فهرست مطالب

Reproductive BioMedicine - Volume:20 Issue: 5, May 2022

International Journal of Reproductive BioMedicine
Volume:20 Issue: 5, May 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/03/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحات 347-356
    مقدمه

    پاتوژنز آندومتریوز که به وسیله ترشح واسطه های پیش التهابی نشان داده می شود یک التهاب است. وضعیت هیپوکسی می تواند این وضعیت را تحریک کند.

    هدف

    بررسی اثر اکسیژن درمانی هایپرباریک (HBOT) بر واکنش التهابی موش های آندومتریوز.

    مواد و روش ها

    حیوانات در 3 گروه: اول) پیش آزمون، دوم) گروه پس آزمون دریافت کننده HBOT و سوم) گروه پس آزمون بدون HBOT قرار گرفتند. همه گروه ها به مدت 15 روز تحت القای آپوپتوز به وسیله پیوند خارجی قرار گرفتند. HBOT به مدت 30 دقیقه 3 بار در روز به مدت 10 روز داده شد. ارزیابی اثر HBOT با بررسی بافت آندومتر انجام شد. سطح التهاب با استفاده از سیستم نمره دهی نیمه کمی Klopfleisch (مقیاس شاخص Remmele) ارزیابی شد، در حالی که بیان فاکتور هسته ای کاپا (NFκB) بتا با رنگ آمیزی ایمونوهیستوشیمی اندازه گیری شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که گروه اول بالاترین میزان التهاب (41/9 ± 99/1) را نسبت به گروه های پس آزمون (گروه دوم 60/1 ± 53/0؛ گروه سوم 42/2 ± 53/0) نشان داد. گروه های HBOT کمترین سطح التهاب را در مقایسه با گروه غیر HBOT داشتند (020/0 = p). نتایج نشان داد که HBOT درجه التهاب صفاقی ناشی از ضایعه آندومتر را در موش کاهش داد. بیان NFκB در گروه های پس آزمون به طور معنی داری در مقایسه با گروه پیش آزمون (001/0 ≥ p)، با همبستگی قوی بین بیان NFκB و سطح التهاب صفاقی (670/0 = , r 001/0 ≥ p) کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    HBOT به طور قابل توجهی سطح التهاب ضایعه آندومتر را در موش کاهش داد که دربرگیرنده مسیر NFκB می باشد.

    کلیدواژگان: آندومتریوز، اکسیژن رسانی هایپرباریک، التهاب، هیپوکسی، موش
  • صفحات 357-364
    مقدمه

    شاخص تجزیه DNA اسپرم (DFI) یکی از معیارهای سلامت باروری مردان است که بر نتایج تکنیک های کمک باروری (ART) تاثیر می گذارد. به نظر می رسد تلاش برای به دست آوردن اسپرم بالغ با کیفیت بالا ضروری است. تکنیک های پیشرفته انتخاب اسپرم مانند تزریق فیزیولوژیکی اسپرم درون سیتوپلاسمی (PICSI)، پتانسیل زتا، میکروسیالی در این زمینه محبوبیت یافته است.

    هدف

    هدف از این مطالعه مقایسه اثر پتانسیل زتا و انتخاب اسپرم PICSI در بدست آوردن اسپرم با یکپارچگی DNA بهتر بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، 48 بیمار شرکت کردند که شریک مرد در نمونه انزال خود DFI اسپرم بالا داشتند و زن در سلامت باروری طبیعی قرار داشت. برای هر بیمار، نمونه مایع منی با پتانسیل زتا و تکنیک های PICSI آماده سازی شد، سپس DFI اسپرم منی شسته شده با آزمایش پراکندگی کروماتین اسپرم (SCD) با نمونه های زتا و PICSI مقایسه شد.

