فهرست مطالب

طب دریا - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1401)

مجله طب دریا
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 15، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد ولایت زاده* صفحات 79-87

    میکروپلاستیک ها قطعات کوچکی از زباله های پلاستیکی هستند که در مقیاس جهانی در محیط زیست انباشته شده اند. این زباله ها از انتشار مستقیم ذرات پلاستیکی و همچنین تکه تکه شدن اقلام پلاستیکی بزرگتر ایجاد می شوند. میکروپلاستیک ها در زیستگاه های دریایی از قطب ها تا استوا، از سطح دریا و خط ساحلی تا اعماق دریا پراکنش دارند. آنها توسط طیف وسیعی از موجودات زنده از جمله ماهیان و دوکفه ای های مهم و تجاری بلعیده می شوند. در برخی از جمعیت ها میزان مصرف میکروپلاستیک ها بسیار زیاد است که می تواند اثرات سمی یا فیزیکی مضری داشته باشد. با این حال، درک ما از اهمیت نسبی این اثرات در جمعیت های مختلف بسیار محدود است. به نظر می رسد که مقدار میکروپلاستیک ها در محیط در حال افزایش باشد و این امری اجتناب ناپذیر است، زیرا حتی اگر بتوان از ورود مواد جدید پلاستیک به اقیانوس جلوگیری کرد، تکه تکه شدن اقلام پلاستیکی موجود برای سال های آینده ادامه خواهد داشت. واژه میکروپلاستیک برای یک دهه است که مورد استفاده قرار گرفته، و سوالات زیادی در مورد میزان تاثیرات مضر آنها ایجاد نموده است. راه حل هایی برای کاهش این آلودگی در دسترس است، با این وجود مطالعات زیادی در این زمینه در جریان است. هم افزایی قابل توجهی در طراحی های نوین اقلام پلاستیکی و بازیافت کارآمد آنها در پایان عمر وجود دارد، زیرا جمع آوری زباله برای بازیافت باعث کاهش استفاده از نفت و گاز تجدیدناپذیر مورد استفاده در تولید پلاستیک های جدید می شود و در عین حال انباشت میکروپلاستیک ها را در محیط زیست کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: میکروپلاستیک، اکوسیستم های دریایی، سمیت، زباله های پلاستیکی
  • فاطمه حبیبی، لیلا لطفیان، حجت نیک نام سرابی، محمد نوبخت* صفحات 88-100
    زمینه و هدف

    بیوتروریسم، استفاده عمدی از عوامل بیولوژیک شدیدا بیماری زا شامل انواعی از میکروارگانیسم ها یا سموم بیولوژیک است که عده کثیری از مردم را به کام مرگ می کشد. با آموزش برنامه های خودمراقبتی در مورد بیوتروریسم و عوامل آن می توان تا حدودی از عوارض و عواقب شدید اقدامات بیوتروریستی کاست. در مطالعه حاضر اهمیت و نقش برنامه های خودمراقبتی در حملات بیوتروریسم ترسیم شده است.

    روش ها

    در این مطالعه مروری، جستجوی مقالات مرتبط با برنامه های خودمراقبتی در حملات بیوتروریسم در منابع کتابخانه ای و بانک های اطلاعاتی Google, SID ,Google Scholar , ,Science Direct Civilica و پایگاه اینترنتیCDC  طی سالهای 2015 تا 2020 انجام شد. در جستجوی مقالات؛ از کلمات کلیدی عوامل میکروبی، بیوتروریسم، جنگ بیولوژیک، خودمراقبتی و خودامدادی، بیولومینسانس، نانوسنسور و آشکارساز و آموزش استفاده گردید. مطالعات بدست آمده در راستای اهداف مطالعه، بررسی و ارزیابی نقادانه شد.

    یافته ها

    در جستجوی انجام شده تعداد 186 مقاله بدست آمد. پس از حذف مقالات فاقد متن کامل، 91 مقاله باقی ماند. در مرحله غربالگری با توجه به ارتباط عنوان و خلاصه مقالات تعداد 34 مورد حذف شد. سپس تعداد 23 مقاله بدلیل غیرمعتبر بودن متدولوژی، عدم همخوانی عنوان و متن از مطالعه حذف و در نهایت تعداد 34 مقاله ارزیابی نقادانه شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش موثر آموزش در برنامه های خودمراقبتی برای مقابله با عوامل بیوتروریسم؛ توصیه می شود تا علاوه بر رسانه ملی، این برنامه های آموزشی در سر فصل دروس تمام رشته های دانشگاهی گنجانده شود.

