فهرست مطالب

نشریه روان پرستاری
سال دهم شماره 1 (پیاپی 49، فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مجید فیروزی، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 1-17
    مقدمه

    کژکاری جنسی در بسیاری مواقع با عدم تعادل عاطفی و انتظارات ناکارآمد در آمیخته است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار، زوج درمانی شناختی-رفتاری و زوج درمانی سیستمی-شناختی گاتمن بر تعادل عاطفی و انتظارات ناکارآمد در زنان دارای علایم کژکاری جنسی اجرا شد.

    روش کار

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (دو ماهه) با گروه شاهد بود. جامعه آماری زنان مبتلا به کژکاری جنسی همراه با همسران خود در تابستان و پاییز 1400 بودند، که از میان آن ها 72 زوج به صورت هدفمند انتخاب و در چهار گروه (هر گروه 18 زوج) گمارده شدند. پرسشنامه تعادل عاطفی داینر و همکاران  و پرسشنامه انتظارات از ازدواج جونز و نلسون برای سنجش متغیرهای وابسته در سه مرحله استفاده شد. سه گروه درمانی، هر یک طی 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند و گروه شاهد هیچگونه درمانی دریافت ننمود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های تکرار شده و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در تعادل عاطفی در پس آزمون و پیگیری بین درمان هیجان مدار (05/6- و 83/5-)، درمان شناختی-رفتاری (89/6- و 67/6-) و درمان سیستمی-شناختی (28/6- و 05/6-) با گروه شاهد (83/9- و 83/9-) و در انتظارات از ازدواج نیز بین سه درمان در پس آزمون (هیجان مدار 38/34، 30 و 44/13، شناختی و رفتاری 83/32، 61/30 و 83/14 و شناختی-سیستمی 72/33، 30 و 39/13) و پیگیری (هیجان مدار 44/34، 83/29 و 33/13، شناختی و رفتاری 05/33، 33/30 و 78/14 و شناختی-سیستمی 89/33، 94/29 و 39/13) با گروه شاهد تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>p). بین سه درمان با یکدیگر در اثربخشی بر تعادل عاطفی و انتظارات از ازدواج تفاوت معناداری به دست نیامد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، زوج درمانی هیجان مدار، شناختی-رفتاری و سیستمی-شناختی در افزایش تعادل عاطفی و انتظارات واقع بینانه و کاهش انتظارات ایده آل گرایانه و بدبینانه در زنان دارای کژکاری جنسی اثربخش هستند. پیشنهاد می شود در مراکز درمانی این سه درمان برای زنان مبتلا به کژکاری جنسی استفاده شوند.

    کلیدواژگان: انتظارات، عاطفه، درمان هیجان مدار، درمان شناختی-رفتاری، درمان سیستمی، کژکاری جنسی
  • علی کاظمی رضایی*، پیمان حاتمیان، فرزانه وطن خواه امجد، مهسا پهلوان یوسفخانی صفحات 18-27
    مقدمه

    فهم ویژگی های روانشناختی متقاضیان جراحی زیبایی می تواند در برنامه ریزی های مختلف جهت پیشگیری و درمان مشکلات روان شناختی این بیماران کمک کند. بنابراین، مطالعه ی حاضر با هدف تعیین رابطه ی بی نظمی هیجانی و افکار منفی تکرارشونده با نگرانی از تصویر بدن با توجه به نقش واسطه ای حمایت خانواده در زنان متقاضی جراحی زیبایی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر به روش توصیفی - مقطعی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه ی آماری شامل تمامی زنان مراجعه کننده به کلینیک های جراحی زیبایی شهر تهران در سال 1399 بودکه از بین آن ها 133 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. جهت جمع آوری اطلاعات از فرم اطلاعات جمعیت شناسی، مقیاس بد تنظیمی هیجانی، پرسشنامه افکار تکرار شونده، پرسشنامه ترس از تصویر بدن و پرسشنامه حمایت خانواده استفاده شد. از نرم افزارهای آماری SPSS نسخه23 و AMOS نسخه 22، شاخص های توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیری و تحلیل مسیر برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج شاخص های برازش مدل تحلیل مسیر حاکی از آن است که مقدار شاخص های برازش تطبیقی مطلوب است، یعنی مدل پژوهش، قادر به تبیین و توضیح رابطه ی بین متغیرهای  افکار تکرار شونده و بی نظمی هیجانی در ارتباط با نگرانی از تصویر بدنی است. بنابراین، می توان گفت که متغیر حمایت خانواده توانایی نقش میانجی در ارتباط بین افکار تکرار شونده و بد تنظیمی هیجانی با نگرانی از تصویر بدنی را دارد؛ یعنی افکار تکرار شونده و بد تنظیمی هیجانی به واسطه ی حمایت خانواده، می توانند نگرانی از تصویر بدنی را پیش بینی نمایند (001/0>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد حمایت خانواده می تواند متغیر مهمی در جهت کاهش افکار تکرار شونده و بی نظمی هیجانی در ارتباط با نگرانی از تصویر بدنی باشد؛ بنابراین پیشنهاد می شود درمانگران به این مهم توجه ویژه ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: بی نظمی هیجانی، افکار منفی تکرارشونده، نگرانی از تصویر بدن، حمایت خانواده
  • اقبال کرمی، جهانگیر کرمی*، هاشم جبرائیلی صفحات 28-36
    مقدمه

    پرستاران به واسطه شغلشان با انواعی از اضطراب همچون اضطراب مرگ درگیر هستند. همچنین کنجکاوی اجتماعی و سلامت معنوی از عوامل تاثیرگذار بر این اضطراب هستند. این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین کنجکاوی اجتماعی و سلامت معنوی با اضطراب مرگ در پرستاران کرمانشاه طی همه گیری ویروس کرونا در سال 1399-1400 انجام شده است.

