فهرست مطالب

تحقیقات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 53 (بهار 1401)

فصلنامه تحقیقات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 53 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علیرضا فضل زاده، وحید احمدیان*، سجاد نقدی صفحات 5-24

    در پژوهش های پیشین، محتوای اطلاعاتی متغیرهای حسابداری در شرایطی تحت تاثیر فروض کلاسیک اقتصاد و مالی بررسی می شود که چنین چارچوبی، بینشی در خصوص اثرات رفتارهای غیرعقلایی سرمایه گذاران فراهم نمی آورد. این در حالی است که متون نظری و نتایج پژوهش های تجربی اخیر حاکی از آن است که احساسات سرمایه گذاران، می تواند بر واکنش آنها به اطلاعات حسابداری و همچنین ارزشیابی سهام شرکت ها اثرگذار باشد.با توجه به شواهد پژوهش های پیشین در خصوص تفاوت در واکنش ها به اخبار سود حسابداری،‏ در پژوهش حاضر،‏ اثر تمایلات سرمایه گذاران، بر تخمین ضریب واکنش به سود حسابداری و هر یک از اجزای آن،‏ به صورت تجربی مورد بررسی قرار گرفته است. بر مبنای داده های 100 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 1389 تا 1396،‏ نتایج نشان می دهد که سودهای جاری و آتی حسابداری،‏ اثر مثبت و معناداری بر بازده سهام دارند؛ اما تمایلات سرمایه گذاران می تواند ضریب واکنش به سود جاری را کاهش دهد. بررسی های بیشتر نیز، حاکی از اثر منفی تمایلات سرمایه گذاران بر ضریب اجزای نقدی و تعهدی سودهای آتی انعکاس یافته در بازده جاری سهام است.

    کلیدواژگان: ضریب واکنش به سود، تمایلات سرمایه گذاران، اقلام تعهدی، جریان های نقدی عملیاتی
  • کامبیز فرقاندوست حقیقی، زهرا امیر حسینی، وحید مهرآذر* صفحات 25-46
    با توجه به اهمیت و جایگاه معاملات با اشخاص وابسته در مباحث مالی و حسابداری و اثرگذاری مستقیم و غیرمستقیم این متغیر بر بسیاری از متغیرهای مالی ، در پژوهش حاضر تعداد 107 شرکت در بازه زمانی بین سال های 1389 الی 1394 (در مجموع 642 سال-شرکت) با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها پژوهشی توصیفی (غیرآزمایشی) است . متغیر مستقل در پژوهش حاضر معاملات اشخاص وابسته و متغیر وابسته عملکرد مالی می باشد. برای بررسی عملکرد مالی شرکت ها از دو شاخص بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام استفاده شده است. برای بررسی فرضیه های پژوهش نیز از مدل های رگرسیونی چندمتغیره بهره گیری و با استفاده از نرم افزار Eviews8 مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج بدست آمده از پژوهش نشان می دهد معاملات اشخاص وابسته دارای ارتباط منفی و معناداری با عملکرد مالی شرکت ها (با هر دو شاخص بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام) می باشد. بیشتر اینکه در بررسی های انجام شده مشخص شد که ارتباط با بازده حقوق صاحبان سهام قوی تر است.
    کلیدواژگان: معاملات اشخاص وابسته، متغیرهای مالی، عملکرد مالی شرکت، بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام
  • جواد نیک کار*، مسلم نیلچی، فرهاد استوارنژاد صفحات 47-66
    هدف از این پژوهش بررسی اثر گرایش های احساسی سرمایه گذاران بر معیارهای کیفیت حسابرسی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش، برای بررسی معیارهای کیفیت حسابرسی از پنج معیار شامل گزارش تعدیل شده حسابرس، حق‎الزحمه حسابرس و تخصص حسابرس، تداوم انتخاب حسابرس و کیفیت اقلام تعهدی استفاده شده است. برای این منظور فرضیه‎هایی تدوین و اطلاعات مربوط به شرکت های عضو بورس اوراق بهادار برای دوره زمانی بین سال های 1387 تا 1396 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش با توجه به شرایط در نظر گرفته به منظور انتخاب نمونه، برای متغیر گزارش تعدیل شده حسابرسی، تداوم انتخاب حسابرس و تخصص حسابرس شامل  169 شرکت، برای متغیر کیفیت اقلام تعهدی شامل 164 شرکت و برای متغیر حق الزحمه حسابرس شامل 61 شرکت به روش حذف سیستماتیک انتخاب شد. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرات ثابت و روش رگرسیون لوجستیک بررسی و آزمون شد. نتایج پژوهش نشان داد که گرایش احساسی سرمایه گذاران تاثیر مثبت و معناداری بر دوره تصدی حسابرس و اقلام تعهدی اختیاری به عنوان معیارهای کاهنده کیفیت حسابرسی دارد. همچنین، نتایج موید آن است که گرایش احساسی سرمایه‎گذاران تاثیر منفی معناداری بر گزارش تعدیل شده حسابرس به عنوان معیارهای افزاینده کیفیت حسابرسی داشته است. افزون براین، نتایج بیانگر آن است که گرایش احساسی سرمایه‎گذاران تاثیر معناداری بر حق‏الزحمه حسابرس و تخصص حسابرس ندارد.
    کلیدواژگان: گرایش احساسی سرمایه‎گذاران، معیارهای کیفیت حسابرسی و شفافیت محیط اطلاعاتی شرکت
  • سینا خردیار*، حسین کاظمی، محمدجواد تصدی کاری، جاوید یار احمدی صفحات 67-80

