فهرست مطالب

نشریه گیاه پزشکی کاربردی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، دی 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسعود ذاکر*، بابک حیدری علیزاده صفحات 235-242
    عصاره برگ گیاه اوکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis) دارای ماده موثره اوکالیپتول است که خاصیت ضد عفونی کننده و قارچ کشی دارد. تجزیه سریع آن در طبیعت و سمیت ناچیز آن برای پستانداران باعث گردیده تا استفاده از آن به عنوان آفت کشی کم خطر مورد توجه قرار گیرد. تاثیر قارچ کشی عصاره اوکالیپتوس در جلوگیری از رشد و جوانه زنی قارچAlternaria alternata ، عامل بیماری لکه موجی سیب زمینی در شرایط آزمایشگاهی به اثبات رسیده است. در این تحقیق کارایی نسبت های 5، 10 و 15 درصدی فرمولاسیون EC اوکالیپتوس در کنترل بیماری لکه موجی سیب زمینی در شرایط گلخانه در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و چهار تکرار در سال 1390 مورد بررسی قرار گرفت. از قارچ کش مانکوزب برای مقایسه بهتر به عنوان شاهد مثبت استفاده شد. نتایج نشان داد که تیمار های 5، 10 و 15 درصدی این فرمولاسیون به ترتیب با 80 /24، 28/16 و 29/9 % وقوع بیماری با شاهد (77/34%) در سطح احتمال یک درصد دارای اختلاف معنی دار بودند و تیمار 15% فرمولاسیون اوکالیپتوس با مانکوزب 2/0% در یک گروه آماری قرارگرفت. با افزایش میزان غلظت فرمولاسیون اوکالیپتوس بر میزان گیاه سوزی آن افزوده شد. در تیمار های 5، 10 و 15 درصدی فرمولاسیون مورد استفاده به ترتیب 02/4، 65/10 و 34/21% گیاه سوزی مشاهده شد. مطالعات تکمیلی در مورد ایجاد تغییرات در تهیه این فرمولاسیون برای بر طرف نمودن نقیصه گیاه سوزی آن مورد نیاز است که در آن صورت می توان از آن به عنوان قارچ کشی بی خطر و جایگزینی مناسب برای قارچ کش های شیمیایی در کنترل بیماری لکه موجی سیب زمینی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بیوفرمولاسیون، اوکالیپتوس، کنترل بیولوژیک، Alternaria alternata، سیب زمینی
  • سمانه سلیمانی، مسعود حکیمی تبار*، مرجان سیدی صفحات 243-250

    کنه شکارگر Amblyseius swirskii  در بیش از 50 کشور جهان در برنامه های کنترل بیولوژیک اشباعی مورد استفاده قرار می گیرد و یک شکارگر کارآمد در کنترل جمعیت آفات می باشد. با توجه به نقش این شکارگر، مطالعات بیش تر جهت افزایش میزان باروری حایز اهمیت می باشد. بنابراین در این تحقیق، پنج روش متفاوت برای پرورش این شکارگر در شرایط آزمایشگاه (دمای 2±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) مورد مطالعه قرار گرفت. هر روش با 4 تکرار انجام شد و پس از 12 ساعت تعداد تخم های تولید شده در هر روش با یکدیگر مقایسه گردید. روش های پرورش عبارت بودند از:1-استفاده از10 تار پنبه به صورت دسته ای 2- استفاده از 10 تار پنبه و 2 تکه برگ خیار مربع شکل 3- استفاده از 10 تار پنبه و 2 تکه برگ خیار لوله شده 4- استفاده از 10 تار پنبه و 2 تکه برگ لوبیا لوله شده 5- استفاده از 10 تار پنبه و 4 تکه برگ خیار لوله شده. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری بین میانگین تعداد تخم های به دست آمده از روش اول، دوم و چهارم وجود ندارد. اما روش سوم اختلاف معنی داری با سه روش اول، دوم و چهارم داشت. همچنین بین روش پنجم با چهار روش دیگر نیز اختلاف معنی داری مشاهده شد Anova, F=16.14, P<0.01 . با توجه به نتایج روش پنجم مناسب ترین روش برای به دست آوردن تعداد تخم بیش تر برای این شکارگر بود.

