فهرست مطالب

نشریه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی
سال سیزدهم شماره 57 (تابستان و پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی اسدالله پور کوتنایی*، حسن علیپور، فاطمه فرهادی صفحات 5-27

    هدف این پژوهش مطالعه ی وضعیت نظام نوین ترویج کشاورزی و نقش مولفه های نظام نوین ترویج کشاورزی در ایجاد چالش های آن است. دیدمان تحقیق، کمی و روش آن علی-ارتباطی است. از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب استفاده شد. حجم نمونه بر مبنای فرمول کوکران 157 تن تعیین شد که با احتساب مدیران و روسای ادارات تخصصی مرتبط با ترویج و نظام نوین ترویج جهاد کشاورزی شهرستان های منتخب، حجم کل نمونه برابر با 217 تن تعیین شد. ابزار اصلی برای گرد آوری داده ها، پرسشنامه ای است که شامل سه بخش ویژگی های فردی، ویژگی ها و چالش های نظام نوین ترویج کشاورزی در مازندران بودند. مقدار تتای ترتیبی، برای متغیرهای پژوهش، 88/0 بود (88/0=Θ). برای پردازش داده ها از نرم افزارهای SPSS22 و LISREL8.7 استفاده شد. بیشترین و کمترین میزان موفقیت به ترتیب مربوط به کاربست فعالیت های ترویجی و امکانات آموزشی (تعمیر و تجهیز) مرکز های جهاد کشاورزی بود. بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی، چالش های نظام نوین ترویج کشاورزی در استان مازندان به شش دسته: آموزشی و پژوهشی، توسعه ای و حمایتی، برنامه ریزی و سیاست گذاری، ارتباطی، سازماندهی و مدیریتی تقسیم شدند که در جمع این شش عامل حدود 2/73 درصد از کل واریانس چالش ها را تبیین کردند. به منظور آزمون درستی ساختار عاملی متغیرهای مشاهده شده؛ از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. شاخص های، 2/dfχ، RMSEA، به ترتیب برابر با 49/2 و 043/0 بود که برازش خوب مدل را تایید نمودند. برای آزمون مدل علی میزان تاثیر مولفه ها در ایجاد چالش های نظام نوین ترویج کشاورزی، از روش تحلیل مسیر استفاده شد. در نتیجه حدود 94 درصد از واریانس متغیر چالش ها توسط متغیرهای مولفه نظام نوین ترویج کشاورزی تبیین گردید.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، مدیریت دانش، تعمیر و تجهیز، نظام نوین ترویج کشاورزی
  • محمدشریف شریف زاده*، سارا پارسیانی، محمدرضا محبوبی، غلامحسین عبدالله زاده، مهنوش شریفی صفحات 28-53

    این پژوهش با هدف شناسایی و تبیین کارکردها و قابلیت های تسهیلگران برای پیشبرد کارآفرینی زنان روستایی انجام شد تا از نتایج بدست آمده، برای کاربست تسهیلگری در ترویج کشاورزی بهره گرفته شود. این تحقیق پیمایشی در شهرستان گالیکش، استان گلستان انجام شد. جامعه آماری این تحقیق شامل تسهیلگران و زنان روستایی بودند و نمونه ها به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند (n= 204). ابزار تحقیق پرسشنامه ای محقق ساخته بود که بر حسب مرور پیشینه و نیز مصاحبه با گروهی از آگاهان کلیدی در قالب یک الگوی سه بعدی تدوین شد؛ روایی محتوایی آن برابر نظر و دید گروه خبرگان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (960/0- 964/0) و پایایی ترکیبی (962/0- 967/0) تایید شد. بنابر یافته ها، بیشتر پاسخگویان، کارکردهای تسهیلگران (06/47 درصد)، قابلیت های تسهیلگران (94/52 درصد) و پیامدهای تسهیلگری برای کارآفرینی زنان روستایی (57/46) را در سطح متوسط ارزیابی کرده اند. طبق ضریب همبستگی اسپیرمن، رابطه مثبت و معنی داری بین سه مولفه کارکردهای تسهیلگ ری، قابلیت های تسهیل گری و پیامدهای تسهیل گری وجود دارد. طبق آزمون مدل ساختاری، متغیرهای پژوهش، 75 درصد از واریانس متغیر وابسته پیامدهای تسهیل گری را تبیین می کنند و متغیر مستقل قابلیتها 9/58 درصد از واریانس متغیر میانجی کارکردها را تبیین می کند. با در نظر گرفتن این یافته ها، می توان نتیجه گرفت شکل گیری جریان پایدار کارآفرینی در بین زنان روستایی نیازمند بهره گیری از تسهیل گرانی است که از قابلیت لازم برخوردار بوده و کارکرد خود را برای حمایت از زنان در فرآیند کارآفرینی به صورت هدف مند به انجام برسانند.

