فهرست مطالب

راهبرد اقتصادی - پیاپی 39 (زمستان 1400)

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 39 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی شهیدی*، محمدرضا فرزین، حسین عرفانیان صفحات 625-656

    در نظام پولی کنونی (نظام بانکداری مبتنی بر ذخیره جزیی)، پول یک نوع بدهی است که توسط بانک مرکزی و بانک ها در چارچوب عملیات ترازنامه ای خلق می شود. خلق پول در نظام بانکداری مبتنی بر ذخیره جزیی باعث ایجاد و یا تشدید معضلات مختلف از جمله ورشکستگی نقدی و ترازنامه ای بانک ها می شود. یکی از راهکار های حل چنین معضلاتی، تغییر نظام حکمرانی پول به حالتی است که امکان خلق پول بانکی منتفی شود (نظام ذخیره 100 درصد). از طرف دیگر در چند ساله اخیر بانک های مرکزی درصدد انتشار پول دیجیتال مربوط به خود برآمده اند که تحولات قابل توجهی را در نظام پولی فعلی رقم می زند. هدف مقاله حاضر تحلیل ترازنامه ای تاثیرات جانشینی پول دیجیتال بانک مرکزی به جای سپرده های بانکی بر ترازنامه کنشگران اقتصادی است. در این مقاله با روش تحلیلی-توصیفی و با مطالعه اسناد کتابخانه ای از طریق تحلیل ترازنامه ای CBDC بر اساس ترازنامه کنشگران اقتصادی، نشان داده می شود که افزایش CBDC در سبد مردم در اقتصاد و جانشین شدن آن به جای سپرده های بانکی، قدرت خلق پول بانک ها را کاهش می دهد. نتایج مقاله حاکی از آن است که در صورتی که CBDC به صورت کامل جانشین سپرده های بانکی شود، قدرت خلق پول بانک ها به سمت صفر میل می کند. CBDC امکان ایجاد نظام پولی مبتنی بر ذخیره کامل را فراهم می کند که معضلات خلق پول بانکی از جمله احتمال بالای ورشکستگی نقدی (به دلیل یکسان نبودن ریسک دو طرف ترازنامه بانک ها) و ورشکستگی ترازنامه ای (به دلیل قدرت بانک ها برای امهال تسهیلات غیرجاری) را منتفی خواهد کرد.

    کلیدواژگان: خلق پول بانکی، پول دیجیتال بانک مرکزی، ذخیره جزیی، ذخیره کامل، ترازنامه کنشگران اقتصادی
  • سیده نسیبه طاهری، بیژن صفوی*، فاطمه زندی، مهناز ربیعی صفحات 657-726

    مطالعه حاضر به بررسی تاثیر ثبات در صنعت بانکداری بر میزان کارایی سیستم بانکی اقتصاد ایران با استفاده از الگوی اقتصادسنجی تغییر رژیم مارکوف سوییچینگ، طی سال های 1363 تا 1397 می پردازد. نتایج نشان می دهد که با وقوع شوک های منفی نفتی، درآمدهای ارزی اقتصاد ایران کاهش یافته و با وجود نوسانات نرخ ارز و افزایش ریسک اعتباری و نرخ تورم، کارایی سیستم بانکی اقتصاد ایران کاهش یافته است که در نهایت به خاطر بالا بودن ریسک فعالیت بانکداری (ریسک اعتباری) و انتقال این ریسک به سایر بخش های پولی و مالی، افزایش هزینه و پیچیده شدن فرآیند دریافت تسهیلات، تحمیل این هزینه به سایر تسهیلات و کاهش توان تامین اعتبار، انحراف و عدم تحقق اهداف تسهیلات، اختلال در سیستم پولی و بانکی کشور، کاهش کارایی سیستم بانکی و عدم تخصیص بهینه ی منابع مالی به بخش های مورد نیاز، نقض حقوق سپرده گذاران، بدبینی کارگزاران اقتصادی به سیستم پولی و بانکی و افزایش ناامیدی نسبت به آینده، تضییع حقوق بانک ها توسط اشخاص ذی نفوذ و ممانعت از ورود این منابع به عرصه های تولیدی اقتصاد منجر به بی ثباتی درآمد بانک ها و در نهایت کاهش کارایی سیستم بانکی شده است که اگر این مشکلات برطرف شود دیگر دلیلی برای بی ثباتی بانک ها وجود ندارد.

