فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1401)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 53، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید مجتبی عقیلی*، فاطمه حجازی صفحات 1-11
    مقدمه

    سالمندی یکی از مراحل تکامل زندگی انسان بوده که آخرین تحولات رشدی آدمی در آن صورت می پذیرد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر طرحواره های ناسازگار اولیه و استرس ادراک شده سالمندان مراکز روزانه است.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری بود. جامعه آماری کلیه سالمندان مراکز نگهداری روزانه سالمندان مهر پویان شهر گرگان بودند که شرکت کنندگان با سطح بالای استرس ادراک شده به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15n=) و گواه (15n=) گمارده شدند. گروه آزمایش 10 جلسه مداخله طرحواره درمانی دریافت کردند، در حالیکه گروه گواه در لیست انتظار ماندند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه طرحواره ناسازگار اولیه و استرس ادراک شده بودند. در نهایت، داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که مداخله طرحواره درمانی منجر به کاهش استرس ادراک شده و طرحواره های ناسازگار گروه آزمایش شد (001/0>p). و این اثربخشی در مرحله پیگیری ثابت ماند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که استفاده از طرحواره درمانی می تواند روشی جهت کاهش استرس ادراک شده و طرحواره های ناسازگار اولیه سالمندان باشد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، استرس ادراک شده، سالمندان
  • سیده الهه حسینی، مریم نصری* صفحات 13-24
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر رفتاردرمانی دیالکتیکی همراه با دارودرمانی و دارودرمانی بر تنظیم هیجان، خودکنترلی و انعطاف پذیری شناختی در افراد مبتلابه اختلال دوقطبی است.

    روش

    این پژوهش به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون دوگانه بوده و جامعه آماری آن را کلیه بیماران دارای اختلال دوقطبی مراجعه کننده به درمانگاه ابن سینا مشهد در سال 1399 تشکیل داده اند که30 نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاک های ورود به پژوهش انتخاب شده و به تصادف در دو گروه 15 نفره آزمایش A و B تقسیم شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه تنظیم هیجانی گارنفسکی، انعطاف پذیری شناختی دنیس و همکاران و خودکنترلی تانجی بوده و گروه آزمایش A به مدت 8 جلسه 60 دقیقه ای به صورت یک جلسه در هفته، ضمن مصرف داروی لیتیوم کربنات، تحت رفتاردرمانی دیالکتیکی، قرار گرفتند و گروه آزمایش B در همین مدت تنها به استفاده از مصرف داروی لیتیوم کربنات اقدام نمودند و برای استنباط از فرضیه از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته

    نتایج نشان داد بین رفتاردرمانی دیالکتیکی همراه با دارودرمانی و دارودرمانی بر تنظیم هیجان، خودکنترلی و انعطاف پذیری شناختی در افراد مبتلابه اختلال دوقطبی تفاوت وجود دارد و تاثیر رفتاردرمانی دیالکتیکی همراه با دارودرمانی بیشتر است(0/01˂P).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که می توان از این رویکرد درمانی در همراهی با دارودرمانی، در کاهش مشکلات بیماران دوقطبی استفاده برد.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیکی، تنظیم هیجان، خودکنترلی، انعطاف پذیری شناختی، اختلال دوقطبی
  • سینا صفری، مجتبی ندری*، بهناز کولیوند، مسعود صادقی صفحات 25-35
    مقدمه

