فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 41 (بهار 1401)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 41 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا جامعی*، آرزو لطفی صفحات 5-22
    هدف
    از آنجایی که شکست های حسابداری و حسابرسی به همراه سوء استفاده مدیران، می تواند مشکلات بزرگی را در شرکت به وجود آورد.هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین سیستم اطلاعات حسابداری و حاکمیت شرکتی است .
    روش
    در این پژوهش از چهار مولفه: سیستم دفترداری، کارایی گزارشگری مالی، استانداردهای حسابداری و کارایی سیستم بودجه بندی برای  اندازه گیری سیستم اطلاعات حسابداری استفاده، جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است تعداد 890پرسشنامه در میان پرسنل (مدیران عامل و معاونین آن ها، مدیران مالی و کارشناسان حسابداری) 178 شرکت به صورت هدفمند توزیع شد و تعداد 346 پرسشنامه دریافت و استفاده شده است و برای بررسی پایایی از ضریب آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی، روایی همگرا و واگرا و برای برازش کلی مدل از ریشه میانگین مربعات باقیمانده و برای تحلیل داده ها از نرم افراز اسمارت پی ال اس نسخه 3 استفاده شده است.
    یافته ها
    نشان می دهد که بین سیستم دفترداری، کارایی گزارشگری مالی، استانداردهای حسابداری و کارایی سیستم بودجه بندی و حاکمیت شرکتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات حسابداری، حاکمیت شرکتی، سیستم دفترداری، گزارشگری مالی، سیستم بودجه بندی
  • سمانه زارع رفیع، غلامحسن تقی نتاج ملکشاه*، آزیتا جهانشاد، فرزانه حیدرپور صفحات 23-46
    هدف

    دراین پژوهش ضمن شناسایی ورتبه بندی ضرورتها ووضعیت موجودووضعیت مطلوب،موانع وچالشهای (تعیین) اندازه گیری ارزش منصفانه دراجرای استانداردگزارشگری مالی بین المللی شماره 13 (IFRS13) دربانکهای غیردولتی ایران شناسایی ورتبه بندی شدوهمچنین فاصله بین وضعیت موجود (ادراکات،عملکرد) ووضعیت مطلوب انتظارات،اهمیت موردسنجش قرارگرفت وراهکارهای بهتر برای رفع موانع وچالشهاوکمتر شدن فاصله بین وضعیت موجودووضعیت مطلوب دربانکهای غیردولتی ایران پیشنهاد شدند.

    روش

    دراین پژوهش،اطلاعات لازم به طور عمده ازطریق تحلیل کیفی فراترکیب جمع آوری شدومقوله های تدوین الگوی ارزش منصفانه دربانکهای غیردولتی ایران شناسایی گردید.درنهایت بااستفاده ازروش سوآرا (SWARA) ،رتبه بندی شدوهمچنین با استفاده از آزمون T زوجی (وابسته)،که پرکاربردترین استفاده آن تحلیل شکاف است،برای سنجش فاصله وضعیت موجودووضعیت مطلوب استفاده شدو به کمک تکنیک آراس (ARAS)،راهکارهای بهتربرای رفع موانع و چالش وکمتر شدن فاصله بین وضعیت موجودووضعیت مطلوب دربانک های غیردولتی ایران پیشنهادشدند.

