فهرست مطالب

مجله راهبرد سیاسی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رامین رستگار*، علی اصغر محمدپور صفحات 1-34
    استقرار سپر دفاع موشکی آمریکا در خاورمیانه به عنوان یک منطقه انرژی زای حیاتی با هدف حفظ و استمرار هژمونی در نیمکره غربی صورت گرفته است. بنابراین، آمریکا با استراتژی موازنه دور از کرانه و اتحاد و ایتلاف با بازیگران منطقه خاورمیانه درصدد مهار و کنترل جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک هژمون منطقه ای بالقوه از طریق استقرار سپر دفاع موشکی برای مهار و کنترل ایران است. همچنین آمریکا افزون بر ایجاد سپر دفاع موشکی در ترکیه، اقدام هایی را برای افزایش توان دفاع هوایی کشورهای حوزه خلیج فارس انجام داده است. فروش سامانه هوایی پاتریوت به چهارکشور عربی حوزه خلیج فارس و ارسال رادارهای «ایکس-باند» و سایر تجهیزات دفاع هوایی به رژیم صهیونیستی از جمله اقدام های آمریکا در این زمینه بوده اند. بنابراین، این مقاله با کاربست نظریه واقعگرایی تهاجمی درصدد پاسخ به این سوال است که گسترش سپر دفاع موشکی آمریکا در خاورمیانه با چه هدف بوده و چگونه بر کنترل افزایش قدرت ایران تاثیر گذاشته است؟ بر این اساس فرضیه پژوهش این است که سپر دفاع موشکی آمریکا با هدف حفظ و استمرار هژمونی منطقه ای آمریکا و مهار و کنترل افزایش قدرت نظامی و موشکی جمهوری اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه استقرار یافته است.
    کلیدواژگان: سپر دفاع موشکی، هژمون بالقوه، موازنه دور از کرانه، احاله مسئولیت
  • محمد زارعی هدک*، ایرج رضایی نژاد، علی بابیی مهر صفحات 35-50
    آمریکا ازدهه هفتاد(1990)و بعد از خروج یک جانبه از توافق هسته ای تحریم های یک جانبه را علیه ایران اعمال کرده که نظام سلامت و حقوق بیماران را از نظر دسترسی به داروهای اساسی با توجه به تحریمهای بانکی و اقتصادی با تهدید جدی روبرو کرده است. با توجه به رای موقت دیوان بین المللی دادگستری مبنی بر کاهش میزان تحریمها از سوی آمریکا علیه ایران چالشهای حقوقی متعددی را می توان متصور شد. لذا سوال اصلی پژوهش این است که چه چالشهای حقوقی تحریم های یک جانبه آمریکا بر حق سلامت بیماران در پرتو رای موقت دیوان بین المللی گذاشته است؟ در پاسخ به آن فرضیه پژوهش است که چالشهای حقوقی تحریم های یک جانبه آمریکا را در غالب چالشهای حقوق بشری و چالشهای نقض قوانین بین المللی بررسی می کند.روش مطالعه پژوهش تبیینی- علی با بررسی و مطالعه اسنادمربوط به حوزه سلامت در ایران بدست می آید.
