فهرست مطالب

نشریه تحقیقات حقوق خصوصی و کیفری
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید احمدی*، فاطمه حاتم آبادی فراهانی صفحات 11-41

    این مقاله به بررسی تاثیر حضور اسلام گرایان حزب عدالت و توسعه بر سیاست داخلی و خارجی ترکیه و این که روی کارآمدن این حزب سبب ارتقای منزلت استراتژیک ترکیه در خاورمیانه، ارتقای موقعیت ترکیه به عنوان عضو ناتو و هم چنین نزدیک شدن به دروازه های اتحادیه اروپا، می پردازد. تغییرات در ترکیه از سال 2002 و با به قدرت رسیدن حزب اسلامگرای عدالت و توسعه آغاز شده و با فتح عنوان ریاست جمهوری توسط این حزب ادامه خواهد یافت. با این وصف شاید تعبیر « جمهوری دوم» برای توصیف ترکیه ای تغییر یافته تحت رهبری اسلام گرایان حزب عدالت و توسعه تعبیر درستی باشد. دولت ترکیه در سایه زمام داری حزب عدالت و توسعه شاهد تغییرات جدی در حد چرخش عمده در سیاست منطقه ای این کشور بوده است. در واقع دولت ترکیه تا پیش از روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه چشم به شمال دوخته بود تا مگر ارفاقی از اتحادیه اروپا به این کشور شود و جامعه ترکیه از مزایای اقتصادی پیوستن به اتحاد اروپا بهره مند گردد. حزب عدالت و توسعه استراتژی خود را به ویژه از نیمه دوم دهه نود تغییر داد و چشم خود را به سوی جنوب و حوزه پیرامونی و محیط استراتژیک و تمدنی خود دوخت.

    کلیدواژگان: سیاست داخلی، سیاست خارجی، عدالت و توسعه، اسلام گرا، استراتژی.
  • عبدالرضا بای* صفحات 43-74

    میشل فوکو رابطه بین قدرت و دانش را رابطه ای دیالکتیکی تلقی می کند، در واقع قدرت مولد دانش و دانش مولد قدرت است، قدرت فوکویی قدرتی شناور و افقی است که مولفه بنیادین آن «مویرگی بودن» آن می باشد، قدرت و دانش نیز در درون گفتمان تولید می شود.گفتمان جهانی شدن، قدرت و دانش را در درون خود بازتولید می کند، قدرت فوکویی در وضعیت جهانی شدن منطبق با «جامعه شبکه ای» امانویل کاستلز می باشد، به عبارتی « قدرت شبکه ای» و «جامعه شبکه ای» نوعی هم پوشی دارند. نگارنده بین وضعیت جهانی شدن و گفتمان جهانی شدن تمایز قایل است و در رویکرد گفتمانی به تحلیل جهانی شدن خواهد پرداخت، نگارنده به این سیوال خواهد پرداخت که، آیا از تعامل قدرت و دانش در گفتمان جهانی شدن این گفتمان هژمونیک گرایی را در دستور کار قرار داده است؟ نگارنده وضعیت پست مدرنیستی حاکم بر روابط بین الملل را مورد توجه قرار داده اما بر این نظر است که در تنازع گفتمانی، گفتمان جهانی شدن قدرت و دانشی را تولید می کند که در خدمت عملیاتی نمودن هژمونی این گفتمان است از سوی دیگر در قالب برجسته سازی و حاشیه رانی گفتمانی هر گفتمان به دنبال به حاشیه راندن گفتمان رقیب می باشد و با توجه به قدرت رسانه ای گفتمان جهانی شدن راهبرد برجسته سازی و حاشیه رانی عملیاتی می شود. از سوی دیگر دستگاه های ایدیولوژیک در خدمت گفتمان جهانی شدن می باشد که ایدیولوژی نولیبرالیسم را در سطح جهانی عملیاتی می سازد در واقع نولیبرالیسم به عنوان«دال مرکزی» گفتمان جهانی شدن می باشد که به عناصر شناور معنا می بخشد. از آن جا که هر گفتمان به دنبال غیریت سازی است بنابراین اسلام سیاسی به عنوان «غیر» برای جهانی شدن می باشد بین غیریت سازی و تخاصم رابطه و پیوند نزدیکی وجود دارد. در شرایط نوین می توان «تحلیل گفتمانی» را در روابط بین الملل مطرح نمود.

