فهرست مطالب

آفاق امنیت - پیاپی 54 (بهار 1401)

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 54 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زاهد غفاری هشجین، حسن محمدمیرزائی* صفحات 11-42
    بعد از جنگ جهانی دوم، آمریکا برنامه ریزی زیادی برای حضور در منطقه راهبردی غرب آسیا داشته است؛ اما با پیروزی انقلاب اسلامی نه تنها ایران از حلقه اصلی متحدین آمریکا در منطقه خارج شد، بلکه زمینه شکل گیری جنبش های اسلامی و تشکیل جبهه مقاومت فراهم شد که یکی از مولفه های مهم این جبهه، مقابله با سیاست های استکباری بوده است. با شهادت فرمانده سپاه قدس توسط آمریکا، سیاست انتقام سخت توسط مقام معظم رهبری(مدظله العالی) اعلام و مورد پیگیری جبهه مقاومت به رهبری ایران قرار گرفت. با توجه به اهمیت راهبردی این سیاست، در این مقاله سعی شده است با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و با بررسی بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی، لایه های مختلف این سیاست استخراج و درنهایت راهبردهای تحقق آن احصا گردد. براساس نتایج به دست آمده، حیات و شهادت سردار سلیمانی آثار و نتایجی دارد و علاوه بر جنبه عمومی انتقام سردار سلیمانی، سیاست انتقام سخت، چهار لایه داشته و مساله غلبه نرم افزاری بر استکبار و اخراج آمریکا از منطقه، به عنوان اصلی ترین لایه این سیاست، در گرو تحقق همکاری های جهان اسلام و نیل به راهبردهای شش گانه استخراج شده می باشد.
    کلیدواژگان: غرب آسیا، آمریکا، شهید سلیمانی، انتقام سخت، اخراج
  • سید اصغر باقری نژاد، بهزاد قاسمی* صفحات 43-67
    ازآنجاکه جهان اسلام عمق راهبردی انقلاب اسلامی است، حمایت و توجه عمیق و جدی به توسعه نهضت‏های اسلامی و کاربست «دیپلماسی وحدت» در مواجهه با طرح‏های سلطه طلبانه نظام سلطه، ضرورتی راهبردی به نظر می‏رسد. در این راستا هدف پژوهش حاضر، «تحلیل تفکر حمایت‏گرایانه و الگوی اتحاد و ایتلاف انقلاب اسلامی و محور مقاومت، در قبال حزب الله لبنان» است ازاین رو، مطابق با هدف پژوهش حاضر، پرسش مقاله این است که علت سیاست‏های حمایت گرایانه انقلاب اسلامی از حزب الله لبنان چیست و دلایل شکل‏گیری اتحاد و ایتلاف و الگوی مقاومتی شکل گرفته، چگونه قابل سنجش و ارزیابی است؟ براساس فرضیه، مقاله، دلیل اصلی سیاست حمایت‏گرایانه را نفی سلطه و درک تهدیدات از جانب رژیم صهیونیستی و غرب/استکبار می‏داند. به تعبیردقیق‏تر، مساله حمایت انقلاب اسلامی از نهضت‏ها و حرکت‏های آزادی بخش، ریشه در مسایل ژیوپولیتیکی و منشا ایدیولوژیکی، ارزشی و هویتی دارد. یافته های پژوهش حاکی از همکاری متقابل ایران و حزب الله لبنان و نتایج مثبت حاصل از این همکاری است؛ زیرا از یک سو بر اهمیت نقش جمهوری اسلامی ایران در حفظ موجودیت و قدرت‏یابی حزب الله تاکید می‏کند و از سوی دیگر، استدلال می‏شود که اگر بازیگر فروملی (نهضتی) هم چون حزب الله در کنار ایران در محور مقاومت وجود نداشت، اکنون جمهوری اسلامی در شرایط بسیار دشوارتری برای مقابله با تهدیدات رژیم صهیونیستی، آمریکا، متحدان غربی آن‏ها و کشورهای محافظه کار منطقه مواجه بوده و مخاطرات امنیتی را به دنبال داشته که محور مقاومت موجب دفع آن و افزایش امنیت ملی ایران انجامیده است. از این جهت، الگوی برخورد با نظام سلطه، الگوی تعامل‏گرایی ضدنظام سلطه ازطریق همکاری واحدهای دولتی و غیردولتی با تکیه بر اشتراکات ارزشی هویتی، جهت مقابله و مهار سلطه‏گران و اشغالگران می‏باشد.
    کلیدواژگان: حزب الله لبنان، انقلاب اسلامی، مقاومت اسلامی، موازنه قدرت، هویت مشترک، دشمن مشترک، ائتلاف سازی
  • سعید پیرمحمدی*، طاهر طاهری، ابوالقاسم باباتبار سرخی صفحات 69-92
    وجه بارز تحولات غرب آسیا، پویایی و تحول در عین پیچیدگی، ابهام و آشوب زدگی منطقه ای است. طرح توافق آبراهام ترامپ و روندهای بعدی آن ازجمله عادی سازی روابط امارات با رژیم صهیونیستی، این وضعیت را تشدید نموده است. طرح توافق آبراهام با به رسمیت شناختن حاکمیت رژیم صهیونیستی بر بیت المقدس، به این رژیم امکان می دهد 30 درصد از کرانه باختری را به خاک خود ضمیمه کند و ضمن شناسایی موجودیت حداقلی، حق فلسطین برای ایجاد ارتش و دسترسی به دریا را محدود سازد. جغرافیای الگوی ژیوپلیتیکی آمریکا، رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز بر پهنه ژیوپلیتیکی محور مقاومت منطبق است. سیاست مدارانی چون محمد بن زاید و محمد بن سلمان نیز رهیافت خود را در قالب چنین الگویی ترسیم نموده و سودای آن دارند که جاه طلبی های منطقه ای خود را در بستری از نظم امنیتی و سیاسی آینده غرب آسیا تعریف کنند. این امر آثار و عواقب متعددی برای محور مقاومت به همراه دارد. در این ارتباط، پرسش اصلی مقاله حاضر این است که طرح توافق آبراهام چه تاثیرات و پیامدهای بر امنیت منطقه ای محور مقاومت دارد؟ مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و اطلاعات موردنیاز، به روش کتابخانه ای و مراجعه به منابع اینترنتی معتبر گردآوری می شود. یافته های مقاله برمبنای تفسیر موسع از امنیت و روش توصیفی تحلیلی، نشان می دهد که آثار و عواقب امنیتی اطلاعاتی چنین وضعیتی بر امنیت منطقه ای ایران و محور مقاومت را می توان در قالب تشدید معادله امنیتی در خلیج فارس، ایتلاف سازی دریایی علیه ایران، افزایش مسابقه تسلیحاتی، افزایش جاسوسی از محور مقاومت و درنهایت، برهم خوردن موازنه قوا در خلیج فارس مورد توجه قرار داد.
    کلیدواژگان: توافق آبراهام، محور مقاومت، امنیت منطقه ای، رژیم صهیونیستی، غرب آسیا
  • اصغر افتخاری، محمدهادی راجی* صفحات 93-130

