فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال پانزدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهنوش کامران وند، فاطمه دهقانی آرانی*، رضا رستمی، خسرو صادق نیت، حجت الله فراهانی صفحات 1-15

    هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه باورهای مرتبط با استرس و الگوی کمی امواج مغزی با ابعاد رشد پس از آسیب در افراد بستری شده به علت بیماری کووید-19 بود. رشد پس از آسیب، تجربه ذهنی تغییرات روانشناختی مثبت است که توسط فرد و در اثر مقابله با موقعیت های چالش برانگیز ایجاد می شود. در این پژوهش 66 نفر از افراد مبتلا به کووید-19 که در بیمارستان بهارلو تهران به عنوان تجربه ی واقعه ای استرس زا بستری شده بودند، به صورت در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های باورهای مرتبط با استرس و رشد پس از آسیب را تکمیل کردند و امواج مغزی آنها در حالت استراحت ثبت گردید. نتایج نشان داد که مولفه های مغزی نسبت به باورهای مرتبط با استرس، پیش بینی کننده مناسب تری برای مولفه های رشد پس از آسیب هستند. با توجه به نتایج می توان گفت ابزارهای عینی تر مثل EEG قدرت پیش بینی کننده خوبی در موارد پیچیده روانشناختی و چند بعدی همچون رشد پس از آسیب را دارند.

    کلیدواژگان: تروما، کووید-19، رشد پس از آسیب، باورهای مرتبط با استرس، الگوی کمی امواج مغزی
  • شقایق مدبری*، حسن پوررضی، راحله کبیری صفحات 24-39

    بسیاری از دولت ها به منظور کنترل بیماری کرونا مجبور به اعمال شرایط قرنطینه در بسیاری از کشورها شدند.  شرایط "قرنطینه" بسیاری از جنبه های سلامت روانی و جسمانی افراد یک جامعه را تهدید می کند. فعالیت بدنی در بهبود سلامتی و کیفیت زندگی انسان ها در شرایط مختلف نقش قابل ملاحظه ایی دارد. مطالعه حاضر به دنبال ارزیابی رابطه خطر اختلال خوردن و نوع سبک انتخابی جهت مقابله با استرس در افراد فعال و غیر فعال در دوره شیوع ویروس کرونا می باشد. پژوهش حاضر در قالب سه پرسشنامه آنلاین که شامل: 16 سوال فعالیت بدنی،48 سوال سبک های مقابله با استرس و 26 سوال نگرش اختلال خوردن بودند، در اختیار افراد بالای 18 سال در تابستان 1399 در سراسر ایران مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج مشخص کرد که رابطه مثبت معنی داری بین فعالیت بدنی و نگرش خطر اختلال خوردن وجود دارد (04/0 = p). این رابطه به طور معنی داری بیشتر در زنان فعال مشاهده شد (0001/0 = p). رابطه منفی معنی داری بین نگرش خطر اختلال خوردن و نوع سبک مقابله با استرس در مردان با فعالیت کمتر (03/0 = p)، و با فعالیت بیشتر (02/0 = p) به ترتیب مشخص گردید. نتایج بیانگر این است که زنان فعال تمایل بیشتری به تغییر نگرش غذایی خود و احتمال ابتلا به اختلالات خوردن در شرایط بحرانی و استرس مانند شرایط قرنطینه دارند و به منظور مقابله با شرایط استرس زا بیشتر از سبک مساله مدار استفاده می کنند. همچنین در مردان فعال نگرش اختلال خوردن بیشتر مشاهده شد.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، نگرش اختلال خوردن، استراتژی مقابله با استرس، کووید-19
  • کبری جانباز فریدونی، سعیده بزازیان*، مهدی پوراصغر، جعفر پویامنش صفحات 39-54

    از مهم ترین مسایل روان شناختی زنان، تصویر بدنی و میل جنسی می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی هیپنوتیزم درمانی شناختی بر تصویر بدنی و بی میلی جنسی بوده است روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون- پیگیری(دوماهه) با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زنانی بود که از تصویر بدنی پایین و بی میلی جنسی رنج می بردند که در سال 1399 به مرکز مشاوره التیام در شهر بابلسر مراجعه کرده بودند از این جامعه تعداد 22 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند (هرگروه 11 نفر). ابزار پژوهش شامل، پرسشنامه تصویر بدنی لیتلتون (BICI) و رضایت جنسی مستون وتراپنل (SSSW) بود. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 11 جلسه 90 دقیقه ایی به صورت هفتگی تحت مداخله هیپنوتیزم درمانی شناختی قرار گرفتند ولی گروه کنترل مداخله ایی را دریافت نکردند داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی بن فرونی تحلیل شد. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که هیپنوتیزم درمانی شناختی در بهبود میل جنسی(001/0 P<54/19=F) و بهبود تصویر بدنی (005/0P<962/8=F) زنان موثر می باشد. به طورکلی یافته ها نشان می دهد که  روش هیپنوتیزم درمانی شناختی می تواند در حالت خلسه سبک هیپنوتیزمی با تغییر اشکال خود هیپنوتیزم منفی از طریق به چالش کشاندن افکار منفی، خودکار، خطاهای شناختی و باورهای نادرست باعث بهبود تصویر بدن و افزایش میل جنسی زنان شود و پیشنهاد می شود این هیپنوتیزم شناختی به عنوان یک روش درمانی در کمک به مراجعین استفاده شود.

