فهرست مطالب

گیاه پزشکی کاربردی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 27، شهریور 1399)

نشریه گیاه پزشکی کاربردی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 27، شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا اصلاحی*، رقیه اسدبلند صفحات 1-16

    سالانه 40-20 درصد محصولات کشاورزی بر اثر آفات و بیمارگرهای گیاهی از بین می روند. بخش مهمی از مدیریت آفات و بیماری های گیاهی به آفت کش ها و سموم شیمیایی زیان آور برای انسان ها و محیط زیست زیان آور وابسته است. نانوذرات و فن آوری نانو می تواند سازوکارهای بسیاری از جمله کاهش سمیت، بهبود پایایی و دوام، افزایش انحلال در آفت کش هایی که به میزان کم در آب حل می شوند را ایجاد کند. در این مقاله دو روند در ارتباط با کاربرد نانوذره ها در کنترل قارچ های بیمارگر گیاهی بررسی می شود: نانو ذره ها به عنوان محافظ و به عنوان حامل هایی برای قارچ کش ها. با وجود فواید بالقوه فراوان نانوذره ها، تعداد کمی از محصولات بر پایه نانوذره ها برای کاربردهای کشاورزی تجاری سازی شده اند. چندین عامل از جمله ناکافی بودن تعداد مطالعات پایه ای و کم توجهی به سیستم آفت- میزبان در کند بودن روند استفاده از نانوذرات در کشاورزی موثر هستند. در صنایع دیگر فن آوری نانو به سرعت پیشرفت کرده و تنها راه تداوم پیشرفت در زمینه کاربردهای فن آوری نانو در کشاورزی، فهم سوالات بنیادی تحقیقات و یافتن شکاف های علمی برای توسعه منطقی و آسان نانو تولیدات تجاری می باشد.

    کلیدواژگان: فن آوری نانو، کشاورزی، نانو آفت کش ها، نانو حامل ها، مدیریت بیماری های گیاهی
  • عیسی جبله*، رضا خدا شاهی، صادق باغبان خلیل آباد صفحات 17-27

    این پژوهش، به منظور بررسی آسیب خرطوم بلند دمبرگ چغندرقند بر روی پنج رقم چغندرقند (شکوفا، Flores، Sy Robustus، Silvetta وHilleshog Monatunno) در سال زارعی 98-1397 انجام شد. نمونه برداری ها از اوایل تیرماه تا اواسط شهریور ماه به فاصله هر 8 روز یک بار انجام گرفت. علایم آسیب لاروی روی دمبرگ، تعداد تخم و تعداد لارو بر روی هر رقم شمارش شد و در انتهای آزمایش، عملکرد و درصد عیار قند هر رقم مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که، اختلاف میان شاخص آسیب لاروی روی دمبرگ، تعداد تخم و لارو، عملکرد و درصد عیار قند بر روی ارقام مورد مطالعه در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بودند. کمترین شاخص آسیب لاروی روی دمبرگ در رقم های شکوفا (5/2) و Silvetta (5/2)، میانگین تعداد تخم در رقم های شکوفا (25/2) و Silvetta (25/3) و میانگین تراکم لارو به ترتیب روی رقم های شکوفا (75/1) و Silvetta (75/2) مشاهده شد؛ بیشترین شاخص آسیب لاروی روی دمبرگ در رقم های Monatunno (25/6) و Flores (5/5)، میانگین تخم در رقم های Monatunno (25/5) و Flores (5) و میانگین تعداد لارو به ترتیب روی رقم های Monatunno (25/6) و Flores (5) مشاهده شد. بیشترین تراکم تخم و لارو نیز در نوبت های ششم (11 مرداد) و هفتم (19 مرداد) نمونه برداری مشاهده گردید. بیشترین عملکرد و درصد عیار قند نیز در ارقام شکوفا و Silvetta و کمترین آنها در ارقام Monatunno و Sy robustus مشاهده شدند. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش می توان بیان نمود که رقم های شکوفا و Silvetta با توجه به کمترین میزان آسیب دمبرگ، کمترین تراکم تخم و لارو، می توانند در مدیریت تلفیقی این آفت مفید باشد

