فهرست مطالب

فصلنامه جامعه پژوهی فرهنگی
سال دوازدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامرضا تاج بخش* صفحات 1-23
    فرهنگ جامعه، شکل دهنده پیکره آن و مشخص کننده و تنظیم کننده ارزش ها، باورها و رفتارهای مردم جامعه است. در رابطه با طلاق و عوامل زمینه ساز آن نیز، متغیرهای فرهنگی به طور مستقیم و یا  غیر مستقیم ، در افزایش یا کاهش میزان آن اثر گذار هستند.پژوهش حاضر در راستای حفظ  ثبات و استحکام نهاد خانواده  و با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل فرهنگی موثر بر وقوع طلاق در شهرستان بروجرد انجام شده است. نمونه آماری شامل 40 نفر از صاحبنظران و فعالان حوزه  طلاق می باشد، روش تحقیق، کیو (Q) ، و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه پژوهشگرساخته (پرسشنامه کیو (Q)) می باشد. عامل دامن زدن خانواده ها و اطرافیان به اختلافات،  عامل عادی بودن موضوع طلاق و عامل تجمل گرایی و چشم و همچشمی به ترتیب بیشترین درصد و  عامل تعصبات قومی، عامل حمایت بیش از اندازه و بیجای خانواده و عامل نداشتن یا محدود کردن رفت و آمد با اطرافیان به ترتیب پایین ترین درصد از عوامل وقوع پدیده طلاق در شهرستان بروجرد را به خود اختصاص داده اند. با توجه به یافته های تحقیق ضرورت دارد حساسیت عمومی جامعه و آگاهی بخشی آنها را  بالا برد و در این راستا هم افزایی هماهنگ و مکمل همه  سازمان ها و ارگان ها و افراد جامعه  برای کاهش نرخ طلاق صورت گیرد.
    کلیدواژگان: طلاق، عوامل فرهنگی، خانواده، آسیب اجتماعی
  • امیرعبدالرضا سپنجی* صفحات 25-49

    در این مقاله، مدل مفهومی مخاطب پنداری، در مورد نحوه نگاه صاحب منصبان به مخاطبان و رسانه ها (موردنگاری کشور ایران) ارایه می شود. مخاطب پنداری، مفهومی است که به مجموعه تصورات و دیدگاه ها درباره رسانه ها و مخاطبان اطلاق می شود. این نوع نگاه، از این تفکر نشات می گیرد که نقش و نحوه عملکرد رسانه ها نیز همچون منبر[1] است.مدل مذکور با استفاده از نتایج پژوهشی استخراج شده که طی سال های 2005 تا 2010 (سپنجی، 1389) انجام شد. در این پژوهش، بیش از 10370 دیدگاه و سخن از صاحب منصبان پیش گفته استخراج شد. این دیدگاه هابه 371 گزاره تبدیل و پس از آن گزاره ها با شیوه های کمی و کیفی مورد تحلیل قرار گرفت.سه مولفه اصلی مدل مخاطب پنداری در قالب دو زیر بخش عبارتند از:1-الف) تاثیرات وعملکردهای منفی رسانه ها بر افراد آن سوی رسانه ها، مبتنی بر ذهنیت مخاطب پندار؛ب) توقعات پدرسالارانه و عملکردی از رسانه ها برای تاثیر  بر مخاطبان، مبتنی بر ذهنیت مخاطب پندار؛2- نحوه نگاه به رسانه ها مبتنی بر ذهنیت مخاطب پندار.هر یک از این دو بخش نیز به زیرمولفه هایی تقسیم می شود. [1]منبر، جایگاهی مرتفع در مساجدو اماکن اجتماع مسلمانان از صدر اسلام تاکنون، با حدود یک تا سه متر ارتفاع است که معمولا از چوب ساخته می شود و سخنران یا خطیب دینی بر فراز آن می نشیند. این رسانه به عنوان ابزاراصلی تبلیغ دین در اسلام شناخته می شود.

