فهرست مطالب

پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی - پیاپی 53 (بهار 1401)

نشریه پژوهش های حسابداری مالی و حسابرسی
پیاپی 53 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی حقیقت شهرستانی، محسن دستگیر*، افسانه سروش یار صفحات 1-30

    سرمایه گذاری به عنوان یکی از راه های مهم توسعه شرکت ها و جلوگیری از رکود و عقب ماندگی آنهاست، زمانی که سطح سرمایه گذاری های شرکت متناسب باسیاست های مالی و عملیاتی باشد، می تواند برای شرکت ارزش آفرینی کند و ارزش سهام یک شرکت را افزایش دهد. یکی از عوامل موثر بر این دو پارامتر، یعنی سطح سرمایه گذاری و ارزش سهامداران، معیار محافظه کاری است؛ بنابراین هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر محافظه کاری شرطی و غیرشرطی بر سطح سرمایه گذاری آتی و ارزش سهام است. در این راستا از اطلاعات مالی 129 شرکت برای دوره مالی 1387 تا 1395 به صورت داده های ترکیبی استفاده گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده های پژوهش از روش رگرسیون چند متغیره استفاده شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که واحدهای تجاری که سطح بالایی از محافظه کاری شرطی را اعمال می کنند سطح پایین تری از سرمایه گذاری را انجام می دهند. همچنین واحدهای تجاری که سطح بالایی از محافظه کاری غیرشرطی را اعمال می کنند، سطح بالاتری از سرمایه گذاری دارند. دیگر یافته پژوهش حاکی از آن است که سطح محافظه کاری شرطی و غیرشرطی، تاثیر سرمایه گذاری شرکت بر روی ارزش سهام را تشدید می کند. نتایج این تحقیق از منظر تیوری قراردادی محافظه کاری و تیوری عدم تقارن اطلاعاتی قابل تبیین می باشد.

    کلیدواژگان: ارزش سهام، بازده سهام، سرمایه گذاری محافظه کاری شرطی، محافظه کاری غیرشرطی
  • پگاه معتمدی، یدالله تاری وردی* صفحات 31-49

    هدف این مقاله ، بررسی تاثیر عدم اطمینان محیطی بر پایداری سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای اندازه گیری عدم اطمینان محیطی از (ضریب تغییرات فروش پنج (5) سال گذشته) استفاده شده است. بدین منظور یک فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده های مربوط به 108 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی بین سالهای 1390 تا 1398 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. تعداد داده های جمعآوری شده برای این پژوهش 972 سال- شرکت می باشد. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های ترکیبی با رویکرد تلفیقی، بررسی و آزمون شده است. نتایج به دست آمده نشان میدهد که عدم اطمینان محیطی تاثیر منفی و معناداری بر پایداری سود دارد؛ بنابراین نتایج پژوهش حاکی از آن است که عدم اطمینان محیطی، با ایجاد محدودیت جدی برای شرکت و با اتخاذ استراتژی و تصمیمگیری ناصحیح مدیران و افزایش عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیریت و سهامداران موجب کاهش پایداری سود میشود.

    کلیدواژگان: عدم اطمینان محیطی، ضریب تغییرات فروش و پایداری سود
  • فاطمه دهقان، امید پورحیدری*، احمد خدامی پور صفحات 51-75

    هدف این مقاله ، بررسی تاثیر کیفیت پیش بینی مدیریت بر کارایی سرمایه گذاری با در نظر گرفتن نقش تعدیلگری ساختار مالکیت است. جامعه آماری پژوهش شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این راستا، داده های 129 شرکت در بازه زمانی سالهای 1388 الی 1397، با بهکارگیری مدل رگرسیون چندمتغیره مورد بررسی قرار گرفته است. داده ها از طریق سایت کدال و نرم افزار ره آورد نوین نسخه 3 استخراج و به وسیله نرم افزار ایویوز نسخه 11 تجزیه وتحلیل شده است. قبل از برازش مدلهای پژوهش، با استفاده از آزمونهای F- لیمر و هاسمن، روش داده های تابلویی با اثرات ثابت، برای آزمون مدلها انتخاب شد. پژوهش حاضر از نظر ماهیت، از نوع همبستگی و از لحاظ هدف، کاربردی است. در این پژوهش از مالکیت نهادی و تمرکز مالکیت، برای سنجش ساختار مالکیت، استفاده شده است. نتایج بیانگر این بود که دقت پیش بینی سود تاثیر مثبت و معنادار بر کارایی سرمایه گذاری دارد. به علاوه، مالکیت نهادی، تاثیر دقت پیش بینی سود بر کارایی سرمایه گذاری را تعدیل نمیکند؛ اما تمرکز مالکیت، تاثیر دقت پیش بینی سود بر کارایی سرمایه گذاری را تعدیل میکند.

