فهرست مطالب

نشریه گیاه پزشکی کاربردی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، آذر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پریناز اعتصام زاده، منصوره کشاورزی*، عادله سبحانی پور، اسفندیار ظهور صفحات 129-135
    با توجه به نتایج تحقیقات اخیر مبنی بر کارایی ماده محرک بنزوتیادیازول (بیون، Benzothiadiazole) در افزایش مقاومت درخت به (Cydonia oblanga) به بیماری آتشک با عاملErwinia amylovora ، در این تحقیق مکانیسم بیوشیمیایی دفاع القایی با واسطه بیون در گیاه به برای اولین بار بررسی شد. آزمایش در شرایط باغی بر روی نهال های به رقم اصفهان پیوندی روی پایه بذری انجام گرفت. در فصل بهار، گیاهان پیوندی 3 ساله دو بار با فاصله 4 روز با محلول بیون در غلظت400 میلی گرم بر لیتر محلول پاشی شده و 4 روز بعد، از برگ های جوان آن ها برای استخراج و سنجش فعالیت آنزیم های دفاعی کاتالاز، پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز نمونه برداری شد. در طی دوره آزمایش، اثر گیاهسوزی ماده بیون با بررسی احتمال بروز علایم سوختگی در برگ های جوان نیز بررسی شد. بر اساس نتایج، تیمار بیون در شرایط باغی در گیاه به گیاهسوزی ایجتاد نکرد. میانگین فعالیت آنزیم کاتالاز در تیمار های شاهد و بیون به ترتیب معادل OD240/min/mg protein∆81/28 وOD240/min/mg protein∆92/23 بود و تفاوت معنی داری نداشت. تیمار بیون باعث افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز نسبت به شاهد شد (میانگین ها به ترتیب 43/0 و D460/min/mg protein 23/0). همچنین میانگین فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز در تیمار بیون با میانگین OD348/min/mg protein∆47/18بیش از تیمار شاهد با میانگینOD348/min/mg protein 41/9 بود. در مجموع، نتیجه گیری شد که تیمار بیون باعث افزایش فعالیت آنزیم های پلی فنل اکسیداز و پر اکسیداز اما نه کاتالاز شد. بر این اساس، به نظر می رسد بخشی از مکانیسم دفاع القایی در گیاه به، افزایش فعالیت های آنزیم های اکساینده پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز باشد؛ در حالی که فعالیت آنزیم کاتالاز، به دلیل نقش آن در شکار گونه های فعال اکسیژن، بی تغییر باقی می ماند.
    کلیدواژگان: Erwinia amylovora، به، پروتئین های دفاعی، مقاومت
  • جلال غلام نژاد*، مصطفی شیرمردی صفحات 137-145
    بوته میری و مرگ گیاهچه با عاملPhytophthora drechsleri  از مهم ترین بیماری های گیاهان جالیزی است که بیش ترین خسارت را به این گیاهان به خصوص خیار وارد می کند. این بیماری در اکثر مناطق ایران با خسارتی برابر با 25% شیوع دارد. تنش های ناشی از محیط رشد بر روی ایجاد این بیماری نقش اساسی دارد، لذا مدیریت هر کدام از این عوامل محیطی مانند تغذیه، شوری و اسیدیته خاک می تواند نقش موثری در کاهش بیماری داشته باشد. در این تحقیق، تاثیر اسیدیته محیط کشت بر میزان بازدارندگی از رشد بیمارگر در محیط کشت بررسی شد و همچنین تاثیر اضافه کردن برخی عناصر غذایی مرتبط با ترکیبات تغییر دهنده اسیدیته در محیط کشت، بر رشد بیمارگر P. drechsleri در گلخانه مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر تغییر اسیدیته بر رشد قارچ معنی دار بوده است (05/0>p). بیش ترین و کم ترین بازدارندگی به ترتیب مربوط به هیدروکسید پتاسیم در اسیدیته 5/8 و اسید نیتریک در اسیدیته 5/6 به ترتیب برابر با 58/64% و 25/26% بود. نتایج آزمون تاثیر محلول های غذایی نشان داد که در هر دو رقم نگین و سینا، اضافه کردن محلول های غذایی، درصد بوته میری را به طور معنی داری در سطح احتمال کم تر از 5% نسبت به شاهد کاهش داده است. در هر دو رقم مورد بررسی (سینا و نگین)، بیش ترین درصد کاهش بوته میری مربوط به اسید نیتریک بود. بعد از آن اسید سولفوریک و اسید کلریدریک بیش ترین تاثیر را داشته و کم ترین تاثیر در بین تیمار ها مربوط به نیترات آمونیوم مشاهده شد. بر اساس یافته های این تحقیق، به نظر می رسد بهبود وضعیت تغذیه گیاه، بتواند تاثیر قابل ملاحظه ای در کاهش بوته میری خیار در اثر بیمارگر P. drechsleri داشته باشد.
    کلیدواژگان: بوته میری، خیار سبز، Phytophthora drechsleri
  • پریسا قرآنی، مسعود حکیمی تبار، امید جوهرچی، حامد غباری صفحات 147-159