    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیک، میزان تخم گذاری، Phytoseiidae
  • مرضیه شازده احمدی*، محمدرضا صلواتی میبدی صفحات 251-262

    یکی از مهم ترین بیماری های ویروسی خسارت زای توتون در ایران و برخی از نقاط جهان ویروس Y سیب زمینی ((PVY است که نقش مهمی در کاهش کمیت و کیفیت محصول توتون دارد. موثر ترین و بهترین روش برای کاهش خسارت این ویروس، اصلاح ارقام مقاوم نسبت به این بیماری است. از نشانگر های مولکولی برای نشان دار کردن ژن های مقاومت در برنامه های به نژادی استفاده می شود. به منظور شناسایی نشانگر های مولکولی پیوسته با ژن های مقاومت به PVY در توتون، ابتدا در سال اول، تلاقی اولیه بین دو والد VAM (مقاوم) و K326 (حساس) انجام شد، سپس بذر های F1 به دست آمده کشت شده و بذر F2 به دست آمد. بذر های F2 حاصل در سال دوم، در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش توتون تیرتاش کاشته شدند. گیاهان F2 با جدایه خالص سازی شده سویه O ویروس PVY مایه زنی شدند و سپس مورد ارزیابی های فنوتیپی قرار گرفتند. توسعه بیماری PVY با محاسبه سطح زیر منحنی پیشرفت آلودگی تعیین شد. در ادامه کار از ده بوته مقاوم و ده بوته حساس به PVY، بر اساس علایم مزرعه ای نمونه برگ تهیه گردید. روی این نمونه ها برای تایید مقاومت و حساسیت به PVY آزمون الایزا انجام شد و بر اساس نتایج الایزا، بوته های حساس و مقاوم شناسایی شدند. در این تحقیق با استفاده از 100 جفت آغازگر SSR انتخابی و همچنین به کارگیری روش تجزیه تفرق توده ای اقدام به شناسایی نشانگر های ریزماهواره پیوسته با ژن مقاومت به PVY در دو توده مقاوم و حساس به این بیماری و همچنین بوته های جمعیت F2 گردید. سه ترکیب جفت آغازگر به نام های PT30002، PT20165 و PT20357 در DNA دو توده مقاوم و حساس تولید چند شکلی نمودند. این جفت آغازگر ها بعد از آزمون روی تک بوته های دو توده، روی تک بوته های جمعیت F2 مورد آزمون و تجزیه قرار گرفتند. در نهایت، فاصله نشانگر ها از ژن مقاومت با استفاده از نرم افزار Mapmaker Ver.3.0 تعیین گردید. نشانگر PT3 با فاصله 5/17 سانتی مورگان در موقعیت ناجفت و دو نشانگر PT1 و PT2 به ترتیب با فاصله 1/18 و 4/37سانتی مورگان از ژن مقاومت قرار داشتند.

