فهرست مطالب

فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، تابستان 1401)

فصلنامه فن آوری اطلاعات و ارتباطات در علوم تربیتی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکرم حافظی*، نرگس میرانی سرگزی صفحات 5-23

    هدف کلی ازانجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر دوره های میان رشته ای در نظام آموزش مجازی بر تولید دانش در فضای سایبری در بین دانشجویان دانشگاه فرهنگیان بود. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و در زمره تحقیقات شبه آزمایشی با گروه آزمایش و کنترل همراه با اجرای پیش آزمون و پس آزمون قرار می گیرد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان استان تهران است. ابتدا با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی از بین دانشجویان رشته ها و مقاطع مختلف دانشگاه فرهنگیان به صورت تصادفی ساده و با استفاده از نرم افزار رایانه ای انلاین تعداد 40 نفر به عنوان نمونه ای که در سال تحصیلی 1401-1400در دانشگاه فرهنگیان استان تهران مشغول به تحصیل بودند، انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته سنجش تاثیر دوره های میان رشته ای است. پس از جمع آوری داده ها، با استفاده از نرم افزار spss25 و تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل داده ها انجام شد.نتایج حاصل از تحلیل؛ حاکی از آن است که دوره های میان رشته ای آموزش مجازی بر تولید دانش در فضای سایبری در بین دانشجویان دانشگاه فرهنگیان از بعد تلفیق محتوا، تلفیق مدرسه و فرد، تلفیق مهارت ها و فرایندها و تلفیق گرایی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: دوره های میان رشته ای، نظام آموزش مجازی، تولید دانش در فضای سایبری، دانشجویان دانشگاه فرهنگیان
  • فرزانه غریبی، فائزه ناطقی*، سعید موسوی پور، محمد سیفی صفحات 25-39

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش به روش واقعیت مجازی بر یادگیری، یادداری و بار شناختی در درس زیست شناسی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه دهم شهر اراک بود که به روش نمونه گیری خوشه ای دو مدرسه به تصادف انتخاب و روش جایگزینی کلاس ها در گروه آزمایش و کنترل به صورت تصادفی بود. برای اندازه گیری میزان یادگیری و یادداری از آزمون پیشرفت تحصیلی محقق ساخته و جهت اندازه میزان بارشناختی از مقیاس درجه بندی پاس و ون مرینبویر استفاده شد. داده ها بااستفاده از تحلیل کوواریانس و اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد یادگیری و یادداری گروه واقعیت مجازی به صورت معناداری بیشتراز گروهی بود که به روش سنتی آموزش دیده بودند. دیگر یافته ها حاکی از کاهش چشمگیر بارشناختی گروه واقعیت مجازی نسبت به گروه کنترل بود. با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که استفاده درست از واقعیت مجازی در محیط یادگیری به کاربران اجازه می دهد یادگیری اثربخش و فراموشی کمتری داشته باشند. بنابراین توصیه می شود از پتانسیل های این فناوری در آموزش دروس مختلف استفاده شود.

    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، یادگیری، یادداری، بار شناختی، زیست شناسی
  • ام البنین همتی پور* صفحات 41-58

    تغییر روند آموزش های رسمی از حضوری به غیرحضوری، باعث تغییر در نقش های بازیگران نظام آموزش شده است. والدین، نقش مهمتری نسبت به گذشته دارند. هدف پژوهش، باز تعریف نقش والدین در آموزش مجازی است. روش پژوهش حاضر، کیفی و از نوع داده بنیاد است. جهت گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. جامعه پژوهش، را والدین دانش آموزان یکی از مدراس مقطع ابتدایی شهرستان دلیجان، استان مرکزی تشکیل می دادند،که با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند تعداد 15 نفرانتخاب شدند. پس از رسیدن به اشباع نظری داده ها، فرایند تحلیل آنها، در سه مرحله کدگذاری باز و محوری و گزینشی جهت بازتعریف نقش والدین در آموزش مجازی صورت پذیرفت. روایی داده ها از طریق مثلث سازی، تایید مطالب مصاحبه توسط خود والدین، رعایت الزامات مناسب با رویش نظریه نقش والدین در آموزش مجازی و پایایی داده ها نیز با مشارکت متخصصان در تحلیل داده ها و استفاده از فرایند ساخت یافته برای نگارش داده ها تامین شد. در نهایت مدل نقش اصلی والدین در آموزش مجازی با مقوله های اصلی تامین کننده، تسهیل کننده، هدایت کننده و پرورش دهنده شناسایی شد. مدل مذکور که برای مدیریت کارآمد و اثربخش یادگیری در آینده می تواند مبنایی جهت طراحی برنامه درسی در نظام آموزش و پرورش مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، یادگیری، آموزش مجازی، نقش والدین
  • فاطمه صغری سینا* صفحات 59-77