    اختلال وسواسی- بی اختیاری یکی از اختلال های شایع روانشناختی است که در نوجوانان شیوع نسبتا بالایی دارد. این اختلال هزینه های اجتماعی و اقتصادی بسیاری را برای افراد مبتلا و جامعه ایجاد می کند و بر کارکردهای اجتماعی، تحصیلی و شغلی این افراد تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف تبیین علایم اختلال وسواسی- بی اختیاری بر اساس انعطاف پذیری روان شناختی و باورهای فراشناخت با نقش واسطه ای ذهن آگاهی انجام گرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر مقطعی و از نوع همبستگی بود. 225 نفر از دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه دوم شهرستان الشتر در سال تحصیلی 98-1397با استفاده از نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارجمع آوری داده ها پرسش نامه فراشناخت، پرسش نامه وسواسی- بی اختیاری، پرسش نامه پذیرش و عمل و پرسش نامه ذهن آگاهی بود. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    ارزیابی مدل، نشان از برازش قابل قبول مدل فرضی داشت. نتایج تحلیل مدل نشان داد متغیرهای پیشبین انعطاف پذیری روانشناختی و باورهای فراشناخت به صورت مستقیم و غیرمستقیم با میانجی گری ذهن آگاهی بر نشانه های اختلال وسواسی- بی اختیاری دارای تاثیر معنادار بودند (01/0>p). همچنین متغیر ذهن آگاهی دارای تاثیر مستقیم و معنادار بر اختلال وسواسی- بی اختیاری بود (01/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که انعطاف پذیری روانشناختی و تعدیل باورهای فراشناخت ناکارآمد می توانند نشانه های وسواس را کاهش دهد و در این بین ذهن آگاهی به عنوان متغیر میانجی بخشی از فرایند اثرگذاری در کاهش نشانه های وسواس است.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی- بی اختیاری، انعطاف پذیری روان شناختی، فراشناخت، ذهن آگاهی
  • زهرا علی عسکرنجار*، حمید یعقوبی، حمیدرضا حسن آبادی صفحات 37-48
    مقدمه

    بنابر یافته های پژوهشی یک عامل شناختی موثر در شکل گیری و تداوم اهمالکاری تحصیلی افراد، طرحواره های ناسازگار اولیه آنان می باشد. گروه دیگری از مطالعات از نقش باورهای فراشناختی و انعطاف پذیری شناختی در کاهش اهمالکاری تحصیلی حمایت می کنند. در این راستا، پژوهش حاضر به منظور ارزیابی مدل ساختاری اهمالکاری تحصیلی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و بررسی اثرات میانجی انعطاف پذیری شناختی و باورهای فراشناختی صورت گرفت.

    روش

    شرکت کنندگان این پژوهش 294 نفر از دانشجویان شهر تهران بودند که به روش نمونه گیری در دسترس، از طریق فضای مجازی انتخاب گردید. داده ها با استفاده از پرسشنامه های اهمالکاری تحصیلی (APS)، فرم کوتاه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ، انعطاف پذیری شناختی (CFI) و باورهای فراشناختی ولز، گردآوری و با نرم افزارهایSPSS و PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته

    یافته های حاصل از پژوهش بیانگر ارتباط معنادار بین نمره کل اهمالکاری تحصیلی و طرحواره های ناسازگار اولیه، مولفه های انعطاف پذیری شناختی و برخی مولفه های باورهای فراشناختی بود. نتایج حاصل از مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر نشان داد که طرحواره های ناسازگار اولیه به صورت مستقیم و غیر مستقیم ، به واسطه باورهای فراشناختی بر اهمالکاری تحصیلی اثرگذار است، اما این مسیر از طریق متغیر انعطاف پذیری شناختی اثرگذار نبود.

    نتیجه گیری

    مدل ساختاری اهمالکاری تحصیلی براساس طرحواره های ناسازگار اولیه با میانجی گری انعطاف پذیری شناختی و باورهای فراشناختی از برازش مناسبی برخوردار است.کلیدواژه ها: اهمالکاری تحصیلی، طرحواره های ناسازگار اولیه، انعطاف پذیری شناختی، باورهای فراشناختی

    کلیدواژگان: اهمالکاری تحصیلی، طرحواره های ناسازگار اولیه، انعطاف پذیری شناختی، باورهای فراشناختی
  • زهرا سادات مهدیون، علی اکبر فروغی*، حمزه احمدیان، مریم اکبری صفحات 49-58
    مقدمه

    اختلال اضطراب اجتماعی، یکی از انواع اختلات اضطرابی است. تحقیقات اخیر نشان داده است که نارسایی در تنظیم هیجان مکانیسم زیربنایی اختلال های خلقی و اضطرابی می باشد. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی بر اضطراب اجتماعی دانشجویان است.