    کنه های خانواده Laelapidae از نظر شکل و تنوع غنی هستند. این خانواده دارای گونه های شکارگر آزاد زی و مرتبط با بندپایان، پستانداران یا پرندگان است. به منظور شناسایی فون کنه های خاکزی خانواده Laelapidae در زیستگاه های مختلف منطقه شاهرود در سال 1394 از مناطق مختلف شاهرود شامل جنگل و مناطق زراعی نمونه برداری شد، نمونه ها به آزمایشگاه منتقل و کنه ها توسط قیف برلیز استخراج شدند و سپس با روش های رایج از آن ها اسلاید میکروسکوپی تهیه شد. در این تحقیق، 19 گونه از 10جنس و سه زیر خانواده شناسایی شدند که همه گونه های شناسایی شده برای فون کنه های استان سمنان گزارش جدید محسوب می شوند. اسامی گونه های شناسایی شده به شرح زیر است:Subfamily Hypoaspidinae: Cosmolaelaps rectangularis (Sheals, 1926); Cosmolaelaps vacua (Michael, 1891); Cosmolaelaps lutegiensis (Shcherbak, 1971); Gaeolaelaps aculieifer (Canestrini, 1884); Gaeolaelaps angusta (Karg, 1965); Gaeolaelaps kargi (Costa, 1968); Gaeolaelaps nolli (Karg, 1962); Gaeolaelaps queenslandicus (Womersley, 1956); Euandrolaelaps karaawaiewi (Berlese 1903); Euandrolaelaps sardoa (Berles, 1911); Pseudoparasitus dentatus (Halbert, 1920); Pseudoparasitus hajiganbari Kazemi, 2014; Ololaelaps gamagarensis (Jordaan & Loots, 1987); Subfamily Melittiphidinae: Laelaspis pennatus (Joharchi & Halliday, 2012); Laelaspis dariusi Joharchi & Jalaeian, 2012; Laelaspisella berlesi; Joharchi, 2016 Gymnolaelaps myrmophilus (Michael, 1891);. Subfamily Laelapinae: Haemolaelaps shealsi (Costa, 1968); Haemolaelaps casalis (Berlese, 1887).

    کلیدواژگان: کنه، Laelapidae، فراوانی، شاخص تنوع، شاهرود
  • سعید محمدزاده نمین* صفحات 161-165

    مگس های Sciomyzidae یا مگس های حلزون خوار، از مهم ترین خانواده های دو بالان بوده و دارای حدود 600 گونه توصیف شده است. اغلب گونه های این خانواده در مرحله لاروی شکارگر یا پارازیتویید انواع مختلف حلزون های آبزی یا خشکی زی هستند و از نظر کنترل آفات کشاورزی و انسانی دارای اهمیت زیادی هستند. بر اساس بررسی های انجام شده طی سال های 1387 تا 1394 روی فون مگس های خانواده  Sciomyzidaeدر استان مازندران 10 گونه از 8 جنس از این خانواده از مناطق مختلف استان مازندران جمع آوری گردید که در میان آن ها گونه Tetanocera punctifrons Rondani, 1868 برای اولین بار از ایران گزارش می گردد.

