فهرست مطالب

مطالعات زن و خانواده - سال دهم شماره 1 (بهار 1401)

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال دهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اکبر طالب پور*، معصومه بیرانوند صفحات 10-35

    تجرد قطعی به وضعیتی اطلاق می شود که دختران تا 45 سالگی موفق به ازدواج نشده و از تشکیل خانواده باز می مانند، این پدیده پیامدهای اجتماعی و فردی زیادی از جمله؛ کاهش تعداد موالید، کاهش نرخ رشد جمعیت، عدم جایگزینی نسلی، تنهایی و... در بر دارد که نیازمند بررسی و توجه جدی است. از همین رو مطالعه حاضر  با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی به بررسی پیامدهای ناشی از تجرد قطعی بر اساس تجربه زیسته این دختران پرداخته است. مشارکت کنندگان 23 نفر از دختران مجرد قطعی بودند که با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه با این افراد تا رسیدن به اشباع نظری و کشف مضامین اصلی تحقیق ادامه یافت. داده ها با استفاده از نرم افزار MAXQDA2020 تحلیل و بررسی شدند. جهت اعتبارپذیری داده ها از مرور مطالعات و تکنیک کسب اطلاعات موازی و تثلیث، ارایه تحلیل های داده ای و برای کسب پایایی، از ضریب توافق کاپا استفاده گردید که با مقدار 78/0 پایایی تایید قرار شد. نتایج تحقیق نشان داد؛ تجرد قطعی منجر به پیامدهای ناخواسته ای می شود که کلیت جامعه را بطور اعم و افراد جامعه هدف را بطور اخص با مشکلات عدیده ای مواجه می سازد. مضامین اصلی پیامدهای تجرد قطعی شامل؛رها کردن تفکر ازدواج،آسیب پذیری تنهایی، واگویه حسرت های گذشته، داغ ننگ ناشی از تجرد و درماندگی اجتماعی بود. هر یک از این پیامدها می توانند به عنوان یک آسیب اجتماعی مطرح شوند؛ بنابراین نیاز به سیاست گذاری اجتماعی مناسب در زمینه کاهش تجرد قطعی بیش از پیش احساس می شود.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوای کیفی، نرم افزار MAXQDA، تجرد قطعی، ضریب توافق کاپا، نمونه گیری هدفمند
  • محمدحسین افشاری کرمانی*، حمیدرضا یزدانی، محمدحسین هاشمیان صفحات 36-60

    خانواده، به عنوان یک نهاد ارزشمند به جهت کارکردهای بسیار مهمی که دارد در تمامی فرهنگ ها موردتوجه قرار گرفته است. پس لازم است هرآنچه که به ساختار خانواده آسیب می زند را به درستی شناخت و در مقام اصلاح آن برآمد.پدیده روابط فرازناشویی، به عنوان یکی از آسیب های خانواده، در چند دهه اخیر پیامدهای ناگواری را برای فرد، خانواده و جامعه به همراه داشته است. افسردگی، ازبین رفتن اعتماد همسر، طلاق عاطفی و جدایی از جمله پیامدهای این مسئله می باشد. این پژوهش برآن است که با بهره گیری از روش کیو، به تبیین الگوهای ذهنی مشاوران خانواده نسبت به عوامل پیدایی مسئله روابط فرازناشویی زوجین شهر تهران بپردازد. از آن روی که این روش، یکی از روش های کاربردی در کشف الگوهای ذهنی است از این روش بهره گرفته شده است. در این مطالعه، 15 مشاور خانواده مشارکت داشتند که در نهایت، 5 الگوی ذهنی (محیط گرایان، خانواده گرایان، باورگرایان، ارتباط گرایان و روان گرایان) به عنوان الگوی ذهنی در پیدایی این روابط کشف و تبیین گشته است. برای توصیف این 5 ذهنیت، از 34 عامل استخراج شده از پژوهش های علمی بهره گرفته شده است.

