فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
پیاپی 115 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قدرت الله بهبودی نژاد صفحات 3-38

    امنیت انرژی یکی از ارکان اصلی سیاست خارجی کشورهای بزرگ است. در این میان، منابع انرژی آسیای میانه و دریای خزر که حوزه های ژیوپلیتیک مهمی محسوب می شوند، جذابیت زیادی برای کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای دارند و به دلیل فرصت های عظیمی که برای انرژی در خارج از اوپک ارایه می دهند به عنوان صفحه بزرگ شطرنج ظاهر شده اند. در تلاش برای امنیت انرژی و تنوع منابع تامین توسط مصرف کنندگان انرژی، این منطقه شاهد رقابتی بزرگ برای دستیابی به منابع انرژی آن توسط کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا، چین، اتحادیه اروپا، روسیه، ایران و هند است. این بازی بزرگ نوین، در مورد سیاست های نفتی و دیپلماسی خط لوله در حال انجام است. پژوهش پیش رو در پاسخ به این پرسش ها که طرح های قدرت های بزرگ در آسیای مرکزی و خزر چه تهدیدها و فرصت هایی برای ایران دارد و راهکارهای سیاستی ایران برای مقابله با آن ها چیست؟ نویسنده سعی دارد در این پژوهش موقعیت ایران در آسیای مرکزی و ابتکارات سیاسی آن را در جست و جو برای منافع خود در بخش های اقتصاد و انرژی در حوزه سنتی روسیه و صفحه بزرگ رقابت شطرنج چین و ایالات متحده بررسی کند. گزینه های سیاستی ایران در این رقابت، تلاش در راستای خروج از تحریم ها، اتخاذ دیپلماسی اقتصادی، تقویت زیرساخت های داخلی به منظور فعالیت های اقتصادی در منطقه و مشارکت در طرح های اقتصادی قدرت های بزرگ در منطقه، سرمایه گذاری و مشارکت اقتصادی با کشورهای منطقه به صورت دو یا چندجانبه است.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک انرژی، دیپلماسی خط لوله، ایران، آسیای مرکزی، راهکارهای سیاستی
  • سید محمدحسین حسینی*، سید محمد طباطبایی صفحات 39-66

    منطقه خزر در دوره پساشوروی با تغییر ماهیت از منطقه جغرافیایی محض به منطقه ژیوپلیتیک از اهمیت ویژه ای برای بازیگران ساحلی برخوردار شده است. با توجه به الگوی روابط متقابل جغرافیا، سیاست و قدرت در این منطقه، بنیان های ژیوپلیتیک با طیفی از عوامل ثابت و متغیر می توانند بر امنیت ملی هر یک بازیگران ساحلی موثر واقع شوند. با توجه به اینکه چنین بنیان های ژیوپلیتیک، احتمال مواجهه بازیگران ساحلی با فرصت ها و چالش های این منطقه را افزایش می دهد، پرسش اصلی پژوهش این است که بنیان های ژیوپلیتیک موثر بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در منطقه خزر چه فرصت ها و چالش هایی برای این بازیگر در منطقه خزر به همراه دارد؟ فرضیه پژوهش این است که بنیان های ژیوپلیتیک موثر بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، فرصت هم گرایی و هم تکمیلی با بازیگران ساحلی خزر از یک سو و چالش متاثرشدن از عوامل جغرافیایی ثابت و متغیر از سوی دیگر را به همراه دارد. این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و آمار، ایده طرح شده را واکاوی می کند.

    کلیدواژگان: بنیان های ژئوپلیتیک، امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران، منطقه خزر
  • علی شعبانی*، سید محمدکاظم سجادپور صفحات 67-95

