فهرست مطالب

مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی - پیاپی 20 (زمستان 1400)

مجله مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی
پیاپی 20 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی چپردار*، علیرضا ایرج پور، علی داوری، سید علیرضا صالحی صفحات 7-36

    در محیط رقابتی و پویای کنونی، سازمان ها به منظور افزایش توانمندی های کارآفرینانه جهت حفظ رشد و سودآوری به شدت به کارآفرینی سازمانی نیاز دارند و این موضوع تنها در سایه تبادل ایده های نوآورانه و بازنمودن مرزهای سازمانی امکان پذیر است. اما تاکنون هیچ الگوی منسجمی در مورد کارآفرینی سازمانی در بانکداری ایران ارایه نشده است؛ بنابراین، هدف تحقیق حاضر ارایه الگوی کارآفرینی سازمانی در بانکداری ایران، شناسایی شرایط و عواملی است که در کارآفرینی سازمانی باید موردتوجه قرار گیرند. جامعه آماری شامل متخصصان تجربی و نظری در این حوزه است. روش جمع آوری داده ها، مصاحبه عمیق با 18 نفر از خبرگان فعال در حوزه بانکداری بوده و نمونه گیری به روش هدفمند انجام شده است. تحلیل داده ها  با استفاده از نرم افزار مکس کیو داو در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شده است. بعد از کدگذاری باز، مقوله ها و مفاهیم استخراج شده اند. از اطلاعات گردآوری شده براساس فرایند نظریه داده بنیاد 65 کدباز، 19مفهوم و6مقوله استخراج شد. نتایج نشان داد که در مرحله کدگذاری محوری کارآفرینی سازمانی به عنوان مقوله اصلی در نظر گرفته شده و شرایط علی (قابلیت های کارآفرینی سازمانی، قابلیت های نوآوری راهبردی، قابلیت های کارآفرینی راهبردی)، عوامل زمینه ای (ساختاری، محیطی، رفتاری)، عوامل مداخله گر، راهبردها (راهبرد نوآوری، ایتلاف، شبکه سازی، رشد) و پیامدها (بازار، مشتریان، اقتصادی، فناوری) طراحی شده است. درجمع بندی کلی، الگوی کارآفرینی سازمانی در بانکداری در قالب مدل پارادایمی بر مبنای نظریه داده بنیاد، ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، بانکداری ایران، نظریه داده بنیاد
  • محمدعلی سرلک، مصطفی عابدی اردکانی*، حسن درویش، حسن فراتی صفحات 37-58

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخص های توسعه شایستگی کارکنان در کانون ارزیابی و توسعه در دستگاه های وابسته به قوه قضاییه در استان یزد انجام شد. این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی و با هدف کاربردی بوده و به‎ صورت آمیخته (کیفی و کمی) انجام گردیده است. ابتدا با بررسی ادبیات در زمینه موضوع پژوهش و سپس با روش دلفی، شاخص های توسعه شایستگی کارکنان در راستای ایجاد کانون ارزیابی و توسعه شناسایی و در گام بعد، با استفاده از الگو سازی ساختاری تفسیری، روابط بین ابعاد و شاخص ها تعیین و مورد تحلیل قرار گرفته است. براساس ادبیات تحقیق و روش دلفی،  7 بعد و 32 شاخص شناسایی شد. ابعاد اصلی عبارت از: عوامل ساختاری، زمینه ای، رفتاری و عوامل مربوط به ویژگی های ارزیاب ها، شاخص های شایستگی، ویژگی های ارزیابی شوندگان و ابزار های سنجش شایستگی است. نتایج نشان می دهد در سطح‎بندی الگو، ابزارهای سنجش شایستگی در سطح اول و به‎عنوان متغیر وابسته و عوامل ساختاری در سطح ششم به ‎عنوان متغیر مستقل شناسایی شد. پیشنهاد می‎شود بهسازی عوامل ساختاری که مبنای الگو به‎ شمار می‎آید در اولویت قرار گیرند و مطابق شاخص های تعیین شده، ابزارهای سنجش، تدوین و در راستای توسعه کارکنان و مدیران به کارگیری شود.

