فهرست مطالب

جغرافیا و مخاطرات محیطی - پیاپی 41 (بهار 1401)

نشریه جغرافیا و مخاطرات محیطی
پیاپی 41 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/13
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهدی مومی پور*، مهشید معاوی صفحات 1-16

    ارزیابی کامل فعالیت های تکتونیکی و به خصوص حرکات تکتونیکی جوان و خطرات ناشی از آن نیاز به شناخت کامل فرایندهای ژیومورفولوژی دارد. بسیاری از عوارض ژیومورفولوژیکی در مقابل حرکات تکتونیکی فعال بسیار حساس هستند و همزمان با آنها تغییر می کنند. هدف این پژوهش استفاده از شاخص های ژیومورفیک (شاخص عدم تقارن حوضه (Af)، شاخص سینوسیته حوضه (S)، شاخص شکل حوضه (BS)، شاخص شیب طولی رودخانه (SL)، نسبت انشعاب (Rb)، عدد ناهمواری (Rn)، برجستگی نسبی حوضه (Bh)، پیچ و خم پیشانی کوهستانی (Smf)، تراکم زهکشی (Dd)، هیپسومتری)، رسم و تحلیل نقشه های فرسایش پذیری سازندها، خاک ها و کاربری اراضی برای آگاهی از رابطه فعالیت تکتونیکی با فرسایش خاک حوضه آبریز کارون (بالادست سد شهید عباسپور) است. نتایج نشان داده است که فعالیت های تکتونیکی در سازندهای فرسایش پذیر باعث فرسایش کناره ای شده و در نتیجه خاک ها فرسایش می یابند اما در سازندهای مقاوم فعالیت زمین ساختی اثر کمی گذاشته و خاک-ها تقریبا مقاومت خود را دارند. آبراهه های فرعی نیز اغلب تحت زاویه حاده ای به جریان اصلی وارد می شوند. رودخانه کارون در حوضه مورد مطالعه بر روی سازندهای نرم و فرسایش پذیر نظیر گورپی، پابده، آغاجاری، گچساران و میشان پهن شده و با شدت جریان کمتری جاری می گردد. در این حالت فرسایش در مسیر رودخانه کم تر بوده، اما فرسایش کناره ای غالب است بیشترین فرسایش کنار رودخانه ای در مرکز و جنوب شرق حوضه می باشد. حوضه از نظر هیپسومتری متعادل بوده و سیمای توپوگرافیک و ژیومورفیک حوضه مورد مطالعه از فعالیت های تکتونیک متاثر است که نتیجه آن پستی و بلندی زیاد و کج شدگی حوضه است.

    کلیدواژگان: نئوتکتونیک، فرسایش، سد شهید عباسپور، شاخص های ژئومورفومتری
  • زهرا موحدی راد، سمیه صدر* صفحات 17-37

    تا کنون تحقیقات بسیاری در زمینه شناسایی مناطق آلوده و اجرای سیاست های استفاده پایدار از اراضی با توجه به خطر آلودگی آنها انجام گرفته است. در این پژوهش توزیع مکانی نیکل در خاک های سطحی (عمق 10-0 سانتیمتر) بخشی از استان قم با کاربری های شهری-صنعتی، کشاورزی و بایر به وسعت 883 کیلومتر مربع بررسی شد. در این مطالعه از ابزار زمین آمار(کریجینگ معمولی) استفاده گردید. نمونه برداری در 209 نقطه بر روی شبکه ای با فواصل حدود 5/1×5/1 کیلومتر در اراضی کشاورزی و شهری و حدود 2×2 کیلومتر در اراضی بایر انجام شد. غلظت نیکل کل و قابل جذب خاک توسط دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. مطالعات آماری و زمین آماری توسط نرم افزارهای SPSS، Variowin و WINGSLIB انجام و نقشه آلودگی با نرم افزار Surfer16 رسم گردید. نتایج نشان داد که غلظت عنصردر هیچ یک از شکل ها در منطقه سمیت را نشان نداد. اما در کاربری های مختلف دارای تفاوت معنی دار بود. احتمالا صنایع موجود، مواد مادری و سنگ های بازیک و فوق بازیک که غنی از نیکل هستند، استفاده از کودهای فسفاته و لجن فاصلاب باعث افزایش نیکل و جهت وزش بادهای غربی باعث انتقال نیکل در منطقه گردید است.

    کلیدواژگان: تغییرات مکانی، واریوگرام، قم، عناصر سنگین
  • محمدمهدی حسین زاده*، سیاوش شایان، فاطمه نجف زاده صفحات 39-56

    جریان آبها، ازجمله ی مهم ترین فرآیند های سطحی هستند که علاوه بر تغییر و تعیین سیمای عمومی زمین بر نحوه زیست انسان در کره زمین نیز تاثیر دارند. عملکرد سیستمی رودخانه موجب می شود، هر تغییری در مولفه های کانال رود برسایرمتغیرها نیزتاثیربگذارد. فرسایش کناره بنا به دلایلی چون ورود بخشی ازرسوبات به جریان رودخانه که از کناره های رود تغذیه می شوند، تغییردرابعاد مجرا مانند: عرض و عمق، اثراتی که بر ویژگی های الگوی رود دارد ومخاطراتی که می توانند فعالیت های انسانی را تهدید کنند، حایز اهمیت است. هدف ما، بررسی ناپایداری و تغییرات مورفومتری مجرا در رودخانه حاجی عرب در بویین زهرا ازشهرستان های استان قزوین است. دراین پژوهش پایداری کناره رود با استفاده ازروش های ارزیابی سریع ژیومورفیک (RGA) مورد بررسی قرار گرفته است. رودخانه ی مورد نظر درقالب 8 بازه مطالعه شد. با نقشه برداری از مقاطع عرضی و عملیات میدانی شاخص های پایداری و ناپایداری کناره رود ارزیابی شدند. پارامتر های موجود درروش شاخص پایداری مجرای رود (CSI) درخلال بازدیدهای میدانی امتیاز دهی شد. بازه ها از نظرحساسیت به فرسایش کناره طبقه بندی شدندکه بازه های 7و 8 ناپایدارترین بازه ها بودند. همچنین با استفاده از تحلیل های آماری همبستگی داده ها و نحوه ی پراکندگی آنها تعیین شد با استفاده از امتیاز نسبی، عامل فرسایش کناره و پوشش گیاهی ریپارین موثر ترین عوامل درناپایداری کناره های رودخانه حاجی عرب تعیین شدند.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: ارزیابی سریع ژئومورفیک(RGA)، پایداری کناره، شاخص پایداری کانال(CSI)، رودخانه حاجی عرب، ژئومورفولوژی رودخانه ای
  • اکرم مشهدی، رضا جعفری* صفحات 57-75

