فهرست مطالب

مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 62، بهار 1401)

نشریه مطالعات حفاظت و امنیت انتظامی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 62، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا طلایی*، مجید اصغرزاده، علی صارمی زاهد صفحات 1-21
    زمینه و هدف

    ورود تجزیه و تحلیل اطلاعات در دستور کار پژوهش های دانشگاهی راه را برای تحقیق و بررسی در جامعه اطلاعاتی و همچنین گفتمان های اطلاعاتی بازگذاشته تا جایی که نقش سایر علوم دانشگاهی در جامعه اطلاعاتی بیشتر نمایان گردیده و یکی از این علوم، سوگیری های شناختی تحلیل گران می باشد. چرا که بعد سوگیری تحلیلگر در جامعه اطلاعاتی باعث گردیده تحلیل های اطلاعاتی هرروز چهره جدیدی به خود بگیرند و در سپهر اطلاعاتی نقشی مهم ایفا نمایند. نبود یک پژوهش مدون پیرامون شناسایی عوامل موثر بر سوگیری های شناختی در تحلیل گران اطلاعاتی باعث گردیده اکثر تحلیلگران در ارایه تحلیلی متناسب با واقعیت موجود دچار اشتباه شوند چرا که ابعاد ذهنی تحلیل گر در برداشت او از رخدادهای موجود باعث می شود که در این گونه تحلیل ها گاه ابعاد موجود نادیده گرفته شود به همین دلیل بعد سوگیری های شناختی در راستای شناسایی عوامل موثر بر آن که در ذهن تحلیل گر اطلاعاتی تاثیر می-گذارد به عنوان هدف این پژوهش در قالب عوامل موثر بر سوگیری های شناختی درتحلیل گران اطلاعاتی (با رویکرد عوامل شخصیتی) مورد بررسی قرار گرفت.

    روش شناسی

    این تحقیق از لحاظ ماهیت و هدف «کاربردی» است و روش تحقیق کمی که به صورت توصیفی پیمایشی است که در آن محقق تلاش دارد اطلاعات را از روش کتابخانه ای و اسنادی و همچنین توزیع پرسشنامه (به عنوان ابزار تحقیق) بین جامعه آماری این تحقیق که به صورت هدفمند کارشناسان و افراد صاحب نظر در حوزه تحلیل اطلاعاتی و بررسی هستند توزیع گردید.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که به ترتیب شاخص هایی از قبیل: خطای بد بینی؛ برخورد تعصب آمیز با موضوعات؛ و روحیه قضاوت و نتیجه گیری سریع، می توانند در تحلیلهای اطلاعاتی تاثیر منفی داشته باشند.

    کلیدواژگان: سوگیری شناختی، تحلیلگران، اطلاعات، عوامل شخصیتی
  • جواد پایدار* صفحات 23-52
    زمینه و هدف

    یکی از مولفه های تاثیرگذار بر اعتماد سازی کارکنان رده های حفاظت شونده مهارت های ارتباطی است.

    روش تحقیق

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی _ پیمایشی است. روش نمونه گیری در این تحقیق، برای کفایت اعضای نمونه در سطح اطمینان 95 درصد تعداد 335 نفر به صورت تصادفی ساده سیستماتیک به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند.برای گردآوری اطلاعات؛ پژوهشگر با مراجعه به پایگاه استنادی علمی، مراکز پژوهشی و دانشگاهی، کتابخانه ها ومطالعه ی کتاب، پایان نامه، مقالات علمی با رویکرد علمی تخصصی- ترویجی و پژوهشی اقدام به فیش برداری و گردآوری اطلاعات نموده است. برای گردآوری داده ها پس از مصاحبه با خبرگان، از پرسش نامه مهارت های ارتباطی ابداعی توسط بارتون جی ای استفاده شد. داده ها با بهره گیری از آزمون های آماری کولموگروف اسمیرنف، تی جفتی میانگین و رتبه ای فریدمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد؛ مهارت های ارتباطی و مولفه های آن شامل مهارت های ارتباط کلامی، مهارت های ارتباط غیرکلامی و مهارت شنیداری کارکنان حفا با توجه به سطح معنی دارAsymp.sig =0<α= %5 معنا دار بودن آماره آزمون قابل قبول می باشد . از طرفی با توجه به اینکه میانگین(mean) مکتسبه از آزمون با عدد 4.2 تبیین گردیده است، عدد فوق در ناحیه H1 قرار گرفته و بزرگ تر از عدد متوسط یعنی عدد 3 می باشد. در رتبه بندی عوامل موثر بر اعتمادسازی،نتایج نشان می دهد؛ با توجه به اختلاف میانگین وضع موجود و مطلوب که برابر8/33 می باشد، به ترتیب؛ متغیرهای مهارت های ارتباطی شنیداری با اختلاف میانگین وضع موجود و مطلوب38 در رتبه اول و مهارت کلامی با اختلاف میانگین وضع موجود و مطلوب8/33 در رتبه دوم و مهارت های ارتباط غیرکلامی با اختلاف میانگین 61/29 در رتبه سوم بر اعتماد سازی کارکنان ناجا تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، ارتباط غیرکلامی، ارتباط کلامی، ارتباط شنیداری، اعتماد سازی، کارکنان ناجا
  • حسین یوسف وند*، روح الله شادمان فخرآبادی، عبدالرضا نواح صفحات 53-75