    کلیدواژگان: چالش حقوقی، تحریم یکجانبه، حق سلامت، رای موقت، دیوان بین المللی دادگستری
  • محمد فرهادی* صفحات 51-76
    پژوهش حاضر درصدد مطالعه تطبیقی فرصت ها و تهدیدات طرح های اقتصادی ترکیه و چین در آسیای-مرکزی برای ایران است. با استفاده از روش تحلیل مضمون و از نوع ماتریس مضمون به واسطه انجام مشاهده غیر مستقیم (واکاوی متون)، داده های پژوهش به صورت روش نمونه گیری هدفمند از روی متون موجود گردآوری و از طریق کدگذاری موضوعی، مضامین فرصت ها و تهدیدات طرح های اقتصادی چین و ترکیه در آسیای مرکزی برای ایران شناسایی و در نهایت برحسب وجوه اشتراک و افتراق با یکدیگر مورد مقایسه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که وجه اشتراک طرح های اقتصادی ترکیه و چین در آسیای مرکزی برای ایران از حیث فرصت، افزایش اهمیت ژیوپلیتیکی ایران و گسترش روابط ایران با کشورهای درگیر طرح های اقتصادی مذکور است. همچنین، وجه افتراق طرح های اقتصادی چین و ترکیه در آسیای مرکزی برای ایران، بوجود آمدن تنش و برهم خوردن توازن منافع میان کشورهای درگیر طرح اقتصادی چین از یک سو و ناهمخوانی سیاست های توسعه ای ایران و ترکیه در آسیای مرکزی و تضعیف شدن موقعیت ایران به واسطه دنبال نمودن سیاست های غربگرایانه در منطقه از سوی ترکیه میباشد. جهت اعتبارسنجی یافته های کیفی از روش ممیزی و تشکیل گروه کانونی و برای پایایی سنجی آن از قابلیت تکرارپذیری و نیز قابلیت انتقال یا تعمیم پذیری استفاده شده است.
    کلیدواژگان: طرح های اقتصادی، آسیای مرکزی، ترکیه، چین، ایران، ماتریس مضمون
  • تقابل شرق و غرب در آسیای مرکزی
    میثم گوهرپور* صفحات 51-76
    با فروپاشی شوروی و از میان رفتن نظام دو قطبی، تغییرات مهمی در نقشه ژیوپلیتیک جهان به وجود آمد که از جمله آن شکل گیری منطقه آسیای مرکزی و طبق نظریه مکیندر آن را بخش جنوبی از قلمرو هارتلند است به وجود آمد. به دلیل خلا قدرتی پس از فروپاشی شوروی و آغاز حوادثی چون 11 سپتامبر 2000 بهانه ای برای حضور غرب جهت مبارزه با تروریسم و نفوذ در آسیای مرکزی ایجاد و این منطقه را که از جایگاهی ویژه ژیوپلتیک، ژیواکونومیک، ژیو استراتژیک و ژیوکالچر است را دارای جایگاهی ویژه در تقابل شرق و غرب قرار داده است. خودنمایی شرق و غرب و تقابل هرکدام از قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای برای دستیابی به اهداف و منافع خاص خود می باشد که در بر دارنده نگرانی و معضل امنیتی در این منطقه گشته است. نفوذ غرب و قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای در آسیای مرکزی دلیلی بر قدرت نمایی روسیه که در حال بازیابی قدرت پیشین خویش می باشد را شعله ور ساخته و این مسیله را تهدیدی جدی برای امنیت منطقه قلمداد می کند. این مسیله آغازی برای تقابل دوباره رقبای دیرینه و قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای شده است. این پژوهش به دنبال پاسخ به این پرسش است که تقابل شرق و غرب در آسیای مرکزی چه آینده ای را برای این منطقه رقم خواهد زد؟ و در پاسخ به این پرسش به این فرضیه پرداخته شده است که تقابل شرق و غرب در آسیای مرکزی تنها عاملی در امنیت و صلح سازی در این منطقه نیست بلکه شرایط آن را در جهت امنیت سازی دشوارتر و باعث ایجاد معضل امنیتی برای کشورهای این منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: غرب، شرق، قدرت های فرامنطقه ای، آسیای مرکزی
  • لیلی قندی* صفحات 77-90
    هویت و ملت ایران فقط مربوط به ساختار و تمدن سازی این سرزمین دوران باستان و قبل از  تاریخ نیست، این ملت با ظهور اسلام و رسالت آخرین پیامبر عظیم الشان، به دیانت مقبول، که همان اسلام است گروید و در تمدن اسلامی سهم اساسی یافت. هویت ایرانی با تمام مختصات و خصوصیات اسلامی به هم آمیخت و تکامل پیدا کرد که زبان عربی در این تکامل سهم بسزایی داشت. از این رو هدف این پژوهش چگونگی تاثیر و نقش زبان  عربی بر تحکیم  هویت ایرانی اسلامی است. لذا آموزش زبان عربی از چند جهت اهمیت دارد. الف: زبان عربی زبان دین و زبان فرهنگ اسلامی، قرآن و حدیث و نهج البلاغه است. درک مفاهیم و معارف اسلامی به زبان عربی وابسته است و بسیاری از دانش های مسلمانان به ویژه غیر عرب ها و ایرانی ها در این زمینه بر بستر زبان عربی قابل درک و بررسی است. ب: بخش گسترده ای از ساختمان زبان و ادب فارسی در گرو دانش کافی از زبان عربی است. بسیاری از دانشمندان زبان و ادبیات فارسی برای عرضه یافته های خود در گستره دانش زبان از زبان عربی سود برده اند. ج. زبان عربی زبان پیوند ملت های مسلمان دنیاست.