    مفهوم جنگ و الگوهای آن روزبه روز در حال تغییر و تطور است. در این بین و با ظهور جوامع پیچیده شبکه ای به عنوان بستر مدرن برای زیست قدرت، الگوهای جنگ مدرن نیز در حال ظهور هستند. جنگ ترکیبی به عنوان یکی از الگوهای مدرن جنگ در این قالب قابلیت پردازش دارد. جمهوری اسلامی ایران همواره هدف انواع تهاجم های غرب بوده و هست. ازاین رو واکاوی مدل های جنگ علیه جمهوری اسلامی ایران از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله، جنگ ترکیبی اجراشده غرب علیه جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر نظریه پیچیدگی شبکه ای مورد پردازش قرار گرفته است. تقویت نظام تحلیلی سیاست خارجی کشور از طریق تبیین چارچوبی کارآمد برای شناخت و مواجهه صحیح با جنگ ترکیبی غرب، هدف اصلی این پژوهش را شکل می دهد. پرسش اصلی تحقیق آن است که جنگ ترکیبی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر چه چارچوبی قابل تحلیل است؟ در این پژوهش برای گردآوری داده ها از روش اسنادی استفاده شده و با رجوع به منابع معتبر در این زمینه تلاش شده تا ابعاد مختلف موضوع بررسی و بیان گردد. برای تحلیل داده ها نیز از روش کیفی با رویکرد توصیفی و تحلیلی استفاده شده است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که جنگ ترکیبی اعمال شده غرب علیه جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر نظریه پیچیدگی قابل پردازش می باشد. این مدل از جنگ در برهم کنشی چند سطحی و پیچیده در ساحات فیزیکی و محیط اطلاعاتی به ایجاد تاثیرات شناختی منجر می شود و فرآیند تصویر، ادراک و کنش بازیگر هدف را مورد تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: جنگ هیبریدی، پیچیدگی شبکه ای، جمهوری اسلامی ایران، منطقه خاکستری، تاثیرات شناختی
  • محمد عابدی اردکانی، محسن شفیعی سیف آبادی* صفحات 131-175