    زمینه انجام این پژوهش، نقش اساسی و منحصر به فرد سازمان های اطلاعاتی در پایداری حیات اجتماعی جوامع در قالب کارکردهای پنهان این سازمان هاست. کارکرد اصلی سازمان های اطلاعاتی را کشف پرسش های جدید و انتقال معنی پردازشی شده از اطلاعات به سیاستمداران می دانند، به عبارتی همواره این انتظار از سازمان های اطلاعاتی وجود دارد تا فرایندهای شناختی سیاستمداران را تنظیم کرده و ابزاری شناختی مطلوبی در دست سیاستگذاران برای مشاهده درست اطراف باشند. اما سازمان های اطلاعاتی جزء معدود سازمان هایی می باشند که در حوزه های مختلف نظام کنش اجتماعی نفش آفرینی می نمایند. هدف این تحقیق بازشناسی کارکردهای سازمان های اطلاعاتی در حوزه های مختلف نظام های کنش اجتماعی است تا در پرتو آن، کارکردهای اجتماعی و در عین حال اساسی و با اهمیت این سازمان ها بیش از پیش روشن و هویدا گردد. از حیث روش شناسی، این تحقیق از نوع اسنادی و کتابخانه ای است، اطلاعات مورد نیاز با مراجعه به کتب مطرح و مرتبط با سازمان های اطلاعاتی، مقالات پژوهشی چاپ شده و همچنین متون چاپی برآمده از تاملات شخصی خبرگان برجسته نظام کنش اجتماعی، جمع آوری و نتایج به صورت توصیفی تحلیلی ارایه گردیده است.یافته های این پژوهش نشان می دهد سازمان های اطلاعاتی بر خلاف سایر سازمانها که کارکرد آنها محدود به حوزه ای تحدید شده و مشخص است؛ دارای نوعی کارکرد پنهان گسترده در حوزه های دیگر بویژه خرده نظام های اقتصادی، خرده نظام سیاست، خرده نظام عرف اجتماعی و خرده نظام اعتقادی هستند و با نقش آفرینی در عرصه هایی از جمله ایجاد ثبات اقتصادی جامعه، ایجاد ثبات سیاسی، تنظیم عرف اجتماعی و بازآفرینی فرهنگی و اعتقادی، به صورت برجسته ای در نظام کنش اجتماعی نقش آفرینی می نمایند.

    کلیدواژگان: سازمان های اطلاعاتی، کارکرد، نظام کنش، جامعه
  • بهمن مرادی، یوسف محمدی مقدم*، حسین امیرلی، عبدالله مجیدی صفحات 77-110
    زمینه و هدف

    تا کنون پژوهش های متعددی با موضوع پیشگیری از آسیب های مختلف شبکه های مجازی انجام و راهکارهای مختلفی ارایه شده است.کارکنان نیروی انتظامی هم به واسطه شرح وظایف محوله و هم استفاده از این فضا در زندگی شخصی، به عنوان کاربران فضای سایبر شناخته شده و آسیب های اعلامی در مقالات فراتحلیل متوجه کارکنان پلیس نیز می باشد. بنابراین ضرورت دارد تا برای استفاده بهینه از نتایج تحقیقات گذشته توسط کاربران پلیس، مقالات پیشین به شیوه ای علمی بررسی و مورد ارزیابی قرار گرفته و تشابهات، تفاوت ها و تناقض های نتایج حاصله مشخص گردد که این اقدام از طریق روش فراتحلیل ممکن خواهد بود.

