فهرست مطالب

سخن تاریخ - پیاپی 37 (بهار 1401)

نشریه سخن تاریخ
پیاپی 37 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلی عبدی، خسرو کمالی سروستانی، محمدجعفر اشکواری* صفحات 7-29

    از دلایل اهمیت تاریخی قرآن را می توان موضوع نزول تدریجی آیات و پیوند آن با حوادث مختلف تاریخی که بعدها شان نزول آیات نامیده شد، دانست. به همین دلیل تاریخ نگاری مسلمانان در ابتدا پیوندهای زیادی با آیات قرآنی داشت، به این صورت که مورخ سعی می کرد در گزارش رویدادها، از آیات قرآنی استفاده کند. طبری از مورخانی است که در نگارش تاریخ بسیار از آیات قرآن بهره برده است؛ چنانکه می توان گفت استنادات قرآنی از خصیصه های بارز تاریخ طبری است. این پژوهش به شیوه توصیفی - تحلیلی ابتدا میزان استنادات قرآنی از بعثت تا سال 40 هجری در تاریخ طبری را بررسی کرده و سپس به این پرسش پاسخ داده که استنادات قرآنی چه کاربردی در تاریخ طبری داشته است؟ بررسی ها نشان می دهد طبری در وقایع تاریخی از بعثت تا سال 40 هجری به 250 آیه از سوره های مختلف قرآن بدون ذکر نام و شماره سوره و آیه استناد کرده است. بیشترین کاربرد استنادات قرآنی در تاریخ طبری باهدف تایید و تقویت خبر صحیح، تبیین و توضیح، ابطال یا تصحیح خبر، تکریم یا تحقیر اشخاص، هشدار و انذار و اشاره به نکات اخلاقی انجام شده است.

    کلیدواژگان: استنادهای قرآنی، تاریخ طبری، تاریخنگاری، بعثت
  • حجت آسمانی* صفحات 30-53

    امپراتوری عثمانی در سده 10 ه.ق./16 م. با به کارگیری تقسیمات اداری-مالی متنوع به عنوان یکی از بزرگ ترین و پایدارترین حکومت های اسلامی تبدیل شد. در همین راستا، پژوهش های مختلفی در رابطه با ساختار اداری-مالیامپراتوری عثمانی انجام شده است باوجوداین، پژوهشی به دست نیامد که به ساختار اداری-مالیامپراتوری یادشده با تکیه بر قانون نامه ها بپردازد و جای خالی چنین پژوهشی احساس می شود؛ از این رو، در پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای به ویژه قانون نامه «سلیمان قانونی» -که به نیکی تقسیمات اداری-مالی قلمرو عثمانی در قرن دهم را نشان می دهد- به تبیین ساختار اداری-مالی آن در قرن دهم پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تقسیم ممالک محروسه به واحدهای اداری نظیر ایالت، سنجاق، قضا و کوی (از اوایل قرن 10 ق)، تمرکززدایی و اداره منظم تر سنجاق ها را در پی داشته است و از رهگذر تقسیم سنجاق ها به «سالیانلی» (اراضی مشمول مالیات سالیانه) و «سالیانسیز» (اراضی دارای مالیات خاص)، جمع آوری مالیات به شکل منطقی و با در نظر گرفتن تفاوت اقلیم صورت گرفته است. همچنین به منظور اداره اراضی و تامین نیروی نظامی موردنیاز با کم ترین هزینه، سنجاق ها و زمین ها به شیوه مقاطعه و تیمار تقسیم می گشته اند. افزون بر این با ثبت املاک، نفوس و صدور قوانین جدید برای هر سنجاق و قسمت، روابط بین زمین داران و رعایا تحت کنترل باب عالی (مرکز حکومت) قرار می گرفت. در ادامه و از اواخر قرن دهم با گسترش تقسیماتی همچون آرپالیق، اشکینجی و مفروض القلم (نوع خاصی از اراضی با قوانین خاص)، به مالکان این بخش ها اختیارات زیادی داده شده و درنتیجه از اقتدار حکومت مرکزی در ایالت ها کاسته شد.