    کلیدواژگان: گفتمان جهانی شدن، گفتمان اسلام سیاسی، قدرت، دانش، غیریت سازی، مفصل بندی، هژمونی
  • سید عباس پورهاشمی*، مریم السادات موسوی صفحات 75-92

    بر اساس حقوق مسوولیت بین المللی، کشوری که فعل یا ترک فعل مغایر با قوانین و مقررات بین المللی به او منتسب است باید خسارت وارده به کشور یا کشورهای متضرر از آن را جبران نماید، فی الواقع نقض هر تعهد مقرر در حقوق بین الملل مسوولیت آور است. نکته قابل توجه در خصوص حقوق بین الملل محیط زیست، ابعاد و عناصر گوناگون آن و گستردگی موضوعات آن است بالاخص آن بخش از مسایل زیست محیطی که از ماهیت «فرامرزی»[1] برخوردار است نظیر آلودگی های مرز گذر و تخریب بین المللی در مواجهه با عظمت و فوریت مشکلات و مسایل محیط زیستی بین المللی، جهان نیازمند یک بیداری و همراهی جدی است.حتی امروزه رهبران جهان به طور فزاینده ای مسایل محیط زیستی را از بخش های حاشیه ای و جانبی به دستور کار، اصلی سیاسی شان منتقل کرده اند. از سوی دیگر محققان حقوق بین الملل نیز مبادرت به ایجاد قواعد مربوط به مسوولیت و تعهدات دولت ها، خصوصا در مورد پاسخ گویی به موضوع تخریب و آلودگی های مرز گذر نموده اند و در این میان دولت ها نیز، بر اساس این نظام مسوولیتی از طریق توسعه موافقت نامه های بین المللی که به منظور جلوگیری از فعالیت های مضر به محیط زیست نظم یافته، دست به کار شده اند. از سوی دیگر تاسیس دیوان کیفری بین المللی را می توان به عنوان یکی از اقدامات قابل توجه بین‏المللی در حمایت کیفری غیرآشکار از محیط زیست دانست اما علی رغم این که موضوع مسوولیت بین المللی در حقوق بین الملل جایگاه قابل توجهی یافته است در حقوق بین الملل محیط زیست و جبران خسارات وارده در این حوزه بحث مسوولیت بین المللی به صورت اجمالی و مبهم باقی مانده است هر چند در سال های اخیر توسعه آن بهتر از قبل بوده است.

    کلیدواژگان: مسوولیت بین المللی، جامعه بین الملل، حقوق بین الملل محیط زیست، معاهدات بین المللی، آلودگی فرامرزی، جبران خسارت، اعاده به وضعیت سابق، پرداخت غرامت
  • نگرشی بر دزدی دریایی و تروریسم دریایی در معاهدات بین المللی
    جعفر کوشا*، فرهاد شایگان صفحات 93-124

    برخی دیگر از انواع جدیدتر جرایم بین المللی دریایی در دوران اخیر نیز مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفته اند. در میان انواع مختلف جرایم مذکور با توجه به درجه اهمیت آن ها و این که روند مقابله جهانی با آن ها به انعقاد معاهدات بین المللی منجر شده باشد، در تحقیق پیش رو دو مورد از جرایم مهم، یعنی دزدی دریایی و سرقت مسلحانه علیه کشتی ها به همراه تروریسم دریایی مورد توجه قرار بر خلاف دزدی دریایی و تجارت برده که به عنوان اولین مصادیق جنایات بین المللی محسوب گردیده و اعمال صلاحیت جهانی در ارتباط با تعقیب و مجازات مرتکبین آن ها از گذشته تا کنون فراهم بوده است؛ گرفته است.گسترش معاهدات در جهت مقابله با جرایم فوق به ویژه در مناطق ورای اعمال صلاحیت دولت ها، محور عمده مباحث مطروحه در این تحقیق می باشد. در این راستا، کنوانسیون های چهارگانه ژنو (1958) و حقوق دریاها (1982)، کنوانسیون 1988 رم و پروتکل ضمیمه مربوط به امنیت دریانوردی، به همراه سایر اسناد بین المللی، منطقه ای و دوجانبه مربوطه که همگی به مبارزه با جرایم بین المللی دریایی اختصاص دارند، در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است