    هدف اصلی مقاله حاضر بررسی تهدیدات نظامی امنیتی رژیم صهیونیستی علیه ایران و راه کارهای ثبات بخش امنیت جامعه ایران برمبنای راهبرد کارزار بین جنگ ها و نظریه دومینوی ویلیام بولیت است. در همین راستا این سوال مطرح می شود که «رژیم صهیونیستی چگونه و برمبنای چه راهبردی منابع و منافع داخلی و منطقه ای ایران را مورد حملات ایذایی متوالی و متنوع قرار می دهد و راه کارهایی که بتوان این رژیم را از این حملات بازداشت، چیست؟» نتایج حاصل از تحقیق نشان دهنده این امر است که رژیم صهیونیستی، ایدیولوژی اسلامی ایران را امروزه در کشورهایی چون عراق و سوریه و در قالب نیروهایی چون حزب الله، حماس، حشد الشعبی، نیروهای دفاع ملی در حال گسترش می بیند. آن ها بر پایه استراتژی کارزار بین جنگ ها، راه حل توقف این امر را در سه مرحله قابل پیاده شدن می دانند که عبارت است از: 1) تضعیف دشمن در قالب حملات مخفی، با برنامه، متوالی و پنهان؛ 2) مشروعیت زدایی از دولت ایران و مشروعیت زایی برای نظام خود و 3) تقویت آمادگی برای جنگ واقعی. از همین رو هرچه زمان به جلو آمده است، این تهدیدات و اقدامات ایذایی مانند یک دومینو شکل جدی تر به خود گرفته و «کمیت» و «کیفیت آن» افزایش یافته است. به نظر می رسد عوامل موثر در جلوگیری از اقدامات مخرب رژیم صهیونیستی در قالب استراتژی بازدارندگی نیز عبارتند از: تقویت توان نظامی، هوشیاری در به کارگیری جنگ های نیابتی و تلافی جویانه در کنار دیپلماسی فعال، افزایش توان اقتصادی و قدرت ملی.

    کلیدواژگان: ایران، رژیم صهیونیستی، بولیت، دومینو، بازدارندگی
  • احسان فلاحی*، محسن رستمی صفحات 177-217

    با توجه به همسویی نسبی رویکرد جمهوری اسلامی ایران با روسیه و چین، به نظر می رسد که امکان بهره برداری از ظرفیت دو کشور مذکور برای تدوین راهبردهای دفاعی امنیتی بهینه در ج.ا.ایران وجود داشته باشد ازاین رو، پژوهش حاضر با نگاهی به زمینه های همکاری و توافقات ازپیش موجود میان ایران با هریک از این دو کشور در پی پاسخ به این پرسش است که «راهبردهای مطلوب جمهوری اسلامی ایران در بهره برداری از ظرفیت های چین و روسیه کدام است؟» به منظور ارایه راهبردهای پیشنهادی از مدل اS.W.O.T و ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (Q.S.P.M) استفاده شده است. داده های این پژوهش ازطریق مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند با اساتید دانشگاه و هم چنین با استفاده از بیانات حضرت آیت الله خامنه ایمدظله العالی جمع آوری شده است. اطلاعات به دست آمده در قالب پرسش نامه تنظیم و در میان جامه نمونه توزیع شد. نتایج حاصل از ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (I.F.E) و ماتریس ارزیابی عوامل خارجی (اE.F.E) موقعیت استراتژیک معطوف به مرکزیت نمودار را نشان می دهد ازاین رو، راهبردهایی در قالب چهار الگوی تهاجمی، اقتضایی، انطباقی و تدافعی ارایه شده است. اما طبقه بندی نهایی براساس ماتریس (Q.S.P.M) نشان می دهد که راهبردهای تهاجمی (S.O) و انطباقی (O.W) که مبتنی بر استفاده از ظرفیت چین و روسیه می باشند، مطلوبیت بالایی دارند، به طوری که پنج راهبرد نخست مبتنی بر همکاری با چین و روسیه به ویژه در ابعاد اقتصادی است.

