فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال نوزدهم شماره 11 (پیاپی 148، بهمن 1400)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال نوزدهم شماره 11 (پیاپی 148، بهمن 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسرین زحمتکش رخی، سمیرا ابراهیم زاده ذگمی*، سید رضا مظلوم، مریم مرادی صفحات 846-856
    پیش زمینه و هدف

    کم تحرکی چهارمین عامل خطرساز منجر به مرگ ومیر در سراسر جهان است. بیش از 80 درصد نوجوانان و جوانان به ویژه دختران جوان در سراسر جهان از میزان فعالیت فیزیکی کافی برخوردار نیستند. مطالعه ی حاضر باهدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتار پرخطر کم تحرکی جسمی در دانشجویان دختر طراحی شد.

    مواد و روش کار

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده، 62 دانشجوی دختر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1400-1399 به روش نمونه گیری آسان انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. مداخله ی آموزشی طی دو جلسه ی آموزشی 60 تا 90 دقیقه ای به شکل وبینار بر اساس سازه های مدل اعتقاد بهداشتی انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل فرم اطلاعات دموگرافیک و یک پرسشنامه ی پژوهشگرساخته مشتمل بر سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، آگاهی و خرده مقیاس فعالیت فیزیکی و نسخه ی فارسی پرسشنامه ی رفتارهای پرخطر جوانان (YRBS 2019) بود که پس از انجام روایی و پایایی استفاده گردید. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS با نسخه ی 21 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    دو گروه ازنظر سنی همگن بودند. میانگین نمرات در حیطه ی آگاهی، رفتار کم تحرکی جسمی و تمامی سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، قبل از مداخله در هر دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت، اما بعد از مداخله در گروه آزمون نسبت به قبل از مداخله تفاوت آماری معنی داری داشت (001/0 <p).

    نتیجه گیری

    آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر کاهش رفتار پرخطر کم تحرکی جسمی موثر است، لذا می توان از برنامه ی آموزشی مطالعه ی حاضر در راستای کاهش رفتار کم تحرکی در دانشجویان دختر بهره برد.

    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، رفتار پرخطر، کم تحرکی جسمی، دانشجویان دختر
  • فاطمه مرتضوی، راضیه باقرزاده، علی حمیدی* صفحات 857-866
    پیش زمینه و هدف

    باورهای خودکارآمدی یکی از راه‏های مهم رسیدن به اهداف و کسب موفقیت در حوزه‎های مختلف است. یکی از حوزه‎هایی که خودکارآمدی در آن نقش مهمی دارد، جستجوی اطلاعات سلامت است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین سطح خودکارآمدی در جستجوی اطلاعات سلامت و رابطه آن با رفتار اطلاع‎یابی سلامت مادران کودکان زیر دو سال شهر بوشهر انجام گرفت.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه پژوهش را، مادران کودکان زیر دو سال مراجعه‎کننده به مراکز جامع سلامت شهر بوشهر تشکیل می‎دادند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 362 نفر محاسبه شد که به صورت نمونه‎گیری سهمیه‎ای در دسترس مورد پرسش قرار گرفتند. جهت جمع‏آوری داده‏ها از پرسشنامه پژوهشگرساخته که روایی آن با استفاده از روایی صوری و محتوایی به شیوه کیفی و کمی و پایایی آن از طریق آزمون- بازآزمون و محاسبه ضریب همبستگی درون خوشه‎‎ای و ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده بود، استفاده شد و داده‎ها در دو سطح آماره‎های توصیفی و استنباطی (پیرسون) از طریق نرم افرازSPSS  نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته‎ ها

     69 درصد از مادران از سطح خودکارآمدی خوب و بسیار خوب، 22 درصد از سطح متوسط و 9 درصد از سطح ضعیف و بسیار ضعیف برخوردار بودند. خودکارآمدی با جستجوی فعال، استفاده از اطلاعات، انتقال اطلاعات، ارزیابی اطلاعات رابطه معنی‏دار مثبت و با موانع اطلاع‎یابی رابطه معنی‏دار منفی داشت.

