فهرست مطالب

روانشناسی اجتماعی - سال نهم شماره 62 (زمستان 1400)

نشریه روانشناسی اجتماعی
سال نهم شماره 62 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محسن موسوی، رضا ابراهیم زاده دستجردی*، علی رشیدپور صفحات 1-13

    این پژوهش با هدف تحلیل عاملی اکتشافی مقیاس ارتباطات اثربخش انسانی از دیدگاه قرآن مجید انجام شد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع اعتبارسنجی بود. جامعه پژوهش کلیه آیات قرآن مجید بود که تلاش شد تا مضامین مرتبط با ارتباطات اثربخش انسانی از آن‌ها استخراج و سازه بدست آمده اعتبارسنجی شود. لذا با استفاده از تفسیر نور، 419 آیه شناسایی و در گام‌های بعدی گویه‌های مربوط به ارتباطات اثربخش انسانی از این آیات استخراج گردید. برای تحلیل داده‌ها از روش‌های تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. همچنین، نتایج خروجی مضامین با نظر اساتید صاحب‌نظر در حوزه علوم قرآنی مورد ارزیابی قرار گرفت که نشان از روایی قابل قبول آن‌ها بود. بعلاوه، برای بدست آوردن پایایی مقیاس از روش هولستی استفاده شد که بر مبنای آن میزان پایایی آن 0/876 بدست آمد. در نهایت، نیک سرشتی تعامل‌گر، آزادمنشی در گفتمان ارتباطی، کنش ارتباطی جرات ورزانه، ساختارمندی در گفتار، و شنود موثر، از مقیاس ارتباطات اثربخش انسانی استخراج و مورد تایید قرار گرفتند. بر مبنای این نتایج، مقیاس ارتباطات اثربخش انسانی از دیدگاه قرآن مجید می‌تواند به عنوان یک مقیاس معتبر و پایا در پژوهش‌های جامعه شناسی، روانشناسی و حوزه ارتباطات انسانی مورد استفاده پژوهشگران قرار گیرد. نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که انطباق ارتباطات انسانی اثربخش انسان‌ها با مبانی قران مجید مستلزم آن است که انسان‌هایی با ذات و سرشت پاک وجود داشته باشند بدین معنا که مولفه‌هایی که در مضمون نیک سرشتی تعامل‌گر در این پژوهش آمده است در بالاترین سطح قرار گیرد. ولی این شخصیت نیک سرشت به خودی خود کفایت نمی‌کند بلکه باید از یک مهارت، تحت عنوان شنود موثر بهره‌مند باشد زمانی که افراد از شنود موثر بهره‌مند گردیدند می‌بایست ذهنی توسعه یافته داشته باشند بدین معنی که شخصیت آن‌ها به گونه‌ای باشد که آزادمنشی در گفتارشان متبلور شود که این مهم نشات گرفته از ادراک افراد برقرارکننده ارتباط است. چنین فردی انسان آزادمنشی است و هنگامی که انسان آزادمنش شد دو خصیصه دیگر را باید در ارتباطات انسانی بدست آورد. ابتدا جرات‌ورزی در گفتار است این به آن معنی است که انسان به شدت گفتاری جرات‌ورزانه پیدا می‌کند. در ادامه چنین فردی، انسانی می شود که زبان و ارتباطات او بسیار ساختارمند شده و متخلق به یک سبک ارتباطی فوق‌العاده گردیده است.

    کلیدواژگان: ارتباطات اثربخش انسانی، ساختارمندی در گفتار، کنش ارتباطی جرات ورزانه، آزادمنشی در گفتمان
  • آیدا معرف زاده *، مهدی آقاپور صفحات 15-36

