فهرست مطالب

ادب عربی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1401)

نشریه ادب عربی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 31، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فائزه صفائیه*، عبدالحسین فقهی صفحات 1-20

    نسخه های خطی، میراث مکتوب و برجای مانده گذشتگان است و ارزش و اهمیت حفظ این آثار بر کسی پوشیده نیست. نسخه خطی زبده الإعراب تالیف عبدالله بن محمد، کتابی است حاوی مباحث صرفی و نحوی که به طور ویژه به اعراب و شرح مختصر کتاب إظهار الاسرار فی النحو نوشته محمد بن پیرعلی بن اسکندر برکوی می پردازد. این اثر، گذشته از ارزش فنی، آموزشی و علمی اش، از آن جهت که نخستین اعراب نگاشته شده بر کتاب إظهار الاسرار است شایسته توجه و تصحیح و نقد است. شایان ذکر است إظهار الاسرار از مهم ترین کتب علمی و آموزشی نحوی در مدارس دینی ترکیه به شمار می آید. از زبدهالإعراب چهار نسخه در کتابخانه های سراسر دنیا به دست آمده است که یکی از آنها در کتابخانه مجلس شورای اسلامی نگهداری می شود. نسخه های دیگر این اثر، در کتابخانه های بزرگی چون کتابخانه ملی فرانسه و کتابخانه دانشگاه ملک فیصل عربستان موجود است. این مقاله با رویکردی توصیفی تحلیلی، ضمن بیان شرح حالی از مولف إظهار الاسرار و مولف زبده الإعراب، نسخه زبده الإعراب را کامل و جامع معرفی می کند. سپس از محاسن، معایب و ویژگی های فنی آموزشی این نسخه که در جریان مقابله، تحقیق و تصحیح به دست آمده است، گزارشی ارایه خواهد داد. از آنجا که تاریخ کتابت دو نسخه از نسخه های موجود نامعلوم است و تاریخ کتابت دو نسخه دیگر نیز با زمان تالیف کتاب فاصله زیادی دارد، تشخیص نسخه نخست و اصل دشوار است؛ از همین رو، از مهم ترین نتایج این مقاله، دریافت بهترین روش تصحیح این نسخه خطی است.

    کلیدواژگان: زبده الإعراب، إظهار الاسرار، عبدالله بن محمد، محمد برکوی، متون آموزشی نحوی
  • راضیه صدری خانلو*، علیرضا شیخی، عبدالعلی آل بویه لنگرودی، مصطفی پارسایی پور صفحات 21-41