    نتایج

    داده ها نشان داد که هر دو پتانسیل زتا و تکنیک PICSI باعث کاهش DFI اسپرم در مقایسه با نمونه مایع منی شد (001/0 ≥ p برای هردو). علاوه بر این، تفاوت آماری معنی داری در DFI اسپرم بین PICSI و نمونه بالقوه زتا وجود دارد (01/0 > p).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که هر دو پتانسیل زتا و PICSI می توانند منجر به اسپرم با یکپارچگی DNA بهتر شوند. با این حال، به نظر می رسد PICSI در این زمینه از پتانسیل زتا برتر است.

    کلیدواژگان: PICSI، پتانسیل ZETA، اسید هیالورونیک، یکپارچگی DNA
  • صفحات 365-376
    مقدمه

    تشخیص زودرس و درمان مناسب آندومتریوز بسیار مهم است و ممکن است از عوارض بعدی آن جلوگیری کند.

    هدف

    بررسی دقت سونوگرافی ترانس واژینال و ترانس رکتال برای تشخیص آندومتریوز با توجه به سن و نمایه توده بدنی بیماران.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کوهورت گذشته نگر بر روی 119 زن که برای جراحی آندومتریوز به بیمارستان زنان و زایمان آرش مراجعه کرده بودند، انجام شد. زنان ازدواج کرده و ازدواج نکرده، به ترتیب ترانس واژینال و ترانس رکتال انجام دادند و سپس ضایعات اندومتریوزیس با استفاده از جراحی لاپاروسکوپیک خارج شدند.

    نتایج

    دقت سونوگرافی ترانس واژینال برای تشخیص آندومتریوما راست در زنان با نمایه ی توده ی بدنی نرمال (6/95٪) در مقایسه با زنان با نمایه ی توده ی بدنی بالاتر از30 (3/75٪) بالاتر بود (001/0 <p). حساسیت (9/96٪) و ارزش اخباری منفی (9/92٪) سونوگرافی ترانس واژینال برای تشخیص آندومتریوما چپ در زنان با وزن نرمال در مقایسه با زنان چاق بیشتر است (حساسیت: 4/77، ارزش اخباری منفی: 6/58). دقت سونوگرافی ترانس واژینال در تشخیص آندومتریوم چپ در زنان زیر 35 سال نسبت به زنان بالای 35 سال بیشتر بود (2/93٪ در مقابل 9/77٪؛ 04/0 = p). همچنین، صحت سونوگرافی ترانس واژینال در تشخیص آندومتریوم راست در زنان زیر 35 سال در مقایسه با زنان بالای 35 سال برتر بود (5/86٪ در مقابل 3/73٪؛ 04/0 = p).

    نتیجه گیری

    سونوگرافی زمانی که همراه با شرح حال و یافته های فیزیکی بیمار، به ویژه سن و نمایه ی توده ی بدنی استفاده می شود، می تواند یک روش روا و پایا برای تشخیص آندومتریوز باشد.

    کلیدواژگان: آندومتریوز، آندومتریوز عمیقا نفوذ کننده، سونوگرافی ترانس واژینال، سونوگرافی
  • صفحات 377-388
    مقدمه

    از آنجا که زنان حدود یک سوم از عمر خود را در یایسگی سپری می کنند، پیش بینی صحیح سن یایسگی طبیعی و پارامترهای موثر بر آن، برای افزایش امید به زندگی زنان بسیار مهم است.

    هدف

    هدف از این مطالعه مقایسه عملکرد مدل های خطی تعمیم یافته (GLM) و روش حداقل مربعات معمولی (OLS) در پیش بینی سن یایسگی طبیعی در جمعیت بزرگی از زنان ایرانی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی با استفاده از داده های مرحله اول مطالعه ی کوهورت شاهدیه که در سال 2016-2015 جمع آوری شده بود، انجام شده است. در مجموع 1251 زن که تجربه یایسگی طبیعی داشتند، وارد مطالعه شدند. برای مدل سازی سن یایسگی طبیعی، از مدل رگرسیون خطی چندگانه با استفاده از روش OLS و GLMs استفاده شد. با کمک معیار اطلاعات آکاییکه (ACI)، جذر میانگین مربع خطا (RMSE) و میانگین خطای مطلق (MAE)، عملکرد مدل های رگرسیون اندازه گیری شد.

