فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 18 (بهار 1388)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 18 (بهار 1388)

  • 78 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1388/09/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 1
  • مهندس علی فرقانی، مهندس اشکان حق بین صفحه 2
    در دو دهه گذشته رهنگاری فناوری به یک تکنیک پرکاربرد در کشورهای توسعه یافته در سطوح مختلف بنگاه، صنعت و ملی تبدیل شده است. رهنگاشت فناوری می تواند شکل های مختلفی داشته باشد، اما به طور عمومی نمودارهای زمانی چندلایه ای را با هم مقایسه می کند که باعث می شود بتوان توسعه فناوری را با محرک ها و روندهای بازار مطابقت داد. در این مقاله سعی شده است با بیان تنوع کاربردها، سطوح کاربرد، شکل های نمایش، ماهیت فناوری ها و رویکردهای رهنگاشت فناوری، به دسته بندی انواع این روش ها پرداخته شود. روش رهنگاری فناوری، روش انعطاف پذیری است و می تواند برای اهداف مختلفی بکار رود. در عین حال که رهنگاشت فناوری اشکال گوناگونی دارد ولی اصول کلی یکسانی بر این روش حاکم است، لذا فرایند ایجاد یک رهنگاشت فناوری از اهمیت خاصی برخوردار است که در این مقاله سعی می گردد به جنبه های مختلف این فرایند پرداخته شود.
    کلیدواژگان: رهنگاشت فناوری، گونه شناسی، برنامه ریزی فناوری، مدل T، Plan
  • رضا بندریان، مهندس احمد موسایی صفحه 13
    یافته ها و نتایج تحقیقاتی تا هنگامی که در عرصه عمل استقرار نیابند و عواید آنها نصیب جامعه نشود نمی توانند منشاء رفاه عمومی و ثروت انسانها باشند. تجاری سازی و انتقال یافته های تحقیقاتی به عرصه صنعت و بازار بی اغراق یکی از پیچیده ترین مراحل فرایند نوآوری است.
    یکی از راهکارهای موجود در این زمینه بهره گیری از صنایع موجود می باشد. منظور از صنایع موجود صنایعی می باشند که تجهیزات مورد نیاز برای تولید صنعتی طرح را داشته و علاوه بر آن ظرفیت خالی نیز داشته باشتد.
    در این مقاله تلاش شده که ابتدا مزایای بهره گیری از صنایع موجود برای تجاری سازی برخی از تکنولوژهای جدید تشریح شود. سپس با استفاده از یک متدولوژی علمی که از مبانی طراحی ماجولار و طراحی منسجم بهره می گیرد، به تشریح چگونگی و پیاده سازی یکی از تکنولوژی های پژوهشگاه صنعت نفت در یکی از صنایع موجود براساس این روش می پردازد.
    کلیدواژگان: تجاری سازی، تحقیق و توسعه، مراکز تحقیقاتی، بازار
  • رضا رادفر، مهندس عباس خمسه، علی سرافراز، داوود سرافراز صفحه 22
    درجهان اقتصادی امروزه بیشتر سازمانها در جستجو برای یافتن عوامل ایجاد مزیت رقابتی هستند. فرآیند توسعه محصول جدید برای انواع مختلف سازمان های تولیدی/خدماتی اکنون مزیت رقابتی محسوب می شود. توسعه محصولات جدید به سازمانها کمک خواهد کرد تا موقعیت رقابتی و انحصاری خود را در بازار رقابت حفظ نمایند. در این مقاله سعی داریم تا ضمن معرفی توسعه محصولات جدید، راهبردها، الگوها و فرآیند آن به اهداف و دلایل اهمیت توسعه محصولات جدید بپردازیم. همچنین در ادامه به نقش نوآوری، تحقیق و توسعه، تکنولوژی و مدیریت در فرآیند توسعه محصولات جدید پرداخته و عوامل حائز اهمیتی را که در شکست و موفقیت توسعه محصولات جدید نقش دارند را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
    کلیدواژگان: توسعه محصولات جدید، نوآوری، تحقیق و توسعه، فناوری
  • مهندس فاطمه عبدی صفحه 31
    شبکه های ارتباطات همکارانه در بین بنگاه های اقتصادی از انواع مهم سازمان هایی با فعالیت خلاق هستند؛ به ویژه در صنایع نوآور و فناور، بنگاه ها هر روز بیشتر به این نکته پی می برند که به منظور بهره برداری از تکنولوژی های جدید و آشنایی با نحوه کاربرد آنها، لازم است که توسعه داخلی را با همکاری های استراتژیک همراه سازند.
