فهرست مطالب

مطالعات مدیریت صنعتی - پیاپی 64 (بهار 1401)

فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی
پیاپی 64 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی سنگبر، محمدرضا صافی، عادل آذر*، مسعود ربیعه صفحات 1-34

    صنعت پتروشیمی یکی از صنایع پیشرو در حوزه نفت و گاز کشور است که نقش به سزایی در تکمیل زنجیره‏های خلق ارزش در این حوزه دارد. امروزه با توجه به این که توسعه پایدار و به تبع آن انطباق پایداری در مدیریت زنجیره تامین به یک مطالبه اجتماعی تبدیل شده، توسعه صنعت پتروشیمی در کشور و رسوخ در بازارهای جهانی مستلزم انطباق رویکردهای توسعه پایدار در این صنعت است. هدف تحقیق حاضر شناسایی، ارزیابی و تحلیل توانمندسازهایی است که دستیابی به اهداف توسعه پایدار در زنجیره تامین پتروشیمی را تسهیل می‏کند. به منظور دستیابی به هدف تحقیق، ابتدا مبتنی بر روش فراترکیب مطالعات پیشین در حوزه مدیریت زنجیره تامین پایدار بررسی و عوامل و مولفه‏ های اصلی توانمندساز مدیریت زنجیره تامین پایدار شناسایی شد. سپس با استفاده از روش تیوری گراف و رویکرد ماتریس (GTMA) توانمندسازهای مدیریت زنجیره تامین تحلیل و اولویت‏بندی شد. بر اساس نتایج تحقیق توانمندسازهای مدیریت زنجیره تامین پایدار در صنعت پتروشیمی به مولفه ‏های مربوط به مدیریت شرکت‏ها، مدیریت زنجیره تامین، استمرار و تداوم زنجیره تامین، ویژگی‏های زنجیره تامین، شراکت در زنجیره تامین و کارکنان دسته‏ بندی شد که مولفه ‏های مربوط به استمرار و تداوم زنجیره تامین در اولویت‏های اول برنامه‏ریزی در صنعت پتروشیمی به منظور دستیابی به پایداری قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین پایدار، توانمندسازها، توسعه پایدار، صنعت پتروشیمی، تئوری گراف و رویکرد ماتریس
  • ابولفضل کزازی*، محمدتقی تقوی فرد، رضا کیانی ماوی، محسن هوشنگی سالانقوچ صفحات 35-61

    شرکت ها به عنوان یکی از بارزترین مشخصه های جوامع امروزی به سرعت در حال تغییر و تحول هستند و در شرایط کنونی ارتقاء قابلیت های نوآوری یکی از اهداف عمده هر سازمان زنده و فعال محسوب می گردد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر قابلیت های نوآوری در روابط خریدار-تامین کننده در حضور ریسک های فرصت طلبی و مالکیت فکری است. نمونه آماری در این تحقیق 95 نفر از مدیران زنجیره تامین شرکت های فعال در صنعت پله برقی و آسانسور می باشد. داده های جمع آوری شده با استفاده از متد حداقل مربعات جزیی و نرم افزار اسمارت پی ال اس مورد تحلیل قرارگرفت. یافته ها بیانگر تاثیر مثبت و معنادار سرمایه اجتماعی بر قابلیت های نوآوری (و غیر مستقیم از طریق ریسک مالکیت فکری) دارد. همچنین ریسک های فرصت طلبی و مالکیت فکری بر قابلیت های نوآوری تاثیر منفی معناداری دارند. نتایج این تحقیق برای مدیران این حقیقت را آشکار می سازد که با سرمایه گذاری روی سرمایه اجتماعی در ارتباط خریدار- تامین کننده نه تنها متضرر نمی شوند بلکه به مزیتی رقابتی از طریق قابلیت های نوآوری نیز دست پیدا می کنند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، قابلیت های نوآوری، روابط خریدار- تامین کننده، ریسک فرصت طلبی، ریسک مالکیت فکری
  • محمدرضا عاطفی، رضا رادفر*، عزت الله اصغری زاده صفحات 63-93
    هدف

    هدف این پژوهش ارایه مدلی دینامیکی برای اندازه گیری عملکرد یک زنجیره تامین لارج با رویکرد کارت امتیازی متوازن می باشد.

    روش شناسی

     در این پژوهش، از شبیه سازی پویا به منظور ارزیابی عملکرد یک زنجیره تامین استفاده شده است. برای این منظور ابتدا یک نقشه استراتژی طراحی شده و برای هر یک از اهداف استراتژیک، شاخص هایی با توجه به زنجیره تامین لارج شناسایی گردید. سپس یک مدل کمی برای تعیین روابط ریاضی بین آنها طراحی شده است.