    کلیدواژگان: استاندارد گزارشگری مالی بین المللی شماره 13(IFRS13)، اندازه گیری(تعیین) ارزش منصفانه، روش تحلیل کیفی فراترکیب، روش سوارا، تکنیک آراس
  • حسن یزدی فر، سارا محمدی سه دران* صفحات 47-64
    این پژوهش با هدف شناخت و آشنایی بیشتر با اهمیت و نقش کمیته های هییت مدیره به ویژه کمیته پاداش و ضرورت ایجاد آن انجام شده است. اطلاعات مورد نیاز از متون و مقالات معتبر علمی به روش کتابخانه ای جمع آوری شده است. نتایج به دست آمده حاکی از این است که تشکیل کمیته های هییت مدیره مزایای بسیار زیادی ازجمله مسیولیت پذیری، دانش تخصصی، پاسخگویی، تعدیل قدرت مدیرعامل، کاهش پیچیدگی فعالیت های تجاری، کاهش مشکلات هماهنگی و ارتباطات، اتخاذ تصمیمات کارآمدتر دارد. این موارد سبب افزایش اثربخشی و کارایی هییت مدیره و درنهایت تقویت سیستم حاکمیت شرکتی می شود. همچنین کمیته پاداش می تواند با تخصیص بهینه پاداش و شفافیت روند پاداش پرداختی به مدیران، نگرانی های سهامداران در مورد میزان پاداش پرداختی به مدیران و رفتار فرصت طلبانه آن ها را رفع کند. بنابراین با توجه به پیچیدگی و تخصصی شدن فعالیت های تجاری لازم است توجه بیشتری به کمیته های هییت مدیره، به ویژه کمیته پاداش شود.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، هیئت مدیره، کمیته حسابرسی، کمیته پاداش، کمیته معرفی
  • سید حسام وقفی*، حسین جوانشیری، آتنا اسکندری، زینب نور بخش حسینی صفحات 65-84
    یکی از نگرانی های اساسی اعتباردهندگان، سرمایه گذاران و دولت ها که تا حدودی از بروز زیان احتمالی آن ها جلوگیری می کند، تشخیص به موقع شرکت هایی است که در شرف درماندگی مالی قرار دارند.
    هدف
    هدف این پژوهش تحلیل محتوای مقاله های منتشر شده ی با موضوع مرتبط با درماندگی مالی می باشد. روش پژوهش: جامعه آماری پژوهش، مقالات منتشر شده درماندگی مالی، شامل 118 مقاله چاپ شده در کلیه مجلات در حوزه ی حسابداری، حسابرسی، مالی در بازه زمانی سال های 1382 تا 1399 می باشد. در این پژوهش از روش آمار توصیفی و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد که در47% مقالات موضوع درماندگی مالی به عنوان متغیر مستقل و 32% به عنوان متغیر وابسته و 58% به عنوان متغیر میانجی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین حدود 40% این مقالات در مجلات حوزه حسابداری به چاپ رسیده اند. 12% مقالات درماندگی مالی در حوزه مدیریت مالی و 10% آنها در حوزه مالی به چاپ رسیده اند.
    نتیجه گیری
    بطور کلی می توان بیان کرد که پژوهشگران ایرانی علاقه زیادی جهت تحقیق پیرامون درماندگی مالی دارند و همچنین می توان عنوان کرد که در پژوهش های بررسی شده درماندگی مالی در حوزه حسابداری، حسابرسی و مالی مورد بحث قرار گرفته است که این موضوع نشان از اهمیت حفظ سرمایه سرمایه گذاران می باشد.
    کلیدواژگان: درماندگی مالی، تحلیل محتوا، مجلات حسابداری و مالی
  • قدرت الله حیدری نژاد* صفحات 85-102

    باتوجه به بحران های مالی اوایل قرن حاضر و به دنبال آن تاکید مجامع قانونی و حرفه ای و وضع مقررات در زمینه نقش ومسیولیت های کمیته حسابرسی بخصوص قانون ساربینز-آکسلی شاهد پژوهش های گسترده ای در ارتباط با اثربخشی کمیته حسابرسی به موازات آن بوده ایم. که سمت وسوی این پژوهش ها همسویی با الزامات و مقررات وضع شده از جمله قانون SOX ومستند سازی انتظارات از کمیته حسابرسی بوده است. هدف پژوهش حاضر بررسی چارچوب اثربخشی کمیته حسابرسی و پژوهش های صورت گرفته پس از SOX با استفاده از پژوهش های پیشین وبه صورت کتابخانه ای می باشد. نتایج نشان دهنده اثرات مثبت کمیته حسابرسی بر کیفیت گزارشگری مالی، کنترل ها وحسابرسی داخلی، فرآیند حسابرسی و واکنش مثبت بازار سرمایه می باشد. بااینحال نتایج در حوزه هایی مانند جبران خدمات اعضای کمیته وتخصص های غیرمالی اعضا، غیرقطعی و بعضا متناقض می باشد. که این بخش ها می توانند حوزه مناسبی برای انجام پژوهش بیشتر در آینده باشد. در مجموع می توان گفت که شواهد ونتایج حاصل از بررسی های صورت گرفته از اثربخشی مقررات وضع شده مرتبط با ویژگی های کمیته حسابرسی حمایت می کند.