    کلیدواژگان: ایران، چین، روسیه، نگاه به شرق
  • علی سبحانی فر* صفحات 221-244

    امنیت اجتماعی به عنوان یکی از الزامات جامعه بشری، همیشه به عنوان یکی از دغدغه های مقام معظم رهبری در قالب تدابیر، منویات و...، در مناسبت های مختلف گوشزد گردیده است که با غور و تبیین علمی در این فرمایشات، مدل ها، الگوها و راهبردهای مختلف امنیت اجتماعی تدوین و استخراج می گردد که می تواند علاوه بر ثبات، پایداری و نهادینه نمودن امنیت اجتماعی در جامعه، به مدیریت و خنثی سازی تهدیدات اجتماعی دشمن کمک شایانی نماید؛ بنابراین مساله اصلی تحقیق، فقدان الگوی امنیت اجتماعی منطبق با منظومه فکری مقام معظم رهبری و سوال اصلی این است که الگوی امنیت اجتماعی منطبق با منظومه فکری مقام معظم رهبری کدام است؟این پژوهش کاربردی و توسعه ای است که با روش داده بنیاد انجام شده است. در این روش گفتمان معظم له به صورت تمام شمار مورد بررسی قرار نگرفته است؛ بلکه محقق مداخل ورود به بحث را با احصای 110 کلید واژه مرتبط، با کمک صاحب نظران قرار داده است. در فرآیند انجام تحقیق محقق با تهیه و توزیع پرسش نامه هایی تحت عنوان «حساسیت نظری» از 20 نفر از صاحب نظران این حوزه به صورت هدفمند تا مرحله اشباع، نظرخواهی کرده است. برای تدوین الگو، از مدل آقای خنفیر و همکاران استفاده شده است. یافته های اصلی این تحقیق در قالب نتایج و پیامدهای الگو عبارتند از: عدالت اجتماعی، امنیت روانی، امنیت اخلاقی، احساس آسایش، نظم امنیت اجتماعی.

    کلیدواژگان: امنیت، امنیت اجتماعی، الگو، الگوی امنیت اجتماعی
  • مهدی روحی، مهدی فیروزکوهی *، علی کریم زاده، علی حمزه پور، محمدعلی برزنونی، ابراهیم صفری صفحات 245-275

    ادبیات نفوذ، پس از اهتمام مقام معظم رهبری، به طور جدی وارد ادبیات سیاسی کشور گردیده و پژوهش هایی حول آن صورت پذیرفته است. پژوهش های موجود پیش از شناختن ماهیت و چیستی نفوذ فکری فرهنگی، معنا و مفهوم آن را بدیهی و آشکار تلقی کرده و از آن گذشته اند و به مثابه یک اصل مسلم، پای را در پله دوم قرار داده و به آسیب های نفوذ فکری فرهنگی و راه کار مقابله پرداخته اند؛ درحالی که بنابه مطالعات پژوهشگر، اصل چیستی نفوذ فکری فرهنگی مورد غفلت قرار گرفته است. ازمنظر نویسنده، نفوذ فکری فرهنگی مسئله ای پیچیده است تا جایی که فهم درست و عمیق آن، ممکن است این راه کارها را هم متحول کند. به همین منظور، این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی مفاهیم قدرت نرم، جنگ نرم، جنگ شناختی و...، به تبیین نسبت این مفاهیم با نفوذ فکری پرداخته و نفوذ را تلاش یک قدرت خارجی برای تضعیف و تغییر ارزش های حیاتی یک جامعه که برای بقای یک نظام سیاسی ضروری هستند، تبیین می کند. در این راستا هر اندیشه ای که در مقابل طرح لیبرال دموکراسی قرار گیرد، برچسب بنیادگرایی خورده و باید ازطریق نفوذ فکری و فرهنگی، به اندیشه ای که با لیبرالیسم قابلیت هم نشینی و سازگاری داشته باشد، تغییر یابد. طرح هایی چون «شبکه مسلمانان میانه رو»، «شبکه رهبران جوان» و... در این راستا پی ریزی شده اند.

    کلیدواژگان: نفوذ، قدرت خارجی، فکری و فرهنگی، ارزش های بنیادین، گفتمان ها
  • مهرداد محمدیان*، ولی جباری، محمدرضا رشیدی آل هاشم صفحات 279-308