    کلیدواژگان: دریا، جرم، دزدی دریایی، تروریسم دریایی، کنوانسیون
  • احمد ساعی*، محمود مقدس صفحات 125-150

    هگل صد سال قبل از صعود دولت رایش سوم در نوشته هایش آرزو کرده بود که روزی روح و تفکر آریایی- ژرمن روح جهان جدید گردد تا به قول او حقیقت مطلق را عملی نماید و وظیفه تاریخی اش را به انجام رساند، آرزویی که در قامت فاشیسم به حقیقت پیوست. هگلدولت را سایه خدا بر زمین خواند، مرتبه انسان های تاریخ ساز را به مرتبه الوهیت یا نیمه خدایی رسانید و جنگ را خیری دانست که سبب سلامت اخلاقی جامعه می شود.. در بررسی عناصر فاشیسم شاهد همنشینی نظریه و عمل هستیم. تاثیرگذاری اندیشه هگل بر فاشیسم چنان است که پوپر دستور طبخ فاشیسم را از این قرار می داند: هگل به اضافه کمی چاشنی مادیت قرن نوزدهمی.

    کلیدواژگان: هگل، فاشیسم، دولت، جنگ، پوپر
  • حمیدرضا سعیدی نژاد*، زینب ویسی صفحات 151-171

    بایگانی ها، احکام و پرونده های گفتمان مشروطیت نشان میدهد که دال مرکزی در این گفتمان عبارت بود از «استبداد» و دالهای مسلط دیگر حول این دال مرکزی، همه مسایل مربوط به امور داخلی ایران از جمله عدالت، حقوق رعیت (شهروندی)؛ و قانون بودند. این گفتمان دو پیامد پیشبینی نشده در بعد روابط خارجی ایران داشت: اول اینکه پیروزی انقلاب مشروطه در ایران در عمل موجب تضعیف حکومت مرکزی و در نتیجه گسترش و تقویت حکومتهای محلی در ایران گردید، و دوم گفتمان مشروطیت حول محور دالهای مربوط به امور داخلی بود و در خصوص سیاست خارجی و نوع روابط با قدرتهای بزرگ، دانش و آگاهی خاصی تولید نکرد. نهایتا مجموعه عوامل زمینه و شرایط برای بسط بیشتر سلطه قدرتهای خارجی در ایران را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: گفتمان، استبداد، عدالت، قانون، روابط خارجی، قدرت های بزرگ
|
  • Hamid Ahmadi *, Fatemeh Hatamabadi Farahani Pages 11-41

    This article examines the impact of the Islamist justice and development party in turkey's domestic and foreign policy and promote the dignity of the party's strategic turkey in the Middle East, to promote turkey's position as a member of NATO and the EU closer to the gates of Europe, the deals. Changes in turkey since 2002 and the Islamist justice and development party to power started and won by the party will continue as president. However, interpret the "Second Republic" to describe the modified Turkish Islamist AKP party is properly interpreted. Turkey under the AKP rule witnessed a serious change in the regional policy of this country. The Turkish government, before the justice and development party eyes were pinned to the north to be leniency of the Europe union countries to be turkey and the economic benefits of joining the Europe union will benefit. Justice and development party, especially the second half of the nineties changed their strategy and his eyes towards the south and surrounding areas and the strategic environment and tailor their civilization.

    Keywords: domestic politics, Foreign policy, justice, development, Islamist strategy
  • Abdolreza Bay * Pages 43-74

    Michel Foucault assumes the relation between power and knowledge as a dialectical one. In essence, power creates knowledge and knowledge creates power.According to Foucault, power is a floating and horizontal subject with "capillarity" as its basic element. Power and knowledge are actually createdwithin discourse.The discourse of globalization reproduces power and knowledge within itself. Foucauldian power in the context of globalization equals and conforms to Emanuel Castles' "network society". In other words,"network power" somehow overlaps "network society". The author distinguishes between the situation ofglobalization and the discourse of globalization and analyzes globalization with a discursive approach. The author will   address this question that whether  this discourse deals with hegemonism from the interaction of power and knowledge in the discourse of globalization. Being aware of the post-modernist situation of the international relations, the author of the present research believes that in the discursive struggle, the discourse of globalization creates a kind of power and knowledge which serves to make the hegemony of this discourse operational. on the other hand, within the framework of discursive accentuation and marginalization, every discourse tries to marginalize its rival discourse and regarding the dominant discourse of globalization the strategy of accentuation and marginalization becomes operational. On the other hand ideological forces are at the service of globalization discourse that makes neoliberalism operational throughout the world. In fact, neoliberalism acts as the "nodal point" for the globalization that ascribes meaning to the floating signifiers. since every discourse is to find antagonism, political Islam is defined as the "other" against the globalization. There is a close relation between antagonism and hostility. In the contemporary era,"discourse analysis" can be applied to the international relations.