    کلیدواژگان: عوامل میکروبی، بیوتروریسم، جنگ بیولوژیک، خودمراقبتی، آموزش
  • آمنه مرزبان* صفحات 101-107
    زمینه و هدف

    در میان اقشار مختلف، دانشجویان سرمایه انسانی محسوب می شوند که سرنوشت آینده جامعه را در دست دارند و تلاش برای ارتقاء سلامت این گروه، زمینه را برای تحقق یک زندگی پویا و سالم فراهم می آورد. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط نگرش مذهبی با سلامت اجتماعی در دانشجویان دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این مطالعه را 360 نفر از دانشجویان شاغل به تحصیل دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار در سال 1400 بودند. از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد. جمع آوری اطلاعات با تکمیل سه پرسشنامه دموگرافیک، نگرش مذهبی و سلامت اجتماعی انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره نگرش مذهبی و سلامت اجتماعی دانشجویان به ترتیب 9/5±134/7 و 7/7±79/3 بود. بین وضعیت تاهل با سلامت اجتماعی ارتباط آماری معناداری مشاهده شد. همبستگی پیرسون نشان داد که بین دینداری و سلامت اجتماعی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش دانشجویانی که از نگرش مذهبی بالاتری برخوردارند سلامت اجتماعی بهتری دارند. سیاستگذاران بخش سلامت دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار باید توجه و تقویت جاذبه های معنوی و دینی را در برنامه های مراقبت و ارتقاء سلامت اجتماعی دانشجویان بگنجانند.

    کلیدواژگان: نگرش مذهبی، سلامت اجتماعی، دانشجویان، دریانوردی، علوم دریایی
  • پیمان حاتمیان*، احمد سوری، علیرضا کولیوند صفحات 108-114
    زمینه و هدف

    ارتقای سلامت روان در هر یک از دوره های زندگی، کیفیت زندگی را بهبود بخشیده و ثمرات زیادی برای یک جامعه به بار می آورد. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سلامت روان کارکنان ناجا بر اساس مولفه های افکار تکرار شونده منفی انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان نیروی انتظامی (ناجا) استان تهران شاغل به خدمت در سال 1400 بود که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 203 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های افکار تکرار شونده منفی مک اوی و همکاران (2010) و پرسشنامه سلامت روان گلدبرگ (1979) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد که 60 درصد از تغییرات سلامت روان در کارکنان ناجا در شهر تهران توسط مولفه های افکار تکرار شونده منفی پیش بینی می شود. بر این اساس مدل رگرسیونی در سطح معنادار است (0/001>P).

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که مولفه های افکار تکرار شونده منفی قادرند سلامت روان کارکنان ناجا را با تهدید مواجهه سازند. از این رو پیشنهاد می گردد مسیولین ذی صلاح به نقش مخرب چنین عواملی بر سلامت روان کارکنان توجه ویژه ای داشته باشند و برنامه های حمایتی را برای مقابله با آنها در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: افکار تکرار شونده منفی، سلامت روان، پلیس، ایران
  • مهدی مفیدی قادی، رضا نوروززاده*، بهمن آقایی صفحات 115-123
    زمینه و هدف

    یکی از حساس ترین بخش های بیمارستان، بخش مراقبت ویژه است که در آن به علت شرایط پیچیده و بحرانی بیماران، رفتارهای مراقبتی پرستاران اهمیت خاصی دارد. در این شرایط قاطعیت در رفتار به عنوان یکی از مولفه های مهم برای فعالیت های حرفه ای پرستاران محسوب می گردد. مطالعه حاضر به منظور تعیین ارتباط قاطعیت با رفتارهای مراقبتی پرستاران شاغل در بخش های مراقبت های ویژه انجام گردید.

    روش ها

    این یک پژوهش مقطعی (توصیفی- همبستگی) می باشد. جامعه پژوهش شامل 165 پرستاران بخش های مراقبت های ویژه بیمارستان های نظامی شهر تهران در سال 1398 بود. نمونه گیری به روش تصادفی انجام شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سنجش رفتارهای مراقبتی پرستار و پرسشنامه آزمون ابراز وجود (قاطعیت) بود.