    روش

    این مقاله تلاش دارد تا با استفاده از تکنیک فراتحلیل و با تاکید بر آسیب پذیری کارکنان نیروی انتظامی به عنوان بخشی از کاربران سطح جامعه، به ارزیابی مقالات پیشین در ابعاد مختلف بپردازد. بنابراین تعداد 17 مقاله علمی(14مورد علمی- پژوهشی و3 مورد ترویجی) مرتبط با موضوع از طریق پایگاه اطلاعاتی علمی انتخاب و بر اساس معیارهای مختلف، مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها و نتایج

    بالاترین رتبه نتایج و یافته های مقاله ها با کمیت7/27%، مربوط به آسیب پذیری های مرتبط با آسیب های خانواده ها(آسیب های منافی عفت عمومی و مسایل سوء اخلاقی)، دومین رتبه با کمیت 25% به موانع و چالش های برنامه های پیشگیرانه از آسیب های فضای مجازی و رتبه سوم با کمیت 15% به محتوای مخرب فضای مجازی اختصاص یافته است. برخی از نقاط قوت مقاله ها عبارتند از: استفاده از نظریه های غنی، تنوع در استفاده از انواع روش های تحقیق و... در نهایت برخی از نقاط ضعف موجود در تحقیقات پیشین: در مقاله ها آسیب های منافی عفت و مسایل سوء اخلاقی بیشتر از انتظار مورد توجه قرار گرفته، به مزایای بی شمار فضای سایبر، بی توجهی شده و در هیچکدام از مقالات به مزایای فضای مجازی اشاره ای نشده، تناقض در معرفی رنج سنی کاربران فضای مجازی به عنوان آسیب پذیرترین قشر و... هستند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، پیشگیری، فضای مجازی، فراتحلیل
  • محمد قلی زاده سلطان آبادی *، مهدی دوستی، محمد صفری صفحات 111-135
    زمینه و هدف

    به‌کارگیری و استفاده از فناوری نوین در عصر کنونی فراگیر بوده و همه‌جا از سودمندی یا ضرورت استفاده از رایانه، اینترنت و فضای مجازی سخن در میان است به همین خاطر مدیران کاربرد مفید و اثربخش سامانه فناوری اطلاعات در سازمان‎‌ها را می‌دانند چرا‌که از شروط اولیه موفقیت برای سازمان‌های امروزی به‌شمار می‌رود. تعیین میزان این تحقق، از دغدغه‌های مهم تصمیم‌گیرندگان سازمانی است؛ بنابراین هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر به‌کارگیری نظام فناوری اطلاعات بر هشداردهی امنیتی در سازمان‌های امنیتی، اطلاعاتی و حفاظتی است.

    روش‌شناسی

     روش پژوهش از لحاظ هدف «کاربردی» و از نظر روش «توصیفی- تحلیلی» و شیوه گردآوری اطلاعات از منابع اسنادی و کتابخانه‌ای است.

    یافته‌ها و نتیجه‌گیری

     نتایج تجزیه و تحلیل نشان می‌دهد، فناوری اطلاعات بر ابعاد مختلف سازمان به‌ویژه هشداردهی تاثیرگذار است و استفاده هوشمندانه از فناوری اطلاعات در سازمان‌های اطلاعاتی و حفاظتی باعث کاهش تمرکزگرایی، کاهش لایه‌های مدیریتی (پیچیدگی) و در نهایت افزایش سرعت در تصمیم‌گیری و کاهش رسمیت در سازمان می‌شود و با خودکارسازی فرایندهای اداری و خدماتی و توسعه شبکه‌های گسترده مبتنی بر بانک‌های اطلاعاتی، سبب افزایش اشراف مدیریتی همه سطوح مدیران در سازمان‌های حفاظتی و اطلاعاتی و حذف کارهای زاید و موازی می‌گردد.

    کلیدواژگان: سازمان های امنیتی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، فناوری های نوین، مدیریت، هشداردهی
  • رسول حقیقت *، مصطفی ساوه درودی صفحات 137-163
    زمینه و هدف

    با توجه به وجود قومیت های مختلف در ترکیب جمعیتی کشور و تغییر تحولات داخلی و بهره گیری از این ظرفیت برای ایجاد بحران های اجتماعی و امنیتی در کشور ،لزوم اشراف بر جریانات قومی را با توجه به رویکرد دانشی فرماندهی کل انتظامی ج.ا.ا، برای به حداقل رساندن آسیب ها و خسارات مادی و معنوی ناشی از بحران رامضاعف نموده است بنابراین بررسی نقش اشراف اطلاعاتی وحفاظتی در پیش بینی از بحران های قومی برای هدفمند نمودن اقدام های انتظامی به عنوان یک رویکرد اساسی بسیار حایز اهمیت می باشد.