    بحث و نتیجه‎گیری

    اکثر مادران هنگام جستجوی اطلاعات از سطح خودکارآمدی خوبی برخوردار بودند. مادران با سطح خودکارآمدی بالاتر، فعالانه اطلاعات سلامت را جستجو و در استفاده و انتقال و ارزیابی اطلاعات کسب شده موفق‎تر عمل می‎کردند، بنابراین تقویت باورهای مذکور جهت رسیدن به نتایج مطلوب می‎تواند در دستور کار مسیولان و تصمیم‎گیرندگان حوزه سلامت کشور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رفتار اطلاع‎یابی، خودکارآمدی، مادران، سلامتی کودک
  • فاطمه سادات حجازی، عزیزه فرشباف خلیلی، مهدی مهدی پور، فاطمه عباسعلیزاده، مهناز شهنازی* صفحات 867-877
    پیش زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین سطوح سرمی اسیدفولیک با نتایج روش های غربالگری سندرم داون سه ماهه اول و کاریوتایپ جنین در زنان باردار پرخطر بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه مقطعی، سطح سرمی اسیدفولیک 232 زن باردار پرخطر با استفاده از روش الایزا و غربالگری سندرم داون به روش کاریوتایپ اندازه گیری شد. تجزیه وتحلیل آماری با استفاده از رگرسیون لجستیک چند متغیره با استفاده از آزمون استراتژی پس رو انجام شد.

     یافته ها

    در مطالعه ما، 97 درصد از شرکت کنندگان اسیدفولیک مصرف کردند، اندازه گیری سطح سرمی نشان داد، 9/6 درصد از شرکت کنندگان سطوح اسیدفولیک پایین و 6/5 درصد از غربالگری های مثبت سندرم داون دارای کاریوتایپ مثبت بودند. بر اساس نتایج آزمون رگرسیون لجستیک چند متغیره، مقدار ترانس لوسنسی گردن NT (Nuchal Translucency)، (OR=4.72; 95% CI: 4.01- 11.07; p˂0.001) و سن همسر (OR=1.23; 95% CI: 1.05- 1.43; p=0.009) پیش بینی کننده های کاریوتایپ سندرم داون جنین در مادران باردار پرخطر بودند.  بین سطوح سرمی اسیدفولیک و نتایج کاریوتیپ سندرم داون رابطه معنی داری وجود نداشت  (05/0 ˃p). 

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که سطح سرمی اسیدفولیک پیشگویی کننده نتایج غربالگری سه ماهه ی اول سندرم داون و کاریوتیپ جنین نیست.

    کلیدواژگان: سندرم داون، آزمایش های غربالگری دابل مارکر، NT، اسیدفولیک
  • مهسا کوهی قره باغ، مولود رادفر*، لیلا آلیلو، زینب سلطانی، حمیدرضا خلخالی صفحات 878-887
    پیش زمینه و هدف

    اسکیزوفرنی و افسردگی اساسی جزء اختلالات شدید و مزمن روان پزشکی هستند که بر مهم ترین قلمرو زندگی فرد یعنی کیفیت زندگی تاثیر می گذارند. در بیماران با اختلال روان پزشکی مزمن، کیفیت زندگی بسیار مهم بوده و حتی بعد از بهبودی نسبی همچنان پایین هست. امروزه کیفیت زندگی به مثابه یکی از پیامدهای مهم درمان بیماری ها، موردتوجه قرار گرفته است؛ چراکه کیفیت زندگی از معیارهای مهم تعیین کننده اثرات بیماری و درمان آن بر فرد است و می تواند راهنمای مفیدی برای ارتقای کیفیت مراقبت باشد. ازاین رو ارزیابی کیفیت زندگی در مراقبت از بیمار و تحقیقات بالینی حایز اهمیت است. هدف از انجام این پژوهش، مقایسه کیفیت زندگی بین بیماران مبتلا به افسردگی اساسی و اسکیزوفرنی هست.

    مواد و روش کار

    این پژوهش از نوع مقطعی-تحلیلی بوده که در سال 1400 در مرکز آموزشی و درمانی روان پزشکی رازی ارومیه انجام گردید. تعداد 100 بیمار مبتلا به افسردگی اساسی و اسکیزوفرنی با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. برای سنجش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به افسردگی اساسی از پرسشنامه MC GILL و برای سنجش کیفیت زندگی بیماران اسکیزوفرنی از پرسشنامه SQLS ویلکسن استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.