    فراداستان شیوه نگارش نویسندگانه و سبک به بازی گرفتن آگاهانه و عامدانه ساختارهای روایی و دستخوش ترفندکردن فن نویسندگی است. فراداستان می کوشد به واسطه انحراف یا گریز از هنجارهای تثبیت شده روایت پردازی سنتی و حتی تهکم به آن، ادبیت و خودآگاهی پیشین را به مثابه یک کج روی میان تهی معرفی کند و ترفندهای روایی مدعی حقیقت نمایی به غرض ناراستین حقیقت دانی مطلق را برملا سازد تا اثبات کند حل وفصل کشمکش آواها و ایدیولوژی ها، با انقیادشان زیر آوای مولفی همه چیزدان و خداگونه، محال است و محال بودگی درک غایی حقیقت در سایه سیطره مندی تک سویه نگر را شادمانه به نمایش گذارد. خرده ژانر فراداستان، با تمهیداتی برآمده از حسابگری های ذهنی و با حاشیه نگاری های خود ارزیابانه و دیالکتیکی، می کوشد با تاملی روشن بینانه در فرآیندهای برساخته شدن داستان، و با تکیه بر اصل عدم قطعیت هایزنبرگ، در کنار شفاف سازی سرشت داستان، حقیقت جویی نماید. درآمیخته با مفهوم نسبیت محوری، نظریه بازی به مثابه شیوه درک درست روال های جهان، در فراداستان به عنوان فعالیتی خودبنیاد و واجد ارزشی قطعی در جهان واقعی، یاریگر دستاوردهای حقیقت بین ادبیات می شود. صفت ناساختمندی و دلبخواهگی بازی، با دست مایه کردن وانمودگرانه نقش ها و قراردادهای بازی، به فراداستان کمک می کند ضمن کنکاش در کارکردها و طبیعت ظاهرا بازشناخته، ولی عملا ناشناخته داستان، سنت های ناکارآمد و جهان نگری نخ نماشده را در هم شکند. در بازشناسی این نگرگاه های پارادایم نوشناخته در فراداستان ها، در این کوشش برآنیم به شیوه توصیفی- تحلیلی و با پردازش داده های تیوری فراداستان، به ویژه از منظر «پاتریشیا وو»، به درک کارایی مولفه های فراداستان و تبیین کیفیات آن و نقش بازی در پیشبرد فراداستان سازی، در رمان لعبه النسیان محمد براده بپردازیم تا نوآوری های نخستین گام عرب را در هجرت از انگاره های مطلق اندیش مدرنیسم در حقایق شناسی داستانی بازشناسیم. در این پژوهش دریافتیم براده در کاربست شگردهای اتصال کوتاه، آشکارسازی شگرد، شورشگری شخصیت ها، کولاژ فراداستانی و نام گذاری دلبخواهی، همواره بازیگرانه وام دار اصل نسبی نگری و چندچهرگی حقیقت است و این گونه برای فراداستان نویسی عربی بنیانی استوار می آفریند.

    کلیدواژگان: فراداستان، تمهیدات فراداستانی، بازی و فراداستان، عدم قطعیت، لعبه النسیان، محمد براده
  • زینب قاسمی اصل*، حسین الیاسی مفرد صفحات 43-64

    از آنجا که خشونت، ناظر بر وجه سرکوبگر قدرت است، لاجرم در یک رابطه خشونت آمیز، طرفین فرادست و فرودست وجود دارد. ژیژک با ترکیب مفاهیم فلسفی و زندگی روزمره، توانسته است ابعاد مختلف امر خشن را ترسیم کند. رمان علی مایده داعش، روایت رنج مردمان ایزدی است که با هجوم و نسل کشی داعش مواجه شدند. این پژوهش با هدف تبیین لایه های مختلف خشونت داعش علیه ایزدیان از الگوی ژیژک بهره گرفت تا نشان دهد نویسنده چگونه ابعاد مختلف خشونت را لابه لای حوادث داستان بازنمایی کرده و از مسئله خشونت به عنوان درون مایه روایی بهره جسته است. نتایج تحقیق نشان داد تمام انواع خشونت در رمان، تحت تاثیر خشونت خدایگانی که ژیژک بدان اشاره کرده، صورت گرفته است. داعش با اعمال خشونت سیستمی، قصد نهادزدایی از خانواده و دیگر بنیان های اجتماعی را  دارد. شیوه های داعش برای سرکوب زنان، کنش گرانه و نمادین است و در عین حال، از روش های کنش پذیرانه مانند به کارگیری زنان علیه زنان نیز غافل نبوده است. داعش در توجیه خشونت برای اعضای خود از تکفیر «دیگری» استفاده کرده و ایزدیان به عنوان جلوه ای از کفر که مانع تحقق اهداف خلافت اند محکوم به نابودی شدند. در رمان حاضر، زنان بزرگ ترین قربانیان خشونت اند و جایگاه فرودست آنها از منظر تاریخی، به قدرت داعش برای اعمال خشونت سیستمی و خدایگانی علیه زنان، افزوده است.