    نتایج

    میانگین سن یایسگی زنان 7/4 ± 1/49 سال (3/49-8/48 =  CI:95%) با میانه 50 سال بود. تجزیه و تحلیل، مقادیر مشابه معیار Akaike را برای مدل خطی چندگانه با روش OLS و GLM با خانواده Gaussian نشان داد. با این حال، مقادیر RMSE و MAE در مدل  GLM بسیار کمتر بود. در همه    مدل ها، تحصیلات، سابقه جراحی سالپینژکتومی، دیابت، ایسکمیک قلبی و افسردگی به طور معنی داری با سن یایسگی ارتباط داشتند.

    نتیجه گیری

    به منظور پیش بینی سن یایسگی طبیعی در این مطالعه، GLM با خانواده گاوسی و تابع پیوند Log با کاهش خطاهای RMSE و MAE      می تواند جایگزین مناسبی برای مدل سازی سن یایسگی طبیعی باشد.

    کلیدواژگان: سن یائسگی، مدل های تعمیم یافته خطی، کوهورت شاهدیه
  • صفحات 389-398
    مقدمه

    ناباروری از جمله مشکلات شایع زوجین طی دهه های اخیر بوده و این اختلال در اغلب اوقات مربوط به مردان می باشد.

    هدف

    هدف این مطالعه مقطعی بررسی اثرات دریافت چربی و مواد معدنی بر پارامترهای کفیت اسپرم در مردان نابارور می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی 260 مرد نابارور مراجعه کننده به مرکز ناباروری اصفهان در تابستان سال 2018 انجام شد. پارامترهای مایع منی حاوی غلظت اسپرم، تحرک کلی، مورفولوژی طبیعی و حجم اسپرم در نظر گرفته شد. برای جمع آوری اطلاعات غذایی، از پرسشنامه معتبر بسامد خوراک استفاده شد.

    نتایج

    در مدل تعدیل شده، شیوع اسپرم با غلظت غیرطبیعی در بالاترین چارک دریافت کلسیم در مقایسه با کمترین دریافت کلسیم به میزان 23/5 برابر بیشتر بود (03/0 = p). همچنین شیوع اسپرم دارای غلظت غیرطبیعی در چارک سوم دریافت کلسیم 68% کمتر بود, (03/0 = p). علاوه بر این، شیوع اسپرم دارای غلظت غیرطبیعی در بالاترین چارک دریافت فولات 84% کمتر بود (01/0 = p) و شیوع اسپرم دارای مورفولوژی غیرطبیعی در بالاترین چارک دریافت فولات 70% پایین تر بود، (03/0 = p). به علاوه، شیوع اسپرم دارای غلظت غیرطبیعی در بالاترین چارک دریافت سلنیوم در مقایسه با کمترین دریافت به میزان 72% کمتر بود (04/0 = p). در مدل خام نیز، شیوع اسپرم دارای حجم غیرنرمال در چارک دوم دریافت لینولییک اسید در مقایسه با چارک اول به میزان 64% کمتر بود (01/0 = p).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه مقطعی، رژیم های غذایی حاوی مقادیر بالاتر فولات، سلنیوم و مقادیر کمتری از کلسترول، چربی های اشباع و کلسیم با پارامترهای مطلوب کیفیت اسپرم در ارتباط بودند.

    کلیدواژگان: ناباروری، اسپرموگرام، مواد معدنی، چربی ها، مقطعی
  • صفحات 399-404
    مقدمه

    مطالعات حیوانی و انسانی نشان داده اند که کاهش بیان ژن KDM3A یکی از دلایل اصلی در ناباروری مردان بخصوص در آزواسپرمی غیر انسدادی (NOA) می باشد. نقش تنظیمی Micro-RNA ها در ابتلا به ناباروری مردان مورد بررسی قرار گرفته است.