    روش کار

    در این پژوهش از روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی استفاده شد. 250 نمونه از بین پرستاران شاغل شهر کرمانشاه به روش نمونه گیری خوشه ای استفاده شد به این صورت که از بین 18 بیمارستان شهر کرمانشاه، 10 بیمارستان و از هر بیمارستان 25 پرستار انتخاب شد و پرسشنامه ها بین پرستاران توزیع گردید. از پرسشنامه های اضطراب مرگ تمپلر، مقیاس کنجکاوی اجتماعی رنر، مقیاس سلامت معنوی پلوتزین و الیسون استفاده شده است. داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری توسط نرم افزارآماری spss26 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین کنجکاوی اجتماعی و سلامت معنوی با اضطراب مرگ رابطه منفی معنادار وجود دارد (p<0/05)، متغیرهای کنجکاوی اجتماعی و سلامت معنوی توانسته اند 13% از اضطراب مرگ پرستاران در دوران همه گیری کرونا را پیش بینی کنند p<0/001,R=0/36).

    نتیجه گیری

    بین پرستاران شاغل دارای سابقه ابتلا و عدم سابقه ابتلا به بیماری کرونا در متغیر اضطراب مرگ، کنجکاوی اجتماعی و سلامت معنوی تفاوت معناداری به دست نیامد؛ به عبارت دیگر با افزایش میزان کنجکاوی اجتماعی و سلامت معنوی در افراد میزان اضطراب مرگ در آن ها کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: کنجکاوی اجتماعی، سلامت معنوی، اضطراب مرگ، پرستاران، کرونا
  • شیرین جعفریان دهاقانی، رویا ترکاشوند* صفحات 37-45
    مقدمه

    ناگویی خلقی با بسیاری از مشکلات سلامتی فیزیکی ارتباط دارد. از آنجایی که بیماران تحت درمان با همودیالیز، استرس های مزمن جسمی و روانشناختی را تجربه می کنند، این پژوهش با هدف تعیین تاثیر بحث گروهی مبتنی بر مداخلات شناختی رفتاری بر ناگویی های خلقی در بیماران تحت همودیالیز انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی بود. 60 نفر از بیماران تحت همودیالیز بیمارستان گلدیس شاهین شهر در نیمه دوم سال 1398 به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس معیارهای ورود انتخاب شدند و با استفاده از جدول اعداد تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه ناگویی خلقی تورنتو (یلور، راین و باگبی، 1985) استفاده شد. برای گروه مداخله، 8 جلسه 60 دقیقه ای بحث گروهی مبتنی بر مداخلات شناختی رفتاری انجام شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS19 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین میزان ناگویی های خلقی قبل از مداخله درگروه مداخله (46/5 ± 51/62) و در گروه کنترل (53/3 ± 44/62) بود که بعد از مداخله در گروه مداخله به (09/4 ± 62/43) و در گروه کنترل به (57/3 ± 32/62) رسید و این اختلاف در گروه مداخله معنی دار بود (001/0<p).

    نتیجه گیری

      باتوجه به اثربخشی آموزش گروهی مبتنی بر مداخلات شناختی رفتاری بر ناگویی های خلقی در بیماران تحت همودیالیز، پیشنهد می شود پرستاران روش به کار گرفته شده در پژوهش حاضر را به عنوان یک روش ساده و کم هزینه در کاهش ناگویی های خلقی بیماران تحت همودیالیز مورداستفاده قرار دهند.

    کلیدواژگان: مداخلات شناختی رفتاری، ناگویی خلقی، همودیالیز
  • فاطمه کریمی آذر، رعنا ساکن آذری*، پرویز عبدالتاجدینی، معصومه آزموده صفحات 46-54
    مقدمه

    کمرویی به عنوان یک ناتوانی با اختلال اضطراب اجتماعی همپوشانی بالایی دارد. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد از جمله مداخلاتی است که در درمان بسیاری از اختلالات اضطرابی و خلقی به کار رفته است؛ این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشانه های اضطراب اجتماعی نوجوانان دختر کمرو انجام شد.

    روش کار 

    جامعه آماری این پژوهش آزمایشی دربرگیرنده کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 99-1398 بود که تعداد 30 دانش آموز مطابق با نمره برش در مقیاس تجدیدنظرشده کمرویی چک تشخیص کمرویی را دریافت کرده بودند، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در گروه های آزمایش و گواه (15 نفر در هر گروه) جایگزین شدند. هر دو گروه مقیاس فوبی اجتماعی کانور و همکاران را تکمیل کردند و پس از اتمام هشت جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (هفته ای دو جلسه به مدت 4 هفته) در گروه آزمایش، مقیاس مذکور توسط گروه ها تکمیل شد. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس در نرم افزار spss.16 تحلیل شدند.