    یافته ها

    متوسط سنی بیماران مبتلا به افسردگی 257/7±28/34 و متوسط سنی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی 225/9±80/36 بود. میانگین کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به افسردگی اساسی 75/14±62/45 و در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی 369/10±56/73 بود. مقایسه کیفیت کلی زندگی در بیماران افسرده اساسی و بیماران اسکیزوفرنی نشان داد که کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی در وضعیت نامطلوب تری قرار دارد (05/0>p). به طورکلی می توان اذعان داشت که کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به اختلالات روان پزشکی با توجه به نوع، شدت بیماری، جنسیت، سن، حمایت اجتماعی می تواند متفاوت باشد.

    نتیجه گیری

     اختلال افسردگی اساسی و اسکیزوفرنی بر جنبه های عمده ای از کیفیت زندگی بیماران تاثیر می گذارد. میزان تاثیرگذاری این دو بیماری بر کیفیت زندگی بیماران متفاوت است؛ به طوری که کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بیش از بیماران افسرده اساسی تحت تاثیر بیماری قرار می گیرد. توجه به کیفیت زندگی این بیماران می تواند عامل مهمی در بهبودی نسبی آن ها باشد.

    کلیدواژگان: اختلال افسردگی اساسی، اسکیزوفرنی، کیفیت زندگی
  • بتول کریمیان آبدر، عشرت کریمی افشار* صفحات 888-896
    پیش زمینه و هدف

    کیفیت زندگی و امید به زندگی مادران کودکان ناشنوا از موضوعات دارای اهمیت می باشند. این تحقیق باهدف بررسی رابطه بین تاب آوری با کیفیت زندگی و امید به زندگی مادران کودکان ناشنوا شهرستان شهربابک انجام شده است.

    مواد و روش کار

    روش پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری این تحقیق کلیه مادران کودکان ناشنوا شهربابک در سال 1399 به تعداد 120 نفر بود. نمونه گیری به شیوه در دسترس و کلیه مادران به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل مقیاس های امیدواری، تاب آوری و فرم کوتاه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی بود. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون با نرم افزار SPSS نسخه 21 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین تاب آوری با کیفیت زندگی مادران کودکان ناشنوا و بین کیفیت زندگی با امید به زندگی مادران کودکان ناشنوا رابطه مثبت معناداری وجود دارد. همچنین بین تاب آوری با امید به زندگی مادران کودکان ناشنوا نیز رابطه مثبت معناداری وجود دارد (001/0≥p).

    نتیجه گیری

     برای افزایش امید به زندگی و بهبود کیفیت زندگی مادران دارای کودک ناشنوا، با آموزش دادن به ایشان و اطلاع رسانی صحیح به آن ها در جهت شناسایی آسیب پذیری گامی سازنده تر در مراحل زندگی و استمرار خانواده بردارند.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، تاب آوری، کیفیت زندگی، کودکان ناشنوا
  • مهناز بابائی* صفحات 897-907
    پیش زمینه و هدف

    هم زمان با دسترسی روزافزون و گسترده افراد به اینترنت، شاهد نوع جدیدی از اعتیاد یعنی اعتیاد به اینترنت هستیم. بدین سبب پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه اعتیاد به اینترنت با گرایش به خودکشی، نگرش به ارتباط قبل از ازدواج و اعتیاد به تفکیک جنس در جوانان استان گلستان انجام شد.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان استان گلستان در سال تحصیلی 98-1397 هست. روش نمونه گیری به شیوه خوشه ای تصادفی و حجم نمونه 756 نفر بود. ابزار پژوهش شامل، پرسشنامه اعتیاد به اینترنت (یانگ، 1998)، پرسشنامه نگرش و گرایش به ارتباط با جنس مخالف قبل از ازدواج (کردلو، 1389)، پرسشنامه نگرش به خودکشی (بک، 1979) و پرسشنامه نگرش به اعتیاد (نظری، 1380) بود. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام با نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد بین اعتیاد به اینترنت و گرایش به اعتیاد، نگرش به ارتباط با جنس مخالف قبل از ازدواج، افکار خودکشی، آمادگی برای خودکشی و نگرش به خودکشی در جوانان دختر و افکار خودکشی در جوانان پسر رابطه معناداری وجود دارد (P<0/05). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون حاکی از آن بود که اعتیاد به اینترنت می تواند تا حدودی مولفه های ذکرشده را در گروه های موردمطالعه پیش بینی کند P<0/01.