    روش 

    روش مطالعه حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با دوره گیری بود. 24 نفر از شرکنندگان واجد شرایط ملاک های ورود به شکل تصادفی و با روش نمونه گیری درددسترس در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. ابزار های مورد استفاده این پژوهش پرسشنامه تنظیم شناختی(CERQ)، هیجان مقیاس دشواری درتنظیم هیجان ها (DRES)، پرسشنامه هراس اجتماعی (SPIN) بود. پس از جمع آوری اطلاعات تحلیل آماری با روش اندازه گیری مکرر توسط نرم افزار spss-24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که اجرای درمان فراتشخیصی می تواند علایم هیجان محور را در افراد مبتلاء به اضطراب اجتماعی بهبود بخشد. درمان فراتشخیصی 8/59 درصد از واریانس تغییرات پس آزمون نسبت به پیش آزمون را تبیین کرد. بنابراین استفاده از این پروتکل یکپارچه نگر موجب بهبود کفایت هیجانی و تنظیم هیجان در دانشجویان مبتلا به اضطراب اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه شد (0.05>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت که درمان فراتشخیصی موجب کاهش اضطراب اجتماعی، بهبود کفایت و تنظیم هیجان می شود. بنابراین می توان روش به کار گرفته شده در پژوهش حاضر را روش مناسبی برای مداخلات روانشناختی در دانشجویان با اضطراب اجتماعی و مشکلات هیجانی تلقی کرد

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، درمان فراتشخیصی، تنظیم هیجان، کفایت هیجان
  • پریسا هدایت، الهام فروزنده*، حسن خوش اخلاق صفحات 59-72
    مقدمه

    افسردگی حالتی خلقی شامل بی حوصلگی و بی علاقگی است و می تواند بر افکار، رفتار و احساسات تاثیر بگذارد. این پژوهش با هدف مقایسه رویکرد رفتار درمانی شناختی با رویکرد درمان گاتمن بر شفقت ورزی و روشن سازی افکار در زنان متاهل افسرده انجام شد.

    روش

    این مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون بود. نمونه گیری با استفاده از ملاک های ورود و خروج صورت گرفت، جامعه آماری شامل زنان متاهل افسرده مراجعه کننده به مرکز مشاوره پیوند استان البرز در سال 1398 بود. با روش نمونه گیری در دسترس نمونه آماری شامل 45 نفر از زنان متاهل افسرده انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. افراد در هر دو گروه طی 24 جلسه تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت ننمود. آزمودنی ها به ابزارهای پژوهش شامل مقیاس شفقت ورزی نف (2003) و مقیاس روشن سازی افکار هالون و کندال (1980) پاسخ دادند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داددرمان مبتنی بر رفتار درمانی شناختی و غنی سازی زناشویی گاتمن نسبت به گروه کنترل، میانگین روشن سازی افکار، شفقت ورزی و ابعاد شفقت ورزی تاثیر داشته است. درمان مبتنی بر غنی سازی زناشویی گاتمن نسبت به رفتار درمانی شناختی در مولفه های روشن سازی افکار، شفقت ورزی و ابعاد شفقت ورزی تاثیر بالاتری داشت.

    نتیجه گیری

    رویکرد گاتمن نسبت به رویکرد رفتار درمانی شناختی تاثیر بیشتری بر روشن سازی افکار و شفقت ورزی داشت و همچنین باعث کاهش افسردگی در زنان متاهل شد.

    کلیدواژگان: رویکرد رفتار درمانی شناختی، رویکرد غنی سازی زناشویی گاتمن، روشن سازی افکار، شفقت ورزی، زنان افسرده
  • محمد فرهوش*، محمدعلی جمشیدی، محبوبه داستانی، مرتضی عبدالجباری، مجتبی فرهوش صفحات 73-86
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی درمان شناختی رفتاری مذهبی در مقایسه با درمان شناختی رفتاری کلاسیک در کاهش افسردگی و بهبود خودپنداره و خداپنداره در مبتلایان به افسردگی بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر کارآزمایی تصادفی با پیش آزمون- پس آزمون بود. در این پژوهش 30 نفر شرکت کردند. 15 نفر درمان شناختی رفتاری کلاسیک و 15 نفر درمان شناختی رفتاری مذهبی را بصورت فردی دریافت کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته بر اساس DSM (SCID-I)، (1997) بود که شرکت کنندگان در ابتدا و انتهای درمان به پرسشنامه ها پاسخ دادند. هر پروتکل شامل ده جلسه 50 دقیقه ای بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس در نرم افزار22 SPSS- مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که درمان شناختی رفتاری مذهبی به صورت معناداری بیش از درمان شناختی رفتاری کلاسیک، موجب افزایش احساس حضور و مراقب خدا و کاهش تصور منفی از خدا می شود(P<0/001). همچنین یافته ها نشان داد اگرچه دو درمان مذهبی و کلاسیک بطور معناداری موجب کاهش افسردگی و بهبود خودپنداره و مولفه های آن شدند اما اثربخشی آنها با یکدیگر تفاوت معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش های بایستی درمان شناختی رفتاری با رویکرد اسلامی به لحاظ مولفه ها و تکنیک ها تقویت شود تا اثربخشی آن در کاهش افسردگی و بهبود خودپنداره افزایش یابد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری مذهبی، درمان شناختی رفتاری کلاسیک، افسردگی، خودپنداره، خداپنداره
  • مرضیه سادات سجادی نژاد*، صغرا اکبری چرمهینی صفحات 87-98
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس واکنش پذیری هیجانی در دانشجویان ایرانی بود.