    کلیدواژگان: کیفیت پیشبینی مدیریت، کارایی سرمایهگذاری، مالکیت نهادی و تمرکز مالکیت
  • مجید تاجیک جلایری، جواد رمضانی*، یحیی کامیابی صفحات 77-102

    سرآغاز حسابرسی داخلی در فرایند اطمینان بخشی، به دست آوردن درکی درست از شرایطی که سازمان در آن عمل می کند، شناسایی ذینفعان کلیدی و نیازهای آن ها و تعیین چگونگی تعریف راهبری سازمان است. با توجه به اینکه حسابرسان داخلی از رویکردهای متعدد، آزمون ها و روش های متفاوت برای ارزیابی راهبری در سازمان خود استفاده می کنند، ضمن ارایه تصویری شفاف از آنچه حسابرسان داخلی بر اساس چارچوب های بین المللی برای ارزیابی های خود در پیش گرفته اند، میزان آشنایی و استفاده حسابرسان داخلی ایران از این موضوع در تدوین یک برنامه حسابرسی داخلی جامع و کارآمد سنجیده شود و نگرش حسابرسان داخلی ایران در ارایه ارزیابی رسمی از شیوه های راهبری سازمان مورد بررسی قرار دهد. هدف این مقاله بررسی تاثیرات رهنمودهای اجباری و مورد توصیه اکید در چارچوب عملی حرفه ای بین المللی بر اثربخشی حسابرسی داخلی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 247 نفر از حسابداران داخلی در موسسات حسابرسی خصوصی معتبر شاغل هستند انتخاب شد. تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد و از نظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. برای جمع آوری داده ها و اطلاعات از روش کتابخانه ای و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای بوده است. کلیه فرضیات در سطح معنی داری p<0.01 به روش pls مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهد رهنمودهای توصیه شده و اجباری در چارچوب چارچوب عملی حرفه ای بین المللی بر عملکرد حسابرسی داخلی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: رهنمودهای اجباری، رهنمودهای مورد توصیه اکید، چارچوب عملی حرفه ای بین المللی، اثربخشی حسابرسی داخلی
  • سید علی اکبر میرعمادی، جواد رضازاده*، بهروز خدارحمی صفحات 103-134

    گزارشگری قسمت های عملیاتی یکی از بخش های مهم و حیاتی گزارشگری مالی است. این اطلاعات هم برای استفاده کنندگان درون سازمانی و هم برای استفاده کنندگان برون سازمانی سودمند است. تاکنون در گزارشگری قسمت های عملیاتی دو رویکرد اصلی و مهم تحت عنوان رویکرد ریسک و بازده و رویکرد مدیریتی مورد توجه محققان و استانداردگذاران قرار گرفته است. هر یک از دو رویکرد مزبور نیز طرفداران و منتقدانی داشته است. با توجه به این انتقادها و ضعف ها، الگوهای یاد شده به ویژه در صنعت بانکداری ایران پاسخگوی نیاز استفاده کنندگان نیست؛ بنابراین هدف این تحقیق، طراحی و ارایه الگویی برای گزارشگری قسمت های عملیاتی در صنعت بانکداری ایران با توجه به فضای اقتصادی و نیز شرایط حاکم بر بازار و کسب وکار این صنعت است. در پژوهش حاضر از روش نظریه داده بنیاد برای دستیابی به هدف پژوهش استفاده شده است. نمونه ها از بین تهیه کنندگان، استفاده کنندگان و نیز ناظران صنعت بانکداری انتخاب شده است. تعداد نمونه ها نیز بر مبنای معیار اشباع نظری محک زده شده است. در نهایت تجزیه وتحلیل یافته های تحقیق منجر به طراحی الگویی شده که در آن نیاز استفاده کنندگان به عنوان متغیر علی و گزارشگری قسمت های عملیاتی در صنعت بانکداری ایران به عنوان مقوله مرکزی معرفی شده است. با توجه به شرایط زمینه ای و مداخله ای و راهبردهای پیشرو، ارتقای سودمندی گزارشگری مالی در صنعت بانکداری به عنوان پیامد الگوی طراحی شده اعلام شده است. نتایج این پژوهش می تواند مبنای مناسبی برای استانداردگذاران و مقرره گذاران به منظور تدوین نحوه افشای اطلاعات قسمت های عملیاتی در صنعت بانکداری ایران باشد.