    پژوهش حاضر درصدد تبیین تاثیر اخبار خوب و بد حسابداری بر روی رفتار سهامداران است. انتظار می رود اخبار خوب و بد حسابداری که توسط گزارش های مالی منتشر می شوند، به دلیل وجود بار اطلاعاتی، بر روی رفتار سهامداران اثر بگذارند. رفتاری که آثار ناشی از آن را می توان در نوسانات حجم معاملات سهام واحدهای گزارشگر دید. در این پژوهش برخلاف پژوهش های مشابه، به جای انتشار پرسشنامه، با نظارت بر حجم معاملات، رفتار سهامداران را مورد ارزیابی قرار گرفته است. نمونه مطالعه پژوهش حاضر، واحدهای فعال بورس اوراق بهادار تهران هستند که داده ها از طریق پایگاه اطلاعاتی ره آورد نوین، سایت سازمان بورس و سامانه کدال استخراج شد. بر اساس غربالگری صورت گرفته، 124 واحدگزارشگر فعال از بین 649 واحدگزارشگر انتخاب شدند که در بازه زمانی 1390 تا 1395 زیر نظر این سازمان مشغول به فعالیت بودند. بر اساس نتایج، اخبار خوب و بد حسابداری بر روی رفتار سهامداران و سرمایه گذاران اثر می گذارند. این در حالی است که سهامداران و سرمایه گذاران دارای تورش های رفتاری هستند و از الگویی منطقی تبعیت نمی کنند.