    کلیدواژگان: الگو شایستگی، توسعه شایستگی، کانون ارزیابی و توسعه، الگو سازی ساختاری تفسیری
  • سید علی حسینی*، حسین ابراهیمی مقدم، حسن احدی صفحات 59-80

    بررسی اختلالات روانی شایع در گرایش یافتگان به فرقه ها و توجه به این اختلالات در برنامه ریزی های بازپروری و اصلاح و تربیت و همچنین پیشگیری از گرایش به این فرقه ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقطعی است که در آن 113 نفر از گرایش یافتگان به فرقه ها انتخاب شدند و در نهایت 100 نفر به پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و فرم کوتاه پرسشنامه چند وجهی شخصیت مینه سوتا پاسخ دادند. تفسیر نیمرخ افراد به دو روش بالاترین برافراشتگی و نمرات T بالاتر از 65 صورت گرفته است. طبق یافته های این پژوهش 77% از گرایش یافتگان به فرقه ها حداقل دارای یک نوع مقیاس بر افراشتگی بودند. بر اساس نمرات T بالاتر از  65 نیز به ترتیب اختلالات افسردگی، خود بیمار انگاری و هیستری رایج ترین اختلالات در بین گرایش یافتگان به فرقه ها بود. بر اساس نتایج به دست آمده مدلی جهت کاهش فرقه گرایی ارایه شد که با استفاده از تکنیک دلفی فازی روایی سنجی بوده است. نتایج کلی این پژوهش حاکی از موثر بودن راهبردهای راه اندازی کلینیک های فرقه درمانی، برنامه های بازپروری از طریق سازمان زندان ها و کانون های اصلاح و تربیت و همچنین برنامه های آموزش عمومی، در کاهش فرقه گرایی بود.

    کلیدواژگان: اختلالات روانی، امنیت فرهنگی، مقیاس بالینی، فرقه گرایی
  • علی طیبی رهنی، یوسف محمدی مقدم، زهرا علیپور درویشی صفحات 115-140

    توجه به منابع انسانی و توسعه و توانمندسازی آن که ارزشمندترین سرمایه سازمانی به شمار می آید و محور توانایی و دانش افزایی در کلاس جهانی است، موید این واقعیت است که انسان به عنوان شریک تعیین کننده و موثر در سازمان ها، مورد توجه قرار گرفته و توسعه منابع انسانی، موجب توسعه سازمان است. حال با توجه به اینکه منابع انسانی شایسته ، مزیت رقابتی هر سازمانی به شمار می آید و واحد منابع انسانی در رشد و نمو این مزیت نقش اساسی دارد، شریک راهبردی شدن منابع انسانی بیشتر مورد توجه قرار گرفته شده است. به خصوص برای دانشگاه مرتبط با علوم نظامی که عمدتا دانشجویان آنها در راستای سیاست های حوزه ماموریت دانشگاه، پژوهش می کنند، مسئله راهبرد و توسعه منابع انسانی اهمیت دو چندان دارد. هدف این مقاله شناسایی مولفه های شریک راهبردی شدن منابع انسانی برای دانشگاه آزاد تهران شمال به عنوان قطب پدافند غیرعامل، با رویکرد دلفی است. در این راستا با مطالعه جامع ادبیات موضوع، مولفه های شریک راهبردی شدن منابع انسانی شناسایی شده و برای بومی سازی آنها از رویکرد دلفی استفاده شده است تا توافق خبرگان در مورد شاخص ها مبنای تصمیم گیری باشد. در این راستا 27 شاخص پر تکرار از مرور ادبیات و مدنظر خبرگان شناسایی شد و با استفاده از  نظر 23 خبره و طی 3 دور انجام فرآیند دلفی، 15 معیار نهایی جهت شریک راهبردی شدن منابع انسانی احصا شد.