    ابتکار کمربند- راه چین در فرایند سیاست گذاری عمومی کشورهای هدف تاثیر داشته است. لذا پژوهش پیش رو درصدد برررسی آن است که طرح کمربند- راه چگونه بر سیاست گذاری عمومی ایران تاثیر گذاشته است؟ چه عواملی باعث تغییر راهبرد ایران در کمربند- راه  بوده اند؟ یافته های پژوهش نشان می دهند راهبرد جدید در قبال طرح که می توان آن را چرخش سیاست ایران به شرق تعبیر کرد، موید این تاثیرگذاری است. این تاثیر در سطح کلان در همکاری راهبردی 25ساله ایران و چین و در سطح اجرایی در بخش حمل ونقل مشهود است. چرایی و چگونگی تاثیرگذاری کمربند- راه بر روند سیاست گذاری عمومی ایران در دولت های یازدهم و دوازدهم، در چهارچوب «نظریه ایتلاف مدافع» تبیین شده است. این رهیافت، تغییر خط مشی را ناشی از دو عامل «تلاطم های بیرونی و شوک وارده بر سیستم خط مشی» و «یادگیری خط مشی محور سیاست گذاران در فرایند تصمیم گیری» می داند. پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است و با روش تبیینی بر پایه مطالعات کتابخانه ای و اینترنتی درصدد اثبات فرضیه برآمده است.

    کلیدواژگان: طرح کمربند- راه، سیاست گذاری عمومی، حمل ونقل، ایران، چین
  • سیامک کاکایی*، سید جلال دهقانی فیروز آبادی صفحات 97-122

    روابط ترکیه و جمهوری آذربایجان یک سال پس از جنگ دوم قره باغ ابعاد پیچیده ای از نظر نظامی، سیاسی و منطقه ای به خود گرفته است. در این مدت، برگزاری چند مرحله رزمایش مشترک نظامی میان ترکیه و جمهوری آذربایجان توجه محافل رسانه ای را به خود جلب کرده و موجب دغدغه امنیتی برخی کشورهای همسایه شده است. رویارویی نظامی پاییز 2020 میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان منجر به آزادسازی شهرها و مناطقی از این کشور گردید که سه دهه در تصرف ارمنستان بودند. هرچند این جنگ به مناقشه اصلی قره باغ پایان نداد. اما ارمنستان کنترل مستقیم بر قره باغ کوهستانی را از دست داد. در مناقشه قره باغ، نقش ترکیه در حمایت از جمهوری آذربایجان برای ورود به جنگ جدید با ارمنستان تعیین کننده بود. این سیاست آنکارا، توجه ها را به اهداف ترکیه در حمایت از جمهوری آذربایجان در جنگ با ارمنستان جلب کرد. سیاست خارجی ترکیه از سال2016 به بعد و پس از مداخلات نظامی در سوریه، بعدی تهاجمی به خود گرفته است. به نظر می رسد که حمایت های ترکیه از جمهوری آذربایجان در مناقشه قره باغ و روند تحولات پس از آن تداوم همان سیاست نظامیگری آنکارا در محیط پیرامونی است. پژوهشگران مقاله بر این باور هستند که ترکیه با ورود غیرمستقیم به مناقشه قره باغ به دنبال گسترش «نفوذ» و افزایش «قدرت نسبی» خود در قفقاز جنوبی و آسیای مرکزی است. در بررسی نظری جنبه های سیاست خارجی درگیرانه ترکیه در مناقشه قره باغ و پاسخ به پرسش پژوهش، از نظریه واقع گرایی و به ویژه واقع گرایی تهاجمی بهره گرفته شده است.

    کلیدواژگان: قره باغ، ترکیه، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، قدرت نسبی، واقع گرایی تهاجمی
  • الهه کریمی ریابی*، مهناز نوروزی صفحات 123-142

    مولفه های فرهنگی یکی از بخش های مهم روابط بین الملل هستند و اندیشمندان معاصر تاکید فراوانی بر مسایل فرهنگی دارند. دیپلماسی فرهنگی، نمونه بارزی از به کارگیری قدرت نرم است تا زمینه نفوذ در طرف مقابل از طریق فرهنگ، ارزش ها و ایده ها فراهم آید. روابط جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در سال های اخیر توسعه درخور توجهی در حوزه های گوناگون داشته است و کارشناسان روابط دو کشور بر این امر، اتفاق نظر دارند. اگرچه کفه ترازوی روابط در برخی حوزه ها مانند سیاسی، امنیتی و حتی اقتصادی سنگین تر می نماید اما روند رو به رشد در حوزه روابط فرهنگی، اجتماعی و انسانی نیز مشاهده می شود. در این پژوهش، ضمن مرور فعالیت های فرهنگی کشورمان در روسیه، رویکرد دیپلماسی فرهنگی بررسی می شود، همچنین به این پرسش پاسخ داده می‎شود که چه مولفه هایی از قدرت نرم در رابطه فرهنگی با کشور روسیه بیشتر موردتوجه بوده اند. در این راستا با بررسی اهم فعالیت های انجام شده توسط رایزنی فرهنگی و دیگر نهادهای فرهنگی ایرانی در روسیه، نقش آن ها در گسترش روابط فرهنگی دو کشور ارزیابی می شود. روش انجام پژوهش حاضر تحلیل محتوای کیفی و چهارچوب نظری، مبتنی بر نظریه قدرت نرم و دیپلماسی فرهنگی است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، دیپلماسی فرهنگی، ایران، فدراسیون روسیه، قدرت نرم، سیاست خارجی
  • علی موسائی، عنایت الله یزدانی صفحات 143-168