    پهنه بندی تخریب اراضی برای مدیریت بهینه آنها لازم و ضروری است. در پژوهش حاضر پتانسیل مدل مدالوس اصلاح شده و تلفیق آن با منطق فازی برای پهنه بندی بحران تخریب اراضی در شهرستان سمیرم استان اصفهان با مساحت 5224 کیلومترمربع مورد بررسی قرار گرفته است. درگام اول، بر اساس وضعیت منطقه، شش معیار شامل اقلیم، خاک، پوشش گیاهی، آب زیرزمینی، فرسایش آبی و مدیریت با بیست و پنج شاخص، برای ارزیابی میزان تخریب اراضی، مد نظر قرارگرفت. شاخص ها بر اساس میزان تاثیرشان برفرایند تخریب، کمی و به هر کدام از آن ها طبق منطق فازی امتیازی بین0 تا 1 داده شد و در مقیاس پیکسل مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که 2 درصد از سطح منطقه در کلاس خفیف تخریب، 84 درصد منطقه در کلاس متوسط و 14 درصد منطقه در کلاس شدید قرار دارد. از میان معیارها مورد مطالعه کیفیت مدیریت، کیفیت پوشش گیاهی و کیفیت فرسایش آبی دارای بالاترین امتیاز و از میان شاخص ها، شاخص حفاظت پوشش گیاهی در برابر فرسایش، کاربری مرتع و بارندگی بیش از 70% در تخریب منطقه نقش داشتند. یافته های تحقیق نشان می دهد که تبدیل اراضی مرتعی به زمین های کشاورزی، چرای بیش از حد دام و خشکسالی از عوامل اصلی ایجاد بحران تخریب اراضی در منطقه مطالعاتی می باشند.

    کلیدواژگان: مخاطره محیطی، تخریب اراضی، مدالوس اصلاح شده، سمیرم
  • سید میثم مشعشعی، رویا پناهی*، میترا مشعشعی صفحات 77-97

    وقوع سیل یک پدیده طبیعی است و خطر وقوع آن در مناطق شهری یک مسیله جهانی است، شهرنشینی سریع و تغییرات آب و هوایی مخاطره سیلاب های شهری را افزایش داده و باعث ایجاد خسارت به زیرساخت ها و صدمات جانی شده است. هدف این پژوهش تحلیل دینامیکی مخاطره سیلاب رودخانه شاهین شهر (استان اصفهان) می باشد. بنابراین جهت شبیه سازی مخاطره سیلاب از مدل یک بعدیHEC_RAS استفاده گردید و از طریق الحاقی HEC-GEORAS در محیطGIS پردازش داده های ژیومتری انجام شد. جهت محاسبه دبی برای دوره بازگشت های 25، 50 و 100 ساله، حوضه آبریز منطقه مورد مطالعه به داخل محیط نرم افزار HEC- HMSوارد شد و مشخصات فیزیوگرافی حوضه آبریز از قبیل: مساحت، طول آبراهه اصلی، شماره منحنی خاک(CN)، زمان تمرکز و زمان تاخیر وارد گردید. سپس با استفاده از داده های موجود پهنه سیلاب در دوره بازگشت های 25 ، 50 و 100 ساله محاسبه گردید. نتایج حاصل از مدل نشان می دهد که با توجه به شرایط رودخانه، منطقه به سه بازه مختلف تقسیم بندی شد که ضریب زبری مانینگ با استفاده از روش کوان برای بازه های مختلف هر بخش جداگانه محاسبه گردید. نتایج حاصل از مطالعات نشان می دهد که پهنه سیلاب در دور بازگشت 25 ساله 948/0 کیلومتر مربع در دوره بازگشت 50 ساله 13/1 و در دوره بازگشت 100 ساله 34/1 کیلومتر مربع از اراضی حاشیه رودخانه شاهین شهر را در بر گرفته اند. و در بازه آخر به دلیل کاهش میزان شیب و کاهش سرعت جریان پهنه سیلاب از سایر بازه ها گسترده تر شده است.

    کلیدواژگان: شبیه سازی سیلاب، رودخانه شاهین شهر، HEC-RAS
  • مژگان نصرتی*، سعید خضری، آفاق کاظمی صفحات 99-115

    در طی سال های اخیر به موازات افزایش جمعیت نواحی شهری، مخاطرات شهری نیز روند افزایشی داشته است. یکی از شهرهایی که پتانسیل بالایی جهت وقوع مخاطرات دارد، شهر سنندج است، بر این اساس در این پژوهش به بررسی مناطق آسیب پذیر شهر سنندج در برابر مخاطرت حرکات دامنه ای، سیلاب، زمین لرزه، آلودگی و ترافیک پرداخته شده است. با توجه به اهداف مورد نظر، در این پژوهش از دو مدل تلفیقی منطق فازی و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده و مناطق آسیب پذیر در برابر هر کدام از مخاطرات مذکور شناسایی شده است. نتایج بدست آمده از پژوهش بیانگر این است که بخش های زیادی از غرب شهر سنندج و همچنین مناطق شمالی شهر سنندج به دلیل شیب و ارتفاع زیاد مستعد وقوع حرکات دامنه ای است. همچنین به دلیل وجود رودخانه قشلاق در نیمه شرقی شهر سنندج و همچنین وجود مناطق کم شیب در مناطق داخلی شهر سنندج، بخش های زیادی از این شهر پتانسیل زیادی به منظور ایجاد سیلاب و آبگرفتی دارد. ارزیابی پتانسیل آسیب پذیری در برابر زلزله بیانگر این است بخش های غربی و مرکزی شهر سنندج به دلیل نزدیکی به خطوط گسل، شیب زیاد، عدم دسترسی به فضای باز و تراکم جمعیتی بالا، پتانسیل آسیب پذیری بالایی دارد. از نظر آلودگی و ترافیک نیز بخش های مرکزی شهر سنندج به دلیل تراکم بالای جمعیت و وجود کاربری های مختلفی از جمله حمل و نقل و... پتانسیل آلودگی و ترافیک بالایی دارد.، بخش های غربی و شمالی شهر سنندج مستعد وقوع حرکات دامنه ای است و همچنین پتانسیل آسیب پذیری بالایی در برابر زلزله دارد. .