    کلیدواژگان: ثبات مالی، نوسانات نرخ ارز، کارایی سیستم بانکی، مدل تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ
  • نسیم قباشی، مسعود خداپناه*، منصور زراءنژاد صفحات 727-752

    در بررسی و تحلیل ساختار اقتصادی جوامع، از مهم ترین مسایل، وضعیت نیروی کار است تا حدی که از لحاظ سیاست گذاری و تحلیل عملکرد سیاست ها و برنامه های اقتصادی، این مسئله جایگاه بسیار ویژه ای پیدا کرده است. اغلب رسانه ها و سیاست گذاران برای تحلیل و بررسی وضعیت بازار کار، صرفا نرخ بیکاری را ملاک قرار می دهند؛ این در حالی است که نرخ بیکاری تنها یک جنبه از بازار کار است و تاکید صرف بر آن، موجب نادیده گرفتن سایر علایم بازار کار می گردد. به غیر از نرخ بیکاری، سطح سواد، درآمد، دستمزد و هزینه های جبران خدمات و دستمزد، میزان رسمی یا قراردادی بودن، توزیع درآمد و چندین متغیر دیگر نیز در تعیین وضعیت نیروی کار دارای اهمیت هستند.این مقاله برای اولین بار با رویکرد منطق فازی، به تعیین شاخص ترکیبی وضعیت نیروی کار و بیکاری در ایران پرداخته است. بدین منظور از 8 متغیر اساسی بازار نیروی کار در دوره زمانی 1384 الی 1398 استفاده شده است. نتایج شاخص ترکیبی وضعیت نیروی کار به منطق فازی نشان می دهد که از سال 84 تا 98 در ایران وضعیت نیروی کار با نوسان زیادی مواجه بوده است. به طوری که از سال 86 الی 90 وضعیت بیکاری روند نزولی داشته است. از طرفی از سال 90 الی 92 روند شاخص ترکیبی بیکاری صعودی می شود. همچنین مجددا از سال 93 تا 96 روند شاخص ترکیبی نزولی شده و مجددا صعودی می شود.لذا این مقاله برای اولین بار با رویکرد منطق فازی، به تعیین شاخص ترکیبی وضعیت نیروی کار در ایران پرداخته است. بدین منظور از 16 متغیر اساسی بازار نیروی کار در دوره زمانی 1384 الی 1395 استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که از سال 84 تا 95 در ایران وضعیت نیروی کار با نوسان زیادی مواجه بوده است. به طوری که از سال 85 الی 91 وضعیت نیروی کار روند نزولی (هرچند با نوسان) داشته است. از طرفی از سال 91 الی 95 روند بهبود وضعیت نیروی کار را مشاهده می کنیم. .

    کلیدواژگان: نیروی کار، بازار کار، شاخص ترکیبی، منطق فازی
  • امیر غلامی*، سید محمدمهدی احمدی، فاطمه پورقبادی صفحات 753-779

    تورم یکی از مهمترین مشکلات اقتصادی است که با برهم زدن شاخص های اقتصاد کلان که به صورت کاهش نرخ رشد اقتصادی، افزایش نرخ بیکاری و توزیع نابرابر درآمد انعکاس می یابد، هزینه های بسیاری بر جامعه تحمیل می کند. علاوه براین، تورم بالا و بی ثباتی تورم موجب خدشه دار شدن اعتبار سیاستگذاران کلان اقتصادی به ویژه بانک مرکزی می شود و تداوم آن می تواند موارد حاد بی ثباتی سیاسی کشورها را نیز به دنبال داشته باشد. ضمن اینکه نااطمینانی های ناشی از نرخ های تورم بالا باعث افزایش انتظارات تورمی می شود. بر این اساس برای کنترل تورم راهکارهایی پیشنهاد شده است. یکی از این پیشنهادها، استقلال بانک مرکزی بوده است که از دهه 1980 طرفداران بسیاری پیدا کرد. با توجه به این موضوع در این مطالعه بررسی تاثیر استقلال بانک مرکزی و هدف گذاری سیاستی بر کنترل تورم در اقتصاد 22 کشور آسیایی با استفاده از رویکرد داده های تابلویی طی دوره زمانی 2019-2010 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعه حاکی از آن است در میان متغیرهای مورد بررسی تورم دوره گذشته، آزادی تجاری و پایه پولی تاثیر مثبت و معنی ‎داری بر تورم دوره جاری دارند. در مقابل استقلال بانک مرکزی، تعادل اولیه، توسعه مالی و رژیم نرخ ارز تاثیر منفی و معنی داری بر متغیر وابسته یعنی تورم دوره جاری اقتصاد 22 کشور آسیایی دارند.