    کلیدواژگان: PVY، ریز ماهواره، جفت آغازگر، توتون، چند شکلی
  • مهدی شریفی مشهود، محمد ترابی*، مزدشت گیتی صفحات 263-271
    نماتد سیست طلایی سیب زمینی (Globodera rostochiensis) یکی از مهم ترین بیماری هایی است که می تواند خسارت زیادی به این محصول وارد نماید و در صورت عدم کنترل می تواند تا صد در صد محصول را نابود کند. در این پژوهش تاثیر سموم نماکیک و ماری گلد در مقایسه با متیل برومایددر کنترل نماتد مذکور، در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. دو رقم سیب زمینی مارفونا (حساس) و بامبا (نیمه مقاوم) و در دو سطح آلودگی به مقدار 5 و 20 تخم و لارو در گرم خاک در گلدان ها کاشته شدند. قبل از کاشت، نماتدکش ماری گلد در دو دوز 150 و 300 و نماکیک در دو دوز 100 و 200 کیلوگرم به خاک اضافه شدند. یک صد روز بعد از کاشت سیب زمینی، بوته ها را از خاک بیرون آورده و جمعیت سیست در 200 گرم خاک و همچنین تعداد تخم و لارو در هر سیست و در هر گرم خاک شمارش گردید. تعداد و وزن غده های سیب زمینی نیز اندازه گیری شد و درنهایت داده-ها با نرم افزار آماری SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. براساس نتایج تیمار های آزمایش بر جمعیت نماتد، تعدا و وزن غده سیب زمینی تاثیر معنی داری داشتند و رقم بامبا وضعیت بهتری از نظر تعداد سیست و تخم و لارو در گرم خاک نسبت به رقم مارفونا نشان داد. سموم مورد استفاده در رقم مارفونا باعث کاهش 35 درصدی تعداد تخم و لارو در تیمار های مختلف نسبت به تیمارشاهد آلوده شد. تیمار های کاربرد سم ماری گلد به میزان 150 و 300 کیلوگرم در هکتار بهترین اثر را در کنترل نماتد داشتند. تیمار های کاربرد نماکیک 100 و 200 کیلوگرم در هکتار نیز با کنترل موثر نماتد در گروه نزدیک به ماری گلد قرار گرفت.
    کلیدواژگان: نماتد سیست سیب زمینی، نماکیک، ماری گلد، فاکتور تولید مثل
  • سمیه صلواتی، حامد غباری*، امین صادقی صفحات 273-278

    خانواده Sesiidae شامل حدود 1400 گونه در150 جنس است. لارو این حشرات با تغذیه از کامبیوم درخت باعث خشک شدن میزبان می شود. یکی از روش های مناسب برای پایش این آفت در باغ ها استفاده از تله فرمونی است. بنابراین طی تحقیقی که در سال 1393 انجام شد، حضور و پراکنش گونه های مختلف شب پره زنبورمانند در هفت منطقه باغی با فاصله تقریبی20 کیلومتر از یکدیگر در باغات شهرستان سنندج با استفاده از شش عدد تله فرمونی (حاوی کپسول های فرومونی دو گونه(Borkhausen) (Lep.: Sesiidae) Synanthedon myopaeformisو (Synanthedon tipuliformis (Clerck) (Lep.: Sesiidae) در هر منطقه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین برای مطالعه دوره فعالیت حشرات کامل گونه های مختلف حشره مذکور، در سه منطقه باغی در هر منطقه تعداد شش تله مستقر گردید که به طور مستمر (هر سه روز یکبار) مورد بازدید قرار می گرفت. نتایج آزمایش ها نشان داد که گونه(Rott.) (Lep.: Sesiidae) Synanthedon tabaniformis در تمام مناطق تله گذاری شده حضور دارد و بالا ترین تراکم این آفت مربوط به منطقه باغات سد قشلاق (43 شب پره در هر تله) است (p< 0.05) و گونه Synanthedon tipuliformis در هیچ کدام از مناطق تله گذاری شده مشاهده نشد، همچنین گونه Synanthedon myopaeformisدر سه منطقه و در تراکم پایین مشاهده شد. بررسی دوره ظهور حشرات کامل گونه غالب S. tabaniformis نشان داد که اولین شب پره ها در تاریخ 16/3/1393 در منطقه باغات سد قشلاق، در منطقه روستای صلوات آباد در تاریخ 20/3/1393 و در منطقه ایستگاه تحقیقاتی گریزه در تاریخ 23/3/1393 بوده است و اوج پرواز در دو منطقه باغات سد قشلاق و ایستگاه تحقیقاتی گریزه در تاریخ 2/4/1393 مشاهده شد و در منطقه روستای صلوات آباد در تاریخ 30/3/1393 بوده است و آخرین حشرات کامل در منطقه روستای صلوات آباد در تاریخ 27/4/1393، در منطقه باغات سد قشلاق در تاریخ 30/4/1393 و در منطقه ایستگاه تحقیقاتی گریزه در تاریخ 3/5/1393 شکار شد.

