فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی و بودجه
پیاپی 155 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پرهام حیدری بهادری، محمد حسینی* صفحات 3-33

    این پژوهش به بررسی تاثیر آلودگی هوا بر قیمت مسکن در کلان‎شهر تهران طی سال های 1392 تا 1397 می پردازد. با ترکیبی از داده های خرد معاملات مسکن وزارت راه و شهرسازی و شاخص های آلودگی سامانه پایش کیفی هوای کشور، برای بیش از 50 هزار منزل مسکونی که دست‎کم دو بار در بازه مورد بررسی معامله شده اند، یک شاخص آلودگی متغیر در زمان برای هر منزل مسکونی بر اساس میانگین وزنی ایستگاه های نزدیک ساخته شد. با استفاده از این پایگاه داده، اثر شاخص های مختلف آلودگی بر قیمت مسکن در یک مدل پانل تخمین زده شد. یافته های پژوهش نشان می دهند که آلودگی ذرات معلق در هوا که با PM2.5 مشخص می شود، اثر منفی بر قیمت مسکن در کلان‎شهر تهران داشته است، به ‎طوری که یک انحراف معیار افزایش شاخص PM2.5 به کاهش 1/3 درصدی قیمت مسکن منجر می شود. همچنین، اثر آلاینده های NO2 و CO بر قیمت مسکن ناچیز و بی معناست، که به نظر می رسد این نتیجه ناشی از مشاهده نا پذیری بصری، نداشتن اثر آنی بر سلامت، و کم تر تعیین کننده بودن این دو آلاینده در شاخص کل است.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، قیمت مسکن، ذرات معلق در هوا، مدل داده های پانل، قیمتگذاری هدونیک
  • علیرضا امینی*، بهنام نیک بین صفحات 35-64

    در سه دهه اخیر، به‎رغم پایین بودن نرخ مشارکت نیروی کار زنان، نرخ بیکاری زنان افزایش قابل‎ملاحظه ای یافته و از نرخ بیکاری مردان فزونی گرفته است. در پژوهش حاضر، عوامل موثر بر تقاضای نیروی کار برحسب جنسیت (زنان و مردان) شناسایی شده است. نتایج برآورد الگوی پویا با استفاده از داده های آماری سال‎های 1396-1365 به روش گشتاورهای تعمیم‎یافته چندمعادله ای نشان می‎دهد که تولید ناخالص داخلی غیرنفتی اثر مثبت و معنادار و دستمزدهای نسبی، هزینه نیروی کار نسبت به سرمایه، و سرمایه سرانه اثر منفی و معنادار بر تقاضای نیروی کار برحسب جنسیت دارند. نتایج حاصل از برآورد الگو نشان می‎دهد که سرعت تعدیل نیروی کار به سمت سطح مطلوب برای نیروی کار زن کندتر از نیروی کار مرد است. نتایج برآورد الگو نشانگر آن است که اثر مثبت تولید ناخالص داخلی غیرنفتی بر تقاضای نیروی کار زنان بیش‎تر از مردان است. بنابراین در شرایط رکودی، زنان نسبت به مردان فرصت های شغلی بیش‎تری را از دست می‎دهند. یافته دیگر آن‎که، نیروی کار زن و مرد جانشین هستند و در نتیجه، اجرای سیاست‎های یارانه دستمزد و معافیت حق بیمه سهم کارفرما برای استخدام زنان تاثیر مثبت و معناداری بر اشتغال نیروی کار زن دارد. همچنین، نیروی کار و سرمایه جانشین هستند و اجرای سیاست هایی که به افزایش هزینه نیروی کار نسبت به سرمایه منجر شود، به کاهش اشتغال منتهی می‎شود. در نهایت، پیشرفت فناوری از طریق افزایش سرمایه سرانه اثر منفی قابل‎توجهی بر اشتغال نیروی کار زن و مرد دارد.

    کلیدواژگان: تقاضای نیروی کار پویا، هزینه های تعدیل، سرمایه بری، پیشرفت فناوری، روش گشتاورهای تعمیم یافته چندمعادله ای
  • علی حیدر نوری، احمد سرلک*، محمدحسین رحمتی صفحات 65-91

