فهرست مطالب

آموزش پژوهی - پیاپی 29 (بهار 1401)

مجله آموزش پژوهی
پیاپی 29 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • افروز فرخی*، محمد لهراسبی صفحات 1-14

    هدف اصلی از این پژوهش معرفی امکانات آموزشی موثر در تسهیل فرآیند یادگیری است . در مقاله حاضر سعی بر آن شده است تا بر گستره ی وسیع امکانات آموزشی تمرکز شود. یادگیری مهم ترین هدف آموزش است و فراهم کردن امکانات آموزشی جهت تحقق یادگیری صورت می گیرد.در این مقاله از روش توصیفی تحلیلی با بررسی کتب و مقالات مرتبط داخلی و خارجی جهت مطالعه نقش امکانات آموزشی در تسهیل فرآیند یادگیری استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که امکانات آموزشی تنها شامل به کارگیری فناوری های پیشرفته نیست، می توان با فراهم ساختن محیطی شاد برای فراگیران با استفاده از روش های نوین تدریس ، بدون نیاز به هزینه زیاد، امکانات آموزشی لازم را جهت یادگیری فراگیران فراهم نمود.در این مقاله با نگرشی تازه در مورد امکانات آموزشی آشنا می شویم. به گونه ای که به شناختی نو از جایگاه امکانات آموزشی در تحقق هر چه بهتر امر آموزش می رسیم.

    کلیدواژگان: کلید واژه ها امکانات آموزشی، سیستم آموزشی، یادگیری، آموزش، محیط یادگیری، تسهیل یادگیری
  • محمد اکبری بورنگ، محمدعلی رستمی نژاد، عصمت محمدزاده، محمد محمودی بورنگ* صفحات 15-23

    احساس حضور مولفه ای تاثیر گذار و تعیین کننده در مشارکت یادگیرنده در آموزش غیرحضوری است. پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان احساس حضور دانش آموزان در آموزش های غیرحضوری نیمسال دوم سال تحصیلی 99-98 اجرا شده است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر بیرجند در سال تحصیلی 1399-1398 که از اسفند ماه آموزش غیرحضوری را تجربه کردند. از این بین ، تعداد 380 دانش آموز به روش نمونه گیری در دسترس، به عنوان نمونه در پژوهش مشارکت داشتند. برای سنجش احساس حضور دانش آموزان از پرسشنامه احساس حضور ایگروب استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که دانش آموزان در آموزش غیرحضوری، دارای احساس حضور بالاتر از متوسط می باشند. علاوه بر این، میانگین احساس حضور در هر سه مولفه حضور در مکان، واقعی بودن و مشارکت گروه استفاده کننده از اپلیکیشن شاد بالاتر از میانگین گروه استفاده کننده از شبکه آموزش بوده است و این تفاوت در مولفه مشارکت، به لحاظ آماری معنا دار بود (p<0.05). در پایان پیشنهاد می شود زیر ساخت های لازم برای ارتقا برنامه شاد ایجاد گردد و به مولفه های احساس حضور، در آموزش و طراحی برنامه ها توجه ویژه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: احساس حضور، آموزش غیرحضوری، برنامه شاد، شبکه آموزش
  • حسین فراست*، محمد مطیری صفحات 24-38

    امروزه آموزش زیست شناسی با پیچیدگیهای زیادی از جمله افزایش بالقوه حجم اطلاعات در محیطهای آموزشی همراه است که نیازمند اتخاذ راه کارهای جدید با استفاده از روش های آموزشی مناسب می باشد. این مطالعه با هدف بررسی قابلیت اجرا و استفاده از الگوی یادسپاری در تدریس مباحث زیست شناسی انجام شده است. بدین منظور موضوعاتی از مباحث زیست شناسی انتخاب و روش هایی برای اجرای این الگو در آموزش درس زیست شناسی بیان شده است. جامعه آماری مشتمل بر تمام کتابهای زیست شناسی در مقطع متوسطه دوم در رشته علوم تجربی می باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که محتوی آموزشی کتاب های زیست شناسی قابلیت تبدیل به الگوی یادسپاری را دارد و با توجه به خلاقیت معلم، آموزش زیست شناسی به روش الگوی یادسپاری می تواند با روش های مختلف انجام شود. مهم ترین کار کرد الگوی یادسپاری این است که می تواند با ارتباطی که بین اطلاعات جدید و اطلاعات قدیم برقرار می شود زمینه تشکیل حلقه های مغزی را فراهم کرده و به یاد سپاری مطالب جدید را تسهیل می کند و این رخ نمی دهد مگر با تحریک خلاقیت معلم یا دانش آموز یا هر دو آنها.