    کلیدواژگان: مخاطب پنداری، رسانه، ارتباطات، ایران، صاحب منصبان
  • فریبا غروی، رسول یوسفی*، مجیدرضا مقنی پور صفحات 51-80

    مصرف کالاهای مختلف حاوی کارکردها و معانی مختلفی برای هر فرد خاص در هر جامعه ی خاص می باشد. تجارب مصرفی در حیطه آثار هنری نیز به مصرف کنندگان معانی مختلفی را ارایه می دهد و به آن ها در ساخت هویت خویش کمک می کند. در مقاله حاضر نیز شیوه های مصرف آثار هنری (نقاشی) مورد بررسی قرار گرفته است. تکنیک گردآوری داده ها مصاحبه ی عمیق بوده است و مشارکت کنندگان براساس روش نمونه گیری نظری انتخاب و یافته ها از طریق تحلیل تماتیک تحلیل شده اند. برای کفایت نمونه نیز از معیار اشباع تماتیک استفاده گردیده است که در نهایت تعداد 16 نفر در این پژوهش شرکت کرده اند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در مصرف آثار نقاشی علاوه بر ارزش های زیبایی شناختی و اقتصادی، ارزش هویتی نیز توسط افراد مورد توجه قرار گرفته است. در واقع آزادی مصرف سبب آزادی انتخاب هویت شخصی و پذیرش یک تصویر و قریحه ی مطابق با ترجیحات شخصی گشته که به واسطه ی مصرف و نمایش ابژه هایی معین که دلالتی فرهنگی دارند شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، تحلیل تماتیک، مصرف آثار نقاشی، مصرف فرهنگی، هویت شخصی
  • علی فیض اللهی*، خلیل کمربیگی صفحات 81-107
    هدف این مطالعه شناسایی دلایل رواج کنشهای ریاکارانه در جامعه است و قصد دارد تا با استفاده از پارادایم روش شناختی ‏مطالعات کیفی و با بهره گیری از استراتژی استفهامی در قالب روش تحقیق نظریه ی زمینه ای، تحلیلی جامعه شناسانه از آن ارایه دهد. جامعه ‏آماری تحقیق، ترکیبی از متخصصان امور فرهنگی و دینی، استادان دانشگاه، فعالان فرهنگی - اجتماعی و اصطلاحا مطلعین کلیدی دارای اطلاعات ‏کافی در مورد پدیده ی مورد مطالعه و دارای شناخت کافی از جامعه ی مورد پژوهش در استان ایلام هستند که با استفاده از ترکیبی از روش های نمونه گیری هدفمند ‏و نمونه گیری نظری، نمونه ای انتخاب شده و با استفاده از مصاحبه ی نیمه ساخت یافته تا رسیدن به اشباع نظری نمونه گیری ادامه یافته است. ‏بر اساس استراتژی پژوهش با استفاده از شیوه های کدگذاری باز، محوری و گزینشی از تعداد 527 عبارت معنایی مستخرج از ‏مصاحبه ها، تعداد 185 مفهوم، 85 زیر مقوله و 33 مقوله ی اصلی استخراج گردیده است. نتایج حاکی از وجود انواعی از کنشهای ‏ریاکارانه در جامعه ی مورد مطالعه است و مقولات محوری تحقیق در یک مدل پارادایمی نشان داده شده است که حاکی از ساختاری شدن ‏پدیده ی ریاکاری است. بر اساس مقوله ی هسته و نظریه ی تحقیق، ریاکاری محصول واکنش افراد به استانداردهای چندگانه در جامعه است.
    کلیدواژگان: ریاکاری، کنشهای ریاکارانه، ساختاری شدن، استاندارد چندگانه، نظریه ی زمینه ای&rlm
  • پریسا هاشم پور*، لیلا مدقالچی، زهرا علمی صفحات 109-141