    کلیدواژگان: هیپنوتیزم درمانی شناختی، میل جنسی، تصویر بدنی، زنان
  • وجیهه ظهورپرونده*، حسین یعقوبی سینی صفحات 40-55

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه همدلی عاطفی و جهت گیری های ارتباطی خانواده با رضایت از زندگی دانش آموزان در زمان بحران بیماری کرونا با در نظر گرفتن نقش میانجی شفقت ورزی بود. این پژوهش به لحاظ روش همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود و جامعه آماری آن شامل کلیه دانش آموزان مدارس متوسطه دوره دوم ناحیه پنج و شش شهر مشهد در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 1403 نفر بود که تعداد 301 نفر از این دانش آموزان به روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. گردآوری داده ها در این پژوهش به روش میدانی و با استفاده از پرسشنامه های رضایت از زندگی دینر و ایمونز، لارسن و گریفین (1985)، جهت گیری های ارتباطی خانواده ریچی و فیتزپاتریک (1990)، همدلی دیویس (1983) و شفقت ورزی - فرم کوتاه ریس و همکاران (2011) انجام گرفت و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری استفاده شد و در کلیه تجزیه و تحلیل های آماری این پژوهش از نرم افزار Amos-24 و SPSS-26 استفاده گردید. نتایج نشان داد بین همدلی عاطفی با رضایت از زندگی و جهت گیری های ارتباطی خانواده با رضایت از زندگی رابطه معناداری وجود دارد. بین همدلی عاطفی با شفقت ورزی و جهت گیری های ارتباطی خانواده با شفقت ورزی نیز رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین شفقت ورزی با رضایت از زندگی دانش آموزان در زمان بحران بیماری کرونا رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: شفقت ورزی، همدلی عاطفی، جهت گیری های ارتباطی خانواده، رضایت از زندگی، دانش آموزان، بیماری کرونا
  • آزاده صفارزاده، عباس رحیمی نژاد*، هادی بهرامی احسان، اعظم نوفرستی، نازیلا شاه منصوری صفحات 55-72

    ترس از مرگ موضوعی جهانی و در عین حال وابسته به فرهنگ است. پژوهش حاضر با هدف ساخت و رواسازی مقیاس «ترس های دنیای پس از مرگ» درنمونه ی ایرانی انجام شد. این پژوهش، مطالعه ای ترکیبی (کیفی و کمی) از نوع اکتشافی متوالی است. در بخش کیفی روش گردآوری داده ها، پس از مصاحبه ی بالینی ساختاریافته با 12 بیمار حاد قلبی سوالات پرسشنامه استخراج شد. جامعه ی آماری این پژوهش در بخش کمی، افراد ساکن شهر تهران بودند که به روش نمونه گیری در دسترس به صورت برخط در پژوهش شرکت کردند و در مجموع 313 پرسشنامه (230 زن و 83 مرد) تکمیل شد. جهت گردآوری داده ها افزون بر مقیاس ترس های دنیای پس از مرگ، از پرسشنامه ی افسردگی بک (BDI-II، 1996) و مقیاس عزت نفس روزنبرگ (SES، 1965) برای ارزیابی روایی ملاکی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی اکتشافی، روش استخراج مولفه های اصلی و تحلیل موازی انجام شد. در تحلیل عامل اکتشافی سه عامل استخراج شد که به ترتیب تحت عنوان عامل « ترس از مواخذه و عذاب قبر» ، «تنهایی و رهاشدگی» و «اشتیاق و اطمینان به خدا» نامگذاری شدند. برای تعیین پایایی پرسشنامه همسانی درونی زیرمقیاس ها محاسبه شد و دامنه ی آلفای کرونباخ بین 63/0 تا 88/0 قرار گرفت که حاکی از همسانی درونی مناسب مقیاس و مولفه های آن بود. مقیاس ترس های دنیای پس از مرگ در نمونه ی ایرانی مسلمان پایایی و روایی مناسب دارد و می تواند برای شناخت منشاء ترس بیماران قلبی عروقی و مداخلات کاهش اضطراب، همچنین مقایسه های بین فرهنگی به کار رود.