    کلیدواژگان: شریک راهبردی شدن منابع انسانی، رویکرد دلفی
  • علی لعل بار، محسن حسنی * صفحات 141-162

    مدیران عالی به دلیل دسترسی به اطلاعات درونی و محرمانه شرکت، انتظار می رود دارای درک بیشتری از کسب و کارشان باشند که این امر موجب می شود آنها برآوردها و قضاوت های بهتری را انجام دهند. بنابراین، موضوع اصلی این تحقیق، بررسی تاثیر توانایی مدیریتی بر گزارشگری متقلبانه است. همچنین، نقش ارتباطات سیاسی بر تاثیر توانایی مدیریتی در گزارشگری متقلبانه مورد بررسی قرار خواهدگرفت. برای این منظور، نمونه ای متشکل از 95 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1388 تا 1397 مورد بررسی قرار گرفت. تحقیق حاضر از منظر هدف، توصیفی ، از منظر راهبرد پژوهش، کمی ، از منظر رویکرد، تجربی و از منظر راهکار، میدانی و کتابخانه ای است. برای آزمون فرضیه ها، از رگرسیون لجستیک استفاده شده است. نتایج آزمون های انجام شده نشان می دهد رابطه توانایی مدیریتی شرکت ها و گزارشگری متقلبانه معکوس است. همچنین ارتباطات سیاسی نتوانست در سطح معناداری بر رابطه بین توانایی مدیریتی و گزارشگری متقلبانه تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: توانایی مدیریتی، گزارشگری متقلبانه، ارتباطات سیاسی
  • عظیم علیزاده صفحات 163-188

    سازمان های متولی حوزه امنیتی اعم از امنیت ساختار حاکمیت و ارکان آن، امنیت عمومی و امنیت اجتماعی، علاوه بر توانایی مدیریت تغییرات تدریجی، باید بتوانند گسستگی ها را به سرعت تشخیص دهند و تغییرات جهشی را مدیریت کنند. تحولات حوزه امنیت داخلی در سال های گذشته در شناسایی تحولات و تهدیدات محیطی، نمایانگر نیازمندی های بیش از پیش این حوزه به آینده نگاری راهبردی است. در این پژوهش از روش های کمی و کیفی (آمیخته اکتشافی، با  مرور نظام مند منابع آینده نگاری راهبردی امنیت داخلی و انجام مصاحبه های عمیق با 14 نفر از صاحب نظران و خبرگان، ابعاد و مولفه ها و زیرمولفه های الگو استخراج و به اعتباریابی  عناصر و تعیین اهمیت آنها به کمک میانگین رتبه ای و معادلات ساختاری با اخذ نظرات 42  نفر از خبرگان پرداخته شده است. میزان آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تحقیق به ترتیب معادل 824/. و 828/. است.در یافته های تحقیق به ارایه زیرمولفه های الگوی آینده نگاری راهبردی امنیت داخلی در قالب مولفه های تعیین ارکان جهت ساز، تعیین قلمرو، داده آوری، توصیف، توسعه تصمیم، راهبردپردازی، سیاست گذاری، مدیریت نوآوری، طرح راهبردی و مدیریت تغییر پرداخته شد. تدوین راهبردهای پابرجا بر اساس سناریوهای محتمل و تدوین راهبردهای موردی و منعطف مبتنی بر سناریوهای شگفتی ساز، نوآوری الگوی ارایه شده است که می تواند طرحریزان را در مواجهه و رویارویی با تغییرات محیط پویا و دارای عدم قطعیت آماده کند. نشانگرها می توانند نقش اساسی در تعیین نقطه عزیمت برای رویارویی با سناریوی محتمل و مرجح باشند.

    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، امنیت داخلی، الگو
  • احمد بیطرف*، حسین عیسایی، مصطفی ایزدی، علی مبینی دهکردی، مهدی غضنفری صفحات 189-226