    کلیدواژگان: اصول حاکمیت شرکتی، اثربخشی کمیته حسابرسی، ساربینز- آکسلی
  • مهدی یاری، رضا غلامی جمکرانی*، فخرالدین محمدرضائی، امید فرجی صفحات 103-120
    براساس نظریه های قدرت چانه زنی و تلاش حسابرس، با افزایش قدرت چانه زنی حسابرس امکان افزایش مبلغ حق الزحمه حسابرسی و به تبع آن تلاش بیشتر حسابرس فراهم می گردد که این موضوع بر تاخیر در گزارش حسابرسی اثرگذار است. در این راستا جامعه حسابداران رسمی ایران، برای اولین بار در سال 1394 آیین نامه تعیین حق الزحمه حسابرسی (تعیین حق الزحمه براساس بودجه بندی هر کار به اضافه سربار موسسه) را برای موسسات عضو، الزامی نمود. در نبود شواهد نظری و تجربی کافی در مورد پیامدهای آیین نامه حق الزحمه حسابرسی بر تاخیر در گزارش حسابرسی با در نظر گرفتن نقش تعدیل گر نوع موسسه حسابرسی، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش این آیین نامه بر تاخیر در گزارش حسابرسی با توجه به نظریه های قدرت چانه زنی و تلاش حسابرس است. به منظور نیل به این هدف، 3058 سال-شرکت مشاهده جمع آوری شده از گزارش های مالی سالیانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و همچنین فرابورس ایران طی دوره زمانی 1391 تا 1398 از طریق مدل های رگرسیونی تاخیر در گزارش حسابرسی، مورد آزمون قرار گرفته اند. نتایج حاصل از برآورد رگرسیون چندگانه، موید رعایت شکلی آیین نامه به جای رعایت واقعی است و بین آیین نامه حق الزحمه حسابرسی و تاخیر در گزارش حسابرسی، رابطه معناداری وجود ندارد لیکن نوع موسسه حسابرسی رابطه مزبور را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: آیین نامه تعیین حق الزحمه خدمات حسابرسی، تاخیر در گزارش حسابرسی، نوع موسسه حسابرسی، قدرت چانه زنی، تلاش حسابرسان
  • سمیه بندانی، افسانه سروش یار* صفحات 121-140
    بقای شرکت ها در دنیای رقابت امروز، منوط به انجام نوآوری و ارایه محصولات جدید است. لیکن صرف مخارج تحقیق و توسعه به دلیل نگرانی از به ثمر رسیدن آن، همواره برای مدیران نگران کننده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شفافیت اطلاعات بر میزان مخارج تحقیق و توسعه شرکت با در نظر گرفتن نقش ریسک شغلی مدیران و فرصت های سرمایه گذاری در شرکت های دارویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. نمونه آماری پژوهش که به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده است شامل 30  شرکت از بین شرکت های دارویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1397 است. پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است و جهت آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون چند متغیره و داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد، شفافیت اطلاعات اثر مثبت و معنی داری بر میزان مخارج تحقیق و توسعه شرکت دارد. همچنین، نتایج پژوهش نشان داد هنگامی که ریسک شغلی بالا است، شفافیت تاثیر مثبت بر مخارج تحقیق و توسعه دارد. افزون بر این، نتایج به دست آمده حاکی از این است که فرصت های سرمایه گذاری، بر رابطه بین شفافیت اطلاعات و مخارج تحقیق و توسعه تاثیر معنی داری ندارد. در کل نتایج پژوهش نشان می دهد که شرکت ها می توانند با افزایش شفافیت اطلاعاتی میزان مخارج تحقیق و توسعه شرکت را افزایش دهند و ریسک شغلی بالا می تواند این تاثیر را تقویت نماید.
    کلیدواژگان: شفافیت، نوآوری، مخارج تحقیق و توسعه، ریسک شغلی مدیران، فرصت های سرمایه گذاری
|
  • Reza Jamei *, Arezo Lotfi Pages 5-22
    Objective
    since accounting and auditing failures along with abuse of managers, can cause major problems in the company. The purpose of this study is to investigation the relationship between accounting information system and corporate governance.
    Methods
    in this study, four components are used: bookkeeping system, financial reporting efficiency, accounting standards and budgeting system efficiency to measure accounting information system, the statistical population is the companies listed on the Tehran stock exchange 890 questionnaire survey were distributed among the personnel (CEOs and deputies, financial managers and accounting experts) of 178 companies and 346 questionnaires were received and used. To evaluate the reliability of Cronbach alpha coefficient, combined reliability (CR), average variance extracted, Discriminant validity, and for data analysis, smart pls software version3 has been used.
    Results
    It shows that there is a positive and significant relationship between bookkeeping system, financial reporting efficiency, accounting standards and the efficiency of budgeting system and corporate governance.
    Conclusion
    According to the research findings, the mentioned components of the accounting information system since it provides quality information to stakeholders and in order to properly allocate resources, prevent misuse of financial and non-financial resources of the company, improve internal supervision and create value For the company's shareholders, it strengthens the corporate governance mechanisms, that is, by attracting the trust of investors and other stakeholders, it encourages them to invest in the company. In other words, the accounting information system improves the efficiency of corporate governance and reduces agency problems
    Keywords: Accounting Information System, Corporate Governance, Book Keeping Systems, Financial Reporting, Budgeting Systems
  • Samaneh Zarerafi, Gholamhasan Taghi Nataj Malekshah *, Azita Jahanshad, Farzaneh Heidarpoor Pages 23-46
    Objective