    کلیدواژگان: زبان عربی، هویت ایرانی، ملیت، توسعه فرهنگی
  • حمیدرضا دهقانی* صفحات 91-108
    هدف نوشتار حاضر، بررسی مفهوم آزادی و رابطه آن با قانون در فلسفه اخلاق کانت می باشد. وی در فلسفه اخلاق خود، آزادی را مبنای استدلال اخلاقی قرار داده و معتقد است زمانیکه انسان دارای اراده ای آزاد است در آن صورت اخلاق، واقعی است و قانون اخلاق نیز برای همه انسان ها معتبر می باشد. از نظر او آزادی، به معنای امکان انجام هرکاری نیست که شخصی می خواهد، زیرا انسانی که آزادی انجام هرکاری را می خواهد، در واقع برده ی نفس پست خود است. اختیار فقط موقعی منشا عمل و علت آن می گردد که مطابق قانون اخلاقی باشد. در پژوهش حاضر قصد داریم با استفاده از روش توصیفی ارتباط میان آزادی و قانون اخلاقی را از دیدگاه ایمانویل کانت مورد بررسی قرار دهیم. کانت می خواهد نشان دهد که اخلاق فقط یک نظام انتزاعی و صوری نیست بلکه امری است تحقق پذیر و انسان در آن مقام هست که بدان واقعیت بخشد. مسیله ای که ناچار مطرح می شود مسیله ی اختیار و امکان آزادی در نزد انسان است.
    کلیدواژگان: آزادی، عقل و نظام سیاسی آزادی، اخلاق، قانون اخلاقی، عقل و نظام سیاسی
  • علی سعیدی*، آیت الله اسماعیلی صفحات 109-133
    منطقه خاورمیانه در حال گذار از دوره تحولات انقلابی است که سیاست خارجی کشورهای این منطقه را به چالش می کشد. علیرغم بروز این تغییرات، بیداری اسلامی و وقوع انقلاب در تونس، مصر و لیبی نتوانسته است برخی از جنبه های مهم شرایط منطقه غرب آسیا را تغییر دهد. یکی از مهم ترین آنها که افق راهبردی غرب آسیا را ترسیم می کند، رقابت بین ایران و عربستان سعودی است. موج اعتراضات مردمی سال 2011 در حمایت از دموکراسی و مخالفت با رژیم حاکم موسوم به بیداری اسلامی، دغدغه های تازه ای را برای عربستان و ایران بوجود آورده است که باید در چارچوب اولویت های منطقه ای بدان ها توجه نمود. در این محیط جدید، فرصت ها و تهدیدهای فراوانی پیش روی هر دو کشور جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی وجود دارند و این در حالی است که هر دو کشور تلاش دارند تا با استفاده از مولفه ها و عناصر قدرت نرم خود رقبای خود را به حاشیه برانند.