    هدف این پژوهش،تعیین رابطه بین فناوری اطلاعات و ارتباطات و عملکرد شغلی با نقش میانجی چابکی سازمانی می باشد.این پژوهش از نظر هدف کاربردی،روش گردآوری اطلاعات میدانی و توصیفی از نوع همبستگی می باشد.جامعه آماری،کلیه اساتید دانشگاه های آزاد اسلامی شرق استان مازندران به تعداد 254 نفر بودند،که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 153نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.ابزارگردآوری داده ها،پرسشنامه های استاندارد فناوری اطلاعات و ارتباطات محمودی (1392)،عملکرد شغلی پاترسون (1970) و چابکی سازمانی ژانگ و شریفی (2002) بود.روایی این پرسشنامه ها توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفت، پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید که مقدار آن برای فناوری اطلاعات و ارتباطات برابر 96/0،عملکرد شغلی برابر 84/0 و چابکی سازمانی برابر 90/0درصد بدست آمد.برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Spss وPls استفاده شد.نتایج نشان داد که بین فناوری اطلاعات و ارتباطات و عملکرد شغلی با نقش میانجی گری چابکی سازمانی رابطه وجود دارد.بین فناوری اطلاعات و ارتباطات و عملکرد شغلی اساتید رابطه وجود دارد.بین چابکی سازمانی و عملکرد شغلی اساتید رابطه وجود دارد. بین فناوری اطلاعات و ارتباطات و چابکی سازمانی اساتید رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، عملکرد شغلی
  • مهدی شمالی احمدآبادی*، عاطفه برخورداری احمدآبادی صفحات 79-92
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی تقلب در بین دانش آموزان و دانشجویان در امتحانات مجازی انجام شد. تحقیق حاضر به لحاظ هدف، توصیفی گذشته نگر و به لحاظ روش از نوع مطالعات زمینه یابی و پس رویدادی است. جامعه پژوهش، دانش آموزان دوره متوسطه (با تعداد 1370 نفر) و دانشجویان دوره کارشناسی شهر اردکان (با تعداد 1130 نفر) بود که به روش نمونه گیری دواطلبانه 220 دانش آموز دوره متوسطه و 236 دانشجوی دوره کارشناسی در سال تحصیلی 1401-1400 به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های نگرش به تقلب (روایی صوری مناسب و ضریب پایایی 89/0) و شیوه های تقلب در امتحان (روایی صوری مناسب و ضریب پایایی 78/0) و برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از آزمونt گروه های مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد کووید-19میزان و نگرش دانش آموزان و دانشجویان به تقلب در امتحانات را افزایش داده است. همچنین میانگین نمرات دانشجویان در میزان و نگرش به تقلب به طور معنی داری از دانش آموزان بیشتر بود (001/0>P). با توجه به افزایش تقلب در امتحانات مجازی در پاندمی کووید-19 ضرورت دارد از روش های کارآمد ارزشیابی در امتحانات مجازی مدارس و دانشگاه ها استفاده شود.
    کلیدواژگان: پاندمی کووید-19، تقلب، نگرش به تقلب، امتحانات مجازی
  • رشید نافعی، علی اصغر رضوی*، صفیه طهماسبی لیمونی صفحات 93-111
    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی مولفه های اثرگذار بر رفتار اشتراک گذاری دانش در محیط ابری توسط اعضاء هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی کشور می باشد.