    نتیجه گیری

     اعتیاد به اینترنت در افزایش گرایش به خودکشی، اعتیاد و ارتباط قبل از ازدواج با جنس مخالف تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، خودکشی، ارتباط با جنس مخالف، اعتیاد، جوانان
  • فاطمه سادات موسوی، زهره خلجی نیا*، فاطمه رضائی صفحات 908-919
    پیش زمینه و هدف

    اختلال خواب یکی از شایع ترین مشکلات زنان در دوران حول وحوش یایسگی است و بسیاری از زنان برای رفع آن از داروهای مکمل استفاده می کنند. یکی از پرکاربردترین روش های مورداستفاده در طب مکمل، استفاده از طب گیاهی هست؛ لذا مطالعه مروری حاضر باهدف بررسی اثر گیاهان دارویی بر اختلال خواب زنان حوالی یایسگی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری نقلی، مقالات نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed،Magiran، Google scholar، SID، Scopus، Web of Science در بازه زمانی 2000 تا 2021 با استفاده از کلیدواژه های مبتنی بر MeSH ازجمله herbal medicine، Complementary Therapies،sleep disorders، menopause و کلیدواژه های فارسی اختلال خواب، یایسگی، طب مکمل و گیاهان دارویی موردبررسی قرار گرفتند. معیارهای ورود به مطالعه شامل درج کلمات مورد جستجو در بخش عنوان و کلیدواژه های مقالات در کار آزمایی های بالینی انتشار یافته به زبان فارسی و انگلیسی بود. مشکلات خواب و یا کیفیت خواب گزارش شده در مقاله به عنوان پیامد اصلی مطالعه در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     در این مطالعه 29 کار آزمایی بالینی موردبررسی قرار گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده به جز 5 مقاله در مورد سویا، یک مقاله در مورد شبدر قرمز و یک مقاله در مورد ترکیب گل راعی و گیاه پنج انگشت سایر مقالات تاثیر مثبت و معناداری از تاثیر گیاهان دارویی بر بهبود اختلالات خواب گزارش کردند.

    نتیجه گیری

     با توجه به مقالات منتشرشده در این زمینه، به نظر می رسد می توان سنبل الطیب، شبدر قرمز و گل راعی را در درمان اختلالات خواب دوران یایسگی پیشنهاد کرد. اما جهت نتیجه گیری قطعی نیاز به مطالعات بیشتری است.

    کلیدواژگان: طب مکمل، گیاهان دارویی، خواب، یائسگی
  • فاطمه جعفری ثانی، معصومه برخورداری شریف آباد*، محمدمهدی سالاری صفحات 920-929
    پیش زمینه و هدف

    مواجهه مراقبین با وظایف و مسیولیت های ناشی از مراقبت بیماران تحت همودیالیز مستقیما با کیفیت زندگی آنان در ارتباط بوده و ممکن است به کاهش کیفیت زندگی آنان منجر شود. این پژوهش باهدف بررسی کیفیت زندگی مراقبین (خانواده) بیماران تحت همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان شهید رهنمون یزد در سال 1399 انجام شد.

    مواد  و روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 55 نفر از مراقبین بیماران تحت همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان شهید رهنمون انجام شد. نمونه ها به شیوه تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه مشخصات دموگرافیک و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت مراقبین خانوادگی بیماران استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با کمک نرم افزار آماری  SPSSنسخه 16 و از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون آماری پیرسون، تی تست مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین کیفیت زندگی کلی مراقبین 22.65± 53.00 بود. بیشترین میانگین مربوط به بعد تعارض (dimension of conflict) (24.2± 62.19) و کمترین میانگین مربوط به بعد تشویش ذهنی (dimension of mental restlessness) (27.13± 45.90) بود. بین کیفیت زندگی مراقبین با سن، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال، ساعات مراقبت در هفته و میزان درآمد ارتباط معنی داری وجود نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