    شبکه های استراتژیک به طور بالقوه:• امکاناتی چون (الف) دسترسی به اطلاعات، منابع، بازارها و تکنولوژی ها و (ب) مزایای آموزشی و تولید انبوه را برای بنگاه ها فراهم می آورند• به بنگاه ها اجازه می دهند که به اهداف استراتژیک از قبیل مشارکت در ریسک پذیری و مراحل زنجیره ارزش تامین از خارج و امور سازمانی دست یابند.
    از طرف دیگر، نوآوری که سنگ بنای پایداری هر سازمانی است، اغلب به عنوان کلید رقابت های بین شرکتی شناخته می شود و از طریق سیاست های ابتکاری گوناگون، در بسیاری از کشورها در حال رشد است. نوآوری، دیگر در شرکت های منفرد به وقوع نمی پیوندد اما غالبا به شکل شبکه های نوآوری، مرزها را در می نوردد. با این حال مطابق با یافته های دمانپور، تئوری های توسعه یافته کنونی که در دهه های اخیر مطالعه و پیشنهاد شده اند، فرآیندهای نوآورانه و شرایط مناسب ولازم برای موفقیت آنها را به تفصیل شرح نمی دهند. شرایط کاری تغییر یافته در شرکت ها به بازاندیشی در رویکردهای مناسب نیاز دارد که خود موضوع این مقاله نیز می باشد. به رغم تلاش های بسیار شرکت ها در مدیریت نوآوری و ارتباط با تامین کنندگان، شرکا و مؤسسات تحقیقاتی برای انجام بهتر این مدیریت بهتر، اطلاعات و آمارها نشان می دهند که هنوز راهکارهای مناسب و منسجمی اندیشیده نشده است. بنابراین این مقاله به چشم اندازهای موجود برای مدیریت نوآوری در شبکه ها و ارزش آنها برای دست اندرکاران می پردازد.
    کلیدواژگان: نوآوری، راهبرد شبکه های صنعتی، همکاری
  • محسن شفیعی نیک آبادی، عی خاتمی فیروزآبادی صفحه 42
    استفاده از کسب و کارهای الکترونیک به عنوان یکی از ضرورت ها برای کسب مزیت رقابتی در شرکت ها مطرح شده است. انتخاب و پیاده سازی مدل های کسب و کار الکترونیک نیازمند پیش زمینه های متنوعی چه در بعد درون سازمانی و یا برون سازمانی هستند که از مهمترین آن ها، وجود یکپارچگی در میان فرآیندهای داخل شرکت و وجود یکپارچگی میان فرآیندهای شرکت با دیگر شرکت های همکار می باشد که از طریق پیاده سازی سیستم های برنامه ریزی منابع سازمان حاصل می شوند. حال در این تحقیق، با مرور ادبیات صورت گرفته به شناسایی مجموعه فرآیندهای مختلف در سیستم برنامه ریزی منابع سازمان پرداخته، سپس به بررسی اهمیت وجود یکپارچگی، در میان این فرآیندها، در انتخاب و پیاده سازی کسب و کار الکترونیک می پردازیم. بعد از شناسایی فرآیندهای مهم و تعیین کننده در انتخاب و پیاده سازی کسب و کار الکترونیک در شرکت های خودرو ساز، به اندازه گیری میزان یکپارچگی در میان فرآیندهای مورد تایید در شرکت ایران خودرو می پردازیم.