    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی و انسانی، منطق فازی، AHP، سنندج
  • مهرشاد طولابی نژاد*، علی حاجی نژاد، میثم طولابی نژاد صفحات 117-139

    از اقدامات مهم مدیریت مخاطرات، توجه به افزایش آمادگی فردی در مواجهه با مخاطرات طبیعی است. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر آمادگی فردی در برابر وقوع سیل پرداخته است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن ترکیبی (کیفی و کمی) است. ابزار گردآوری داده ها و اطلاعات پرسشنامه و مصاحبه با روستاییان منطقه بوده است. جامعه آماری پژوهش 3861 خانوار ساکن در روستاهای کوهستانی درمعرض طغیان سیل شهرستان پلدختر بوده است که از این میان با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده 360 خانوار از 30 روستای سیل گیر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده است. تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی ومدل رگرسیون لجستیک باینری و تحلیل کیفی صورت گرفته است. یافته های پژوهش در زمینه عوامل موثر بر آمادگی فردی در برابر وقوع سیل حاکی است که از بین چهار عامل مدنظر دراین پژوهش به ترتیب عوامل: جامعه شناختی فردی، وضعیت اقتصادی- اجتماعی خانواده، تاثیر جامعه و سازگاری با خطر بیشترین نقش را درآمادگی فردی برابر سیل داشته اند. بررسی الزامات و اقدامات آمادگی در مواجهه با سیل نیز نشان داد که به ترتیب : توسعه اقتصاد محلی،توسعه زیرساخت های محلی،اعطای اعتبارخرد برای افزایش آمادگی،کمک های دولتی و افزایش استراتژیهای تنوع معیشت خانوارها برجسته ترین الزامات و اقدامات مهم برای افزایش آمادگی در مواجهه با رخداد سیل می باشند.

    کلیدواژگان: مخاطره سیل، آمادگی فردی، کاهش خطر بلایا، روستاهای کوهستانی، شهرستان پلدختر
  • سید محمد حسینی*، سیروس نبیونی صفحات 141-162

    امروزه مخاطرات بارشی، بحران های گسترده ای را به لحاظ نظامی، امنیتی و اجتماعی ایجاد می کنند چرا که این تنش ها، در قالب فروسایی و تخریب محیط طبیعی گاها به تعارضات خشونت بار اجتماعی نیز می انجامد. در این راستا، برای واکاوی روزهای باران فرین در ایران از داده های روزانه باران در 235 ایستگاه همدید در بازه ی زمانی 01/01/1340 تا 29/12/1398 خورشیدی(21549 روز) استفاده شده است. بنابراین پایگاه داده ای با آرایه ای به ابعاد 235×21549 ایجاد شد که سطرها نماینده ی زمان و ستون ها نماینده ایستگاه ها هستند. با استفاده از فاصله اقلیدسی و پیوند وارد، روزهای باران فرین ایران در چهارخوشه بارش منظم قرار گرفت. نتایج نشان داد که خوشه اول(روزهای همراه با باران نسبتا سنگین) با فراوانی 87 درصد ایستگاه ها، پراکنش سراسری در کشور دارد. خوشه دوم(باران های نیمه سنگین) با 9 درصد، محدود به چند ایستگاه در کرانه های شرقی دریای خزر و نیمه غربی ارتفاعات زاگرس است. خوشه سوم(باران های سنگین) با 3 درصد ایستگاه ها در کرانه های جنوبی دریای خزر و غرب ارتفاعات زاگرس در ایستگاه های آستارا، بابلسر، نوشهر، رامسر، رشت، کوهرنگ و یاسوج واقع شده است و در نهایت، خوشه چهارم(باران های ابرسنگین) با 1 درصد، فقط در ایستگاه بندرانزلی رخ می دهند. به نظر می رسد فراوانی روزهای باران فرین در ایران، میل به خوشه ای شدن و لانه گزینی دارد و در تبعیت با توپوگرافی و دوری یا نزدیکی به دریا می باشد.

    کلیدواژگان: مخاطرات باران، واکاوی خوشه ای، روزهای باران فرین، ایران
  • عباس غلامی* صفحات 163-183

    با توجه به اهداف پژوهش حاضر پس از تجزیه و تحلیل تغییرات بارش های سالیانه ایستگاه های انتخاب شده نتایج آزمون حداقل مربعات به روش گشتاورهای معمولی و بیشینه درستنمایی برای مقایسه با روش گشتاورهای خطی استخراج شدند. مجموع مربعات باقیمانده در روش گشتاور های خطی نیز با برنامه کامپیوتری نوشته شده برای توزیعهای مورد پژوهش ، محاسبه گردیدند با توجه به نتایج این پژوهش و با استفاده اروش نمره دهی و رتبه بندی مشخص می شود که در ایستگاه پنجاب- هراز روش بیشینه درستنمایی دارای کمترین مجموع مربعات خطا یعنی مجموع نمره 6 دارای بهترین برازش با داده های بارش سالیانه بوده است و روش گشتاورهای معمولی و خطی با دارا بودن نمره کل 15 به صورت مساوی در رتبه های بعدی قرار دارند.در ایستگاه کرسنگ- هراز روش بیشینه درستنمایی دارای مجموع نمره 10 و بهترین برازش با داده های بارش سالانه بوده است و پس از آن به ترتیب روش گشتاور معمولی با مجموع نمره 14 و روش گشتاور خطی با مجموع نمره 15 قرار دارند.در ایستگاه محمودآباد هم روش بیشینه درستنمایی با بدست آوردن مجموع نمره 3 بهترین روش منتخب در این ایستگاه بوده است و پس ازآن روش گشتاور معمولی و روش گشتاور خطی به ترتیب با مجموع نمرات 6 و 15 قرار دارند.

    کلیدواژگان: بارش حداکثر سالانه، بیشینه درستنمائی، گشتاور خطی، رودخانه هراز
  • کامران شایسته*، شیوا غریبی، محمد پارسی مهر صفحات 185-200

    گرد و غبار یکی از مخاطرات طبیعی است که عمدتا در مناطق خشک و نیمه خشک جهان از جمله ایران رخ می دهد. در سال های اخیر، طوفان های گرد و غبار به یکی از مهم ترین چالش های آلودگی هوای استان همدان تبدیل شده است و شناسایی کانون های تولیدکننده این پدیده اولین گام در مدیریت و کنترل آن به شمار می رود.. از اینرو، در این مقاله به شناسایی کانون های تولید گرد و غبار در استان همدان با استفاده از شاخص عمق اپتیکی اخذشده از تصاویر سنجنده مادیس و مدل سازی عددی پیش بینی جریان هوا با استفاده از سال 2008 تا پایان سال 2018 پرداخته شده است. مسیر باد در 48 ساعت قبل از طوفان برای منشا خارجی و 12 ساعت قبل از طوفان برای منشا داخلی تعیین شد. داده های هواشناسی مدل نیز از سامانه ی جهانی GDAS دریافت شد. در نهایت با استفاده از سیستم اطلاعات مکانی و ابزار تحلیل مکانی نمایش حرکت آن از منشاء تا داخل شهر همدان ردیابی شد. نتایج نشان داد که منشاء پدیده های گرد و غبار ورودی به این شهر دارای سه منشا داخل استان (شهرستان های فامنین، ملایر و رزن)، خارج از استان (از جمله استان کردستان، خوزستان و مرکزی) و خارج از کشور (غرب عراق، سوریه، اردن و شمال عربستان) است. که بیانگر بنابراین، لزوم مطالعه پایش مکانی گرد و غبارهای این منطقه است. نتایج پژوهش نشان داد که ترکیب روش های سنجش از دوری و مدل های اسپلیت به همراه اطلاعات زمینی گرد و غبار به خوبی می تواند دالان های تحت تاثیر گرد و غبار را نشان دهد.