    کلیدواژگان: تقسیمات اداری عثمانی، طشری، سالیانلی، سالیانسیز، مقاطعه
  • محمد کشاورز بیضایی* صفحات 54-68

    سلسله ی آل اینجو، از زمره ی سلسله های محلی، هنرپرور و مستعجل قرن هشتم هجری به شمار می رود. زمینه ها و عوامل فروپاشی این سلسله در رویارویی با آل مظفر، بررسی جنگ های فی مابین، نیز انگیزه ها و نحوه ی کنشمندی عاملان آن، موضوع شایسته ی درنگی است که چندان به آن پرداخته نشده است. این جستار با روشی توصیفی تحلیلی، درصدد پاسخ گویی به این سوالات است که زمینه ها و عوامل شکست و فروپاشی سلسله ی آل اینجو در جنگ با مظفریان چه بوده است؟ یافته ها نشان می دهند که آمیزه ای از عوامل و عناصر درونی و بیرونی، نظیر: توسعه طلبی های هر دو حکومت، منش صبورانه، دلیرانه و متهورانه ی امیرمبارزالدین مظفری و تصمیم قاطعانه وی به فتح شیراز در پی عهدشکنی ها مکرر شاه ابواسحاق اینجو، وفات قوام الدین حسن وزیر کارامد و دوراندیش شاه ابواسحاق در هنگام محاصره ی شیراز، شکننده و آسیب پذیر شدن مقاومت اهالی شیراز به دنبال طولانی شدن دوران محاصره ، واگرایی نیروی اعظم کلویان شیراز از شیخ ابواسحاق در نتیجه ی بی اعتمادی و بدبینی شیخ ابواسحاق به بزرگان و اهالی شیراز، باور شاه ابواسحاق به سعد و نحس ایام، نیز فقدان استراتژی منسجم جنگی و بی تدبیری و عیاشی وی در هنگام محاصره ی شیراز، در سقوط و فروپاشی سلسله ی آل اینجو در جنگ با مظفریان، تاثیر بسزایی داشته است.

    کلیدواژگان: شیراز، فارس، شاه شیخ ابواسحاق، امیر مبارزالدین
  • سمیه امین رعیا جزه، هادی عالم زاده *، یونس فرهمند، معصومعلی پنجه صفحات 69-89

    تاریخ یعقوبی اثر احمد بن ابی یعقوب (د. 284ه‍) از جمله تواریخ عمومی است که به روش ترکیبی تالیف شده، بدین معنی که با حذف زنجیر ه اسنادها و تلفیق محتوای چند روایت از یک رویداد گزارشی واحد و منسجم از آن عرضه کرده است. حذف زنجیره اسنادها، نا هم خوانی برخی از گزارش ها با روایات دیگر منابع شناخته شده هم عصر (المغازی، السیره النبویه، الطبقات الکبری و...) و به ویژه ارایه گزارش های متفرد و متشیعانه یعقوبی بازیابی منابع و ارزیابی اعتبار روایات او را ضرور می سازد. پرسش های اصلی این پژوهش اینهاست: منابع یعقوبی کدام است؟ آیا این منابع اعتبار و وثاقت کافی دارند؟ وسرانجام این که معیار یعقوبی برای گزینش روایات چه بوده است؟ بنابر یافته های پژوهش اگرچه گزارش های یعقوبی در باب نقش علی (ع) در غزوات احد، خندق، بنی قریظه، بنی جذیمه، حنین و فتح مکه هم سو با سایر منابع و معتبر است؛ اما در جاهایی متاتر از گرایش های شیعی گزارش هایی متفاوت و گاه شاذ ارایه کرده که منبع آن ها مشخص نیست.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری یعقوبی، تاریخ یعقوبی، علی (ع)، تاریخ نگاری شیعی، اعتبار سنجی روایات
  • هادی یعقوب زاده* صفحات 90-112

    جنگ احزاب به دلیل اهمیت و جایگاه آن، در آیاتی از سوره احزاب مورد توجه قرار گرفته است. علاوه بر حضور گونه های مختلف از نیروهای معارض با اسلام در این جنگ، در جبهه اسلام نیز گونه های مختلفی حضور داشتند. واکاوی معنایی آیات مرتبط با این جنگ در سوره احزاب به روش تفسیری - تاریخی و بررسی تطبیقی گونه شناسانه آن، حاکی از حضور سه جریان موثر «منافقان»، «بیماردلان» و «مومنان راستین» است که کنش هر یک از این گروه ها، در وضعیت تقابل با دشمن و برآیند نهایی جنگ تاثیرگذار بوده است. این بررسی نشان داد جریان نفاق با همراهی بیماردلان، با تکذیب وعده های الهی و سخنان رسول خدا (ص)، تردید افکنی، ایجاد ترس و بهانه جویی درصدد ایجاد تشویش در جامعه مومنان و به هم زدن آرامش آنان و در نهایت به شکست کشاندن مسلمانان بودند. با این وجود مومنان با تصدیق وعده های الهی و تایید سخنان رسول خدا (ص)، پایمردی بر عهد و پیمان، ثبات قدم و اقدام عملی در برابر دشمن، نقش زیادی در موفقیت سپاه اسلام داشتند.