    کلیدواژگان: گزارشگری قسمت های عملیاتی، صنعت بانکداری ایران، نظریه داده بنیاد
  • سید پوریا میربزرگی، محمود همت فر*، محمدحسن جنانی صفحات 135-162

    عاملان اقتصادی بر خلاف نظریه های نیوکلاسیک منطقی نیستند و به خاطر ترجیحاتشان یا به دلیل خطاهای شناختی، کاملا عقلایی رفتار نمی کنند. عوامل غیر عقلایی همچون ویژگی های شخصیتی، فرهنگ، دین و ایدیولوژی احساسات، نظرات دیگران و. از جمله عواملی هستند که نقش به سزایی در رفتار و عکس العمل افراد در موقعیت های مختلف تصمیم گیری دارند لذا هدف این پژوهش تبیین الگوی مناسب قدرت ریسک پذیری سرمایه گذاران بورس بر اساس ویژگی های شخصیتی با استفاده از رویکرد تحلیل عاملی اکتشافی و مدلسازی معادلات ساختاری می باشد. این تحقیق از نظر هدف، پژوهشی کاربردی و در دسته تحقیقهای علی قرار دارد جامعه ی مورد پژوهش شامل خبرگان و سرمایهگذاران بوده که برای شناسایی شاخص ها از پرسشنامه 35 سوالی استفاده شد که پس از تایید روایی و پایایی جهت جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شده است. با توجه به تجزیه وتحلیل داده ها  یافته ها و اطلاعات آماری این پژوهش نشان می دهد که چهار بعد از زیر عاملهای شخصیت بر ریسک پذیری سرمایهگذاران تاثیر مثبت و معنادار دارد لذا می توان نتیجه گرفت بین شخصیت و ریسکپذیری سرمایه گذاران رابطه قوی وجود دارد؛ که در راستای نتایج پژوهش حاضر می باشد.

    کلیدواژگان: عدم روان رنجوری، برونگرایی، گشودگی به تجربه، سازگاری، با وجدان بودن
  • یاسمن علی اصفهانی، زهرا دیانتی دیلمی*، فاطمه صراف صفحات 163-190

    با توجه به اهمیت اشراف پژوهشگران به روش شناسی پژوهش، جهت انجام پژوهش های بدیع و اثرگذار، پژوهش حاضر به دنبال بررسی میزان آشنایی دانشجویان دکتری با روش شناسی تحقیق در حسابداری است. این مقاله از نوع توصیفی پیمایشی و از حیث هدف از نوع کاربردی است. در راستای انجام این پژوهش، پرسشنامه ای 60 سوالی در سال 1399 در خصوص میزان آشنایی 178 دانشجویان دکتری حسابداری ورودی 1396 دانشگاه های دولتی، آزاد و پردیس با روش شناسی استفاده شده است. روش نمونه گیری در مرحله اول به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای است که تعداد نمونه در هر طبقه (شامل سه طبقه دولتی، آزاد و پردیس) را مشخص می کند و در وهله دوم پرسشنامه با استفاده از نمونه گیری خوشه ای با رعایت نسبت ها در دانشگاه های انتخاب شده بین دانشجویان دکتری توزیع شده است. برای انجام این پژوهش از آزمون میانگین تک نمونه ای و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه استفاده شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که میزان شناخت دانشجویان دکتری حسابداری از روش شناسی پژوهش در سطح ضعیف و غیر مطلوبی می باشد و میزان آشنایی دانشجویان دکتری حسابداری دانشگاه های دولتی نسبت به دانشگاه آزاد و پردیس بیشتر است.  یافته های این پژوهش لزوم تقویت بنیه پژوهشی دانشجویان حسابداری و توجه هرچه بیشتر به درس روش تحقیق در این رشته را مبین می سازد.