    کلیدواژگان: ترویج کشاورزی، آموزش تسهیلگری، کارآفرینی زنان روستایی
  • زینب الله مرادی، سید جمال فرج الله حسینی*، رضا مقدسی صفحات 54-72

    هدف از انجام این پژوهش، ارایه مدلی آموزشی ترویجی نوآورانه، برای دستیابی به ترویج بازارمحور در توانمندسازی اقتصادی- اجتماعی زنان روستایی کردستان است. در این پژوهش از مقیاس بازارمحوری نارور و اسلیتر به عنوان چارچوب نظری و از الگوی علی ارتباطی به عنوان مدل پژوهش استفاده شد. دیدمان پژوهش کمی است و به روش علی ارتباطی ،از دیدگاه امکان و توان کنترل متغیرها انجام شدجامعه آماری، کارشناسان شاغل در بخش های دولتی و غیر دولتی مرتبط با آموزش های ترویجی زنان روستایی در استان کردستان بود (503=N) شمار نمونه، بر مبنای فرمول کوکران اصلاح شده 216 تن برآورد و نمونه گیری به روش متناسب طبقه ای انجام شد. ابزار استفاده شده، پرسشنامه محقق ساخت بر پایه ی مصاحبه با خبرگان و نیز مرور ادبیات موجود، با مقیاس رتبه ای به کلی موافقم تا به کلی مخالفم طراحی شد. با در نظر گرفتن 15 درصد احتمال عدم پاسخگویی، شمار 248 پرسشنامه پخش شد. با استفاده از آزمون پیشاهنگ روایی محتوایی از طریق CR =0.7 و AVE =0.5 محاسبه و پایایی آن با استفاده از ضریب پایایی آلفای ترتیبی (81/0- 88/0=α) تایید شد. شمار 226 نسخه پرسشنامه تکمیل شده، جمع آوری شد (226=n) داده ها به روش الگویابی معادله های ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS ، پردازش شد. یافته های به دست آمده از الگویابی معادله های ساختاری، نشان دادند که سویگان سه گانه بازارمحوری نارور و اسلیتر، شامل خریدار محوری، رقیب محوری و هماهنگی بین بخشی هم به طور مستقیم و هم از طریق متغیر میانجی نوآوری در طراحی برنامه های آموزشی و ترویجی بازارمحور تاثیر مثبت و معناداری دارند. یافته های مدل های تعاملی مدل یابی معادله ساختاری نشان داد که مهم ترین عامل موثر بر بازارمحوری برنامه های ترویجی آموزشی، عامل نوآوری است است که ضریب مسیر آن 665/0 محاسبه شد. عامل خریدار محوری، رقیب محوری و هماهنگی بین بخشی بر متغیر میانجی نوآوری به ترتیب با ضریب رگرسیونی 317/0 ، 207/0، 464/0 تاثیر داشتند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی زنان روستایی، آموزش بازارمحور، ترویج بازار محور، مقیاس بازارمحوری نارور و اسلیتر
  • ریحانه شاقلی*، عرفان علی میرزایی صفحات 73-88
    روند فزاینده توسعه فناوری و تغییر در تقاضای بازارها، نیاز منابع انسانی بخش کشاورزی را به یادگیری مادام العمر و بروزرسانی پیوسته شایستگی های حرفه ای در مسیر تاب آوری در دنیای کار این بخش به ضرورتی انکار ناپذیر تبدیل نموده است. در همین رابطه، هدف کلی این پژوهش کاربردی که با دیدمان آمیخته اکتشافی انجام شد، شناسایی اصلی ترین نیازهای آموزشی منابع انسانی بخش کشاورزی به منظور کمک به طراحی و محتواگزینی برنامه های آموزش کشاورزی اعم از رسمی و غیر رسمی در رویکردی تقاضا محور بود. در این راستا، 25 تن از خبرگان بخش های اجرایی، دانشگاهی و صنفی صاحب نظر در حوزه بازار کار و مشاغل کشاورزی، به شکل هدفمند و به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب و تا دستیابی به آستانه سودمندی مطالعه شدند. گردآوری داده ها از راه انجام مصاحبه های کیفی نیمه ساختارمند با استفاده از یک نسخه پروتکل محقق ساخته انجام شد. تحلیل داده های کیفی نیز با کاربرد روش شناسی نظریه پایه ور و به شیوه اشترواس صورت گرفت. برای توافق-سنجی میان خبرگان و بررسی روایی یافته های کیفی نیز از ضریب اعتبار محتوایی لاشه استفاده شد. بر اساس یافته ها، نیازهای آموزشی منابع انسانی در چهار طبقه بنیادین از بایسته های حرفه ای با عناوین شایستگی های شناختی متشکل از 11 زیرطبقه با اولویت دانش چگونگی؛ شایستگی های مهارتی شامل 12 زیرطبقه با اولویت مهارت های فنی تخصصی؛ شایستگی های نگرشی شامل 7 زیرطبقه با اولویت تعهد حرفه ای؛ و همچنین ویژگی-های شخصی متشکل از 14 زیرطبقه با اولویت نوآوری؛ دسته بندی شدند. طبقات شایستگی یاد شده و اولویت-های مربوطه می توانند به منظور هماهنگ سازی هر چه بیشتر برون دادهای نظام آموزش کشاورزی رسمی و غیررسمی با نیازهای واقعی دنیای کار، در یک رهیافت سامانه ای و جامع نگر در فرایندهای محتواگزینی برنامه های آموزش کشاورزی مورد توجه و استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: _ شایستگی حرفه ای، _ آموزش تقاضا محور، _ توسعه منابع انسانی، بخش کشاورزی
  • محمد قربانی*، حسین روحانی، محمدرضا کهنسال صفحات 89-109