    روش تحقیق

    این تحقیق از نظررویکرد کمی، از لحاظ هدف کاربردی،از نظر روش توصیفی پیمایشی و به لحاظ زمان از نوع مقطعی است. و جامعه آماری آن تمامی خبرگان اطلاعاتی استان ها و مرکز در حوزه اشراف بر قومیت ها که پس از تایید روایی با نظر خبرگان و پایایی (86/0) برای تجزیه و تحلیل ، از تحلیل عاملی ، کولمگروف اسمیرونوف و تی استیودنت استفاده شدبرای گردآوری اطلاعات؛ پژوهشگر با مراجعه به مراکز پژوهشی و دانشگاهی، کتابخانه ها ومطالعه ی کتاب، پایان نامه، مقالات علمی و سوابق غایله های قومیتی در کشور ، اقدام به فیش برداری و گردآوری اطلاعات نموده است. برای گردآوری داده ها پس از مصاحبه با خبرگان، از پرسش نامه محقق ساخته با اعتبار و پایایی مطلوب استفاده و با بهره گیری از آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد؛ اشراف اطلاعاتی بربازیگران بحران ساز، ریشه ها و تحولات بحران ساز، در پیش بینی از بحران های قومی نقشمعنی داری دارند.

    کلیدواژگان: اشراف اطلاعاتی قوم، بحران، پیش بینی، مدیریت بحران
|
  • Reza Talaie *, majid asgharzadeh, ali saremi zahed Pages 1-21
    Background and Aim

    The inclusion of information analysis in the agenda of academic research has paved the way for research in the information society as well as information discourses to the extent that the role of other academic sciences in the information society has become more prominent and one of these Science is the cognitive bias of analysts.Because the dimension of analyst bias in the information society has caused information analysis to take on a new face every day and play an important role in the information sphere. The lack of a codified study on identifying the factors affecting cognitive bias in information analysts has caused most analysts to make mistakes in presenting an analysis appropriate to the existing reality because the mental dimensions of the analyst in his perception of existing events cause that in this Types of analyzes sometimes ignore the existing dimensions. Therefore, the dimension of cognitive bias in order to identify the factors that affect the mind of the information analyst as the purpose of this study in the form of factors affecting cognitive biases in information analysts. (With the approach of personality factors) was examined.

    Methodology

    This research is "applied" in terms of nature and purpose. This research, which is purposefully distributed by experts and experts in the field of information analysis and review.Findings and

    Conclusion

    The results of this study showed that indicators such as: pessimistic error; Biased approach to issues; And the spirit of judgment and quick conclusions can have a negative effect on information analysis

    Keywords: cognitive bias, analysts, Information, personality factors
  • javad paydar * Pages 23-52

    One of the influential components on building trust of employees in protected categories is communication skills.

    Research Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method. Sampling method In this study, for the adequacy of sample members at a 95% confidence level, 335 people were randomly selected as a statistical sample. To gather information; The researcher has taken notes and collected information by referring to the scientific citation database, research and academic centers, libraries and reading books, dissertations, scientific articles with a scientific-promotional and research approach. In order to collect data after interviewing the experts, the Innovative Communication Skills Questionnaire by Barton GE was used with good validity and reliability. Data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov, mean paired t-test and Friedman rank tests.

    Findings and Conclusions

    The research results showed; Communication skills and its components include verbal communication skills, non-verbal communication skills and listening skills of protection staff according to the significant level of Asymp.sig = 0 <α =% 5 The significance of the test statistic is acceptable. On the other hand, considering that the mean obtained from the test is explained by the number 4.2, the above number is located in the H1 region and is greater than the average number, ie the number 3. In ranking the factors affecting trust building, the results show; According to the difference between the average of the current situation and the desired situation, which is equal to 33.8, respectively; The variables of auditory communication skills with the difference between the average of the current and desirable status 38 in the first rank and verbal skills with the difference of the average of the current and desirable status 33.8 in the second rank and non-verbal communication skills with the difference of the average of 29.61 in

    Keywords: Communication Skills, non-verbal communication, Verbal communication, auditory communication., Trust building, NAJA Staff
  • hossein yousefvand *, ruhollah Shadman Fakhrabadi, Abdul Reza Navah Pages 53-75

    The background of this research is the basic and unique role of information organizations in the sustainability of social life of communities in the form of hidden functions of these organizations. The main function of intelligence agencies is to discover new questions and convey the processed meaning of information to politicians, in other words, there is always an expectation from intelligence agencies to regulate politicians' cognitive processes and be a good cognitive tool in the hands of policy makers to see right around. But intelligence agencies are one of the few organizations that exert influence in various areas of the social action system.The purpose of this study is to identify the functions of intelligence organizations in various areas of social action systems in order to clarify the social and at the same time fundamental and important functions of these organizations.In terms of methodology, this research is of documentary and library type. The required information is referred to books related to intelligence organizations, published research articles, as well as printed texts from the personal reflections of prominent experts in the social action system, collection and descriptive results. An analysis is presented.The findings of this study show that intelligence organizations, unlike other organizations whose function is limited to limited and specific areas; They have a wide range of hidden functions in other areas, especially economic subsystems, political subsystems, social custom subsystems and belief subsystems. They play a prominent role in the system of social action.