    کلیدواژگان: حسابداری، اخبار خوب، اخبار بد، رفتار سهامداران
  • زهرا مرادی، عیسی جوانمرد* صفحات 81-96
    انتخاب سبد سهام مناسب که بیشترین بازدهی را داشته باشد، همواره دغدغه سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی بوده است. بنابراین تحقیق حاضر با توسعه دیدگاه گوردون و استفاده از تصمیم گیری چند معیاره فازی ترکیبی، به شناسایی عوامل موثر و تعیین وزن نسبی سود سهام، نرخ تنزیل و نرخ رشد سود سهام پرداخته است. هدف از این تحقیق بسط مدل تصمیم گیری چند معیاره در جهت فراهم نمودن معیارهایی برای سرمایه گذاران است تا با انتخاب سبد سهام بهینه تر بتوانند بازده بالاتری را به دست آورند. هدف کلی تحقیق تعیین معیارهای موثر بر انتخاب سهام در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از یک مدل یکپارچه (DEAMATEL) است. ترتیب اثرگذاری و اثرپذیری معیارهای اصلی با دیمتل نشان داده است که معیار سودآوری (Profit) بیشترین تعامل را با سایر معیارها داشته است. و سپس به ترتیب معیارهای مدیریت روش ها و عملیات (MPO)، بازار (Market)، ریسک (Risk)، معیار رشد (Growth) در رتبه های بعدی از نظر تعامل با سایر معیارها قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: مدل گوردون، تصمیم گیری چند معیاره فازی، سود سهام، نرخ تنزیل، نرخ رشد سود سهام
  • امیر رحیمی آشتیانی، مهران آقایی*، مهناز عسکریان، محمود صمدی لرگانی صفحات 97-116
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف تاثیر هوش هیجانی، اخلاقی و فرهنگی بر عملکرد حسابرس و ارتباط آنها با سلامت مالی بنگاه ها، با مطالعه اثر تعدیلی جنسیت انجام گرفت.سلامت مالی یکی از عوامل توسعه ی پایدار در هر کشور محسوب می شود. در ایران، علیرغم تلاش های زیاد برای ارتقاء سلامت مالی، این پدیده نه تنها افزایش پیدا نکرده بلکه مطابق آمارهای منتشر شده توسط بانک جهانی در رابطه با شاخص های حاکمیت خوب، در طی سالیان اخیر روند نزولی نیز به خود گرفته است.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر شیوه جمع آوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، حسابرسان شاغل در کلیه موسسات حسابرسی پذیرفته شده در جامعه حسابداران رسمی ایران می باشد که در تهران فعالیت دارند. 300 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب گردید. 225 پرسشنامه سالم برای تحلیل مورد استفاده قرار گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه های استاندارد بود. جهت بررسی روایی و پایایی ابزارهای اندازه گیری به روایی محتوا و نتایج مدل اندازه گیری استناد شد که نتایج روایی و پایایی پرسشنامه ها تایید شد. برای تحلیل داده ها از مدلسازی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار Smart PLS 3 استفاده شد.
    یافته ها
    جذر میانگین استخراج شده هر متغیر پنهان، بیشتر از حداکثر همبستگی آن متغیر پنهان با متغیرهای پنهان دیگر است.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، هوش اخلاقی هوش فرهنگی، عملکرد حسابرس، سلامت مالی بنگاه ها، جنسیت حسابرس
  • اسماعیل توکل نیا*، علیرضا نجف پور کردی صفحات 117-134
    اثر هاله ای موجب می شود که افراد به هنگام ارزیابی و وزن دهی به اطلاعات، معیارهای خود را تغییر دهند. با استفاده از روش خودتوضیحی کسب دانش، حسابرسانی که تحت تاثیر اثر هاله ای هستند، می توانند استدلال های خود درباره ارزیابی ریسک تحریف های بااهمیت را که قبلا تعیین کرده اند، مشخص و روشن کنند. مسئله اصلی و مشکلی که مطالعه حاضر به دنبال بررسی و تجزیه و تحلیل آن می باشد، افزایش کیفیت تصمیم گیری و قضاوت های حسابرسان در راستای افزایش هرچه بیشتر کیفیت حسابرسی است. علی رغم این که شواهد تجربی اخیر از کاهش اثر هاله ای از طریق کسب تجربه خبر داده اند، تاکنون راه حلی برای کاهش اثر هاله ای ارایه نشده است. در این راستا، در مطالعه حاضر به بررسی نقش اثر هاله ای در تصمیم گیری حسابرسان با تاکید بر فرایند خودتوضیحی پرداخته می شود. نمونه نهایی مورد استفاده برای این مطالعه، شامل 229 نفر از حسابرسان عضو جامعه حسابداران رسمی ایران می باشد. همچنین به منظور گردآوری اطلاعات، پرسشنامه تعدیل شده یوتامی و همکاران (2017) مورد استفاده قرار گرفت و برای پردازش داده ها، از آمار توصیفی و آزمون t دونمونه ای استفاده شد. نتایج بررسی ها نشان داد که حسابرسان تحت تاثیر شرایط اثر هاله ای، تصمیمات حسابرسی صحیح تری را به وسیله خودتوضیحی اتخاذ می کنند.
    کلیدواژگان: اثر هاله ای، فرایند خودتوضیحی، تصمیم گیری حسابرسان
  • ریحانه عنایتی طائبی، علیرضا مهرآذین*، مهدی جباری نوقابی صفحات 135-154