    هدف این پژوهش بررسی رابطه علی سرسختی روان‌شناختی و حمایت اجتماعی ادراک‌شده با بهزیستی روان‌شناختی و نقش میانجی‌گر ترس از ابتلا به کرونا و اضطراب کرونا در دانشجویان دارای سابقه ابتلا به کروناویروس و دانشجویان فاقد سابقه ابتلا بود. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال تحصیلی 1400-1399 بود. از این جامعه، 250 دانشجو به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس‌های سرسختی روان-شناختی کیامرثی و همکاران (1377)، حمایت اجتماعی ادراک‌شده زیمت و همکاران (1990)، ترس از بیماری کروناویروس ویسی و همکاران (1399)، اضطراب بیماری کرونا علی‌پور و همکاران (1398) و بهزیستی روان‌شناختی ریف و کیز (1995) بود. بررسی برازش الگوی پیشنهادی پژوهش با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با کمک نرم‌افزار AMOS-24 انجام گرفت. اثرات غیرمستقیم نیز با استفاده از روش بوت استراپ بررسی شد. همچنین، مقایسه الگو بین دانشجویان دارای سابقه ابتلا به کروناویروس و دانشجویان فاقد سابقه ابتلا، با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری چندگروهی در نرم‌افزار AMOS-24 انجام شد. نتایج نشان داد که سرسختی روان‌شناختی، حمایت اجتماعی ادراک‌شده، ترس از ابتلا به کرونا و اضطراب کرونا تاثیر مستقیمی بر بهزیستی روان‌شناختی دارند (05/0p<). همچنین، یافته‌های پژوهش حاکی از آن بود که اضطراب کرونا میانجی‌گر رابطه بین سرسختی روان-شناختی و بهزیستی روان‌شناختی بود (05/0p<). در نهایت، نتایج نشان داد که مسیر اضطراب کرونا به بهزیستی روان‌شناختی در دانشجویان دارای سابقه ابتلا به کروناویروس قوی‌تر از دانشجویان فاقد سابقه ابتلا به کروناویروس است (05/0p<). در مجموع، با توجه به یافته‌های این پژوهش، اضطراب و ترس از بیماری مانند کروناویروس از عوامل اثرگذار بر بهزیستی روان‌شناختی هستند، اما ویژگی‌های مثبتی مانند سرسختی روان‌شناختی و حمایت اجتماعی ادراک‌شده نیز از عوامل مهم اثرگذار بر سلامت و بهزیستی روانی افراد هستند.

    کلیدواژگان: سرسختی روان شناختی، حمایت اجتماعی ادراک شده، ترس از کرونا، اضطراب کرونا، بهزیستی روان شناختی
  • مریم شکری، محمدعلی رحمانی*، شهنام ابوالقاسمی صفحات 37-53

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و راه حل مدار بر بخشودگی و دلزدگی زناشویی زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به اورژانس های اجتماعی خانواده شهر تهران در سال 1399 انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری است. جامعه آماری پژوهش را کلیه زوج های مراجعه کننده به اورژانس های اجتماعی خانواده شهر تهران تشکل دادند که از بین آنها، 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش زوج درمانی هیجان مدار به مدت 10 جلسه 60 دقیقه ای و گروه آزمایش راه حل مدار 10 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل پرسشنامه بخشودگی بین فردی (احتشام زاده و همکاران، 1389) و دلزدگی زناشویی (ملاچ پاینز، 2005) بودند. تجزیه‌وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه در دو بخش توصیفی و استنباطی (تی مستقل و زوجی و تحلیل کوواریانس چند متغیری) انجام گرفت. نتایج نشان داد که هر دو درمان زوج درمانی و راه حل مدار بر بخشودگی و دلزدگی زناشویی زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به اورژانس های اجتماعی خانواده موثر هستند. با این تفاوت که زوج درمانی هیجان مدار تاثیر بیشتری از روش راه حل محور بر بخشودگی و دلزدگی زناشویی زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده به اورژانس های اجتماعی خانواده دارند. با توجه به یافته ها می توان از دو رویکرد مشاوره گروهی هیجان مدار و راه حل مدار به عنوان رویکردهایی موثر، کم هزینه و کارآمد با قابلیت کاربرد وسیع در بهبود بخشودگی و ترمیم روابط زوجین دارای دلزدگی زناشویی، استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بخشودگی، دلزدگی زناشویی، زوج درمانی هیجان مدار، درمان راه حل مدار
  • نگین حیدری زاده * صفحات 55-68