    کلیدواژگان: الگوهای ذهنی، روش کیو، فرازناشویی، خیانت زناشویی، خانواده
  • عبدالصمد علی آبادی* صفحات 61-83

    استبراء به معنای برایت رحم و پاکی آن است، در اسلام استبراء جهت پاکی رحم از حمل تشریع شده است که استبراء غیر حامل با دیدن حیض است.از آن جهت که زنا ازمسایلی است که همواره مورد ابتلا بوده خصوصا در جوامع امروزی، ضروری است که در خصوص استبراء زانیه بحث شود. حال این سوال مطرح می شود که زانیه بدون شوهر و غیرباردار در صورتی که قصد ازدواج داشته باشد آیا نیاز به استبراء دارد؟هدف از این تحقیق تبیین حکم استبراء زانیه بدون شوهر وغیر بارداراست. فقهای امامیه دروجوب یا عدم وجوب استبراء زانیه غیر باردار اختلاف دارند، دیدگاه عدم وجوب استبراء به مشهور فقها نسبت داده شده است البته برخی از مشهور به استحباب استبراء و برخی دیگر به احتیاط در این مسئله گرایش پیدا کرده اند.این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی است نشان می دهد ادله مشهور ناتمام است؛ به دلیل اینکه استناد مشهور به عموم و اطلاق ادله است که با ادله ای که بر وجوب استبراء دلالت می کنند، قید زده می شوند و اعراض مشهور موجب ضعف روایات وجوب استبراء نمی شود زیرا اولا اعراض مشهور قدما چندان روشن نیست. ثانیا این اعراض بخاطر این نیست که آنها دلیلی داشته اند که به ما نرسیده است، بلکه اعراض آنها اجتهادی است. نتیجه آنکه با وجود روایات وجوب استبراء، قاعده « قاعده لایجوز اجتماع المایین فی رحم واحد» و حفظ میاه و انساب از اختلاط قول به وجوب استبراء ترجیح دارد.

    کلیدواژگان: استبراء زانیه، عده زانیه، زانیه غیر باردار، برائت رحم، پاکی رحم
  • فاطمه صدرنبوی*، مجید فولادیان، هانیه دانشور، مریم آقاسی زاده صفحات 84-106

    در جامعه امروز آمار "زنان سرپرست خانوار" به دلایل گوناگونی رو به افزایش است. این گروه از زنان، از گروه های حاشیه ای جامعه اند که با ناملایمات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی فراوانی رو به رو هستند. در این پژوهش تلاش کرده ایم تا با به مرکز توجه آوردن تجربیات زیسته آنان، نگاهی عمیق به هستی و داستان زندگی آنان داشته باشیم و  روایتی زنانه از مفهوم سرپرست خانوار ارایه دهیم. این پژوهش در قالب روش شناسی کیفی و به مدد روش روایت پژوهی انجام شده است. شیوه نمونه گیری هدفمند بوده، و از یک اطلاع رسان آگاه برای دسترسی به نمونه های پژوهش کمک گرفته ایم. با پانزده نفر از زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) مشهد مصاحبه های روایی انجام داده ایم. تجارب این زنان در ذیل کلان روایت های: کودک همسری و مادر شدن زود هنگام، سطح پایین سرمایه های اقتصادی و اجتماعی، سطح پایین سرمایه فرهنگی، کار موقت و بی آتیه و ناامن، ازدواج ناموفق و جدایی از همسر، ناامنی ها و ناملایمات و فشارهای اجتماعی، فرسودگی، رنج تنهایی، و نگرانی و تشویش بی پایان، روایت شده است. بنا بر نتایج به دست آمده از این پژوهش، اشتغال پایدار مهم ترین بحث در زندگی زنان سرپرست خانوار است. دوره های مهارت آموزی جهت برطرف نمودن فقر قابلیتی، تامین اشتغال ثابت همراه با بیمه، جایگزین کردن سیاست های اجتماعی منفعل با سیاست های فعال در جهت سازگار کردن شرایط اشتغال زنان سرپرست خانوار با مسیولیت های خانوادگی، گام هایی عملی در رفع مشکلات زندگی آنان خواهد بود.