     همودیالیز نه تنها بر کیفیت زندگی بیماران بلکه بر کیفیت زندگی مراقبین آن ها نیز اثر می گذارد. لذا پرداختن به مشکلات مراقبینی که از این بیماران مراقبت می نمایند، لازم به نظر می رسد و باید در برنامه ریزی ها موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، مراقبین، بیماران تحت همودیالیز
|
  • Nasrin Zahmatkesh Rokhi, Samira Ebrahimzadeh Zagami*, Seyed Reza Mazloum, Maryam Moradi Pages 846-856
    Background & Aims

    Sedentary lifestyle is the fourth leading cause of death worldwide. More than %80 of adolescents and young people, especially young girls, worldwide do not have enough physical activity. The present study was designed to determine the effect of education based on health belief model on high-risk sedentary physical activity in female students.

    Methods & Materials

     In this randomized controlled clinical trial, 62 female students of Mashhad University of Medical Sciences in 2020-2021 were selected by convenience sampling method and randomly divided into experimental and control groups based on the dormitory. The educational intervention was performed in two training sessions of 60 to 90 minutes in the form of a webinar, based on the structures of the health belief model. Data collection tools include demographic information form, a researcher-made questionnaire including health belief model constructs, knowledge and subscale of physical activity questionnaire, and Persian version of Youth Risk Behavior Assessment Questionnaire (YRBS 2019) (YRBS 2019), which were used after assessing validity and reliability. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistical tests with SPSS software version 21.

    Results

    Two groups were homogeneous based on age. Before the intervention, there were not statistically significant differences between both groups in the mean scores in the field of Knowledge, high-risk physical mobility behavior, and all the health belief model constructs, , but after the intervention, the differences between two groups in the mentioned criteria were statistically significant (P <0.001).

    Conclusion

    Education based on the health belief model is effective in reducing the high-risk behavior of physical inactivity, so the educational program of the present study can be used in order to reduce physical inactivity behavior in female students.

    Keywords: Health Belief Model, High-Risk Behavior, Physical Inactivity, Female Students
  • Fatemeh Mortazavi, Razieh Bagherzadeh, Ali Hamidi* Pages 857-866
    Background & Aims

    Self-efficacy beliefs are one of the most important ways to achieve goals and success in various fields. One of the fields that self-efficacy has important role in it is the search for health information. This study aimed to determine the level of self-efficacy and its relationship with health information-seeking behavior of mothers of children below two years old referring to health centers of Bushehr

    Materials & Methods

    The method of this study is descriptive-survey. The statistical population constituted of mothers of children under two years old referred to comprehensive health centers in Bushehr City. The sample size The sample size was calculated based on Cochran's formula of 362 mothers who were questioned by available quota sampling.  Data collection was done using a researcher-made questionnaire whose credibility was measured by content validity and formal validity methods in quantitative and qualitative ways, and its reliability was measured by stability test method (test -retest) and Cronbach’s alpha. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics (Pearson’s) through SPSS software version 24.

    Results

    69% of mothers had good and very good, 22% had moderate, and 9% had poor and very poor self-efficacy. Self-efficacy had a significant positive relationship with active search, information use, information transfer, information evaluation, and a negative relationship with information barriers.

    Conclusion

    Most mothers have a good level of self-efficacy when searching for information. Mothers with higher levels of self-efficacy actively sought out health information and were more successful in using, transmitting, and evaluating the information. Therefore, strengthening these beliefs to achieve the desired results can be considered by officials and decision makers in the field of health.

    Keywords: Information Seeking Behaviors, Self -Efficacy, Child Health
  • Fatemeh Sadat Hejazi, Azizeh Farshbaf Khalili, Mahdi Mahdipour, Fatemeh Abbasalizadeh, Mahnaz Shahnazi* Pages 867-877
    Background & Aims

    To investigate associations between serum levels of folic acid with the results of the first trimester Down syndrome screening methods and fetal karyotype in high-risk pregnant women.

    Materials & Methods

    In this cross-sectional study, serum levels of folic acid in 232 high risk pregnant women were measured using ELISA method and Down syndrome screening was done using karyotyping. Statistical analysis was done applying multivariate logistic regression by backward strategy tests.