    یافته ها

    براساس نتایج تحلیل کواریانس مشخص شد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشانه های اضطراب اجتماعی دانشآموزان دختر کمرو تاثیر معناداری دارد (001/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه آموزش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشانه های اضطراب اجتماعی دانشآموزان دختر کمرو تاثیر دارد؛ آموزش این رویکرد درمانی به عنوان یک روش مداخلهای موثر برای بهبود نشانه های اضطراب اجتماعی دانشآموزان کمرو پیشنهاد میشود.

    کلیدواژگان: آموزش، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب اجتماعی، کمرویی
  • معصومه قریب بلوک، نیلوفر میکائیلی*، سجاد بشرپور صفحات 55-63
    مقدمه

    خواب کافی برای رشد سالم در دوران کودکی و نوجوانی ضروری است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش روان رنجوری، نگرش ناکارآمد و تنظیم هیجان در پیش بینی کیفیت خواب نوجوانان انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر و پسر دوره متوسطه دوم دبیرستان شهرستان دامغان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 329 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات از فرم کوتاه پرسشنامه پنج عامل شخصیت (کاستا و مک کری، 1992)، پرسشنامه باورها و نگرش های ناکارآمد (مورین و همکاران، 1993)، پرسشنامه تنظیم هیجانی (گروس و جان، 2003) و پرسشنامه کیفیت خواب (بویسی و همکاران، 1989) استفاده شد. داده های پژوهش با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین روان رنجوری (40/0)، نگرش ناکارآمد (41/0) و تنظیم هیجان (19/0-) با کیفیت خواب رابطه آماری معناداری وجود دارد. همچنین متغیرهای روان رنجوری، نگرش های ناکارآمد و تنظیم هیجان توان پیش بینی کیفیت خواب نوجوانان دوره متوسطه دوم دبیرستان را داشتند (001/0<p).

    نتیجه گیری

     کیفیت خواب نوجوانان توسط متغیرهای روان رنجوری، نگرش های ناکارآمد و تنظیم هیجان قابل پیش بینی است، بنابراین پیشنهاد می شود که روانشناسان و مشاوران جهت بهبود کیفیت خواب نوجوانان، نقش روان رنجوری، نگرش های ناکارآمد و تنظیم هیجان را مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: روان رنجوری، نگرش ناکارآمد، هیجان، خواب
  • الهام سعادتمند، مجید محمود علیلو*، خلیل اسماعیل پور، تورج هاشمی صفحات 64-75
    مقدمه

    بدریخت انگاری بدنی نرخ شیوع بالایی دارد و می تواند منجر به اختلال در عملکرد روزانه گردد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه طرحواره های ناسازگار اولیه با نشانه های اختلال بدریخت انگاری بدنی با میانجیگری شفقت به خود بود

    روش

    روش پژوهش همبستگی با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان مجرد 35-18 سال دانشگاه های شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود که تعداد 622 نفر به صورت نمونه گیری دردسترس (پاسخگویی به صورت آنلاین) از آنها انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه نگرانی از بدشکلی استوزین و همکاران (1998)، فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (1994) و فرم کوتاه مقیاس شفقت به خود ریس و همکاران (2011). برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و AMOS نسخه 24 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که اثر مستقیم و غیرمستقیم (با میانجی گری شفقت به خود) طرحواره های حوزه «خودگردانی و عملکرد مختل» بر نشانه های بدریخت انگاری بدنی به ترتیب با اندازه اثرهای استاندارد شده 26/0 (05/0>P) و 14/0 (01/0=P) معنادار بود. همچنین اثر غیرمستقیم طرحواره های حوزه «بریدگی و طرد» و «محدودیت های مختل» با میانجی گری شفقت به خود بر نشانه های بدریخت انگاری بدنی نیز به ترتیب با اندازه اثرهای 05/0 (05/0=P) و 17/0 (01/0>P) معنادار بود. در نهایت نتایج نشان داد که طرحواره های حوزه های «دیگرجهت مندی و گوش بزنگی بیش از حد» و «بازداری» اثر مستقیم غیر مستقیم معناداری بر بدریخت انگاری بدنی ندارند (05/0<p).

    نتیجه

    در نظر گرفتن شفقت به خود به عنوان میانجی در رابطه طرحواره ناسازگار اولیه و نشانه های بدریخت انگاری بدنی، می تواند به تبیین اختلال بدریخت انگاری بدنی کمک کند.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، بدریخت انگاری بدنی، شفقت به خود
  • محمدعلی نیکنام فر*، محمد مرادی بگلویی، محمدرضا شیخی صفحات 76-86
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی ابعاد سلامت روان و هوش هیجانی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قزوین و ارتباط آن با مشخصات دموگرافیک می باشد.