    کلیدواژگان: خشونت، نبرد سنجار، زنان ایزدی، زهراء عبدالله، اسلاوی ژیژک
  • محمدنبی احمدی*، ادریس محمدی صفحات 65-86
    رمان شرفه العار، روایتگر زندگی شخصیت هایی با سرمایه ها و استعدادهای ذاتی و اکتسابی متفاوت است که در میدان مشترک تولید فرهنگی بر اساس خصلت و سرمایه ای که در اختیار دارند، در کنار هم یا در نفطه مقابل هم، به رقابت و ایفای نقش می پردازند تا در فضای اجتماعی به منزلتی نمادین دست یابند. روش انجام این پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی، با تکیه بر مفاهیم جامعه شناختی بوردیو است. نتایج این پژوهش حاکی از این است که شخصیت های رمان شرفه العار از حیث مالکیت سرمایه فرهنگی و اقتصادی ضعیف هستند و تنها منار است که از تحصیلات دانشگاهی، مطالعه و حضور در اماکن فرهنگی از سرمایه فرهنگی نسبتا مناسبی برخوردار است و این سرمایه را با اشتغال، به سرمایه اقتصادی زیادی تبدیل می کند؛ اما در بازتولید سرمایه اجتماعی و سرمایه نمادین شهرت، با بحران داغ ننگ روبه رو می شود. گفتمان کژآیین از نظر مالکیت بر سرمایه اجتماعی و نمادین، به شدت غنی است؛ به طوری که امین و سالم در اکثر کنش های خویش، نگران قضاوت شدن از سوی اطرافیان و همسایگان هستند و با بازتولید سرمایه های منفی بی اعتمادی، خیانت و خشونت و بر اساس قاعده مشروعیت «قتل برای دفاع از حیثیت»، در مسیر سیر صعودی منار (قهرمان زن) قرار می گیرند و او را از میدان حذف می کنند تا سرمایه به نفع امین و عمو سالم، نمایندگان گفتمان کژآیین، به دستاورد معنوی «حیثیت و غیرت» تبدیل شود.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی، نظریه بوردیو، شرفه العار، ابراهیم نصرالله
  • شهلا شکیبایی فر*، روح الله صیادی نژاد صفحات 87-108
    تصویرگونگی که پیوند انگیخته دال و مدلول را نشان می دهد، به عنوان عاملی برون زبانی، ساختار زبان را متاثر از ادراک حسی انسان از جهان خارج می داند. این اصل نشانه شناختی، از مهم ترین ارکان زیبایی شناسی و عمده ترین ابزارهای انتقال معنا در شعر نزار قبانی به شمار می رود؛ بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر آن است که در چارچوب نظریه نمادپردازی آوایی هینتون و همکارانش، سطوح گوناگون تصویرگونگی آوایی در اشعار قبانی بر روی پیوستاری از بالاترین تا پایین ترین درجه شفافیت ترسیم شود. نتایج پژوهش نشان می دهد گونه های مختلف نمادپردازی آوایی در سروده های این شاعر عبارت اند از: عینی، تقلیدی، ترکیبی و قراردادی. در قصاید او نشانه های عینی شامل اصوات عاطفی و عبارت های ندا، تعجب و...، دارای بیشترین میزان تصویرگونگی هستند. پس از آن به ترتیب، نمادهای تقلیدی در قالب الفاظ نام آوا، نشانه های ترکیبی که به صورت تکرار واکه یا همخوانی خاص مشاهده می شوند و نمادهای قراردادی که با توالی واج های معین شکل می گیرند، در جایگاه های دوم، سوم و چهارم پیوستار قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: تصویرگونگی، شفافیت، تیرگی، هینتون، نزار قبانی
  • عبدالاحد غیبی*، مهین حاجی زاده، امیر فرهنگ دوست صفحات 109-128