    Results

    In our study, 97% of participants consumed folic acid; serum level measurements revealed that 6.9% of participants had low folic acid levels and 5.6% of Down syndrome positive screenings had positive karyotype. Based on the results of multivariate logistic regression test, NT (Nuchal Translucency) (OR: 4.72, [4.01-11.07]) and husband age (OR: 1.23, [1.05-1.43]) were the predictors of fetal Down syndrome karyotype in high-risk pregnant women. There were no significant relationships between serum folic acid levels and any of the Down syndrome karyotype results (p>0.05).

    Conclusion

    These findings demonstrate that serum folic acid concentration is not the predictive marker of Down syndrome karyotype in high risk pregnant women who have positive Down syndrome screening through double marker test.

    Keywords: Down syndrome, folic acid, NT (Nuchal Translucency), Double marker test
  • Mahsa Koohi Garebag, Molood Radfar*, Leila Alilu, Zeinab Soltani, Hamidreza Khalkhali Pages 878-887
    Background & Aims

    Schizophrenia and major depression are among severe and chronic psychiatric disorders that affect the most important area of a person's life, namely quality of life. Quality of life is very important in patients with chronic psychiatric disorders and is still low even after partial recovery. Today, quality of life is considered as one of the most important consequences of treatment of diseases, because quality of life is an important criterion for determining the effects of disease and its treatment on the individual and can be a useful guide to improve the quality of care. Hence quality of life assessment is important in patient care and clinical research. The purpose of this study is to compare the quality of life between patients with major depression and schizophrenia.

     Materials & Methods

    This cross-sectional study was performed in Razi Psychiatric Educational and Medical Center in Urmia in 2021. A total of 100 patients with major depression and schizophrenia were selected by convenience sampling method. The MC GILL questionnaire was used to assess the quality of life of patients with major depression and the SQLS Wilkesen questionnaire was used to assess the quality of life of patients with schizophrenia. Data were analyzed using t-test and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The mean age of the patients with depression was 34.28 ±7.257 and the mean age of the patients with schizophrenia was 36.80 ±9.225. The mean quality of life in patients with major depression was 45.62 ±14.75 ehile was73.56 ± 10.369 in the patients with schizophrenia. Comparison of the overall quality of life in patients with major depression and schizophrenia showed that the quality of life of patients with schizophrenia is in a more unfavorable situation (p<0.05). In general, it can be acknowledged that the quality of life in patients with psychiatric disorders can vary according to the type, severity of the disease, gender, age, and social support.

    Conclusion

    Major depressive disorder and schizophrenia affect major aspects of patients' quality of life. The impact of these two diseases on the quality of life of patients is different; as the quality of life of patients with schizophrenia are more affected by the disease than patients with major depression. Paying attention to the quality of life of these patients can be an important factor in the relative recovery of these patients.

    Keywords: Major Depressive Disorder, Schizophrenia, Quality of Life
  • Batool Karimian, Eshrat Karimi Afshar* Pages 888-896
    Background & Aims

    Quality of life and life expectancy of mothers of deaf children are important issues. This study was conducted to determine the relationship of resilience with quality of life and life expectancy of the mothers of deaf children in Shahrbabak.

    Materials & Methods

    The research method was correlational and the statistical population of this study was all 120 mothers of deaf children in Shahr-e Babak in 2010. Sampling was by convenience sampling method and all mothers were selected as the sample group. Data collection tools included the WHO Scales of Hope, Resilience, and Short Quality of Life forms. Data were analyzed using Pearson correlation and regression by SPSS-21 software.

    Results

    The results showed that there is a significant positive relationship between resilience and quality of life of deaf mothers and quality of life with life expectancy of deaf mothers. There is also a significant positive relationship between resilience and life expectancy of deaf children (P≤0.01).

    Conclusion

    To increase life expectancy and improve the quality of life of mothers with deaf children, it is necessary to educate and informing them correctly in order to identify vulnerabilities so they got more productive steps in their lives and continuity of the family.

    Keywords: Life Expectancy, Resilience, Quality of Life, Deaf Children
  • Mahnaz Babaei* Pages 897-907
    Background & Aims

      With the increasing and widespread access of people to the Internet, we are witnessing a new type of addiction, namely Internet addiction. Therefore, the present study was conducted to investigate the relationship between Internet addiction and suicidal tendencies, attitudes toward premarital relationships and addiction based on gender separation in young adults in Golestan province.