    کلیدواژگان: گرد و غبار، مادیس، عمق اپتیکی آئروسل، طوفان
  • زهرا حجازی زاده، بهلول علیجانی، حسین عساکره، مختار فتاحیان* صفحات 201-216

    تغییر روند سامانه های کلان مقیاس جوی همچون پرفشار جنب حاره ای، نقش بسزایی در تغییر اقلیم سطح زمین دارد. در این پروهش برای نیل به  این  هدف، از داده های ارتفاع ژیوپتانسیل جو تراز میانی (تراز 500 ه.پ) از پایگاه داده وابسته به مرکز اروپایی پیش بینی میان مدت جو استفاده شده است. این داده ها داری تفکیک مکانی 1*1 درجه قوسی و به صورت میانگین روزانه برداشت گردیده است. دوره آماری این پژوهش از سال 1980 تا 2019 میلادی برای کشور ایران بوده و شامل 266 یاخته است. جهت بررسی روند ارتفاع ژیوپتانسیل بر روی ایران از آزمون روند من-کندال استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که ارتفاع ژیوپتانسیل جو بر روی ایران در ماه های ژوین، جولای و آگوست داری روند افزایشی(مثبت) در سطح معنی داری 1.96 است. البته روند کاهشی ارتفاع ژیوپتانسیل در مناطق شرق و جنوب شرق ایران قابل تامل است. همچنین در تمام ماه های مورد بررسی، ارتفاع جو ایران در مناطق مرکز، غرب و شمال غرب سیر صعودی داشته که عموما این سیر افزایشی متاثر سطح گستره پرفشار جنب حاره است. این تغییرات باعث ناهنجاری در الگوهای آب و هوایی مناطق می گردد.

    کلیدواژگان: ارتفاع ژئوپتانسیل، تحلیل روند، تغییر اقلیم، ایران
  • سعید نصیری زارع*، طاهر پریزادی، مجتبی حکیمی صفحات 217-234

    سکونتگاه های انسانی با توجه به عوامل مختلف فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، زیرساخت ها و مولفه های تهدیدکننده شیوع بیماری کرونا، با چالش های مختلفی مواجه شده اند و در نتیجه نیازمند الگوها و سیستم های متفاوتی برای مدیریت و برنامه ریزی هستند. تحقیق به آسیب شناسی مناطق روستایی از خطر شیوع بیماری کرونا در نواحی روستایی شهرستان ایجرود پرداخت. تحقیق کاربردی و به روش انجام تحقیق، از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات تحقیق به صورت گزارش اسنادی به دست آمد. تحلیل اطلاعات به صورت آماره های فضایی و جغرافیایی در ArcGIS/GeoDA و SPSS انجام شد که برای بررسی سطح خدمات در نواحی روستایی، خدمات در 5 گروه بهداشتی- درمانی، تعاونی- بازرگانی، زیرساختی، آموزشی- فرهنگی و ارتباطی تقسیم شدند که اطلاعات آن به صورت اسنادی به دست آمد. در ناحیه روستایی، میان مبتلایان بیماری کرونا و سطح خدمات در این مناطق ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد. در سوی دیگر بیشتر خدمات در مناطقی که جمعیت بیشتری دارند تمرکز یافته و مناطقی که جمعیت کمتری دارند از سطح خدمات کمتری نیز برخودار هستند. مشخص است مناطقی که خدمات کمتری دارند، برای دریافت خدمات به مناطقی که این خدمات را دارند مراجعه می کنند و با توجه به ماهیت بیماری های عفونی که در مسیرهای حمل و نقل و جابجایی گسترش بیشتری می یابند، این امر، عامل اصلی برای شیوع بیماری در میان نواحی روستایی بزرگتر و برچمعیت تر گردیده است. در تحقیق 6 ناحیه روستایی که در کانون اصلی انتشار بیماری قرار داشتند، شناسایی شدند که باید مدیریت و اقدامات پیشگیرانه برای تامین خدمات و محدودیت های مراجعه به این مناطق انجام گردد.

    کلیدواژگان: بیماری کرونا، آسیب شناسی، توزیع جغرافیایی، مدیریت، شهرستان ایجرود
  • امین لطیفی، کرامت الله زیاری*، سید مجید نادری صفحات 235-254

    پژوهش حاضر در نظر دارد با تکیه بر عوامل کلیدی موثر بر تاب آوری کالبدی و بهره گیری از رویکرد سناریونگاری، سناریوهای باورپذیر افزایش تاب آوری کالبدی منطقه 10 تهران در برابر زلزله را مورد بررسی قرار داده و بر اساس آنها به تدوین و اولویت بندی راهبردهای پابرجا در راستای افزایش تاب آوری کالبدی محدوده مورد مطالعه در افق 1404 بپردازد. روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و به دنبال پاسخ این سیوال است که، راهبردهای پابرجایی که بتوانند تاب آوری کالبدی محدوده مورد مطالعه در برابر زلزله را در افق 1404 تضمین کنند کدامند؟ بدین منظور برای تدوین چارچوب نظری، ابتدا با استفاده از روش اسنادی، ادبیات و مبانی نظری موضوع بیان شده و سپس با تکیه بر پویش محیطی، داده های تجربی مستخرج گردیده است. جامعه آماری تحقیق شامل 20 نفر از خبرگان شهری بوده و روش نمونه گیری، هدفمند می باشد. در گام اول، پس از تعیین وضعیت های احتمالی عوامل کلیدی و وزن دهی به آنها توسط خبرگان، داده های لازم وارد نرم افزار ScenarioWizard شدند و سناریوهای قوی، ضعیف و باورپذیر از این نرم افزار مستخرج گردیدند. در گام بعدی با تحلیل عوامل داخلی و خارجی مرتبط با تاب آوری کالبدی نمونه مورد مطالعه، راهبردهای پژوهش در قالب روش SWOT و بر اساس سناریوهای باورپذیر ارایه شدند و در نهایت با تکنیک ماتریس کمی برنامه ریزی استراتژیک (QSPM)، راهبردهای پابرجا به منظور افزایش تابآوری کالبدی محدوده، احصاء و اولویت بندی شدند. نتایج نشان می دهد چنانچه منطقه 10 تهران قصد داشته باشد تا به سمت افزایش تاب آوری کالبدی در برابر آسیب های ناشی از زلزله قدم بردارد، تکیه بر راهبردهای پابرجای تدافعی اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: راهبردهای پابرجا، سناریوهای باورپذیر، تاب آوری کالبدی، زلزله، منطقه 10 تهران
  • جمشید عینالی*، حسین فراهانی، بهاره محمدی صفحات 255-277