    کلیدواژگان: روش شناسی پژوهش، حسابداری، دانشجویان دکتری
  • پرویز حق بین، کیهان آزادی*، محمدرضا پورعلی لاکلایه، محمود صمدی لرگانی صفحات 191-222

    هدف از این مقاله بررسی تاثیر هویت اجتماعی و انعطاف پذیری بر کیفیت حسابرسی با تاکید بر نقش تعدیل کنندگی استرس نقش، است. نمونه نهایی مورد استفاده برای این مطالعه، شامل 390 پرسشنامه جمع آوری شده از اعضای جامعه حسابداران رسمی می باشد. در سطح توصیفی تحلیل داده ها، از آماره های میانگین و انحراف معیار استفاده شد. علاوه بر این داده ها با به کارگیری نرم افزارهای اس.پی.اس.اس و اسمارت پی.ال.اس، از طریق الگوسازی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان میدهد که متغیرهای هویت اجتماعی و انعطاف پذیری حسابرسان، تاثیر مثبت و معنی داری بر کیفیت حسابرس دارند. همچنین متغیر استرش شغلی تاثیر منفی و معنی داری بر کیفیت حسابرسی دارد. علاوه بر این مشخص شد که استرس رابطه بین انعطاف پذیری حسابرسان و کیفیت حسابرسی را تعدیل می کند اما  بر رابطه بین هویت اجتماعی و کیفیت حسابرسی تاثیر معنی داری ندارد. همچنین نتایج پژوهش بیانگر این است که هر شش مولفه بارکاری نقش، بی کفایتی نقش، دوگانگی نقش، محدوده نقش، مسیولیت و محیط فیزیکی، بر استرس شغلی تاثیر مثبت و معنی داری دارند.

    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، انعطاف پذیری، کیفیت حسابرسی، استرس
  • اسماعیل خوشبخت، امیرحسین تائبی نقندری*، حدیث زینلی صفحات 223-254

    هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر دینداری بر تقلب های گزارشگری مالی با تاکید بر نقش میانجی اخلاق حرفه ای حسابداران در ایران است. اندازه گیری متغیرهای تحقیق از طریق پرسشنامه انجام شد. بدین منظور 400 پرسشنامه در بین اعضای کارشناسان رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی در کل ایران توزیع شد. در نهایت 312 فقره آن قابل قبول برای تجزیه وتحلیل واقع گردید. جهت بررسی فرضیات از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و برای تحلیل از نرم افزار آموس استفاده شد. یافته ها نشان داد که دینداری حسابداران بر تقلب های گزارشگری مالی تاثیر منفی و معناداری دارد و بر اخلاق حرفه ای حسابداران تاثیر مثبت و معناداری می گذارد. همچنین، دینداری موجب می گردد تا حسابداران از سطح اخلاقی بالاتری برخوردار باشند و این سطح اخلاقی بالاتر عاملی موثر در کاهش تقلب در گزارشگری مالی توسط حسابداران است که نشان می دهد اخلاق حرفه ای حسابداران، رابطه بین دینداری آن ها و تقلب های گزارشگری را توضیح می دهد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، دینداری، تقلب های گزارشگری مالی، معادلات ساختاری
  • زهرا لشگری*، محمد مسگر صفحات 255-276