    پژوهشگران سرمایه اجتماعی را مولفه‎ مهم توسعه اقتصادی وعامل کلیدی توسعه پایدار روستایی قلمداد کرده و آموزش را عامل ایجاد وتقویت آن می دانند. این تحقیق نیز با هدف تحلیل تاثیر آموزش های ترویجی بر سرمایه اجتماعی کشاورزان درخراسان رضوی با استفاده از معادلات رگرسیون به ظاهر نامرتبط (SURE) انجام شده است. ابزار تحقیق پرسشنامه بوده که ضرایب محاسبه شده نشان‎دهنده پایایی بالای آن است. جامعه آماری این مطالعه شامل کلیه کشاورزان استان بود که به دلیل گستردگی و پراکنش روستاها ، از نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای بهره گرفته شدو حجم نمونه مورد نیاز ، تعداد 384 تن برآورد شد. نتایج نشان داد مولفه های چهارگانه سرمایه اجتماعی از شرایط متفاوتی برخوردارند و وضعیت کلی متغیر سرمایه اجتماعی با میانگین 61/0 نشان می دهد سرمایه اجتماعی کشاورزان استان کمی بالاتر از متوسط بوده واز شرایط مطلوبی برخوردار نیست .قوچان دارای رتبه اول وخوشاب دارای رتبه دوم بوده است. تحلیل داده ها نشان داد از متغیرهای مستقل 11 گانه مورد بررسی ، سه متغیر سطح سواد، عضویت در تعاونی و وضعیت مالکیت هیچ اثر معنی دار آماری ندارد و سایر متغیرهای نیز هرکدام برچندین مولفه سرمایه اجتماعی دارای تاثیر مثبت یا منفی معنادار از لحاظ آماری می باشد. متغیر شرکت در دوره آموزشی به غیر از مولفه انسجام اجتماعی بر سایر مولفه ها ومتغیر سرمایه اجتماعی تاثیر مثبت ومعنادار آماری داشته که این امر نشانگر اهمیت و نقش کلیدی آموزش های ترویجی در بهبود سرمایه اجتماعی کشاورزان می باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، آموزش ترویجی، مشارکت، اعتماد
  • شهپر گراوندی*، فرشته رفیعی صفحات 110-130

    در تحقیق حاضر سعی شد به ارزیابی اثربخشی سایت های الگویی جامع تولیدی - ترویجی شهرستان دهلران با استفاده از مدل کرک پاتریک پرداخته شود. برای این منظور دو گروه از افراد به عنوان جامعه مورد مطالعه انتخاب شدند. گروه اول؛ کلزاکاران دشت عباس، موسیان و مرکزی شهرستان دهلران (N=175) و گروه دوم؛ مدیران و کارشناسان دخیل در اجرای سایت الگویی کلزا بودند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی و پایایی این پرسشنامه توسط پانل متخصصان و ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. بر طبق یافته ها، در سطح اطمینان (99/.) می توان ادعا کرد با توجه به دیدگاه بهره برداران سایت کلزا در هر دو مولفه رضایت از آموزش های سایت و رضایت از برخورد مربیان واکنش مطلوب و رضایت بخش داشته اند. هم چنین نتایج تحلیل واریانس نشان داد تفاوت نمرات آگاهی بهره برداران سایت کلزا در دو مرحله قبل و بعد از آموزش از لحاظ آماری معنی دار است (01/.>p) و میزان آگاهی بهره برداران سایت در مرحله بعد از آموزش بیشتر از زمان قبل از آموزش بود. علاوه بر این، نتایج نشان داد مقدار سطح سوم (رفتار) و سطح چهارم (نتایج) از مقدار آزمون 3 بیشتر است و در سطح اطمینان 95 درصد می توان ادعا کرد که از منظر مدیران رفتار و نتایج از پیش تعیین شده این دوره محقق شده است. با توجه به نتایج تحقیق حاضر به برنامه ریزان و سیاستگذاران پیشنهاد می شود که به توسعه و ترویج این سایت ها پرداخته و حمایت های بیشتری از آنها به عمل آورند.