    بخش اعظمی از ایران به خاطر استقرار در کمربند خشک جغرافیایی و نوار بیابانی دنیا از شرایط اقلیمی ویژه ای برخوردار است که جزو مناطق کم باران جهان بشمار می آید. از این رو، خشکسالی به عنوان یکی از مهمترین مخاطرات طبیعی ایران می باشد. هدف تحقیق حاضر بررسی نقش توانمندسازی روستاییان در مواجهه و رویارویی با خشکسالی و کاستن از اثرات آن در مناطق روستایی شهرستان سرپل ذهاب در غرب استان کرمانشاه است. تحقیق حاضر از نوع پژوهش های کاربردی و روش مورد استفاده توصیفی- تحلیلی مبتنی بر گردآوری داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه است. به دلیل گستردگی جغرافیایی منطقه و تعداد زیاد سکونتگاه های روستایی، از بین روستاهای واقع در محدوده سیاسی شهرستان سرپل ذهاب که دارای 100 خانوار و بیشتر بودند، با لحاظ کردن موقعیت طبیعی، تعداد 10 نقطه روستایی به عنوان نمونه انتخاب شد. در سطج تحلیل خانوار از بین 1966 خانوار روستایی ساکن براساس داده های سرشماری (1390)، با بهره گیری از فرمول کوکران تعداد 321 مورد به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه به صورت تصادفی ساده توزیع شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری t تک نمونه ای، تحلیل عاملی و مسیر استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان داد که از دیدگاه ساکنین محلی توانمندسازی در ابعاد اقتصادی (3.84) و اجتماعی (3.60) بر روی کاهش اثرات سانحه تاثیر مثبتی دارد. نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد دسترسی به منابع مالی، بهبود فضای و کسب و کار و سرمایه اجتماعی محلی به ترتیب با 49/0، 53/0 و 34/0 بیشترین تاثیر را در توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی در راستای کاهش اثرات سانحه دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت سانحه، اقتصاد روستایی، توانمندسازی، استان کرمانشاه
  • علی خدادادی*، مرتضی توکلی، علی اکبر عنابستانی صفحات 279-303

    علم‎ ‎پیچیدگی،‎ ‎مدیریتی‎ ‎را‎ ‎مد نظر دارد‎ ‎که‎ ‎به‎ ‎تنوع‎ ‎و‎ ‎تکثر‎ ‎بها‎ ‎می دهد‎ ‎و‎ ‎از مسایل مسلط دوری می کند. بنابراین، هرگاه ‏مجموعه ای متشکل از عوامل متعدد و گوناگون، در‎ ‎مقیاس های‎ ‎متفاوت، با اتکا و وابستگی ذاتی و جدایی ناپذیر عوامل بر ‏همدیگر وجود داشته باشد، با پیچیدگی روبرو هستیم. از طرفی، سیستم های اکولوژیکی و اجتماعی، سیستم های مرتبط ‏مردم و طبیعت هستند و تاکید می کنند که انسان نه تنها نمی تواند جدا از طبیعت، بلکه باید بخشی از آن باشد. بنابراین، در ‏پژوهش حاضر این ضرورت احساس شده که به مساله مدیریت پیچیدگی های اکولوژیکی و اجتماعی در حفظ منابع طبیعی ‏پرداخته شود. این تحقیق از نظر هدف یک تحقیق توصیفی- تحلیلی و از نظر جمع آوری اطلاعات یک تحقیق اکتشافی ‏بوده، و در چارچوب مطالعات کتابخانه ای و‎ ‎اسنادی‎ ‎قرار دارد. از طرفی به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از ابزار دیماتل ‏استفاده شده. نتایج‎ ‎نشان داد که در بین عوامل موثر بر مدیریت پیچیدگی اکولوژیکی و اجتماعی، عوامل فقدان نگرشی‎ ‎سیستمی‎ ‎و‎ ‎جامع نگر، مشخص‎ ‎نبودن‎ ‎بحث منابع محیطی‎ ‎در‎ ‎آمایش‎ ‎سرزمین‎ ‎و‎ ‎جایگاه‎ ‎قانونی آن، موانع نهادی، فقدان‎ ‎نظام یکپارچه‎ ‎بهره برداری‎ ‎از‎ ‎منابع‎ ‎طبیعی‎ ‎و‎ ‎مهار‎ ‎عوامل ناپایدار و فقدان مشارکت فعال و تعامل مدیریت در چارچوب ‏عوامل گنجانده شده در گروه چهار گزاره ها(‏f4‎‏) با ضریب وزنی 077/1 به عنوان مهمترین عوامل موثر بر مدیریت ‏پیچیدگی های اکولوژیکی و اجتماعی در حفظ منابع طبیعی روستاهای استان شناسایی شدند.‏

    کلیدواژگان: مدیریت، پیچیدگی های اکولوژیکی و اجتماعی، منابع طبیعی، لرستان.‏
|
  • Mehdi Mumipour *, Mahshid Moavi Pages 1-16

    A thorough assessment of tectonic activity, especially active tectonic movements and the resulting hazards, requires a thorough understanding of geomorphological processes. Many geomorphological features are very sensitive to active tectonic movements and change with them. The aim of this study was to use geomorphic indices (basin asymmetry index (Af), basin sinuosity index (S), basin shape index (BS), river longitudinal slope index (SL), branching ratio (Rb), unevenness number (Rn Relative basin protrusion (Bh), mountain frontal maze (Smf), drainage density (Dd), hypsometry), drawing and analysis of erosion maps of formations, soils and land use to know the relationship between tectonic activity With soil erosion, Karun catchment area (upstream of Shahid Abbaspour Dam). The results show that tectonic activity in erodible formations causes lateral erosion and as a result the soils are eroded, but in resistant formations the tectonic activity has little effect and the soils have almost their own strength. . Sub-canals also often enter the main stream at an acute angle. Karun River in the study basin is spread on soft and erodible formations such as Gurpi, Pabdeh, Aghajari, Gachsaran and Mishan and flows with less intensity. In this case, the erosion along the river is less, but the erosion is dominant. The most erosion is along the river in the center and southeast parts of the basin. The basin is hypsometrically balanced and the topographic and geomorphic appearance of the studied basin is affected by tectonic activities of zagros mountain range, which results in high elevation and tilt of the basin.