    امروزه، تغییرات سریع و متنوع محیطی بر تمام سازمان ها به ویژه سازمان های دفاعی چیره شده و بنابر این، مدیران در چنین محیط هایی، علاوه بر تلاش مداوم برای هدایت سازمان در خلال این تحولات، نیازمند مقایسه مداوم وضع موجود با وضع مطلوب با استفاده از ابزارهای مرسوم از جمله کنترل راهبردی هستند. مقاله حاضر، تحقیقی است که در خصوص طراحی و تبیین الگوی کنترل راهبردی آمادوپشتیبانی یک سازمان دفاعی در شرایط ثبات و بحران انجام شده است.این تحقیق از لحاظ گردآوری مبانی نظری و پیشینه ها، کتابخانه ای و از نظر گردآوری داده ها، میدانی است. با توجه به نوع تحقیق، از یک سو جهت گیری توسعه ای و از طرف دیگر دارای جهت گیری کاربردی است. ابزار گردآوری داده ها، مستندات، الگوهای کنترل راهبردی و مصاحبه های نیمه ساختارمند و عمیق است. این پژوهش از نظر افق زمانی، تک مقطعی بوده و جامعه و نمونه آماری آن را اساتید، مدیران و کارشناسان آمادی در سازمان دفاعی مورد مطالعه تشکیل می دهند. در این راستا، با مطالعات و مصاحبه های انجام شده و با مشارکت گروه کانونی، ابعاد، مولفه و شاخص های الگو احصاء و در قالب پرسشنامه و نظرات 48 نفر از متخصصان و با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و آزمون های دیگر، روایی و پایایی عوامل و اولویت آنها بررسی شد. الگوی نهایی شامل چهار نوع کنترل راهبردی تدریجی ماموریت گرا، تدریجی فرآیندگرا، بنیادی انعطاف گرا، و بنیادی انسان گرا بوده که هر یک نیز دارای مولفه و شاخص هایی در وضعیت ثبات و بحران هستند.

    کلیدواژگان: کنترل راهبردی، آمادوپشتیبانی، دفاعی، ثبات، بحران
  • بقراط رشوند، علیرضا چناری، خدیجه ابوالمعالی صفحات 227-256

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر توسعه مدیران در سازمان صنایع دفاع انجام گرفته است. روش پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر زمینه یابی متغیرها، پیمایشی- اکتشافی و از نوع پژوهش آمیخته است. در بخش کیفی، با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 نفر از خبرگان داده ها گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام پذیرفت که در آن، 679 کد مفهوم اولیه، 216 مفهوم و 23 مقوله الگو استخراج شد و به منظور سنجش روایی و پایایی کدگذاری ها از روش اعتباریابی مشارکت کنندگان استفاده شد. در بخش کمی، با جامعه آماری 750 نفر و نمونه آماری (با استفاده از فرمول کوکران) 275 نفر مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده‏ها در مرحله کمی، پرسشنامه‏ای پژوهشگر ساخته با 93 گویه طراحی شد؛ روایی پرسشنامه با استفاده ازنظر خبرگان تایید و پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ 78/0 محاسبه شد. درنهایت بر اساس ابعاد احصاء شده، الگوی موردنظر با نگاه بر الگوی پارادایمیک اشتراوس و کوربین ارایه شد و مهم ترین عوامل موثر بر توسعه مدیران شامل: مشارکت و تعهد مدیران، قوانین و اسناد بالادستی، رهبری، منابع و امکانات، فرهنگ سازمانی، عوامل انگیزشی، راهبردهای کسب وکار، محیط یادگیری و توسعه، انتخاب مدیران، نظام های سازمانی پشتیبان شناسایی شدند که مشارکت و تعهد مدیران بالاترین رتبه و نظام های پشتیبان کمترین رتبه را کسب کرده اند.

    کلیدواژگان: مدیران، توسعه، عوامل اثرگذار، نظریه داده بنیاد
  • مهدی فتحی مقدم، یوسف محمدی مقدم*، ندا نفری، نادر شیخ الاسلامی کندلوسی صفحات 257-286