    کلیدواژگان: ترس های دنیای پس از مرگ، ساخت مقیاس، رواسازی، فرهنگ
  • نجمه توکلی زانیانی، مسعود طاهری نیا*، داریوش جلالی دهکردی، ابراهیم گیوکی صفحات 56-68

    با شیوع بیماری کووید 19 نه تنها اقتصاد جهانی بلکه اقتصاد خانواده تحت تاثیر قرار گرفت. و به دلیل بروز مشکلات مالی افراد دچار استرس مالی و مشکلات سلامت روان بیشتری شده اند. هدف پژوهش حاضر بررسی پایداری اثر بخشی مالی درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر استرس مالی بازاریان شهرکرد به مرحله اجر درآمد. این پژوهش از نوع کاربردی و به لحاظ روش پژوهشی از نوع نیمه تجربی  ودارای طرح پیش آزمون پس آزمون  و پیگیری یک ساله با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تعداد 40  نفر از بازاریان شهرکرد در سال 1399 که به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش وکنترل (هر گروه 20 نفر) گمارده شدند و پرسشنامه های پژوهش شامل استرس مالی (اسماعیل ، زکی ،2019) را تکمیل کردند. سپس گروه آزمایش طی 10 جلسه 120 دقیقه مداخلات مربوط به مالی درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد را  به صورت حضوری و آنلاین دریافت کردند.  و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر آزمون شدند. نتایج نشان داد که  مالی درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد به کاهش استرس مالی منجر شده است. با توجه به اثربخشی پایدار مالی درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد می توان گفت که جهت ارتقای سطح سلامت افراد و کاهش استرس مالی آنها در دوران پاندمی کووید 19که منجر به مشکلات مالی  و روانی می شود، انجام چنین مداخلاتی و آموزش های ضروری و با اهمیت به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مالی درمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، استرس مالی، بازاریان، کووید19
|
  • Mahnoosh Kamranvand, Fateme Dehghani-Arani*, Reza Rostami, Khosro Sadeghniat, Hojjatollah Farahani Pages 1-15

    The aim of this study was to investigate the relationship between beliefs about stress and quantitative pattern of brain waves with post-traumatic growth dimensions in patients hospitalized due to Covid-19 disease. Post-traumatic growth is the mental experience of positive psychological changes caused by a person as a result of coping with challenging situations. In this study, 66 people with Covid-19 who were admitted to Baharloo Hospital in Tehran as an experience of stressful events were selected by convenience sampling and completed questionnaires beliefs about stress and post-traumatic growth and brain waves were recorded at rest. The results showed that brain components are a better predictor of post-traumatic growth components than beliefs about stress. According to the results, it can be said that more objective instruments such as EEG have good predictive power in complex psychological and multidimensional cases such as post-traumatic growth.

    Keywords: Trauma, Covid-19, Post-Traumatic Growth, Beliefs About Stress, EEG
  • Shaghayegh Modaberi*, Hasan Pourrazi, Rahele Kabiri Pages 24-39
    Aim

    Quarantine is a condition that many societies forced for controlling the COVID pandemic. Quarantine threatens many mental and physical health aspects of human beings. Physical activity play a main role in improving health and quality of life. The current study was assessing the eating disorder and coping strategies in active and inactive people duringCOVID-19lockdown.

    Method

    The present study was done by three online questionnaires was included: physical activity (16 questions), coping styles (48 questions), and eating attitude(26 questions) questionnaires, and these questionnaires completed by anybody who was > 18 years old in Iran in summer of 2020. Questionnaires included demographic information and main questions that were completed by 705 persons.

    Results

    results showed that there was a positive significant relationship between physical activity and eating disorder attitude (p= 0.04), especially in active females(p= 0.0001). In order to, results identified there was a negative significant relationship between eating disorder attitude and coping strategies in active(p= 0.02) and inactive (p= 0.03)males.

    Conclusion

    according to the findings of this study, the eating disorder attitude has increased in active females and they preferred to follow the problem-focused style for coping with crisis conditions. Furthermore, active males had showed more likely for eating disorder.