    کلیدواژگان: : ارقام چغندرقند، خرطوم بلند دمبرگ چغندرقند، عیار، عملکرد
  • مهرنوش رجایی، علی سراجی*، صنم صفائی چائی کار صفحات 29-39

    نماتود مولد زخم ریشه چای Pratylenchus loosi ، مهم ترین عامل خسارت زای چای در ایران و جهان است. این پژوهش، با هدف بررسی کارایی اصلاح کننده های آلی نماتودکش در سطح آلوده به عامل بیماری با جمعیت بالاتر از آستانه خسارت و با  چهار تیمار در سه تکرار در قالب طرح آماری پایه بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقات چای شهید افتخاری فشالم از توابع شهرستان فومن دراستان گیلان به اجرا درآمد. نتایج نشان داد که در محیط آلوده به بیماری با جمعیت بالاتر از آستانه خسارت، تنها در شاخص درصد رطوبت، تیمار ضایعات توتون با 93/71%  بهترین تیمار بود و در شاخص های کمی از قبیل جمعیت نماتود در خاک و ریشه در محیط آلوده به p . loosi، تیمار نیمارین یا عصاره گیاه چریش بیشترین تاثیر را نشان داد. در شاخص عملکرد برگ سبز، در میان تیمارها تفاوت آماری ملاحظه نشد، اما نسبت به شاهد آلوده (بدون اصلاح کننده) افزایش عملکرد مشاهده گردید. نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان داد که استفاده از نیمارین و ضایعات توتون می تواند علاوه بر کاهش جمعیت نماتود در خاک و ریشه، تا حدودی شاخص های کیفی را هم بهبود بخشیده و به عنوان یک عامل مهم زیستی در مدیریت نماتود مذکور به کار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: چای، فرآورده آلی نماتودکش، مهار زیستی، Pratylenchus loosi
  • الهه فضیلی نژاد، حمید بلقیس زاده* صفحات 41-52

    حلزون ها یا رده شکم پایان (Mollusca: Gastropoda) از گروه های اصلی بی مهرگان در اکوسیستم های مختلف هستند که به عنوان آفات محصولات سبزی و صیفی و همچنین میزبان حد واسط تعدادی از تک سلولی ها و کرم های انگلی شناخته می شوند و درحوزه های مختلف کشاورزی، پزشکی و دامپزشکی حایز اهمیت هستند. از آن جا که گزارشی پیرامون تنوع گونه ای حلزون های خشکی زی در غرب استان اصفهان در دست نیست، این تحقیق به منظور بررسی و مطالعه پیرامون تنوع گونه ای حلزون های خشکی زی در غرب استان اصفهان و جستجوی گونه های مهم از ابعاد مختلف صورت گرفت .بدین منظور غرب استان اصفهان به پنج منطقه شامل فریدن، فریدون شهر، چادگان، خوانسار و گلپایگان تقسیم بندی شد. سپس نمونه های جمع آوری شده از این ایستگا ها از نظرسیستماتیکی و مورفولوژیکی با استفاده از کلید های شناسایی معتبر تا سطح گونه مورد بررسی قرار گرفتند .همچنین تاثیر عوامل محیطی از جمله دما و رطوبت نسبی هوا بر پراکنش گونه ها مشخص شد. با توجه به نتایج حاصل مشخص شد دمای مطلوب برای حلزون های جمع آوری شده معادل با 19-15 درجه سلسیوس بود و بهترین رطوبت نسبی 45-25 درصد ثبت گردید. در نهایت بر اساس نتایج حاصل تعداد شش گونه از چهار جنس تحت دو خانواده شناسایی شدند:   Family: Enidae Family: Helicidae Chondrula albolimbata Cernuella neglecta Chondrula  tridens Cernuella virgata   Monacha messenica   Cochlicella barbara