    یکی از عوامل ارتقای کیفی و پیشرفت هر سازمان، همسویی میان راهبردهای منابع انسانی و سازمانی است؛ زیرا منابع انسانی مهم ترین سرمایه ی یک سازمان به شمار می رود. راهبرد های ترسیم شده در سازمان توسط نیروی انسانی تدوین می شود؛ بنابراین ضرورت دارد اقدامات انجام گرفته توسط منابع انسانی با اهداف سازمان هم راستا باشد. همسوسازی به سازمان کمک می کند که از منابع اثربخش تر بهره گیرد و درنتیجه، هزینه های خود را کاهش داده و سرعت خود را در بهره برداری از فرصت های محیطی افزایش دهد. بانک ها نیز یکی از مهم ترین سازمان هایی هستند که رشد و ارتقای کیفی آنها می تواند تاثیر مثبتی بر ارایه ی خدمات اجتماعی داشته باشد. این پژوهش با استفاده از روش داده بنیاد و باهدف بررسی و تحلیل ارتباط عوامل ایجادکننده ی همسویی میان راهبرد منابع انسانی و منابع سازمانی انجام شده است. جامعه ی آماری این تحقیق شامل 15 نفر از کارشناسانی بود که حداقل 2 سال در اداره منابع انسانی بانک رفاه در حوزه منابع انسانی سابقه کار داشتند و نیز سمت مدیریتی (مدیریت عالی، میانی، اجرایی) را تجربه کرده و دارای تحصیلات حداقل فوق لیسانس بودند. نتایج پژوهش نشان داد که مهم ترین عوامل موثر بر همسوسازی منابع انسانی و منابع سازمانی عبارتند از متغیرهای علی، شامل: ایجاد محیط مناسب کار، روحیه مدیران، امنیت روانی کارکنان، حمایت سازمان از نیروها، اخلاق مداری، ارتقای کیفی نیروهای جذب شده، شایسته سالاری، رفع نواقص سازمان و رضایت کارکنان؛ شرایط زمینه ای، شامل: رشد اخلاقی کارکنان، توجه به رفاه کارکنان، تامین اعتبار،حذف هزینه های اضافی، برنامه ریزی منسجم در جهت اهداف سازمان، شناخت موانع رشد و ارتقای فناوری سازمان؛ شرایط مداخله گر، شامل: تبعیض میان کارکنان، سلایق مدیریتی و محدودیت در ارایه پیشنهادها و انتقادها.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، منابع سازمانی، همسوسازی، بانک رفاه
|
  • Ali Chapardar*, Alireza Airajpour, Ali Davari, Seyed Alireza Salehi Pages 7-36

    In today's competitive and dynamic environment, organizations desperately need to increase their entrepreneurial capabilities to maintain growth and profitability in corporate entrepreneurship, and this is only possible through the exchange of innovative ideas and the opening of organizational boundaries; Therefore, the aim of this study is to provide a model of corporate entrepreneurship in the banking of the Islamic Republic of Iran, to identify the conditions and factors that should be considered in corporate entrepreneurship. The statistical population included experimental and theoretical experts in this field. The data collection method was in-depth interviews with 18 experts active in the field of banking and sampling was done in a targeted manner. Data analysis was performed using Maxqda software in three stages of open, axial and selective coding. After open coding, categories and concepts are extracted. 65 open source, 19 concepts and 6 categories were extracted from the collected information based on the data theory process of the foundation. The results showed that in the phased coding stages of corporate entrepreneurship as the main category and causal conditions (corporate entrepreneurship capabilities, strategic innovation capabilities, and strategic entrepreneurship capabilities), underlying factors (structural, environmental, behavioral), intervention factors, strategies (innovation, coalition, networking, growth strategy) and outcomes (market, customers, economy, technology) are designed. In general, the corporate entrepreneurship model in banking is presented in the form of a paradigm model based on grounded theory.

    Keywords: Corporate Entrepreneurship, the Islamic Republic of Iran Banking, grounded theory
  • Mohammad Ali Sarlak, Mostafa Abedi Ardakani, Hassan Darvish, Hassan Forati Pages 37-58

    The aim of this study was to identify the indicators of staff competency development in the center of evaluation and development in the judiciary affiliated to the judiciary in Yazd province. This research is a descriptive study with applied purpose and has been done in a mixed way (qualitative and quantitative). First, by reviewing the literature on the subject of research and then by Delphi method, indicators of employee competency development in order to create a center for evaluation and development are identified and in the next step, using interpretive structural modeling, relationships between dimensions and indicators are determined and analyzed. Is located. Based on the research literature and Delphi method, 7 dimensions and 32 indicators were identified. The main dimensions are structural factors, contextual factors, behavioral factors, factors related to the characteristics of evaluators, competency indicators, characteristics of those evaluated and competency assessment tools. The results show that in model leveling, competency assessment tools were identified in the first level as a dependent variable and structural factors in the sixth level as an independent variable. It is suggested that the improvement of structural factors that are the basis of the model be given priority and in accordance with the set indicators, measurement tools be developed and used for the development of employees and managers.