    کلیدواژگان: یکپارچگی، سیستم برنامه ریزی منابع سازمان، مدل کسب و کار الکترونیک
  • مصطفی تقوی، مهندس حمید شفیع زاده صفحه 48
    نقش «دانش» در جهت رسیدن به رشد و توسعه همواره چشمگیر بوده است. امروزه دانش موجود در سازمان ها از مهمترین سرمایه های آنها تلقی می شود که می تواند در شرایط رقابتی معاصر به موفقیت و کسب مزیت های رقابتی کمک کند. بسیاری از سازمان ها بخوبی دریافته اند که برای کسب موفقیت و حتی بقاء به چیزی بیش از دستیابی اتفاقی و کوتاه مدت به دانش نیاز دارند و راهی جز به کارگیری سیستم مناسب مدیریت دانش ندارند. در این مقاله ابتدا به تعاریف دانش، مدیریت دانش و خاستگاه آن اشاره می شود و سپس اصول مدیریت دانش و نقش فناوری در آن بررسی شده و در نهایت به عوامل مؤثر در شکست و موفقیت برنامه مدیریت دانش پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، سرمایه دانش، مزیت رقابتی، فناوری
  • لاله حقیقت صفحه 56
    با گسترش تکنولو‍ژی اطلاعات و شبکه های اطلاع رسانی، تحقیق و توسعه وضعیتی جهانی به خود گرفته است. همچنین پیشرفت های علمی و مهندسی نیز این فرایند را عملی کرده که موجبات همکاری های صنعتی بین پژوهشگران، سازمانها و جوامع مختلف را در سطح جهان فراهم نموده است. از آنجا که دستیابی به فناوری نوین و رشد اقتصادی در کشورهای در حال توسعه متضمن سرمایه گذاری گسترده و ایجاد توسعه و مهارت در امر تحقیق و توسعه می باشد، اینگونه کشورها سعی می نمایند با اتکا به سرمایه گذاری خارجی به فناوری های برتر که دارای تحقیقات دانشی و توسعه ای می باشد، دست یابند و با ایجاد نوآوری به توسعه آن بپردازند. لذا جهانی شدن تحقیق و توسعه توسط شرکتهای فراملیتی و عدم تمرکز واحدهای تحقیق و توسعه باعث رشد اقتصادی سایر کشورها گردیده است.
    به نظر می رسد جهانی شدن به صورت یک ر اه حل، قادر است بسیاری از مشکلات اقتصادی را بر طرف کند. امروز اقتصاد جهانی بر اساس مدیریت فرایندهای اطلاعاتی و شبکه ای سازماندهی می شود. به گونه ای که در نظریه های گوناگون می توان شکل جدیدی از اقتصاد بین الملل را ملاحظه کرد. بر همین اساس اقتصاد شبکه ای علمی است که بر اساس الگوی کنترل اطلاعات سازماندهی می شود و بر اساس معیارها و شاخص های مختلفی مورد ارزیابی قرار می گیرد. این روش، مکانیسم های مدیریت اقتصادی لازم و مؤثر را برای شکل جدیدی از ساختار اقتصاد چند وجهی فراهم می آورد. به این ترتیب فرایندهای اقتصادی دگرگون شده و شکل جدیدی از روابط اقتصادی حاصل می گردد. همچنین استفاده از فناوری اطلاعات موجب توسعه تجارت، تسهیل ارتباطات عوامل اقتصادی و فراهم کردن امکان فعالیت برای سازمانها شده است. از سوی دیگر به نظر می رسد، همبستگی شدیدی بین کشورهایی که توسعه اقتصادی معناداری دارند و کشورهایی که سرمایه گذاری قابل توجهی در زمینه تحقیق و توسعه انجام داده اند، وجود داشته باشد. به همین دلیل ضرورت افزایش ظرفیت های تحقیق و توسعه برای کشورهای در حال توسعه به شدت احساس می گردد.