    کلیدواژگان: ایران، عربستان سعودی، قدرت نرم، بیداری اسلامی، بررسی تطبیقی
  • محمد یوسفی جویباری*، مجید نجات پور، مجتبی میری صفحات 135-154
    هدف این مقاله تبیین رابطه شکاف مرکز-پیرامون با انتخابات دهم ریاست جمهوری(1388) در ایران است. برای نیل به این هدف ابتدا به بررسی تاثیرگذاری شکافهای اجتماعی برانتخابات و رفتار انتخاباتی پرداخته می شود، سپس به درک چگونگی تاثیرگذاری شکاف مرکز- پیرامون بر انتخابات ریاست جمهوری دهم در ایران پرداخته شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند که اقدامات دولت های گذشته که باعث عدم توجه به فرودستان جامعه شده و در مقابل اقدامات دولت احمدی نژاد بین سالهای 1384 تا 1388 باعث شکل گیری پایگاه اجتماعی برای آنها در طبقه فرودست جامعه شده و همین پایگاه سبب پیروزی احمدی نژاد در انتخابات دهم ریاست جمهوری در مقابل رقیبان که از پایگاه اجتماعی شهری برخوردار بوده اند، شده است. همچنین این نتایج نشان می دهد که بیشترین آراء احمدی نژاد در مناطق فرودست و پیرامونی جامعه بوده و هرچه از سمت مرکز به سمت پیرامون دور می شویم درصد آراء احمدی نژاد بیشتر می شود. اثرگذاری شکاف مرکز-پیرامون در انتخابات و رفتار انتخاباتی مردم و پیروزی احمدی نژاد نتیجه اقداماتی از قیبل پایگاه اجتماعی پیرامونی دولت احمدی نژاد، دو قطبی طبقاتی-جغرافیایی در انتخابات و اقدامات دولت مثل سهام عدالت، مسکن مهر و تخصیص بودجه عمرانی به استانهای محروم می باشد.
    کلیدواژگان: ایران، انتخابات، شکافهای اجتماعی، شکاف مرکز- پیرامون، رفتار انتخاباتی
  • رامین زندی، محمدحسین شرف زاده*، آمنه زارع صفحات 155-166
    تحلیل و بررسی تعامل میان متون سیاسی و مخاطبان آن، یکی از موارد و حیطه های پیچیده و در عین حال جذابی است که می تواند نگرش ها و دیدگاه ها را نسبت به اغلب تعهدات، توافقات و آنچه در قالب اسناد الزام آور و غیرالزام آور انجام می شود، نشان دهد. نگارنده بر اساس روش توصیفی- تحلیلی بعد از بررسی گفتمان های سیاسی از بعد تحلیل کلام انتقادی و آشکار ساختن رابطه متن و ایدیولوژی در سند برجام نشان داد که هیچ متن یا گفتار و نوشتاری بی طرف نیست بلکه به موقعیتی خاص وابسته است این امر ممکن است کاملا آگاهانه و یا ناآگاهانه و همچنین عمدی و یا غیرعمدی باشد. بدین منظور محقق بر اساس الگوی هلیدی پنجاه جمله (جملاتی که تبدیل به ماده و تبصره در سند برجام (ترجمه فارسی) شده اند) از رجال سیاسی غربی و پنجاه جمله از رجال سیاسی ایرانی را، برگرفته از سند برجام، با روش تحلیل محتوا بر اساس شاخص های زبانی را در این پژوهش بکار برده است و در پایان قطعیت و عدم قطعیت در جملات رجال سیاسی ایرانی و رجال سیاسی غربی بصورت آمار ذکر نموده است که حاکی از قریب به قطعیت در جملات رجال سیاسی ایرانی نسبت به رجال سیاسی غربی می باشد
    کلیدواژگان: سند برجام، قطعیت، عدم قطعیت، شاخص های زبانی، الگوی هالیدی
|
  • Ramin Rastegar *, Aliasghar Mohammadpor Pages 1-34
    The US Missile Defense Plan Establishment Effects on Middle East as a vital energy region has been done with the aim to maintain and keep hegemony in the western hemisphere. So, US, using balance off-shore balance strategy and alliance and coalition with Middle East region actors seeks to I.R. Iran, as a potential regional hegemon, harness and control through the missile defense shield. In this respect, US in addition of creating missile defense shield in Turkey, has taken the actions to improve air defense capability of Persian Gulf Countries. Selling Patriot system to four Persian Gulf Arab countries, and sending "X-BAND" radars to and other air defense equipment to Zionist regime are some of US actions. So, this paper is supposed to apply "aggressive realism theory" to examine US Missile Defense Plan Establishment Effects on Middle East and Iran reactions against. The paper is to answer the question that what's the goal of US Missile Defense Plan Establishment on Middle East and how had effected the Iran's power. This paper examine this hypothesis: US missile defense shield is established to maintain and keep the US regional hegemony and harness and control of Iran's military and missile power in Middle East.