    کلیدواژگان: آموزش های ترویجی، محتوای آموزشی، واکنش، یادگیری، رفتار
  • مصیب غلامی، امیرحسین علی بیگی*، عبدالحمید پاپ زن صفحات 131-147

    امروزه پرداختن به کشاورزی حفاظتی ضرورتی انکارناپذیر است و دانش، نگرش و مهارت های کشاورزان در این زمینه می تواند به توسعه آن کمک کند. هدف این پژوهش، بررسی میزان دانش، نگرش و رفتارهای کشاورزان استان کرمانشاه در زمینه کشاورزی حفاظتی بود. جامعه آماری این تحقیق کشاورزان استان کرمانشاه به شمار 54476 نفر بودند. حجم نمونه توسط جدول بارتلت و همکاران (2001) 370 نفر تعیین شد و نمونه گیری به صورت چندمرحله-ای انجام شد. روایی محتوایی پرسشتامه به تایید گروه متخصصان رسید و روایی همگرا انجام شد که معادل 76/0= AVE به دست آمد (88/0=Ɵ). به منظور سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب تتای ترتیبی استفاده شد که مقدار قابل قبولی به دست آمد. بر پایه ی نتایج رگرسیون چندگانه، تاثیر متغیر پیشینه کار، میزان درآمد سالیانه، سطح تحصیلات، شرکت در کلاس های آموزشی - ترویجی، میزان اراضی، نگرش و دانش در زمینه کشاورزی بر رفتارهای کشاورزی حفاظتی معنی دار بود. همراه با افزایش مقدار این متغیرها میزان استفاده از عملیات کشاورزی حفاظتی نیز افزایش می یابد. کشاورزان مورد بررسی نگرش مناسب و مثبتی به کشاورزی حفاظتی داشتند. دانش کشاورزان در زمینه کشاورزی حفاظتی نیز در حد مناسبی بود (نمره 45/15 از 20)، اما میزان به کارگیری فعالیت های کشاورزی حفاظتی در حد مناسب نبود. بنابرین به منظور توسعه کشاورزی حفاظتی در استان کرمانشاه پیشنهاد می شود که برنامه ریزان ترویج کشاورزی بیشتر تلاش خود را در زمینه تغییر رفتارکشاورزان در زمینه اجرای کشاورزی حفاظتی با برنامه ریزی و برگزاری دوره های ترویجی، کشتزارهای نمایشی و بهره مندی از فضای مجازی چون اپلیکیشن تاک به کار گیرند.

    کلیدواژگان: دانش، نگرش، مهارت، کشاورزی پایدار، کشاورزی حفاظتی
  • مرضیه بردبار، هدایت الله رحیمی* صفحات 148-169

    هدف پژوهش، بررسی آموزشهای تخصصی کشاورزی مورد نیاز اعضاء تعاونی های تولید روستایی و سهامی زراعی استان فارس و تحلیل موانع اثربخشی انجام شد. جامعه آماری اعضاء شرکتهای تعاونی تولید روستایی و سهامی زراعی که در دوره های تخصصی کشاورزی در سال 1399 شرکت داشتند به شمار 250 تن که 129 تن با نمونه گیری تصادفی ساده با استفاده از فرمول کوکران مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه مبتنی بر مدل ارزیابی اثربخشی کرک پاتریک می باشد که پایایی آن‏ با استفاده از محاسبه ضریب تتای ترتیبی و پایایی مرکب و روایی نیز به استناد شاخص روایی سازه در سطح مطلوب برآورد گردید. نتایج مشخص نمود در 5 دوره تخصصی، انگیزه اصلی اعضاء برای شرکت در دوره های آموزشی رفع نیازهای شغلی بوده. مقایسه میانگین نگرش اعضاء نسبت به دوره در قبل و بعد از برگزاری دوره ها نشان دهنده اختلاف معنی دار بین آنها بود و بعد از برگزاری دوره شرکت کنندگان دارای نگرش بالاتری بودند. نتایج حاصل از ویژگی های واکنشی اعضاء نشان داد که 80 درصد اعضاء واکنش (احساس) شان نسبت به برگزاری دوره های آموزشی در سطح متوسط و بالاتر بوده، میانگین دانش و آگاهی اعضاء در قبل و بعد از شرکت در دوره ها مشخص نمود که به ترتیب بیش از 75 و 77 درصد اعضاء میزان دانش و آگاهی خود را متوسط و بالاتر ارزیابی کردند. نتایج حاصل از ویژگی های رفتاری اعضاء نشان داد که 82 درصد از اعضاء وضعیت رفتاری خود را متوسط و بالاتر ارزیابی نمودند. نتایج آزمون ویلکاکسون نشان داد، آموزشها در بهبود دانش اعضاء موثر بوده. نتایج تحلیل عاملی تشخیصی نشان داد که موانع اثربخشی دوره ها در 5 عامل کلی (نامناسب بودن محتوای دوره های آموزشی، مشارکت پایین اعضاء در دوره ها، عدم کفایت فرآیند مدیریت بر دوره ها، مشکلات فرهنگی، و به روز نبودن آموزشگران) خلاصه نمود که در مجموع حدود 58 درصد از واریانس کل موانع اثربخشی را تبیین نمودند.