    کلیدواژگان: تله دلتایی، شب پره زنبور مانند، فرمون جنسی
  • رویا طاووسی، محمد ترابی*، حسین وفایی صفحات 279-290
    استفاده از ترکیبات ضد قارچی طبیعی مانند اسانس های گیاهی برای نگهداری میوه و غده در دوره انبارداری به طور چشمگیری در حال افزایش است. در این تحقیق از اسانس گیاهان مرزه، مرزنجوش و پونه برای کنترل عامل فساد غده سیب زمینی در دوره انبارداری استفاده شد. بیماری پوسیدگی سیب زمینی توسط قارچ Fusarium solani ایجاد می شود. برای این منظور اثر ضد قارچی اسانس‏ ها، بر بازدارندگی از رشد قارچ بیماری‏ زای گیاهی Fusarium solani روی محیط کشت PDA و بافت غده بررسی شد. در محیط کشت قطر پرگنه قارچ‏ بیماری زا به دو روش دیسک کاغذی روی محیط کشت و مواد فرار مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی اثر اسانس روی غده، ابتدا 30 میکرولیتر سوسپانسیون اسپور قارچ‏ (106×1 اسپور در میلی لیتر) به غده های سیب ‏زمینی تزریق و پس از یک ساعت غده ها با غلظت ‏های 4 و 20 میکرولیتر بر میلی ‏لیتر اسانس گیاهان مورد نظر اسپری پاشی شدند. هفت روز بعد از مایه زنی، غده ها از نظر درصد آلودگی مورد بررسی قرار گرفتند. برای محاسبه درصد آلودگی هر غده به هشت قسمت مساوی تقسیم شد و تعداد قسمت‏ های آلوده در 5/12 ضرب و درصد آلودگی غده ها به قارچ‏ بیمار گر محاسبه گردید. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. اسانس ‏های مورد آزمایش تاثیر معنی ‏داری در بازدارندگی از رشد قارچ‏ نشان دادند. نتایج بدست آمده نشان داد که بیش ترین بازدارندگی برای قارچ‏ F. solani در روش دیسک کاغذی مربوط به اسانس‏ پونه با 41/59 درصد و در روش مواد فرار مربوط به اسانس مرزه خوزستانی با 12/40 درصد بود. نتایج آزمایش روی غده مایه‏ زنی شده با سوسپانسیون اسپور ‏نشان داد که غلظت 20 میلی ‏لیتر بر لیتر اسانس‏ مرزنجوش روی F. solani (با 08/27 درصد بیماری) بیش ترین درصد مهار کنندگی علیه این عامل بیماری‏ زا بود.
    کلیدواژگان: ترکیبات ضد قارچی، اسانس‏ های گیاهی، بازدارندگی از رشد میسلیوم، F. solani، کنترل پوسیدگی روی غده سیب زمینی
|
  • Masoud Zaker *, Babak Haidari Alizadeh Pages 235-242
    The Eucalyptus (Eucalyptus Camaldulensis) extract contains eucalyptol as active ingredient and has disinfectant and antifungal properties. Its fast degradation and very less toxicity for mammals has caused attention toward its use as a safe pesticide. Its efficacy in controlling the mycelial growth and spore germination of Alternaria alternata the causal agent of Alternaria leaf spot of potato under laboratory condition has been approved. During 2011, the efficacy of 5, 10 and 15% of its EC formulation in controlling Alternaria leaf spot disease of potato was conducted in a completely randomized design with five treatments and four replications under green house condition. Fungicide mancozeb 0.2% was used for better comparison. Results indicated that all three eucalyptus concentrations with 24.80, 16.28 and 9.29% disease incidence respectively showed significant differences at 1% level of probability in controlling the disease compared to control. Eucalyptus formulation (15%) and mancozeb were kept in same statistical group. By increasing the percentage of eucalyptus formulation its phytptoxicity was increased. Percentage of phytotoxicity in 5, 10 and 15% of eucalyptus formulations were 4.02, 10.65 and 21.34% respectively. Further studies are needed for omitting its phytotoxicity, so that it might be used as a safe bio-fungicide in controlling Alternaria leaf spot of potato.
    Keywords: Bioformulation, Eucalyptus, Biological control, Alternaria alternata, Potato
  • Samaneh Soleymani, Masoud Hakimitabar *, Marjan Seiedy Pages 243-250