    فرهنگ سکونت تاثیر بسزایی در زندگی ساکنین محلات سنتی با خانه های سنتی و جدید دارد و مغایرت فرهنگ سکونت با فضای سکونتی موجب عدم رضایت ساکنان می شود. پژوهش حاضر با هدف واکاوی فرهنگ سکونت در خانه های محلات سنتی از دیدگاه ساکنین با بهره گیری از استراتژی پس کاوی درصدد است تا بر پایه ی نظریه آموس راپاپورت سه مولفه فرهنگ سکونت شامل آداب سکونت، الگوهای معنایی و ترجیحات را در محله سرخاب تبریز که از تنوع سکونتی مناسبی برخوردار است مورد ارزیابی قرار دهد. داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته با ساکنین خانه های سنتی و جدید محله سرخاب بدست آمده است. مصاحبه ها تا حداشباع داده ها انجام شد و پاسخ های دریافت شده از ساکنین مقوله بندی شدند. برای سنجش روایی و پایایی سوالات از پیش آزمون و آلفای کرونباخ استفاده شد، در ادامه ی تحلیل ها، مقایسه خانه های سنتی و جدید برای متغیرهای مورد بررسی با استفاده از آزمون t-student  و مقایسه ی میانگین گروه های سنی با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن صورت گرفت و همبستگی صفات و تجزیه ی واریانس بر روی گروه های سنی انجام شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها در حیطه آداب سکونت، الگوهای معنایی و ترجیحات سکونتی در خانه های سنتی و جدید بدست آمد. بین ساکنان، گروه میانسال و پیر نسبت به جوانان تمایل بیشتر به سکونت در محلات سنتی داشتند. این تحقیق لزوم توجه به بازسازی و نوسازی خانه ها در محلات سنتی جهت زیست مطلوب ساکنان را آشکار می کند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سکونت، محلات سنتی، خانه های سنتی، خانه های جدید، محله ی سرخاب
  • محمدرضا یوسفی*، خلیل میرزایی صفحات 143-178

    سازمان های مردم نهاد در زمان ها و مکان ها و تحت شرایط گوناگون بر بسیاری از امور به ویژه توانمندسازی جامعه تاثیر می گذارند و توجه به نقش و جایگاه آنها می تواند در زمینه ی توسعه و پیشرفت هر جامعه ای مهم قلمداد گردد. از این رو، پژوهش فوق با هدف شناسایی و تعیین جایگاه "سمن ها" در توانمندسازی اجتماعی - فرهنگی جوانان شهر تهران در سال 1399 انجام پذیرفت. روش پژوهش حاضر از نوع ترکیبی زمینه بنیاد است. در ابتدا با انجام مصاحبه های باز نیمه ساخت دار به بررسی اهداف پژوهش پرداخته شد و مقوله ها و مفهوم های پژوهش از طریق کدگذاری های باز، محوری و گزینشی مشخص گردید و سپس بر اساس مفاهیم و مقوله ها پرسشنامه ای طراحی و بر روی 400 نفر اجرا گردید. داده های به دست آمده از پرسشنامه های پژوهش توسط آزمون کیرز-میر- اوکلین مورد سنجش قرار گرفت و نتایج حاکی از آن بود که مفهوم نقش "سمن ها" دارای سه شاخص، آموزش و کسب مهارت، حمایت مادی و معنوی و پیشگیری از آسیب های اجتماعی، مفهوم توانمندسازی اجتماعی دارای دو شاخص، توانمندسازی تحصیلی و مهارتی و توانمندسازی رفتارها و تعاملات اجتماعی و مفهوم توانمندسازی فرهنگی دارای دو شاخص توانمندسازی دورن فردی و برون فردی بود. بعد از مشخص شدن مدل مفهومی پژوهش بر اساس یافته های کیفی، با آزمون های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تحلیل شد و نتایج به دست آمده حاکی از آن است که سازمان های مردم نهاد بر توانمندسازی اجتماعی تاثیرگذار هستند و از بین فعالیت های تعریف شده برای سازمان های مردم نهاد تنها فعالیت پیشگیری از آسیب اجتماعی بر توانمندسازی فرهنگی تاثیرگذار بود.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، توانمندسازی اجتماعی، توانمندسازی فرهنگی، جوانان، توسعه اجتماعی
|
  • Gholamreza Tajbakhsh * Pages 1-23
    The culture of a society shapes its body and determines and regulates the values, beliefs and behaviors of the people of the society. In relation to divorce and its underlying factors, cultural variables directly or indirectly increase or decrease its effect. The present study aims to maintain the stability and strength of the family institution and with the aim of identifying and prioritizing the factors there is a culture affecting the occurrence of divorce in Boroujerd city. The statistical sample consisted of 40 experts and practitioners in the field of social injury and divorce. The research method,  (Q), and the data gathering tool, was a researcher-made questionnaire ( (Q) questionnaire). . Frequency, mean, standard deviation, and nonparametric W. Kendall tests were used to analyze the data. According to experts and experts in the field of cultural and divorce injuries, the first factor affecting the occurrence of divorce is the fact that 9.25% of the households and their relatives are divorced. The normality of divorce is 7.70 and the luxury of the eyes and the 7.66 are second and third in importance. The findings also show that according to experts and experts in the field of social injury and divorce, ethnic prejudice with a mean of 5.20 and overwhelming support for the family with a mean of 6.21 and no or limited factor. Traffic offenders with the average of 6.23 had the lowest percentage of divorce in Boroujerd, respectively. According to the findings of the study, it is necessary to raise the general sensitivity of the community and their awareness, in order to achieve a harmonious and complementary synergy of all organizations, organs and individuals of the society to reduce the divorce rate.
    Keywords: divorce, cultural factors, family, social harm
  • AMIR ABDOLREZA Sepanji * Pages 25-49