    در دوره معاصر، انسان همسو با اندیشه و احساسات پرپیچ و تاب خود، داستان نویسی را نیز دستخوش تغییر کرد و برخلاف گذشته، معنا را در لایه های زیرین روایت پنهان ساخت. در این میان، از جمله ظرفیت هایی که با کاوش در زوایای آن، می توان عناصر گوناگونی از داستان را رمزگشایی کرد، مکان و بازتاب های معنابخش آن است. پدیدارشناسی با نظریه پردازی های گسترده، بیش از دیگر علوم، این عنصر معنابخش را در کانون توجهات خود قرار داده است. از پرنمودترین نظریه هایی که پدیدارشناسان درباره مکان ارایه داده اند، نظریه «حس مکان» است. حس مکان به معنای ادراک ذهنی از محیط است که شخص را در ارتباطی درونی با مکان قرار می دهد. این حس، فضا را به مکانی با خصوصیات حسی ویژه تبدیل می سازد و عاملی مهم در هویت یابی افراد تلقی می شود؛ عاملی که امروزه نویسندگان را برآن داشته است تا موقعیت بخشی های هدفمندی در آثارشان نسبت به آن لحاظ کنند. در رمان روان شناختی اقودک إلی غیری از عایشه ارناووط، شاعر و نویسنده سوری-آلبانیایی، مکان، محمل معانی و مفاهیم نوینی است که با نظریه حس مکان قابل تطبیق است. جستار حاضر می کوشد تا با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه نظریه مذکور، رمان یادشده را بررسی و تحلیل کند تا از این رهگذر، به لایه های معنایی نهفته در عنصر مکان این داستان پی ببرد. برخی از یافته های پژوهش، ناظر بر حضور مدلول های جدید در مکان هایی چون خانه، مدرسه، نمایشگاه و... است که نویسنده با دریافت حس درونی مکان، زمینه را برای خوانشی نو از آنها فراهم ساخته است.
    کلیدواژگان: داستان، هویت، حس مکان، عائشه ارناووط، رمان اقودک إلی غیری
  • فاطمه پیری، علی اکبر احمدی چناری*، عبدالباسط عرب یوسف آبادی صفحات 129-152
    نمود پست مدرنیسم در متون تنها به محتوا و موضوع محدود نمی شود؛ بلکه بخشی از تمهیدات پست مدرنیستی آثار ادبی، مربوط به عناصر فیزیکی متن، یعنی صفحه کاغذ، خطوط، حروف، واژگان و حاشیه متن است. این تمهیدات در راستای اصل پست مدرنیستی عدم قطعیت و ایجاد تردید و شبهه افکنی در هستی شناسی مخاطب صورت می گیرد. این امر به درهم ریختن ژانرها، فروپاشی نظم هندسی متن و ایجاد هرج ومرج و آشفتگی در سنت های نویسندگی و شاعری، به ویژه نحوه چینش واژگان و سطرها و همچنین کاستن از مرکزیت متن اصلی و تمرکز بر حاشیه متن منجر می شود. کمال ابودیب نویسنده معاصر سوری با رویکردی پست مدرنیستی، اثر عذابات المتنبی فی صحبه کمال ابودیب والعکس بالعکس را به رشته تحریر درآورد. او در این اثر تلاش می کند روایت ها، جریانات و حوادث مختلف زندگی متنبی را که در متون پیشین آمده است، با ذهنیتی پست مدرنیستی بازنویسی کند. جستار حاضر تلاش می کند با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی به واکاوی و تحلیل این سازوکارها و نقش آنها در معناآفرینی در اثر یادشده بپردازد. این اثر به اقرار خود نویسنده نه در زمره داستان قرار می گیرد و نه شعر؛ زیرا تلفیقی است از تمامی ژانرهای ادبی و هنرهای شکل محور. نتایج پژوهش نشان می دهد ابودیب تلاش دارد در این اثر، تنش های جهان درونی خود و فلسفه زندگی شخصی و اجتماعی را در کشورهای عربی، با تاکید بر شگردهای فرمی پست مدرنیستی به تصویر کشد. وی با تاکید بر شگردهای فرم محور قصد دارد ذهن مخاطب را به زوایای پنهان شکل گیری داستان خود با متنبی معطوف نماید تا اقتدار کلان روایت ها را در سطح دیداری به چالش بکشد. او برای رساندن این پیام به مخاطب، از سازوکارهای شکل محور همچون سپیدنویسی، نقاشی، اشکال هندسی، عمودنویسی، تجزیه نویسی و تغییر فونت بهره می برد که هرکدام نقشی برجسته در ایجاد تردید در ذهن مخاطب درباره امور واقعی و الگوهای ثابت شده فکری و معرفتی وی دارند.
    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، کمال ابودیب، عذابات المتنبی فی صحبه کمال ابودیب، شگردهای فرمی، عدم قطعیت
|
  • Faezeh Safaieh *, Abdolhossein Feghhi Pages 1-20