    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، روایت پژوهی، تجربه زیسته
  • مریم رحیمی سجاسی*، طوبی شاکری گلپایگانی، عبدالحسین کلانتری صفحات 107-131

    آراء فقهاء و قوانین رسمی کشور، بیانگر مشروعیت حق اشتغال و استقلال مالی برای زنان است. با این وجود تجربیات زنان متاهل، مبین موانع و چالش هایی است که انتفاع آنها از این دو حق را با مشکل مواجه کرده است. مقاله حاضر با استفاده از رویکرد فقهی-حقوقی و نظریه ناهماهنگی شناختی فستینگر، ضمن معرفی موانع برخورداری زنان از حق اشتغال و استقلال مالی، درصدد شناسایی راهبردهای اتخاذ شده توسط زنان پیرامون این موانع است.به این منظور، از روش کیفی و شیوه تحلیل تماتیک ولکات استفاده شده است. مشارکت کنندگان این مطالعه، زنان شاغل و ساکن در استان تهران هستند که در زمان انجام مصاحبه، متاهل بوده و یا تجربه زندگی زناشویی داشته اند. این زنان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند. سپس بر اساس مفاهیم در حال تکوین، نمونه گیری نظری بر مبنای کشف حداکثر گوناگونی ها و غنای ابعاد مقوله ها صورت گرفت. در نهایت براساس معیار اشباع نظری-مفهومی، با 22 مصاحبه پایان پذیرفت. موانع و راهبردهای زنان در مواجهه با نقض حق اشتغال و استقلال مالی در پنج تم محوری«موانع ساختاری»، «موانع فرهنگی»، «توسیع نقش»، «مدیریت نقش» و «فرار از نقش» تلخیص گردید. که پیامدهای این راهبردها از حیث خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی قابل تامل است.

    کلیدواژگان: حقوق زن، توسیع نقش، فرار از نقش، فاصله گیری از زنانگی، بازگشت به خانه
  • فهیمه کشاورزی*، بابک شمشیری صفحات 132-151

    هدف این پژوهش، ارایه آموزش های مورد نیاز جهت توسعه توانمندسازی زنان می-باشد. روش پژوهش حاضر، کیفی از نوع مطالعه موردی می باشد. مشارکت کنندگان بالقوه این پژوهش شامل متخصصان و اعضای هیات علمی در رشته های مختلف تعلیم و تربیت (علوم تربیتی)، جامعه شناسی، حقوق و روانشناسی و همچنین زنان نمونه استان فارس (مدیران زن و مادران نمونه) بودند، که با استفاده از روش نمونه-گیری هدفمند و معیار اشباع نظری 15 نفر از متخصصان و 10 نفر از مادران نمونه و 5 نفر از زنان نمونه شهر که تصدی مدیریتی داشتند، انتخاب شدند. روش جمع آوری داده ها مصاحبه عمیق و مطالعه اسناد مرتبط با موضوع پژوهش بود. جهت ارایه آموزش های مورد نیاز جهت تحقق توسعه توانمندسازی زنان و شناسایی چالش های موجود در این زمینه از روش تحلیل شبکه مضامین استفاده شد. در نتیجه آموزش-های لازم در جهت توانمندسازی مادران در قالب 5 مضمون سازمان دهنده آموزش هنری، آموزش مهارتی، آموزش معنوی و دینی، آموزش روان شناختی- خودشناسی، آموزش اقتصادی- اجتماعی تدوین گردید و چالش های پیش رو جهت اجرایی شدن چنین مهمی در ابعاد مختلف از جمله مقاومت زنان، مقاومت مردان، مقاومت جامعه محلی، مشکلات اقتصادی و سیاسی کاوش و در نهایت راهکارهایی جهت عملی ساختن مولفه های توانمندسازی مادران ارایه گردید. به منظور اعتباریابی نتایج کیفی از تکنیک های قابل قبول بودن و قابل اعتماد بودن استفاده شد.