    قومی گرایی، گرایشات و احساسات قوم مدارانه و دشمنی با گروه ها و اقوام بیگانه می باشد که چندین نسل پایندگی و ماندگاری داشته و در چارچوب گسست های ملی مطالعه می شود. پدیده ای سیاسی اجتماعی که تمایلات خویشاوندی، علقه های هم خونی و پایین بودن هویت فرهنگ های دیگر را تقویت و جدایی طلبی را تشدید می کند. تحقیق حاضر با هدف مطالعه و تحلیل پدیده قومی گرایی با رویکرد کیفی و با استفاده از نظریه مبنایی و پاسخ یابی سوال عوامل موثر بر شکل گیری قومی گرایی در آذربایجان انجام شد و مدل مفهومی را براساس تفاسیر کنشگران و کارشناسان موضوع که ازطریق نمونه گیری هدفمند و برمبنای اصل اشباع نظری انتخاب شده اند، ارایه می دهد. برحسب یافته ها شرایط علی، پیوند مجموعه عوامل و دخالت های سیاسی امنیتی و فرهنگی اجتماعی نیروهای خارجی و عوامل داخلی هم چون تبعیض و ضعف دیپلماسی به عنوان بسترساز عوامل خارجی می باشند. شرایط زمینه ای شامل احساس محرومیت نسبی، موقعیت جغرافیایی منطقه، ایران دوستی، شیعه گری و هویت طلبی آذری ها هستند. انسجام رسانه های خارجی در موج سازی، ضعف رسانه های ملی و محلی و تبدیل باشگاه های ورزشی به موج سواری قومی گراها، شرایط مداخله گر می باشند. راهبردها عبارت اند از: تنویر افکارعمومی، توسعه عدالت اجتماعی، آسیب شناسی اجتماعی، تقویت شعایر اسلامی، مقابله سیاسی امنیتی با نیروهای خارجی، هویت سازی ملی و تقویت رسانه های ملی و محلی و پیامدها شامل کاهش مقبولیت و اقتدار ملی، تهدید امنیت اجتماعی، تضعیف باورها، افزایش چالش های اجتماعی، واگرایی اقوام، شکاف در وحدت ملی و احتمال جنگ مسلحانه و دخالت خارجی می باشند.