    هدف

    میزان بیان hsa-miR-30a-5p در مردان آزواسپرمی به منظور پیدا کردن ارتباط این miRNA با ناباروری مردان سنجیده شد.

    مواد و روش ها

    30 مرد مبتلا به آزواسپرمی شامل 19 فرد NOA و 11 فرد آزواسپرمی انسدادی (OA) به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. miRNA با توانایی ذاتی برای هدف قرار دادن رونوشت ژن KDM3A از طریق تجزیه و تحلیل گستره بیوانفورماتیکی شناسایی شد. برای ارزیابی سطح بیان  hsa-miR-30a-5p از تکنیک Reverse Transcriptase Quantitative Polymerase Chain Reaction) RT-qPCR) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها انجام و میزان بیان hsa-miR-30a-5p بین افراد NOA و OA مقایسه گردید.

    نتایج

    مطالعات In-silico، hsa-miR-30a-5p را به عنوان بهترین miRNA با توانایی هدف قرار دادن رونوشت KDM3A پیشنهاد کرد. تجزیه و تحلیل بیان hsa-miR-30a-5p حاکی از بیان بیش از حد این miRNA در مردان NOA در مقایسه با مردان OA بود (04/0 = p).

    نتیجه گیری

    Hsa-miR-30a-5p در مردان NOA بیش از افراد شاهد بیان شد. Hsa-miR-30a-5p می تواند رونوشت ژن KDM3A را هدف قرار دهد و بیان آن را سرکوب کند.

    کلیدواژگان: Hsa-miR-30a-5p، ناباروری مردان، KDM3A، آزواسپرم، miRNA
  • صفحات 405-412
    مقدمه

    ناهنجاری های قلبی عروقی مادرزادی شایع ترین گروه نقایص بدو تولد است و اکوکاردیوگرافی جنین جهت تشخیص این ناهنجاری ها در جمعیت های کم خطر و پر خطر از حساسیت و ویژگی بالایی برخوردار است.

    هدف

    این مطالعه با هدف ارزیابی یافته های مشاهده شده در قلب جنین بر اساس اکوکاردیوگرافی انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در 114 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان افشار یزد از مهر ماه  تا اسفند ماه 1395 انجام شد. همه زنان حامله بر اساس پروتوکل غربالگری قلب جنین و با استفاده از راهنمای انجمن بین المللی سونوگرافی زنان و زایمان بررسی شدند. اطلاعات به دست آمده از جمله علت ارجاع مادران باردار، سن حاملگی، سن مادر، تعداد بارداری و تشخیص پس از تولد ثبت گردید.

    نتایج

    متوسط سن بارداری 20 هفته بود. شایع ترین علت ارجاع مادران باردار دیابت (8/36%)، آریتمی جنین (14%)، سن بالای مادر(7%) و کانون اکوژن (1/6%) بود. یافته های پس از تولد شامل: 78 مورد (4/68%) طبیعی، 20 مورد (6/17%) ناهنجاری قلبی و16 مورد (14%) آریتمی داشتند. نتایج براساس اکوکاردیوگرافی پس از تولد بجز در 2 مورد با اکوکاردیوگرافی جنینی مطابقت داشت.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که اکوکاردیوگرافی جنین می تواند در تشخیص و درمان زودهنگام بیماری های قلبی مادرزادی و یا سقط درمانی بکار رود.

    کلیدواژگان: جنین، اکوکاردیوگرافی، بیماری قلبی مادرزادی
  • صفحات 413-422
    مقدمه

    شکست کامل لقاح (TFF) با تعدادی از مکانیسم ها و حوادث سلولی در ارتباط می باشد.

    هدف

    مطالعه حاضر مقایسه جامعی از اثرات مخرب احتمالی با بررسی توسط تست های شناخته شده جهت پیش بینی TFF می باشد.