    کلیدواژگان: نرم تنان، حلزون های خشکی زی، استان اصفهان، تنوع گونه ای
  • الهام قلعه نویی*، سهراب ایمانی، ثمین صدیق صفحات 53-63
    سموم دفع آفات کشاورزی می توانند اثرات مخربی بر روی محیط زیست و انسان هایی که از محصولات به شکل تازه مصرف می کنند، داشته باشند. دیازینون حشره کشی نیمه سیستمک است که اثرات کنه کشی و نماتد کشی دارد و به صورت تنفسی، تماسی و گوارشی در کنترل آفات جونده و مکنده استفاده می شود. اشعه ماوراء بنفش (UV) در گستره امواج الکترومغناطیسی است که طول موج کوتاه و انرژی بسیار زیادی داشته و برای انسان نامریی است. اثرات مخرب UV در تمامی موجودات از باکتری ها گرفته تا گیاهان و مهره داران در خشکی و آب برای همه شناخته شده است. در این مطالعه با استفاده از این اشعه به عنوان عامل تجزیه کننده آفت کش، میزان تخریب آفت کش دیازینون مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش در دو حالت اسپری روی میوه سیب و کاغذ صافی انجام و نمونه های شاهد دور از نور آفتاب و نمونه های تیمار در دوره های زمانی مد نظر در معرض نور آفتاب قرار گرفتند. هر آزمایش در 3 تکرار انجام شد. میزان تجزیه دیازینون در راکتور بیشتر از انرژی خورشیدی بود. به طوری که بیشترین میزان تجزیه بعد از 300 دقیقه با متوسط 60 و 83 درصد به ترتیب در سولار و راکتور مشاهده گردید. تشعشعات UV نه تنها اثر تخریب کننده ای بر دیازینون داشت، بلکه در ترکیب با سایر عوامل نیز تاثیر مهمی بر تجزیه دیازینون ایجاد شد.
    کلیدواژگان: دیازینون، اشعه ماوراء بنفش، سیب، راکتور
  • فاطمه میرعبداللهی شمس، داریوش شهریاری، مژده ملکی*، ندا خردپیر صفحات 65-74
    بیماری ساق سیاه خربزه و طالبی با عامل Macrophomina phaseolinaیکی از مهم ترین بیماری های خاک زاد خربزه و طالبی با اهمیت اقتصادی در سراسر دنیا می باشد. با توجه به اینکه کنترل بیماری از طریق تناوب زراعی، بذر پاک و ضد عفونی شیمیایی به طور کامل موثر نمی باشد؛ از این رو به کارگیری ارقام مقاوم به عنوان عامل کاهنده شدت بیماری و سطح آلودگی در کنترل بیماری اهمیت فراوانی دارد. بدین منظور واکنش 22 رقم و ژنوتیپ طالبی و خربزه بومی منطقه ورامین به عنوان یکی از مراکز عمده تولید این محصولات، نسبت به این بیماری در شرایط گلخانه ای در چهار تکرار و در قالب طرح کاملا تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. آمار برداری از شدت آلودگی با فاصله یک ماه بر اساس صفات وزن تر، وزن خشک و شاخص آلودگی صورت گرفت. نتایج حاصل از ارزیابی مقاومت 22 ژتوتیپ خربزه و طالبی بر اساس میانگین شدت شاخص بیماری نشان داد که چهار ژنوتیپ هانی دیو، خربزه تاشکندی، خربزه اصفهان، و هیبرید آناناس T با قرار گرفتن در دامنه درجه آلودگی 1-1/2 به عنوان ارقام مقاوم و ارقام یا ژنوتیپ های خربزه حاج ماشااللهی، طالبی سمسوری اصفهان و آناناس مینا MN1 با گرفتن درجه آلودگی بیش از 4 در گروه خیلی حساس قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصل از آنالیز میانگین وزن تر، دو رقم حاج ماشاللهی و هیبرید 7065-MA با 05/17 کمترین وزن تر و رقم هیبرید آنانس T یا 05/57 گرم بیشترن وزن تر را داشتند. برای وزن خشک گیاه هیبرید هانی پاک با 16/7 گرم بیشترین مقدار و درگز مشهدی با 99/1 گرم کمترین وزن را نشان دادند. نتایج تحقیق نشان دهنده تفاوت معنی دار بین ارقام و ژنوتیپ های طالبی و خربزه نسبت به بیماری پوسیدگی ذغالی بوده و لذا می توان از روش کاشت ارقام مقاوم برای کاهش سطح خسارت بیماری بهره جست.
    کلیدواژگان: خربزه و طالبی، رقم، مقاومت، Macrophomina phaseolina
|
  • Mohammad Reza Eslahi *, Roghaeh Asadboland Pages 1-16