    چه میزان از منابع بودجه عمومی برای امور مختلف از جمله آموزش و پرورش، آموزش عالی، بهداشت، راه، ارتباطات، انرژی یا سایر خدمات عمومی مانند بهبود کیفیت مالیات‎ستانی، ارتقای فضای کسب‎وکار، و ارتقای کیفیت قوانین و مقرراتگذاری باید هزینه شود؟ برای پاسخ به این پرسش کلیدی با بکارگیری روش تخمین رفاه به صورت ساختاری، داده های منابع بودجه 1397-1368 در ایران و همچنین خروجی های مورد نظر، تخصیص بهینه بودجه تحلیل می شود. نتایج تحلیل داده نشان می دهد که علی‎رغم کاهش خروجی در برخی امور مانند تعداد دانش آموزان، سهم این بخش از تولید ناخالص داخلی روند صعودی داشته است. تخمین مدل ساختاری رفاه اجتماعی به روش گشتاورهای تعمیم یافته نشان می دهد که خانوارها وزن بالایی برای آموزش و بهداشت و سپس انرژی قایل هستند. با وجود وزن بالای این خدمات در تابع مطلوبیت خانوار، به دلیل ساختار نامناسب تولید کالای عمومی در حالت بهینه، نتایج مطالعه پادواقع نشان می دهد که دولت باید عمده منابع خود را صرف بهبود کیفیت مالیات ستانی، ایجاد برند و بهبود فضای کسب‎وکار، و ارتقای نظام حکمرانی و قانونگذاری کند.

    کلیدواژگان: رفاه خانوار، تابع رفاه اجتماعی، تخصیص بهینه منابع، روش گشتاورهای تعمیم یافته، بودجه عمومی
  • لیلی نیاکان*، سعیده رجائی هرندی صفحات 93-122

    از یک سو، صنعت بیمه به عنوان یکی از شاخص های توسعه یافتگی از جمله عمده ترین نهادهای اقتصادی مطرح است، و از سوی دیگر، فعالیت دیگر نهادها را پشتیبانی می کند. بنابراین ساختار، نحوه کارکرد و در نتیجه کارایی بازار بیمه کشور نقش بسزایی در رشد و توسعه این صنعت و همچنین رشد و توسعه اقتصادی کشور دارد. با توجه به اهمیت و اثرگذاری ساختار بازار بر عملکرد صنعت بیمه، این پژوهش به بررسی میزان تمرکز در بازار بیمه کشور و کشورهای منتخب و سپس تاثیر آن بر ضریب نفوذ بیمه در بازه زمانی 2018-2011 می‎پردازد. برای اندازه گیری تمرکز و تعیین ساختار بازار بیمه از شاخص هرفیندال-هیرشمن استفاده می شود. سپس از شاخص های آزادی اقتصادی، درآمد سرانه، و توسعه مالی به عنوان متغیرهای میانجی در بررسی رابطه تمرکز بازار با ضریب نفوذ بیمه استفاده می‎شود. روابط میان متغیرها از روش تجزیه وتحلیل الگوهای تلفیقی و با استفاده از ترکیب داده های مقطعی و سری زمانی مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج پژوهش نشان می‏ دهد که شاخص تمرکز بازار رابطه منفی و معناداری با ضریب نفوذ بیمه در کشورهای منتخب دارد. علاوه بر این، تاثیر مثبت و معنادار درآمد سرانه و توسعه مالی بر ضریب نفوذ بیمه تایید می‎شود. با وجود این، نتایج ارتباط معناداری را بین شاخص آزادی اقتصادی و ضریب نفوذ بیمه در کشورهای منتخب نشان نمی‏ دهند.

    کلیدواژگان: ساختار بازار، تمرکز بازار، ضریب نفوذ بیمه، شاخص آزادی اقتصادی، درآمد سرانه
  • سمانه نورانی آزاد*، سید محمدحسین کمانی، فاطمه کشاورز صفحات 123-154

    با توجه به این‎که در هر نظام اقتصادی قانون واگنر به وجود رابطه تعادلی بلندمدت مثبت بین رشد درآمد سرانه و اندازه نسبی بخش عمومی اشاره دارد، هدف محوری پژوهش حاضر اعتبارسنجی نظریه واگنر و قانون اصلاحات بودجه ریزی عملیاتی بر مخارج عمومی و اولویت های آموزشی، بهداشتی، و نظامی است. بدین منظور از داده های 13 کشور منتخب آسیایی طی سال های 2018-2000 و تکنیک حداقل مربعات تعمیم یافته عملی (FGLS) استفاده شد. نتایج پژوهش گویای آن است که با افزایش تولید ناخالص ملی سرانه روند و ساختار مخارج عمومی، اولویت های آموزشی و بهداشتی افزایشی و معنادار است. ولی در برنامه نظامی این اثر منفی و معنادار است که این امر می تواند دال بر اعتبار قانون واگنر در مخارج عمومی و اولویت آموزشی و بهداشتی باشد. علاوه بر این، نتایج در مورد اثر قانون اصلاحات بودجه ریزی عملیاتی بیانگر آن است که این قانون به تغییر ساختار بودجه و روند مخارج عمومی در این کشورها منجر شده است، اما در اولویت های آموزشی، بهداشتی، و نظامی معناداری این ضریب تایید نمی شود، یعنی اثر اجرای این قانون به دلیل عدم تغییر در ساختار، روند مخارج و الگوی تخصیص بودجه برنامه های آموزشی، بهداشتی، و نظامی در کشورهای مورد مطالعه موقتی است و دایمی نیست.