    این مطالعه با هدف بررسی دیدگاه دانشجویان در باره استفاده از اینستاگرام در دوران کرونا انجام شده است و به عنوان یک پلت فرم برای نوشتن متن نوشتاری با استفاده از روش تحقیق کیفی می باشد. دراین تحقیق از 30 نفر از دانشجویان ترم دوم زبان انگلیسی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز استفاده شده است. دانشجویان در کلاس درس نوشتاری شرکت داشتند و از تکنیک پیمایش با ابزار پرسشنامه باز برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. نتایج نشان می دهدکه تقریبا همه دانشجویان دیدگاه مثبتی نسبت به اینستاگرام به عنوان یک پلتفرم برای نوشتن متن نوشتاری دارند. اکثردانشجویان شرکت کننده اظهار داشتند که اینستاگرام رسانه ای سرگرم کننده، آسان و موثر برای نوشتن متن نوشتاری است. اگرچه، تعدادی از دانشجویان نیز موانع استفاده از آن مانند کند بودن سرعت شبکه اینترنت و مسئله حریم خصوصی آی تی را بیان کردند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که اینستاگرام می تواند یکی از رسانه های آموزشی مفید ،مخصوصا برای نوشتن، به شرط استفاده و نظارت مناسب باشد.پس نکته مهم در این پژوهش همانطوریکه در عنوان گفته شده بررسی دیدگاه دانشجویان در باره استفاده از اینستاگرام و متن نوشتاری در دوران کرونا می باشد.در نتیجه در می یابیم که دانشجویان احساس می‌کنند نوشتن ایده‌هایشان در اینستاگرام تجربه بسیار سرگرم‌کننده ای است. آنها می توانند ایده ها را به راحتی خلق کنند زیرا تصویری مستقیم از عکسی که در باره اش می نویسند ارایه می دهند. این قابلیت نوشتاری همراه با عکس و فیلم در اینستاگرام همچنین می تواند انگیزه نویسندگی را در دانشجویان تقویت کند.

    کلیدواژگان: اینستاگرام، متن نوشتاری، حریم خصوصی، رسانه ای سرگرم کننده، دوران کرونا
  • شهرام نعمت زاده، فرح لطفی کاشانی، شهرام وزیری * صفحات 69-82

    رابطه زناشویی یک رابطه پایدار و صمیمی و منبع حمایت و لذت افراد است. رضایت از رابطه زناشویی موجب احساس شاد بودن و ایجاد صمیمیت در زوجین می شود. خانواده که هسته اصلی جامعه می باشد با برقراری رابطه زناشویی موفق است. دلبستگی ایمن، رفتارهای مراقبتی و مدارا با همسررا ارتقا می‌دهد. این رفتارها در افزایش سازگاری زناشویی و نشاط‌ بخشی به زندگی زناشویی نقش دارد. لذا این پژوهش با هدف بررسی مدل‌یابی الگوهای ارتباطی براساس سبک‌های دلبستگی با میانجی گری سبک‌های مقابله‌ای انجام شد. روش تحقیق این مطالعه از نوع توصیفی- پیمایشی- همبستگی است؛ جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان در حال تحصیل و متاهل دانشگاه-های آزاد اسلامی ‌استان تهران بودند که حداقل 2سال از ازدواج آن‌ها گذشته بود. و با استفاده از فرمول کوکران برابر 385 نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه الگوهای ارتباطی کریستنسن و سالاوی (1984)، پرسشنامه روابط موضوعی بل (1995) و پرسشنامه سبک مقابله‌ای لازاروس (1988) پاسخ دادند و از مدل‌سازی به روش معادلات ساختاری استفاده شد. جهت انجام آزمون-های آماری از نرم‌افزار EMOS و نسخه 26 نرم‌افزار SPSS استفاده گردید. یافته ها نشان داد تنها بعد دلبستگی ناایمن و خود محوری روابط موضوعی رابطه معنی داری با مقابله مساله مدار دارند. مطابق با الگوریتم بارون – کنی، از آنجا که مسیر دلبستگی نا ایمن و خود محوری به سبک مقابله مساله مدار معنی دار مقابله مساله مدار با الگوهای ارتباطی رابطه معنی داری دارند .روابط موضوعی 7/1 درصد واریانس الگوهای ارتباطی، مقابله مساله مدار 5/3 درصد و مقابله هیجان مدار 3/1 درصد واریانس الگوهای ارتباطی را تبیین می‌کنند. نتایج نشان داد که الگوهای ارتباطی بر اساس روابط موضوعی یا میانجی گری سبک های مقابله ای قابل پیش بینی است.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی، روابط موضوعی، سبکهای مقابله ای
  • مصطفی خانزاده، سمیه آقامحمدی * صفحات 83-96