    مواد و روش ها

    پارامترهای سیمن از سیکل های TFF در گروه های IVF و ICSI و کنترل ارزیابی گردید. ارزیابی کروماتین اسپرم و کیفیت DNA توسط تست های AB، TB، CMA3 و تانل انجام گردید. کیت LPO جهت بررسی پراکسیداسیون لیپید غشای اسپرم و رنگ JC1 جهت ارزیابی پتانسیل غشای میتوکندری مورد استفاده قرار گرفت.

    نتایج

    درصد حرکت پیش رونده و غیر پیش رونده در گروه شکست لقاح ICSI تفاوت معناداری نسبت به گروه کنترل داشت. تفاوت معناداری بین سه گروه توسط تست های TB، تانل و CMA3 وجود دارد به غیر از رنگ آمیزی AB که تفاوتی نشان نداد. از طرف دیگر، تفاوت معناداری از لحاظ میزان LPO و پتانسیل غشای بالای میتوکندری در سیکل های شکست IVF در مقایسه با گروه کنترل دیده شد.

    نتیجه گیری

    حوادث سلولی از جمله میزان بالای شکست DNA، میزان بالای رادیکال های آزاد اکسیژن و سطح پایین پتانسیل غشای میتوکندری می توانند منجر به TFF در سیکل های ICSI وIVF  گردند. انجام تست های تشخیصی مخصوصا در موادی که یک مرتبه دچار TFF شده اند می تواند خطر ریسک شکست کامل را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم، لقاح آزمایشگاهی، رادیکال های آزاد اکسیژن، کروماتین، قطعه قطعه شدن DNA
|
  • Dedy Syahrizal*, Cut Mustika, Nanda Ayu Puspita, Mohammad Guritno Suryokusumo, Hendy Hendarto Pages 347-356
    Background

    Endometriosis pathogenesis is related to the inflammation shown by the secretion of pro-inflammatory mediators. This hypoxia condition can stimulate this condition.

    Objective

    To investigate the effect of hyperbaric oxygen therapy (HBOT) on the inflammation reaction of endometriosis-induced mice.

    Materials and Methods

    The animals were designated into 3 groups: I) the pre-test group, II) the post-test group receiving the HBOT, and III) the post-test group without HBOT. All groups were subjected to induction of endometriosis by xenotransplantation for 15 days. HBOT was given 30 min 3 times a day for 10 days. The evaluation of the HBOT effect was conducted by examining the endometrial tissue. The inflammation level was evaluated using the Klopfleisch semiquantitative scoring system (index remmele scale), whilst the expression of nuclear factor kappa (NFκB) beta was measured by immunohistochemical staining.

    Results

    The results showed that group I demonstrated the highest level of inflammation degree (9.41 ± 1.99) compared to the post-test groups (group II: 1.60 ± 0.53; group III: 2.42 ± 0.53). The HBOT-groups was found to have the lowest inflammation level compared to the non-HBOT group (p = 0.020). The results demonstrated that HBOT lowered the peritoneal inflammation degree caused by the endometrial lesion in mice. NFκB expression on the post-test groups was significantly decreased, compared to the pre-test group (p ≤ 0.001), with a strong correlation between the NFκB expression and the peritoneal inflammation level (p ≤ 0.001, r = 0.670).

    Conclusion

    HBOT significantly reduced the inflammation level on the endometrial lesion in mice, involving the NFκB pathway.

    Keywords: Endometriosis, Hyperbaric oxygenation, Inflammation, Hypoxia, Mouse
  • Serajoddin Vahidi, Nima Narimani, Laleh Dehghan Marvast, Esmat Mangoli, Ali Nabi, Mohammad Sadeghi* Pages 357-364
    Background

    The sperm DNA fragmentation index (DFI) is one of the men's reproductive health criteria that affects assisted reproductive technique outcomes. Efforts in obtaining high-quality mature sperms seem to be necessary. Advanced sperm selection techniques (including physiological intracytoplasmic sperm injection [PICSI], zeta potential, microfluidic, etc.) have gained popularity in this regard.