    بحران 2014 اوکراین که با فشار روسیه بر این کشور، مبنی بر خودداری از پیوستن به توافق نامه تجارت آزاد با اتحادیه اروپا، آغاز و در نهایت منجر به انضمام شبه جزیره کریمه به فدراسیون روسیه شد، تنش میان روسیه و غرب را به دلیل پیامدهای این انضمام و وضع تحریم های دو طرف علیه یکدیگر به شدت افزایش داد و روابط را به پایین ترین سطح در 25 سال اخیر رساند، به طوری که این افزایش تنش، تضادها و رقابت های دوران جنگ سرد را تداعی می کند. هدف اصلی پژوهش، پاسخ به این پرسش است که انضمام شبه جزیره کریمه توسط روسیه و تحریم های متعاقب آن، چه پیامدهایی برای بازیگران دخیل در بحران 2014 اوکراین داشته است؟ روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است و برای گردآوری داده ها با ابزار فیش برداری به منابع کتابخانه ای از جمله کتاب ها، مقالات، پایان نامه ها، اسناد و منابع معتبر اینترنتی مراجعه شده است. یافته های پژوهش با بهره گیری از رویکرد اقتصاد سیاسی بین الملل نشان می دهند که انضمام شبه جزیره کریمه به فدراسیون روسیه و تحریم های متعاقب آن، پیامدهای منفی بسیاری برای اوکراین، روسیه، اتحادیه اروپا، آمریکا و ناتو در ابعاد مختلف داشته است.

    کلیدواژگان: شبه جزیره کریمه، اوکراین، روسیه، تحریم، اقتصاد سیاسی بین الملل
|
  • Ghodratollah Behboudi Nejad Pages 3-38

    Energy security is a cornerstone of foreign policy of the great powers. Energy resources of the Caspian Sea and Central Asia as two critical geopolitical areas are of great importance for regional and trans-regional states. Due to the huge opportunities these two regions present out of the OPEC context, they have appeared as a large chess board. Aimed at energy security and providing diversity of resources, the Caspian region is a great competition scene for players like the US, China, the EU, Russia, Iran, and India. There exists a great game of oil policies and pipeline diplomacies in this region. The present article aims to provide answer for the question what are the challenges and opportunities of the great powers plans in the Central Asia and Caspian for Iran and what are the policy options of Iran to tackle the Challenges? Iran’s policy options in this rivalry is to make efforts to get rid of the sanctions, adopt an economic diplomacy, strengthen domestic infrastructures in order to implement economic activities in the region, contribute to economic plans of great powers in the region and economic investment and partnership with the regional countries in bilateral and multilateral frameworks.

    Keywords: Geopolitics of Energy, Pipeline Diplomacy, Iran, Central Asia, Policy Plans
  • Seyed Mohammad Hossein Hosseini, Seyed Mohammad Tabatabaei Pages 39-66

    In the post-Soviet era, the Caspian Sea region changed the nature from a pure geographical region to a geopolitical region with vital importance for the coastal states. Considering the mutual relations among geography, politics and power in this region, the geopolitical foundations with a spectrum of constant and variable factors can influence the national security of each of the coastal states. Considering the fact that such geopolitical foundations would increase the regional states confrontation with the opportunities and challenges of the region, the main question in this article is what opportunities and challenges does the geopolitical foundations of the national security of the Islamic Republic of Iran entail for this country? The hypothesis of the research is that the geopolitical foundations of the national security of the Islamic Republic of Iran would bring the opportunity of convergence and co-supplementation with the Caspian coastal states from one hand, and the challenge of being impacted by the constant and variable geographical factors, from the other. This paper will adopt the descriptive-analytical method to verify the hypothesis.