    کلیدواژگان: آموزش، توانمندسازی، توسعه، زنان، جوامع مسلمان
|
  • Akbar Talebpour *, Masoumeh Beiranvand Pages 10-35

    Definite celibacy refers to a situation in which girls fail to marry until 45 years old and are prevented from starting a family. This phenomenon has many social and individual consequences, including; Reduction in the number of births, reduction in population growth rate, lack of generational replacement, loneliness, etc., which need serious consideration and attention. Therefore, the present study uses qualitative content analysis to investigate the consequences of definite celibacy based on the lived experience of these girls. Participants were 23 definite single girls who were selected using purposive sampling. Data were analyzed using MAXQDA2020 software. In order to validate the data, review of studies and techniques of obtaining parallel information and trinity, data analysis was presented and to obtain reliability, Kappa agreement coefficient was used, which was confirmed with a reliability value of 0.78. The research results showed; Definite abstraction leads to unintended consequences that cause many problems for the society as a whole and for the individuals of the target society in particular. The main themes of definite celibacy consequences were abandonment of the thought of marriage, vulnerability to loneliness, eloquence of past regrets, the stigma of celibacy and social helplessness. Each of these consequences can be considered as a social harm; Therefore, the need for appropriate social policy to reduce definite celibacy is felt more than ever.

    Keywords: Qualitative content analysis. MAXQDA software, definite celibacy, kappa agreement coefficient, purposive sampling
  • MohammadHossein Afshari Kermani *, Hamid Reza Yazdani, Mohammad Hossein Hashemian Pages 36-60

    The family, as a valuable institution, has been considered in all cultures for its very important functions. Therefore, it is necessary to properly recognize everything that damages the structure of the family and take action to correct it.The phenomenon of extramarital affairs, as one of the harms of the family, in recent decades has had adverse consequences for the individual, family and society. Depression, loss of spouse trust, emotional divorce, and separation are some of the consequences.This study aims to explain the mental patterns of family counselors in relation to the emergence of the issue of extramarital affairs of couples in Tehran by using the Q method. Since this method is one of the practical methods in discovering mental patterns, this method has been used. In this study, 15 family counselors participated, and finally, 5 mental models (environmentalists, familyists, believers, communists and psychologists) were discovered and explained as a mental model in the emergence of these relationships. To describe these 5 mindsets, 34 factors extracted from scientific research have been used.

    Keywords: Mental patterns, Q method, extramarital affair, marital infidelity, Family
  • Abdolsamad Aliabadi * Pages 61-83

    Istibra' means the innocence of the womb and its purity. In Islam, istabra' has been legislated for the purity of the womb from pregnancy, which is a non-pregnant istabra' by seeing menstruation. Since adultery is one of the issues that has always been common, especially in today's societies, it is necessary to discuss the Istibra' of the adulteress. Now, the question arises as to whether an unmarried and non-pregnant adulteress needs to be innocence if she intends to marry. The purpose of this study is to criticize and analyze the view of most jurists about the ruling of Istibra' for an unmarried and non-pregnant adulteress. Our main question is how to criticize and examine the view of most jurists for non-obligation of istibra' of the adulteress? Imamiyah jurists differ on the obligation or non-obligation of istibra' of non-pregnant adulteress. Most jurists agree on the non-obligation of istibra'. Of course, some jurists have agreed on istibra' as being Mustahab and others have been cautious in this matter. This descriptive-analytical study shows that the most jurists' arguments are incomplete; because the jurists refer to the general and absolute arguments that imply the obligation of istibra' and most of jurists' disagreement on this issue do not weaken the narrations and the obligation of istibra'. Because, firstly, the jurists' opposing arguments are not very clear from the past, and secondly, these arguments are not because they had a reason that has not handed down to us, but their opposing arguments are based on ijtihad. The findings suggest that in spite of the narrations of the obligation of istibra', the rule of "la Yajouz Ijtima' al-Ma'ayn fi Rahem Wahid (putting two persons' semen in one womb is not permissible)" and the keeping the semen and generations pure from mixing is preferable to the view of the obligation of istibra'.