    Objective

    The study aimed to compare the efficacy of zeta potential and PICSI sperm selection in obtaining sperms with better DNA integrity.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 48 couples were enrolled where the male partner had increased sperm DFI in his ejaculated sample and the female was in normal reproductive health. For each male partner, the semen sample was processed with zeta potential and PICSI techniques, then the sperm DFI of neat semen was compared to zeta and PICSI samples by the sperm chromatin dispersion test.

    Results

    Data showed that both the zeta potential and PICSI technique decreased sperm DFI in comparison with the neat semen sample (p < 0.001 for both). In addition, there was a statistically significant difference in sperm DFI between the PICSI and zeta potential samples (p < 0.01).

    Conclusion

    The current study showed that both zeta potential and PICSI could result in sperm with a lower DFI. However, PICSI seems to be superior to zeta potential in this regard.

    Keywords: PICSI, ZETA potential, Hyaluronic acid, DNA integrity
  • Zahra Asgari, Reyhaneh Hosseini, Mahdi Sepidarkish, Azar Nabati* Pages 365-376
    Background

    Early diagnosis and appropriate treatment of endometriosis are vital and may prevent subsequent complications.

    Objective

    To investigate the diagnostic accuracy of transvaginal ultrasound sonography (TVUS) and transrectal ultrasound sonography for detecting endometriosis considering the age and body mass index (BMI).

    Materials and Methods

    This was a retrospective cohort study of 119 women scheduled for surgery in a tertiary health care center for clinically suspected endometriosis. Married and virgin women underwent TVUS and transrectal ultrasound sonography, respectively, before laparoscopic excision of endometriotic lesions.

    Results

    The accuracy of TVUS in the diagnosis of right endometrioma in women with a normal BMI was superior to that in women with a BMI ≥ 30 (95.6% vs. 75.3%; p < 0.001). For the detection of left endometrioma in women with a normal BMI, TVUS demonstrated a sensitivity of 96.9% and a negative predictive value of 92.9%, which was significantly superior to TVUS in women with obesity (sensitivity: 77.4%, negative predictive value: 58.6%). The accuracy of TVUS in the diagnosis of left endometrioma in women under 35 yr was superior to that in women older than 35 yr (93.2% vs. 77.9%; p = 0.04). Similarly, the accuracy of TVUS in the diagnosis of right endometrioma in women under 35 yr was superior to TVUS in women older than 35 yr (86.5% vs. 73.3%; p = 0.04).

    Conclusion

    Ultrasound can be a useful technique for detecting endometriosis when used adjunctively with the patient’s history and physical findings, especially age and BMI.

    Keywords: Endometriosis, Ultrasonography, Diagnostic imaging, Body mass index
  • Nasrin Sadeghi, Hossien Fallahzadeh*, Maryam Dafei, Maryam Sadeghi, Masoud Mirzaei Pages 377-388
    Background

    Since women spend about one-third of their lifespan in menopause, accurate prediction of the age of natural menopause and its effective parameters are crucial to increase women's life expectancy.

    Objective

    This study aimed to compare the performance of generalized linear models (GLM) and the ordinary least squares (OLS) method in predicting the age of natural menopause in a large population of Iranian women.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted using data from the recruitment phase of the Shahedieh Cohort Study, Yazd, Iran. In total, 1251 women who had the experience of natural menopause were included. For modeling natural menopause, the multiple linear regression model was employed using the ordinary least squares method and GLMs. With the help of the Akaike information criterion, root-mean-square error (RMSE), and mean absolute error, the performance of regression models was measured.

    Results

    The mean age of menopausal women was 49.1 ± 4.7 yr (95% CI: 48.8-49.3) with a median of 50 yr. The analysis showed similar Akaike criterion values for the multiple linear models with the OLS technique and the GLM with the Gaussian family. However, the RMSE and mean absolute error values were much lower in GLM. In all the models, education, history of salpingectomy, diabetes, cardiac ischemic, and depression were significantly associated with menopausal age.