    کلیدواژگان: Sciomyzidae، دو بالان، فون، استان مازندران
  • جواد ولیزادگان، عباسعلی روانلو* صفحات 167-181
    این پژوهش به منظور شناسایی عوامل مهم قارچی بیماری زا در ریشه، طوقه و پایه گندم آبی در استان آذربایجان غربی در سال 1393 انجام گرفت. به این منظور از مزارع گندم آبی در مناطق مختلف شامل شهر های ارومیه، نقده، مهاباد، میاندوآب، پیرانشهر، اشنویه، خوی، سلماس و قره ضیاالدین بازدید و از مزارع دارای علایم کاهش رشد به همراه تغییر رنگ و پوسیدگی در ریشه، طوقه و پایه نمونه برداری به عمل آمد. قطعاتی به اندازه 1 سانتی متر از ریشه، طوقه و پایه تهیه شده و روی محیط کشت PDA اسیدی کشت داده شدند. مراحل جدا سازی و خالص سازی قارچ ها بر روی محیط کشت های WA، PDA،CMA ، SNA، PCA و NM انجام شد. آزمون بیماری زایی روی گیاهچه گندم رقم پیشگام با استفاده از روش مایه دانه گندم و قرار دادن بلوک قارچ در مجاورت اندام های گیاهی در شرایط گلخانه ای انجام گرفت. براساس مشخصات ریخت شناسی شامل رنگ و رشد پرگنه، شکل و ابعاد کنیدی و سلول های کنیدی زا و با استفاده از کلید های معتبر شناسایی انجام شد. در این بررسی از 56 مزرعه نمونه برداری به عمل آمده و 81 جدایه قارچی متعلق به جنس های Fuzarium، Bipolaris، Rhizoctonia وPythium جداسازی و شناسایی گردیدند. در این مطالعه گونه های F. culmorum،F. avenaceum ، F.graminearum،F. acuminatum ، و B. sorokiniana با فراوانی بالا به عنوان عوامل مهم پوسیدگی در مزارع گندم آبی تعیین و معرفی شدند. بیش ترین دامنه انتشار مربوط به جنس Fusarium بود
    کلیدواژگان: : Fusarium، Bipolaris، Rhizoctonia، Pythium بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه، گندم، آذربایجان غربی
  • معصومه درویشی، اکرم مبینی، ثمین صدیق* صفحات 183-190
    شپشه آرد، Tribolium confusum Jacquelin du Val، از مواد نشاسته ای مانند آرد، سبوس، بلغور تغذیه می کند. این حشرات نه تنها ضمن تغذیه زیان قابل توجهی را به محصول وارد می کنند؛ بلکه به علت افزایش سریع جمعیت، محصول انباری را با مدفوع و پوسته های لاروی خود آلوده کرده و از مرغوبیت آن به شدت می کاهند. اخیرا تحقیقات زیادی در رابطه با کاربرد اسانس های گیاهی یا اجزای سازنده آن ها به عنوان جایگزین ایمن برای سموم تدخینی متداول انجام شده است. در این مطالعه، سمیت اسانس سه گیاه رزماری، فلفل سفید و برگ گردو در سه غلظت 10، 30 و 50 میکرو لیتر در واحد آزمایشی که شامل پتری های با قطر 6 سانتی متر بود، مورد بررسی قرار گرفت و با عصاره رزماری مقایسه گردید. تمام آزمایش ها در شرایط آزمایشگاهی در دمای 1± 27 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ± 30 درصد و در دوره روشنایی 10:14 انجام شدند. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از عصاره رزماری نتوانست آفت را کنترل کند و تفاوت معنی داری نیز با شاهد نداشت. اسانس های برگ گردو، رزماری و فلفل سفید تفاوت معنی داری در مرگ و میر حشرات کامل سوسک آرد ایجاد کردند. با افزایش غلظت، درصد مرگ و میر حشرات کامل سوسک آرد نیز در تمامی اسانس ها افزایش یافت و همگی با هم اختلاف معنی داری داشتند. بیش ترین درصد تلفات در غلظت 50 میکرو لیتر در اسانس فلفل مشاهده گردید. همچنین شرایط بهینه استفاده از اسانس جهت کنترل آفت مزبور به دست آمد. به این ترتیب که بیش ترین میزان مرگ و میر آفت در صورت استفاده از غلظت 50 میکرو لیتر اسانس های فلفل و رزماری به دست خواهد آمد که به ترتیب باعث تلفات 100 درصد و 60 درصد آفت شدند.
    کلیدواژگان: اسانس های گیاهی، برگ گردو، رزماری، Tribolium confusum، فلفل سفید
|
  • Parinaz Etesamzadeh, Mansoureh Keshavari *, Adeleh Sobhanipour, Esfandiar Zohour Pages 129-135
    Based on the recent results on the efficacy of Bion elicitor in increasing quince (Cydonia oblanga) resistance to fire blight caused by Erwinia amylovora bacterium, the biochemical basis of this induced defense was studied for the first time. The experiment was conducted on quince cv. Isfahan seedlings grafted on quince rootstocks under orchard condition.  In early spring, three-years-old young plants were sprayed twice with Bion (400 mg/l) in 4-days intervals and four days after the last spray, young leaves were collected for enzymes extraction and quantification. Also, phytotoxic effects of Bion were studied throughout the time course of the study in orchard. Based on the results, Bion did not induce any phytotoxicity effects on quince. Bion treatment increased polyphenol oxidase and peroxidase activities but did not affect on catalase activity. It is concluded that elevation of oxidative enzymes are a part of biochemical mechanism of Bion-mediated defense in quince but catalase enzyme activity, which dismutase reactive oxygen species, does not change.
    Keywords: Erwinia amylovora, defense, pathogenesis-related proteins, quince
  • Jalal Gholamnezhad *, Mostafa Shirmardi Pages 137-145
    The most important plant diseases of greenhouse plants is damping off by Phytophthora sp., the disease caused the most damage to these plants. The disease is distributed in the most parts of Iran, and it causes plant losses in about 25%. This disease is affected by environmental stresses. However, the management of these environmental factors, such as nutrition, salinity and acidity of soil could have an effective role on reducing disease. In this research, it was studied the effect of growth medium acidity on pathogen growth inhibition and the effect of some nutrients associated with the composition of changing of acidity, too. The results showed the effects of acidity on pathogen growth had significant difference between different treatments. KOH and HNO3had the highest (64.58%) and the lowest (26.25%) inhibitory effect on the pathogen growth, respectively. the results of the effect of nutrient solutions test showed that adding nutrient solution reduced the percent of damping off significantly compared to control in both Negin and Sina varieties. KNO3 had the highest reduction of damping off in both varieties of cucumber. K2SO4and KCl had most effective after potassium nitrate, and NH4NO3 showed the least effect. Based on the findings of the current study, it seems that improving plant nutrition could be a good way to reduce cucumber damping due to P. drechsleri.
    Keywords: cucumber, damping off, Phytophthora drechsleri
  • Parisa Ghorani, Masoud Hakimitabar, Omid Joharchi, Hamed Ghobari Pages 147-159