    Keywords: Istibra' of adulteress, Ideh of adulteress, non-pregnant adulteress, womb innocence, womb purity
  • Fatemeh Sadrnabavi *, Majid Fouladiyan, Hanieh Daneshvar, Mariam Aghasizadeh Pages 84-106

    In today's society, the phenomenon of "female-headed households" is increasing for a variety of reasons. This group of women is one of the marginalized groups in society that face many social, cultural and economic hardships. In this research, we tried to narrate the perceptions, feelings, pains, sufferings and finally the story of their lives by providing the possibility of recording the life experiences of these women. The most important question of this research was what concepts can be narrated in the experience of these women? And how do they understand, interpret, and narrate these experiences? This research was conducted in the form of qualitative methodology with the help of narrative analysis. For this purpose, we conducted in-depth and in-depth interviews with fifteen women heads of households under the auspices of the Imam Khomeini Relief Committee in Mashhad. The experiences of these women include the following major narratives: childbearing, early motherhood, low level of economic and social capital, low level of cultural capital, temporary and insecure work, unsuccessful marriage and separation. It can be narrated from the spouse, insecurities and social pressures, burnout, loneliness, and endless worry and anxiety.

    Keywords: women heads of households, Narrative analysis, Lived Experience
  • Maryam Rahimisajasi *, Touba Shakeri Golpayegani, Abdolhossein Kalantari Pages 107-131

    Jurists' opinions and the Iran official laws indicate the Legislate rights to employment and financial independence for women. However, married women's experiences show the barriers and problems that make it challenging to have these two rights. This study seeks to identify the strategies adopted by women to deal with these barriers, using the jurisprudential-legal approach and the cognitive dissonance theory Festinger while introducing the obstacles to women's right to employment and financial independence. In this study, we used a qualitative method using Wolcott's thematic analysis. Participants include employed women resident in Tehran province that were married at the time of research or have had marital experience.  The sample was recruited through purposeful sampling. Then, theoretical sampling was done based on the developing concepts with maximum variety and density of categories' dimensions. Finally, interviews (n=22) ended based on criteria of theoretical-conceptual saturation.Women's Barriers and strategies in the face of violation of rights to employment and financial independence were extracted in five central themes, ''structural barriers'', ''cultural barriers'', ''role expansion '', ''role management'', and ''role escapism''.women facing these situations are forced to adopt strategies that, in addition to family relationships, also affect the social and economic system of the country.

    Keywords: woman rights, Role expansion, Role Escapism, Turning Away From Womanhood, Returning Home
  • Fahimeh Keshavarzi *, Babak Shamshiri Pages 132-151

    The purpose of this study is to provide the training needed to develop woman empowerment. The method of the present study is a qualitative case study. Potential participants in this study included experts and faculty in various fields of education (sociology), sociology, law and psychology, as well as sample women in Fars province (sample managers and mothers), using purposive sampling method. The theoretical saturation criterion was selected from 15 specialists and 10 sample mothers and 5 sample women who had managerial tenure. The method of data collection was in-depth interview and study of documents related to the research subject. The content analysis method was used to provide the training needed to realize the development of women's empowerment and identify the challenges in this area. As a result of the necessary trainings for empowering mothers, 5 themes were organized: art education, skill training, spiritual and religious education, psycho-cognitive education, socio-economic education, and the challenges ahead in implementing such an important one. Exploring various issues such as women's resistance, male resistance, local community resistance, economic and political problems, and finally solutions to make the empowerment components of mother’s work. Accreditation and reliability techniques were used to validate the qualitative results.

    Keywords: education, empowerment, Development, Women, Muslim societies