    Keywords: Physical activity, eating disorder attitude, coping styles, COVID-19
  • Kobra Janbaz Fereydooni, Saeideh Bazzazian*, Mehdi Pourasghar, Jafar Pouyamanesh Pages 39-54

    Body image and sex desire are among the most important psychological issues for women.The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive hypnosis therapy on body image and marital satisfaction of women. This research was quasi-experimental design with pre-test-post-test-follow-up and control group. The statistical population of the study included women suffered from body image and sexual dissatisfaction who attended Babolsar Eltiam counseling center in 2021.From this population, 22 people  selected by available samoling method and then were randomly selected  into experimental and control gropups (each included 11 people). Littleton Body Image Scale (BICI) and Meston & Trapnell Sex Satisfaction Scale(SSSW), were the research instruments. The experimental group received cognitive hypnotherapy weekly for 11 sessions of 90 minutes, while the control group did not receive any training The results of  analysis of covariance illustrated that cognitive hypnosis therapy was effective in increasing sex desire(F -19/54 P <0.001) and improving body image (F = 8.962 P < 0.005) in women. It was concluded that the method of cognitive hypnosis therapy can increase accuracy, concentration, and awareness through eliminating misconceptions and consequently increase sex desire and improve women's body image. and it is recommended to be used as therapeutic method.

    Keywords: Cognitive Hypnosis Therapy, Sex desir, Body Image, Women
  • Vajiheh Zohoorparvandeh*, Hossien Yaghobi Pages 40-55

    The aim of this study was to investigate the relationship between emotional empathy and family communication orientations with students' life satisfaction during coronary heart disease crisis by considering the mediating role of compassion. This study was a structural equation in terms of correlation method and its statistical population included all high school students in the fifth and sixth districts of Mashhad in the academic year 1401-1400 to 1403 of which 301 of these students by Multi-stage clusters were selected. Data collection in this study was field method using life satisfaction questionnaires of Diner and Emmons, Larsen and Griffin (1985), communication orientations of Ritchie and Fitzpatrick family (1990), empathy Davis (1983) and compassion - short form of Reese et al. (2011) and structural equations were used to analyze the data and Amos-24 and SPSS-26 software were used in all statistical analyzes of this study. The results showed that there is a significant relationship between emotional empathy with life satisfaction and family communication orientations with life satisfaction. There is also a significant relationship between emotional empathy with compassion and family communication orientations with compassion. The results also showed that there is a significant relationship between compassion and students' life satisfaction during coronary heart disease crisis.

    Keywords: compassion, emotional empathy, family communication orientations, life satisfaction, students, coronary heart disease
  • Azadeh Saffarzadeh, Abbas Rahiminezhad*, Hadi Bahrami Ehsan, Azam Noferesti, Nazila Shahmansouri Pages 55-72

    Fear of death is a global and cultural issue. The aim of the present study was to develop and validate a scale for afterlife fears in the Iranian sample. This study was an exploratory sequential mixed method design. The Qualitative phase included semi-structured interviews with 12 acute cardiac patients. The content of patients answers about afterlife fears rearranged as 14 items for quantitative phase. At the quantitative phase, 313 subjects (230 women and 83 men) were selected from Tehran city and carried out the questionnaires online. For studying construct validity of Afterlife Fear Scale, the responses of normal sample analyzed by exploratory factor analysis method. For assessing the concurrent validity of new Afterlife Fears Scale, its correlation with the Beck Depression Inventory (BDI-II, 1996) and the Rosenberg Self-Esteem Scale (SES, 1965) were calculated. Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient, exploratory factor analysis, principal component extraction method and parallel analysis. Three factors were extracted which were named as "fear of punishment and grave torment", "loneliness and abandonment" and "longing and confidence in God", respectively. The internal consistency method was used to determine the reliability of the scale. Cronbach's alpha coefficient of the subscales ranged from .63 to .88, which indicated the appropriate internal consistency of the scale and its components. The Afterlife Fears Scale has good reliability and validity in the Iranian Muslim sample and can be used to identify the underpinning fears of cardiovascular patients and anxiety reduction interventions, as well as cross-cultural comparisons.

    Keywords: Afterlife Fears, Developing scale, validation, Culture
  • Najmeh Tavakoli, Masoud Taherinia*, Dariush Jalali, Ebrahim Givaki Pages 56-68

    The purpose of this research is sustainable investigating the effectiveness of group financial therapy based on acceptance and commitment (ACT) approach on financial stress in Shahrekord marketers was implemented. This research is practical and semi-experimental in terms of research methods which have pre-test, post-test designs with a one-year follow-up with the control group. The statistical population of the study was forty people of Shahrekord marketers in 2019. They were assigned randomly to two experimental and control groups and completed research questionnaires that related to financial stress.Then the experimental group received financial therapy interventions based on acceptance and commitment in 10 sessions of 120 minutes in person and online and the control group did not receive any intervention. Data were tested using repeated measures analysis of variance. The results showed that financial therapy based on acceptance and commitment (ACT) has led to a reduction in financial stress (P <0.001), due to the sustainable effectiveness of financial therapy based on acceptance and commitment (ACT). It can be said that in order to improve the health of people and reduce their financial stress during the Covid 19 pandemic, which leads to financial and psychological problems, such interventions and training seem necessary and important

    Keywords: Financial therapy, therapy based on acceptance, commitment, financial stress, marketers, Covid 19