    Keywords: Realism, Iran, USA, Hegemon, Balance
  • Mohamad Zarei Hadak *, Irag Rezayi Nezhad, Ali Babayi Mehr Pages 35-50
    The United States has imposed unilateral sanctions on Iran since the 1970s, following the unilateral withdrawal from the nuclear deal, posing a serious threat to the health system and patients' rights in terms of access to essential medicines due to banking and economic sanctions. Is. Given the interim ruling of the International Court of Justice to reduce US sanctions against Iran, several legal challenges can be imagined. Therefore, the main question of the research is what legal challenges the US unilateral sanctions on patients' right to health have posed in the light of the temporary ruling of the International Court of Justice? In response to this is the research hypothesis that examines the legal challenges of unilateral US sanctions in the form of human rights challenges and the challenges of violating international law. Explanatory-causal research method is obtained by examining documents related to health in Iran Legal Challenge-Unilateral Sanction-Right to Health-Provisional Verdict- International Court of Justice
    Keywords: legal challenge, unilateral sanction, right to health, provisional verdict, International Court of Justice
  • Mohammad Farhadi * Pages 51-76
    The present study seeks to make a comparative study of the opportunities & threats of Turkish & Chinese economic projects in Central Asia for Iran. Therefore, using the content analysis method & the theme matrix type by indirect observation & analysis of research texts as a purposeful sampling method is collected from existing texts & through thematic coding, themes of opportunities & threats of China's economic projects & Turkey was identified for Iran in Central Asia & finally compared & analyzed in terms of commonalities & differences. Findings showed that the common denominator of Turkish & Chinese economic projects in Central Asia for Iran in terms of opportunity is to increase Iran's geopolitical importance & expand Iran's relations with countries involved in these economic projects. In addition to, the difference between China & Turkey's economic plans in Central Asia for Iran, the emergence of tensions & the imbalance of interests between the countries involved in China's economic plan & the other hand the inconsistency of Iran & Turkey development policies in Central Asia & the weakening of Iran It is due to the pursuit of Occidentalism policies in the region by Turkey.
    Keywords: Economic Projects, Central Asia, Turkey, China, Iran, Theme Matrix
  • Conflict between East and West in Central Asia
    Meysaam Goharpour * Pages 51-76
    With the collapse of the Soviet Union and the demise of the bipolar system, there were important changes in the geopolitical map of the world, including the formation of the Central Asian region, which, according to Mackinder's theory, is the southern part of the Heartland. Due to the power vacuum after the collapse of the Soviet Union and the beginning of events such as September 11, 2000, it created an excuse for the presence of the West to fight terrorism and influence in Central Asia, and this region, which has a special geopolitical, geoeconomic, geostrategic and geocultural position, has a special position in the confrontation between the East and the West. East and West show off and confrontation of each regional and extra-regional power to achieve their own goals and interests, which has become a concern and security problem in this region. The influence of the West and the regional and extra-regional powers in Central Asia has ignited the show of power of Russia, which is recovering its previous power, and considers this issue to be a serious threat to the security of the region. This issue has become the beginning of a confrontation between old rivals and regional and extra-regional powers. This research seeks to answer the question that the confrontation between East and West in Central Asia will shape the future for this region. And in response to this question, the hypothesis that the conflict between East and West in Central Asia is not only a factor in security and peace building in this region, but also makes its conditions more difficult in the direction of security and creates a security problem for the countries of this region.