    کلیدواژگان: الگوی یادسپاری، زیست شناسی، آموزش، اتصال کلمه، کلمه جایگزین، کلمه کلیدی
  • کورش فاتح نژاد*، مژگان امیریان زاده صفحات 39-55
    هدف این پژوهش با رویکرد پدیدارشناسی، شناسایی چالش ها و مشکلاتی است که برای تدریس مجازی از دیدگاه دانش آموزان، والدین آنها و معلمان در مقطع ابتدایی وجود دارد. روش تحقیق حاضر کیفی است و با رویکرد پدیدارشناسانه صورت گرفته است. در این تحقیق با 45 فرد، 15 معلم(6 مرد و 9 زن) ، 15والدین (11 مادر و 4 پدر) و 15 دانش آموز(10 پسر و 5 دختر) در شهرستان شیراز در مقطع ابتدایی ناحیه (2) مصاحبه شد. روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته برای بدست آوردن داده ها استفاده شد. فرآیند تحلیل داده ها در بخش کیفی به صورت کدگذاری داده ها در سه مرحله کدگذاری باز و محوری و گزینشی صورت گرفت. از تحلیل و ادراک عمیق گفته های افراد شرکت کننده 12 کد محوری (زیر ساخت های فناوری اطلاعات موجود، امکانات، پلتفروم آموزش، مشکلات رفتاری، مشکلات روحی و درونی، کاهش تعاملات اجتماعی و ارتباطی، محتوای آموزش مجازی، زمان بندی آموزش، ارزیابی آموزشی، تدریس مجازی، فضای کلاس مجازی، عوارض ناشی از کارکردن مداوم با گوشی ها و تبلتهای هوشمند) بدست آمد. در نهایت این 12 کد محوری به صورت کدهای گزینشی عوامل فناوری، عوامل روانشناختی، عوامل اجتماعی و ارتباطی، عوامل آموزشی، عوامل جسمی دسته بندی شد.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، دانش آموزان، والدین، پدیدارشناسی
  • علی قاسمیان صاحبی، راحیل کردحیدری، مهدی ابراهیمی*، محمد احدی صفحات 56-75
    هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل تطبیقی روش های نوین آموزشی بود. برای این منظور علاوه بر معرفی روش ها، به بررسی و مقایسه مزایا و معایب، برد آموزشی و کارایی و همچنین هزینه و فایده اقتصادی آن ها در حوزه تعلیم و آموزش پرداخته شده است. روش انجام پژوهش، توصیفی است که با توجه به نوع پژوهش، یعینی بررسی تطبیقی، شامل چهار مرحله ی توصیف، تفسیر، هم جواری و مقایسه است. روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و روش نمونه گیری هدفمند نظری است. نتایج عبارت انداز: 1- روش های آموزشی بسیار متنوع هستند و تمییز بین روش های سنتی و نوین بسیار دشوار است؛ دراین پژوهش 19 روش نوین آموزشی شناسایی و معرفی شده اند؛ 2- روش های نوین آموزشی نسبت به انواع سنتی مزایای بیشتر و معایب کم تر دارند؛ 3- بسیاری از روش های نوین آموزش، برد آموزشی بالاتری نسبت به روش های سنتی دارند و می توانند به تعداد بیشتری از فراگیران آموزش دهند. همچنین روش های نوین آموزشی به خاطر استفاده از علم و تجهیزات نوین کارایی بالایی دارند؛ 4- روش های نوین آموزشی نسبت به روش های گذشته نیاز به هزینه بیشتری دارند؛ اما در بسیاری از این روش ها در صورت اجرای درست در بلندمدت هم نتایج و خروجی بهتری خواهد داشت و هم سرمایه گذاری ها جبران شده و هزینه کلی آموزش کاهش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، روش های سنتی آموزش، روش های نوین آموزش، روش پژوهش
  • علی بازوند*، مرتضی حسن زاده صفحات 76-92
    کتاب های درسی یکی از مهم ترین منابع یادگیری، آموزش و تقویت هویت ملی و مذهبی هستند. در این میان کتاب های فارسی با توجه به گنجایش آنان و بهره گیری از انواع مختلف نوشته اعم از نثر، شعر، نمایش نامه، داستان و خاطره و... می توانند نقش مهمی در تقویت عناصر هویت ملی و مذهبی میان دانش آموزان به عنوان نسل آینده ساز ایفا نمایند. هدف از پژوهش حاضر، تحلیل محتوا و متن کتاب های فارسی نونگاشت دوره متوسطه اول و دوم از نظر میزان توجه به عناصر هویت ملی و مذهبی است. جامعه آماری این پژوهش 5 