    روش کار

    این پژوهش از طریق روش اپیدمیولوژیک تحلیلی- مقطعی در سال 1400 انجام شده که جامعه آماری آن شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قزوین می باشد. به منظور جمع آوری داده ها، پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه کوتاه هوش هیجانی و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ فرم 28 سوالی  (GHQ-28) استفاده شده است. در این مطالعه از روش های تحلیل رگرسیون خطی و نیز آزمون تحلیل واریانس (ANOVA) و  به منظور تحلیل داده های آماری از نرم افزار آماری R نسخه 4.1.3 بهره برده شده است.

    یافته ها

    در بین مولفه های مشخصات دموگرافیک، متغیر مذهب، رشته تحصیلی و طلاق والدین بیشترین اثر را بر روی سلامت عمومی دارند.  به این صورت که به طور متوسط در بین خانواده هایی که والدین طلاق گرفته اند، افراد به میزان 37/2 واحد کمتر از سلامت عمومی برخوردار هستند. همچنین در بین افرادی که تعداد نیم سال بیشتری را در دانشگاه گذرانده اند به میزان 49/0 واحد بیشتر از سلامت عمومی بهره مند می باشند. براساس نتایج بدست امده از تحلیل واریانس و نیز رگرسیون خطی تک متغیره، متغیر طلاق والدین معنی دار بوده و به میزان 1/3 درصد از تغییرات عملکرد اجتماعی را تبیین می کند (P-value<0.05). در تحلیل رگرسیون خطی بین سلامت عمومی گلدبرگ و نوع رشته تحصیلی، دانشجویان رشته مدیریت به طور متوسط به میزان 77/2 واحد بیشتر نمره ی سلامت عمومی گلدبرگ را کسب نموده اند.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج بدست آمده از تحلیل واریانس تک متغیره، متغیر اختلال عملکرد اجتماعی با متغیر طلاق والدین رابطه معنی دار دارد. به این ترتیب دانشجویانی که والدین آنها از یکدیگر طلاق گرفته اند از سلامت عمومی پایین تری برخوردارند. همچنین، مولفه طلاق و ترم تحصیلی دانشجویان، بیشترین اثر را بر روی هوش هیجانی و سلامت روان آنها دارند.

    کلیدواژگان: سلامت روان، هوش هیجانی، سلامت عمومی گلدبرگ
  • زهرا کشاورز ترک، افسانه علیزاده، محمود بهرامخانی* صفحات 87-96
    مقدمه

    رفتارهای غذایی کودکان موضوع بسیار مهمی است که بسیاری از والدین را درگیر می کند. نقش فهم مادر از احساسات کودک و شیوه های غذا دادن او از موضوعات مهم تعامل مادر-کودک است. به همین دلیل پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه عملکرد انعکاسی با سبک های غذا دادن مادران کودکان پیش دبستانی شهر قزوین انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش را مادران دارای کودک 0 تا 5 سال شهر قزوین تشکیل می دهد. برای انجام پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه تعداد 163 نفر انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های عملکرد انعکاسی مادر (PRFQ) و سبک های غذا دادن مادر به کودک (ISS) بود. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل همبستگی کانونی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    دو کانون اصلی شناسایی شد. کانون اول به شدت تحت تاثیر خرده مقیاس های پیش ذهنی سازی و علاقه و کنجکاوی از عملکرد انعکاسی مادر و خرده مقیاس های فشار آوردن، پاداش دادن و الگوسازی از سبک غذا دادن قرار دارد.  کانون دوم، تحت تاثیر اطمینان و علاقه و کنجکاوی از عملکرد انعکاسی و الگوسازی، پایش، کنترل، فشار آوردن و محدودسازی از سبک های غذا دادن قرار دارد.

    نتیجه گیری

    عملکرد انعکاسی مادر نقش به سزایی در تعیین شیوه های غذا دادن او به کودک دارد. در صورتی که مادران عملکرد انعکاسی بهتری داشته باشند از روش های کارآمدتر برای تعامل با کودک در ارتباط با تغذیه استفاده می کند و انعطاف بیشتری در این روش ها از خود نشان می دهد.

    کلیدواژگان: عملکرد انعکاسی مادر، سبک های غذا دادن، کودکان پیش دبستانی
  • لادن فتاح مقدم، سمانه پارچه بافیه، سهیلا نمازی، محمدجواد حسین آبادی فراهانی* صفحات 97-105
    مقدمه

    نشخوار مرتبط با کار زمینه بروز تنش های مختلف روحی-روانی در پرستاران و تهدیدکننده سلامت روان آنها می باشد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت نشخوار مرتبط با کار و عوامل مرتبط در پرستاران ایرانی شاغل در بخش های مراقبت ویژه انجام گردید.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 182 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک و نشخوار مرتبط با کار (WRRQ) جمع آوری گردید و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. در نهایت داده ها با بهره گیری از نرم افزار SPSS-v20 تجزیه تحلیل گردید.