    Keywords: Neotectonics, Erosion, Shahid Abbasspour Dam, Geomorphometry indices
  • Zahra Mivahedi Rad, Somayeh Sadr * Pages 17-37

    Heavy metals are known to be the most dangerous environmental pollutants because they do not decompose by physical processes and therefore remain for a long time and will be effective in biochemical cycles and ultimately in the human food chain, disrupting biological reactions and damaging organs. And they will even die. Therefore, in order to control the quality of the environment, it is important to study the heavy elements in the soil. So far, much research has been done to identify contaminated areas and implement sustainable land use policies with respect to the risk of contamination. In this study, the spatial distribution of nickel in surface soils (0-10 cm) in parts of Qom province with urban-industrial, agricultural and uncultivated land uses with an area of 883 Km2 was investigated. In this study, geostatistical tools (ordinary kriging) were used. Sampling was performed at 209 points on a grid with distances of about 1.5 × 1.5 km in agricultural and urban land use and about 2×2 km in uncultivated land use. Concentration of total nickel and absorbable soil was measured by atomic absorption spectrometer. Statistical and geostatistical studies were performed by SPSS, Variowin and WINGSLIB software and contamination map was drawn with Surfer16 software. The results showed that the concentration of nickel in any of the forms in the region did not show toxicity. But there were significant differences in land uses. Existing industries, parent materials, and nickel-rich basic and ultra-basic rocks, the use of phosphate fertilizers and sewage sludge may have increased nickel, and the direction of westerly winds has led to the transfer of nickel in the region.

    Keywords: Spatial variability, Variogram, Qom, Heavy metals
  • Mohammad Mehdi Hoseinzadeh *, Sivosh Shayan, Fatemeh Najafzadeh Pages 39-56

    Water flow is one of the earth processes that in addition to changing earth surface, affect human's life. Any change in channel properties affects other variables specially where human intervention disturbs the balance of the environment it can lead to hazards. Stream Bank erosion is very vital and important because stream bank erosion can result in loss of land, increased stream sediment load, diminishing water quality and aquatic habitat, threatens people's lives and property. Identifying and determining stable and unstable banks also determining their degree of stability can be a great way to manage fluvial environment. In this research the method of Rapid Geomorphic Assessment (RGA) has been used for investigate the stability and morphometric change in Haji arab river that located in south of Qazvin province. For this purpose 8 reaches were chosen. Field studies and mapping from all reaches were done. Based on channel stability index (CSI) that is one of the Rapid Geomorphic Assessment's (RGA) indicators. The parameters of this index (CSI) were scored during the field. In this research statistical analyzes such as correlation coefficient and Box & Plot diagram were used to determine the relationship between the parameters in the stream banks and data scatter. also relative score was used to determine the most effective factor in stability of stream banks, Results show that the highly unstable stream banks belong to reaches of 7, 8 and the most effective factor in the Haji arab river's bank ,based on Channel Stability Index(CSI) are stream bank erosion and riparian woody vegetation .

    Keywords: Fluvial geomorphology, StreamBank stability, Rapid geomorphologic assessment, Channel stability index(CSI), Haji Arab river
  • Akram Mashhadi, Reza Jafari * Pages 57-75

    Mapping land degradation is essential for appropriate management. In present study, the potential of revised MEDALUS model and its integration with fuzzy logic in land degradation crisis mapping has been investigated in the Semirom County of Isfahan Province with more than 380 mm of rainfall. The study area has a semi-arid climate. Most of annual precipitation occurs in winter while less in summer. Altitude in the area is relatively high, ranging from 1707 to 4393 m, with the peaks in the Zagros Mountains. Due to large altitudinal range and human activity influences, there are a large number of vegetation types and a range of conditions in the rangelands. In recent years, grazing and other activities, such as the construction of the Hana Dam and land use changes, have degraded the existing rangelands, especially those around the agricultural lands in Semirom County. First, based on the characteristics of the study area, six desertification indicators including climate, soil, vegetation, groundwater, water erosion and management quality were selected. Then, 25 indices affecting the quality of each indicator were mapped and assigned a value between 0 and 1 using fuzzy logic option in GIS environment at pixel- size scale. According to the results, a 7% of the study area was classified as slight, 84% as moderate and 14% as severe degradation. Results also showed that the management, water erosion and vegetation indicators and the indices of the rangeland land use, vegetation resistance against erosion and rainfall were the most important factors with more than 70% effectiveness in the land degradation of the study area. The findings of this study indicate that the conversion of rangelands to agricultural land, overgrazing and drought are main factors of land degradation crisis in the study area.

    Keywords: Environmental Hazard, Land degradation, revised MEDALUS, Semirom
  • Seyed Meysam Moshashaie, Roya Panahi *, Mitra Moshashaie Pages 77-97

    Dynamic analysis of flood risk using HEC-RAS hydraulic model (Case study: Shahinshahr River, Isfahan Province)AbstractFlooding is a natural phenomenon and the risk of it occurring in urban areas is a global issue. Rapid urbanization and climate change have increased the risk of urban flooding, causing massive infrastructure and human losses. The aim of this study is geomorphological zoning of Shahinshahr River flood risk. Therefore, the HEC_RAS numerical model was used to simulate the flood and The geometric data was processed in the GIS by the HEC–GEORAS extension. The return periods of 25, 50 and 100 years of catchment area as well as its physiographic characteristics including area, length of main stream, CN curve number, concentration time, latency in the watershed were entered into the HEC-HMS software. Accordingly, the output results of maximum flood discharge with different return periods were calculated whereby river pattern reflect three reaches. Finally, manning's roughness coefficient was calculated for each reach that the Manning roughness coefficient was calculated using the Coon method. The results of studies show that the flood zone in the 25-year return period of 0.948 (km2) in the 50-year return period of 1.13 and in the 100-year return period of 1.34 (km2) of lands along the Shahin river. In the last reaches, due to the reduction of the slope and the reduction of the flow velocity, the flood zone has become wider than other periods.

    Keywords: Flood Simulation, Shahinshahr River, HEC-RAS
  • Mozgan Nosrati *, Saeid Khezri, Afagh Kazemi Pages 99-115

    In recent years, along with the increase in population of urban areas, urban hazards have also increased. One of the cities that has a high potential for the occurrence of hazards is the city of Sanandaj. Therefore, in this study, the vulnerable areas of Sanandaj against the risk of sloping movements, floods, earthquakes, pollution and traffic have been studied. According to the objectives, in this study, two integrated models of fuzzy logic and hierarchical analysis (AHP) have been used and vulnerable areas have been identified against each of the mentioned hazards. The results obtained from the study indicate that many parts of the west of Sanandaj city and also the northern areas of Sanandaj city are prone to slope movements due to the high slope and height. Also, due to the presence of Gheshlagh river in the eastern half of Sanandaj city and also the existence of low slopes in the inner areas of Sanandaj city, many parts of this city have a great potential to cause floods and flooding. Assessing the potential for earthquake vulnerability indicates that the western and central parts of Sanandaj have a high potential for vulnerability due to proximity to fault lines, high slope, lack of access to open space and high population density. In terms of pollution and traffic, the central parts of Sanandaj city has a high potential for pollution and traffic due to high population density and the existence of various uses, including transportation. According to the mentioned cases, the western and northern parts of Sanandaj are prone to large-scale movements and also have a high potential for earthquake vulnerability. The eastern parts of Sanandaj have a high potential for floods. The southern parts of Sanandaj are prone to floods and have a high potential for earthquakes.