    شیوع استفاده از مواد آرایشی از ابتدای تولید آنها در زنان بسیار بالاتر از مردان است و محتواهای تولید شده در رسانه‌ها نیز معمولا به زنان آموزش می‌دهند تا به استانداردهای ساخته شده‌ی اجتماعی از زیبایی برسند. امروزه مصرف افراطی لوازم آرایشی در بین زنان و دختران ایرانی به یک مسئله مهم روانی-اجتماعی تبدیل شده است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف آزمون مدل استفاده از رسانه‌ بر گرایش به مصرف لوازم آرایشی با توجه به نقش میانجیگر درونی‌سازی الگوهای رسانه، باورها در مورد ظاهر و نگرانی از تصویر بدنی انجام شد. بدین منظور 324 دانشجوی دختر دانشگاه اصفهان با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به مقیاس‌های مصرف رسانه (تجدید نظرشده) و باورها در مورد ظاهر، سیاهه نگرانی از تصویر بدنی و پرسشنامه‌های نگرش‌های اجتماعی-فرهنگی در مورد ظاهر (ویراست سوم) و گرایشات و رفتارهای جبرانی برای زیبایی و تناسب اندام پاسخ دادند. مدل پژوهش با استفاده از تحلیل مدلیابی معادلات ساختاری آزمون شد و معناداری اثرات مدل با استفاده از روش بوت‌استراپ مورد بررسی قرار گرفت. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آزمون مدل نشان داد که اندازه شاخصهای برازش مدل در حد مطلوبی است و این مدل با داده‌های تجربی برازش مطلوبی دارد. همچنین، بررسی نتایج بوت‌استراپ نشان داد کلیه اثرات مدل معنادارند. به طور کلی، نتایج پژوهش حاضر از اهمیت نقش درونی‌سازی الگوهای رسانه و نگرانی از تصویر بدنی در گرایش زنان ایرانی به مصرف لوازم آرایشی حمایت می‌کند. این نتایج در بافت پژوهشی و نظری تبیین شد و پیشنهاداتی در این زمینه ارایه شد.

    کلیدواژگان: استفاده از رسانه، درونی سازی الگوهای رسانه، باورها در مورد ظاهر، نگرانی از تصویر بدنی، لوازم آرایشی
  • فرزین حاتمی کاکش، نبی الله ایدر *، احمدعلی حسابی صفحات 97-112