    در مجموعه گسترده ای از مبانی نظری در حسابداری و امور مالی به منظور آزمون مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی اختیاری از مدل جونز استفاده می شود. این مبانی نظری شامل مطالعاتی در مورد آزمون شواهدی بر مدیریت سود در مورد وقایع خاص شرکت (به عنوان مثال، قراردادهای پاداش مدیران و قرارداد بدهی) می شود. هدف این تحقیق بررسی آثار تاثیر متغیرهای رشد و عملکرد شرکت بر آزمون مدیریت سود فصلی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1398 می باشد. به منظور نمونه گیری از روش غربالگری استفاده شده که در مجموع 74 شرکت (3256 فصل - شرکت) انتخاب شدند. در این تحقیق شاخصهای رشد و عملکرد شرکت به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شده تا تاثیر آن ها بر مدیریت سود مورد بررسی قرار گیرد. در این مطالعه، آزمون فرضیه ها توسط مدل رگرسیون خطی چندگانه در سطح 95٪ انجام شد. نتایج نشان داد شاخصهای رشد و عملکرد شرکت بر آزمون مدیریت سود فصلی تاثیر دارد. همچنین این نتایج نشان دادند شاخص های مجازی دهکی رشد و عملکرد شرکت با آزمون مدیریت سود فصلی رابطه غیرخطی دارد. نتایج  تحقیق نشان می دهد مدل های تعهدی اختیاری نوع جونز که معمولا مورد استفاده قرار می گیرند در زمینه فصلی، به میزان کافی برای اقلام تعهدی که به طور طبیعی به دلیل رشد شرکت اتفاق می افتد، کنترل نمی شوند و همچنین عدم کنترل اثرات رشد و عملکرد شرکت بر اقلام تعهدی منجر به پذیرش نادرست در آزمون های مدیریت سود می شود. در نتیجه این تحقیق می تواند در گزارش های فصلی جایی که افرا به دنبال مدیریت سود هستند قدرت بالایی از خود نشان داده و همچنین این یافته ها پیامدهای مهمی در استفاده از مدل های اقلام تعهدی اختیاری در تحقیقات مدیریت سود دارد.

    کلیدواژگان: رشد شرکت، عملکرد شرکت، مدیریت سود فصلی، مدل جونز
|
  • Mehdi Haghighat Shahrestani, Mohsen Dastgir*, Afsaneh Soroushyar Pages 1-30

    Investment is known to be as one of the most important ways to expand the scope of companies’ operations and prevent them from being recessed and falling into downturn.  If the level of company’s investments is proportional to financial and operational policies, it would create value for the company and increase the stock value of the company.One of the factors affecting these two parameters, that are the level of investment and the stock value, is the conservatism principle. Therefore, this research is aimed to study the effect of conditional and unconditional conservatism on the level of future investment and stock value.In this regard, the financial data of 129 companies for a nine years period from March 20th 2008 till March 20th 2017 was used as combined data. To analyze the data, multivariate regression was used. Research findings suggest that business entities who implement a high level of conditional conservatism, do a lower level of investment. While business entities who implement a high level of unconditional conservatism have a higher level of investment. Another finding of the research suggests that the conditional and unconditional level of conservatism amplify the impact of the company's investment on stock value. The results of this research can be explained in the view of conservative contract theory and the theory of information asymmetry.

    Keywords: Stock Value, Stock Return, Investment, Conditional Conservatism, UnconditionalConservatism
  • Pegah Motametdi, Yadollah Tari Verdi* Pages 31-49

    The aim of this study is to investigate the effect of Environmental Uncertainty on Earnings persistence of listed Companies in Tehran Stock Exchange. The coefficient of variation (CV) of sales (scaled by total assets) to capture environmental uncertainty.  For this purpose one hypothesis developed and data on the 108 companies in Tehran Stock Exchange for the period of 1390 to 1398 were analyzed. The number of data collected for this study is 972 years-firm. The regression panel data with fixed effects approach, reviews and tests. The results showed that the concentration of Environmental Uncertainty has significant negative impact on Earnings Response Coefficient. Therefore, the research results indicate that Environmental uncertainty, by creating serious restrictions for the company and Makes information asymmetry between management and stakeholders more acute it Earnings persistence reduced.

    Keywords: Environmental Uncertainty, Scaled by Total Assets, Earnings Persistence
  • Fatemeh Dehghan, Omid Pourheidari*, Ahmad Khodamipour Pages 51-75

    The purpose of this paper was to investigate the Effect of Management Forecast Quality on investment efficiency considering the Moderating role of ownership structure. The statistical population of the research is listed companies in Tehran Stock Exchange. In this regard, the data of 129 companies in the period between 2009 to 2018, has been investigated by applying a multivariate regression model. Data has been extracted from Codal site and Rahaward software Version 3. The data were analyzed by eviews software version 11. Before testing the research models, using FLimer and Hausman tests, panel data with fixed effects were selected for testing the models. The present study is of a correlational nature and in terms of purpose, it is an applied research. In this study, institutional ownership and ownership concentration were used to measure ownership structure. The results indicated that earnings Forecast accuracy has a positive and significant effect on investment Efficiency. In addition, institutional ownership does not strengthen the relationship between earnings Forecast accuracy and investment efficiency. But the ownership concentration moderates the effect of earnings Forecast accuracy on investment efficiency.