    یافته ها

    میانگین سن پرستاران 7/2±33/7 سال و 56/4% مرد بودند. در بررسی ارتباط میزان قاطعیت با رفتارهای مراقبتی، پرستاران متاهل به طور معنی داری دارای قاطعیت بیشتری بودند (0/028=P). یافته ها حاکی از آن بود که 96/4 % پرستاران مراقبت ویژه از قاطعیت متوسط برخوردار هستند. همچنین متغیر قاطعیت قادر بود 7/4 % از واریانس رفتارهای مراقبتی را تبیین نماید (0/068=β ، 0/005=P).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان می دهد پرستاران بخش مراقبت های ویژه شاغل در واحدهای درمانی نیروهای مسلح از میزان قاطعیت متوسطی برخوردار هستند و رفتارهای مراقبتی این پرستاران متاثر از قاطعیت آنها است. اهمیت این یافته ها از این جهت است که پرستاران نظامی علاوه بر مهارت های مورد نیاز پرستاری می بایست برای کار در شرایط خطرناک یا استرس زای جنگ و بحران آمادگی داشته باشند. لذا، ارایه برنامه های آموزشی برای افزایش قاطعیت در پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: قاطعیت، رفتارهای مراقبتی، بخش مراقبت ویژه، پرستار
  • محمدرضا حاجی باقر نجار، آناهیتا خدابخشی کولایی*، محمدرضا فلسفی نژاد صفحات 124-130
    زمینه و هدف

    مشاغل فراساحل در صنعت نفت به عنوان یکی از مشاغل پراسترس محسوب می شوند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین نقش رفتارهای خودمراقبتی و خودکارآمدی در پیش بینی سلامت روان شناختی نیروهای شاغل در صنعت فراساحل بود.  

    روش ها

    این پژوهش از نوع کمی و همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را همه کارکنان استخدامی در صنعت فراساحل شاغل در پروژه ها و شناورها و همچنین در سکوهای نفتی و گازی در دریا در سال 1400 تشکیل می دادند. 152 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده بر اساس لیست کارکنان و بر طبق جدول مورگان انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل، پرسشنامه رفتار خودمراقبتی، پرسشنامه خودکارآمدی عمومی ، و همچنین پرسشنامه سلامت روانشناختی بود.

    یافته ها

    بین رفتارهای خودمراقبتی و خودکارآمدی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (r=0.25; P<0.001). همچنین بین خودکارآمدی و سلامت روانشناختی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (r=0.17; P<0.05). رفتارهای خودمراقبتی و خودکارآمدی می تواند سلامت روانشناختی کارکنان فراساحل را پیش بینی نماید (R2= 0.371).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که رفتارهای خودمراقبتی و خودکارآمدی می تواند سلامت روانشناختی نیروهای شاغل در صنعت فراساحل را پیش بینی کند. این امر اهمیت توجه به مولفه های روان شناختی کارکنان شاغل در صنعت فراساحل را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: رفتارهای خودمراقبتی، خودکارآمدی، سلامت روانشناختی، کارکنان فراساحل
  • حامد اکبری، لعبت تقوی*، سید کمال اسحق حسینی، محمد غلامی فشارکی، سید علیرضا حاجی سید میرزا حسینی صفحات 131-138
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، استفاده از امواج رادیویی و دستگاه هایی که با طیف 2/45 گیگاهرتز کار می کنند مثل تلفن بی سیم و مودم های بی سیم بسیار زیاد شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر امواج 2/45 گیگاهرتز بر مارکرهای هماتولوژیک سیستم ایمنی در موش انجام شد.

    روش ها

    در این پژوهش تجربی از 72 موش سوری نابالغ نر نژاد BALB/C استفاده گردید. موش ها به 3 گروه تقسیم شدند؛ یک گروه کنترل و دو گروه در معرض اشعه (گروه A و گروه B). سپس دو مودم وای فای تهیه شد یکی ساده و بدون آنتن که موش های گروه A با آن مواجهه داشت و نوع دوم دارای دو آنتن که موش های گروه B در مواجهه با آن قرار گرفت. پس از انجام مواجهه، خونگیری از موش ها برای سنجش تعداد گلبول های سفید، مونوسیت، لنفوسیت و نوتروفیل انجام شد.  

    یافته ها

    تعداد گلبول های سفید، مونوسیت، لنفوسیت و نوتروفیل در طول مطالعه در موش های گروه کنترل افزایش یافت اما این پارمترها در موش های دو گروه مداخله به طور قابل توجهی کاهش یافت که این کاهش وابسته به زمان بود. بین پارامترهای خونی موش های دو گروه در معرض مودم های مختلف تفاوت معناداری مشاهده نشد.  