    کلیدواژگان: استقلال بانک مرکزی، تورم، هدفگذاری تورم، داده های تابلویی، GMM
  • حسین روزبه، مراد دلالت* صفحات 881-915

    دیپلماسی تجاری، ایران را وارد یک فضای جدید می‎کند که باید از مرزهای جغرافیایی گذر کند و اقتصاد مستحکم‎تری را نسبت به گذشته پایه‎گذاری نماید. در واقع نبود دیپلماسی فعال اقتصادی و تراز منفی تجاری، در عمل به واردات و قاچاق کالاهای خارجی به داخل کشور ختم شده است؛ بنابراین دیپلماسی تجاری باید بستر صادرات کالاهای مرغوب و با کیفیت داخلی در بازارهای مصرف کشورهای دیگر به ویژه همسایگان را فراهم کند. ترکیه به عنوان یکی از همسایه های ایران، فرصت مناسبی برای صادرات کالاهای تولید داخل است چرا که قرابت های فرهنگی، اجتماعی و مذهبی، شباهت در تقاضای کالا و خدمات و کاهش هزینه های حمل ونقل که سبب رقابت پذیری کالاهای ایرانی می شود، مزیت تجارت با کشور ترکیه است. تجار و بازرگانان ایرانی باید از این فرصت استفاده کنند و نفوذ کالاهای ایرانی در بازار ترکیه را افزایش دهند. برای تقویت این مناسبات، راهکارهایی همچون: تشکیل کنسرسیوم های صادراتی، اصلاح شیوه های تجارت و برگزاری نمایشگاه های تخصصی کالاهای ایرانی در جهت افزایش میزان صادرات به ترکیه پیشنهاد می شود که رسیدن به این مهم، همت مسیولان تجاری و دیپلماسی اقتصادی پویایی را به ویژه در شرایط تحریم می طلبد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی، دیپلماسی تجاری، سیاست خارجی، ترکیه
  • سمانه منصوری، عادل پیغامی*، عاصمه قاسمی صفحات 917-949

    با مرور ادبیات و بررسی موانع و آسیب های پیش روی کنشگری کارآفرینانه زنان  در عرصه کارآفرینی زنان مشخص می شود تعاریفی که از این مفهوم ارایه شده، عملا هیچ تشخص و هویت متمایزی برای کارآفرینی زنان قایل نبوده و عملا این نقیصه هستی شناسانه، زمینه را برای بروز آسیب ها و موانع اصلی ورود و رشد زنان در این عرصه را موجب شده است سوال اصلی این است که آیا با بازتعریف مفهوم کارآفرینی و جایگزینی آن با مفهوم ارزش آفرینی می توان نارسایی های موجود در این عرصه را تقلیل داد؟ بمنظور بررسی ظرفیت های لازم برای خلق یک تشخص جدید به مقوله کارآفرینی زنان، مطالعه کیفی و مصاحبه هایی هدفمند و نیمه ساخت یافته از نمونه 19 نفری، از جامعه آماری اساتید و پژوهشگران، مدیران و سیاست گذاران فعال حوزه کارآفرینی و کارآفرینان زن موفق بعمل آمد و پاسخ های ارایه شده به روش تحلیل مضمون تحلیل و بررسی شد. مکمل بودن نقش های خانوادگی و اجتماعی، نقش آفرینی متناسب با روحیات زنان، لزوم ارایه مدل بومی، مواردی از مجموع 32 محور اصلی مشخص شده در این پژوهش هستند. به این معنی که تلاقی خصیصه های فراجنسیتی کارآفرینی با نقش های جنسیتی زنان در عرصه عینی و عملی، ماهیت و هویت هستی شناختی جدیدی به مقوله آنترپرونری زنان می دهد و لذاست که مفهوم ارزش آفرینی زنان به عنوان ماهیتی جدید در آنترپرونری ایشان و معادلی جدید در زبان فارسی برای بیان این گونه از کنشگری موثر زنان معرفی شده و دلالت های سیاستی خاصی را در پی دارد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی زنان، تفاوت های جنسیتی، نقش های خانوادگی، هستی شناسی جدید، ارزش آفرینی زنان
|
  • Ali Shahidi *, Mohammadreza Farzin, Hossein Erfanian Pages 625-656