    کلیدواژگان: نظریه واگنر، فرضیه ماسگریو، بودجه ریزی عملیاتی، مخارج عمومی، تخصیص بودجه
  • سمیه حیدری*، مجتبی الماسی، شهرام فتاحی صفحات 155-186

    هدف پژوهش حاضر، بررسی انسجام یا التقاط نظری اقتصاد نهادگرایی جدید بر اساس الگوی چهارمرحله ای تلینگز است. بررسی اولین گام نشان می دهد که نهادگرایان جدید به منظور عدم تقابل آشکار با جریان قدرتمند علمی آن زمان، هدف خود را تعدیل فروض نیوکلاسیکی اعلام کردند، اما در واقع هدف اصلی آن ها، گسترش و تقویت تفکر نهادی در بستر نیوکلاسیکی بود. بررسی گام دوم نشان می‎دهد که این نحله با لحاظ فروضی نظیر فردگرایی روش شناختی و عقلانیت محدود، چارچوب نهادی را به عنوان قواعد تعاملی می داند که افراد از آن برای کاهش هزینه مبادله استفاده می کنند. هزینه مبادله نقطه اتصالی است که نهادها را به عملکرد اقتصادی نیوکلاسیکی وارد می کند، پس می توان نتیجه گرفت که نهادگرایی جدید در برقراری فرازبان موفق بوده است. در گام سوم، مشخص می‎شود که ترکیب از نوع سنتزی و عمودی است. بررسی عمیق موضوع در گام آخر نشان می دهد که مهم ترین چالش نهادگرایی جدید، بروز پسگرد نامحدود نهادی به علت بهینه سازی مشروط به چارچوب نهادی است. وقوع چنین تعارضاتی دال بر التقاط نظری ناآگاهانه نیست، بلکه به علت استفاده از نظریه نیوکلاسیک به عنوان ابزاری برای نفوذ تفکر نهادی میان اقتصاددانان است. جمیع این نتایج حکایت از انسجام مناسب این جریان به عنوان یک برنامه پژوهشی دارد.

    کلیدواژگان: اقتصاد نئوکلاسیک، اقتصاد نهادگرایی قدیم، هزینه مبادله، پارادایم، برنامه پژوهش علمی
|
  • Parham Heidari Bahadori, Mohammad Hoseini* Pages 3-33

    This paper investigates the effect of air pollution on real-estate price in Tehran for the period (2013-14) and (2018-19). By combining microdata of real-estate transactions for more than 50,000 units that are traded multiple times during the period of study, the pollution index is constructed for each house by using the air pollution index from various stations in Tehran. Using this dataset, the effect of different pollutants on house prices is estimated. The findings show that particulate matter (PM2.5 index) decreases house prices in Tehran, such that one standard deviation increase in the PM2.5 index reduces house price by 3.1 percent. Moreover, there is no significant effect of NO2 and CO pollutants, which can be due to their unobservability in air, their trivial instant effect on health, and the insignificance of these pollutants in determining the final index.

    Keywords: Air Pollution, House Price, Particulate Matter, Panel Data, Hedonic Pricing
  • Alireza Amini*, Behnam Nikbin Pages 35-64

    Despite the low participation rate of women in the labor market, the unemployment rate of women has increased significantly and has exceeded the unemployment rate of men in the last three decades. This paper focuses on the factors which affect labor demand considering gender using the data for the period 1986-2017. Based on the Multiple-Equation Generalized Method of Moments estimator, the results demonstrate that non-oil GDP has a positive and significant, and relative wages, capital-labor ratio, and labor costs–capital costs ratio have a negative and significant impact on labor demand by gender. The results of model estimation show that the speed of labor adjustment toward the desired level for female labor is slower compared to male labor. Furthermore, it is denoted that non-oil GDP affects labor demand positively with more impact on the female labor force. Other findings indicate that in the Iran’s labor market, male and female labors are substitutes hence, policies like wage subsidies for employing female labor force can stimulate female labor demand in a positive and significant way. On the other hand, as it is found that labor and capital are substitutes, policies that make labor more costly than capital may result in employment reduction. Finally, the technological progress that arises from increases in capital per capita has a negative and significant effect on both the female and male labor force.