جلد کتاب فارسی نونگاشت متوسطه اول و متوسطه دوم (دهم و یازدهم) است. نتایج کلی به دست آمده نشان می دهد که مجموعا 204 مولفه ملی و مذهبی در 5 جلد کتب نونگاشت فارسی متوسطه اول و دوم به کار رفته است که از این تعداد 122 واحد یا 80/59% را مولفه های مذهبی و 82 واحد یا 19/40% را مولفه های ملی و ایرانی تشکیل می دهند. همچنین سهم مولفه های ملی در کتاب های متوسطه اول 49 واحد یا 75/59% و در کتاب های متوسطه دوم 33 واحد یا 24/40% است. مولفه های مذهبی به کاررفته در کتاب های متوسطه اول 91 واحد یا 59/74% و در کتاب های متوسطه دوم 31 واحد یا 40/25% است
    کلیدواژگان: هویت، ملی، مذهبی، تحلیل محتوا، کتب نونگاشت فارسی متوسطه، متوسطه اول و دوم
  • نجمه هاشمی*، بابک شمشیری، محبوبه البرزی صفحات 93-106
    نهاد آموزش وپرورش هر جامعه ای سعی دارد از قابلیت چشمگیر هنر برای رشد فکری، تکوین و تکامل شخصیت انسان ها بهره ببرد. پژوهش حاضر در پارادایم کیفی و با روش مصاحبه نیمه سازمان یافته انجام گرفت. با هدف آسیب شناسی تمامی ارکان نظام آموزش وپرورش در پیاده سازی مقوله تربیت هنری، هفت عنصر: اهداف، محتوا، مواد آموزشی، راهبردهای یاددهی-یادگیری، زمان، مکان و ارزشیابی در برنامه درسی در نظر گرفته شد. حوزه های آسیب پذیر به صورت مقوله های اصلی زیر استخراج و دسته بندی گردید: آسیب های حوزه
    اهداف
    فقدان رویکرد فلسفی مناسب، مشکلات تدوین اهداف و مشکلات اجرای اهداف. آسیب های حوزه محتوا: فقدان رویکرد فلسفی مناسب، مشکلات تدوین محتوا و مشکلات اجرای محتوا. آسیب های حوزه روش های تدریس: عدم استفاده از روش های مختلف و متناسب با محتوا، عدم آموزش معلمان در ارتباط با روش های تدریس. آسیب های حوزه زمان، مکان و مواد آموزشی: کمبود زمان، مکان و امکانات آموزشی و مشکلات ناشی از نگرش های نادرست. آسیب های حوزه ارزشیابی: نوع و ماهیت ارزشیابی، نحوه اجرای ارزشیابی. آسیب های حوزه معلمان: مشکلات آموزشی معلمان، مشکلات انگیزشی معلمان و تصمیمات اداری و مدیریتی نادرست در ارتباط با معلمان. آسیب های حوزه نگرش والدین، مسیولین و ساختار مدیریت: مشکلات ناشی از ناکارآمدی و مدیریت غیر اثربخش، مشکلات ناشی از نگرش والدین، مشکلات ناشی از رویکردهای حاکم نسبت به هنر.
    کلیدواژگان: هنر، تربیت هنری، آسیب شناسی، نظام آموزش و پرورش
  • صدیقه کاظمی* صفحات 107-120
    هدف اصلی پژوهش بررسی فرضیات نظریه آشوب و مقایسه آن با مبانی منطق تایلر در برنامه درسی با روش تحلیلی- توصیفی است. این مطالعه به نقد مبانی منطق تایلر بر مبنای اثرکلاسیک وی در حوزه برنامه درسی تمرکز دارد. در این مطالعه این اثر کلاسیک با لنز نظری مفروضات نظریه آشوب مورد مطالعه و مرور و بازخوانی مجدد قرار گرفت و مبانی منطقی اثر تایلر و قرابت یا غرابت آن با مفروضات نظریه آشوب تحلیل شد. یافته های این مطالعه حاکی از آن است که مبانی منطق تایلر مبتنی بر استعاره ساعت نیوتنی، تعین پذیری و پیش بینی، رویکرد خطی در برنامه ریزی، ابتناء بر سیستم های بسته، تجویزالگوهای کلی ذهنی برای همه موقعیتهای یادگیری،تعیین اهداف عینی و برونداد یادگیری قبل از آموزش در برنامه درسی است در حالی که مفروضات نظریه آشوب به ترتیب و متناظر با هر یک از مفروضات فوق، مبتنی بر استعاره رودهای پرتلاطم و آب و هوا، تعین ناپذیری و پیش بینی ناپذیری، تاکید بر رویکرد غیر خطی در برنامه ریزی، ابتناء بر سیستم های باز، ضرورت طراحی الگوهای ذهنی متناسب با موقعیت،ضرورت توجه به تفاوت ها و ناساختاریافتگی در برنامه درسی و آموزش است که در طرف مقابل مبانی منطق تایلر قرار دارد .
    کلیدواژگان: منطق تایلر، نظریه آشوب، برنامه درسی
|
  • Afrooz Farrokhi *, Mohammmad Lohrasbi Pages 1-14