    Keywords: Geopolitical Foundations, National Security, Islamic Republic of Iran, Caspian Region
  • Ali Shabani *, Seyed Mohammad Kazem Sajjadpour Pages 67-95

    The China’s Belt & Road initiative, impacted the process of policy planning of the target countries. The pivotal question of this paper is how has the Belt & Road Initiative impacted Iran’s policy planning? What factors have changed Iran’s strategy towards the Belt & Road Initiative? The findings of the paper show that Iran’s pivot to East is a sign of the country’s strategy toward this initiative. This impact is evident in Iran-China Comprehensive Strategic Partnership Programme on the macro level and in transportation sector in practical level. How and why Belt & Road Initiative affected Iran’s policy-making in the 11th and 12th administrations within the framework of “Theory of Alliance of Interests” is analyzed in the paper. This approach describes the change of policy arising from two factors of “ external fluctuations and shocks on the policy system” , and “ learning practice of policy-makers in the process of decision-making”.

    Keywords: Belt & Road Initiative, Policy-making, transportation, Iran, China
  • Siamak Kakaei*, Seyed Jalal Dehghani Firouzabadi Pages 97-122

    Turkey-Azerbaijan relations, a year after the 2nd Karabakh War, has taken complicated military, political and regional dimensions. Holding several joint military drills between Turkey and Azerbaijan has drawn attention of media circles and caused security concerns for some neighboring countries. In the Karabakh dispute, Turkey’s role in support of Azerbaijan for entering a new war with Armenia was deciding. This policy makes question about Turkey’s goals in supporting Azerbaijan in the war with Armenia. Turkey’s foreign policy since 2016 onward and after military interference in Syria has taken an aggressive aspect. It seems that Turkey’s support for Azerbaijan in the Karabakh dispute and the pace of events afterwards, are the continuation of the policy of militarism in surrounding perimeter. The authors of the present article believe that by indirect interference in the Karabakh dispute, Turkey pursues expansion of influence in the South Caucasus and Central Asia. In examination of Turkey’s foreign policy in the Karabakh dispute, realism and aggressive realism in particular are the theoretical bases.

    Keywords: Karabakh, Turkey, Azerbaijan, Armenia, Relative Power, Aggressive Realism
  • Elahe Karimi Riabi*, Mahnaz Norouzi Pages 123-142

    Culture and cultural elements are important variables of international relations and contemporary scholars have emphasized the role of cultural issues in politics. Cultural diplomacy is an outstanding example of the soft power to pave the way for influence in others through culture, values, and ideas. The Islamic Republic of Iran’s relations with the Russian Federation have seen considerable expansion in many areas in recent years. Although the scale of relations is more evident in some areas as politics, security, and even economy, the growing trend in the cultural, social and human areas can also be seen. In present article, while reviewing Iran’s cultural activities in Russia, Iranian cultural diplomacy approach is studied. The authors will try to answer the question which elements of soft power are more applied in Iran’s cultural relation with Russia. In doing so, by looking into the major activities carried out by the Iranian cultural counselors and other cultural foundations in Russia, their roles in expanding cultural relations of two countries are assessed. The research method of this paper is qualitative analysis of content within the theoretical framework of the theory of soft power and cultural diplomacy.

    Keywords: Culture, Cultural Diplomacy, Iran, Russia, soft power, foreign policy
  • Ali Mousaei, Enayatollah Yazdani * Pages 143-168

    The 2014 Ukraine crisis which started by Russia pressuring Ukraine not to join the free trade agreement with the EU and ultimately led to the annexation of the Crimean Peninsula to the Russian Federation, flamed the tension between Russia and the West. The implications of the annexation and the mutual sanctions by Russia and the West resulted in downgrading relations to the lowest level in last 25 years. This situation conjured up the Cold War conflicts and rivalries. The main goal of this paper is to answer the question what are the consequences of annexation of Crimea by Russia and the subsequent sanctions for the actors involved in the 2014 Ukrainian crisis? The findings of the present article utilizing international political economy show that the annexation of Crimea to the Russian Federation and the following sanctions have had a host of negative consequences for Ukraine, Russia, the EU, the US, and the NATO in various dimensions.

    Keywords: Crimean Peninsula, Ukraine, Russia, sanction, International Political Economics