    Keywords: Natural, Human Hazards, Fuzzy logic, AHP, Sanandaj
  • Mehrshad Toulabi Nejad *, Ali Hajinejad, Meysam Toulabi Nejad Pages 117-139

    The risk management includes all the actions that can be prevented from adverse events, or if incident, it can reduce its effects and provide readiness for quick relief and improvement of the situation. From important risk management measures, attention to increasing individual readiness is to face natural hazards. Considering the importance of the issue, the present study examines the factors affecting individual readiness against flood occurrence. The research is in terms of purpose, applied and method of doing it (qualitative and quantitative). The data-gathering tool was a questionnaire and interview with the villagers of the region. The statistical population of the study was 3861 households living in the mountainous villages in the flood of Poledokhtar Township, which is selected using the Cochran formula and by simple random sampling of 360 households from 30-flooded villages as a sample of research. Data analysis and data were analyzed using descriptive statistics and binary logistic regression regression and qualitative analysis. The findings of research in terms of factors affecting individual readiness against flooding indicate that among the four factors in this study, in order of factors: individual sociological, socioeconomic status of family, the impact of society and the adaptation to the highest role in individualization Equal to floods. The study of the requirements and actions of readiness in the face of floods also showed that the development of local economy, the development of local infrastructure, credentials for increasing preparation, government assistance and increasing the livelihood diversity strategies of households are the most prominent requirements and important measures to increase readiness are in the face of flood incident.

    Keywords: : flood risk, individual readiness, reduction of disaster, mountain villages, Poledokhtar Township
  • Sayyed Mohammad Hosseini *, Sirus Nabiuni Pages 141-162

    Today, rainfall hazards creates wide crisis in military, security and social, because the tensions in rural and social destruction of the natural environment have led to violent conflicts. To analysis the extreme rainy days in Iran, has been used daily data of extreme rainy day in 235 synoptic stations in the period from 1961/03/21 to 2019/03/20(21549 days). Therefore, this database is a matrix of size 21549×235. Rows are time and columns represent the stations. Using Euclidean distance and Ward linkage, extreme rainy days the country was in four regular rain cluster. The results showed that the first cluster (days with relatively heavy rain) with a frequency of 87% of stations, is widely distributed in Iran. The second cluster (Semi-heavy rain) with 9 percent, limited to a few stations in the eastern coast of the Caspian Sea and the western half of the Zagros Mountains. The third cluster (heavy rain) with 3% of stations located on the shore of the Caspian Sea and western Zagros mountains stations in Astara, Baboulsar, Noushahr, Ramsar, Rasht, Kouhrang and Yasouj. Finally, the fourth cluster (super heavy rain) with 1 percent, it occurs only in Bandar-Anzali station. It seems that the frequency of extreme rainy days in Iran tends to cluster and implant and complies with topography and distance or proximity to the sea.Among these, the role of rainfall hazards and their heterogeneous distribution, such as heavy rains and floods, is of particular importance in countries around the world, especially Iran. So that sometimes such events greatly affect the security and defense conditions of a country.

    Keywords: Rain Hazards, Cluster analysis, Extreme Rainy Days, Iran
  • Abbas Gholami * Pages 163-183

    According to the objectives of the present study after reviewing the statistics and information of precipitation in Haraz watershed and due to the lack of long-term statistics in the study area, finally 3 stations of Panjab-Haraz,Karsang-Haraz and Mahmoudabad-Haraz in different parts of the river from mountain to plain in 44-year common statistical period from the water year of 1968-69 to 2011-2012 was selected for this study. After analyzing the changes in annual precipitation of the selected stations, the results of Residual sum of squares (R.S.S) test were extracted by the method of ordinary moments and the maximum likelihood were compared with the method of linear moments. Residual Sum of the Squares (R.S.S in the linear moment method were also calculated by a written computer program for the studied distributions .Based on the results of this study and using the scoring and ranking method, it is determined that in Panjab-Haraz station, the maximum likelihood method has the lowest R.S.S, with the total score of 6 has the best fit with the annual precipitation data and ordinary and linear moments methods with a total score of 15 are equally in the next ranks .At Karsang-Haraz station, the maximum likelihood method has a total score of 10 and the best fit with the annual precipitation data, followed by the ordinary moment method with a total score of 14 and the linear moment method with a total score of 15, respectively. At Mahmoudabad station the maximum likelihood method with obtaining a total score of 3 has been the best method selected at this station, followed by the ordinary moment and linear moment methods with a total score of 6 and 15, respectively.

    Keywords: Maximum annual precipitation, Maximum Likelihood, Linear Moment, Haraz river
  • Kamran Shayesteh *, SHIVA Gharibi, Mohammad Parsimehr Pages 185-200

    Dust is one of the natural hazards that occur mainly in arid and semi-arid area of the world such as in Iran. In recent years, dust storms have been one of the most important air pollution crises in Hamadan province. Identifying the dust and sand sources, it is the first step in the management and control of this Phenomenon. Thus, in this paper, identification of dust sources in Hamadan province using Aerosol Optical Depth (AOD) from the MODIS satellite images and numerical modeling to predict airflow is discussed from 2008 through the end of 2018. In the next step, using the HYSPLIT model, the path of motion of particles and their source were determined at three levels of 500, 1000 and 1500 meters for 48 hours before the storm for outside sources and 18 hours for inside sources. The meteorological data of the model was obtained from a 0.5 degreess GDAS. Finally, its movement from source to Hamadan urban area was monitored by using GIS and Spatial Analysis Tools. The results showed that the origin of the entering dust phenomena in this city are from three sources including inside the province (Famenin, Malayer, and Razan county), outside the province (such as Kurdestan, Markazi, and Khuzestan province), and out of Iran (Western part of Iraq, Syria, Jordan and northern part of Saudi Arabia). So, it is necessary to monitor the spatial patterns of dust sources in the western region of Iran. In different years. In conclusion, the combination of remote sensing data, the Hysplit model, and field-based data could well show dust-affected corridors.