  • Seyed Abbas Poor Hashemi *, Maryamalsadat Moosavi Pages 75-92

    According to the international law of responsibility, a state whose acts or omissions are against the international regulations is obliged to redress the damages to the injured state or states. In fact, breach of any obligation in the international law incurs responsibility. The most important point regarding the international environmental law is its different aspects and expansiveness of the issues specifically issues with exterritorial nature like borderline pollutions and international destructions. The world needs a serious cooperation at the time of tremendous and sudden problems regarding the international environmental issues. Even today, the world`s leaders have transferred the environmental issues from marginal and sidelong sections towards their main political agenda. On the other hand, the international law researchers have been dealing with creating the rules regarding states` responsibility and commitments, especially on accountability regarding destruction and borderline pollutions and meanwhile the states have been dealing with issue according to the responsibility system by expanding the international agreements with the purpose of preventing the activities obnoxious for the environment. On the other hand, establishing the international criminal court is one of the considerable international activities in criminal support of the environment. But despite the fact that the international responsibility has a considerable position in the international law, this issue has been vague in the international environmental law and redressing the damages; however in the recent years it has been developing

    Keywords: International Responsibility, International community, International Environmental law, International Treaties, Transboundary pollution, Redressing the damages, Restitution, Indemnity payments
  • Piracy and Marian Terrorism Perception on International Treaties
    Jaafar Kousha *, Farhad Shaygan Pages 93-124

    Unlike piracy and slave trade that were as the first instances of international crimes and world jurisprudence in combination with prosecuting and punishing those who committed them, there are some other international committed crimes in marines that have recently attracted the attentions of world community. Amongst different kinds of crimes according to the degree of importance as mentioned above and how the world copes with them by entering into the international treaties, two items of important crimes such as piracy, armed robbery against ships with marine terrorism have been considerably noticed. The spread of treaties to cope with the crimes mentioned above in territories beyond states’ jurisprudences were mainly focused on these discussions. This paper has also discussed the four conventions of Genoa (1958), marine laws (1982), Rome convention (1988) and attached protocol on navigation security accompanied by other international documents and those of regional and reciprocal documents.

    Keywords: Sea, crime, Piracy, Marine Terrorism, Convention
  • Ahmad Saei *, Mahmoud Moqaddas Pages 125-150

    A hundred years before the rise of the third Reich, Hegel, in his writings, wished for days in which the Aria- Germanic soul and thought became the soul of the new world so that it actualized the absolute truth and accomplished his historical duty, a dream which came to true in Fascism period. Hegel considered state as the shadow of God on earth, admired the history making persons as god-like creatures and regarded war necessary for the moral correctness of the societies. Studying the foundations of Fascism reveals that the above- noted ideas are the components of fascism, nomatter how important are the ideas of some prominent philosophers such as Nieztche, croce, Ggentile, categorically, Hegel is the philosophical great-grandfather of fascism, a prominent philosopher whose philosophy is so open to interpretation that some like Popper considers fascism as an amalgamation of Hegel’s ideas and nineteenth century materialism. The point is the concurrence of theory and practice in fascism which this article tries to examine.

    Keywords: Hegel, fascism, state, war, Popper
  • HamidReza Saeedinejad *, Zeinab Veisy Pages 151-171

    An archaeology of mashroteat, s discourse show that nodol poit or basic signifier in this discourse was autocracy and dictatorship problem.There was two effect  in feild of foreign relations.First: Mashroteat s discourse cause lose the power of  central government and then expanded the power of local government and Second:  the mashroteat discourse was about some basic signifier on internal issue and then does not created any knowledge about autocracy policy and finally mashroteat s discourse prepared a better context for hegemony and more intervention of relations in Iran.

    Keywords: Discourse, Autocracy, Foreignrelations, Law, Mashroteat