    Predatory mite Amblyseius swirskii is used in augmentation biological control programs in more than 50 countries and is a suitable predator for control pest populations. With regard to the role of this predatory mite, the researches more for increase of oviposition has particular importance. Thus, in this research, five kinds of methods of rearing were considered at laboratory conditions (25±2 ̊C, 70±5% RH and 16L: 8D) and with 4 replicates. After 12 h,wehave investigated and compared the number of laid eggs of each method. These methods of rearing consisted: 1) Rearing of predator mite on 10 strings of cotton 2) Rearing of predator on 10 strings of cotton and 2 piece of foursquare cucumber leaf 3) Rearing on 10 strings of cotton and 2 piece of wriggled cucumber leaf 4) Rearing of predator on 10 strings of cotton and 2 piece of wriggled bean leaf 5) Rearing on 10 strings of cotton and 4 piece of wriggled cucumber leaf. Results showed the average number of laid eggs in methods first, second and fourth were not significantly different. But method third was a significant difference with methods first, second and fourth. Also there was a significant difference among method five and other methods. According to the result method five as a suitable method for rearing of this predator is presented.

    Keywords: Biological control, oviposition, Phytoseiidae
  • Marzieh Shazdehahmadi *, MohammadReza Salavati Meybodi Pages 251-262

    One of the most important viral diseases causing damage on tobacco is Potato Virus Y (PVY) which reduses the quality and quantity of tobacco products. The best way to control the disease is use of resistant cultivars. Molecular markers are used to label resistance genes in breeding programs. To determine the microsatellite markers linked to PVY resistance genes in tobacco, this research was conducted in Tirtash Tobacco Research Center, Behshahr, Iran. In the first year, VAM (a resistant cultivar) was crossed with K326 (a susceptible cultivar). F1 seeds were plants and F2 seeds were obtained. F2 plants were transplanted in farm and inoculated with a pure isolate of PVY strain O. Area under disease progress curve (AUDPC) was calculated as phenotypic evaluation. To confirm resistance and susceptibility of the used cultivars’ ten plants of each cultivar were tested by ELISA and resistant and susceptible plants were selected. Using 100 SSR pair primers and BSA method, microsatellite markers linked to PVY resistance genes were determined in resistant and susceptible bulks and in F2 populations. Three primer compounds PT30002, PT20165 and PT20357 produced polymorphism on DNA of resistant and susceptible bulks. These primers were also on single plants of two bulks and F2 populations and the data were analyzed. Markers distance from resistance genes was determined by Mapmaker ver.3.0 software. Based on the results, PT3 marker was located on 17.5 CM and PT1 and PT2 on 18.1 and 37.4 CM distance from resistance gene.

    Keywords: PVY, Microsatellite, Pair primers, Tobacco, polymorphism
  • Mahdi Sharifi Mashhoud, Mohammad Torabi *, Mazdasht Giti Pages 263-271
    Potato golden cyst nematode (Globodera rostochiensis) is one of the most important diseases which causes massive damages in potato and without the management will destroy 100% of crop. In the present study, the effect of two new nematicides Nemakick and Marigold for controlling potato cyst nematode was tested. The experiment was conducted in factorial based of completely randomized design in greenhouse. Two potato cultivars Marfona (Susceptible) and Bamba (Moderately resistant) were planted and two different infection levels of 5 and 20 juvenile and egg per gram of soil and two different doses of Marigold, 150 and 300 Kgha-1 and two different doses of Nemakick, 100 and 200 Kgha-1 were applied just before planting tubers. Pots were incubated in a common greenhouse and 100 days after planting the potatoes were pulled out and population of cysts and juvenile and egg per gram of soil was counted. Potato yield factors were Also measured and the results were analyzed by SAS statistical software. The results indicated that there was a significant effect for nematode populations and potato yield parameters. Bamba showed better results compared to Marfona with respect to number of cysts, juvenile and egg per gram of soil. In Marfona nematicides scaused 35% reduction in juvenile and egg number compared to the control. Appling Marigold with 150 and 300 Kgha-1 had the maximum effect on controlling the nematode. Nemakick treatments with 100 and 200 Kgha-1.were aiso effective and acted closely to Marygold treatments.
    Keywords: Potato golden cyst nematode, Nemakick, Marygold, Productivity factor
  • Somayeh Salavati, Hamed Ghobari *, Amin Sadeghi Pages 273-278