    روش شناسی

    این پژوهش ، آمیخته اکتشافی است در این پژوهش اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی (بالغ بر 28000 نفر)، در کل کشور مورد بررسی قرار گرفت و برای تعیین حجم نمونه (397 نفر) از روش نمونه گیری چند مرحله ای و فرمول حجم نمونه کوکران استفاده شده است و از مصاحبه ساختارمند، و پرسشنامه الکترونیک به عنوان ابزار پژوهش در دو مرحله کیفی و کمی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از رویکرد معادلات ساختاری (مدل حداقل مربعات جزیی) به کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده گردید

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که شش مولفه موثر به ترتیب اولویت شناسایی گردیدند که شامل پدیده اصلی به عنوان مولفه محوری ب، مولفه شرایط علی ، مولفه راهبردها ، مولفه شرایط زمینه ای شامل فرهنگ سازمانی و زیرساخت های فناوری، مولفه شرایط مداخله گر ، مولفه پیامد می باشند.

    نتیجه گیری

    به کارگیری این سیستم به بهبود عملکرد اعضای هییت علمی و افزایش مزیت رقابتی منجر خواهد شد

    کلیدواژگان: اشتراک گذاری دانش، اعضای هیئت علمی، دانشگاه آزاد اسلامی، رایانش ابری، رفتار اشتراک دانش، محیط ابری
  • زهره روغنیان*، فاطمه مرادی صفحات 113-133

    هدف پژوهش حاضر فراتحلیل پژوهش های انجام شده در زمینه اثر شبکه های اجتماعی برتوسعه حرفه ای دانشجویان دانشگاه فرهنگیان همدان می باشد. روش این پژوهش فراتحلیل می باشد. جامعه آماری را، کلیه مقالات مندرج در پایگاه های علمی، سیویلیکا؛ نورمگز، اس.آی، دی، علوم انسانی و مقالات نمایه شده در مجلات، بین سالهای 1400-1392 تشکیل داده که از بین آثار انجام شده 34 مورد انتخاب و بعد از بررسی های انجام شده 21 پژوهش بدلیل دارا بودن اطلاعات لازم انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده های موردنیاز، عدم سوگیری انتشار، ناهمگنی، اندازه ی اثر، بررسی شد. حساسیت و ضریب اندازه ی اثر با به کارگیری نرم افزار CMA بررسی شد. یافته ها نشان دادند اندازه اثر شبکه مجازی در سه سطح بالا، متوسط و پایین قرار دارند. که بالاترین اندازه اثر (0.597 و 0.562) اندازه اثر متوسط (0.329،0.393،0.422) و پایین ترین اندازه اثر (0.195،0.148) میباشد. بر این اساس بین شبکه های مجازی با توسعه حرفه ای دانشجو معلمان رابطه معناداری وجود دارد. و این مطلب موید تاثیر شبکه های مجازی بر توسعه حرفه ای دانشجو معلمان در دانشگاه ها می باشد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی شبکه مجازی، توسعه حرفه ای، دانشگاه فرهنگیان، فراتحلیل
  • عباس زمانی، لیلا حسینی طبقدهی*، حسین مومنی مهموئی صفحات 135-154
    هدف پژوهش حاضر، نقش فن آوری اطلاعات و ارتباطات در استقرار سیستم مدیریت دانش با رویکرد فراترکیب در اداره کل آموزش و پرورش استان مازندران می باشد. روش پژوهش حاضر، کیفی و از نظر هدف بنیادی است که به صورت فراترکیب و با استفاده از مدل هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو (2007)، گردآوری شد. جامعه آماری، پژوهش های پیشین در دسترس در حوزه مدیریت دانش و ملاک اندازه نمونه آماری، کفایت تیوریک می باشد. در این مطالعه پس از طراحی سوال پژوهشی، جستجوی سیستماتیک طی سال های (2000 الی 2020) انجام شد. پس از انجام مراحل متاسنتز و بازبینی، تعداد 14 مقاله از 152 مقاله یافت شد. نتایج نشان داد، مولفه های توانمندی های فن آورانه با شاخص های (تلسط به نرم افزارهای مرتبط، افزایش راندمان و تعاملات با بهره گیری از شبکه داخلی و توانایی استفاده از اینترنت در جهت اهداف آموزشی و پژوهشی) و مولفه زیرساخت های فن آورانه با شاخص های (وجود زیرساخت و تجهیزات به روز فن آورانه، ایجاد پایگاه دانش فن آورانه، ایجاد سازوکارهای بحث مجازی، وجود فیبر نوری و رایانه های شخصی، حمایت های لازم در زمینه فن آوری، مستند سازی تجربه ها و استفاده از اینترنت و اینترانت) قابل استناد است.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، سیستم مدیریت دانش، استقرار، فراترکیب
|
  • Akram Hafezi *, Narges Miranisargazi Pages 5-23