    امروزه مهمترین معیار ارزیابی عملکرد واحدهای تجاری، نرخ بازده سهام است. از آن جا که بشر علاقه زیادی به پیشبینی حوادث آینده دارد تا از طریق آن بتواند آثار ناشی از حوادث را به نحوی کنترل نموده و تبعات منفی ناشی از آن را به حداقل برساند، پیش بینی و تبیین قیمت و بازده سهام نیز همواره از موضوعات مورد توجه در حوزه آکادمیک می باشد. بنابراین در تحقیق حاضر، داده های مربوط به بازده غیرعادی سهام 177 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1387 تا 1396 با استفاده از تجزیه و تحلیل تکنیکی و کشف روند گذشته پیرامون تاریخ انتشار صورت های مالی سالانه بررسی گردید. همچنین به منظور پیش بینی بازده غیرعادی سهام  از مدل های آشوبی SETAR وLSTAR، مدل خطی AR و مدل شبکه عصبی مصنوعی (با به کارگیری سه عامل فاما-فرنچ) استفاده شد. در نهایت مدل شبکه عصبی مصنوعی به عنوان مدل بهینه انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: مدل آشوب، مدل شبکه عصبی مصنوعی، بازده غیرعادی سهام
  • سید محمدامین قافله باشی، محمدجواد زمانی فروشانی، زهرا جودکی، مصطفی ایزدپور* صفحات 155-174

    تجدید ارایه صورت های مالی با کاهش اعتماد سرمایه گذاران و اعتباردهندگان، محدودیت مالی را به دنبال دارد. از این رو مدیران با سرمایه گذاری بهینه سعی در تغییر دیدگاه استفاده کنندگان صورت های مالی دارند. با توجه به نقش تجدید ارایه صورت های مالی به عنوان یک مکانیزم تاثیر گذار بر محدودیت منابع و در نتیجه اهمیت روزافزون کارایی سرمایه گذاری، پژوهش حاضر به واکاوی رابطه تجدید ارایه صورت های مالی و کارایی سرمایه گذاری از طریق محدودیت مالی پرداخته است. فرضیه های پژوهش نیز با نمونه ای متشکل از 170 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1395 و با بهره گیری از معادلات رگرسیونی چندگانه مبتنی بر تکنیک داده های تلفیقی مورد آزمون قرار گرفت. یافته های به دست آمده حاکی از آن است که نقش میانجی گری محدودیت مالی در رابطه بین تجدید ارایه صورت های مالی و کارایی سرمایه گذاری مورد تایید نمی باشد.

    کلیدواژگان: تجدید ارائه صورت های مالی، محدودیت مالی، کارایی سرمایه گذاری
  • سیده وجیهه ساداتی تیله بنی، علی ذبیحی*، یاسمن خلیلی صفحات 175-190
    از آنجایی که افزایش ریسک غیر سیستماتیک می تواند موجب افزایش هزینه سرمایه برای شرکت گردد لذا در این شرایط مدیریت انگیزه بیشتری دارد تا سود را مدیریت نماید. با توجه به موارد گفته شده هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر ریسک غیر سیستماتیک بر مدیریت سود می باشد. از جامعه ی آماری این پژوهش 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1391 تا 1395 مورد بررسی قرار گرفته اند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش کمی تجزیه و تحلیل آماری شامل روش تجزیه و تحلیل رگرسیون استفاده شده است. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها و استخراج نتایج پژوهش، نرم افزارهای Excel و Eviews مورد استفاده قرار گرفته اند. نتیجه به دست آمده از آزمون فرضیه ی پژوهش نشان می دهد که ریسک غیر سیستماتیک بر مدیریت سود اثر مثبتی دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، اقلام تعهدی اختیاری، ریسک غیر سیستماتیک
  • فاطمه نوروزی، کورش نعمت نژاد*، علیرضا ذاکرالحسینی صفحات 191-210
    یک برند مکانیسمی است که سازمانها را در جهت رسیدن به مزیت رقابتی یاری می نمایند. ارزش ویژه برند که از سال 1980 تبدیل به یک مفهوم بازاریابی شد، ارزش افزوده ای است که به واسطه نام برند برای سازمان ایجاد می شود. هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه بین ارزش ویژه هر برند با عملکرد مالی شرکتها می باشد. لذا هدف فرعی این پژوهش بررسی رابطه بین ارزش ویژه برند هر شرکت با ارتباطات سهام داران (ذینعفان) آن شرکت می باشد. بدین منظور اطلاعات مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1390-1394 جمع آوری گردید. پس از انجام آزمونهای  آماری، روش اثرات ثابت انتخاب و همچنین به علت وجود ناهمسانی واریانس، مدل به روش GLS برآورد شد. نتایج نشان دهنده این است که ارزش ویژه هر برند دارای ارتباط مثبت و معناداری با عملکرد مالی هر شرکت و کیفیت ارتباطات سهام داران می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، کیفیت ارتباطات سهام داران، عملکرد مالی، روش اثرات ثابت، روش GLS
|
  • AliReza Fazlzadeh, Vahid Ahmadian *, Sajad Naghdi Pages 5-24