    نتیجه گیری

    نتایج حاضر نشانگر تداخل امواج 2/45 گیگاهرتز با سیستم ایمنی موش های در معرض است. این مطالعه نشان داد گلبول های سفید در برابر مواجهه طولانی مدت با امواج وای فای تاثیرپذیری بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: سیستم ایمنی، امواج الکترومغناطیس، 2، 45 گیگاهرتز، موش
|
  • Mohammad Velayatzadeh* Pages 79-87

    Microplastics are small pieces of plastic waste that are accumulated in the environment on a global scale. This waste is generated by the direct release of plastic particles as well as the fragmentation of larger plastic items. Microplastics are distributed in marine habitats from the poles to the equator, from the sea surface and the shoreline to the depths of the sea. They are swallowed by a wide range of living organisms, including important commercial fish and bivalves. In some populations, the consumption of microplastics is very high, which can have toxic or physical side effects. However, our understanding of the relative importance of these side effects in different populations is very limited. The amount of microplastics in the environment seems to be increasing, and this is inevitable because even if new plastic materials can be prevented from entering the ocean, the fragmentation of existing plastic items will continue in the future years. The term microplastics have been used for a decade and has raised many questions about its harmful effects. Some solutions are available to reduce this pollution, however many studies are ongoing in this area. There is significant synergy in the new designs and production of plastic items and their efficient recycling because waste recycling reduces the use of non-renewable oil and gas energy in the production of new plastics and at the same time reduces the accumulation of microplastics in the environment.

    Keywords: Microplastic, Marine Ecosystems, Toxicity, Plastic Waste
  • Fatemeh Habibi, Leila Lotfian, Hojat Niknam Sarabi, Mohammad Nobakht* Pages 88-100
    Background and Aim

    Bioterrorism is the deliberate release of highly pathogenic biological agents including a variety of microorganisms or biological toxins that kill a large number of people. By training self-care programs about bioterrorism, the severe effects and consequences of bioterrorism actions can be reduced to some extent. The present study outlines the importance and role of self-care programs in bioterrorism attacks.

    Methods

    In this review, published papers related to self-care programs in bioterrorism attacks were searched in the library resources and databases of Google, SID, Google Scholar, Science Direct, Civilica and the CDC website from 2015 to 2020. Keywords of microbial agents, bioterrorism, biological warfare, self-care and self-rescue, bioluminescence, nanosensor and detector and training were used. The retrieved papers were critically reviewed and evaluated in line with the objectives of the study.

    Results

    A total of 186 papers were found in the search. After excluding the papers without full text, 91 articles remained. In the screening stage, 34 papers were removed due to the non-relevance of the title and abstracts. Then 23 papers were removed due to invalid methodology, inconsistency of title and text, and finally, 34 papers were critically evaluated.

    Conclusion

    Considering the effective role of training in self-care programs to deal with bioterrorism agents; it is recommended that in addition to the national media, these programs be included in the curriculum of all academic disciplines

    Keywords: Microbial Agents, Bioterrorism, Biological Warfare, Self-Care, Training
  • Ameneh Marzban* Pages 101-107
    Background and Aim

    Among different groups, students are considered human capital who are in charge of the future of society, and the efforts to promote the health of this group provide the ground for the realization of a dynamic and healthy life. The aim of this study was to determine the relationship between religious attitude and social health in students of Chabahar Maritime University.

    Methods

    This is a descriptive correlational study. The statistical population was 360 students studying at Chabahar Maritime University, Iran in 2022. A stratified random sampling method was used. Data were collected by completing three questionnaires: demographic, religious attitudes, and social health.

    Results

    The mean scores of students' religious attitude and social health were 134.7±9.5 and 97.3±7.7, respectively. There was a significant relationship between marital status and social health. Pearson correlation showed that there is a positive and significant correlation between religiosity and social health.

    Conclusion

    According to the current findings, students with higher religious attitudes have better social health. Policymakers in Chabahar Maritime University should pay attention to spiritual and religious attractions in the social health promotion programs for students.

    Keywords: Religious Attitude, Social Health, Students, Maritime, Marine Science
  • Peyman Hatamian*, Ahmad Souri, Alireza Kolivand Pages 108-114
    Background and Aim

    Promoting mental health in each stages of life improves the quality of life and brings numerous benefits to human society. The aim of this study was to predict the mental health of Iranian police officers based on the components of repetitive negative thinking.

    Methods

    This is a descriptive correlational study. The statistical population included Iranian police officers (NAJA) in Tehran, Iran province during 2022. By convenience sampling method, 203 people were selected. Data were collected using the repetitive negative thinking (McEvoy et al., 2010) and (Goldberg, 1979) Mental Health Questionnaires.

    Results

    The findings of regression analysis show that 60% of mental health changes in Iranian police officers are predicted by repetitive negative thinking components. Accordingly, the regression model is significant (P<0.001).