    Keywords: Dynamic Labor Demand, Adjustment Costs, Capital Intensive, Technological Progress, Multiple Equation GMM
  • Ali Heydar Nouri, Ahmad Sarlak*, MohammadHossein Rahmati Pages 65-91

    How should the government budget be allocated to public education, higher education, health, transportation, IT, energy, or indirect public services including expenses on laws and regulations, business governance, and tax reforms. We examine data between 1989 and 2019 of public spending and their outcomes for each affair and title. The results show that despite that number of students declined over time, the spending on public education has been raised. The structural model is estimated by generalized method of moments, and the estimates show that households put significant weights on education and health, as well as energy. However, even with considerable weights on these public goods, due to inefficient production of public services, the counterfactuals illustrate that more spending on tax reform, business environment, and governance relative to actual budget is optimal.

    Keywords: Welfare, Optimal Allocation, Generalized Method of Moments, Public Budget, Budget Outcome
  • Leili Niakan*, Saeedeh Rajaee Harandi Pages 93-122

    The insurance industry is considered as one of the indicators of development, and as a major economic institution that supports the activities of other institutions. Therefore, the structure, operation, and efficiency of the country's insurance market play a significant role in the growth and development of the industry as well as the growth and development of the economy. Considering the importance and impact of market structure on the performance of the insurance industry, this study examines the degree of concentration in the Iranian and selected countries’ insurance market, and its impact on insurance penetration rate for the period 2011-2018. The Herfindahl-Hirschman index is used to measure the concentration and determine the structure of the insurance market. Then, the indicators of economic freedom, per capita income, and financial development are used as mediating variables. The relationships between variables are examined by the method of analysis of integrated patterns and using a combination of cross-sectional data and time series. The results show that the market concentration index has a negative and significant relationship with the insurance penetration rate in the selected countries. In addition, the positive and significant impact of per capita income and financial development on insurance penetration is confirmed. However, the results do not show a significant relationship between the index of economic freedom and insurance penetration in the selected countries.

    Keywords: Market Structure, Market Concentration, Insurance Penetration, Economic Freedom Index, Per Capita Income
  • Samaneh Noraniazad*, Seyed MohammadHosein Kamani, Fatemeh Keshavarz Pages 123-154

    Wagner's law indicates a positive long-run equilibrium relationship between per capita income growth and the relative size of the public sector. Accordingly, the main purpose of this article is to verify Wagner's theory and the law on operational budgeting reforms on public spending and educational, health, and military priorities. To meet these ends, the data of 13 Asian selected countries during 2000-2018 periods and the Feasible Generalized Least Squares (FGLS) technique were used. The results show that by increase in GDP per capita, the trend and structure of public expenditures, educational and health priorities will be increasing and significant; But in the military program, this effect is negative and significant. This validates the Wagner's law in public spending, and educational and health priorities. In addition, the impact of performance-based budget Reform has led to changes in the budget structure and trend of public spending, but in the educational, health, and military priorities, the pertaining significance is not confirmed. In other words, due to the lack of change in the structure, trend of expenditures and the pattern of budget allocation, the effect of the implementation of this law was temporary and not permanent.

    Keywords: Wagner’s Theory, Musgrave Hypothesis, Performance Budgeting, Public Expenditure, Budget Allocation
  • Somayeh Heidari*, Mojtaba Almasi, Shahram Fatahi Pages 155-186

    The purpose of this study is to investigate the theoretical integration or eclecticism of New Institutional Economics (NIE) on the basis of the four-stage Tillings model. The first step demonstrates that the new institutionalists, as to confront the hegemonic scientific mainstream, stated that their goal was to moderate neoclassical assumptions, but in fact, their main goal was to expand and strengthen institutional thinking in the neoclassical context. The second step indicates that NIE, in terms of assumptions such as methodological individualism and limited rationality, considers the institutional framework as an interactive rule that individuals implement to reduce the Transaction Cost (TC). TC is the connecting point that brings institutions into neoclassical economic performance; so it can be concluded that the NIE has been successful in establishing a metalanguage. The third step maintains that the composition is synthetic and vertical. An in-depth study of the issue in the last step illustrates that the most important challenge of the NIE is the occurrence of infinite regression due to conditional optimization of the institutional framework. The occurrence of such conflicts does not imply an unintentional theoretical eclecticism, but rather the use of neoclassical theory as a means of influencing institutional thinking among economists. All of these results indicate the proper integration of NIE as a research program.

    Keywords: Neoclassical Economics (NE), Old Institutional Economics (OIE), Transaction Cost (TC), Paradigm, Scientific Research Program