    In previous studies, the informational content of accounting variables was examined under conditions of the classic assumptions of economics and finance, that such a framework does not provide an insight on the effects of irrational behaviors of investors. However, theoretical literature and the results of recent empirical studies suggest that feelings of investors can affect their response to accounting information and evaluation of companies' stock. Given the evidence of previous studies on the difference between the reactions to the accounting earnings news, the effect of investors' tendencies on the estimation of the coefficient of reaction to the accounting earnings and each of its components are examined empirically in this study. Based on the data of 100 listed companies in Tehran Stock Exchange between the years 2010 and 2017, the results show that current and future earnings have a positive and significant effect on stock returns, but investors' tendencies can decrease the coefficients of response to current earnings. Further investigations suggest the negative effect of investors' tendencies on the coefficient of cash and accrual components of future earnings reflected in current stock returns.

    Keywords: Earnings Response Coefficient, Investor Sentiment, Accruals, Cash Flow From Operating Activities (CFO)
  • Kambiz Forqandoost Haqiqi, Zahra Amirhosseini, Vahid Mehrazar * Pages 25-46
    Considering importance and position of the related party transactions in financial and accounting subject and direct & indirect impact of this Variable on many of financial Variable , in the present research , 107 Companies during 2011 to 2016 (tatally  using 642 years-Company) were selected and analyzed through systematic removal sampling method. The present study is applied type in View of data collection method. The independent Variable in the present study is the related party transactions and the dependent Variable is the Financial Performance. To review Financial Performance of companies , two indicators of Return on assets and Return on Equity were used. Moreover , the Variable of Volume of transactions, financial Leverage , size of Company and key share holders were Considered as control Variable. To verify research hypotheses , multivariable regression models were used and analized using Eviews 8 tools. The results obtained in this research indicate the related party transactions has a negative and sighnificant relation with Financial Performance of Companies (both indicators of Return on assets and Return on Equity). More importantly , it was found that the relation is stronger for Return on Equity.
    Keywords: related party transactions, Financial Variables, financial performance, Return on Assets, Return on Equity
  • Javad Nikkar *, Moslem Nilchi, Farhad Ostovarnejad Pages 47-66
    The aim of this study is to investigate the effect of Investor Sentiment on audit quality in companies listed on Tehran Stock Exchange. In this study, to review the audit quality criteria, five criteria have been used, including qualified audit reports, auditor fees and Auditor specialist, audit tenure and accrual quality. For this purpose, hypotheses were developed and data were analyzed for Companies listed on Tehran Stock Exchange during 2009 to 2018. The statistical population of the study, according to the circumstances considered for sample selection, is for the variable of auditor's modified report, audit tenure and Auditor specialist, including 169 companies, for the variable of accrual quality, including 164, and for the variable of auditor fees, including 61 Selected by Systematic removal method. The regression models using Panel data method with fixed effects approach and Logistic regression method reviewed and tested. The results of this study showed that the Investor Sentiment has a significant positive impact on the auditor's tenure and Discretionary accruals as lowering criteria for audit quality. Also, the results indicate that the Investor Sentiment had a significant negative impact on the qualified audit reports as increasing audit quality criteria. In addition, the results indicate that the Investor Sentiment does not have a significant impact on auditor fees and Auditor specialist.
    Keywords: Investor Sentiment, Audit Quality Criteria, Transparency of Corporate Information Environment
  • Sina Kheradyar *, Hossein Kazemi, MohammadJavad Tasaddi Kari, Javid Yar Ahmadi Pages 67-80