    یافته ها

     مدل پیشنهاد شده برای یک شرکت فعال در صنعت قطعه سازی در یک زنجیره دو سطحی به اجرا درآمده است. براساس اهداف استراتژیک شرکت، سناریوهایی جهت بهبود عملکرد تعریف شده و اثر آن بر هریک از عناصر لارج تبیین شده است.

    نوآوری

     هر یک از عناصر لارج در بعضی از سنجه‎ ها دو به دو ناسازگار هستند. طراحی یک مدل ارزیابی عملکرد متوازن این امکان را می دهد تا اثر هر تصمیم استراتژیک و اجرای هریک از رویکردهای لارج را بر عملکرد نهایی شرکت که غالبا در حوزه مالی و مشتری تبلور می یابد مشخص گردد و با این تحلیل و تعریف سناریوهای مختلف بهترین تصمیمات را اتخاذ کرد.

    نتیجه گیری

    مدل دینامیکی این امکان را به مدیران می دهد تا عوامل موثر بر عملکرد زنجیره تامین را شناسایی کرده و با بررسی سناریوهای محتمل قبل از وقوع، زمینه برای تصمیم گیری های لازم را فراهم نمایند. پیاده سازی هریک از عناصر لارج می تواند بر عملکرد شرکت تاثیر بگذارد. بسته به اینکه کدام استراتژی از میان چهار گزینه لارج به کارگرفته شود اثر آنها را بر سودآوری شرکت می توان ارزیابی کرد.

    کلیدواژگان: سیستم دینامیکی، کارت امتیازی متوازن، ارزیابی عملکرد، زنجیره تامین لارج
  • احسان دهقان، مقصود امیری، محسن شفیعی نیک آبادی*، آرمین جبارزاده صفحات 95-151

    در سال های اخیر پیچیدگی های محیطی، رقابت های شدید سازمان ها و فشار دولت ها بر تولیدکنندگان برای مدیریت پسماند محصولات، فشارهای زیست محیطی و از همه مهم تر سود ناشی از بازیافت محصولات، بر اهمیت طراحی شبکه زنجیره تامین معکوس و حلقه بسته افزوده است. همچنین وجود عدم قطعیت های ذاتی در پارامترهای ورودی، یکی دیگر از موارد مهمی است که عدم توجه به آن می تواند تصمیمات استراتژیک، تاکتیکی و عملیاتی سازمان را تحت تاثیر قرار دهد. به همین جهت این پژوهش به طراحی یک مدل شبکه زنجیره تامین حلقه بسته چند محصولی و چند دوره ای در شرایط عدم قطعیت می پردازد. در همین راستا ابتدا یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح به منظور حداقل سازی هزینه های زنجیره تامین ارایه می گردد. سپس جهت در نظر گرفتن عدم قطعیت های ترکیبی مدل که شامل عدم قطعیت شناختی و تصادفی می باشد، پنج مدل استوار امکانی- تصادفی مختلف توسعه داده شده و نقاط ضعف، قوت و کاربرد هر یک مورد ارزیابی و تحلیل قرار می گیرد و مناسب ترین مدل جهت پاسخگویی به عدم قطعیت های موجود در مدل پیشنهاد می شود. در پایان عملکرد و کاربردی بودن مدل پیشنهادی، از طریق مطالعه موردی در یک صنعت روغن خوراکی مورد ارزیابی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته، برنامه ریزی استوار، برنامه ریزی فازی، برنامه ریزی تصادفی، برنامه ریزی امکانی
  • محمدعلی عنایتی شیراز، سید عبدالله حیدریه*، محمدعلی افشارکاظمی صفحات 153-182