    هویت‌ها، صفات و خصوصیات، روابط اجتماعی، نقش‌ها و عضویت در گروه‌های اجتماعی هستند که کیستی یک فرد را تعیین می‌کنند. هویت مدرن برخاسته از تحولات نوینی است که به همراه تحولات ناشی از جهانی‌شدن و پیشرفت‌های علمی و تکنولوژیک، در ابعاد مختلف زیست‌جهان کنشگران و عاملیت‌های انسانی رخ داده است و هر روز شاهد گسترش این نوع از هویت در مناطق مختلف جهان هستیم. متناظر آن تلقی افراد از هویت خود، دیگران و جامعه‌ی جهانی به‌ویژه بین جوانان در حال تغییر و دگرگونی است. این پژوهش به منظور بررسی عوامل تاثیرگذار بر افزایش گرایش به هویت مدرن بین جوانان شهر اهواز انجام شده است. از این رو 384 نفر از جوانان 42-18 سال ساکن شهر اهواز با استفاده از روش کمی مورد مصاحبه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده‌ها پرسش‌نامه‌ی محقق‌ساخته بود که بین این افراد توزیع شد و داده‌ها گردآوری شدند. یافته‌ها نشان می‌دهد که متغیرهای سن، جنس، تحصیلات، پایگاه اجتماعی- اقتصادی، سبک‌های نوین گذران اوقات فراغت و کاربری شبکه‌های اجتماعی مجازی، بر تقویت هویت مدرن تاثیرگذار است. مطابق با نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره، قوی‌ترین رابطه، ارتباط موجود میان کاربری شبکه‌های اجتماعی مجازی و هویت مدرن با مقدار بتا 0.305 است. بر این اساس، به کار بردن شبکه‌های اجتماعی مجازی بر گرایش جوانان به هویت مدرن و ابعاد آن موثر بوده است؛ یعنی با افزایش یا کاهش استفاده از این شبکه‌ها، گرایش جوانان به هویت مدرن و ابعاد آن تقویت و یا تضعیف خواهد شد. از بین ابعاد هویت مدرن، تنها متغیر ترقی‌خواهی با کاربری شبکه‌های اجتماعی مجازی، رابطه‌ی معنی‌داری نداشته است. در مجموع عوامل فوق در مجموع 0.517 درصد از گرایش جوانان به هویت مدرن را تبیین می‌کنند.

    کلیدواژگان: هویت مدرن، کاربری شبکه های اجتماعی مجازی، سبک های نوین گذران اوقات فراغت، پایگاه اجتماعی- اقتصادی، جوانان
  • رقیه پذیرا *، مجید صفاری نیا، سیده محبوبه ساداتی کیادهی صفحات 113-125

    ویروس کرونا پدیده‌ای است که با توجه به سرعت انتشار و ویژگی مهار‌ناپذیر خود، جهان را با بحران مواجه نموده است و سلامت میلیون‌ها انسان مورد تهدید قرارداده است و میلیون‌ها زندگی به طور قابل توجهی تغییر کرده. ویروس کرونا، یک بحران پزشکی عمومی را ایجاد کرده که نیازمند پاسخ اضطراری مناسب است. این بحران هر چند در ظاهر ماهیتی صرفا پزشکی و مرتبط با نظام سلامت دارد، باعث فاجعه روانی در کل جهان شده است و همه‌گیری آن و اجرایی قرنطینه اثرات مختلفی بر جنبه‌های روانی و اجتماعی افراد جامعه گذاشته است. در این مدت چند ماهه شیوع ویروس، پژوهش‌های متعددی درباره پیامده‌های روان‌شناختی آن در جامعه انجام شده است و پیامده‌های روانی آن از جنبه‌های مختلف بررسی شده است. لذا در مطالعه حاضر به پیش‌بینی اضطراب براساس ابعاد روانی و اجتماعی ناشی از بیماری کرونا پرداخته شد. جامعه آماری پژوهشی شامل دانشجویان دانشگاه آزاد واحد کرج بودند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 273 نفر به‌عنوان حجم نمونه آماری به‌دست آمد که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه‌های بهزیستی‌-‌روان‌شناختی ریف (1995)سلامت اجتماعی-صفاری‌نیا (1393) و مقیاس اضطراب بیماری کرونا علی‌پور (1398)، جمع‌آوری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام با کمک نرم‌افزار SPSSV22 استفاده شد. نتایج به‌دست آمده حاکی از آن است که میان بهزیستی‌-‌روان‌شناختی و سلامت اجتماعی با اضطراب بیماری کرونا رابطه معناداری وجود دارد و حدود 36 درصد از متغیر اضطراب ناشی از کرونا توسط ابعاد همبستگی و مشارکت اجتماعی، ارتباط مثبت با دیگران و رشد شخصی تبیین می‌شود. براساس نتایج، هر چه فرد از بهزیستی‌-‌روان‌شناختی و سلامت اجتماعی بیشتر و بهتری برخوردار باشد، کمتر دچار اضطراب‌های نابه‌جا و کاذب می‌شوند.