    Keywords: competency model, competency development, evaluation, development center, interpretive structural modeling
  • Sayyedali Hosseini, Hossein Ebrahimi Moghadam, Hasan Ahadi Pages 59-80

    It is of special importance to study the common practice among the members of the anti-cultural security sect and the disorders in the vision of rehabilitation and reform, as well as to prevent the tendency towards these sects.The present study was a cross-sectional descriptive sampling method in which 100 members of the country's anti-cultural security sect were selected and answered the demographic information questionnaire and the short form of the Minnesota Multidimensional Personality Questionnaire. The profile of individuals was interpreted in two ways: the highest elevation and T scores above 65. According to the findings of this study, 77% of the members of the anti-cultural security sect had at least one type of scale on the rise. Depression, self-morbidity and hysteria were the most common disorders among members of the anti-cultural security sect, respectively, according to T-scores above 65Based on the obtained results, a model for reducing sectarianism was presented which was validated using fuzzy Delphi technique. The results showed that the strategies of setting up sectarian medical clinics, rehabilitation programs through prisons and correctional centers, as well as public education programs were effective in reducing sectarianism.

    Keywords: Mental disorders, cultural security, clinical scale, sectarianism
  • Ali Tayyebirahani, Yousef Mohammadi Moghadam, Zahra Alipour Darvish Pages 115-140

    Attention to human resources and its development and empowerment, which is considered the most valuable organizational asset and is the center of ability and knowledge enhancement in the world class, confirms the fact that human beings are considered as a decisive and effective partner in organizations and human resource development leads to organizational development. Is. Now, considering that decent human resources are the competitive advantage of any organization, and the human resources unit plays a key role in the development of this advantage. The strategic human resources partner of any organization is very important. The issue of strategy and human resource development is doubly important, especially for military-related universities, where students are mostly researching in line with the university's mission policies. The purpose of this paper is to identify the components of human resources strategic partnering for North Tehran Azad University as a passive defense hub, with the Delphi approach. In this regard, with a comprehensive study of the literature, the components of the strategic partner of human resources have been identified and the Delphi approach has been used to localize them so that the experts' agreement on the indicators is the basis for decision. In this regard, 27 repetitive indicators identified Literature review and expert opinion Using the opinion of 23 experts, it reached 15 final indicators during 3 Delphi rounds.

    Keywords: Human Resources Strategic Partner, Delphi Approach
  • Ali Lal bar, Mohsen Hassani * Pages 141-162

    Top executives are expected to have a better understanding of their business because of access to the company 's insider and confidential information, which will enable them to make better estimates and judgments. The main topic of this research is to examine the effect of managerial ability on fraudulent financial reporting. The role of political connections on the impact of managerial ability on fraudulent financial reporting was also examined. For this purpose, an example of 95 companies of listed companies in Tehran Stock Exchange during the period of 2009 to 2018 was investigated. The present research is descriptive from the point of view of purposefulness, quantitative from the strategic point of view, empirical from the perspective of approach and from the perspective of solution, field and library. To test the hypotheses, logistic regression is used. The results of the tests show that the relationship between managerial capability and fraudulent financial reporting is reversed. Also، political connections failed to significantly affect the relationship between managerial ability and fraudulent financial reporting

    Keywords: managerial ability, fraudulent financial reporting, political connections
  • Azim Alizadeh Pages 163-188

    The homeland securety, in addition to the ability to manage gradual changes, must be able to quickly diagnose the discontinuity and manage a mutation shift by resorting to a defensive strategy. In the past years, the developments in the homeland securety field directed to recognizing the developments and threats of the environment need to strategic foresight by assuring that all activities that need to be taken to determine the goals and ways of achieving them.In the study, mixed- method are used to realize the objectives of the research. based on the systematic literature review of strategic- homeland securety foresight have been used, as well as profound interviews with 12 experts. In the next level, in order to explain the validity and explanation of correlation dimensions and components, sub-components by aid of friedman statistical analysis and partial least squares analysis with confirmatory structural equation (PLS) analysis has been made to confirm the views of 42 experienced experts. Cronbach Alpha and composite reliability of the research are equivalent to 0/824 and 0/828 respectively.The findings of the research, in the viewpoints of the experts including: the three dimensions, nine components and forty sub-components.Formolaion of robast strategy based on possible and preferable scenarios and Formolaion of flexible strategy based on wildcard scenarios based on indicators to face of uncertainty and dynamic environment from the innovations of this research.