    The manuscripts are the written heritages and possessions of our predecessors and their maintenance and retention is of great importance. The “Zobdat al-E’rab” manuscript, which is written by “AbdAllah-Ibn-Muhammad”, is a book including Morphological and syntactical topics, which in particular deals with the grammatical analysis and brief description of the “Ezhar al-Asrar Fi al-Nahv” that is written by “Muhammad-Ibn-PirAli-Ibn-Eskandar Berkavy”. Besides the technical, educational and scientific worthiness and importance, this book worths noting, correction and criticism since it is the first grammatical analysis of the “Ezhar al-Asrar” book. It should be emphasized that the “Ezhar Al-asrar” book is among the important and significant morphological scientific and educational books which is taught in most of the religious schools of Turkey. Four copies of the “Zobdat-al-E’rab” have been found in the libraries all over the world, which one of them preserves in the library of the Islamic Parliament of Iran. Other copies of this valuable book exist in big libraries in the world such as the French National library and library of the “King Faisal” university. Using a descriptive, analytical approach, this paper provides biographies of the authors of the “Ezhar al-Asrar” and the “Zobdat al-E’rab ” books and introduces the “Zobdat al-E’rab” manuscript completely. Also, the excellences, shortcomings and technical issues of the manuscript have been presented which are obtained during the collation, investigation, and correction. The exact writing dates for two copies of this manuscript are unknown to us. Also the writing dates of the two other copies are much later than the writing date of the original copy. As a result, determination of the first and the original copy seems to be difficult. One of the important results which is obtained and reported by this paper is the best way which can be used in order to correct this manuscript.