    مدیریت زنجیره تامین می تواند موجب دستیابی به مزیت رقابتی پایدار شود. پژوهش حاضر در جستجوی استراتژی های زنجیره تامین صنعت کاغذ با توجه به پویایی زنجیره تامین و استراتژی زنجیره تامین ناب با استفاده از پویایی شناسی به منظور کسب مزیت رقابتی در شرکت صنایع چوب وکاغذ ایران (چوکا) است. برای این منظور ابتدا پس از مرور ادبیات با مشارکت تصمیم گیران و داده های چوکا، مدل پویایی سیستم طراحی و پس از اعتبارسنجی، مدل در افق ده ساله شبیه سازی انجام گردید. با توجه به رفتار متغیرهای هدف و تحلیل حساسیت مدل در افق شبیه سازی، سیاست هایی در راستای استراتژی زنجیره تامین ناب و استراتژی سودآوری پایدار کسب و کار چوکا طراحی و به صورت جداگانه و ترکیبی بر روی مدل اعمال شد و نتایج مقایسه و رفتار تجزیه و تحلیل گردید. با توجه به یافته های حاصل از شبیه سازی مدل، سیاست های ارتقا بهره وری از طریق بکارگیری شیوه های ناب در فرآیندهای داخلی، افزایش کیفیت محصولات کاغذی، افزایش نوآوری در تولید و عرضه محصولات کاغذی، بهبود مدیریت تامین مواد اولیه و مشارکت استراتژیک با تامین کنندگان مواد اولیه، مدیریت پساب های صنعتی، مدیریت ضایعات و پسماند جامد و توانمندسازی کارکنان به عنوان بهترین سیاست های ترکیبی استراتژی زنجیره تامین صنایع چوب و کاغذ ایران ارایه شده است.

    کلیدواژگان: استراتژی های زنجیره تامین، استراتژی زنجیره تامین ناب، پویایی سیستم، صنایع چوب و کاغذ ایران (چوکا)
  • ایمن قاسمیان صاحبی*، حمیدرضا فلاح لاجیمی، علیرضا عرب صفحات 183-214
    از جمله ابزارهای ضروری مدیریت عملیات در فضای رقابتی کنونی، راهبرد عملیات است. راهبرد عملیات وظیفه تمرکز فعالیت های سطوح عملیاتی همراستا و هم جهت با اولویت های رقابتی سازمان را برعهده دارد. از همین رو پژوهش حاضر در پی بررسی و تدوین مناسب ترین راهبردهای عملیاتی برای افزایش کارایی صنعت قطعه سازی خودرو می باشد. چراکه این صنعت به عنوان موتور محرک صنایع و اقتصاد، نقش مهمی در رشد کشور دارد و همواره تحت فشارهای روزافزون و متنوعی بوده که می توان به دو نیروی پرتوان تغییرات مکرر در ذایقه مشتریان و پیشرفت سریع در نوآوری فناوری اشاره کرد که تعدیل تاثیر این فشارها بازنگری و تدوین راهبردهای عملیاتی را می طلبد. به همین منظور پس از تعیین اهداف یک ساله در خصوص هر یک از خروجی ها، سیستم تولیدی جریان پیوسته به عنوان سیستم مناسب جهت رسیدن به وضعیت مطلوب در شرکت مورد مطالعه شناخته شد؛ و درنهایت تعدیلاتی به منظور بهبود وضعیت شرکت مورد مطالعه در هر یک از اهرم های تولیدی ارایه شد. اولویت بندی خروجی ها با توجه به نظر خبرگان و توسعه تکنیک بهترین- بدترین فازی (FBWM) برای اولین بار صورت گرفت که شاخص هزینه به عنوان مهم ترین خروجی دارای بیشترین اهمیت شناخته شد و شاخص کیفیت در سطح دوم اهمیت قرار گرفت؛ و همچنین شاخص های انعطاف پذیری، عملکرد و تحویل در سطوح بعدی اهمیت جای گرفتند. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر این مطلب است که با بهره گیری صحیح از مدل میلتنبرگ می توان ضمن بررسی وضعیت جاری سیستم های تولیدی و کنکاش محیط رقابتی، به دنبال زمینه هایی بود که برای سازمان مزیت رقابتی ایجاد می نمایند.
    کلیدواژگان: راهبرد عملیات، مدل میلتنبرگ، بهترین بدترین فازی، استراتژی تولید، صنعت قطعه سازی خودرو
  • حامد علی نژاد، سعید یعقوبی*، سید مهدی حسینی مطلق صفحات 215-250