    کلیدواژگان: سوره احزاب، جنگ احزاب، مومنان راستین، منافقان، بیماردلان
  • محمدحسین کاظمی*، زهرا روح الهی امیری صفحات 113-137

    اشعار باقی مانده از دوران معاصر با ظهور اسلام که در بستر جامعه ی جاهلی سروده شده است یکی از منابع شناخت جامعه ی آن دوران است. خنساء به عنوان یکی از مشهورترین شاعران آن عصر در اشعارش به برخی از ویژگی های آن جامعه توجه داشته است. این پژوهش درصدد بیان ویژگی های اجتماعی و اعتقادی نزد اعراب معاصر با ظهور اسلام در اشعار خنساء است و که در این مسیر از منابع کهن و پژوهش های جدید و روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که خنسا در اشعار خود برخی ویژگی های اجتماعی مانند شجاعت و جنگاوری، پرچمداری لشکر، خون خواهی و انتقام جویی، غارتگری، فتوت و جوانمردی، سخاوت و کرم، مهمان نوازی، خطابه و سخنوری و عفت و پاکدامنی را بیان کرده است. همچنین اعتقاد به مسایلی مانند خداوند، جبرگرایی و وجود جن به عنوان باورهای اعراب معاصر ظهور اسلام در اشعار خنساء مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: جاهلیت، خنساء، شعر جاهلی هم عصر اسلام، ویژگی های اجتماعی، ویژگی های اعتقادی
|
  • Leyli Abdi, Khosro Kamalis, MohammadJafar Ashkevari * Pages 7-29

    One of the reasons for the historical importance of the Qur'an is the gradual revelation of verses and its connection with various historical events, which was later called the reason for revelation of verses. For this reason, Muslim historiography initially had many links with Qur'anic verses. In this way that historian tried to use Quranic verses in reporting events. Tabari is one of the historians who has used many verses of the Quran in writing history; As it can be said, Quranic documentations are one of the prominent features of Tabari History. This descriptive-analytical study first examines the amount of Quranic documentations from Bi’tha to the year 40 AH in the History of Tabari and then answers the question: what is the use of Quranic documentations in this book? Studies show that Tabari has cited 250 verses from different Surah of the Qur'an in historical events from the Bi’tha to the year 40 AH without mentioning the name and number of the surah and verse. The most use of Quranic documentations in the History of Tabari has been done with the aim of confirming and strengthening the correct Khabar(narrative), explaining, rebuttal or correcting the Khabar, honoring or disparagement people, warning and referring to moral points.

    Keywords: Quranic documentations, Tabari History, historiography, Bi’tha
  • Hojjat Asemani * Pages 30-53

    The Ottoman Empire in the 10th century AH / 16 AD. Using various administrative-financial divisions, became one of the largest and most stable Islamic governments. Various studies have been done on the administrative-financial structure of the Ottoman Empire; However, no research has been done to deal with the administrative-financial structure of the empire relying on the legislatures. Therefore, present study, using a descriptive-analytical method and relying on library sources, especially the "Soleiman Qanuni" Code, which well shows the administrative-financial divisions of the Ottoman Empire in the tenth century, expresses this structure. Findings show that devising restricted countries into administrative units such as the state, Sanjak, Kaza and dormitory (from the early 10th century AH), has led to decentralization and more regular administration of Sanjaks and through the devising Sanjaks into "Salianli" (lands with annual tax) and "Saliansiz" (lands with special taxes), tax collection has been done logically and with regard to climate differences. Also, in order to manage the lands and provide the required military force at the lowest cost, Sanjaks and lands were divided by contract and Timar method. In addition, with the registration of property, population, and the issuance of new laws for each Sanjak and section, relations between landowners and villeins came under the supervision of the Supreme government. Later, in the late tenth century, with the expansion of divisions such as Arpaliq, Ashkinji, and Mafruz al-Qalam (a special type of land with special laws), were given much authority to the owners of these sections, reducing the power of central government in the states.

