the public expediency. Therefore, applying systematic Istislah under the authority of the spirit of Sharia is legal and rational and thus this kind of application of Istislah is from the presumptions of Sunnah or rationality that gives the social rulings based on public expediency a trans-religious character, so although Istislah is an unspecified resource, it is a mechanism generally governed by Sharia. Therefore, some Imami jurisprudents in subjects such as insurance, hoarding and intellectual ownership, and the legislator in  issues like public expediency and emerging legal issues that have a governmental aspect, relying on the public expediency, use Istislah in the form of tradition or reason.
    Keywords: Istislah, governmental jurisprudence, Social, Governmental Issues, Public Expediency, Trans-religious, The spirit of Sharia
  • Zeynab Mousavi Sadat *, Nasrin Karimi, Seyed Mohammad Shafiei Mazandarni Pages 45-68
    Tact of the Guardian Jurist is one of the requirements of the Islamic system, which is issued by the guardian due to emerging issues. The orders and commands issued by the guardian are called “Governmental Rules”. Tact of the Guardian Jurist goes so far that his ruling sometimes leads to change, conversion and even termination of a rule. The present study concluded that the scope of the tact of the guardian jurist from the perspective of jurists of Islamic denominations is wide in proportion to new issues. It should be noted that the ruler and the Islamic government usually issue relatively general and comprehensive rulings to manage the affairs of the society. The issuance and drafting of these rulings are usually accompanied by the titles of legislation or lawmaking. Therefore, the discussion of the right to compose and issue general laws or rulings by the guardian of the Islamic government is the basis for a correct understanding of the relationship between these rulings and the issue of religious legislation. It is necessary to reflect on the various aspects of the Islamic ruling in this sense: The centrality of “Wilayah” or guardianship in the Shiite doctrinal foundations can be considered as the main difference of the Islamic denominations “Shiite jurisprudence and Sunni jurisprudence”.
    Keywords: Tact of the Guardian, Guardian Jurist, Governmental Rule, Changing the Rule
  • Keyoumars Kalantari, Jafar Sadegh Manesh, Rahim Rahimi Milashi * Pages 69-93
    Following the Islamic Revolution and the establishment of the Islamic System in Iran, a new and vast theorization movement was formed for the purpose of defining security in face of new challenges and in line with the execution of Article 4 of the constitution requiring the compliance of all laws with the Islamic jurisprudence in Iran. One of the Religion-based crimes which was introduced in the statutory Military Criminal Code of Iran is Muharibah or those acts considered or being equivalent to Muharibah without any legal criminalization background in this country. Although this offense is an example of Islamic crimes and deserves to be governed by special criminal approaches particularly as a result of its independent religious bases in the public security and the governmental security realms, the governmental domestic security crimes gradually blend with the security offences against people.  Even, under the category of crimes violating domestic and foreign security committed by the armed forces, the said offence was defined for the acts not similar to Muharibah but related to the Baghy (Crime against the security of the Islamic Government). As the concept of Baghy is beyond the jurisprudential scope and its confabulation with Muharibah, this study aims at explaining the nature and conceptualization of this offense and the crime elements, providing a useful scientific finding to make appropriate criminal policy for punishing those committing crimes against the domestic and foreign security of the government.
    Keywords: expediency, Muharibah, Equivalent to Muharibah, Baghy, Intent to Overthrow Government
  • Seyed Ali Hashemi Khanabbasi *, Morteza Aghaei Pages 95-114

    Adultery (zina) and sodomy (lawat), as the reason of musahirat, may cause prohibition of Islamic matrimony. In this research, the sayings of the jurisprudents of the Five Islamic Schools concerning the effect of adultery and sodomy on the prohibition of the marriage are studied in a descriptive-analytical and comparative method. There is a consensus among the Five Islamic Schools about the fact that adultery subsequent the lawful marriage causes no prohibition of the marriage of man and wife, since «الحرام لایفسد الحلال» meaning an unlawful act does not make a preceding permitted act unlawful, while there is no consensus about the adultery preceding the lawful marriage. Some Imami jurists, and Hanafi and Hanbali jurists believe that there is prohibition in this case. Some other Imami jurists, and Maliki and Shafi‘i jurists consider the marriage of adulterer to adulteress’ mother or sister permitted. Studying the sayings and evidences of the parties show that the second idea is rejected. According to the sayings of Imami jurists concerning sodomy, the sodomite is not permitted to marry mother, sister and daughter of the sodomized, but the sodomized person is permitted to marry mother, sister and daughter of the sodomite. Hanbalis consider sodomy like adultery in this case and believe in prohibition of marriage due to sodomy. Other jurists believe that sodomy causes no prohibition.