    Laelapidae is a large and cosmopolitan family comprises a multitude of morphologically and behaviorally diverse mites that are free-living predators that inhabit soil-litter habitats or associated with arthropods, mammals, or birds. This study is based on survey on soil inhabiting Laelapidae that was carried in 2015 from different habitats of Shahrood region. Soils and litter were collected then transferred to laboratory and put in Berlese-Tullgren funnel. Mites were extracted using it. Specimens were preserved in 75% ethanol and cleared in Lactic acid. Mites were then directly mounted into Faure medium on microscopic slides. Figures were capture and measurements were calculated using a CH2 Olympus microscope. In this study, 19 species belonging 10 genera and three subfamilies were collected and identified, all species considered as new records for the mite’s fauna of Semnan Province. Identified species are as follows:Subfamily Hypoaspidinae: Cosmolaelaps rectangularis (Sheals, 1926); Cosmolaelaps vacua (Michael, 1891); Cosmolaelaps lutegiensis (Shcherbak, 1971); Gaeolaelaps aculieifer (Canestrini, 1884); Gaeolaelaps angusta (Karg, 1965); Gaeolaelaps kargi (Costa, 1968); Gaeolaelaps nolli (Karg, 1962); Gaeolaelaps queenslandicus (Womersley, 1956); Euandrolaelaps karaawaiewi (Berlese 1903); Euandrolaelaps sardoa (Berles, 1911); Pseudoparasitus dentatus (Halbert, 1920); Pseudoparasitus hajiganbari Kazemi, 2014; Ololaelaps gamagarensis (Jordaan & Loots, 1987); Subfamily Melittiphidinae: Laelaspis pennatus (Joharchi & Halliday, 2012); Laelaspis dariusi Joharchi & Jalaeian, 2012; Laelaspisella berlesi; Joharchi, 2016 Gymnolaelaps myrmophilus (Michael, 1891);. Subfamily Laelapinae: Haemolaelaps shealsi (Costa, 1968); Haemolaelaps casalis (Berlese, 1887).