    کلیدواژگان: اثربخشی آموزشی، شرکت تعاونی تولید روستایی، شرکت سهامی زراعی، مدل کرک پاتریک، استان فارس
  • حدیث دانش یار، سید مهدی میردامادی*، مهرداد نیک نامی، فرهاد لشگرآرا صفحات 170-186
    با توجه به رشد فزاینده شهر تهران، مسئله های چند وجهی که ارکان مدیریت شهری با آن روبه رو است؛ مدیریت شهری، نیازمند رویکردی مشارکتی و توسعه از پایین به بالا برای دستیابی به توسعه شهر تهران می باشد لذا بررسی مدیریت مشارکتی یکی از مواردی است که برای بهبود فضای سبز ضروری به نظر می رسد. یکی از مهم ترین الزام های مشارکت شهری وجود فرهنگ مشارکتی است که از طریق آموزش انجام می شود. این پژوهش با هدف دستیابی به مدل فرایندی مدیریت مشارکتی فضای سبز در شهرداری تهران انجام شد. روش این پژوهش به صورت روش ترکیبی همزمان آشیانه ای و در سه بخش به اجرا درآمده است. جامعه آماری آن شامل دو بخش، در بخش کمی 190 نفر از متخصصان و 150 نفر از شهروندان آموزش دیده و در بخش کیفی شمار 12 نفر شامل خبرگان فضای سبز و برنامه ریزی شهری در فرایند تحقیق همیاری داشتند. روش نمونه گیری در بخش کمی، نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب و در بخش کیفی، نمونه گیری هدفمند است. به منظور پردازش اطلاعات و تحلیل داده های تحقیق، از نرم افزارهای win3 (PLS-SEM)،SPSS win18 وvisual paradigm Win 16.3 استفاده شد. نتایج تحلیل ساختاری این پژوهش نشان داد که مشارکت در تصمیم گیری تنها با مولفه نگهداری فضای سبز رابطه معناداری دارد. همچنین نتایج نشان داد ذینفعان در شرایطی می توانند در طراحی و اجرای بهینه مدل فرآیندی مدیریت مشارکتی نقش آفرینی کنند که آموزش های شهروندی و مرحله های بهبود فضای سبز را طی کنند.
    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، فضای سبز شهری، آموزش فضای سبز، مشارکت در تصمیم گیری، شهر تهران
  • ایرج ملکمحمدی* صفحات 187-206

    تحقیق امانتی است در دست محقق با همه ی سویگان اخلاقیش برای کشف و آشکارسازی و نشر حقیقت، آن چنان که امانت به صاحبش برگردد. برای این کار باید مقدم ترین قانونمندی تحقیق یعنی معرفی منبع معتبر و موثق تحقیق (چامعه ی آماری) به خوبی رعایت شود. اما، این قاعده در تحقیق کم تر مورد توجه قرار گرفته و در نتیجه آن چه درشمارانبوهی از تحقیقات دیده می شود نامعتبر بودن منبع داده ها است که در نتیجه یافته ها را با حقیقت فاصله دار می کند. در این مقاله مروری که به روش اسنادی و تحلیلی فراهم آمده، دربیش از 1500 عنوان مقاله، شمار زیادی از گزارش های طرح های تحقیقاتی، پایان نامه های کارشناسی ارشد و حتی رساله های دکتری که بررسی شدند، بارزترین این نارسایی ها مربوط به معرفی جامعه ی آماری ، تعیین شمار نمونه و روش نمونه گیریست که بیش ترین سهم را در انحراف تحقیق از دست یابی به حقیقت دارند. در این مقاله به چهار اصل که عبارتند از: درست بودن طرح تحقیق، درست بودن داده ها، درست بودن آماره های آزمون مورد نیاز ودرست بودن تحلیل ها و نتیجه گیری ها تاکید شده وبه شیوه های درست رفع این نارسایی اشاره شده تاکید ویژه شده است. چرا که اگر این مورد از تحقیق درست نباشد به یقین داده ها و پس از آن یافته ها درست نخواهند بود. از این رو، شیوه دقیق و بسیار کارآمد نوین تعیین شمار نمونه بر پایه سطح و دامنه اطمینان وشمار جامعه و از همه مهم تر، اندازه اثر با استفاده از محاسبه گرهای برخط معرفی شده اند.