    Keywords: Ottoman administrative divisions, Tashri, Salianli, Saliansiz, contract
  • Mohammad Keshavarz Beyzaei * Pages 54-68

    Injuids was one of the local and passing dynasties in eighth century A.H. The backgrounds and factors behind collapse of this literary and artistic government in battle with Muzaffarids as well as study of their conflicts, motivations and the acts of the perpetrators are all considerable issues which are ignored mostly. This research with its descriptive-analytic methods tends to answer to these questions: what are the backgrounds and factors behind defeat and collapse of the Injuids in battle with Muzaffarids? The findings show that the development of the demands of both Injuids and Muzaffarids governments, the courageous and daring character of Amir Mubarzaldin Mozaffari and his decisive decision to conquer Shiraz. the covenant and deceptions of Shah Abu Ishaq, the death of Ghavam al-Din Hassan, the efficient and far-sighted minister of Shah Abu Ishaq during the siege of Shiraz, the resistance of the people of Shiraz became fragile and vulnerable following the prolongation of the siege. The divergence of the Shiraz Kelvians, as well as his lack of a coherent war strategy and his recklessness during the siege of Shiraz, in the fall and collapse of the dynasty. Al-Inju has had a great impact in the war against the Muzaffarids.

    Keywords: Shiraz, fars, Shah Abu Ishaq Inju, Amir Mubarzaldin Mozaffari
  • Somayeh Amin Roaya Jazeh, Hadi Alem Zadeh *, Younes Farahmand, Masoum Ali Pajeh Pages 69-89

    Tarikh Al-Ya’qubi, written by Ahmad ibn Abi Ya’qub (d. 284 AH), is one of the general histories that has been compiled in a combined method; that is it presents a whole coherent account of a historical event by removing the chain of narrators as well as integrating several records of a same event.There are some factors in Tarikh Al-Ya’qubi that make it necessary to retrieve its resources as well as evaluate the authenticity of its narrations: the removal of the chain of narrators, the inconsistency of some reports with the accounts of other well-known contemporary resources (Al-Maghazi, Al-Sirah Al-Nabawiyyah, Al-Tabaqat Al-Kubra, etc.) and specifically including unheard and Shii-like narrations.The main questions of this research include: What are the resources of Tarikh Al-Ya’qubi? Are these resources sufficiently credible? And finally, what was Al-Ya’qubi’s criterion in authenticating the narrations?According to the research findings, although Al-Ya’qubi’s accounts on the role of Imam Ali (as) in the Prophet-led battles of Uhud, Khandaq, Bani Qurayzah, Bani Jazima, Hunayn and the Conquest of Mecca are valid and in line with other resources, his history - influenced by his Shiite attitudes - sometimes includes different and rare accounts, the resource of which is not known.

    Keywords: Al-Ya’qubi historiography, Tarikh Al-Ya’qubi, Imam Ali (AS), Shiite historiography, authentication of narrations
  • Hadi Yaghoubzadeh * Pages 90-112

    Due to its importance and position, the war of Ahzab has been considered in some verses of Surah Al-Ahzab. In addition to the presence of different types of forces opposed to Islam in this war, there were also different types on the Islamic Front. The semantic analysis of the verses related to this war in Surah Al-Ahzab and its comparative typological study indicate the presence of three effective currents of hypocrites, and who in their hearts is a sickness and the true believers. This study showed that the flow of hypocrisy accompanied by who in their hearts is a sickness by denying the divine promises and the words of the Messenger of God (PBUH), casting doubt, creating fear and excuses seeks to create anxiety in the community of believers and disturb their peace and ultimately defeat them. However, the believers played a great role in the success of the Islam army by acknowledging the divine promises and confirming the words of the Messenger of God (pbuh), adhering to the covenant, steadfastness and practical action against the enemy.

    Keywords: Surah Al-Ahzab, War of Ahzab, True Believers, Hypocrisy, who in their hearts is a sickness
  • MohammadHosein Kazemi *, Zahra Rohollahi Amiri Pages 113-137

    The poems contemporary with appearance of Islam (in Ignorance period), is one of the sources of knowing the society of that time. As one of the most famous poets of that period, Khansa has paid attention to some features of that society in her poems. This study seeks to express the social and religious characteristics of contemporary Arabs with the appearance of Islam in Khansa poems. For this, they are used the old sources and new researches and descriptive-analytical method. The findings of this study show that Khansa in her poems have expressed some important social characteristics such as: courage and warfare, flag-bearing, revenge, looting, chivalry, generosity, hospitality, oratory and chastity. Belief in issues such as the existence of God, determinism and the existence of jinn as the beliefs of the Arabs contemporary with the rise of Islam, has also been considered in Khansa poems.

    Keywords: ignorance period, Khansa, Jahiliyya poetry of the Islamic era, Social Characteristics, religious characteristics