    Keywords: Information organizations, Function, system of action, Society
  • Bahman Moradi, yousef mohammadimoghadam *, Hossein Amirli, Aabdollah Majidi Pages 77-110
    Background and Aim

    So far, several researches have been conducted on the subject of prevention of various damages of virtual networks and various solutions have been presented. Police personnel are known as cyberspace users both for their job descriptions and for using this space in their personal lives, and the damage reported in meta-analysis articles also affects police officers. Therefore, in order to make the best use of the results of previous research by police users, previous articles should be reviewed and evaluated in a scientific way and similarities, differences and contradictions of the results should be identified, which will be possible through meta-analysis.

    Method

    This article tries to evaluate the previous articles in different dimensions by using meta-analysis technique and emphasizing the vulnerability of law enforcement personnel as a part of community level users. Therefore, 17 scientific articles (14 scientific-research cases and 3 promotional cases) related to the subject were selected through a scientific database and reviewed based on different criteria.

    findings and results

    the highest ranking of results and findings of articles with a quantity of 27.7%, related to vulnerabilities related to family injuries (harms against public decency and immoral issues), the second rank with a quantity of 25% to the barriers and challenges of cyber injury prevention programs and the third rank with a quantity of 15% is assigned to the malicious content of cyberspace. Some of the strengths of the articles are: the useof rich theories, variety in the use of various research methods and ... Finally, some of the weaknesses of previous research: In the articles, immoral harms and immoral issues are considered more than expected, the numerous benefits of cyberspace are ignored, and none of the articles mention the benefits of cyberspace. Introducing the age range of cyberspace users as the most vulnerable group.

    Keywords: Vulnerability, prevention, Cyberspace, meta-analysis
  • Mohammd Gholizadeh Soltan-Abadi *, Mahdi Dusti, Mohammad Safari Pages 111-135
    Background and purpose

     

    the application and use of new technology is widespread in the current era and the usefulness or necessity of using computers, internet and virtual space is discussed everywhere, that's why managers know the useful and effective use of information technology systems in organizations. which is one of the basic conditions of success for today's organizations. Determining the extent of this realization is one of the important concerns of organizational decision makers. Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of using information technology system on security warning in security organizations.

    Methodology

    The research method is "applied" in terms of the goal and "analytical descriptive" in terms of the method using documentary and library sources.

    Findings and conclusions

    The results of the analysis show that information technology has an impact on various dimensions of the organization, especially warning, and the intelligent use of information technology in intelligence and security organizations reduces centralization, reduces managerial layers (complexity) and finally increases the speed of decision-making and reduces formality in the organization, and with the automation of administrative and service processes and the development of extensive networks based on information banks, it causes an increase in managerial nobility of all levels of managers in protection and intelligence organizations and the elimination of redundant and parallel work.

    Keywords: security organizations, information andCommunication technology, new technologies, warning. Management
  • rasool haghigat *, mostafa save dourodi Pages 137-163

    Due to the existence of different ethnicities in the demographic composition of the country and changes in internal developments and some ethnic attitudes in neighboring countries, the need to pay attention to ethnic currents has doubled. Predicting ethnic crises in terms of practical purpose, and in terms of descriptive method with a survey approach of the statistical population is 30 security experts in the information society, which after examining the theoretical foundations and library studies and interviewing experts, 18 components In the form of 2 dimensions, "aristocracy over crisis actors and aristocracy over crisis roots and developments", a researcher-made questionnaire was identified and distributed after confirmation of validity (expert judgment) among 5 security experts. The result of Cronbach's alpha (0.86) was reliable The certificate that is distributed among the statistical community and using descriptive and inferential statistics indicators through SPSS software is analyzed and the results indicate that the dimensions and components of the identified information aristocracy include; Crisis actors and crisis-making roots and developments have a significant effect on predicting ethnic crises

    Keywords: Information aristocracy, ethnicity, crisis, forecasting, crisis management