    کلیدواژگان: شمار جامعه، شمار نمونه، شناسه های جامعه آماری، حدود اعتماد، اندازه اثر
|
  • Ali Asadollahpour Kotenai *, Hassan Alipour, Fatemeh Farhadi Pages 5-27

    The purpose of this study was to analyze the status of the New System of Agricultural Extension (NSAE) and the role of components in the challenges ahead. The research method was quantitative and Causal-comparative. The sample size based on Cochran's formula for extension's workers was 157 people with Including 60 people of managers in selected cities the total sample size was 217. Stratified random sampling method with proportional assignment was used. The main tool for data collection was a questionnaire.The value of ordinal theta for research variables was 0.88 . The SPSS22 and Lisrel8.7 software were used for data analysis. The highest and lowest success rates were related to extension activities and repair and equipping of agricultural jihad centers, respectively. By using of Factor Analysis the challenges of NSAE were divided into six categories, which include: education and research, development and support, planning and policy-making, communication, organization and management. In total, these six factors explained about 73.2% of the total variance of the challenges of NSAE. In order to test the accuracy of the factor structure of the observed variables; Confirmatory factor analysis was used and the indices of χ2/df and RMSEA were equal to 2.49 and 0.043 respectively which confirmed the good fit of the model. Path analysis method was used to test the causal model of the impact of the components in creating the challenges. As a result, about 94% of the variance of the challenges variable was explained by the variables of the component of AENA.

    Keywords: Zoning, Knowledge Management, Repair, Equipment, NSAE
  • Sara Parsiani, MohammadReza Mahboobi, Gholamhoessin Abdollahzade, Mahnoosh Sharifi Pages 28-53

    The aim of this research was to identify and explain the functions and capabilities of facilitators to promote rural women's entrepreneurship so that the results can be used to integrate facilitation in agricultural extension. This survey research was conducted in rural areas of Galikesh county, Golestan province. The statistical population of this study included facilitators and rural women of Galikesh county. The respondents (n=204) were selected by stratified random sampling. The research tool was a researcher-made questionnaire that was developed based on the literature review and interviews with a group of key informants in the form of a tri-dimensional model; its content validity according to the opinions of the expert group, and its reliability by calculating Cronbach's alpha coefficient [α = .964, α = .960 ] and C.R. [.967, .962] was confirmed. According to the findings, most of the respondents evaluated the functions of facilitators (47.06%), the capabilities of facilitators (52.94%), and the facilitation impacts (46.57) at a moderate level. According to the Spearman correlation coefficient, there is a positive and significant relationship between the three components of facilitation functions, facilitation capabilities, and facilitation impacts. According to the structural model test, the research variables explain 75% of the variance of the dependent variable, the consequences of the facilitators' activities, and the independent variable of capabilities explains 58.9% of the variance of the mediating variable of functions.

    Keywords: agricultural extension, facilitation training, rural women entrepreneurship
  • Zeinab Allahmoradi, Seyed jamal Farajallah Hosseini *, Reza Moghaddasi Pages 54-72

    This study explored the application of Narver & Slater's Market-Driven orientation scales on development of the extension, training and educational programs for rural women in the Kurdistan Province. This study used the Narver & Slater market orientated scale as a theoretical framework of the research and the casual-correlation research method was used as a research method. The statistical population of this study was agricultural agent who worked in both government and non-government organizations in the Kurdistan Province (N=504). Based on Cochran formula, a sample of 216 was selected for the study. The instrument used was a researcher-made questionnaire. Considering the 15% probability of non-response, the researcher distributed 248 questionnaires in the statistical population by stratified proportional sampling. The validity of the questionnaire was reviewed and confirmed by a group of experts and theta reliability coefficient (81/0-0/88) was used to determine the reliability of different parts of questionnaire. Structural equation modeling was used to determine scales influencing the development of market based educational extension program by AMOS24. The results showed that three market-oriented variables and innovation had direct and positive effects on development of market based educational extension program.. Therefore, it can be said that in order to achieve market-driven research goals, attention to innovation and market-oriented components of Extension training and education programs should be given serious attention.