    The present study seeks to explain the impact of accounting good and bad news on stockholder behavior. It is expected that good and bad news issued by financial reports will affect the behavior of shareholders as a result of the information burden. The behavior of the resulting effects can be seen in fluctuations in the volume of stock exchanges of the reporter's firms. In this study, contrary to similar researches, rather than distributing a questionnaire, the behavior of shareholders was evaluated by monitoring the volume of transactions. The sample of this study is the active units of Tehran Stock Exchange. The data was extracted from the databases of Rahavard-e-novin, the site of the stock exchange organization and the Codall system. Based on screening, 124 active reporter firms were selected from 649 reporter firms which were operating under the supervision of the organization from 2011 to 2016. Based on the results, accounting's good and bad news affects the behavior of shareholders and investors. This is while stockholders and investors have behavioral superstitions and do not follow the logical pattern.

    Keywords: Accounting, good news, bad news, Stockholder Behavior
  • Zahra Moradi, Esa Javanmard * Pages 81-96
    Choosing the right basket of stocks that has the highest returns has always been a concern for real and legal investors. Therefore, the present study, by developing Gordon's view and using mixed fuzzy multi-criteria decision making, identifies effective factors and determines the relative weight of dividends, discount rate, and dividend growth rate. The purpose of this research is to develop a multi-criteria decision-making model to provide investors with the criteria to obtain higher returns by choosing the optimal portfolio of portfolios. The purpose of this study is to develop a multi-criteria decision making model in order to provide criteria for investors in order to obtain higher returns by selecting a more optimal portfolio of portfolios. The general objective of the research is to determine the effective measures on stock selection in Tehran Stock Exchange using an integrated model (DEAMATEL). The order of effectiveness and efficacy of the main metrics with Dimetal has shown that the profit criterion has the most interaction with other criteria. Then, in terms of MPO, Market, Risk, Growth criteria, they are ranked next in terms of interacting with other criteria.
    Keywords: Gordon's Model, Fuzzy Multi-Criteria Decision, Dividend, Discount Rate, Dividend Growth Rate
  • Amir Rahimi Ashtiani, Mehran Aghaei *, Mahnaz Askarian, Mahmoud Samadi Largani Pages 97-116
    Objective
    The present study aimed to investigate the effect of emotional, moral and cultural intelligence on auditor performance and their relationship with financial health of firms, by studying the effect of gender adjustment. Financial health is one of the factors of sustainable development in any country. In Iran, despite many efforts to promote financial health, this phenomenon has not only not increased, but also has declined in recent years, according to statistics released by the World Bank on indicators of good governance.
    Method
    This research is descriptive-correlational in terms of applied purpose and in terms of data collection method. The statistical population of this study is auditors working in all auditing firms accepted in the Iranian Society of Certified Public Accountants operating in Tehran. 300 people were selected by cluster random sampling. 225 healthy questionnaires were used for analysis. Data collection tool was a standard questionnaire. In order to evaluate the validity and reliability of the measurement tools, the validity of the content and the results of the measurement model were cited, and the results of the validity and reliability of the questionnaires were confirmed. Structural equation modeling was used to analyze the data using Smart PLS 3 software.
    Results
    The root mean of each hidden variable is greater than the maximum correlation of that hidden variable with other hidden variables.
    Conclusion
    The results of the hypothesis test showed that the auditor's emotional intelligence has an effect on the auditor's performance. The auditor's emotional intelligence affects the financial health of the firm through the performance of the auditor. Gender has a moderating effect on the effect of emotional intelligence on the auditor's performance. The auditor's ethical intelligence affects the auditor's performance. The auditor's moral intelligence affects the financial health of the firm through the performance of the auditor. Gender has a moderating effect on the effect of moral intelligence on the performance of the auditor. The auditor's cultural intelligence affects the auditor's performance. The auditor's cultural intelligence affects the financial health of the firm through the performance of the auditor. Gender has no moderating effect on the effect of cultural intelligence on the auditor's performance. The auditor's performance affects the financial health of the firm.
    Keywords: Emotional intelligence, Moral Intelligence, cultural intelligence, auditor performance, financial health of firms, gender of auditor
  • Esmail Tavakolnia *, Alireza Nadjafpour Kourdi Pages 117-134
    Halo effect causes individuals to change their criteria when assessing and weighting information. Using self-explanation method of acquiring knowledge, auditors affected by halo effect will be able to specify their arguments about the risk of assessing material misstatements which they have already identified. The main problem this study seeks to investigate and analyze is to increase the quality of auditors’ decision making and judgments in order to further increase audit quality. Although recent empirical evidence has reported a decrease in halo effect through gaining experience, no solution has yet been proposed to reduce halo effect. In this regard, this study examines the role of halo effect in auditors’ decision making by emphasizing self-explanation process. The final sample of the study includes 229 auditors of Iranian Society of Certified Accountants. Also, Utami et al, (2017)’s adjusted questionnaire was used to collect the information.  To analysis data, descriptive statistics and t-test were used. The results showed that under the influence of halo effect, auditors would make more proper audit decisions through self-explanation.
    Keywords: Halo Effect, Self-Explanation Process, Auditor's Decision Making
  • Reyhaneh Enayati Tayebi, Alireza Mehrazeen *, Mahdi Jabbari Noqabi Pages 135-154