    کلیدواژگان: قومی گرایی، گسست های اجتماعی، نیروهای خارجی، عوامل داخلی
  • احمد فاضل زاده*، رضا محموداوغلی، علی کاکادزفولی صفحات 309-328
    دولت ملت سازی ازجمله مباحث راهبردی است که در ایران طی سال های اخیر مورد توجه جدی واقع شده است. پرداختن به این موضوع در جمهوری اسلامی، هنگامی ضریب اهمیت بیشتری می یابد که کشور تازه تاسیس جمهوری آذربایجان با اکثریت جمعیتی شیعه، در فضای پیرامونی ایران، در مسیر تحقق این فرآیند بوده و هرگونه تاثیر مثبت و منفی در این روند یا اختلال در آن، به صورت مستقیم بر امنیت جمهوری اسلامی نیز اثرگذار است. این پژوهش درصدد پاسخ گویی به این پرسش اساسی است که نقش بازیگران خارجی در فرایند دولت ملت سازی جمهوری آذربایجان تاکنون چگونه بوده و جمهوری اسلامی چه راهبردی را باید در این رابطه اتخاذ کند؟ با یافته های ناشی از تحلیل فرضیه تحقیق، به شیوه ای توصیفی تحلیلی نشان داده خواهد شد که این روند علاوه بر مسایل داخلی، به شدت متاثر از عوامل بیرونی است و قدرت های منطقه ای و جهانی، موجبات تقویت بعد امنیتی و نظامی علی اف شده و توازن توسعه در سایر ابعاد سیاسی و اقتصادی دچار اختلال شده است. در این بین، روسیه با هدف حفظ نفوذ در حیاط خلوت خود؛ آمریکا با راهبرد کنترل جهان؛ ناتو و اروپا در امتداد سیاست های آمریکا به جهت کنترل روسیه؛ اسراییل با هدف حضور مستقیم در نزدیکی مرزهای ایران؛ ترکیه با اهداف نوعثمانی گری و عربستان با نیت گسترش ایدیولوژی وهابیت در منطقه، روند دولت ملت سازی را در این جمهوری مختل کرده اند. در این بین جمهوری اسلامی ایران، با پیروی از اصول سیاست خارجی خود مبتنی بر عزت، حکمت و مصلحت، سعی در تنش زدایی و همگرایی در منطقه داشته ولی در نزاع بین دو همسایه (جمهوری آذربایجان و ارمنستان) به دلیل منازعه کلان غرب و شرق در این منطقه از یک سو و شیطنت های پان ترکی و صهیونیستی ازسوی دیگر، در کنار مواجهه رسانه ای جهانی با انقلاب اسلامی، به جانبداری متهم شده و نتوانسته است در عمل، حسن نیت خود را به روابط راهبردی و پایدار با جمهوری آذربایجان تبدیل کند.
    کلیدواژگان: جمهوری آذربایجان، قفقاز، دولت ملت سازی، دولت سازی، ملت سازی
|
  • Zahed Ghaffari Hashjin, Hassan Mohammad Mirzaei * Pages 11-42
    After World War II, the United States had many plans to be present in the strategic region of West Asia, but with the victory of the Islamic Revolution, not only Iran left the main circle of US allies in the region, but also the formation of Islamic movements and the formation of the Resistance Front. It was provided that one of the important components of this front was the confrontation with arrogant policies. With the martyrdom of the commander of the Quds Force by the United States, the policy of severe revenge was announced by the Supreme Leader and followed by the Iranian-led Resistance Front. Due to the strategic importance of this policy, in this article, we have tried to extract the different layers of this policy by using the method of qualitative content analysis and by examining the statements of the Supreme Leader of the Islamic Revolution, and finally the strategies for its realization are counted. According to the results, the life and martyrdom of Sardar Soleimani have effects and results. In addition to the general aspect of Sardar Soleimani's revenge, the policy of hard revenge has four layers and the issue of software overcoming arrogance and expelling the United States from the region as the main The best layer of this policy depends on the realization of cooperation in the Islamic world and the achievement of the six strategies extracted.
    Keywords: West of Asia, America, Martyr Soleimani, Hard revenge, Expulsion
  • Seyyed Asghar Bagherinejad, Behzad Ghasemi * Pages 43-67
    Since the Islamic world is the strategic depth of the Islamic Revolution, deep and serious attention to the development of Islamic movements and the application of 'unity diplomacy' in the face of domination plans of the system of domination seems to be a strategic necessity. In this regard, the purpose of the present study is to 'analyze the supportive thinking and the model of unity and coalition of the Islamic Revolution and the focus of resistance to Hezbollah in Lebanon'. What is Islam of Hezbollah in Lebanon, and how can the reasons for the formation of unity and coalition and a resilient pattern? According to the hypothesis, the article considers the main reason for the protectionist policy to be denial of domination and understand threats from the Zionist and Western regime/arrogance. In a more sense, the issue of supporting the Islamic Revolution for freedom movements and movements is rooted in geopolitical and ideological, valuable and identity. The findings of the study indicate the mutual cooperation of Iran -Hezbollah and the positive results of this cooperation; Because, on the one hand, emphasizes the importance of the Islamic Republic of Iran in preserving Hezbollah's existence and power. And on the other hand, it is argued that if the actor (Movement), like Hezbollah, had no resistance to Iran, now the Islamic Republic is now in a much more difficult conditions to confront the threats of the Zionist regime, the United States, their Western allies and countries. Conservatives are facing the region and have led to security risks that have led to the increase in the resistance and increased Iran's national security. Therefore, the pattern of dealing with the system of domination is the pattern of anti -system interactionism through the cooperation of government and non -governmental units, relying on value -identity sharing, to confront and contain domineers and occupiers.
    Keywords: Hezbollah Lebanon, Islamic Revolution, Islamic resistance, balance of power, Common Identity, Common Enemy, Coalition
  • Saeed Pirmohammadi *, Taher Taheri, Abolghasem Babatabar Pages 69-92
    The hallmark of developments in West Asia is dynamism and transformation, as well as regional complexity, ambiguity, and turmoil. The Trump Century deal and its subsequent trends, including the normalization of the UAE's relations with the Zionist regime, have exacerbated this situation. Recognizing Israel's sovereignty over Jerusalem, the Century Deal Plan allows the regime to annex 30 percent of the West Bank and, while recognizing a minimal presence, restrict Palestine's right to build an army and access to the sea. . The geography of Trump and Netanyahu's mental model corresponds to the geopolitical dimension of the resistance axis. Politicians such as Mohammed bin Zayed and Mohammed bin Salman have also charted their approach in such a model and aspire to define their regional ambitions in the context of the future security and political order of West Asia. This has several consequences for the axis of resistance. In this regard, the main question of the present article is; what are the effects and consequences of the Century Deal Plan on the security of the resistance-oriented regions? The present article is descriptive-analytical and the required information is collected by library method and referring to valid internet sources. The findings of the article based on the interpretation of security and descriptive -analytical method show that the security -intelligence consequences of such a situation on Iran's regional security and the axis of resistance can be in the form of intensification of security equation in the Persian Gulf, marine coalition against Iran, increased arms race Increasing the spy on the axis of resistance and finally, disrupting the balance of powers in the Persian Gulf.
    Keywords: Vulnerability, security, Threat, Israel, axis of resistance
  • Asghar Eftekhari, Mohammad Hadi Raji * Pages 93-130

    The concept of war and its patterns are evolving day by day. In the meantime, with the emergence of complex networked societies as a modern platform for biopower, patterns of modern warfare are emerging. Hybrid warfare as one of the modern models of warfare can be processed in this format. The Islamic Republic of Iran has always been the target of all kinds of Western attacks. Therefore, the analysis of war models against the IRI is of great importance. In this paper, the hybrid war waged by the West against the IRI is processed based on the theory of network complexity. Strengthening the foreign policy analytical system of the country by explaining an effective framework for dealing properly with Western hybrid warfare, forms the main purpose of this study. The main research question is based on what framework can the Western hybrid war against the IRI be analyzed? In this research, documentary method has been used to collect data and by referring to reliable sources in this field, an attempt has been made to study and express different dimensions of the subject. Qualitative method with descriptive and analytical approach has been used to analyze the data. The research findings indicate that the hybrid war waged by the West against the Islamic Republic of Iran is based on the theory of processability. This model of warfare in multi-level and complex interactions in the physical realms and information environment leads to cognitive effects and affects the image process, perception and action of the target actor.