    Keywords: driven training, Market&ndash, driven education, driven extension, rural women Empowerment, Narver &, Slater scale
  • Reihaneh Shagholi *, Erfan Alimirzaei Pages 73-88
    The main purpose of the current practical research which conducted based on a mixed research paradigm, was identifying the main educational requirements of human resources in the agricultural sector in order to improve designing both formal and informal agricultural education programs, through a demand-driven approach. Accordingly, 25 experts from the executive, academic and guild unions in the field of labor market and agricultural occupations were purposefully selected by snowball sampling method and studied until achieving saturation threshold. Data were collected through semi-structured qualitative interviews using a researcher-made protocol. Furthermore, the qualitative data were analyzed applying the Grounded Theory methodology by the Strauss method. Lawshe Content Validity Ratio was used to assess the consensus among experts and to evaluate the validity of qualitative findings. According to the findings, the educational needs of human resources were classified into four basic categories of professional requirements namely cognitive competencies consisting of 11 sub-categories with the priority of know how; skills competencies include 12 sub-categories with the priority of technical-specialized skills; attitudinal competencies include 7 sub-categories with the priority of professional commitment; and finally, personal characteristics consisting of 14 sub-categories with the priority of innovation. The aforementioned competency categories and the related priorities can be considered and used in order to synchronize the outputs of formal and informal agricultural education system with the actual needs of the working world as much as possible, through a systematic and holistic approach in content selection processes of agricultural education programs.
    Keywords: Professional Competence, _ Demand-Driven Education, _ Human Resources Development, _ Agriculture Sector
  • Mohammad Ghorbani *, Hosein Rohani, MohammadReza Kohansal Pages 89-109

    Researchers consider social capital as an important component of economic development and a key factor in sustainable rural development, and consider education as a factor in creating and strengthening it too. The aim of this study was to analyze the effect of extension education on farmers' social capital in Khorasan Razavi using seemingly unrelated regression equations. The research tool was a questionnaire that the calculated coefficients indicate its high reliability. The statistical population of this study includes all farmers in the province. Due to the size and dispersion of villages, we used two-stage cluster sampling and the required sample size estimated at 384 people. The results showed that the four components of social capital have different conditions and also the general variable of social capital with an average of 0.61 is slightly higher than the average and therefore does not have favorable conditions. Quchan has the first rank and Khoshab has the second rank. Statistical analysis of the data showed that among the 11 independent variables, education variables, cooperative member and ownership status did not have a significant effect on social capital, but other independent variables showed a significant positive or negative effect on social capital. The variable of participation in the training course (except for the component of social cohesion) had a positive and significant effect on other components and also on the variable of social capital, which indicates the importance and key role of extension training in improving the social capital of farmers.

    Keywords: social capital, Extension Education, participation, trust
  • Shahpar Geravandi *, Fereshteh Rafeie Pages 110-130

    In the present study, an attempt was made to evaluate the effectiveness of model sites in Dehloran city using the Kirk Patrick model. For this purpose, two groups of individuals were selected as the study population. first group; Rapeseed farmers of Abbas plain, Mosian and Markazi of Dehloran city (N = 175) and the second group; Managers and experts were involved in the implementation of the canola model site. According to the findings, at the confidence level (99.), it can be claimed that according to the views of rapeseed site users, in both components, satisfaction with the site's training and satisfaction with the attitude of the trainers have had a favorable and satisfactory response. . Also, the results of analysis of variance showed that the difference in knowledge scores of rapeseed site users in the two stages before and after training is statistically significant (p> .01) and the level of awareness of site users in the post-training stage. It was more than before training. In addition, the results showed that the value of the third level (behavior) and the fourth level (results) is higher than the value of test 3 and at the confidence level (.95) it can be claimed that from the perspective of managers behavior and predetermined results This course has been completed. According to the results of the present study, planners and policy makers are suggested to develop and promote these sites and provide more support to them.

    Keywords: Promotional training, educational content, reaction, Learning, Behavior
  • Mosayeb Gholami, Abdulhamid Papzan Pages 131-147

    Today, engaging in conservation agriculture is an undeniable necessity, and the knowledge, attitudes and skills of farmers in this field can help to develop conservation agriculture. The purpose of this study was to investigate the knowledge, attitude and skills of farmers in Kermanshah Province in the field of conservation agriculture. Statistical population of this study was farmers in Kermanshah Province. The sample size was determined by Bartlett et al. (2001) (n= 370) and sampling was done in a multi-stage manner. The content validity of the questionnaire was confirmed by the panel of experts and the convergent validity was done through calculation (AVE), which was equal to 0.76. In order to measure the reliability of the questionnaire, the ordinal theta coefficient was used and an acceptable value was obtained. Findings showed that there is a positive and significant relationship between educational level, attending educational-extension courses, income, work experience, amount of owned lands, attitude towards conservation agriculture and knowledge of conservation agriculture with the use of conservation agricultural practices. The results also showed that the studied farmers have an appropriate and positive attitude towards conservation agriculture. Farmers' knowledge of conservation agriculture was also good, but their skills in conservation agriculture were assessed as low. Therefore, in order to develop conservation agriculture in Kermanshah province, it is suggested that agricultural extension planners make every effort to increase the skills of farmers in the field of conservation agriculture.