    Keywords: Zobdat al-E’rab, Ezhar al-Asrar, AbdAllah-Ibn-Muhammad, Mohammad berkavy, Educational Syntactical texts.
  • Razieh Sadrikhanloo *, Alireza Shaikhi, Abd-Ol, Ali Alebooye Langeroodi, Mostafa Parsaeipour Pages 21-41

    Metafiction is the author's writing style and the style of consciously and deliberately playing on narrative structures and subjecting the skills of writing. By deviating or escaping from the established norms of traditional narrative and even adhering to it, metafiction tries to introduce the previous literariness and self-consciousness as a hollow  deviation, And expose the narrative tricks of claiming to be truthful - for the unrighteous purpose of absolute truthfulness - in order to prove that it is impossible to resolve the conflict between voices and ideologies by subjugating them under the voice of an omniscient and God-like author, And happily demonstrates the impossibility of the ultimate understanding of truth in the light of one-sided domination. Metafiction as a sub-genre, with its mentally processing and self-evaluative and dialectical annotations, seeks to clarify the truth with an enlightening reflection on the processes of creation of the story, and relying on Heisenberg's uncertainty principle, along with clarifying the nature of the story. Combined with the concept of relativism, game theory, as a way of properly understanding world routines, contributes to the realistic achievements of literature in the metafiction as a self-founded activity with definite value in the real world. By pretending to play roles and contracts of the game, the unstructured and arbitrary nature of the game, helps metafiction -while exploring the functions and seemingly known but practically unknown nature of the story- to shatter dysfunctional traditions and unpopular worldviews. In recognizing these Attitudes of recently known paradigm in metafiction, relying on descriptive-analytical research method and processing metafiction theory data, we intend especially from the point of view of "Patricia Waugh", to understand the efficiency of the components of metafiction and explain its qualities and the role of play in the promotion of making metafiction, in the novel The Game of Forgetting  by “Mohammad Baradeh”, to recognize the innovations of the first Arab step in the migration from the absolutist ideas of modernism in fictional factology. Researching these cases we found out that M.Barrada, in the application of tricky techniques like short-circuit, trick revelation, character rebellion, metafictonal collage, and arbitrary naming, he always acting gamefully, owes much to the principle of relativism and the multi-faceted nature of truth and and thus establishes a solid basis for Arabic metafiction.