    Keywords: Management Forecast Quality, Investment Efficiency, Institutional Ownership andOwnership Concentration
  • Majid Tajik Jalairy, Javad Ramezani*, Yahya Kamyabi Pages 77-102

    The starting point for internal collaboration in a reassuring process is to gain insight into the current state of an organization's activities, identify key stakeholders and their needs, and determine how to define the organization's governance. Due to the fact that internal auditors use different approaches, tests and different methods to evaluate leadership in their organization. While presenting a clear picture of what internal auditors based on the framework of international evaluations have adopted, knowledge and internal auditors of the issue in the development of an internal audit comprehensive and efficient measure and attitude of Internal Auditors Iran offer formally evaluate the organization's governance practices. The purpose of this study is to investigate the effects of mandatory and strongly recommended guidelines in the international IPPF framework due to the internal audit of companies listed on the Tehran Stock Exchange. Using random sampling method, 247 people were selected from internal auditors working in the auditing units of reputable companies. The present research is in the category of applied research and in terms of method, it is a descriptive survey. It was a questionnaire for collecting data and information from the library method and data collection tools. All assumptions at the significant p <0.01 "level were analyzed by pls. The results show that the recommended and mandatory guidelines in the international IPPF framework affect the internal audit performance of companies listed on the Tehran Stock Exchange.

    Keywords: Mandatory Guidelines, Recommended Guidelines, Effectiveness, InternationalProfessional Practices Framework( IPPF), Internal Audit
  • Seyyed Aliakbar Miremadi, Javad Rezazade*, Behrouz Khodarahmi Pages 103-134

    Operational segment reporting is one of the essential and vital parts of financial reporting. This information is useful for both Intra and extra-organizational consumers. So far, in operational segment reporting two main and important approaches called risk and return approach and management approach have been considered by researchers and the body of standard committee. Each of these two approaches has had its supporters and critics. Due to these criticisms and weaknesses, the mentioned models, especially in the Iranian banking industry, do not meet the needs of their users. Therefore, the purpose of this study is to design and present a model for the operational segments reporting of the Iranian banking industry according to the economic environment as well as market and business conditions of this industry.  Samples are selected from provider, users and also supervisors of the banking industry. The number of samples is also tested based on theoretical saturation criteria. Finally, the analysis of research findings has led to the design of a model in which users’ need are introduced as a causal variable and operational segment reporting of the Iranian banking industry as a central point. Due to the underlying and intervention conditions and leading strategies, promoting the usefulness of financial reporting in the banking industry has been introduced as a consequence of the designed model. The results of this study can be an appropriate basis for the body of standard committee and regulators in order to formulate how to disclose information of operational segments in the Iranian banking industry.

    Keywords: Segment Reporting, Banking Industry of Iran, Grounded Theory
  • Seyyed Pourya Mirbozorgi, Mahmoud Hematfar*, Mohammad Hassan Janani Pages 135-162

    Economic agents are not rational against neoclassical theories, and do not act rationally because of their preferences or because of cognitive errors. Unreasonable factors such as personality traits, culture, religion and ideology of emotions, opinions of others and so on. Among the factors that play an important role in the behavior and reaction of individuals in different decision making situations, the purpose of this study is to explain the appropriate model of stock investor risk-taking power based on personality characteristics using exploratory factor analysis and structural equation modeling. The purpose of this study is applied research and is in the category of causal research. The research population included experts and investors who used a 35-item questionnaire to identify the indices that were validated and validated after data collection. Was used. Exploratory and confirmatory factor analysis was performed using SPSS software (PLS) for data analysis. According to the data analysis, the findings and statistical data of this study show that the four dimensions of personality sub-factors have a significant and positive effect on investor risk-taking, so it can be concluded that the personality and risk-taking of investors can be concluded. There is a strong relationship with the results of the present study.