    Keywords: prohibition, matrimony, Adultery, Sodomy, the Five Islamic Schools
  • Morteza Chitsazian, Zahra Khorsandi * Pages 115-134
    Digital currency is a new term that requires careful study in all aspects especially from the perspective of Islamic jurisprudence. Digital currency is a virtual currency that can be used to transfer large amounts of money internationally and in a shorter period of time than banking transactions. The place of transactions with these currencies is the Internet and it is done without the need for formalities and approval of governments, because basically the purpose of creating these currencies is making transactions without government supervision and intervention. In this article, we seek to answer these questions: “What is the nature of digital currency?” and “What effects does it have on cyberspace transactions from a jurisprudential point of view?” We came to the conclusion that some Shia and Sunni jurists have commented as in favor and others as opposed. Proponents have cited to principles such as the Principle of Authenticity (Sihha) and the Principle of Permissibility (Ibaha). Digital currencies have a financial value and are considered money. The approval or disapproval of governments does not affect the monetary identity of these currencies. Digital currencies have undeniable advantages that the evolution of their structure and the way of using them, can lead to the legal legitimacy of using them. Otherwise, the Rule of Prohibition of Detriment (La Dharar) and the Rule of Denying the Domination of Unbelievers over Believers (Nafy Sabil) surpasses the other proposed jurisprudential rules about the digital currencies and stand against their legitimacy and finally it turns their legitimacy into illegitimacy.
    Keywords: Digital currency, bitcoin, Money, object, Comparative Jurisprudence, Property
  • Seyed Mohammad Samimi *, Mohammad Sadeghi Pages 135-159
    Turning the Long-Term Debt (Dayn Mu’ajjal) to Current Debt or Due Debt (Dayn Hal) is one of the important jurisprudential and legal issues that can be cited as several examples, including; the debt of the deceased, the debt of the guarantors and the debt of the bankrupt businessman. This article has a comparative study of the effect of the bankruptcy on the Current Debts or Due Debts of a bankrupt trading company from the perspective of the Imamis and Hanafis and the Commercial Codes of Iran and Afghanistan. The results of this study showed that there is disagreement between jurisprudents and lawyers about the Current Debts or Due Debts of a bankrupt businessman. According to the Commercial Codes of Iran and Afghanistan, with the issuance of a bankruptcy by the competent court, the debts of the bankrupt trading company will be turned into current debts. However, well-known Imami and Hanafi jurists oppose turning the debts of the bankrupt to current debts and consider it contrary to jurisprudential standards. By examining the arguments of those who agree and those who disagree, the author believes that turning the debts of a bankrupt businessman and corporation to current debts is appropriate to the rule of justice and equality and is more consistent with the realities of life today and the way of business.