    Conclusion

    To predict the age of natural menopause in this study, the GLM with the Gaussian family and the log link function with reduced RMSE and mean absolute error can be a good alternative for modeling menopausal age.

    Keywords: Menopause, Etiology, Statistics, Numerical data
  • Mehran Nouri, Sanaz Mehrabani, Hosein Firoozbakht, Elmira Vatanian, Homayoun Abbasi, Mahsa Shirani* Pages 389-398
    Background

    Infertility has been a significant problem for couples in recent decades, and the issue can often lie with the male rather than the female.

    Objective

    This study aimed to investigate the effects of fats and minerals intake on semen parameters in infertile men.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 260 infertile men referred to Isfahan Infertility Clinic, Isfahan, Iran in the summer of 2018. Semen parameters regarding sperm concentration, total motility, normal morphology, and sperm volume were considered. To assess dietary intakes, a validated food frequency questionnaire was used.

    Results

    In the adjusted model, the prevalence of abnormal concentration was 5.23 times higher in the top quartile of calcium intake, compared with the bottom quartile (p = 0.03). Also, the prevalence of abnormal morphology was 68% lower in the third quartile of calcium intake (p = 0.03). Additionally, the prevalence of abnormal concentration was 84% lower in the top quartile of folate intake in comparison to the bottom quartile (p = 0.01) and the prevalence of abnormal morphology was 70% lower in the top quartile of folate intake (p = 0.03). Additionally, the prevalence of abnormal concentration was 72% lower in the top quartile of selenium intake in comparison to the bottom quartile (p = 0.04). Furthermore, in the crude model, the prevalence of abnormal volume was 64% lower in the second quartile of linoleic acid intake rather than the first quartile (p = 0.01).

    Conclusion

    In conclusion, diets containing higher amounts of folate and selenium, and lower amounts of cholesterol, saturated fatty acid and calcium were associated with more favorable semen quality parameters.

    Keywords: Infertility, Semen quality, Minerals, Fats, Cross-sectional study
  • Mohammad Arefnia, Majid Motovali-Bashi*, Seyed-Morteza Javadirad, Hamid Norioun Pages 399-404
    Background

    Some previous human and animal studies have supported the idea that KDM3A down-regulation might be the main cause of male infertility, especially in non-obstructive azoospermia (NOA). The regulatory role of micro-RNAs (miRNA) has been investigated in the development of male infertility.

    Objective

    The expression level of hsa-miR-30a-5p in azoospermia was evaluated to reveal its possible association with the etiology of male infertility.

    Materials and Methods

    In this case-control study, 30 men with azoospermia (19 of whom had NOA) were selected as the case individuals, and 11 men with obstructive azoospermia (OA) were selected as control individuals. The best miRNA with the strongest ability to target the KDM3A gene was detected via comprehensive bioinformatics analysis. Reverse transcriptase quantitative polymerase chain reaction was used to assess the expression level of hsa-miR-30a-5p. After analyzing the data, the expression level of hsa-miR-30a-5p was compared between men with NOA and men with OA.

    Results

    The findings supported the idea that hsa-miR-30a-5p is the miRNA with the best ability to target the KDM3A transcript. The expression analysis of hsa-miR-30a-5p indicated a significant overexpression (p = 0.04) in men with NOA compared to in men with OA.

    Conclusion

    Hsa-miR-30a-5p was overexpressed in men with NOA compared to in control individuals. Hsa-miR-30a-5p could target the KDM3A transcript and may suppress its expression.

    Keywords: Hsa-miR-30a-5p, Male infertility, KDM3A, Azoospermia, miRNA
  • Mohammad Reza Alipour, Hossein Moradi, Seyedeh Mahdieh Namayandeh, Fatemeh Majidpour, Zohreh Pezeskpour*, Mohammadtaghi Sarebanhassanabadi Pages 405-412
    Background

    Congenital cardiovascular malformation is the most common group of birth defects. Fetal echocardiography is highly sensitive and specific in the diagnosis of congenital heart disease in low- and high-risk populations.