    این مقاله در نظر دارد تاثیر جهانی شدن تحقیق و توسعه را بر رشد اقتصادی کشورها مورد بررسی قرار داده و چالش ها و فرصت های حاصل از آن مانند ارائه محصولات بهتر، ایجاد مشاغل جدید و افزایش درآمدزایی در کشورهای در حال توسعه را تشریح نماید. همچنین به فاکتورهای مهمی که می تواند منجر به رشد اقتصاد شبکه ای و ارزش آفرینی در آن گردد پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، تحقیق و توسعه، توسعه اقتصادی، اقتصاد شبکه ای
  • طهمورث حسنقلی پور، حسن عابدی جعفری، مهندس ندا خطیبیان صفحه 65
    امروزه دانش به عنوان «منبعی» ارزشمند و راهبردی و نیز یک «دارایی» مطرح است و مهمترین متغیر رشد همه جانبه سازمان ها و بنگاه های اقتصادی در عصر حاضر است. مدیریت دانش به عنوان یکی از اقدامات اصلی سازمان ها در گام نهادن به عرصه رقابت جهانی و رویارویی با چالش های جدید کسب وکار مطرح است. بنابراین برای هدفمند نمودن استفاده از دانش به عنوان یک مزیت راهبردی و رقابتی و نیز سازماندهی مراحل توسعه مدیریت دانش در سازمان ها، تعیین عوامل مؤثر بر تصمیم گیری یک سازمان برای به کارگیری و بهبود مدیریت دانش ضروری به نظر می رسد. از اینرو مطالعه عوامل مؤثر در موفقیت پروژه های مدیریت دانش امری ضروری است. شناخت این عوامل می تواند سازمان ها را در نیازسنجی، طراحی، برنامه ریزی، اجرا و پیاده سازی پروژه های مدیریت دانش و ارزیابی سطح بلوغ سازمان در مدیریت دانش یاری دهد.
    این مقاله به بررسی و شناخت عوامل و شاخص های مؤثر بر موفقیت پروژه های مدیریت دانش در سازمان ها می پردازد، و در نهایت عوامل و شاخص های کلیدی مؤثر بر موفقیت پروژه های مدیریت دانش را شناسایی و ارائه می دهد، این عوامل که دسته بندی آن ها با توجه به ادبیات موضوع صورت گرفته است، حوزه های اساسی و مهم مورد نیاز برای اجرای موفق مدیریت دانش را نشان می دهند.
    سازمان ها می توانند با شناخت و اهمیت دادن به این عوامل و استفاده درست از منابع دانشی خود به یک مزیت رقابتی پایدار و موفق دست یابند.
    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، عوامل حیاتی موفقیت
|
  • Forghania. , Haghbina. Page 2
    In past two decades, Technology Roadmapping (TRM) became a popular technique at firm, industry and national level in developed countries. TRMs can take various forms, but generally comprise time-based multilayer charts linking technology developments to drivers and market trends. This article attempts to categorize different TRMs by presenting diversity of their applications, deploying levels, graphical formats, nature of technologies and different roadmapping approaches. Technology roadmapping is a flexible approach that can be used for various purposes. Although TRM has different shapes, but basic principles are the same. Thus process of developing a TRM is of special importance that present article attempts to explain different aspects of this process.
  • Bandarian, Mousaie Page 13
    Research results without commercialization could not be sources of public welfare and national wealth. Undoubtedly, commercialization and transferring research findings to the industry and market area is one of the complicated stages of innovation process. One of the ways to overcome this challenge is benefiting from existing industries or plants which has required equipments for industrialization of technology and also has free capacity. In this paper, at first the benefits of utilizing existing industries for commercialization some of new technologies are described. Then a scientific methodology introduced to explain and implement the ability to launch of new technologies into existing plant in Research institute for Petroleum Industry (RIPI). This methodology benefits from principles of modular design and robust design. After introducing the methodology, a case study is presented which has been carried out by this methodology to launch a new technology in one of the existing plants.
  • Sarafraza., Sarafraz, D Page 22
    In todays world of economy, many of organizations are looking for elements of creating competetive advantages. The process of developing new products for different kinds of product/service organizations, is considered as competetive advantage. Development of New products will help organizations to keep their competetive and monopolistic positions in competetive market. In this paper we try to introduce development of new product, directions, patterns and its process, and also consider the goals and reasons of the imporance of development of new products. So, we will consider the role of innovation, R&D, technology and management in new product development process. We would also investigate the important factors which are seems to be important in fail and success of the new product development.
