فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم اکبرزاده*، پرویز صباحی، پروین رفیعی نیا، افسانه مرادی صفحات 1-15

    هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) و تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه (tDCS) بر بهبود شدت درد و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا می باشد. این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی- گروه آزمایش و شم  با پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه آماری این پژوهش را بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا تشکیل داده اند. نمونه گیری به صورت موارد در دسترس صورت گرفت و تعداد 36 نفر در این پژوهش انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه MCBT،  tDCS و شم قرار گرفتند. بیماران قرار گرفته در گروه های آزمایش و شم دو نوبت یعنی پیش از مداخله MBCT و tDCS (در دو گروه آزمایش) و پس از آن، دو پرسشنامه شدت درد مک گیل و پرسشنامه 36 سوالی کیفیت زندگی را تکمیل نمودند. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که در مورد متغیر شدت درد، با اینکه هر دو درمان در مقایسه با گروه شم اثر بخش بودند، ولی اختلاف معناداری میان اثربخشی دو درمان با یکدیگر مشاهده نشد (p<0.05). در زمینه کیفیت زندگی، تاثیر معناداری در درمان tDCS مشاهده نشد، در حالی که درمان MBCTدر مقایسه با گروه شم و نیز در مقایسه با tDCS به طور معناداری تاثیر گذار بود (p<0.05) یافته های این پژوهش نتایج قابل توجهی را در زمینه تاثیرگذاری شناخت درمانی مبتنی بر ذهن اگاهی و همچنین تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه بر بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا نشان داد که می تواند در بهبود این بیماران و کاهش هزینه های درمانی آنها به درمانگران کمک کند.

    کلیدواژگان: فیبرومیالژیا، شدت درد، کیفیت زندگی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه
  • مهدیه رحمانیان*، محمد اورکی، فهیمه میرزاده اهری صفحات 16-30

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر اضطراب و کاهش وسوسه مصرف سیگار بود. روش تحقیق حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان سیگاری مراجعه کننده به خانه های سلامت در منطقه 22 شهر تهران در بهار 1396 بود.30 نفر از این افراد، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و افراد با گمارش تصادفی به دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. برای سنجش اضطراب از پرسشنامه اسپیلبرگر و وسوسه مصرف سیگار از پرسشنامه فاگرشتروم بهره برده شد. پس از انتخاب گروه آزمایش و گواه، مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر روی گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای و یک جلسه در هفته اجرا گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس یک راهه استفاده گردید. نتایج نشان داد که بین نمره های پس آزمون گروه های آزمون و کنترل در اضطراب و وسوسه مصرف سیگار تفاوت معنادار وجود داشت (05/0<p)؛ به  طوریکه شناخت درمانی مبتنی بر ذهنآگاهی باعث کاهش اضطراب و وسوسه مصرف سیگار در گروه آزمایش گردید. در کل می توان نتیجه گرفت که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند باعث بهبود مولفه های روانشناختی موثر در ترک مصرف سیگار گردد.

    کلیدواژگان: آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، اضطراب، وسوسه مصرف سیگار
  • عباس شاهوردی، منیژه فیروزی، سحر احسانی*، فاطمه سلطانی صفحات 31-45

    قرنطینه خانگی برای مدیریت کووید 19 سبب افزایش تنش بین مادران و کودکان شده است. هدف این پژوهش این بود نقش عوامل اضطراب کرونا و ترومای دوران کودکی مادران بر این تعارض را به واسطه تنش پیش قاعدگی مطالعه کند. به این ترتیب، مادران و کودک 7 تا 12 ساله منطقه 6 تهران در آذرماه سال تحصیلی1400 -1399در پژوهش شرکت کردند. آنها مقیاس رتبه بندی پیش از قاعدگی، پرسشنامه ترومای دوران کودکی (CTQ)، آزمون ترسیم خانواده و پرسش نامه اضطراب کرونا را تکمیل کردند. نتایج پژوهش نشان داد کودکان تعارض خود با مادر را در فعالیتهای ترسیمی در بیشتر مواقع، به صورت جدایی از مادر ترسیم کرده است. سوء استفاده عاطفی و جسمی از مادر در دوره کودکی سبب شده بود تا فرزندش به طور معناداری بیشتر خود را با مادرش در فاصله قرار دهد. یافته دیگر پژوهش نشان داد که سوء استفاده عاطفی و جسمی در دوران کودکی توانسته تنش پیش قاعدگی را پیش بینی کند. از سویی دیگر، بعد روانی اضطراب کرونا نیز تنشهای پیش قاعدگی را ایجاد کرده است. تنشهای پیش قاعدگی هم توانسته اند سبب تعارض مادر و کودک شوند. یافته جالب این است که فقط تنشهای پیش قاعدگی بود که با جایگاه کودک در فضای ترسیمی بر اساس نشانگرهای کوپیتس رابطه داشت. به نظر می رسد که تنشهای پیش قاعدگی به طور مستقیم خودپنداره کودک را هدف می گیرد و او خود را از محور بودن در صفحه ترسیمی و مرکز توجه بودن به دور می کند.