    یافته ها

    نشخوار مرتبط با کار در سطح متوسط (08/5 ±8/42Mean=) قرار داشت و بیشترین و کمترین میانگین به ترتیب مربوط به ابعاد اجتناب از حواس پرتی و تفکر حل مساله با میانگین 41/15 و 32/13 بود. بین متغیرهای سن، سابقه کار و نوع استخدام با نشخوار مرتبط با کار ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    استفاده از نتایج مطالعه می تواند به بینش صحیح مدیران و سیاستگزاران حوزه سلامت منجر گردد و سبب ارتقای اثربخشی اقدامات و برنامه های طراحی شده شود. در این راستا، طراحی برنامه های توسعه فردی می تواند شرایط ایده آلی را برای رشد و توسعه پرستاران و کاهش مواجهه آن ها با محرک های نشخوار مرتبط با کار و پیامدهای ناگوار آن فراهم کند.

    کلیدواژگان: مراقبت ویژه، پرستار، نشخوار مرتبط با کار
  • سارا شمس، ناهید قلیچ خان*، نفیسه یوسفی، ساره علیجانی صفحات 106-121
    مقدمه

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت و درمان مبتنی بر ذهنی سازی بر بدتنظیمی هیجانی، مکانیسم های دفاعی و سبک های دلبستگی ناایمن در زنان دارای تجربه ترومای خیانت زناشویی انجام شد.

    روش کار

     روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون بدون دوره پیگیری بود.از زنان 25 تا 45 ساله دارای تجربه ترومای خیانت زناشویی در شهر کرج در سال 1400 تعداد 45 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در سه گروه (هر گروه 15 نفر) به صورت تصادفی گمارده شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سبک های دلبستگی بزرگسالان، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان و پرسشنامه سبک دفاعی بودند. یک گروه درمان روان پویشی فشرده کوتاه مدت (15 جلسه یک و نیم ساعته)و یک گروه درمان مبتنی بر ذهنی سازی (20 جلسه یک و نیم ساعته) را دریافت کردند. گروه کنترل در لیست انتظار قرار گفتد و حین اجرای پژوهش مداخله ای دریافت نکرد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که هر دو مداخله در مقایسه با گروه کنترل اثربخشی معناداری بر مولفه های بدتنظیمی هیجانی، مکانیسم های دفاعی و سبک های دلبستگی ناایمن دارند. همچنین نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر ذهنی سازی در مقایسه با درمان روان پویشی فشرده کوتاه مدت در کاهش سبک های دفاعی رشد نیافته معناداری بیشتری دارد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که علاوه بر اثر بخشی هر دو درمان در مولفه های مذکور، درمان مبتنی بر ذهنی سازی در رقابت با درمان روان پویشی فشرده کوتاه مدت، معناداری بیشتری در کاهش سبک های دفاعی رشد نیافته دارد.

    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت، درمان مبتنی بر ذهنی سازی، بدتنظیمی هیجانی، مکانیسم های دفاعی، سبک های دلبستگی ناایمن، خیانت
|
  • Majid Firozi, Mohsen Golparvar*, Asghar Aghaei Pages 1-17
    Introduction

    Sexual dysfunction is often associated with affect imbalance and inefficient expectations. The aim of this study was to compare the effectiveness of emotionally focused couple’s therapy, cognitive-behavioral couple’s therapy and Gottman systemic-cognitive couple’s therapy on affect balance and marriage expectations of woman with sexual dysfunction.

    Methods

    This research was a semi-experimental study with a pretest, posttest and two months follow up design with a control group. The statistical population included all woman with sexual dysfunction and their spouses in fall 2021. From them, 72 couples were selected by purposive sampling method and randomly assigned to three experimental groups and a control group (18 couples for each group). affect balance scale of Diener et al and marriage expectations scale of Jones and Nelson was used to assess dependent variable in three stages. The three treatment groups were each treated for 8 sessions of 90 minutes and the control group did not receive any treatment. The data were analyzed by repeated measure analysis of variance and post-hoc Bonferroni test by version 26 of SPSS software.

    Results

    The results showed that, in the post-test and follow up phases, in affect balance, there is a significant difference between emotionally focused therapy (-6.05 & 5.83), cognitive-behavioral therapy (-6.89 & -6.67) and systemic-cognitive therapy (-6.28 & -6.05) with the control group (-9.83 & -9.83), and also in marriage expectations there is significant difference between three treatment in posttest (emotionally focused therapy 34.38, 30 & 13.44, cognitive-behavioral therapy 32.83, 30.61 & 14.83, and systemic-cognitive therapy 33.72, 30 & 13.39) and follow up (emotionally focused therapy 34.44, 29.83 & 13.33, cognitive-behavioral therapy 33.05, 30.33 & 14.78, and systemic-cognitive therapy 33.89, 29.94 & 13.39) and the control group (p <0.01). There was no significant difference between three treatments with each other in affect balance and inefficient expectations (p>0.05).

    Conclusion

    According to the research results, emotionally focused, cognitive-behavioral and systemic-cognitive couple’s therapy are effective in increasing affect balance and realistic expectations, and in reducing idealistic and optimistic expectations in women with sexual dysfunction. It is recommended that these three treatments be used for women with sexual dysfunction in therapeutic centers.