    Keywords: Strategic- Foresight, The homeland securety of Islamic Republic of Iran, pattern
  • Ahmad Bitaraf*, Hossein Esaei, Mostafa Izadi, Ali Mobini Dehkordi, Mehdi Ghazanfari Pages 189-226

    Today, rapid and varied environmental changes have prevailed over all organizations, especially defense organizations, and therefore managers in such environments; In addition to constantly trying to guide the organization during these developments, they need to constantly compare the current situation with the desired situation using conventional tools such as strategic control. The present article is a research that has been done on designing and explaining the strategic logistics control model of a defense organization in conditions of stability and crisis.This research is field-based in terms of collecting theoretical foundations and backgrounds, and field-based in terms of collecting data. According to the type of research, on the one hand, it has a developmental orientation and on the other hand, it has an applied orientation. Data collection tools; Documentation, strategic control patterns, and interviews are semi-structured and in-depth. This research is one-piece in terms of time horizon and the population and its statistical sample are professors, managers and logistics experts in the studied defense organization. In this regard, with studies and interviews conducted with the participation of the focus group; Dimensions, components and indicators of the model were counted and in the form of questionnaires and opinions of 48 experts and using confirmatory factor analysis and other tests, the validity and reliability of the factors and their priority were assessed. The final model includes four types of strategic control: mission-oriented, process-oriented gradual, flexible-oriented, and humanistic-fundamental, each of which has components and indicators in a state of stability and crisis.

    Keywords: Strategic control, logistics, defense, stability, Crisis
  • Boghrat Rashvand *, Alireza Chenari, Khadijeh Abolmaali Alhoseini Pages 227-256

    The aim of this study was to identify the factors affecting the development of managers in the Defense Industries Organization. The research method is applied from the point of view of purpose and is exploratory in terms of type. This research was in the framework of a qualitative approach that was conducted using the data theory approach. Data collection tool was a semi-structured interview and in order to collect data using purposive sampling method, 15 organizational experts and experts in the field of management training and development were interviewed using theoretical saturation method. Using MAXQDA software, data analysis was performed in three stages of open coding, axial coding and selective coding.Based on this, 679 primary concept codes, 216 concepts and about 23 model categories were extracted. In order to assess the validity and reliability of the coding, the participants' validation method was used. Finally, based on the calculated dimensions of the model by looking at the paradigmatic model of Strauss and Corbin, including causal factors (business strategies-leadership-stakeholders), intervention factors (management of organizational performance-participation and commitment of managers-resources resources), the central phenomenon (Needs Assessment Resources - Needs Assessment Tools - Education and Development Profile) Underlying Factors (Upstream Laws and Documents - Organizational Culture - Learning Environment) Strategies (Qualification - Competence - Succession - Learning Development) Consequences (Organization Development - Developed Managers) Compiled

    Keywords: Managers, Training, Development, factors affecting Grounded theory
  • Mehdi Fathi Moghaddam, Yousef Mohammadi Moghadam*, Neda Nafari, Nader Sheikholeslami Pages 257-286

    One of the factors for quality improvement and development of any organization is the alignment between human resources strategy and organizational resources because human resources is the most important asset of an organization. Strategies drawn in the organization are developed by human resources, so it is necessary that the actions taken by human resources are in line with the goals of the organization. Alignment helps the organization use more efficient resources, thereby reducing its costs and increasing its speed in exploiting environmental opportunities. Banks are also one of the most important organizations whose growth and quality improvement can have a positive impact on the provision of social services. This research was conducted using grounded theory method with the aim of investigating and analyzing the relationship between the factors that create alignment between human resource strategy and organizational resources. The statistical population of this study included 15 experts who had at least more than 2 years of experience in the human resources department of the Welfare Bank in the field of human resources. The results showed that the most important factors affecting the alignment of human resources and organizational resources are causal variables including creating a suitable work environment, managers' morale, psychological security of employees, organizational support for forces, ethics, improving the quality of recruited forces, meritocracy, elimination Organizational deficiencies and employee satisfaction; Underlying conditions include employee ethics, employee welfare, credit, elimination of additional costs, coherent planning for the organization's goals, recognizing barriers to growth and improving the organization's technology; Intervening conditions include discrimination among employees, managerial tastes, and restrictions on suggestions and criticisms.

    Keywords: Human Resources, organizational resources, alignment, grounded theory