    کلیدواژگان: اضطراب، کرونا، سلامت اجتماعی، بهزیستی - روان شناختی
|
  • seyed mohsen mousavi, reza Ebrahimzaded dastjerdi *, Ali Rashidpoor Pages 1-13

    The aim of this study was to analyze the exploratory factor analysis of the scale of the effective human communication from the perspective of the Holy Quran. The research method was descriptive-analytical validation. The study population was all of the verses of the Holy Quran, from which an attempt was made to extract themes related to effective human communication and to validate the obtained scale. Therefore, using the Tafsire Noor, 419 verses were identified and in the next steps, items related to effective human communication were extracted from these verses. Exploratory and factor analysis methods were used to analyze the data. Also, the output results of the topics were evaluated with the opinion of expert professors in the field of Quranic sciences, which showed their acceptable validity. In addition, the Holstay method was used to obtain the reliability of the scale, based on which its reliability was 0.892. Finally, interactive virtue, liberalism in communicative discourse, assertive communicative action, structured speech, and effective listening were extracted and validated from the scale of effective human communication. Based on these results, the scale of effective human communication from the perspective of the Holy Quran can be used as a valid and reliable structure in sociological, psychological and human relations research. . The results show that the adaptation of effective human communication of human beings with the principles of the Holy Qur'an requires that there be human beings with a pure nature. This means that the components of the interactive nature of the interactor in this study should be at the highest level. But this good character is not enough on its own. Rather, they should have a skill called effective listening. When people benefit from effective listening, they should have a developed mind. This means that their personality is such that liberalism is crystallized in their speech, which is important from the perceptions of the people who communicate. Such a person is a liberal human being, and when a human being becomes a liberal, two other characteristics must be acquired in human communication. First there is daring in speech. This means that man finds very daring speech. In the continuation of such a person, she becomes a human being whose language and communication has become very structured and has been created in a wonderful communication style.

    Keywords: effective human communication, structured conversation, assertiveness communtion action, Openness in conversation
  • Aida Moarrefzadeh*, Mehdi Aghapour Pages 15-36

    The aim of this study was to investigate the causal relationship between psychological hardiness and perceived social support with psychological well-being and the mediating role of fear and anxiety of corona disease in students with a history of coronavirus and students without a history of the disease. The research design was descriptive-correlational through structural equation modeling (SEM). The statistical population of the study included all students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2020-2021. From this population, 250 students were selected by convenience sampling method. The instruments used in this study included the Kiamarsi et al.’ Psychological Hardness Scale (1998), Zimet et al.’ Perceived Social Support Scale (1990), Weisi et al.’ Fear of Disease Coronaviruses Scale (2020), Alipour et al.’ Corona Disease Anxiety Scale (2020), and Ryff and Keyes’ Psychological Well-Being Scale (1995). The goodness of fit of the proposed model was examined through structural equation modeling (SEM), using Amos-24 software packages. Indirect effects were also investigated using the bootstrap method. Also, comparison between students with a history of coronavirus and students without was performed by multi-group modeling structural equations in AMOS-24 software. The results showed that psychological hardiness, perceived social support, fear of corona disease, and anxiety of corona disease have a direct effect on psychological well-being (p<0.05). Also, the findings showed that anxiety of corona disease mediated the relationship between psychological hardiness and psychological well-being (p<0.05). Finally, the results showed that the path of anxiety of corona disease to psychological well-being is stronger in students with a history of coronavirus than students without a history of coronavirus (p<0.05). In general, according to the findings of this study, anxiety and fear of diseases such as coronavirus are factors affecting psychological well-being, but positive traits such as psychological toughness and perceived social support are also important factors affecting people's mental health and well-being.