    کلیدواژگان: کووید 19، ترومای کودکی، تعارض خانوادگی، قرنطینه خانگی، سندرم تنش پیش قاعدگی
  • رضوانه قربانی رنجبر، نوید خالصی، ساناز دهقان مروستی*، علی اصغر رنجبر توتونی صفحات 46-55

    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر هنردرمانی بر علایم اضطراب آشکار و پنهان، افسردگی و خستگی مزمن در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) بود. این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد. جامعه مورد مطالعه کلیه بیماران (319 نفر) مراجعه کننده به درمانگاه بیماری های خاص بیمارستان علی ابن ابیطالب (ع) رفسنجان در محدوده سنی 18 تا 55 سال بودند. در مرحله غربالگری، نمونه ای متشکل از 40 نفر در نظر گرفته شد که به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. کلاس های آموزشی مبتنی بر هنردرمانی گروه آزمایش در 12 جلسه 45 دقیقه ای در روزهای دوشنبه و چهارشنبه و کلاس های گروه گواه در 14 جلسه  (45 دقیقه ای) با محتوای متفاوت در روزهای یکشنبه و دوشنبه برگزار شد. نتایج نشان داد که آموزش مبتنی بر هنر علایم اضطراب، افسردگی و خستگی را کاهش می دهد. به عبارتی، 14 جلسه آموزش مبتنی بر هنردرمانی، 30، 11، 22  و 10 درصد از واریانس اضطراب آشکار، اضطراب پنهان، افسردگی و خستگی را توضیح داد. نتیجه گیری می شود که آموزش مبتنی بر هنر در کاهش علایم اضطراب، افسردگی و خستگی در بیماران ام اس موثر است. پیشنهاد می شود با هدف بهبود عملکرد شناختی، عاطفی و حرکتی بیماران ام اس، آموزش مبتنی بر هنر در کلینیک های روان شناسی و کلینیک های تخصصی به عنوان درمان فرعی همراه با دارودرمانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر هنردرمانی، اضطراب، افسردگی، خستگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • محلا گیلک حکیم ابادی*، عزیزالله تاجیک اسماعیلی صفحات 56-67

    هدف پژوهش حاضر اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر کاهش نشخوار فکری، تحمل پریشانی و احساس انسجام در بیماران مبتلا به ام اس بود. طرح این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر روش اجرا طرح نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی بیماران زن مراجعه کننده به انجمن ام اس تهران در سال 1398 بودند که با توجه به ملاک های ورود و خروج به مطالعه و پس از غربالگری اولیه (تکمیل پرسشنامه های مرحله پیش آزمون)، 30 بیمار زن به شیوه در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های نشخوار ذهنی- تامل نیما قربانی (RRS)، تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (DTS) و حس انسجام آنتونووسکی (SOC)  بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیره و نرم افزار 25spss  انجام گرفت.  نتایج پژوهش بیانگر آن است که میان گروه آزمایش و کنترل از لحاظ نشخوار ذهنی، تحمل پریشانی و حس انسجام تفاوت معنی داری در سطح (0.001> P) وجود دارد. درمان مبتنی بر شفقت  یکی از درمان های حوزه روان شناسی موج سوم است که موجب کاهش نشخوار ذهنی و افزایش در تحمل پریشانی و احساس انسجام بیماران مبتلا به ام اس شده است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، نشخوار فکری، تحمل پریشانی، احساس انسجام، بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)
  • رضا کریمی، کاظم ستاری، سعیده نورمحمدی*، صدیقه صفایی صفحات 68-80