    Conclusion

    It can be concluded that the components of repetitive negative thinking are able to threaten the mental health of police officers. Therefore, it is suggested that the authorities pay special attention to the destructive role of such factors on the mental health of police officers and consider support programs to deal with it.

    Keywords: Repetitive Negative Thinking, Mental Health, Police, Iran
  • Mehdi Mofidighadimahdi, Reza Norouzadeh*, Bahman Aghaei Pages 115-123
    Background and Aim

    One of the most sensitive wards of the hospital is the intensive care unit (ICU) in which nurses' caring behaviors are of special importance due to the complex and critical conditions of patients. In these circumstances, assertive behavior is considered one of the important components of the professional healthcare activities of nurses. The present study was conducted to determine the relationship between assertiveness and health caring behaviors of nurses working in ICU.

    Methods

    This is a cross-sectional study (descriptive-correlation). The study population consisted of 165 nurses in ICU wards of military hospitals in Tehran, Iran in 2020. Sampling was done randomly. The research instruments included The Caring Dimension Inventory (CDI-25) and Gambrill and Ritchie (1975) Assertiveness Questionnaires.

    Results

    The mean age of nurses in ICU was 33.7±7.2 years old and 56.4% were male. The married nurses significantly behave more assertively (P=0.028). The results showed that 96.4% of nurses have a moderate level of assertiveness. Also, the assertive behavior was able to explain 4.7% of the variance of health caring behaviors (β=0.068, P=0.005).

    Conclusion

    This study shows that the Iranian nurses working in ICU in the Armed Forces hospitals have a moderate level of assertiveness that affect their health caring behaviors. These findings are important because military nurses, in addition to the required nursing skills, must be prepared to work in hazardous or stressful situations of war and crisis. Therefore, training programs are needed to increase the assertive behavior of nurses working in ICU.

    Keywords: Assertiveness, Health Caring Behaviors, Intensive Care Unit, Nurse
  • Mohammad Reza Hajibagher Najar, Anahita Khodabakhshi-Koolaee*, Mohammad Reza Falsafinejad Pages 124-130
    Background and Aim

    Offshore jobs in the oil industry are considered one of the most stressful jobs. The aim of this study was to determine the role of self-care and self-efficacy behaviors in predicting the mental health of employees in the offshore industry.

    Methods

    This is a quantitative and correlational study. The statistical population included all employees in the offshore industry working on projects and vessels, as well as oil and gas platforms in 2022. A total number of 152 people was selected by a simple random sampling method according to the table of Morgan. Data collection tools included Self-Care Behavior Questionnaire, General Self-Efficacy Questionnaire, Mental Health Questionnaire.

    Results

    There is a positive and significant relationship between self-care behaviors and self-efficacy (r = 25.2; P <0.001). There is also a positive and significant relationship between self-efficacy and mental health (r = 0.17; P <0.05). Self-care and self-efficacy behaviors can predict the mental health of offshore employees (R2 = 0.371).

    Conclusion

    According to the current findings, it can be said that self-care and self-efficacy behaviors can predict the mental health of employees in the offshore industry. This shows the importance of paying attention to the mental health of employees working in the offshore industry.

    Keywords: Self-Care Behaviors, Self-Efficacy, Mental Health, Offshore Employees
  • Hamed Akbari, Lobat Taghavi*, Seyed Kamal Eshagh Hossaini, Mohammad Gholami-Fesharaki, Seyed Alireza Hajiseyed Mirzahosseini Pages 131-138
    Background and Aim

    In recent years, the use of radio waves and devices operating in the 2.45 GHz range, such as cordless telephones and wireless modems, has greatly increased. The aim of this study was to determine the effect of 2.45 GHz waves on hematological markers of the immune system in mice.

    Methods

    In this experimental study, 72 immature male BALB/C mice were used. Mice were divided into 3 groups; one control group and two groups exposed to radiation (group A and group B). Then two Wi-Fi modems were prepared, one simple and without antenna that mice of Group A were exposed to it and the second type had two antennas that mice of Group B were exposed to it. After exposure, blood samples were taken to measure the white blood cells, monocytes, lymphocytes, and neutrophils.

    Results

    The number of white blood cells, monocytes, lymphocytes, and neutrophils increased during the study in control mice, but these parameters decreased significantly in the mice of the two intervention groups, which was time-dependent. There was no significant difference between the blood parameters of mice in the two intervention groups exposed to different modems.

    Conclusion

    The current findings indicate the side effects of 2.45 GHz on the immune system of exposed mice. This showed that white blood cells are more effective against long-term exposure to Wi-Fi waves.

    Keywords: Immune system, Electromagnetic waves, 2.45 GHz, Mice