  • Abdif. Page 31
    Networks of collaborative relationships among firms are an important form of organization with innovative activities. Especially in innovative and technology intensive industries, firms increasingly realize that, in order to tap into new technologies and know- how, internal development needs to be complemented with strategic collaborations. Strategic networks potentially:- Provide firms with (a) access to information, resources, markets, and technologies, and (b) advantages from learning, scale, and scope economies; - Allow firms to achieve strategic objectives such as sharing risks and outsourcing value-chain stages and organizational functions.On the other hand, innovation which is the corner stone for any company to be sustainable is often identified as a key to inter-companies competitiveness and is promoted through various policy initiatives in many countries. Today, innovation is no longer carried out within individual companies, but often crosses borders in the form of innovation networks. But according to Damanpour, current developed theories which have been studied and suggested during three last decades, dont sufficiently clear and explain the innovative processes and suitable and required conditions for them to become successful. The changed operation settings in companies require a rethinking of appropriate approaches, that is the scope of this paper. In spite of great efforts of companies in managing innovation and connecting and communicating with supplier, partners and research institutions to do this management more properly, information and statistic data show that suitable and coherent approaches have not yet been established. Hence this paper addresses the existing perspectives for managing innovations in networks and their value for practitioners.
  • Shafiei Nikabadim., Khatami Firouzabadia., .Ph.D Page 42
    Use of E-businesses is considered as a necessity for getting Competitive Advantage. Selecting and Implementing E-business Models needs different inter-organization and intra-organization Backgrounds. One of the most important Backgrounds is integration in internal and external processes in a company.In this article at first, different processes in Enterprise Resource Planning system is identified. Then, Importance of Integration for selecting and Implementing E-business in Automobile Industry is surveyed. At last, as a case study, the Integration in Internal and External Processes in Iran Khodro Company is measured.
  • Taghavim. , Shafizadehh. Page 48
    The Role of Knowledge to Achieve Development always is Dominant. Nowadays existing Knowledge in organization is viewed as one of the most important capitals that can help to achieve success and competitive advantage in contemporary competitive situations. Many of organizations have realized to success and even survival need to something more than short time acquiring to knowledge and there is no choice except applying appropriate system of knowledge management. In this article, at the beginning, definitions of knowledge, Knowledge Management and its origin will be expressed. Then, the essentials of Knowledge Management and role of technology will be analyzed. Finally some important factors in success and defeat of Knowledge Management programs will be represented.
  • Haghighat, L Page 56
    Research and development have come to a global shape with developing information technology and communicating networks. Also advancing the science and especially engineering is going to be practical that leads cooperation among industries, researchers, and organizations. Since accessing to the new technology and economics development in developing countries leads to large investments and development in the area of research, so these countries must try to obtain major technologies using foreign investments and then try to develop them using their own innovation. Therefore, globalization of research and development by ultra-national organization and decentralization of research and development units will result in the economic development.It seems that globalization can be a solution to the most of the economic problems. Nowadays, global economy is organized based on the information process management and networks, so that a new version of international economy in different theories can be imagined. Economy is a scientific network organized by information control paradigm and assessed by different variables. This method provides effective management mechanisms for the formation of a new version of different economies. In this way, the economic processes will be modified and a new version of economic relations would emerge. Meanwhile using information technology will lead to business development, facilitating economic relationships and providing the possibility of different activities for the organization. There is also a meaningful a correlation between the highly developed countries and the countries with large investments in research and development. So the importance of developing research and development is highlighted for the developing countries.This article will discuss the consequences of globalization of research and development on the economic development of countries, as well as the obstacles and opportunities resulted from that; like better production, job opportunities and higher income in developing countries. It also reviews the important factors which can lead to the development of economic network.
  • Hasan Gholi Pourt. , Abedi Jafarih. , Khatibiann. Page 65
    Nowadays, knowledge introduced as a valuable and strategic resource and also is an asset and is the most important variable for growing organizations and enterprises in this era. Knowledge management introduced as an important action for organizations move into international competition and face with new business challenges. Therefore, aiming usage of knowledge as a strategic and competitive advantage, and so organizing knowledge management development steps in organizations requires specification of effective factors on organizations decisions in usage and optimizing knowledge management. Thus studying effective factors on knowledge management success is necessary. Identifying these factors can help organizations to requirements assessment, designing, programming, executing and implementing knowledge management projects and evaluating organization maturity level in knowledge management.This paper reviews and identifies factors and variables that affect on knowledge management successfulness in organizations, and at last identify and represent key factors and variables that affect on success of knowledge management projects. This factors that categorized with an attention to literature, showing essential and important scopes that require for successful implementation of knowledge management. Organizations can access to a stable competitive and successful advantage with specifying and emphasizing this factors and right using from their knowledge resources.