    The family of Sesiidae includes about 1400 species in 150 genera. The larvae of these insects feed on the cambium of the tree and dry the tree. Using pheromone trap is one of the suitable methods for monitoring the pest in orchards. Therefore, in this study, the presence and distribution of clearwing moth were examined in the province, in 7 locations with an average distance of 20 km from each other in the city of Sanandaj using 6 pheromone traps in each region. Also in order to study the activity of the adult insects of different species of the mentioned insects in every 3 garden areas 6 traps (pheromone capsule containing two species Synanthedon myopaeformis (Borkhausen) (Lep.: Sesiidae) and Synanthedon tipuliformis (Clerck) (Lep.: Sesiidae)) were deployed that they were continuously (every 3 days) visited. The results showed that Synanthedon tabaniformis (Rott.) (Lep.: Sesiidae) species is present in all regions of trapping and the highest density of this pest is related to Qeshlagh dam garden (43 moths per  trap) (p< 0.05) and the S. tipuliformis species was observed in none of the trapping areas; also species of S. myopaeformis was observed in 3 regions at low concentrations. Studying the emergence period of S. tabaniformis adult insects showed that the first moths were trapped in the region of Qeshlagh dam garden in 2014/6/6, in the region of Salawat Abad in 2014/6/10, and in the region of Grize in 2014/6/13. The peak of the flight was observed in the two regions of Qeshlagh dam garden and Grize in 2014/6/23 and in the region of Salawat Abad in 2014/6/20. Finally, the last moths were trapped in the region of Grize in 2014/7/25, in the region of Salawat Abad in 2014/7/18 and in the region of Qeshlagh dam garden in 2014/7/21.

    Keywords: Clearwing moths, Delta trap, Sexual pheromone
  • Roya Tavousi, Mohammad Torabi *, Hosain Vafaei Pages 279-290
    The use of antifungal compounds such as essential oils for the preservation of natural fruits during the storage period has dramatically been rising. In this study, the individual essential oils of Majorom (Origamum marjorana), wild mint (Mentha longifolia) and Summer savory (Satureja khuzistanica) were employed for the control of corruption of tubers during the storage period. In this study, the antifungal activity of essential oils was investigated on growth a specie of plant pathogenic fungus (Fusarium solani)on PDA medium and tuber tissues.  Antifungal activity on PDA medium were measured by disk diffusion and volatile essential oil methods. To evaluate the effects of the essential oils on fungal growth in tuber tissue, the potato were inoculated with 30 µl of spore suspension (106 spore/ml), and then tubers were sprayed with 4 and 20 µl/ml of the essential oils. Seven days after inoculation, tubers were evaluated in terms of pollution. To calculate the percentage of infected tuber was divided into eight parts and the number of infected tuber fungus pathogen contamination in 12.5% multiplication and percentages were calculated. Data were analyzed as a completely randomized design with three replications. Essential oils has showed Significant inhibitory effect on fungus growth. The results showed that most inhibition of growth in a paper disk method was in order for fungus F. solani related to the essential oil of summer savory 59.41 percent, respectively and volatile essential oil methods was related to the essential oil of Summer savory was 41.12 percent respectively. The results inoculated of the tuber tissue with a spore suspension F. solani showed that respectively treatment (20µl/ml) of Majorom (with 27.08% of disease) had the most inhibitory against pathogen
    Keywords: Antifungal Compounds, Essential oils, Fungal Storage Inhibition of Mycelia Growth, F. solani, Rot Control on potato tuber