    Keywords: knowledge, Attitude, skills, Sustainable agriculture, Conservation agriculture
  • Marzieh Bordbar, Hedayatollah Rahimi * Pages 148-169

    The purpose was to investigate the specialized agricultural training required by the members of rural production cooperatives and agricultural companies and to analyze the barriers to effectiveness. The statistical population of members of rural production cooperatives and agricultural companies that participated in specialized agricultural courses in 1399, including 250 people, of which 129 people were studied. Data collection tool is a questionnaire based on Kirkpatrick model. The results showed that in 5 specialized courses, the main motivation of members to participate in training courses was to meet job needs. Comparing the average attitude of members towards the course showed a significant difference.The results of members 'reactive characteristics showed that 80% of members' reaction (feeling) to holding training courses was at a medium and higher level, the average knowledge and awareness of members before and after participating in the courses showed that more than 75, respectively. 77% of members rated their knowledge and awareness as average and higher. The results of members' behavioral characteristics showed 82% of members rated their behavioral status as average and higher. The results of the Wilcoxon test showed that the trainings were effective in improving the knowledge of the members. The results of diagnostic factor analysis showed that the barriers to the effectiveness of the courses were summarized in 5 factors (inappropriate content of the courses, low participation of members in the courses, insufficient management process on the courses, cultural problems, and lack of up-to-date instructors) included 58% of the total variance of barriers to effectiveness.

    Keywords: Educational effectiveness, Rural Production Cooperative Company, Agricultural Company, Kirk Patrick Model, Fars province
  • Hadis Daneshyar, Mehrdad Niknami, Farhad Lashgarara Pages 170-186
    Considering the expansion of Tehran, the multifaceted problems that the pillars of urban management are facing it. Tehran requires an urban management that requires a participatory and bottom-up development approach to achieve developing in this mega-city. Therefore, the study of participatory management is one of the cases that can help to improve green space of this city. One of the most important requirements of urban participation is the existence of a participatory culture that will happen through education. The present study conducted with the aim of necessity to achieve a participatory model of green space management in Tehran Municipality. The method of research was a combined nested method and implemented in three parts. The statistical population of this research consisted of two sections, for the quantitative part, 190 specialists and 150-trained citizens were selected. In qualitative part, 12 experts in green space and urban planning were selected to participate in this research process. Sampling method for quantitative parts stratified sampling with proportional assignment, while for qualitative part a purposeful sampling method used. In order to process information and analysing data, software (PLS-SEM) win3, SPSS win18 and visual paradigm Win 16.3 were used. The results of structural analysis of this study showed that participation in decision making has a significant relationship only with the green space maintenance component. The results also showed that stakeholders can play a role in the design and proper implementation of the participatory management process model following through citizenship training and green space improvement steps.
    Keywords: Participatory Management, urban green space, Green Space Education, participation in decision making, Tehran mega-city
  • Iraj Malek Mohammadi * Pages 187-206

    Research, with its’ all ethical dimensions, is trus teeship with the researcher to explore, reveal and disseminate facts to bounce it to the owner. To do this, introducing the right and reliable source of research data (Statis tical population) is the prim discipline to consider although unfortunately this initial regulation is considered less in many researches. Therefore, invalid and unreliable source of date is bothering abundant researches to invalidate their findings regarding facts inves tigation. Vague research population, sample size, sample selection, and even sample assignment procedure were the mos t predominant insufficiency biasing research to unveil facts in over 1500 research articles, considerable number of research reports, graduate theses and even Ph. D. dissertations that reviewed in this analytical documentary inves tigation article. Providing accurate and adequate research proposal; proper and right data; sufficient s tatis tical procedures; realis tic analysis, deduction and generalization are four fundamental research principles s tressed and enlightened in this article to assis t researchers to avoid research obs tacles. Because, the more blemished these research principles, the more inaccurate data, and hence the more unreliable results. Thus, recent precise and applicable on-line calculation procedures to determine the sample size based on the characteris tics of the confidence level, confidence interval, size, and mos t importantly, the effect size of the research population introduced in this article

    Keywords: Population size, Sample size, s tatis tical population characteris tics, confidence interval, effect