    Keywords: Bankruptcy, Business Company, Legal Personality, Long-term Debts
  • Hossein Khanlari Bahnamiri * Pages 161-182
    The Pre-emption Right is a financial right and one of the characteristics of a financial right is the ability to transfer this right. However, in preemption, the situation is a little different, because most jurisprudents and lawyers, due to the specific nature of the preemption right and referring to the basis of legislating the preemption right, which is avoidance of detriment, consider it non-transferable voluntarily. The present study shows that the study of the voluntary transferability ability of the preemption right, on one hand, requires the interpretation of avoidance of detriment as the basis of the preemption right; Because depending on interpretation of avoidance of detriment as avoidance of partnership or avoidance of a new partner, it will not be ineffective in its transferability; and on the other hand, requires examining whether the preemption right is for or against the Rule of Ownership and the Rule of Prohibition of Detriment (La Dharar). The approach of the present study is that accepting the Preemption as a right, which is considered a common point with Option, leads to support the rule of domination (Taslit) and accepting the theory of voluntary transferability of the preemption right, and on the other hand, paying attention to the basis of the preemption right, i.e., avoidance of detriment as avoidance of a new partner, reinforces the above-mentioned view.
    Keywords: Preemption Right, Avoidance of Detriment, Transferability, Avoidance of a New Partner, the Rule of Domination
  • Ahmad Rezvanimofrad *, Rasool Makhsoosi Pages 183-206
    The law of contracts is the law of expectations; expectations which are the content of the secondary confirmation of the two parties to the contract, as interpreted by Usuli scholars. These expectations have different dimensions. One dimension is concerned with the location of fulfillment of the contract obligations. The question is how the parties’ expectations about the location of fulfillment of obligations can be met. Undoubtedly, if the location is determined by the two parties and assuming that recognizing the location of fulfillment of obligations is not problematic according to the tradition, the judge shall have no problem in interpretation of the contract. The problem appears when the judge cannot determine the location by discovering the intention of the two parties or cannot determine the exact position in the tradition. In the latter case, which has been less comparatively examined, as is concern of the present study, there is no agreement between the religious scholars and the lawyers. The well-known Imami religious scholars and Iranian lawyers consider the place of execution of the contract as the location of contract while the religious scholars of the four Sunni religious sects consider the status of bought/sold goods and the place of their submission as the location of the contract. Egyptian lawyers believe that if the issue of obligation is specific by nature, the location of fulfillment of obligations, when there is no agreement or any other rule, must be the same place in which the subject of the contract is available to be delivered on the due date. In other obligations, location of fulfillment of obligations is the place of residence of the obligated party when fulfilling his/her commitment. When the obligation is concerned with a business, the center of operation is the obligated party. It seems that in determining the location of execution of a contract, the intended place is of priority and in the case of doubts about the additional obligations, the principle of innocence (Bira’at) shall prevail.
    Keywords: Obligation, Execution of Obligation, Place of Execution, Place of Binding the Contract
  • Mahdi Shooshtari *, Mohammad Reza Mahmoudi, Ali Baghchegi Pages 207-225
    Sharia rules are characterized by their purposes, as verses and narrations have been laid out for religious Hijab and chastity-related purposes. A review of these purposes could greatly contribute to the correct impression of the minimal Hijab theory. This article uses a descriptive-analytical approach to utilize verses, narrations, and Imami scholars’ views to investigate the concept of Hijab in the Quranic culture and lexicology. It seeks to explain the minimal Hijab theory and its reasons to answer the Purposes of Sharia of Hijab and to analyze its quality in consistency with the six purposes laid out by the Sharia within the framework of Hijab. The six cases include protecting the human life from heat and cold, preserving the generation and the family and community context, preventing corruption and fitna, achieving piety and purification of hearts, completing aesthetics of human creation and preventing harassment, and helping women participate in the society. Thus, the reasons raised by the minimal Hijab theory proponents are incomplete and Purposes of Sharia within the framework of Hijab and chastity contradict the minimal Hijab theory.