    Nowadays, the most important criterion for evaluating the performance of business entities is the rate of stock returns. Since human beings have a great interest in predicting future events in order to control the effects of events and minimize the negative consequences of them, predicting and explaining the price and stock returns has always been noticeable issues In the academic field. Therefore, in the present study, abnormal returns' data of 177 listed companies in the Tehran Stock Exchange between 2008 and 2017 were investigated using technical analysis and the discovery of the past trend around the release date of annual financial statements.SETAR and LSTAR models (chaotic models), the AR model (linear model) and artificial neural network model (using Fama-French's three factors) are also used to predict abnormal stock returns. Finally, the artificial neural network model is chosen as the optimal model.

    Keywords: Chaos Model, Artificial Neural Network Model, Abnormal stock returns
  • Seyed MohammadAmin Ghafelehbashi, MohammadJavad Zamani Forooshani, Zahra Joudaki, Mostafa Ezadpour * Pages 155-174

    Financial restatements leads to a financial constraint by decreasing the trust of investors and creditors.  Hence, managers with optimal investment are trying to change the users' perspective of financial statements. Regarding the role of financial restatements as an effective mechanism for resource constraints, and as a consequence, the increasing importance of investment efficiency, the present study examines the relationship between the refinement of financial statements and the efficiency of investment through financial constraints. Hypotheses have been investigated by use of samples including 170 companies listed in the Tehran Stock Exchange during the period 2011-2015 and multiple regression equations of integrated data. The findings of this study indicate that the mediation role of the financial constraint in the relationship between financial restatements and investment performance is not verified.

    Keywords: Financial Restatements, Financial Constraints, investment efficiency
  • Seyyedeh Vajihe Sadati Tileboni, Ali Zabihi *, Yassaman Khalili Pages 175-190
    Since increasing the non-systematic risk can increase the cost of capital for the company, in this situation, management is more motivated to manage the profits. According to the above, the purpose of this research is to examine the effect of non-systematic risk on profit management. From the statistical population of this study, 120 companies listed in Tehran Stock Exchange for the period 1391 to 1395 have been investigated. For statistical analysis, quantitative statistical analysis including regression analysis method was used. Also, Excel and Eviews software have been used to analyze data and extract the results. The results of the research hypothesis test show that non-systematic risk has a positive effect on earnings management.
    Keywords: Earnings Management, Optional Accrual Items, Non-Systematic Risk
  • Fatemeh Norouzi, Kourosh Nematnezhad *, Alireza Zakeralhosseini Pages 191-210
    A brand is a mechanism that helps organizations to gain competitive advantage. The brand's special value, which has become a marketing concept since 1980, is the added value created by the brand name. The purpose of this research is to examine the relationship between the specific value of each brand and the financial performance of firms. Therefore, the subtitle goal of this research is to investigate the relationship between the specific brand value of each company with the shares of its shareholders.  For this purpose, information about the Tehran Stock Exchange was compiled for the period of 2011-2015. After the statistical tests, the method of fixed effects was selected and also due to heterogeneity of variance, the model was estimated by GLS method. The results show that the value of each brand has a positive and significant relationship with the financial performance of each company and the quality of shareholder relationships.
    Keywords: brand equity, Shareholder Quality, financial performance, Fixed Effect Method, GLS method