فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1400)

پژوهش نامه تاریخ اجتماعی و اقتصادی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا بیگدلو* صفحات 1-28

    مولفه ها و چگونگی برقراری نظم و امنیت اجتماعی با توجه به موقعیت جغرافیایی-تاریخی سرزمین ایران، ساختار سیاسی-اجتماعی، تنوع قومی-مذهبی و مولفه های اثرگذار دیگر از مسایل تاریخی جامعه ایرانی بوده است. در عصر قاجار و به ویژه سال های پایانی سلطنت ناصرالدین شاه، باوجود اقدامات اصلاحی دولت و برخی نخبگان سیاسی و اجتماعی در راستای تحول در گفتمان و ساختارهای نظم و امنیت اجتماعی، نه تنها وضعیت نظم و امنیت اجتماعی به سمت بهبودی نرفت که چالش های دیگری نیز به آن افزوده شد. این پژوهش با اتکا به نظریه آنومی و با تحلیل محتوای کتاب «روزنامه خاطرات اعتمادالسلطنه»، اقدام به احصاء مهم ترین مسایل و چالش های نظم و امنیت اجتماعی جامعه ایران کرده است. بر این اساس سوال پژوهش بر این مبنا تدوین شده که مهم ترین مسایل و چالش های نظم و امنیت اجتماعی جامعه ایرانی در این سال ها چه بوده است؟ دستاوردهای پژوهش مبین آن است که به رغم نوسازی ساختاری، وضعیت آشفتگی و بی هنجاری در نظم و امنیت اجتماعی تشدید شده و کجروی و ناامنی اجتماعی در سال های 1298-1313 ق. روندی افزایشی داشته است.

    کلیدواژگان: نظم و امنیت اجتماعی، آنومی، ایران، قاجاریه، روزنامه خاطرات اعتمادالسلطنه
  • رضا دشتی* صفحات 29-53

    یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار بر نظام پولی عصر ممالیک بحری (784-648ق) تجارت بوده است. ممالیک بحری از زمان روی کار آمدن، با تسلط بر بنادر دریاهای مدیترانه وسرخ، تجارت دریایی را از مبداء چین تا اروپا رونق بخشیده و طلا و نقره مورد نیاز خود برای ضرب سکه را، از طریق تجارت با غرب آفریقا و واردات از سایر جاها فراهم می ساختند. اما این نظام پولی در برهه ای از عصر آنان به عللی دچار بی نظمی و اختلال گردید. دینار و درهم در عصر ممالیک بحری به عنوان مسکوکاتی ارزشمند و شرعی، عامل ثبات اقتصادی و فلوس مسی، پولی غیر شرعی و یکی از عوامل مخرب اقتصاد ممالیک بحری بود.  این تحقیق که از نوع پژوهش های تاریخی است، با روش توصیفی- تحلیلی، درصدد پاسخ به این سوال است که تجارت در عصر ممالیک بحری چه تاثیری بر ساختار پولی آنان داشته است؟ نظام پولی آنان چگونه بود؟ در نتیجه تحقیق مشخص می شود که نظام پولی ممالیک بحری متاثر از تجارت خارجی بوده و تا زمانی که طلا و نقره به اندازه کافی به قلمرو آنان وارد می شد وسکه هایی با عیار بالا ضرب می نمودند، دارای ثبات اقتصادی بودند و زمانی که طلا و نقره وارداتی کاهش یافت و ضرب سکه های مسی و استفاده از آن در معاملات فراوان شد، اقتصاد و نظام پولی ممالیک بحری دچار بحران تورم و زوال گردید.

    کلیدواژگان: نظام پولی، ممالیک، تجارت، اقتصاد، مسکوکات
  • سکینه دنیاری*، امین داودی صفحات 55-88

    از میان اسناد به جای مانده از دوران قاجار پیدا است که زنان بزرگان و اشراف به وقف املاکی نظیر مسجد و مدرسه می پرداختند، و جمعیت زنان متوسط شهری و روستایی نقش مهمی در فعالیت های اقتصادی داشته اند. هدف از این پژوهش، بررسی فعالیت های اقتصادی زنان براساس سفرنامه ها و اسناد خارجی در دوره قاجار است. پژوهش پیش رو درصدد پاسخ به این پرسش است که منابع تاریخی بر حضور زنان در کدام بخش های اقتصادی جامعه ایران عصر قاجار تاکید دارند؟ فرض اصلی این پژوهش بر این امر استوار است که می بایست زنان را به دو گروه شهری و روستایی تقسیم کرد و منابع دست اول، به ویژه سفرنامه ها و اسناد خارجی نشان می دهند که هر دو گروه در بخش کشاورزی، قالی بافی، صنایع دستی فعال بودند. پژوهش پیش رو با استفاده از روش تاریخی توصیفی - تحلیلی به بررسی و تبیین روایت های تاریخی پرداخته است. یافته ی پژوهش نشان می دهد که زنان روستایی و شهری در حوزه های مختلف در اقتصاد نقش ایفا می کردند و در این پژوهش به حوزه های کاری و میزان فعالیت های آنها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: زنان، قاجاریه، اقتصاد، کشاورزی، قالی بافی
  • روزبه زرین کوب*، علی اکبر مسگر صفحات 89-115