    روش

    این پژوهش تحقیقی پیمایشی است که بر روی 625 نفر از دانشجویان دانشگاه اراک انجام شد. به منظور بررسی آماری داد ها از دو روش نظریه کلاسیک تحلیل آزمون و نظریه سوال - پاسخ استفاده شد. در رویکرد کلاسیک روایی ابزار با سه روش روایی صوری، همگرا-افتراقی و سازه بررسی شد. پایایی مقایس نیز به شیوه ثبات درونی و تنصیفی و آزمون- آزمون مجدد محاسبه شد.

    یافته ها

    رابطه بین نمرات واکنش پذیری هیجانی و رفتارهای پرخطر(16/0r=) و خلق منفی (47/0r=) مثبت و معنادار و بین واکنش پذیری هیجانی و تاب آوری (30/0r= -) منفی و معنادار به دست آمد که بر روایی همگرا و افتراقی مناسب مقیاس دلالت دارند. تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی ابزار دال بر ساختار عاملی مناسب مقیاس بود. در روش سوال - پاسخ آماره ها برازش مدل را تایید می کرد. پایایی مقیاس به شیوه ثبات درونی و تنصیفی و آزمون- آزمون مجدد به ترتیب 91/0 و 87/0 ،86/0بدست آمد.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی مقیاس واکنش پذیری هیجانی دارای روایی و پایایی مطلوبی است و می تواند جهت نیل به اهداف پژوهشی بویژه در پیش بینی آسیبها و اختلالات روانی و نیز به عنوان یکی از متغیرهای مرتبط با دشواری تنظیم هیجان در ایران مورد استفاده قرار گیرد. کلیدواژه ها: مقیاس واکنش پذیری هیجانی، ویژگی های روانسنجی، دانشجویان

    کلیدواژگان: مقیاس واکنش پذیری هیجانی، ویژگی های روانسنجی، دانشجویان ‏
  • فائزه ارشک، صدیقه رضایی دهنوی* صفحات 99-108
    مقدمه

    انگ زنی اجتماعی یک فرایند روانی اجتماعی است که با یک برچسب جسمی، روانی یا اجتماعی شروع می شود و به طرد و انزوای اجتماعی می انجامد. بیماری کووید-19 به عنوان یک بیماری مسری و کشنده به شدت مبتلایان را در معرض خطر انگ زنی اجتماعی و طرد قرار می دهد.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بود.جامعه آماری شامل کلیه افراد با رده سنی 18 تا 60 سال شهر اصفهان در بازه زمانی مهر و آبان 1399 بود که از طریق نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای 322 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند،ابزار پژوهش حاضر، پرسشنامه انگ زنی اجتماعی عمومی کووید-19،پرسشنامه جمعیت شناختی، و عوامل مرتبط با بیماری بود. داده های حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از تحلیل واریانس از طریق نرم افزار spssتجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بیش از 80 درصد زنان و مردان سنین و سطوح تحصیلی مختلف، و با شغلهای پزشکی و غیر پزشکی، در سطح زیاد،انگ زنی اجتماعی کووید-19 را تجربه می کنند. افرادی که خودشان یا بیش از یکنفر از اطرافیانشان به کرونا مبتلا شدند و یا از بیمار کرونایی مراقبت کردند، انگ زنی کمتری علیه افراد مبتلا گزارش کردند(0. 05 >p).

    نتیجه گیری

    انگ زنی اجتماعی مربوط به بیماری کرونا تا حد زیادی در جامعه ایرانی وجود دارد. بر اساس نتایج به دست آمده، تجربه بیماری و داشتن تعامل نزدیک با فرد انگ زده، با کاهش انگ زنی رابطه دارد.