    فاجعه های جمعی، به ویژه مواردی که شامل بیماری های عفونی هستند، اغلب موجی از ترس و اضطراب را افزایش می دهند که باعث ایجاد اختلالات گسترده ای در رفتار و بهزیستی روان شناختی بسیاری از مردم می شو. هدف از پژوهش حاضر ساخت، پایاسازی و اعتباریابی پرسشنامه ابعاد روانشناختی همه گیری کرونا در سال 1399 انجام شد. نمونه شامل 542 نفر بودند که با روش در دسترس و به صورت اینترنتی، به همکاری فراخوانده شدند. به این منظور، پرسشنامه ای بر اساس ادبیات نظری و پژوهش های موجود در زمینه همه گیری کرونا تهیه گردید. در این پژوهش ابعاد روانی-اجتماعی پاندمی کرونا از 5 خرده تهدید، اضطراب فراگیر، قرنطینه و فصله گذاری اجتماعی، مهارت مقابله ای و نا امیدی و خودکشی تشکیل شده است. در ابتدا برای هر بعد، گویه هایی تدوین شد و پس از تدوین سوالات اولیه، روایی صوری، محتوایی و پایایی (همسانی درونی) اندازه گیری گردید. یافته ها نشان داد که با حذف برخی گویه ها، پرسش نامه با 28 گویه و 5 بعد دارای اعتبار ور روایی قابل توجهی است. (اعتبار 74/0 کل آزمون و 68/0 تا 95/0 در خرده آزمون ها). نتایج نشان دهنده این است که با بهره بردن از این آزمون می توان به شناسایی ابعاد روانشناختی همه گیری ویروس کرونا پرداخت.

    کلیدواژگان: همه گیری کرونا، پایاسازی، اعتباریابی، ابعاد روانشناختی
|
  • Maryam Akbarzadeh*, Parviz Sabahi, Parvin Rafienia, Afsaneh Moradi Pages 1-15

    The aim of this research was comparison of the effectiveness of Mindfulness Based Cognitive Therapy(MBCT) and Transcranial direct-current Stimulation(tDCS) in pain intensity and quality of life and their subcomponents on fibromyalgia patients. The study was semi-experimental pre-post treatment design. 36 fibromyalgia patients were selected and randomly classified into three MBCT, tDCS and sham group. The members of these groups were asked to complete short form of McGill Pain questionnaire and SF-36 Quality of life questionnaire before and after the intervention. Multivariate Covariance analysis showed that in terms of the pain intense variable, while both treatments were effective, but no significant differences between MBCT and tDCS treatment was seen(P<0.05) In terms of quality of life, the MBCT method was significantly more effective than both sham and tDCS groups(P<0.05) this paper showed significant results in effectiveness of MBCT and tDCS on fibromyalgia patients that could help the therapists to treat them and decrease their treatment costs.

    Keywords: Fibromyalgia, Pain intense, Quality of Life, Mindfulness Based Cognitive Therapy(MBCT), Transcranial direct-current Stimulation(tDCS)
  • Mahdieh Rahmanian*, Mohammad Oraki, Fahimeh Mirzadeh Ahari Pages 16-30

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness based cognitive therapy anxiety and cigarette craving. The present research is a quasi-experimental, pre-test and post-test with the experimental and control group. The statistical population consisted of all smokers who were referred to health centers in 22nd district of Tehran in the spring of 1396. 30 Individuals were selected by available sampling method. The subjects were randomly assigned into experimental and control groups. To measure anxiety, the Spielberger questionnaire and cigarette craving, Fagerstrom questionnaire were used. After selecting the experimental and control group, interventional training on mindfulness based cognitive therapy on the experimental group was performed for 8 sessions of 90 minutes and one session per week. One-way covariance analysis was used to analyze the data.  Data analysis showed that there was a significant difference between the mean of post test scores of the experimental and control groups in anxiety and cigarette craving (p<0.01); as mindfulness based cognitive therapy reduced anxiety and cigarette craving in experimental group.  Generally, could be showed that mindfulness based cognitive therapy could improve the psychological components of smoking cessation.

    Keywords: Mindfulness based cognitive therapy, Anxiety, Cigarette craving
  • Abbas Shahverdi, Manijeh Firoozi, Sahar Ehsani*, Fatemeh Soltani Pages 31-45

    Home quarantine to manage COVID-19 has increased conflict between mothers and children. This study aimed to research the role of coronavirus anxiety factors and maternal childhood trauma in this conflict due to premenstrual stress. Thus, mothers and their children aged 7 to 12 years in Tehran participated in the study in December 2020. They completed the Premenstrual Rating Scale, the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), the Drawing Family Test, and the Coronavirus Anxiety Scale. The results showed that children often portrayed their conflict with the mother in drawing activities as separation from the mother. Emotional and physical abuse of the mother during childhood caused her child to draw significantly more distant from her mother. Another finding of the study showed that childhood emotional and physical abuse could predict premenstrual stress. On the other hand, the psychological dimension of coronavirus anxiety has also created premenstrual tensions. Premenstrual tensions have also been able to cause mother-child conflict. Interestingly, it was only premenstrual stress that was related to the child's position in the drawing space based on koppitz emotional indicators. Premenstrual tension syndrome seems to directly target the child's self-concept and move him away from being the centre of attention.