    In this study, while identifying and ranking the necessities and the current situation, obstacles and challenges (determining) fair value measurement in the implementation of International Financial Reporting Standard No. 13 (IFRS13) in Iranian non-governmental banks were identified and ranked as well as the distance between the current situation (perceptions, performance). The desired situation (expectations, importance) was assessed and better solutions were proposed to remove obstacles and challenges and reduce the gap between the current situation and the desired situation in non-governmental banks in Iran.

    Method

    In this study, the necessary information was collected mainly through library study and meta-synthesis qualitative analysis. The categories of developing a fair value model in Iranian non-governmental banks were identified and a selected document was provided to the experts to evaluate the reliability of the meta-synthesis. After evaluation, the Holst coefficient was 0.845. Finally, using the SWARA method, it was ranked. Also, after consulting experts, using version 26 of SPSS software and paired t-test (dependent), the most widely used of which is gap analysis, was used to measure the distance between the current situation and the desired situation.(ARAS), better solutions were proposed to remove obstacles and challenges and reduce the gap between the current situation and the desired situation of Iranian non-governmental banks.

    Keywords: International Financial Reporting Standard No. 13 (IFRS13), Measuring (Determining) Fair Value, Meta-Synthesis Qualitative Analysis Method, SWARA method, Aras Technique
  • Hasan Yazdifar, Sara Mohammadi-Sedaran * Pages 47-64
    This research aims to know the importance and role of board committees, especially the compensation committee and the need to create this committee Also, it states the role of each committee, especially the compensation committee, and the necessity of creating this in the board of Iranian companies. the required information collected from articles by the literature method. The results show that board committees' formation has many benefits, including responsibility, professional knowledge, accountability, adjusting the manager power, reducing business activities' complexity, reducing coordination and communication problems, and making more efficient decisions. These cases increase the effectiveness and efficiency of the board and finally strengthen the corporate governance system. Moreover, the compensation committee can resolve shareholders' concerns about the amount of compensation paid to managers and their opportunistic behaviour by allocating compensation optimally and making the compensation process clear to managers. Therefore, it is necessary to pay more attention to the board committees, especially the compensation committee, due to the complexity and specialization of business activities.
    Keywords: Corporate Governance, Board of Directors, Audit Committee, Compensation Committee, Nomination Committee
  • Seyed Hesam Vaghfi *, Hossein Javanshiri, Atena Eskandari, Zeynab Nourbakhsh Hosseiny Pages 65-84
    One of the main concerns of creditors, investors and governments, which to some extent prevents their potential losses, is the timely identification of companies that are on the verge of financial distress.
    Objective
    the purpose of this study is to analyze the content of published articles on the topic of financial distress.
    Methods
    The statistical population of the study is the articles published in financial distress in all journals published in the field of accounting, auditing and finance in the period of 1382 to 1399. In this research, descriptive statistics method and Excel software have been used to analyze the data.
    Results
    Findings show that in 47% of articles on financial distress is used as an independent variable, 32% as a dependent variable and 58% as a mediating variable. Also, about 40% of these articles have been published in accounting journals 12% of financial helplessness articles have been published in the field of financial management and 10% of them have been published in the field of finance.
    Conclusion
    In general, it can be said that Iranian researchers are very interested in researching financial helplessness, and it can also be said that financial helplessness in the field of accounting, auditing and financial research has been discussed, which shows the importance of Preserve the capital of investors.
    Keywords: Financial Distress, content analysis, accounting, financial journals
  • Ghodratollah Haidari Nezhad * Pages 85-102