    Keywords: Expectations, Affect, Emotionally Focused Therapy, Cognitive-Behavioral Therapy, Systemic Therapy, Sexual Dysfunction
  • Ali Kazemi Rezaei*, Peyman Hatamian, Farzaneh Vatankhah Amjad, Mahsa Pahlavan Yousefkhani Pages 18-27
    Introduction

    The understanding of the psychological characteristics of cosmetic surgery applicants can help in various programs to prevent and treat the psychological problems of these patients.The purpose of this paper was to determine the relationship between emotional disorder and repeated negative thoughts with body image concern due to the mediating role of family support in women applying for cosmetic surgery.

    Method

    The present study was conducted by descriptive cross-sectional correlation method. The statistical population included all women referring to cosmetic surgery clinics in Tehran in 2020, from which 133 people were selected by Available sampling. Demographic information form, emotional dysregulation scale, recurring thoughts questionnaire, body image fear questionnaire and family support questionnaire were used to collect information. SPSS statistical software version 23 and AMOS version 22, descriptive indices, Pearson correlation coefficient, multivariate regression and path analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results of the fit indices of the path analysis model indicate that the value of the adaptive fit indices is desirable, ie the research model is able to explain and indicate that the variables of repetitive thoughts and emotional disorder are in relationship with body image concerns. Thus, it can be said that the family support variable has the ability to mediate the relationship between repetitive thoughts and emotional dysregulation with body image concerns; That is, repetitive thoughts and emotional dysregulation due to family support can predict body image anxiety (P <0.001).

    Conclusion

    It seems that family support can be an important variable in reducing repetitive thoughts and emotional disorder related to body image concerns; Therefore, it is suggested that therapists pay special attention to this important issue.

    Keywords: Emotion dysregulation, Repetitive Negative Thoughts, Body Image Concern, Family Support
  • Eqbal Karami, Jahangir Karami*, Hashem Jebraeili Pages 28-36
    Introduction

    Nurses are involved with a variety of anxieties, such as death anxiety, because of their jobs. Social curiosity and spiritual health are also factors influencing this anxiety. The aim of this study was to investigate the relationship between social curiosity and spiritual health with death anxiety in Kermanshah nurses during the corona virus epidemic in 1399-1400.

    Methods

    In this research, descriptive and correlational research methods were used. 250 samples of nurses working in Kermanshah were used by cluster sampling method in such a way that out of 18 hospitals in Kermanshah, 10 hospitals and 25 nurses from each hospital were selected and questionnaires were distributed among nurses. Templer death anxiety questionnaire, Renner social curiosity scale, Plutzin and Ellison spiritual health scale were used. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multivariate regression tests by SPSS26 statistical software.

    Results

    The results showed that there was a significant negative relationship between social curiosity and spiritual health with death anxiety (p <0.05). The variables of social curiosity and spiritual health were able to predict 13% of nurses' death anxiety during the corona epidemic. (0/ 001, R = 0/36).

    Conclusions

    There was no significant difference between employed nurses with a history of infection and no history of coronary heart disease in the variables of death anxiety, social curiosity and spiritual health; In other words, with increasing social curiosity and spiritual health in people, the amount of death anxiety in them decreases

    Keywords: Social Curiosity, Spiritual Health, Death Anxiety, Nurses, Corona
  • Shirin Jafarian Dehaghani, Roya Torkashvand* Pages 37-45
    Introduction

    Alexithymia and difficulty in identifying and expressing emotions are associated with many physical health problems. Since hemodialysis patients experience chronic physical and psychological stress, the aim of this study was to determine the effectiveness of group discussion based on cognitive-behavioral interventions on alexithymia in patients undergoing hemodialysis.

    Methods

    The present study was a randomized clinical trial. 60 patients undergoing hemodialysis in Goldis Shahinshahr hospital in the second half of 2019 were selected through a convenience sampling method based on inclusion criteria and randomly using a random number table in both intervention and control groups. The demographic information questionnaire and the Toronto alexithymia questionnaire (Taylor, Ryan & Bagby, 1985) were used to collect data. For the intervention group, 8 sessions of 60-minute group discussion based on cognitive-behavioral interventions were performed Data were analyzed using SPSS19 statistical software.

    Results

     The mean alexithymia Score was 62/51±5/46 in the intervention group, and 62/44±3/53 in the control group before the intervention, which respectively reached 43/62±4/09 and 62/32±3/57 after implementation of the intervention and this difference was significant in the intervention group (p≤0/001).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of group training based on cognitive-behavioral interventions on mood disorders in hemodialysis patients, it is suggested that nurses use the method used in the present study as a simple and low-cost method in reducing mood disorders in hemodialysis patients

    Keywords: Cognitive-Behavioral Interventions, Alexithymia, Hemodialysis
  • Fatemeh Karimiazar, Rana Saken Azari*, Parviz Abdoltajedini, Masoumeh Azmoudeh Pages 46-54
    Introduction

     Shyness as a disability overlaps with social anxiety disorder. Acceptance and commitment therapy is one of the interventions that has been used in the treatment of many anxiety and mood disorders. The aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy on the symptoms of social anxiety in adolescent girls.