    Objective

    This study aimed to assess abnormal findings in fetal echocardiography and maternal disease.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 114 pregnant women referred to Afshar hospital, Yazd, Iran from October 2016 to March 2017. All pregnant women underwent fetal echocardiography through fetal heart screening protocol, which is administered by the international society of ultrasound in obstetrics and gynecology guidelines. Data collected included referral cause, gestational age, maternal age, gravida, and final diagnosis after an accurate fetal echocardiography.

    Results

    The mean gestational age was 20 wk. The most common referral cause of pregnant women included diabetes (36.8%), fetal arrhythmia (14%), high maternal age (7%), and echogenic focus on ultrasound (6.1%). The most common postpartum findings were normal (68.4%), cardiac abnormalities (17.6%), and arrhythmias (14%). In postnatal echocardiography, the results were consistent with fetal echocardiography except in 2 women.

    Conclusion

    This study showed that fetal echocardiography can be used in the early diagnosis and treatment of congenital heart diseases.

    Keywords: Fetus, Echocardiography, Heart defects, Congenital
  • Hassan Safari*, Fatemeh Anbari, Saeed Ghasemi-Esmailabad, Behnam Maleki, Laleh Dehghan Marvast, Ali Reza Talebi Pages 413-422
    Background

    Total fertilization failure (TFF) is associated with essential mechanistic and cellular events.

    Objective

    The present study is a comprehensive examination of detrimental effects with well-known assays for predicting TFF in conventional in vitro fertilization (IVF) and intracytoplasmic sperm injection (ICSI) cycles.

    Materials and Methods

    Semen parameters of 90 men, including 60 cases who had experienced IVF/ICSI failure and a control group of 30 individuals, were evaluated. Sperm chromatin/DNA quality assessments were done by aniline blue, toluidine blue, chromomycin A3, and terminal deoxynucleotidyl transferase-mediated dUTP nick end labeling (TUNEL) assays. A lipid hydroperoxide (LPO) kit was used to measure the LPO, and JC1 staining was used to evaluate mitochondrial membrane potential (MMP).

    Results

    There were statistically significant differences found between the IVF, ICSI and control groups by the toluidine blue (p = 0.01), TUNEL (p = 0.02), and chromomycin A3 (p < 0.001) tests, but not by the aniline blue staining. Furthermore, there was a significant difference regarding LPO concentration and high MMP in cases of IVF fertilization failure compared to the control group (p = 0.04, p = 0.02, respectively). The logistic regression model showed that sperm viability was predictive for fertilization failure in the ICSI group. Sperm chromatin and DNA quality assays were not predictors for TFF in either group.

    Conclusion

    Cellular events such as high DNA fragmentation damage, high levels of reactive oxygen species, and low MMP levels can cause TFF in IVF and ICSI programs. Diagnostic tests, especially in cases with previous fertilization failure, showed significant differences in sperm chromatin and DNA quality between groups but could not predict the risk of TFF.

    Keywords: Intracytoplasmic sperm injection, In vitro fertilization, Reactive oxygen species, Chromatin, DNA fragmentation
  • Abbas Aflatoonian, Hoora Amouzegar*, Razieh Dehghani Firouzabadi Pages 423-423
    The authors have been informed of some errors that occurred in the published paper. The errors are listed as:

    A paragraph has been added to Materials and Methods section about blinding.
    The statistical test which has been used in tables I, II has been changed from chi-square test to Fischer exact test.
    The study results were re-analyzed, and some p-values were modified in tables.
    The lasst paragraph of discussion section has been removed.


    The authors wish to apologize for these errors. The online version of the article has been updated on August 29, 2021, and can be found at http://dx.doi.org/10.29252/ijrm. 15.4.231.