    As to the financial crises of the early twentieth century, followed by the emphasis on legal and professional bodies and the regulation related to the roles and responsibilities of the audit committee as well, especially the Sarbins-Oxley Law, we have witnessed extensive research on the effectiveness of the audit committee in parallel. These researches seem to be in lines with the requirements and regulations codified, including the SOX law and documenting the expectations of the audit committee. purpose of this study is to review the effectiveness of the audit committee and Post-SOX research through using previous research and library approach. The results indicate the positive effects of the audit committee on the quality of financial reporting, controls and internal auditing, the audit process and the positive reaction of the capital market. However, the results are inconclusive and sometimes contradictory in areas such as the compensation for committee members and non-financial expertise of them. These sections can be an appropriate bed for further research in the future. In general, it can be said that the evidence and the results of the studies support the effectiveness of the regulations related to the characteristics of the audit committee.

    Keywords: Corporate Governance Principles, Audit committee effectiveness, Sarbins-Oxley
  • Mehdi Yari, Reza Gholami Jamkarani *, Fakhroddin Mohammadrezaei, Omid Faraji Pages 103-120
    According to the theories of bargaining power and the auditors’ effort, by increasing the bargaining power of the auditor, it is possible to increase the audit fee. Consequently, Further effort is provided by the auditor,which affects the audit report lag. In this way, the Iranian Association of Certified Public Accountants (IACPA), for the first time in 2015, enforced the Regulation of Audit Services Fees (determining audit fees based on budget of each project and by taking to account the overhead costs of the audit firm) for its members. In the absence of sufficient theoretical and empirical evidence on the consequences of the regulation of audit services fees on the audit report lag (ARL) and the moderating effect of the type of audit firm on this relationship, the purpose of this study is to investigate the role of this regulation on ARL, due to the bargaining power and auditor’s effort theories. Therefore, 3058 firm-year observations collected from the annual financial reports of companies listed on the Tehran Stock Exchange as well as the OTC of Iran between 2012 and 2019, are examined. The results of motivate analysis show that the de jure compliance with the regulation instead of the de facto compliance and there is no significant relationship between the regulation of audit fees and ARL. but the type of audit firm moderates the relationship. That is, the regulation of audit fees has a positive association with ARL when the auditor is a first-ranked trusted audit firm. The findings of this study indicate that the regulation of audit fees could not be played as a driver to increase the audit budget, audit effort and audit report lag.
    Keywords: The Regulation Of Audit Services Fees, Audit Report Lag, Type of Audit Firm, Bargaining Power, Auditor’s Effort
  • Somaye Bandani, Afsaneh Soroushyar * Pages 121-140
    In this competitive world, permanence of companies relies on innovations and presentation of new products; but spending research and development expenditure, duo to apprehension of its efficiency, is always a concerning issue for managers. The aim of this research is to characterize in the impact of information transparency on firm innovation regarding the role of career risk managers and investment opportunities in medicine companies which are accepted in Tehran Stock Exchange (TSE). Sample of research, which is selected by systematic removal method, includes 30 companies of medicine companies accepted in Stock Exchange (TSE) and over the counter during 2008 to 2018. Research type is descriptive-correlation; multivariable regression with combined data are used to test research hypothesizes. Results of hypothesizes test, show that information transparency of companies has significantly positive effect on the firm innovation. Also, it showed that when there is a high career risk manager, transparency has positive effects on firm innovation. In addition, the results show that investment opportunity dose not effect on the relationship between the information transparency and firm innovation. Overall, the results show that companies can increase the firm's innovation by increasing information transparency, and high career risk can reinforce this impact.
    Keywords: Transparency, Innovation, R&D expenditures, Career Risk Managers, Investment Opportunities