    Keywords: psychological hardiness, perceived social support, fear of corona disease, anxiety of corona disease, psychological well-being
  • Maryam Shokri, Mohamad Ali Rahmani *, Shahnam Abolghasemi Pages 37-53

    The aim of this study was to Comparison of the effectiveness of Emotion-Focused couple therapy and solution-focused therapy on forgiveness and marital distress of couples seeking divorce referring to family social emergencies in Tehran in 1399. The research method is quasi-experimental with pre-test-post-test design with control and follow-up groups. The statistical population of the study consisted of all couples referring to family social emergencies in Tehran, from which 45 people were selected by purposive sampling method and randomly divided into two experimental groups (15 people in each group) and one control group (15 people) were appointed. The experimental Emotion-Focused couple therapy was trained for 10 sessions of 60 minutes and the experimental solution-focused therapy was trained for 10 sessions of 60 minutes and the control group remained on the waiting list. The instruments used in the present study included the Interpersonal Forgiveness Questionnaire (Ehteshamzadeh et al., 2010) and marital distress (Malach Paynes, 2005). Analysis of information obtained from the questionnaire was performed in two descriptive and inferential sections (independent and paired t-test and multivariate analysis of covariance). The results showed that both Emotion-Focused couple therapy and solution-focused therapy are effective on forgiveness and marital distress of couples seeking divorce referring to family social emergencies. The difference is that Emotion-Focused couple therapy has a greater effect than the solution-focused therapy on the forgiveness and marital boredom of couples seeking divorce referring to family social emergencies. According to the findings, two approaches of Emotion-Focused couple therapy and solution-focused therapy can be used as effective, low-cost and effective approaches with wide applicability in improving forgiveness and repairing relationships between couples with marital boredom.

    Keywords: forgiveness, marital distress, Emotion-Focused couple therapy, solution-focused therapy
  • Negin Heidarizadeh* Pages 55-68

    This study aims to investigate students' views on the use of Instagram during the Corona and as a platform for writing written text using qualitative research methods. In this study, 30 second semester English language students in the Islamic Azad University of Ahvaz have been used. Students participated in the writing class and the survey technique was used with open questionnaire tools to collect data. The results show that almost all students have a positive view of Instagram as a platform for writing text. Participating students found that Instagram was a fun, easy, and effective way to write text. However, a number of students also cited barriers to its use, such as the slowness of the Internet and the issue of IT privacy. Therefore, it can be concluded that Instagram can be one of the useful educational media, especially for writing, provided it is used and monitored properly.

    Keywords: Instagram, written text, privacy, fun media, Corona era
  • Shahram nematzadeh gatabi, soodabe lotfi kashani, Shahram Vaziri * Pages 69-82

    Marital relationship is a stable and intimate relationship and a source of support and pleasure for people. Satisfaction with the marital relationship causes a feeling of happiness and intimacy in the couple. The family, which is the core of society, is successful in establishing a marital relationship. Promotes secure attachment, caring behaviors, and tolerance with your spouse. These behaviors play a role in increasing marital adjustment and invigorating marital life. Therefore, this study was conducted to investigate the modeling of communication patterns based on attachment styles mediated by coping styles The research method of this study is descriptive-survey-correlation; The statistical population of this study included students studying and married in Islamic Azad universities of Tehran province who had been married for at least 2 years. Using Cochran's formula, 385 people were selected by convenience sampling method and answered the Christensen and Salavi (1984) Communication Patterns Questionnaire, Bell (1995) Thematic Relationships Questionnaire and Lazarus (1988) Coping Style Questionnaire. Structural equation was used. EMOS software and version 26 of SPSS software were used for statistical tests. Findings showed that only the dimension of insecure attachment and self-centeredness of thematic relationships have a significant relationship with problem-oriented coping. According to Baron-Kenny algorithm, since the insecure and self-centered attachment path to the problem-oriented coping style, the problem-oriented coping has a significant relationship with the communication patterns. 3% and emotion-oriented coping 1.3% explain the variance of communication patternsThe results showed that communication patterns can be predicted based on thematic relationships or mediation of coping styles.