    The general purpose of this study was to investigate the effect of interdisciplinary courses in the virtual education system on knowledge production in cyberspace among students of Farhangian University. The present research is in terms of applied purpose and is in the category of quasi-experimental research with experimental and control groups along with pre-test and post-test. The statistical population includes all students of Farhangian University of Tehran. First, by using random sampling method among students of different fields and sections of Farhangian University in a simple random way and using online computer software, 40 people as a sample in the academic year 1401-1400 in Farhangian University of Tehran They were studying, they were elected. Research data collection tools include a researcher-made questionnaire to assess the impact of interdisciplinary courses. After data collection, data analysis was performed using spss25 software and analysis of covariance. Analysis results; It is indicated that interdisciplinary virtual education courses affect the production of knowledge in cyberspace among students of Farhangian University in terms of content integration, school and individual integration, integration of skills and processes, and integrationism.

    Keywords: interdisciplinary courses, virtual education system, knowledge production in cyberspace, Farhangian University students
  • Farzaneh Gharibi, Faezah Nateghi *, Saeid Mosavipour, Mohamad Seifi Pages 25-39

     the present study aimed to determine the effect of virtual reality education on learning, memorization and cognitive burden in biology. The research method was quasi-experimental using a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all 10th grade female students in Arak who were randomly selected by cluster sampling of two schools and the method of replacing classes in the experimental and control groups was random. To measure the amount of learning and retention, the Academic Achievement Test was done by the researcher and to measure the amount of load, the Pass and Van Marinboer grading scale was used. Data were analyzed using analysis of covariance and repeated measures. Findings showed that the learning and retention of the virtual reality group was significantly higher than the group that was trained in the traditional way. Other findings showed a significant reduction in the cognitive load of the virtual reality group compared to the control group. According to the findings, it can be concluded that the correct use of virtual reality in the learning environment allows users to have less effective learning and forgetfulness. Therefore, it is recommended to use the potentials of this technology in teaching different courses.

    Keywords: virtual reality, Learning, Memorization, cognitive load, Biology
  • Omolbanin Hematipour * Pages 41-58

    purpose of this study is to redefine the role of parents in e-learning. The method of the present research is qualitative and of the data type of the foundation. Library and field methods were used to collect data. The research population consisted of the parents of students in one of the primary schools in Delijan city, Markazi province, who were selected by purposive non-random sampling method of 15 people. After reaching the theoretical saturation of the data, the process of their analysis was done in three stages of open and axial coding and selective to redefine the role of parents in virtual education. Data validity was ensured through triangulation, confirmation of interview content by the parents themselves, compliance with appropriate requirements with the emergence of the theory of the role of parents in virtual education and data reliability with the participation of experts in data analysis and using a structured process for writing data. Finallythe model of the main role of parents in e-learning was identified with the main categories of provider, facilitator, guide and nurturer. The model can be used as a basis for curriculum design in the education system for efficient and effective management of learning in thefuture

    Keywords: education, Learning, virtual education, The Role of Parents
  • Fatemeh Soghra Sina * Pages 59-77

    The purpose of this study is to determine the relationship between information and communication technology and job performance with the mediating role of organizational agility. In terms of applied purpose, this research is a method of collecting field and descriptive correlational information. The statistical population was 254 professors of all Islamic Azad universities in the east of Mazandaran province, who were selected as a sample using Krejcie and Morgan table and stratified random sampling method. Data collection tools were standard questionnaires of Mahmoudi (2013), Patterson (1970) job performance and Zhang and Sharifi (2002) organizational agility questionnaires. The validity of these questionnaires was confirmed by experts, reliability was calculated through Cronbach's alpha coefficient. The value for information and communication technology was 0.96, job performance was 0.84 and organizational agility was 0.90%. Spss and Pls software were used to analyze the data. The results showed that there is a relationship between information and communication technology and job performance with the mediating role of organizational agility. There is a relationship between ICT and professors 'job performance. There is a relationship between organizational agility and professors' job performance. There is a relationship between information and communication technology and organizational agility of professors.