    In the current monetary system, money is a type of debt that is created by the central bank and banks in the context of balance sheet operations. Creating money in a partial reserve banking system creates or exacerbates various problems, including bankruptcy and bankrun. One way to solve such problems is to change the system of money governance to a situation where the possibility of creating bank money is eliminated (100% reserve system). Analysis of CBDC balance sheets based on the balance sheets of economic agents shows that increasing the CBDC in the people's portfolio in the economy and replacing it with bank deposits reduces the money-creating power of banks. If the CBDC completely replaces bank deposits, the money-creating power of banks will be reduced to zero. In fact, the CBDC enables the creation of a full reserve-based monetary system that eliminates the problems of bank money creation, including the high probability of cash bankruptcy (due to unequal risk on both sides of the bank balance sheet) and balance sheet bankruptcy (due to banks' ability to defer non-current facilities).

    Keywords: bank money creation, central bank digital money, partial reserve, full reserve, balance sheet of economic actors
  • Seyedeh Nasibeh Taheri, B BIJAN *, Fatemeh Zandi, Mahnaz Rabiei Pages 657-726

    The present study was conducted to examine the effect of banking stability on banking system efficiency in Iran's economy by using the Markov switching econometric model during 1984 - 2019. Results indicated a decline in foreign exchange earnings resulting from negative oil shocks to Iran's economy, which led to lower banking system efficiency of the Iranian economy due to exchange rate volatility and higher credit risk. Finally, some issues have led to the revenue instability of Iranian banks. The issues are as follows: high risk of banking activity (credit risk) and its impact on other financial and monetary sectors, high cost and complexity of the lending process, high cost of loans and low funding sources, bad debts, and failure to achieve goals of facilities, disrupted monetary and banking systems, low banking system efficiency, lack of optimal allocation of financial sources to essential sectors, violation of depositors' rights, mistrust of economic agents in monetary and banking system, no trust in future, violation of banks' rights by influential persons, and prevention of financial resources entering to production sector of the economy. Instability problems will be solved if the issues mentioned above are solved.

    Keywords: financial stability, Exchange rate fluctuations, banking system efficiency, Markov switching regime change model
  • Nasim Ghobashi, Masood Khodapanah *, Mansoor Zaranezhad Pages 727-752

    One of the most important issues in the study and analysis of the economic structure of societies is the situation of the labor force, to the extent that in terms of policy-making and analysis of the performance of economic policies and programs, this issue has found a very special place. Most media outlets and policymakers rely solely on the unemployment rate to analyze the state of the labor market, while the unemployment rate is only one aspect of the labor market and its mere emphasis on it ignores other signs of the labor market. In addition to the unemployment rate, the level of literacy, income, wages and compensation costs of services and wages, the degree of being formal or contractual, income distribution and several other variables are also important in determining the status of the workforce.This article, for the first time, uses a fuzzy logic approach to determine the combined index of labor force status and unemployment in Iran. For this purpose, 8 basic variables of labor market in the period 1384  to 1398 have been used. The results of the combined labor force status index to fuzzy logic show that from 1984  to 1998, the labor force situation in Iran has been fluctuating a lot. Unemployment has been declining from 1986 to 1990. On the other hand, from 1990 to 1992, the trend of the combined unemployment index will be upward. Also, from 1993 to 1996, the trend of the composite index decreased and rose again.