    Keywords: Communication patterns, thematic relationships, coping styles
  • mostafa khanzadeh, somayeh aghamohamadi * Pages 83-96

    The prevalence of cosmetics from the beginning of their production in women is much higher than men, and the content produced in the media usually teaches women to meet the socially constructed standards of beauty. Today, the excessive use of cosmetics among Iranian women and girls has become a critical psychosocial issue. Therefore, the present study aimed to test the media use model to use cosmetics concerning the mediating role of internalization of media patterns, beliefs about appearance, and body image concerns. For this purpose, 324 female students of the University of Isfahan were selected as the research sample using cluster sampling method and responded to the Media Consumption (Revised) and Beliefs about Appearance Scales, Body Image Concerns Inventory, and Socio-Cultural Attitudes to Appearance (Third Edition) and Compensatory Tendencies and Behaviors for Beauty and Fitness Questionnaires. The research model tested using structural equation modeling analysis, and the significance of the model effects evaluated using the bootstrap method. Data were analyzed using SPSS and AMOS software. Testing the model showed that the size of the fit indices for the model is desirable and this model has a good fit with the experimental data. Also, bootstrap results showed that all model effects are significant. In general, the results of the present study support the importance of the role of internalizing media patterns and body image concern in the tendency of Iranian women to use cosmetics. These results explained in the research and theoretical context, and suggestions made in this regard.

    Keywords: media use, internalization of media patterns, beliefs about appearance, body image concern, cosmetics
  • Farzin Hatami kakesh, Nabiollah Ider*, ahmadali hesabi Pages 97-112

    Identities, traits and characteristics, social relationships, maps and membership in social groups are what determine a person's identity. Modern identity has arisen from new developments that along with the changes resulting from globalization and scientific and technological advances, have occurred in various dimensions of the bio-world of actors and human agencies, and every day we see the spread of this type of identity in the regions. We are different in the world. Correspondingly, individuals' perceptions of themselves, others, and the international community, especially among young people, are changing. This study was conducted to investigate the factors affecting the increasing tendency to modern identity among the youth of Ahvaz. Therefore, 384 young people aged 18-42 living in Ahvaz were interviewed using a quantitative method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that was distributed among these individuals and the data were collected. Findings show that the variables of age, gender, education, socio-economic status, new leisure spending styles and the use of virtual social networks, affect the strengthening of modern identity. According to the results of multivariate regression analysis, the strongest relationship is the relationship between the use of virtual social networks and modern identity with a beta value of 0.305. Accordingly, the use of virtual social networks has been effective on the tendency of young people to modern identity and its dimensions; That is, by increasing or decreasing the use of these networks, the tendency of young people to modern identity and its dimensions will be strengthened or weakened. Among the dimensions of modern identity, only the variable of progressiveness had no significant relationship with the use of virtual social networks. In total, the above factors explain 0.517% of the tendency of young people towards modern identity.

    Keywords: Modern Identity, use of virtual social networks, new styles of leisure, socio-economic status, Youth
  • Roghayeh Pazira*, Majid Saffarinia, Seyedeh Mahboubeh SadatiKiadehi Pages 113-125

    Coronavirus is a phenomenon which has caused crisis to the world due to its spread speed and its uncontrollable traits, threatening the health of millions of people considerably. Coronavirus has created a general medical crisis which requires an appropriate emergency response. Although this crisis has a merely medical nature related to the health system, it has led to a psychological crisis around the world. The Coronavirus pandemic and the lockdown have left various effects on the psychological social aspects of people in society. During the past few months of the spread of this virus, numerous studies have been conducted on its psychological consequences in society and its psychological consequences have been discussed from different aspects. Hence, the current study predicted anxiety caused by corona disease based on the psychological and social dimensions. The research statistical population included the students of Islamic Azad University, Karaj Branch. By means of Cochran formula, 237 were selected as the statistical sample size and assessed by available sampling method. Data were collected using Ryff’s Psychological-Wellbeing (PSW) Questionnaire (1995), Social Health Questionnaire by Safāri-Nia (2014), and Corona Disease Anxiety Scale by Alipour (2019). To analyze the data, Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis by SPSSV22 software were employed. The results revealed a significant association between psychological wellbeing and social health and anxiety caused by Corona disease and about 36% of the variable of anxiety caused by Corona is explained by the dimensions of solidarity and social participation, positive communication with others, as well as personal growth. According to the results, the more and better a person has psycho-psychological well-being and social health, the less they will suffer from inappropriate and false anxiety.

    Keywords: anxiety, Corona, social health, Psychological-Wellbeing