    Materials & Methods

     This research is correlational. The statistical population includes all students of Golestan province in the academic year of 2018-2019. The sampling method was random cluster sampling, and the sample size was 756 subjects. The research materials included Young’s Internet Addiction Test (1998), Kordloo’s Attitude and Tendency to the premarital relationship with the opposite sex Questionnaire (2010), Beck’s Suicidal Ideation Questionnaire (1979), and Theoretical Addiction Questionnaire (Nazari,2001). Data were analyzed using the Pearson correlation test and stepwise regression analysis with SPSS software version 23.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between Internet addiction and addiction tendency, attitude toward the premarital relationship with the opposite sex, suicidal ideation, suicidal preparation, and suicide in female youth, and suicidal ideation in male adolescents (p<0/05). The results of regression analysis also showed that Internet addiction can predict the aforementioned components in the study groups (p<0/01).

    Conclusion

    Internet addiction influences the increase in the tendency to suicidal ideation, addiction, and premarital relationship with the opposite sex.

    Keywords: Internet addiction, Suicide, Relationship with the opposite sex, Addiction, Youth
  • Fatemeh Sadat Mousavi, Zohreh Khalajinia*, Fatemeh Rezaei Pages 908-919
    Background & Aims

    Sleep disorder is one of the most common problems in pre/postmenopausal women and many women use complementary drugs to relieve it. One of the most widely used methods of complementary medicine is the use of herbal medicine; Therefore, the present narrative review study was conducted with the aim to evaluate the effect of herbal medicine on sleep disorder in pre/postmenopausal women.

    Mateials & Methods

    In this narrative review study, the articles indexed in databases of Pubmed, Google scholar, SID, Scopus, and Web of Science were searched during 2000-2021 using the keywords based on MeSH such as herbal medicine, Complementary Therapies, sleep disorders, and menopause. The inclusion criteria included the insertion of search words in the title section and the articles' keywords in the clinical trials published in Persian and English. Sleep problem or sleep quality was considered as the main outcome of the study.

    Results

    In this study, 29 clinical trials were reviewed. According to the results, except for 5 articles on soy, one article on red clover and one article on the combination of Hypericum perforatum, and chaste tree, other articles reported a positive and significant effect on improving sleep problems.

    Conclusions

    According to published articles in this field, it seems that valerian, red clover, and hypericum perforatum can be suggested in the treatment of menopausal sleep disorders. It is necessary to included more future studies to find more reliable results.

    Keywords: Complementary medicine, herbs, sleep, menopaus
  • Fateme Jafari Sani, Maasoumeh Barkhordari-Sharifabad*, MohammadMehdi Salaree Pages 920-929
    Background & Aim

    Caregivers' exposure to the duties and responsibilities arising from the care of hemodialysis patients is directly related to their quality of life and may lead to a reduction in their quality of life. The aim of this study was to investigate the quality of life of caregivers of patients undergoing hemodialysis referred to Shahid Rahnemoun Hospital of Yazd/Iran in 2020.

    Materials & Method

    This descriptive-analytical study was performed on 55 caregivers of hemodialysis patients referred to Shahid Rahnemoun Hospital. Samples were randomly selected. To collect data, a questionnaire of demographic characteristics and quality of life related to the health of patients' family caregivers was used. Data were analyzed using SPSS software version 16 and descriptive and inferential statistics (Pearson test, independent t-test, and one-way analysis of variance) were used.

    Results

    The results showed that the mean quality of life of caregivers was 53.00 + 22.65. The highest and lowest means were related to the dimensions of conflict (62.19 + 24.2) and mental restlessness (45.90 + 27.13), respectively. There was no significant relationship between the quality of life of caregivers with age, marital status, employment status, weekly care hours, and income (P >0.05).

    Conclusion

    Hemodialysis affects not only the quality of life of patients but also the quality of life of their caregivers. Therefore, it seems necessary to address the problems of caregivers who care for these patients, and should be considered in planning.

    Keywords: Quality of life, Caregivers, Hemodialysis Patients