    اکثر مطالعات موجود در مسایل تصمیم گیری مساله را در محیطی از داده های قطعی فرض نموده اند و با توجه به اینکه عدم قطعیت در زنجیره ی تامین منجر به غیربهینه شدن تصمیماتی می گردد که با فرض قطعیت گرفته می شوند، لذا در این مقاله یک مدل فازی بر مبنای اعتبار برای مساله مسیریابی وسایل نقلیه با در نظر گرفتن گذاشت و برداشت همزمان و همچنین پنجره های زمانی (VRPSDPTW) ارایه می شود. هزینه اعزام وسایل نقلیه و پنجره های زمانی مشتریان در حالت عدم قطعیت و در قالب اعداد فازی ذوزنقه ای در نظر گرفته شده اند. همچنین از یک الگوریتم فراابتکاری ترکیبی با نام بهینه سازی ازدحام ذرات بهبود یافته (IPSO) برای حل مساله استفاده شده است. الگوریتم پیشنهادی ترکیبی از الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات (PSO) و تکنیک های گذاشت و برداشت می باشد که موجب بهبود قابلیت جستجوی الگوریتم و همچنین حفظ تنوع جواب ها می گردد. در نهایت نیز برای نشان دادن کاربرد مدل ارایه شده در دنیای واقعی، به بررسی مساله توزیع محصولات لبنی توسط یک شرکت توزیع کننده بین مشتریان در استان فارس پرداخته ایم که نتایج محاسباتی نشان می دهد که توزیع کنندگان می توانند با استفاده از این شیوه، هزینه های عملیاتی شرکت را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: مساله مسیریابی وسایل نقلیه، گذاشت و برداشت همزمان، پنجره زمانی، مدل سازی فازی
|
  • MohammadAli Sangbor, MohammadReza Safi, Masood Rabieh Pages 1-34

    Petrochemical industry is one of the leading industries in the field of oil and gas in the country, which has a significant role in completing the chains of value creation in this field. Today, given the fact that sustainable development and, consequently, sustainable adaptation in supply chain management have become a social demand, the development of the petrochemical industry in the country and the penetration of global markets require the adaptation of sustainable development approaches in this industry. The purpose of this study is to identify, assess and analyze enablers that facilitates the achievement of sustainable development goals in the petrochemical supply chain. In order to achieve the research objectives, first by using Meta-Synthesis Method, the previous studies in the field of sustainable supply chain management investigated and the main factors and components that enable sustainable supply chain management have identified. Then, according to the Graph Theory and Matrix Approach (GTMA), the Supply chain management enablers have been analyzed. Based on the research findings, sustainable supply chain management enablers in the petrochemical industry was divided into components related to corporate governance, supply chain management, continuity of supply chain, supply chain characteristics, partnership in supply chain, and employees. The components related to continuity of the supply chain were the first priorities of planning in the petrochemical industry.

    Keywords: Sustainable Supply Chain Management, Enablers, Sustainable Development, Petrochemical Industry, Graph Theory, Matrix Approach
  • Abolfazl Kazazi *, MohammadTaghi Taghavifard, Reza Kianimavi, Mohsen Hooshangi Pages 35-61

    Companies, as one of the most prominent features of today's societies, are rapidly changing and evolving, and in the current situation, improving the innovation capabilities is one of the main goals of any living and active organization. The purpose of this study is to investigate the effect of social capital on innovation capabilities in supplier-buyer relationships by of opportunistic and intellectual property risks. The statistical sample in this study contains 95 of supply chain managers which are active in the escalator and elevator industry. The collected data were analyzed by using partial least squares method and Smart PLS software. The findings illustrate positive and significant effect of social capital on innovation capabilities (and indirectly through intellectual property risk). Opportunistic and intellectual property risks also have a significant negative impact on innovation capabilities. The results of this study for managers reveal the fact that investing in social capital in a buyer-supplier relationship not only does not hurt but also achieves a competitive advantage through innovation capabilities.

    Keywords: Social Capital, Innovation Capabilities, Buyer-Supplier Relationship, Opportunism Risk, Intellectual Property Risk
  • MohammadReza Atefi, Reza Radfar *, Ezzatollah Asgharizadeh Pages 63-93
    Purpose

    Organization managers tend to use an optimal and precise method to evaluate the performance of their organization by understanding the organization dynamics. The immediate research goal was to propose a dynamic model for the performance evaluation of a LARG supply chain with the balanced scorecard (BSC) approach.

    Design/methodology/approach

    In this study, dynamic simulations are carried out for the performance evaluation of a supply chain. At first, a strategy map was designed, and measures are identified for each strategic objective considering the LARG supply chain measures. Afterward, a quantitative dynamic model was designed to identify the mathematical relationships among them.

    Findings

    The proposed model is implemented in a company operating in the automotive industry. Based on the company’s strategic objectives, scenarios were designed and analyzed to evaluate the performance of the LARG supply chain with the balanced scorecard approach.

    Research limitations/implications

     The BSC- based LARG supply chain evaluation has been studied for the auto part manufacturer sector. The different industry may lead to different results as the model designed important in each sector may differ as well as how each model is designed.

    Originality/value

    The dynamic model enables managers to identify the determinants of the supply chain performance and set the scene for the necessary decisions by analyzing the possible scenarios in advance.