    Keywords: Acari, Laelapidae, abundant, biodiversity index, Shahrood
  • Saeed Mohammadzade Namin * Pages 161-165

    With about 600 species the Sciomyzidae or snail-killing flies are one of the most important families of Diptera. Larvae feeding mostly as predators or parasitioids on terrestrial and freshwater mollusks,and are considerable economic importance because of their pest status in agriculture. They are also intermediate hosts for a number of serious parasitic diseases of man-schistosomes and liver flukes. During studies on snail-killing flies fauna in Mazandaran Province (Iran) in 2008–2015, 10 species of 8 genera are found to occur in this region. TetanocerapunctifronsRondani, 1868is recorded for the first time for Iranian fauna.

    Keywords: : Diptera, Sciomyzidae, fauna, Mazandaran Province
  • Javad Valizadeghan, Abbas Ali Ravanlou * Pages 167-181
    This study aims to identify factors important pathogenic fungi in the roots, crown and base irrigated wheat in Western Azerbaijan Province in 1393 was carried out. For this purpose, wheat fields in different regions of Urmia, Naghadeh, Mahabad, Miandoab, Piranshahr, Oshnavieh, Khoy, Salmas and Qarah Zia od Din visited and from fields with symptoms of growth retardation accompanied by discoloration and decay in root, crown and base samples were taken. Pieces of 1 cm in length from the root, crown, and base were grown on acidic PDA media. Separation and purification steps of fungi were performed on WA, PDA, CMA, SNA, PCA and NM culture media. Pathogenicity test on the wheat seedling of pioneer cultivar using wheat grains and placement of mushroom blocks in the vicinity of plant organs under greenhouse conditions was carried out. Based on morphological characteristics including color and colony growth, Shape and dimensions of conidia, and conidia producing cells identified using valid keys. In this study, samples were taken from 56 farms and 81 fungal isolates belonging to the genus Fusarium, Bipolaris, Rhizoctonia and Pythium were isolated and identified. In this study, species, F. culmorum, F. avenaceum, F. graminearum, F. acuminatum and B. sorokiniana as important factors in irrigated wheat fields to nominate dumped into decay. Most of the distribution range of the genus Fusarium respectively.
    Keywords: Fusarium, Bipolaris, Pythium, RhizoctoniaCrown, root rot disease, Wheat, West Azerbaijan
  • Masoumeh Darvishi, Akram Mobini, Samin Seddigh * Pages 183-190
    The confused flour beetle, Tribolium confusum Jacquelin du Val, feeds on starchy material like flour, bran, and groats. These insects not only add significant losses to the product while feeding, but also due to the rapid population growth, the crop is infected with its feces and larval shells, and its quality is greatly reduced. Recently, many studies have been done on the application of plant essential oils or their components as a safe alternative to commonly used fumigant toxins. In this research, toxicity of three plant essential oils including Rosemary, White Pepper and Walnut leaves were investigated in three concentrations of 10, 30 and 50 μl and was compared to Rosemary extract. All experiments were carried out in laboratory conditions under temperature 27 ± 1°C, with 30 ± 5% RH and a photoperiod of 14h. The results showed that using Rosemary extract did not control T. confusum which had no significant difference with control. The essential oils of Walnut leaf, Rosemary and White Pepper made a significant difference in the mortality of the adults of the confused flour beetle. With increasing concentration, the mortality rate of T. confusum adults increased in all essential oils and all of them had a significant difference. The most percentage of mortality was observed at 50 μl concentration in Pepper essential oil. The optimum conditions for using essential oils were also investigated. So that the most pest mortality would be obtained by using 50 μl concentrations of White Pepper and Rosemary essential oils, causing 100% and 60% mortality of T. confusum, respectively.
    Keywords: Plant essential oils, Walnut leaf, Rosemary, Tribolium confusum, White Pepper