    Methods

     The statistical population of this experimental research included all-female high school students in Tabriz in the academic year 2020-2021, that 30 students who received the diagnosis of shyness in accordance with the cutoff score in the Revised Cheek and Buss Shyness Scale (1983) were selected by multi-stage cluster and available sampling and they were randomly replaced in experimental and control groups (15 people in each group). Both groups completed the social phobia scale of Connor et al.and after completing eight sessions of acceptance and commitment-based therapy (two sessions per week for 4 weeks) in the experimental group, the scale was completed by the groups. Data were analyzed using the analysis of covariance in SPSS.16.

    Results

     Based on the results of the analysis of covariance, it was found that acceptance and commitment-based therapy has a significant effect on the symptoms of social anxiety in shy female students (p<0.001).

    Conclusion

     Considering that teaching acceptance and commitment-based therapy has an effect on the symptoms of social anxiety in shy female students; Teaching this therapeutic approach is suggested as an effective intervention method to improve the symptoms of social anxiety in shy students.

    Keywords: Education, Acceptance, commitment based therapy, Social anxiety, Shyness
  • Masoumeh Gharib Bolouk, Niloofar Mikaeili*, Sajjad Basharpoor Pages 55-63
    Introduction

    Adequate sleep is essential for healthy growth in childhood and adolescence. The aim of this study was to determine the role of neuroticism, dysfunctional beliefs and emotion regulation in predicting adolescent sleep quality.

    Methods

    The method of the present study was descriptive and correlational. The statistical population of the study included all adolescent girls and boys in the secondary school of Damghan in the academic year 2020-2021, which was selected by multi-stage cluster random sampling using Krejcie and Morgan table as a sample of 329 people.. To collect information from the short form of the Five Personality Factors Questionnaire (Costa and McCrae, 1992), the Dysfunctional Beliefs and Attitudes Questionnaire (Morin et al., 1993), the Emotional Regulation Questionnaire (Gross and John, 2003) and the Sleep Quality Questionnaire (Buysse et al., 1989) were used. Research data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression using SPSS software version 18.

    Results

    The results showed that there was a statistically significant relationship between psychosis (0.40), dysfunctional beliefs (0.41) and emotion regulation (-0.19) with sleep quality. Also, psychiatric variables, dysfunctional attitudes and emotion regulation were able to predict the sleep quality of high school adolescents (P <0.001).

    Conclusions

    Adolescent sleep quality can be predicted by psychotic variables, dysfunctional beliefs, and emotion regulation, so it is suggested that psychologists and counselors consider the role of psychotic, dysfunctional beliefs, and emotion regulation to improve adolescent sleep quality.

    Keywords: Neuroticism, Dysfunctional beliefs, Emotion, Sleep
  • Elham Saadatmand, Majid Mahmoud Alilou*, Khalil Esmaeilpour, Touraj Hashemi Pages 64-75
    Introduction

    Body dysmorphic has high prevalence rate and can lead to impaired daily functioning. The purpose of this study was to investigate the relationship between primary maladaptive schemas and symptoms of body dysmorphic disorder mediated by self-compassion.

    Methods

    The research method was correlational  study using structural equation analysis. The population of the study consisted of single students aged 18-35 years of Tehran universities in the academic year of 2021-2022, of which 622 were selected (Online response) by Convenience sampling.The research instrument included: dysmorphic concern questionnaireof Oosthuizen et al. (1998), Young Schema Questionnaire Short Form (1994) and short form of the self‐compassion scale of Raes et al. (2011). For data analysis, structural equation method and SPSS software version 25 and AMOS version 24 were used.

    Results

    The results showed that the direct and indirect effects (mediated by self-compassion) of the schemas of »self-determination and disrupted performance« on symptoms of body dysmorphic disorder was significant respectively, as standardized effects, 0.26 (P <0.05) and 0.14 (P = 0.01). Also, the indirect effect of schemas in the field of »cut and rejection« and »disrupted limitations« mediated by self-compassion symptoms of body dysmorphic disorder was significant respectively as standardized effects, 0.05 (P = 0.05) and 0. 17 (P <0.01). Finally, the results showed that the schemas of »other oriented« and »Excessive tinnitus and inhibition« have a direct and indirect effect on symptoms of body dysmorphic disorder (P > 0.05).

    Conclusions

    Considering self-compassion as a mediator between early maladaptive schema and and symptoms of body dysmorphic can help explain body dysmorphic disorder.

    Keywords: Early maladaptive schemas, body dysmorphic, Self-compassion
  • MohammadAli Niknamfar*, Mohammad Moradi Begloui, MohammadReza Sheikhi Pages 76-86
    Introduction

    Emotional intelligence and mental health are well known as two important and influential components on individual and social life. This paper aims to investigate the dimensions of mental health and emotional intelligence of students in Qazvin University of Medical Sciences and its relationship with demographic characteristics.

    Methods

    This paper was conducted through cross-sectional epidemiological method whose statistical population includes all students of Qazvin University of Medical Sciences during 2021. In order to collect the required data, demographic characteristics questionnaire, short emotional intelligence questionnaire, and Goldberg general health questionnaire (GHQ-28) were employed using Likert scoring method. Moreover, linear regression analysis methods and analysis of variance (ANOVA) were utilized to analyze statistical data through SPSS vol.16 statistical software.