    The main purpose of this study is to introduce effective educational facilities in facilitating the learning process. The present article tries to focus on a wide range of educational facilities. Learning is the most important goal of education and providing educational facilities to achieve learning. In this article, a descriptive-analytical method has been used to study the role of educational facilities in facilitating the learning process by examining related books and articles internally and externally. The results show that educational facilities do not only include the use of advanced technologies, By providing a happy environment for learners using modern teaching methods, without the need for high costs, the necessary educational facilities for learners can be provided. In this article, we get acquainted with a new perspective on educational facilities. In such a way that we reach a new understanding of the position of educational facilities in the realization of education as much as possible.

    Keywords: Educational facilities, Education system, Learning, education, Learning environment, Facilitate learning
  • Mohammad Akbari Booreng, Mohammad Ali Rostami Nezhad, Esmat Mohammad Zadeh, Mohammad Mahmoodi Booreng * Pages 15-23

    The feeling of presence is an influential and decisive component in the learner's participation in distance learning. The present study was conducted to investigate the level of students' presence in distance learning in the second semester of the 99-98 academic year. The research method is descriptive and causal-comparative. The statistical population is all primary school students in Birjand in the academic year 1399-1398 who have experienced distance learning since March. Among them, 380 students participated in the research by available sampling method. Igrob's presence questionnaire was used to assess students' sense of presence. The results showed that students have a higher than average sense of presence in distance education. In addition, the mean of presence in all three components of presence, location and participation of the group using the happy application was higher than the average of the group using the education network, and this difference in the component of participation was statistically significant ( p <0.05). In the end, it is suggested the necessary infrastructure to create a happy program be created and special attention be paid to the components of the feeling of presence in training and program design.

    Keywords: Feeling of presence, Distance Learning, shad program, education chanell
  • Hossein Farasat *, Mohammad Motayeri Pages 24-38

    Today, biology education is associated with many complexities, including the potential increase in the volume of information in educational environments, which requires the adoption of new solutions using appropriate educational methods. The aim of this study was to investigate the applicability and use of memorization model in teaching biology topics. For this purpose, topics from biology topics have been selected and methods for implementing this model in teaching biology have been stated. The statistical society includes all biology textbooks in the secondary school in the field of experimental sciences. The research method in this research is descriptive. The results of this study show that the educational content of biology books can be converted into a memorization model and according to the teacher's creativity, biology education using the memorization model can be done in different ways. The most important function of the memorization model is that it can, with the connection that is established between new information and old information, provide the ground for the formation of brain circles and facilitate memorization of new material, and this does not happen except by stimulating the teacher's creativity or a student or both.