    Annually, 20-40% of agricultural products are destroyed by plant pests and pathogens. Plant disease management depends on pesticides and toxins that are potentially harmful to humans and the environment. Nanotechnology can offer benefits to pesticides, including reduced toxicity, improved reliability and durability and increased solubility in pesticides that are sparingly soluble in water. This paper examines two trends in the use of nanoparticles in controlling of phytopathogenic fungi: nanoparticles as protectors independently or as nanocarriers for fungicides. Despite the many potential benefits of nanoparticles, few nanoparticle-based products have been commercialized for agricultural applications. The lack of commercial applications can be explained by several factors, including the insufficient number of field studies and the lack of attention to the pest-host system. In other industries, nanotechnology has advanced rapidly, and it seems that the only way to continue advancing nanotechnology applications in agriculture is to understand the fundamental research questions and find scientific gaps for the rational and easy development of commercial nanoproducts.

    Keywords: nanotechnology, agriculture, Nanopesticide, Nanocariers, Plant diseaes management
  • Isa Jabaleh *, Reza Khodashahi, Sadegh Baghban Khalilabad Pages 17-27

    In this study, the effect of Lixusincanescens on five sugar beet cultivars on five sugar beet cultivars (Shkoofa, Flores, SyRobustus, Silvetta and HilleshogMonatunno) in the year 2019-2020. Sampling was performed every 8days from early July to mid-September. At each date, the experimental sample of larval damage on the petiole, the number of eggs and larvae were counted, and at the end of the experiment, the yield and sugar titer were analyzed. The results showed, the significant difference between larval damage on the petiole, the number of eggs and larvae, yield and sugar grade result on the studied cultivars at the level of five times the probability of meaning. The lowest larval damage index on petiole was in Shokof (2.5) and Silvetta (2.5), and the highest in Monatunno (6.25) and Flores (5.5); The lowest number of eggs per plant in Shokofa (2.25) and Silvetta (3.25) and the highest in Monatunno (5.25) and Flores (5) The lowest number of larvae in Shokofa (1.75) and Silvetta (75/75) and the highest was observed in Monatunno (6.25) and Flores (5) cultivars. The highest density of eggs and larvae was observed in the sixth (August 11) and seventh (August 19) sampling. The highest yield and sugar content were observed in Shokofa and Silvetta cultivars and the lowest in Monatunno and SyRobustus cultivars. The results of this experiment can indicate that Shkoofa and Silota dances can be the best option in virus management due to the least amount of petiole damage, egg and larval density.

    Keywords: Sugar beet cultivars, Lixusincanescens, Sugar content, Yield
  • Mehrnoush Rajaee, Ali Seraji *, Sanam Safaei Chaeikar Pages 29-39

    Pratylenchus loosi, the root lesion nematode, is the most important cause agent damaging tea crop in Iran and the world. This research was carried out with the aim of evaluating the effectiveness of  nematicide organic  amendments at infected level with a population above the injury threshold, four treatments in three replications with a randomized complete block design was done at Fashalem tea station in Gilan province. The results showed that in the infected environment with a population higher than the damage threshold, only the moisture content index, treatment of tobacco waste with 71.93% was the best treatment. In quantitative indices such as nematode population in soil and roots in infected P. loosi environments, neemarin(neem extract) treatment was most effective. There was no significant  difference observed between the treatments in green leaf index, but the increase in yield was observed in comparison with the control. The results of this study showed that the use of neemarin and tobacco waste can improve the quality indices in addition to reducing the population of nematode in soil and root and as an important biological factor in controlling nematodes.