    Results

    Among the families where the parents are divorced, individuals have 2.37 units less general health. Besides, among those who have spent more than half a year in university, they have 0.49 more units of general health. Regarding the results of analysis of variance and linear regression analysis, the parental divorce variable is significant and explains 3.1% of changes in social functioning (P value <0.05). On the other hand, the religion variable has a significant level and explains 3.9% of the changes in depressive symptoms (P value <0.05).

    Conclusion

    The social dysfunction variable has a significant relationship with the parents' divorce variable regarding the demographic characteristics, such that students whose parents are separated are more dysfunctional and social. Therefore, students whose parents are divorced have lower general health. Furthermore, the divorce component and students' semester have the greatest impact on their emotional intelligence and mental health as well.

    Keywords: Mental Health, Emotional Intelligence, Goldberg General Health
  • Zahra Keshavarztork, Afsaneh Alizadeh Asli, Mahmoud Bahramkhani* Pages 87-96
    Introduction

    Children's eating behaviors are a very important issue that concerns many parents. The role of the mother in understanding the child's feelings and feeding strategies is one of the most important issues of mother-child interaction. Therefore, the aim of this study was to determine the relationship between reflective function and feeding styles of mothers of preschool children in Qazvin.

    Methods

    The present study is a correlational study. The statistical population of the study consists of mothers with children aged 0 to 5 years in Qazvin. To conduct the research, 163 participants were selected using voluntary sampling method. The research instruments included the Parental Reflective Functioning Questionnaire (PRFQ) and Instrument for the identification of parental feeding strategies (ISS).  Research data were analyzed using canonical correlation analysis.

    Results

    Two dimensions were identified. The first dimension was strongly influenced by the pre-mentallization and interest-curiosity subscales of maternal reflective function and the pressing, rewarding, and modeling subscales of the feeding styles. The second dimension was influenced by certainty and interest-curiosity subscales of maternal reflective function and modeling, monitoring, child's control, pressing and restriction subscales of the feeding styles.

    Conclusion

    The maternal reflective function plays an important role in determining her feeding styles. If mothers have better reflective function, they will use more functional methods to interact with the child in relation to nutrition and will show more flexibility in these methods.

    Keywords: Maternal Reflective Function, Feeding Styles, Preschool Children
  • Ladan Fattah Moghaddam, Samaneh Parchebafieh, Soheila Namazi, Mohammadjavad Hosseinabadi-Farahani* Pages 97-105
    Introduction

    Work-related rumination is the cause of various psychological stresses in nurses and threatens their mental health. The aim of this study was to evaluate work- related rumination and related factors in Iranian nurses working in critical care units.

    Methods

    In this cross-sectional study, 182 nurses working in critical care units were selected by convenience sampling method. Data were collected through work-related demographic information questionnaire and rumination questionnaires (WRRQ) and analyzed using SPSS-v20 software.

    Results

    Work-related rumination in Iranian nurses working in critical care units was moderate (Mean =42.82). The highest and lowest averages were related to the dimensions of detachment and problem solving pondering, with averages of 15.41 and 13.32, respectively. There was a significant relationship between age, work experience and type of employment with work-related rumination (p <0.05).

    Conclusion

    Using the results of this study can help health policy makers to improve the effectiveness of designed measures and programs. Designing personal development programs can provide ideal conditions for nurses to grow up and develop and also reduce their exposure to work-related rumination stimuli and their adverse outcomes.

    Keywords: Critical care nursing, Intensive care, Rumination, cognitive
  • Sara Shams, Nahid Ghelichkhan*, Nafiseh Yousefi, Sareh Alijani Pages 106-121
    Introduction

    The aim of this study was to compare the effectiveness of short-term intensive dynamic psychotherapy and mentalization-based therapy on emotional dysregulation, defense mechanisms and insecure attachment styles in women who have experienced the trauma of marital infidelity.

    Method

    the method of the present study was quasi- experimental with pre- test, post- test, No follow-up period.  From 25 to 45 years old women with have experienced the trauma of marital infidelity in Karaj in 2021, 45 people were selected by available sampling and randomly assigned to three group received (15 people in each group). The research tool included a scale of Adult Attachment Styles, the Emotion Regulation Difficulty Scale, and the Defensive Style Questionnaire. On group received short-term intensive psychodynamic therapy (15 sessions of one and a half hours). And one group received mentalization-based therapy (20 sessions of one and a half hours). The control group was placed on a waiting list and did not receive any intervention during the study.

    Results

    the results showed that both interventions had a significant effect on emotional dysregulation, defense mechanisms and insecure attachment styles compared to the control group. The results also showed that mentalization-based therapy is more significant in reducing underdeveloped defense styles than short-term intensive psychotherapy.

    Conclusion

    the results showed that in addition to the effectiveness of both treatments in the mentioned components, but mentalization-based therapy, in competition with short-term intensive psychodynamic therapy is more significant in reducing underdeveloped defense styles.

    Keywords: short-term intensive psychodynamic therapy, mentalization-based therapy, emotional dysregulation, defense mechanisms, insecure attachment styles, infidelity