    Keywords: hybrid warfare, Network Complexity, Islamic republic of Iran, the Gray Area, Cognitive Impacts
  • Mohammad Abedi Ardakani, Mohsen Shafiei Saif Abadi * Pages 131-175

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of Integrative Reminiscence therapy on Meta-Worry and intolerance of uncertainty of war veterans with at least 30 months of experience in the front of the imposed war in Mazandaran province. The method of the present study is quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population in this study is all warriors of Mazandaran province with at least 30 months of experience in 8 years of holy defense. The selection of samples was first done through the available non-random sampling method. Then we used simple random sampling to divide the samples into different groups. In this way, first 24 fighters were randomly selected and then randomly divided into two groups of 12 experimental and control. The intervention was held weekly in Nine 90-minute sessions with specific topics of each session. Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (covariance and t-test with independent samples) were used to analyze the results. Findings showed that in both variables, the difference between the two groups was significant and the Integrative Reminiscence therapy significantly led to a reduction in meta-worry and intolerance of uncertainty of the war veterans. The results of this study show that specific memory interventions can be effective and can be used as adjunctive therapy along with other therapies.

    Keywords: Integrative Reminiscence Therapy, Met-Worry, Intolerance of Uncertainty, War Veterans
  • Ehsan Fallahi *, Mohsen Rostami Pages 177-217

    According to Relative similar approach of I.R Iran with Russia and China, it is possible to use the potential of Russia and China to design the optimal Security strategy for I.R Iran. Therefore, this research offers some suggested strategies and tries to answer the following question. Which strategies are suitable for I.R Iran to utilize the Russia and China's abilities? In order to suggest strategies, We applying the SWOT method and Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM). The basic data of this article gathered by In-depth semi-structured interview and Ayatollah Khamenei's Statements. Gathered information set in survey. The result of Internal Factors Evaluation (IFE) and External Factors Evaluation (EFE) show the Central Strategic position. Therefore, strategies have been presented in the form of four aggressive, contradictory, adaptive and defensive patterns. But the final classification based on the matrix (Q.S.P.M) shows that aggressive strategies (S.O) and adaptation (O.W) based on the use of China and Russia are highly desirable, with the first five strategies based on cooperation with China and Russia, especially in economic dimensions

    Keywords: Iran, China, Russia, Eastward Policy
  • Ali Sobhani Far * Pages 221-244

    Social security as one of the requirements of human society has always been warned as one of the concerns of the Supreme Leader in the form of measures, menus, etc. on various occasions, which with scientific consideration and explanation in these orders, models, models and strategies Social security is formulated and extracted which can, in addition to stability, stability and institutionalization of social security in society, help to manage and neutralize the social threats of the enemy; Therefore, the main issue of the research is the lack of a social security model consistent with the Supreme Leader's intellectual system. What is the social security model consistent with the Supreme Leader's intellectual system? This is an applied and developmental research that has been done with the foundation data method; In this method, His Holiness Leh's discourse has not been studied in full; Rather, the researcher has entered the discussion entry by counting 110 related keywords, with the help of experts; In the process of conducting the research, the researcher has prepared and distributed questionnaires entitled "Theoretical Sensitivity" from 20 experts in this field in a purposeful manner to the saturation stage. The model of Mr. Khanfir et al. Has been used to compile the model. The main findings of this research in the form of results and consequences of the model are: social justice, psychological security, moral security, sense of comfort, social order and social security.Social security as one of the requirements of human society has always been warned as one of the concerns of the Supreme Leader in the form of measures, menus, etc. on various occasions, which with scientific consideration and explanation in these orders, models, models and strategies Social security is formulated and extracted which can, in addition to stability, stability and institutionalization of social security in society, help to manage and neutralize the social threats of the enemy; Therefore, the main issue of the research is the lack of a social security model consistent with the Supreme Leader's intellectual system. What is the social security model consistent with the Supreme Leader's intellectual system? It is a research question.This is an applied and developmental research that has been done with the foundation data method; In this method, His Holiness Leh's discourse has not been studied in full; Rather, the researcher has entered the discussion entry by counting 110 related keywords, with the help of experts; In the process of conducting the research, the researcher has prepared and distributed questionnaires entitled "Theoretical Sensitivity" from 20 experts in this field in a purposeful manner to the saturation stage. The model of Mr. Khanfir et al. Has been used to compile the model. The main findings of this research in the form of results and consequences of the model are: social justice, psychological security, moral security, sense of comfort, social order and social security.