    Keywords: Purposes of Sharia, Religious Hijab, Purposes of Hijab, Minimal Hijab
  • Seyed Abulqasim Naqibi, Eftekhar Daneshpour, Akram Mohammadi Arani * Pages 227-255
    In Islamic Sharia, the rule of conflict between principal and prima facie is of high importance. An application of this rule is in trials. Based on the rule of “burden of proof rests upon claimant, and the oath upon who denies”, the burden of proof thus rests on the plaintiff. One of the criteria to distinguish between the claimant and the denier is through paying attention to the principal and prima facie. A claimant is one whose word is against the principal and prima facie. In presumptions where the principal is expressive of a topic and the prima facie is indicative of a topic against the former, the conflict between principal and prima facie arises. If the prima facie is one of the famous proofs of Islamic law and a circumstance passed by the legislator such as a tradition with a single narrator, testimony, confession and the like, there is no doubt about the priority of the prima facie over the principal; however, if the prima facie is derived from indications, customs, preponderance and prevalence and the like, there will be disagreement among jurisprudents as to whether the prima facie takes priority or the principal. Based on the aspect of certainty or the preference in all sheer probabilities (without any evidence) and apparent meanings relying on unfounded causes which are of doubtful validity, the principal is given priority over the prima facie. Even if the principal is in conflict with a probability with weak evidence, it takes priority over the prima facie again. In addition to the cases mentioned above, when both sides of a dispute are regarded as equal by a mujtahid, opinions and views will differ sometimes among different denominations and sometimes among scholars of one denomination on the priority of the principal or prima facie.
    Keywords: Principal, Prima Facie, Conflict between Principal, Prima Facie, Imami Jurisprudence, Sunni jurisprudence
  • Fatemeh Rajaei *, Seyed Javad Khatami, Seyed Mohsen Aziz, Zahra Sham Abadi Pages 257-274
    Testimony is one of the most important proofs for substantiating an argument to the extent that is considered as a collective obligation. This is because the court judgment is issued on the basis of witness remarks which might have various consequences. If the witness denies his remarks or his remarks are proved to be false, the losses of the one suffering from his witness should be covered. The rules and regulations governing civil liability have provided a good ground for covering these losses. The present study, owing to the importance of comparative jurisprudence which improves the relationships of Islamic denominations and modifies biased prejudices, investigates the factors affecting civil liabilities of witnesses and the similarities and differences between Imami and Hanafi jurisprudence in this regard. The verdicts of jurisprudents of denominations in many issues are similar, such as preserving the verdicts issued by court after withdrawing the testimony by the witness in financial affairs. There are some slight differences between Imami and Hanafi jurisprudence in terms of the lack of responsibility of the witness in Hanafi jurisprudence and the responsibility of the witness in Imami jurisprudence as well as the lack of responsibility of witness in the case of withdrawing the testimony before the court issues a verdict in Shiite jurisprudence and the responsibility of the witness in this case in Hanafi jurisprudence.
    Keywords: Civil Liability, Covering Losses, Withdrawing the Testimony, Forced Testimony, Witness Responsibility
  • Mahdi Gholipoor Khanghahi, Seyed Mahdi Salehi *, Mohammad Hassan Javadi Pages 275-297
    The subject of this article is the study of the evidences of jurists who believe that the mere conjecture is sufficient to verify and prove the justice of witnesses. In fact, the main issue of the research is to examine the reasons for the absolute adequacy of conjecture about justice of the witness due to the lack of manifestation of his immorality. According to this view, the criteria for justice is in fact the lack of manifest immorality and being a Muslim. This definition is the opinion of some Imami scholars, and some Sunni jurists, including the Hanafis, as well as some Maliki jurists, have such a view. According to this group, the principle is that people are in a state of mental and moral health and have the criteria of justice, and immorality is a temporary condition and its proof needs evidence, and as soon as a person is a Muslim and no immorality appears in him, he is characterized by the attribute of justice, and in court, if the judge does not suspect the witness of immorality, it is sufficient for the judge to verify his justice. With these descriptions, a just person will not be rare, and it will be easy to verify the criteria of justice. Therefore, the result of this research, which has been conducted through a descriptive-analytical method, is that although justice is an innate attribute, but in reality, it is necessary to verify the morality of people and the good appearance and the lack of manifest immorality or conjectural verification of justice are the criteria for justice.
    Keywords: Justice, conjecture, witnesses, jurisprudence of Islamic Denominations, Immorality