    In this article, the conceptual model of audience perception is presented on how officials look at the audience and the media (case study of Iran). Audience is a concept that refers to a set of perceptions and views about media and audiences. This kind of view stems from the idea that the role and function of the media is the same as the pulpit.The model was extracted using research results conducted from 2005 to 2010 (Spanji, 1389). In this study, more than 10,370 views and words were extracted from the aforementioned officials. This view was converted into 371 propositions and then the propositions were analyzed in quantitative and qualitative ways.The three main components of the audience perception model in the form of two sub-sections are:1-a) The negative effects and functions of the media on people beyond the media, based on the mentality of the imaginary audience;B) patriarchal and functional expectations from the media to influence the audience, based on the perception of the audience;2- How to look at the media based on the mentality of the imaginary audience.Each of these two sections is also divided into subcomponents.

    Keywords: Audience, Media, Communications, Iran, Officials
  • Fariba Gharavi, Rasool Yusefi *, Majidreza Moghanipour Pages 51-80

    Consumption of different goods has different functions and meanings for each particular person in each particular society. Consumers’ experiences in the field of works of art also offer different meanings to consumers and help them to construct their own identity. In this paper, the methods of using works of art (paintings) have been studied. The data collection technique was in-depth interview and the participants were selected based on theoretical sampling method and the findings were analyzed through thematic analysis. For the adequacy of the sample, the thematic saturation criterion was used, which finally 16 people participated in this study. Findings indicate that in the use of paintings in addition to aesthetic and economic values, identity value has also been considered by individuals. In fact, freedom of consumption has led to the freedom to choose a personal identity and to accept an image and talent in accordance with personal preferences, which is formed by the consumption and display of certain objects that have cultural significance.

    Keywords: Postmodernism, Consumption of paintings, Cultural Consumption, grounded theory, Personal identity
  • Ali Feizolahi *, Khalil Kamarbeigi Pages 81-107
    The purpose of this study is to identify the reasons for the prevalence of hypocritical actions in ‎Ilam province and intends to use methodological paradigm of qualitative studies and using of ‎abductive reasoning strategy in the form of research method of grounded theory to provide a ‎sociological analytical. The statistical population of the study is a combination of cultural and ‎religious experts, university professors, socio-cultural activists and so-called key informants ‎who have sufficient information about the phenomenon under study and have sufficient ‎knowledge of the research community using a combination of methods. using of Purposive ‎sampling and theoretical sampling for selected sample was continued using semi-structured ‎interviews until the theoretical saturation was reached. Based on the research strategy, using ‎coding methods in three stages of open, axial and selective coding, 527 semantic phrases ‎extracted from interviews, 185 concepts, 85 subcategories and 3‎‏3‏‎ main categories have been ‎extracted. The results indicate the existence of hypocritical actions ‎ and the axial categories of research are shown in a paradigm model ‎that indicates the structuralization of the phenomenon of hypocrisy. According to the core ‎category and the theory of research, hypocrisy is the product of people's reaction to multiple ‎standards in society. ‎
    Keywords: hypocrisy, Hypocritical Actions, Structuring, Multiple Standards, grounded Theory&lrm
  • Parisa Hashempour *, Leila Medghalchi, Zahra Elmi Pages 109-141