    Keywords: Labor, Labor Market, Hybrid Index, Fuzzy logic
  • Amir Gholami *, Seyed Mohammad Mehdi Ahmadi, Fatemeh Pourghobadi Pages 753-779

    Inflation is one of the most important economic problems that imposes a lot of costs on society by disrupting macroeconomic indicators, which are reflected in the reduction of economic growth rate, rising unemployment rate and unequal distribution of income. In addition, high inflation and instability of inflation damage the credibility of macroeconomic policymakers, especially the central bank, and its continuation can lead to acute cases of political instability in countries. At the same time, uncertainties due to high inflation rates increase inflation expectations. Accordingly, solutions to control inflation have been proposed. One of these proposals was the independence of the central bank, which has gained many supporters since the 1980s. With regard to this issue, in this study, the effect of central bank independence and policy targeting on inflation control in the economies of 22 Asian countries was examined using the panel data approach during the period 2019-2010. The results of the study indicate that among the variables studied in the previous period inflation, trade freedom and monetary base have a positive and significant effect on current period inflation. In contrast, central bank independence, initial equilibrium, financial development, and exchange rate regimes have a significant negative impact on the dependent variable, inflation in the current economies of 22 Asian countries.

    Keywords: Central Bank Independence, Inflation, Inflation Targeting, panel data, GMM
  • Hossein Rozbeh, Morad Delalat * Pages 881-915

    Trade diplomacy brings Iran into a new space that must cross geographical borders and establish a stronger economy than in the past. In fact, the lack of active economic diplomacy and the negative trade balance have, in practice, led to the import and smuggling of foreign goods into the country. Therefore, trade diplomacy should provide a platform for the export of high quality domestic goods in the consumer markets of other countries, especially neighboring countries. Turkey, as one of Iran's neighbors, is a good opportunity to export domestically produced goods. Because cultural, social and religious affinities; The similarity in the demand for goods and services and the reduction of transportation costs, which makes Iranian goods competitive, is the advantage of trade with Turkey. Iranian traders and traders should take advantage of this opportunity and increase the influence of Iranian goods in the Turkish market. To strengthen these relations, strategies such as: forming export consortia, reforming trade methods and holding specialized exhibitions of Iranian goods to increase exports to Turkey, which to achieve this, requires the efforts of trade officials and dynamic economic diplomacy, especially in the face of sanctions.Iranian traders and traders should take advantage of this opportunity and increase the influence of Iranian goods in the Turkish market. To strengthen these relations, strategies such as: forming export consortia, reforming trade methods and holding specialized exhibitions of Iranian goods to increase exports to Turkey, which requires the efforts of trade officials and dynamic economic diplomacy, especially in the face of sanctions.

    Keywords: Diplomacy, trade diplomacy, Foreign Policy, Turkey
  • Samaneh Mansouri, Adel Peyghami *, Asemeh Ghasemi Pages 917-949

    By reviewing the literature and examining the obstacles and harms faced by women entrepreneurship in this field, it becomes clear that the definitions provided by this concept do not give any distinct identity to women entrepreneurship and practically this ontological shortcoming is the basis for The main harms and obstacles have caused the entry and growth of women in this field. The main question is whether by redefining the concept of entrepreneurship and replacing it with the concept of value creation, the shortcomings in this field can be reduced? In order to examine the necessary capacities to create a new personality in the field of women entrepreneurship, a qualitative study and purposeful and semi-structured interviews of a sample of 19 people from the statistical community of  researchers, managers and active policymakers in this field  and Successful women entrepreneurs. The presented answers were analyzed by thematic analysis method. Complementarity of family and social roles, role-playing appropriate to the spirits of women, the need to provide a native model, are some of the 32 main axes identified in this study. This means that the intersection of transgender traits of entrepreneurship with gender roles of women in the objective and practical field, gives a new ontological nature and identity to the category of women's interpersonalism, and therefore the concept of value creation of women as a new nature in their interpersonalism and a new equivalent in language. Persian is introduced to express this kind of effective women's activism and has certain political indications

    Keywords: Women Entrepreneurship, gender differences, family roles, new ontologies, women value creation