    Keywords: security, social security, Pattern, pattern of social security
  • Mehdi Rouhi, Mehdi Firouzkouhi, Ali Karimzadeh, Ali Hamzapour, Mohammad Ali Barzenouni, Ebrahim Safari Pages 245-275

    Influence literature, after the efforts of the Supreme Leader, has seriously entered the political literature of the country and research has been done around it. Existing researches, before knowing the nature and what is the intellectual-cultural influence, have considered its meaning and concept as obvious and obvious and have passed it. And have dealt with the solution; While according to the researcher's studies, the principle of what intellectual and cultural influence is has been neglected. From the author's point of view, cultural intellectual influence is a complex issue to the extent that a correct and deep understanding of it may change these strategies and lay a new foundation. To this end, this research uses a descriptive-analytical method to explain the concepts of soft power, soft war, cognitive warfare, etc. to explain the relationship between these concepts and intellectual influence and influence is an attempt by a foreign power to weaken and change the vital values of a society. It explains the survival of a necessary political system. In this regard, any idea that opposes the plan of liberal democracy is labeled as fundamentalist and must be changed through intellectual and cultural influence to an idea that can coexist with liberalism. Projects such as the "Network of Moderate Muslims", the "Network of Young Leaders", etc. have been established in this regard.

    Keywords: Influence, External Power, Intellectual, Cultural, Fundamental Values, Discourses
  • Mehrdad Mohammadian *, Wali Jabbari, Mohammad Reza Rashidi Al Hashim Pages 279-308

    Ethnicity; Ethnic tendencies and feelings and hostility to foreign groups that have several generations of permanence and persistence and are studied in the context of social disruptions. A phenomenon that reinforces feelings of kinship, racial affiliation, underestimation of the identity and culture of others, and intensifies separatism.By examining and analyzing this social problem through a grounded theory, a paradigm model based on the perceptions and interpretations of actors and experts has been presented. Causal conditions are the link between the set of factors and political-security and cultural-social interventions of foreign forces and internal factors such as discrimination and the weakness of diplomacy as the bedrock of external factors. The basis conditions include feelings of relative deprivation, geographical location, ethnocentrism, ethnic cohesion under nationalism, Iran-friendliness, Shiism, and Azeri identity-seeking, weak flaws, and non-segregated protests. Intervention conditions are the cohesion of foreign mass media in making waves, the weakness of national and local media, historical oblivion, the transformation of sports clubs into rallies, and the surfing of ethnic groups. Strategies include: enlightenment of public opinion, development of social justice, social pathology, strengthening of Islamic rituals, political-security confrontation with foreign forces, national identity and strengthening of national and local media .Consequences: Decreased national legitimacy and authority, threat to social security, weakening of beliefs, increasing social challenges, ethnic divergence, gap in national unity and the possibility of armed war and foreign interference.

    Keywords: Ethnicism, Social Discontinuity, Foreign Forces, Internal Factors
  • Ahmad Fazelzadeh *, Reza Mahmoud Oghli, Ali Kakadezfooli Pages 309-328
    Government-making is one of the strategic issues that has received serious attention in Iran in recent years. Addressing this issue in the Islamic Republic becomes even more important when the newly established country of the Republic of Azerbaijan with a majority Shiite population is on the way to this process and directly affects the security of the Islamic Republic. This study seeks to answer the fundamental question of what is the role of foreign actors in the process of state-building of the Republic of Azerbaijan so far and what strategy should the Islamic Republic adopt in this regard? The findings of the analysis of the research hypothesis in a descriptive-analytical manner will show that the main failure of this country in the process of state-building, in addition to internal issues, is strongly influenced by external factors that strengthen the security dimension. And the fibrous system is constantly intensifying internal disruptive factors and unbalanced development. On the other hand, the Islamic Republic of Iran, by adopting a foreign policy based on dignity, wisdom and expediency based on friendship with its neighbors, has tried to manage tensions in the Nagorno-Karabakh conflict and despite repeated emphasis on the rights of the Republic of Azerbaijan In this region and facing the Islamic Revolution, especially in the media, in the form of pan-Turkish mischief, he has been accused of supporting Armenia against the Muslim nation of Azerbaijan and has not been able to turn his goodwill into strategic and stable relations with the government.
    Keywords: The Republic of Azerbaijan, Caucasus, State -Nation – Building, State -Building, Nation -Building