    Keywords: Metafiction, metafictional arrangements, play, Uncertainty, the game of forgetting, Mohammad Berrada
  • Zeinab Ghasemiasl *, Hosein Elyasi Mofrad Pages 43-64

    Since violence represents suppressive aspect of power, a violent relationship between the inferior and superior parties is inevitable. By combining philosophical and everyday life concepts, Žižek depicted different dimensions of violence. The novel At the ISIS table narrates the suffering of the Izadi people who encountered the invasion and genocide of ISIL. Using Žižek's model, this study had an attempt to explain the different layers of ISIL violence against Izadi people to show how the author has represented different dimensions of violence in the events of the story and has applied the issue of violence as a narrative theme. The results of the research showed that all types of violence in the novel are influenced by the violence of the gods mentioned by Žižek. By applying systemic violence, ISIL intends to de-institutionalize the family and other social foundations. ISIL's methods for repressing women are active and symbolic, and at the same time, it has not neglected active methods such as using women against women. ISIL used takfir of the "other" to justify violence against its members, and the Izadis were doomed to destruction as a manifestation of infidelity that hindered the realization of the caliphate's objectives. In the present novel, women are the biggest victims of violence, and their inferior position has historically added to ISIL's power to commit systemic and absolute violence against women.

    Keywords: Violence, Battle of Sinjar, Izadi Women, Zahra Abdullah, Slavoj Žižek
  • Mohammadnabi Ahmadi *, Edris Mohamadi Pages 65-86
    The novel Sharafat al-Aar narrates the lives of characters with different inherent and acquired capitals and talents who compete and play together in the common field of cultural production based on their character and capitals, or on the opposite side. They play a role to achieve a symbolic status in the social space. The nature of this research method is descriptive-analytical, relying on Bourdieu's sociological concepts. Findings show that the discourse of debauchery is weak in terms of ownership of cultural capital and very rich in terms of social and symbolic capital. Negative social capital in this discourse becomes actions that reproduce betrayal and violence, and the true discourse of religion, despite its intellectual character, achieving social status and the acceptable richness of cultural and economic capital, Faced with a hot crisis of stigma, the “murder for the defense of dignity” rule is removed from the scene under the rule of legitimacy.
    Keywords: sociology, Bourdieu Theory, Sharafat al-Aar, Ibrahim Nasrallah
  • Shahla Shakibaee Far *, Roho Allah Saiiadi Nejad Pages 87-108
    Iconicity which represents the aroused link between a significance and a signifier, considers the language structure influenced by human's emotional perception from the outside world as a metalanguage factor. This principle is considering the sign of a cognition from the most important beautification elements and the most main tools of transmission of meaning in Nizar Qabbani's poem. In this regard, the present research is accomplished aiming to be characterized different levels of phonetic arousal in the poet's poems on an appendix from the highest to the lowest degree of clarity in the framework of phonetic symbolism theory by Hinton & et, al.The analysis of Qabbani poems based on the continuum proposed by Hinton and his colleagues is important because by relying on this method in an objective and coherent way and based on modern scientific principles, we can examine the phonetic significance of signs and determine their degrees of arusal. Explained the linguistic forms with their examples in real world; therefore, in the present stydy, we try to examine different types of arusal from the highest to the lowest degree of clarity in Qabbani poems according to Hintonˈs phonetic symbolism pattern and answer these qustions. Be: what are the types of principal signs in Nizar Qabbaniˈs poem? Can signs be placed on a continuum from the ultimate arusal to the ultimate symbolism? Dose the imagery of Qabbaniˈs signs and poetry contradict the principle of optional words? The research results represent that different kinds of phonetic symbolism in Qabbani's poem are: objective, imitative, combinational and conventional. The objective signs in the poet's poems include emotional sounds and expressions of interjection, surprise and ... contain the most level of iconicity. Then, sequentially, imitative symbols in the form of words, onomatopoeia,  combinational signs which are observed in the form of vowel repetition or special correspondency, and conventional symbols which are formed with sequence of certain phonemes, are ranked in second, third and fourth position of the continuum.
    Keywords: Iconicity, clarity, Darkness, Hinton, Nizar Qabbani
  • Abdolahad Gheibi *, Mahin Hajizadeh, Amir Farhangdust Pages 109-128
    In the contemporary era, along with his changing thought and feelings, human being has transformed story writing ,as well and unlike the past, has hidden the meaning under beneath layers of the narrative. In this regard, the place and its meaningful reflections are among the capacities where various elements could be decoded by probing in its aspects. Phenomenology with expanded theories, has attracted the attentions into this meaningful element rather than other sciences. One of the most prominent theories that has been presented about place by phenomenologists is the theory of “sense of place”. This sense transforms the space into the place with special sensual features and is considered an important factor for identifying people. A factor which has caused the authors to attribute the targeted positioning in their works to that. ʻAicha Arnaout', is a Syrian – Albanian author and poet, creator of psychological novel I lead you to others  where the place carries the novel meanings and concepts which corresponds to the sense of place. The current research attempts to study the mentioned novel relying on the descriptive-analytical method and based on the mentioned theory, so that it finds information about latent conceptual layers in the place element of this story. Some of obtained results suggest existence of new models in places like home, school and cafes where by receiving the inner sense of place, the author has prepared the ground for a new reading of them.
    Keywords: story, Identity, Sense of Place, Aicha Arnaout, Novel I lead you to the others
  • Fatemeh Piri, Ali Akbar Ahmadichenari *, Abdolbaset Arab Yousefabadi Pages 129-152
    The expression of postmodernism in written texts is not limited to content and subject matter; Rather, part of the postmodernist arrangement of literary works relates to the physical elements of the text, namely the page of paper, the lines, the letters, the words, and the margins of the text. These arrangements are made in line with the postmodernist principle of uncertainty and the creation of doubts and suspicions in the ontology of the audience. This leads to the confusion of genres, the collapse of the geometric order of the text and the creation of chaos in the traditions of writing and poetry, especially the arrangement of words and lines, as well as reducing the centrality of the main text and focusing on the margins of the text. Kamal Abu-Deeb, a contemporary Syrian poet, writer, and critic, is one of the figures in contemporary Arab literature who is particularly familiar with postmodernist thought. In the collection " Adhabat al-Mutanabbi fi Suhbat Kamal Abu-Deeb wa al-'Aks bi al-'Aks", he tries to rewrite the narrations, currents and various events of Mutanabbi 's life that have been mentioned in previous texts with a postmodernist mentality. The present paper tries to analyze these mechanisms and their role in creating meaning in the above collection based on the descriptive-analytical method. According to the author, this work does not fall into the category of fiction or poetry, because it is a combination of all literary genres and form-based arts. The results of the research show that in this work, Abu-Deeb tries to portray the tensions of his inner world and the philosophy of personal and social life in the Arab countries with an emphasis on postmodernist form-based tricks. By emphasizing form-oriented tricks, he intends to direct the audience's mind to the hidden angles of his story formation in order to challenge the great narratives at the visual level. To convey this message to the audience, he uses form-based mechanisms such as blank verse, painting, geometric shapes, vertical writing, parsing, and font change, each of which plays a prominent role in creating doubts in the mind of the audience about his real affairs and proven intellectual and epistemological patterns.
    Keywords: Postmodernism, Kamal Abu-Deeb, Adhabat al-Mutanabbi fi Suhbat Kamal Abu-Deeb, Form-based Tricks, Uncertainty