    The culture of living contains a significant impact on the life of residents of neighborhoods with traditional and modern houses, so that the discrepancy between the culture of living and residential space causes dissatisfaction of residents. The current research, with the aim of exploring the culture of living in the houses of traditional neighborhoods from the viewpoint of residents using retroductive strategy based on the theories of Amos Rapaport, seeks to demonstrate three components of the culture of living encompassing manners of living, semantic patterns, and preferences in the neighborhood in the Sorkhab neighborhood of Tabriz that has a good residential diversity. The data were obtained in the form of semi-structured interviews with residents of traditional and new houses in Sorkhab neighborhood. Interviews were conducted up to data saturation and the responses received from residents were categorized. Cronbach's pretest and alpha were used to assess the validity and reliability of the questions. In the continuation of the analysis, comparison of traditional and new houses for the studied variables was performed using t-student test and comparison of the mean of age groups using Duncan's multiple range test and correlation of traits and analysis of variance on the group. Age was done. The results of data analysis in the field of manners of living indicate that the reason to choose a traditional neighborhood to live in the traditional houses, is the financial compulsion, whereas it is the identity and gentry of neighbors in the modern houses. Furthermore, existing a yard for gathering, enough spaces, living with relatives via a good neighborhood and neighbors in the traditional houses, as well as the appropriate dimensions, the number of spaces, separation of private space for guests, the reconstructed house, and belonging to the neighborhood in the modern houses, are recognized as the most important strength points of houses for living. In response to the semantic patterns, the highest percentages of residents of traditional and modern houses have mentioned the value of the traditional houses and neighborhoods as a model of identity, gentry and beauty. Ultimately, in terms of the residential preferences, the highest percentage of residential preferences from the viewpoint of residents at the traditional houses was primarily related to living in the modern neighborhoods and houses. In contrast, most residents of the modern houses, preferred living in the traditional neighborhoods and modern houses. Among the residents, the middle-aged and older groups were more likely than young people to live in traditional neighborhoods. This paper discloses the need to pay attention to the renovation and reconstruction of houses in the traditional neighborhoods for a better living environment for residents.

    Keywords: culture of living, traditional neighborhoods, modern houses, Sorkhab neighborhood
  • Mohammadreza Yousefi *, Khalil Mirzaei Pages 143-178

    NGOs affect many things, especially the empowerment of society at any time and place and under different conditions, and attention to their role and position can be considered important in the development and progress of any society.Therefore, this study was conducted with the aim of identifying and determining the position of NGOs in socio-cultural empowerment of youth in Tehran.The present research has been done by grounded theory method. At first, the data were gathered through the semi-structured open interview, and the categories and concepts of the research were identified through open, axial and selective coding, and then a questionnaire was designed based on the concepts and categories and performed on 400 people as a sample. Then the obtained data were analyzed by the Kiers-Mir - Oaklyn test and the results showed that the concept of the role of NGOs has three indicators of education and skills acquisition, material and spiritual support and prevention of social harm has two inductors of education and skill; concept of the social empowerment has two indicators of academic and skill empowerment; and empowerment of behaviors and social interactions and the concept of cultural empowerment has two indicators of internal and external empowerment.

    Keywords: Non-governmental organizations, Social Empowerment, Cultural Empowerment, youth, Sustainable Social Development