    کلیدواژگان: استیگما، کووید-19، واگیردار
|
  • Mojtaba Aghili *, Fatemeh Hejazi Pages 1-11
    Introduction

    Aging is one of the developmental stages of human life in which the latest human developmental developments take place. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of schema therapy on early maladaptive schemas and perceived stress in the elderly of day care centers.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group and a follow-up period. The statistical population was all the elderly in the day care centers of Mehr Pouyan in Gorgan. The participants with high levels of perceived stress were selected by purposive sampling and randomly assigned to experimental (n=15) and control (n=15) groups. The experimental group received 10 sessions of schema-therapy intervention, while the control group remained on the waiting list. The research instruments included the initial maladaptive schema questionnaire and perceived stress. Finally, the data were analyzed using the statistical method of analysis of covariance.

    Results

    The results of this study showed that schematic therapy intervention led to a reduction in cognitive stress and maladaptive schemas in the experimental group (p <0.001). And this effectiveness remained constant in the follow-up phase.

    Conclusion

    The results showed that the use of schema therapy can be a way to reduce perceived stress and early maladaptive schemas in the elderly

    Keywords: Schema Therapy, Perceived stress, Elderly
  • Seyedehelahe Hosseini, Maryam Nasri * Pages 13-24
    Introduction

    The aim of this study was to compare the effect of dialectical behavior therapy combined with medication and medication on emotion regulation, self-control and cognitive flexibility in people with bipolar disorder.

    Method

    Which is a quasi-experimental method with pre-test design, dual post-test. The statistical population consisted of all patients with a definite diagnosis of bipolar disorder hospitalized in Ibn Sina Hospital in Mashhad in 2020, 30 of whom were selected by available sampling method based on inclusion criteria and randomly divided into two groups of 15 people A and B experiments. Were. Both groups completed the Garnfsky Emotional Regulation Questionnaire, Dennis et al. Cognitive Flexibility, and Tanji et al. Self-Control Questionnaire. During the same period, experimental group B used only lithium carbonate. Both groups completed the above tests again and analysis of covariance was used to deduce the hypothesis.

    Result

    The results showed that the difference between dialectical behavior therapy and drug therapy There is a difference in emotion regulation, self-control and cognitive flexibility in people with bipolar disorder and the effect of dialectical behavior therapy is greater with medication (P˂ 0.01).

    conclusion

    The results of this study show that this therapeutic approach can be used in combination with medication to reduce the problems of bipolar patients.Keywords: Dialectical Behavior Therapy, Drug Therapy, Emotion Regulation, Self-Control, Cognitive Flexibility, Bipolar Disorder

    Keywords: Dialectical Behavior Therapy, emotion regulation, self-control, cognitive flexibility, Bipolar Disorder
  • Sina Safari, Mojtaba Nadri *, Behnaz Koolivand, Masood Sadeghi Pages 25-35
    introduction

    Obsessive-compulsive disorder is one of the most common psychological disorders in adolescents with a relatively high prevalence. This disorder causes a lot of social and economic costs for the affected people and society and affects their social, educational and occupational functions. The aim of this study was to explain the symptoms of obsessive-compulsive disorder based on psychological flexibility and metacognitive beliefs with the mediating role of mindfulness.

    Method

    The present study was cross-sectional and correlational. 225 male and female high school students in Aleshtar city in the academic year 1397-98 were selected using multi-stage cluster sampling. Data collection tools were metacognition questionnaire, obsessive-compulsive disorder questionnaire, acceptance and practice questionnaire and mindfulness questionnaire. Pearson correlation coefficient and structural equations were used to analyze the findings.

    Results

    The evaluation of the model showed the acceptable fit of the hypothetical model.The results of model analysis showed that the predictor variables of psychological flexibility and metacognitive beliefs were directly and indirectly mediated by the awareness of mindfulness on the symptoms of obsessive-compulsive disorder had a significant effect (p <0.01). Also, the variable of mindfulness had a direct and significant effect on obsessive-compulsive disorder (p <0.01).

    Conclusion

    The results indicate that psychological flexibility and adjustment of dysfunctional metacognitive beliefs can reduce the symptoms of obsession, and Meanwhile, mindfulness as a mediating variable is part of the process of reducing obsessive-compulsive symptoms.