    Keywords: Organizational Agility, information, communication technology, job performance
  • Mehdi Shomaliahmadabadi *, Atefe Barkhordariahmadabadi Pages 79-92
    The aim of this study was to analyze cheating among school and college students in virtual exams. The present study is retrospective in terms of purpose and methodological and post-event studies in terms of method. The study population was high school students (1370 people) and undergraduate students in Ardakan (1130 people) who were selected by voluntary sampling of 220 high school students and 236 undergraduate students in the academic year 2021-2022 as a research sample. Were. To collect information, attitudes to cheating questionnaires (appropriate face validity and reliability coefficient of 0.89) and exam cheating methods (appropriate face validity and reliability coefficient of 0.78) and to analyze the data, independent t-test was used. The results showed that Covid-19 increased the rate and attitudes of students to cheat on exams. Also, the mean scores of students in the rate and attitude to cheating were significantly higher than students (P<0.001). Due to the increase in cheating in virtual exams in Pandemic Covid-19, it is necessary to use efficient evaluation methods in virtual exams of schools and universities.
    Keywords: Covid-19 pandemic, Cheating, attitude to cheating, virtual exams
  • Rashid Nafei, Aliasghar I Razavi *, Safiyeh Tahmasebi Limooni Pages 93-111
    Purpose

    Identification of effective components in cloud-based knowledge-sharing behavior among the faculty members of Islamic Azad University (IAU).

    Method

    This research is a mixed-method approachin , and . For the purpose of the research, the faculty members of Islamic Azad University (IAU) all over the country amounted to 2800 were studied and the multistage sampling method and Cochran Formula were used for determining the sample size including 397 faculty members. In this research, structured interviews and electronic questionnaires were used as a research tool in two qualitative and qualitative stages. In order to realize the objectives of the research, interviews with elite members having mastery of the matter in hand were maintained until reaching a theoretical adequacy.. Also, the research employed structural equations (Partial Least Square Model) in order to analyze the research data, using smartPLS software.

    Finding

    The research findings indicated that there were six effective components : 1. Principal Component; , 2. Causal Conditions; i, 3. Strategies; i, 4. Background Conditions; 5. Intervening Conditions 6. Consequences.

    Conclusion

     The implementation of such systems will result in an improved performance of the faculty members and an increased competitive advantage.

    Keywords: cloud computing, Cloud Environment, Faculty members, Islamic Azad University Knowledge sharing, Knowledge share behavior pattern
  • Zohreh Roghanian *, Fatemeh Moradi Pages 113-133

    The purpose of this study is to meta-analyze the research conducted on the effect of social networks on the professional development of students of Farhangian University of Hamadan. The method of this research is meta-analysis. Statistical community, all articles in scientific databases, Civilica; Normagz, S.I.D., humanities and articles indexed in journals, between 1300-1400, which were selected from among the works done 34 and after studies, 21 studies were selected due to having the necessary information. . In order to collect the required data, no diffusion bias, heterogeneity, effect size were investigated. Sensitivity and effect size were evaluated using CMA software. The results showed that the size of the virtual network effect is at three levels: high, medium and low. The highest effect size (0.597 and 0.562) is the average effect size (0.329,0.393,0.422) and the lowest effect size (0.195,0.148). Accordingly, there is a significant relationship between virtual networks and the development of the student-teacher profession. And this confirms the impact of virtual networks on the development of student-teacher careers in universities.

    Keywords: Virtual network, Professional development, farhangian University, Meta-analysis
  • Abbass Zamani, Leila Hosseinitabaghdehi *, Hossein Momeni Mahmouei Pages 135-154
    The purpose of this study is the role of ICT in establishing a knowledge management system with a Meta- Synthesis approach in General Department of Education of Mazandaran Province. The method of the present study is qualitative with fundamental purpose, which has been collected in a hybrid and using the seven-step model of Sandlowski and Barroso (2007). The statistical population of this research is the previous available researches in the field of knowledge management and the criterion of statistical sample size is theoretical adequacy. after designing a research question, a systematic search was examined during the years (2000 to 2020). After performing the metasynthesis and review steps, 14 articles out of 152 articles were found. The results showed that the components of technological capabilities (mastery of related software, increasing efficiency and interactions using the internal network and the ability to use the Internet for educational and research purposes) and the component of technological infrastructure (Existence of up-to-date technological infrastructure and equipment, creation of technological knowledge base, creation of virtual discussion mechanisms, existence of optical fiber and personal computers, necessary support in the field of technology, the documentation of experiences and use of internet and intranet) can be cited
    Keywords: Information, Communications Technology, Knowledge management system, Establishment, Meta- Synthesis