    Keywords: Biological control, Organic nematicide products, Pratylenchus loosi, tea
  • Elaheh Fazilinejad, Hamid Belgheis Zadeh * Pages 41-52

    Mollusca: Gastropoda (Mollusca: Gastropoda) are the main groups of invertebrates in various ecosystems that are known as pests of vegetable and summer crops as well as the intermediate host of a number of parasitic protozoan and worms. They are important in various fields of agriculture, medicine and veterinary medicine. Since there is no report on the species diversity of terrestrial snails in the west of Isfahan province, this study was conducted to study the biodiversity of terrestrial snails in the area and search for important species from different dimensions. For this purpose, the west of Isfahan province was divided into 5 regions (Faridan, Fereydoun Shahr, Chdegan, Khansar and Golpayegan). Then the samples collected from these stations were systematically and morphologically examined using valid identification keys up to the species level. The effect of environmental factors such as temperature and relative humidity on the distribution of species was also determined. According to the results, it was found that the optimum temperature for the collected snails was 19-15°C and the best relative humidity was 25-45%. Finally, based on the results, six species of four genera under two families were identified.

    Keywords: mollusks, terrestrial snails, Isfahan Province, Species Diversity
  • Elham Ghalenoei *, Sohrab Imani, Samin Seddigh Pages 53-63
    Agricultural pesticides may have detrimental effects on the environment and people consuming fresh products. Diazinon is a semi-systemic synthetic organophosphate insecticide, acaricide and nematicide, which is commonly used in agriculture because of its respiratory, contact, and digestive effects on a wide variety of rodent and sucking pests. Ultraviolet (UV) radiation is a form of electromagnetic energy with a short wavelength and a large amount of energy that is invisible to humans. UV's detrimental effects on all life on land and water, from bacteria to plants and vertebrates, are well known. In this analysis, the degradation of diazinon was evaluated using this radiation as a pesticide degrading agent. The experiment was carried out in two sprays on apple fruit and filter paper. Control samples were kept out of direct sunlight, while treatment samples were exposed to sunlight for 30, 60, 120 and 300 minutes. Each experiment was performed in three replications. According to the findings, the rate of diazinon degradation in the reactor was higher than that of sunlight. So that the highest degradation rate after 300 minutes with an average of 60% and 83% was observed in solar and reactor, respectively. Not only did UV radiation have a degrading effect on diazinon, but also it had a significant effect in combination with other factors.
    Keywords: diazinon, Utraviolet, apple, Reactor
  • Fatemeh Mirabdollahi Shams, Dariush Shahriari, Mojddeh Maleki *, Neda Kheradpir Pages 65-74
    Charcoal rot Macrophomina phaseolina is one of the most serious soil brone disease of melon with economic importance throughout the world. Due to the failure of crop rotation, clean seeds and chemical control, application of the resistance cultivars and varieties, regarding to their ability in infestation reduction and less tissue destruction would be efficient. This study was to study the reaction of 22 different varieties of melon in Varamin area, as one of the main source of melon production in Iran, under the greenhouse condition. The experiment was taken place with four replications under complete random block design. Feature examined were wet weight, dry weight and pathogenicity index which were monitored in one month. Results of the pathogenicity indices showed than four varities, Honey Dave, Tashkand, Isafahan and Hybrid Ananas T with the lowest infestation index (1-2.1) were recognized as resistant and three varieties of Haj Mashallahi, Samsouri Isfahan, Ananas Mina MN1 with the highest pathogenicity index (>4) were recognized as susceptible. The results of wet weight mean showed that both hajmashallahi and 7065 MA hybrid has the lowest (17.05 gr) and Ananas T Hybrid showed the highest (57.05 gr); for dry weight, Honey Pack hybrid has the highest (7.16 gr) and Daregaz Mashhad showed the lowest (1.99 gr) weight. The results revealed a highly significant difference among the cultuvars which would be a clue to use plant resistance as a key factor in melon charcoal rot management.
    Keywords: Melon, cantaloupe, Macrophomina phaseolina, Resistance, varieties