    Keywords: Obsessive-Compulsive disorder, psychological flexibility, Meta-cognitive, Mindfulness
  • Zahra Aliaskar Najar *, Hamid Yaghubi, Hamidreza Hassanabadi Pages 37-48
    Introduction

    According to research findings, one of the effective cognitive factors in the formation and continuation of academic procrastination is their initial maladaptive schemas. Another group of studies supports the role of metacognitive beliefs and cognitive flexibility in reducing academic procrastination. In this regard, the present study was conducted to evaluate the structural model of academic procrastination based on early maladaptive schemas and to investigate the mediating effects of cognitive flexibility and metacognitive beliefs.

    Method

    The participants of this study were 294 students in Tehran who were selected by available sampling method through cyberspace. Data were collected using Academic Procrastination Questionnaire (APS), Young's Early maladaptive Schema Short Form, Cognitive Flexibility (CFI) and Wells Metacognitive Beliefs, and analyzed using SPSS and PLS software.

    Findings

    The findings of the study showed a significant relationship between the total score of academic procrastination and early maladaptive schemas, components of cognitive flexibility and some components of metacognitive beliefs. The results of structural equation modeling and path analysis showed that early maladaptive schemas directly and indirectly affect academic procrastination due to metacognitive beliefs, but this path was not affected by the cognitive flexibility variable.

    Conclusion

    The structural model of academic procrastination based on early maladaptive schemas mediated by cognitive flexibility and metacognitive beliefs has a good fit.Keywords: academic procrastination, early maladaptive schemas, cognitive flexibility, metacognitive beliefs

    Keywords: academic procrastination, early maladaptive schemas, cognitive flexibility, metacognitive beliefs
  • Zahrasadat Mahdiun, Aliakbar Foroughi Foroughi *, Hamze Ahmadian, Maryam Akbari Pages 49-58
    Introduction

    Social anxiety disorder is a type of anxiety disorder. Recent research has shown that difficulty in regulating emotion is the underlying mechanism of mood disorders and anxiety. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of transdiagnostic treatment on the social anxiety of students.

    Method

    The method of the present study was quasi-experimental of pretest-posttest with follow-up. 24 participants with inclusion criteria, by the available sampling method, were divided into experimental and control groups randomly. The instruments used in this study were the Cognitive Regulation Questionnaire (CERQ), Difficulties in Emotion Regulation Scale (DRES), Social Phobia inventory (SPIN). After collecting data, statistical analysis was performed by a repeated-measures method by spss-24 software.

    Results

    The results of the present study showed that the implementation of transdiagnostic treatment can improve emotion-based symptoms in people with social anxiety. Meta-diagnostic treatment explained 59.8% of the variance of post-test changes compared to the pre-test. Therefore, the use of this united protocol improved emotional adequacy and emotion regulation in students with social anxiety in Kermanshah University of Medical Sciences (p> 0.05).

    Conclusion

    According to the results, it can be said that transdiagnostic treatment reduces social anxiety, improves adequacy, and regulates emotion. Therefore, the method used in the present study can be considered as a suitable method for psychological interventions in students with social anxiety and emotional problems.

    Keywords: Social anxiety, transdiagnostic treatment, emotion regulation, emotion adequacy
  • Parisa Hedayat, Elham Foroozandeh *, Hasan Khoshakhlagh Pages 59-72
    Introduction

    Depression is a mood disorder involving boredom and inactivity or apathy and reluctance and can affect thoughts, behavior, feelings, happiness, and health in married women. The aim of this study was to compare cognitive behavioral therapy approach with Guttman's marital enrichment treatment approach on compassion and enlightenment in depressed married women.

    Method

    This study was based on a quasi-experimental study with pretest-posttest design. First, the subjects were sampled using entry and exit criteria. The statistical population included all depressed married women who referred to Alborz Education Payvand Counseling Centers in 1398. The statistical sample consisted of 45 depressed married women whose depression was diagnosed by performing a Beck Depression Inventory at the Payvand clinic and were randomly divided into two experimental groups and one control group (15 patients in each group). Subjects in the cognitive behavioral therapy group were treated for 24 sessions and in the Guttman’s enrichment therapy group for 24 sessions and the control group did not receive any treatment. Subjects responded to the research tools including the Neff Self-Compassion Scale (2003) and the Halon and Kendall (1980) Clarification of Thought Scale.

    Results

    Data analysis using analysis of covariance showed that Guttman's marital enrichment treatment approach and cognitive behavioral therapy approach were effective in clarifying thoughts and dimensions of compassion.