    Keywords: Neuroticism, Extraversion, Openness to Experience, Adaptability, Conscientiousness
  • Yasaman Aliesfahani, Zahra Dianati Deilami*, Fatemeh Sarraf Pages 163-190

    Due to the importance of researchers' aristocracy in research methodology, in order to conduct innovative and effective research, the present study seeks to examine the familiarity of doctoral students with research methodology in accounting. This paper is descriptive-survey and applied in terms of purpose. In order to conduct this research, a 60-item questionnaire was used in year 2020 regarding the level of familiarity of 178 PhD students in entrance year 2017 of public, Azad and Pardis universities with the methodology. The sampling method in the first stage is stratified random sampling that determines the number of samples in each floor (including three public, Azad and pardis floors) and in the second place the questionnaire using cluster sampling with respect to the ratios Distributed among PhD students in selected universities. One-sample mean test, One way analysis of variance test (ANOVA) & Scheffe test were used to conduct this research. Findings of this study show that the level of knowledge of accounting Phd students about research methodology is at a weak and undesirable level & Phd students in accounting at public universities are more familiar with research methodology than students at the Azad universities & Pardis universities. The findings of this study indicate the need to strengthen the research strength of accounting students and pay more attention to the course of research methods and aristocracy to research methodology in this field.

    Keywords: Research Methodology, Accounting, Phd Students
  • Parviz Haghbin, Keyhan Azadi*, Mohammad Reza Pourali, Mahmoud Samadi Largani Pages 191-222

    The purpose of this paper was to investigate the effect of social identity and flexibility on audit quality with emphasis on the role of role stress moderator. The final sample used for this study includes 390 questionnaires collected from members of the Society of Certified Public Accountants. At the descriptive level of data analysis, mean and standard deviation statistics were used. In addition, the data were analyzed using SPSS and Smart PLS software through structural equation modeling. Findings showed that the variables of social identity and auditor flexibility have a positive and significant effect on auditor quality. Also, job stress variable has a negative and significant effect on audit quality. In addition, it was found that stress modulates the relationship between auditors' flexibility and audit quality but does not have a significant effect on the relationship between social identity and audit quality. The results also indicate that all six components of role loading, role inefficiency, role duality, role range, responsibility and physical environment have a positive and significant effect on job stress.

    Keywords: Social Identity, Flexibility, Audit Quality, Stress
  • Esmaeil Khoshbakht, Amirhossein Taebi Noghondari*, Hadis Zeinali Pages 223-254

    The purpose of this paper is to investigate the effect of religiosity on financial reporting fraud by emphasizing the mediating role of accountants' professional ethics in Iran. The research variables were measured through a questionnaire. For this purpose, 400 questionnaires were distributed among the members of the official experts of accounting and auditing justice throughout Iran. Finally, 312 items were accepted for analysis. Structural equation modeling (SEM) was used to test the hypotheses and Amos software was used for analysis. Findings showed that the religiosity of accountants has a negative and significant effect on financial reporting fraud and has a positive and significant effect on the professional ethics of accountants. Also, religiosity causes accountants to have a higher level of ethics, and this higher level of ethics is an effective factor in reducing financial reporting fraud by accountants, which shows the professional ethics of accountants, explains the relationship between their religiosity and reporting fraud.

    Keywords: Professional Ethics, Religiosity, Financial Reporting Frauds, Structural Equations
  • Zahra Lashgari*, Mohammad Mesgar Pages 255-276

    Jones model is used in a wide range of theoretical foundations in accounting and finance to test earnings management based on optional accruals. These theoretical foundations include studies examining evidence on earnings management for company-specific events (e.g., managers' bonus contracts and debt contracts). The purpose of this study is to investigate the effects of the growth and performance variables of the company on the quarterly earnings management test in companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2009 to 1398. A screening method was used for sampling and a total of 74 companies (3256 chapters - companies) were selected. In this study, company growth and performance indicators are considered as independent variables to examine their impact on profit management. In this study, hypotheses were tested by multiple linear regression model at 95% level using EViews 8 software. The results showed that the growth and performance indicators of the company have an effect on the seasonal profit management test. These results also showed that the virtual indicators of the company's growth and performance decile have a non-linear relationship with the seasonal profit management test. The results show that the Jones-type optional accrual models that are commonly used in seasonal earthquakes are not sufficiently controlled for accruals that occur naturally due to the growth of the company, as well as the lack of control over the effects of growth and The company's performance on accruals leads to incorrect acceptance in earnings management tests. As a result, this research can show great power in quarterly reports where maples are looking for earnings management, and also these findings have important implications for the use of optional accrual models in earnings management research.

    Keywords: Company Growth, Company Performance, Seasonal Profit Management, Jones Model