    Keywords: Dust, MODIS, AOD, Storm
  • Zahra Hejazizadeh, B Alijani, Hoosien Asakere, Mokhtar Fatahian * Pages 201-216

    Given the importance of climate change in the structure of the Earth is trying to understand more about how climate change events for granted .Trend variations in large-scale atmospheric systems, such as subtropical high pressure, play a significant role in climate change. In this study, to achieve the objectives, mid-level atmospheric geopotential altitudedata were employedbased on the European Center Database of Atmospheric Medium-Term Forecasting. The data have a spatial resolution of 1 * 1 degree of curveand are collected on a daily average. The statistical period of the research ranges from 1980 to 2018 for Iran and included 266 cells. Mann-Kendall trend test was used to investigate the geopotential altitude trend on Iran. The results of the study indicate the height of the subtropical high pressure to the south of the Mediterranean, the Arabian Peninsula, Red Sea and around Iran. The results showed that the atmospheric geopotential altitudeon Iran in June, July and August has an increasing (positive) trend which is at the significant levelof 1.96.Indeed, the decreasing trend of geopotential altitude in the eastern and southeastern regions of Iran is worth considering. Moreover, in all the investigated months, Iranian atmosphere altitude in the central, western and northwestern regions had an upward trend, which is generally influenced by the high-pressure subtropical level. These changes cause anomalies in climatic patterns of regions. The survey also showed that continuing pressure subtropical the stack on top of ever increasing trend in the region is significant. Considering the large-scale atmospheric patterns associated with land surface changes of climate, where can be caused by climate change.

    Keywords: Geopotential altitude, Trend analysis, Climate change, Iran
  • Saeid Nasire Zare *, Taher Parizadi, Mojtaba Hakimi Pages 217-234

    Human settlements have faced different challenges due to different cultural, economic, social factors, infrastructures and components threatening the outbreak of coronary heart disease and therefore need different models and systems for management and planning. This planning is more important in rural areas due to common beliefs and cultures, and lack of awareness and efficient management of this crisis will have irreparable consequences for these areas. The study focused on the pathology of rural areas from the risk of coronary heart disease in rural areas of Ijroud city. Applied research and research method is descriptive-analytical research. Research information was obtained in the form of documentary reports. Data analysis was performed in the form of spatial and geographical statistics in ArcGIS / GeoDA and SPSS. Documentary form was obtained. In rural areas, there is a positive and significant relationship between coronary heart disease and service levels in these areas. On the other hand, most services are concentrated in more populated areas and less populated areas have lower service levels. It is clear that areas with fewer services refer to areas that have these services for services, and given the nature of infectious diseases that are more prevalent in transportation and transportation routes, this is a major factor in the spread of the disease among areas. The village has become larger and more populous. In the study, 6 rural areas that were in the main focus of the disease were identified that management and preventive measures should be taken to provide services and restrictions on referral to these areas.

    Keywords: COVID19, Pathology, Geographical distribution, management, Ijroud city
  • Amin Latifi, Keramatollah Ziari *, Seyyed Majid Naderi Pages 235-254

    This study intends to rely on key factors affecting physical resilience and hiring the scenario planning approach investigate the credible scenarios of increasing the physical resilience of Tehran Region 10 against earthquakes to formulate and prioritize sustainable strategies in order to increase the physical resilience of the study area on the horizon of the year 1404. The methodology is descriptive-analytical and seeks to answer, what are the sustainable strategies that can ensure the physical resilience of the study area against the horizon of 1404? For this purpose, in order to provide a theoretical framework, first the subject is expressed using the documentary method, literature and theoretical foundations, and then, relying on environmental dynamics, experimental data are extracted. The statistical population of the study includes 20 urban experts and the sampling method is purposeful. As the first step, by determining the possible status of key factors and weighting them by experts, the necessary data were entered into ScenarioWizard and strong, weak and reliable scenarios were extracted from this software. At the next step, by analyzing the internal and external elements related to the physical resilience of the study sample, research strategies were presented in the form of SWOT and based on plausible scenarios. Finally, by the Strategic Planning Quantitative Matrix (QSPM) technique, sustainable strategies were enumerated and prioritized to increase the physical resilience. The results of this study demonstrate that if District 10 of Tehran tends to increase physical resilience in case of earthquake damage, reliance on sustainable defense strategies is inevitable

    Keywords: Sustainable Strategies, Reliable Scenarios, Physical resilience, Earthquake, District 10 of Tehran
  • Jamshid Einali *, Hosein Farahani, Bahareh Mohammadi Pages 255-277

    Much of Iran, due to its location in the arid geographical belt and desert strip of the world, has special climatic conditions that are among the least rainy regions in the world. Therefore, drought is one of the most important natural hazards in Iran. The purpose of this study is to investigate the role of empowerment of villagers in dealing with drought and reducing its effects in rural areas of Sarpol-e Zahab city in the west of Kermanshah province. The present research is an applied research and the method used is descriptive-analytical based on collecting the required data through a questionnaire. Due to the geographical extent of the region and the large number of rural settlements, among the villages located in the political area of ​​Sarpol-e Zahab city that had 100 families and more, considering the natural location, 10 rural points were selected as a sample. At the household analysis level, out of 1966 rural households based on census data (2011), 321 items were selected as a sample using the Cochran's formula and a questionnaire was distributed randomly. One-sample t-test, factor analysis and path were used to analyze the data. Findings showed that from the perspective of local residents, empowerment in economic (3.84) and social (3.60) dimensions has a positive effect on reducing the effects of the accident. The results of path analysis show that access to financial resources, improvement of space and business and local social capital with 0.49, 0.53 and 0.34, respectively, have the greatest impact on economic and social empowerment in order to reduce the effects of the drought disaster.

    Keywords: disaster management, Rural economy, Empowerment, Kermanshah Province
  • Ali Khodadadi *, Morteza Tavakoli, Ali Akbar Anabestani Pages 279-303

    The science of complexity considers management that values ​​diversity and avoids dominant issues. Slowly Therefore, when there is a set consisting of many different factors, on different scales, with inherent and inseparable dependence and interdependence of factors on each other, we face complexity. Ecological and social systems, on the other hand, are systems related to people and nature, and emphasize that man not only cannot be separate from nature, but must be a part of it. Therefore, in the present study, it is felt necessary to address the issue of managing ecological and social complexities in the conservation of natural resources. This research is a descriptive-analytical research in terms of purpose and an exploratory research in terms of data collection, and is in the framework of library and documentary studies. On the other hand, Dimatel tool was used to analyze the information. The results showed that among the factors affecting the management of ecological and social complexity, the factors of lack of systemic and comprehensive attitude, the lack of discussion of environmental resources in land management And its legal status, institutional barriers, lack of an integrated system of exploitation of natural resources and control of unstable factors and lack of active participation and management interaction within the framework Factors included in the group of four propositions (f4) with a weight coefficient of 1.077 were identified as the most important factors affecting the management of ecological and social complexities in the conservation of natural resources in the villages of the province.

    Keywords: management, ecological, social complexities, Natural resources, Lorestan