    Keywords: Memorization model, Biology, education, Word Connection, Alternative Word, Keyword
  • Koroush Fatehnezhad *, Mozhgan Amirian Zadeh Pages 39-55
    The purpose of this research is to identify the challenges and problems that exist for virtual teaching from the perspective of students, their parents and teachers in primary school. The method of the present research is qualitative and has been done with a phenomenological approach. In this study, 45 people (15 teacher , 15 parents and 15 students in Shiraz city were interviewed in the primary school of district (2). Purposeful non-random sampling method was selected and semi-structured interview tools were used to obtain data. The process of data analysis in the qualitative part was done in the form of data coding in three stages of open, axial and selective coding. From the analysis and deep understanding of the statements of the participants, 12 central codes (existing information technology infrastructures, facilities, training platform, behavioral problems, mental and internal problems, reduction of social and communication interactions, e-learning content, training schedule, educational evaluation, Virtual teaching, virtual classroom space, the effects of constantly working with smartphones and tablets) were obtained. Finally, these 12 core codes were categorized as selective codes of technological factors, psychological factors, social and communication factors, educational factors, and physical factors.
    Keywords: Virtual Education, Students, Parents, Phenomenology
  • Ali Ghasemian Sahebi, Rahil Kord Heydari, Mahdi Ebrahimi *, Mohammad Ahadi Pages 56-75
    The purpose of this study is to identify and analyze the comparative methods of new educational methods. To this end, in addition to introducing the methods, the advantages and disadvantages, the educational scope and efficiency, as well as their cost and benefits in the field of education will be discussed and compared. The method of this research is a descriptive method which, the nature and type of research, which is a comparative study. The method of data collection in this research is library type and sampling method is purposeful theoretical. the results is: 1. Training methods are highly diverseand, it is very difficultto distinguish between traditional and new approaches; 2. New educational methods are more beneficial than traditional methods; 3. Many of the new methods of teaching have a higher the educational scope than traditional methods, and can be as numerous as learn more from learners. Also, new educational methods are effective in teaching; 4. New educational methods need to be more costly than past methods. but in many of these methods, if implemented in the long run, they will have better outcomes and outcomes, and the investments will be offset and the overall cost of training will be reduced.
    Keywords: education, Traditional teaching methods, 'New teaching methods, Research method
  • Ali Bazvand *, Mortezaa Hasanzade Pages 76-92
    Textbooks are one of the most important resources of learning, teaching and reinforcing national and religious identity. Meanwhile Persian textbooks with regard to their capacity and using different kinds of writing including prose, poem, drama, story, memory and so on can play an important role in reinforcing components of national and religious identity among students who are forward generation. This research is aimed at analyzing the content and text of newly printed Persian textbooks for middle and secondary schools from the viewpoint of attention to the components of national and religious identity. The overall results show that totally 204 components of national and religious components have been included in the text of 5-volume Persian textbooks for middle and secondary school. Out of these numbers 122 units or 59/8 percent is composed of religious components and 82 units or 40/19 percent is composed of national and Iranian components. In addition, the share of national components included in middle school books equals 49 units or 59/75 percent and in secondary school this number equals 33 units or 40/24 percent.
    Keywords: Identity, National, Religioust, textbook content, Newly printed textbooks, middle, Secondary school
  • Najmeh Hashemi *, Babak Shamshiri, Mahbube Alborzi Pages 93-106
    The present study was conducted in a qualitative paradigm using a semi-organized interview method. With the aim of pathology of art education in the education system, seven elements were considered: objectives, content, educational materials, teaching-learning strategies, time, place and evaluation in the curriculum. Vulnerable areas were categorized into main categories: Disadvantages of goals: Lack of proper philosophical approach, problems of goal setting and problems of goal implementation. Disadvantages of content: lack of proper philosophical approach, problems of content editing and problems of content implementation. Disadvantages in the field of teaching
    methods
    Lack of using different methods and appropriate to the content, Lack of teacher training in relation to teaching methods. Injuries in the field of time, place and educational materials: Lack of time, place and educational facilities and problems caused by wrong attitudes. Injuries in the field of evaluation: type and nature of evaluation, how to perform evaluation. Injuries in the field of teachers: teachers 'educational problems, teachers' motivational problems and incorrect administrative and managerial decisions related to teachers. Damages in the field of parents 'attitudes, officials and management structure: problems due to inefficiency and ineffective management, problems due to parents' attitudes, problems due to prevailing approaches to art.
    Keywords: Art, Art edusystem, Patsystem, education system
  • Sedighe Kazemi * Pages 107-120
    The main purpose of this paper is the examination of the Two opposing fronts:Assumptions of Chaos Theory in Confrontation with the Foundations of Tyler's Logic, descriptive-analytic method was used. n this study, the basics of Tyler's logic are critiqued based on Tyler's classical work in the field of curriculum. This book is a crystallization of the author's ideas and opinions about principles of curriculum. And so far it has been exposed to criticism of various dimensions and so it has been the source of the creation of many pros and cons. This book was read and reviewed with the theoretical lens of the assumptions of chaos theory. The results of this study indicate the basics of Tyler's logic, which is based on Newtonian clock metaphors, determinability and predictability, linear approach to planning, based on closed systems, prescribing general mental models for all learning situations, setting objectives and learning outcomes in comparison with the assumptions of chaos theory that based on the metaphor of turbulent rivers and weather, indeterminability and unpredictability, nonlinear approach in planning, based on open systems, the need to design mental patterns appropriate to the situation, the need to pay attention to differences
    Keywords: Tyler's logic, chaos theory, curriculum