    Conclusion

    Based on the findings, Guttman's marital enrichment approach had the greatest effect on enlightenment and compassion compared to cognitive behavioral therapy and also reduced depression in married women.

    Keywords: Cognitive Behavior Therapy Approach, Guttman's marital enrichment approach, Enlightenment of thoughts, Compassion, depressed women
  • Mohamad Farhoush *, Mohammad Ali Jamshidi, Mahboubeh Dastani, Morteza Abdoljabbari, Mojtaba Farhoush Pages 73-86
    Introduction

    The purpose of present study was to investigate the effectiveness of religious cognitive behavioral therapy compared with classical cognitive behavioral therapy in reducing depression and improving of selfimage and Godimage in patients with depression.

    Method

    The method of present study was a randomized trial with pre-test-post-test. In this study, 30 people participated. 15 people received classical cognitive behavioral therapy and 15 people received religious cognitive behavioral therapy individually. The data collection tool included a semi-structured interview based on DSM (SCID-I), Glock and Stark's religion inventory (1970), Beck's Depression inventory (1996), Beck's self-concept inventory (1978) and Lawrence's Godimage inventory (1997), which participants at the beginning and end of Treatment responded. Each protocol included ten sessions. Data were analyzed using covariance analysis in SPSS 22 software.

    Results

    The findings of the study showed that religious cognitive behavioral therapy significantly more than classical cognitive therapy increased Godimage(P <0/001). The findings also showed that although two religious and classical treatments significantly reduced depression and improved selfimage and it's components, their effectiveness did not differ significantly.

    Conclusion

    It is suggested that depression therapists use religious cognitive-behavioral therapy for religious patients to improve Godimage in clients. In future studies, cognitive behavioral therapy with an Islamic approach is strengthened in components and techniques to increase its effectiveness in reducing depression and improving selfimage.

    Keywords: Religious Cognitive Behavioral Therapy, classical Cognitive Behavioral Therapy, depression, Selfimage, Godimage
  • Marzieh Sadat Sajadinezhad *, Soghra Akbari Chermahini Pages 87-98
    Background and Purpose

    The purpose of this study was to investigate the psychometric properties of Emotional Reactivity Scale in Iranian students.

    Materials and Methods

    This study was a survey study conducted on 625 undergraduate students of Arak University. The classical theory of test analysis and item-response theory were used to analyze the data. In the classical approach, the validity of the instrument was investigated using three methods of face validity, convergence- discriminate and construct validity. Reliability of this scale was also calculated by internal consistency and quasi-test and test-retest method.

    Results

    The relationship between emotion reactivity scores and high-risk behaviors (r = 0.16) and negative mood (r = 0.47) was positive and significant and between emotion reactivity and Resilience (r = -0.30) was negative and significant, indicating convergent and discriminate validity of the scale, respectively. The results of confirmatory and exploratory factor analysis indicated the appropriate factor structure of this scale. In the item -response theory, statistics also confirmed the fit of the model.

    Conclusion

    The Persian version of the emotion reactivity scale appears to be valid and reliable for use in future studies specially for predicting mental disorders and also as a variable which can be related to difficulties in emotion regulation in Iran.Keywords: emotion reactivity scale, psychometric properties, university students

    Keywords: emotion reactivity scale, psychometric properties, University Students
  • Faezeh Arashk, Sedigheh Rezaei Dehnavi * Pages 99-108
    Introduction

    Stigma is a psychosocial process that begins with a physical, psychological or social mark and leads to social exclusion and isolation. Covid-19 disease as an infectious and deadly disease puts patients at high risk of stigma and rejection.

    Method

    This was a descriptive survey study. The statistical population included all people aged 18 to 60 years in Isfahan- Iran in the period from October to November 2020. Through multi-stage cluster sampling, 322 people were selected as the sample. The instruments of the present study were the Public Stigma Covid-19 Questionnaire and demographic questionnaire, and disease-related factors. The data were analyzed using analysis of variance using SPSS software.

    Results

    The results showed that more than 80% of men and women of different ages and academic levels, and with medical and non-medical jobs, experience a high level of Covid-19 stigma. Participants who themselves or more than one around them suffered from Civid-19 or were caring from the Covid-19 patients report less public stigma (p <0.05).

    Conclusion

    public stigma related to Covid-19 disease is largely prevalent in Iranian society. Based on the results, the experience of the disease, and having a close interaction with stigmatized people is associated with reduced stigma.

    Keywords: Stigma, COVID-19, Contagious