    Keywords: the West, East, extra-regional powers, Central Asia
  • Hamidreza Dehghani * Pages 91-108
    The purpose of this article is to examine the concept of freedom and its relationship with law in Kant's philosophy of ethics. In his philosophy of ethics, he uses freedom as the basis of moral reasoning and believes that when man has free will, then morality is real and the law of morality is valid for all human beings. According to him, freedom does not mean the possibility of doing whatever one wants, because a person who wants the freedom to do anything is in fact a slave to his low self. Authority becomes the source of action and its cause only when it is in accordance with the moral law.In the present study, we intend to use a descriptive method to examine the relationship between freedom and moral law from the perspective of Immanuel Kant. Kant wants to show that morality is not just an abstract and formal system, but something that can be achieved and that man is in a position to make it a reality. The issue that inevitably arises is the issue of freedom and the possibility of freedom for human beings.
    Keywords: freedom, reason, political system freedom, ethics, moral law, reason, political system
  • Ali Saeeidi *, Ayatallah Esmaeeli Pages 109-133
    The Middle East region is going through a period of revolutionary changes that challenge the foreign policy of the countries of this region. Despite these changes, the Islamic awakening and the revolution in Tunisia, Egypt and Libya have not been able to change some important aspects of the West Asian region. One of the most important ones that outlines the strategic horizon of West Asia is the rivalry between Iran and Saudi Arabia.The wave of popular protests in 2011 in support of democracy and opposition to the ruling regime known as Islamic awakening has created new concerns for Saudi Arabia and Iran that should be taken into account in the context of regional priorities. In this new environment, there are many opportunities and threats facing both the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia, while both countries are trying to marginalize their competitors by using their soft power components and elements. to drive Now, after several years of the events known as the Islamic awakening, it is possible to draw a clear picture of the efforts of both countries in the direction of using soft power, and in a comparative analysis of their performance,
    Keywords: Iran, Saudi Arabia, Soft power, Islamic awakening, comparative study
  • Mohammad Youssefijouybari *, Majid Nejatpour, Mojtaba Miri Pages 135-154
    The purpose of this article is to explain the relationship between the center-periphery gap and the tenth presidential election (2009) in Iran. To achieve this goal, first, the impact of social gaps on elections and electoral behavior is examined, then the understanding of how the center-periphery gap affects the tenth presidential election in Iran. The results show that the actions of previous governments, which caused a lack of attention to the lower classes of society, and in contrast to the actions of the Ahmadinejad government between2005 and2009, led to the formation of a social base for them in the lower classes of society. In the tenth presidential election, Ahmadinejad has faced rivals who enjoyed an urban social standing. These results also show that most of Ahmadinejad's votes are in the lower and peripheral areas of society, and the farther we go from the center to the periphery, the higher the percentage of Ahmadinejad's votes. The Impact of the Center-Periphery Gap on Elections and People's Electoral Behavior and Ahmadinejad's Victory The result of measures such as the social base surrounding Ahmadinejad's government, class-geopolitical dichotomy in elections, and government actions such as justice stocks, housing, and allocating development budgets to deprived provinces.
    Keywords: Iran, elections, Social gaps, center-periphery gap, electoral behavior
  • Ramin Zandi, Mohammad Hossein Sharafzadeh *, Ameneh Zare Pages 155-166
    Analysis of the interaction between political texts and its audience, It is one of the most complex and at the same time fascinating cases and areas that can bring attitudes and views towards most of the commitments. Show agreements and what is done in the form of binding and non-binding documents. Based on the descriptive-analytical method, the author, after examining political discourses in terms of critical discourse analysis and revealing the relationship between text and ideology in the Borjam document, showed that no text or speech or writing is neutral. Rather, it depends on the particular situation. This may be completely conscious or unconscious, as well as intentional or unintentional. For this purpose, the researcher based on the Halliday model of fifty sentences(Sentences that have become the material and commentary in the Borjam document (Persian translation)) From Western political figures and fifty sentences from Iranian political figures, taken from Borjam document, Has used content analysis method based on linguistic indicators in this research And in the end, she has mentioned certainty and uncertainty in the sentences of Iranian politicians and Western politicians in the form of statistics, which indicates that she is almost certain .
    Keywords: Borjam document, Uncertainty, linguistic indicators, Holliday model