    Keywords: System Dynamics, LARG supply chain, balanced scorecard, Performance evaluation
  • Maghsoud Amiri, Mohsen Shafiei Nikabadi *, Armin Jabbarzadeh Pages 95-151

    In recent years, the complexity of the environment, the intense competition of organizations, the pressure of governments on producers to manage waste products, environmental pressures and most importantly, the benefits of recycling products have added to the importance of designing a closed loop supply chain network. Also, the existence of inherent uncertainties in the input parameters is another important factor that the lack of attention them can affect the strategic, tactical and operational decisions of organizations. Given these reasons, this research aims to design a multi-product and multi period closed loop supply chain network model in uncertainty conditions. To this aim, first a mixed-integer linear programming model is proposed to minimize supply chain costs. Then, for coping with hybrid uncertain parameters effectively, randomness and epistemic uncertainty, a novel robust stochastic-possibilistic programming (RSPP) approach is proposed. Furthermore, several varieties of RSPP models are developed and their differences, weaknesses, strengths and the most suitable conditions for being used are discussed. Finally, usefulness and applicability of the RSPP model are tested via the real case study in an edible oil industry.

    Keywords: edible oil supply chain, closed loop supply chain, Possibilistic Programming, Stochastic programming, robust programming
  • MohammadAli Enayati Shiraz, Seyed Abdollah Heydariyeh *, MohammadAli Afshar Kazemi Pages 153-182

    Supply chain management can lead to a sustainable competitive advantage. The present study is in search of paper industry supply chain strategies with respect to supply chain dynamics and lean supply chain using dynamics in order to gain a competitive advantage in Iran Wood and Paper Industries Company (Chooka). For this purpose, first, using organizational data and decision makers' participation, the system dynamics model was designed and after validation, the model was simulated in a ten-year horizon. According to the behavior of target variables and model sensitivity analysis in the simulation horizon, policies in line with lean supply chain strategy and sustainable profitability strategy of Chooka business were designed and applied separately and in combination to the model. And analyzed. According to the findings of the model simulation, productivity promotion policies through the use of lean methods in internal processes, increasing the quality of paper products, increasing innovation in the production and supply of paper products, improving raw material supply management And strategic partnership with suppliers of raw materials, industrial waste management, waste and solid waste management and staff empowerment have been presented as the best combined policies of the supply chain strategy of Iran's wood and paper industries.

    Keywords: Supply Chain Strategies, Lean Supply Chain Strategy, System Dynamics, Iran Wood, Paper Industries
  • Iman Ghasemian Sahebi *, Hamidreza Fallah Lajimi, Alireza Arab Pages 183-214
    Operational strategy is one of the essential tools for operations management in the current competitive environment. The operational strategy focuses on the activities of the operational levels in line with the competitive priorities of the organization. Hence, the present study tries to review and design the most appropriate operational strategies for increasing the efficiency of the Automotive manufacturing industry. However, given that the supply chain of this industry is dependent on the changing and unpredictable environment of the market and environment such as raw materials, suppliers' conditions, government policies and sanctions, and the price fluctuations caused by currency volatility, so the need for operational strategies is felt. Therefore, after determining the annual goals for each output, continuous flow production system was identified as the appropriate system for achieving the desired situation in the studied company. At last, adjustments were provided to improve the company's status in each of the production levers. Output Prioritization and development of the Miltenburg model with the Fuzzy Best-Worst Method took place for the first time According to the experts' opinion, which cost criterion identified as the most important output and the Quality criterion placed at the second level of important; and also Flexibility, performance and delivery criteria placed at the next level of important.
    Keywords: Operation strategy, Miltenburg model, Fuzzy Best-Worst, Production Strategy, Automotive Component Industry
  • Saeed Alinezhad, Seyyed-Mahdi Hosseini-Motalgh Pages 215-250

    Most studies on decision making issue have supposed the problem in deterministic environment, and because uncertainty makes the decisions taken suboptimal, so in this paper we propose a credibility based fuzzy model for the Vehicle Routing Problem with Simultaneous Delivery and Pickup and Time Windows (VRPSDPTW). The dispatching cost of vehicles and customers’ time windows are supposed to be trapezoidal fuzzy numbers. We also proposed a hybrid meta-heuristic algorithm called Improved Particle Swarm Optimization (IPSO) for solving the problem. The proposed algorithm is the combination of Particle Swarm Optimization (PSO) and some removal and insertion techniques which helps to improve the searching ability and maintain diversity of solutions. Finally, to demonstrate the applicability of the proposed model in the real world we studied the distribution of dairy products among customers by a distribution company in Fars province. The computational results show that distributors can use this method to reduce operating costs of the company.

    Keywords: Vehicle routing problem, Simultaneous Pickup, Delivery, Time Windows, Fuzzy Modeling