    Keywords: COVID-19, Childhood thrombosis, Family conflict, Home quarantine, Premenstrual stress syndrome
  • Sanaz Dehghan Marvasti* Pages 46-55

    The aim of this study was to investigate the effect of art therapy-based education on the symptoms of overt and covert anxiety, depression, and chronic fatigue in patients with multiple sclerosis (MS). The study was a quasi-experimental clinical trial with pre-test and post-test research with a control group. Univariate analysis of covariance was used for the statistical analysis of data. The study population was all patients (319 people) referred to the clinic of the special disease of Ali Ibn Abi Taleb Hospital in Rafsanjan in the age range of 18 to 55 years. At the screening stage, a sample of 40 subjects was considered who were randomly divided into experimental and control groups. Art therapy-based training classes for the experimental group were held in 14 sessions on Mondays and Wednesdays, and the control group classes were held in 14 sessions (45-minute) with different content on Sundays and Mondays. The results showed that art-based education reduced the symptoms of anxiety, depression and fatigue In other words, 14 sessions of Art therapy-based training explained 30%, 11%, 22% and 11% of the variance of Explicit anxiety, hidden anxiety, depression, and fatigue.

    Keywords: Education based on art therapy, anxiety, depression, fatigue, Multiple sclerosis
  • Mahla Gilakhakimabadi*, Azizallah Tajikesmaeili Pages 56-67

    The aim of this study was the effectiveness of compassion-based therapy on reducing rumination, distress tolerance and sense of coherence in patients with MS. The design of this study was applied in terms of purpose and also a quasi-experimental pretest-posttest design with a control group in terms of implementation. The statistical population of the study included all female patients referred to the Tehran MS Association in 2020. According to the inclusion and exclusion criteria and after the initial screening (completion of pre-test questionnaires), 30 female patients were selected through available sampling and randomly assigned to two 15-individual experimental and control groups. Data collection tools included Nima Ghorbani Rumination Scale (RRS) Questionnaire, Simmons and Gaher Distress Tolerance Scale (DTS) Questionnaire and Antonovski Sense of Coherence (SOC). Data analysis was conducted using multivariate covariance analysis and SPSS 25 software. The results indicated that there is a significant difference in a specific level (P <0.001) between the experimental and control groups in terms of rumination, distress tolerance and sense of coherence. Compassion-based therapy is one of the therapies in the field of third wave psychology that reduces rumination and increases the distress tolerance and sense of coherence in patients with MS.

    Keywords: Compassion-based therapy, Rumination, Distress tolerance, Sense of coherence, Patients with Multiple sclerosis (MS)
  • Reza Karimi, Kazem Sattari, Saeede Noormohamadi*, Sedighe Safaie Pages 68-80
    Introduction

    Collective disasters, especially those involving infectious diseases, often increase the wave of fear and anxiety that causes widespread disturbances in the behavior and psychological well-being of many people. The purpose of this study was to construct, establish and validate a questionnaire on the psychological dimensions of the Corona epidemic in 1399.

    Methods

    The sample consisted of 542 people who were invited to cooperate with the available method and online. For this purpose, a questionnaire was prepared based on the theoretical literature and existing research in the field of the corona epidemic. In this study, the psychosocial dimensions of the corona pandemic consist of 5 sub-scale: generalized anxiety disorder, quarantine, and social distancing, coping skills, and frustration, and suicide. Initially, items were formulated for each dimension, and after formulating the initial questions, face validity, content, and reliability (internal consistency) were measured.

    Results

    The results showed that by removing some items, the questionnaire with 28 items and 5 dimensions has significant validity. (Validity of 0.74 in the whole test and 0.68 to 0.95 in the subscales).

    Conclusion

    The results show that by using this test, the psychological dimensions of the coronavirus epidemic can be identified.

    Keywords: Corona Virus pandemic, Establishment, Validation, Psychologial dimensions