    کلان روایت بنیان گذاری شهریاری ساسانی به ضرب شمشیر اردشیر بابکان و متعاقب آن فتح پی در پی ولایات ایران شهر نیازمند بازنگری جدی است. سرشت شهریاری ساسانی بدون مشارکت و مساهمت دودمان های متنفذ اجتماعی و تا حدودی طبقات شهری که سده ها پیش از استقرار سلسله مزبور در عرصه اداره سیاسی همکاری داشته اند، امکان شالوده گذاری نداشته است. برخلاف تیوری های جدید که در تلاشند ماهیت دولت در ایران را موجودیتی صرفا سیاسی و منتزع از جامعه تلقی کنند؛ می بایست اذعان داشت دولت در عین حالی که گرانیگاه انسجام سیاسی است، کانون اتحاد نیروهای اجتماعی نیز هست. هدف پژوهش حاضر، خوانش دموکراتیک از امر سیاسی در دوره ساسانی نیست؛ در واقع هدف اصلی، بازنمایی وجه اجتماعی دولت ساسانی و نقشی که نیروهای اجتماعی در تاسیس، تثبیت و استمرار آن ایفا نموده اند، خواهد بود. این تحقیق بر آن است تا با بهره گیری از رویکرد جامعه شناسی تاریخی، علاوه بر نقد و بررسی نظریه های ارایه شده در این زمینه، تاسیس دولت در این دوره را بر اساس هم پیمانی، ایتلاف و عقلانیت بین ساختار سیاسی و نیروهای اجتماعی آن زمان تحلیل نماید و نشان دهد شهریای ساسانی یک دولت هم پیمان با هم یاری خاندان های زمین دار و طبقات مولد شهری بوده است. بحران های مهمی نظیر ظهور کوشانیان و ایجاد بن بست در مسیر تجارت فراسرزمینی شرق و غرب، تسلط روم بر شهرهای بازرگانی میان رودان، هرج و مرج سیاسی، رکود اقتصادی و آشفتگی های اجتماعی در ایالات ایران شهر در سده پایانی دوره اشکانی از جمله زمینه های مهم پدید آمدن این رخداد بوده است.

    کلیدواژگان: نیروهای اجتماعی، دوره ساسانی، خاندان های حکومتگر، شهریاری هم پیمان
  • محمدرضا علم، علی بحرانی پور، مصطفی محمدی ده چشمه، سکینه کاشانی* صفحات 117-139

    پس از کشف نفت، توسعه عملیات صنعتی و افزایش نیروی کار به ساخت مناطق مسکونی بیشتر و شکل گیری شهرهای جدید انجامید. اگرچه در ابتدا تامین اقلام ضروری برای ساکنین این شهرها که عمدتا نیروی کار شرکت نفت بودند با مشکل روبرو بود. اما به تدریج، نخستین بازارها در شهرهای نفت خیز ایجاد شدند و رونق گرفتند. پس از ملی شدن نفت و با افزایش درآمد کارکنان صنعت نفت، الگوی مصرف در این مناطق تغییر کرد. این نوشتار ضمن بررسی روند تغییر الگوی مصرف از شکل سنتی به استفاده از وسایل مدرن، به دنبال پاسخ به این سوال است که چه عواملی در تغییر این الگو نقش داشتند؟ یافته های این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی تدوین شده و شیوه ی گردآوری داده های آن کتابخانه ای و اسنادی بوده است، نشان می دهد که الگوی مصرف کارکنان صنعت نفت که در ابتدا مبتنی بر استفاده از وسایل معدود مصرفی و به شیوه سنتی بود، به تدریج و پس از ملی شدن صنعت نفت با تاثیر افزایش درآمد، تغییرات فرهنگی و اجتماعی به واسطه ی رسانه های همگانی و نیز در دسترس قرار گرفتن کالاهای لوکس موجود در فروشگاه های صنعت نفت، تغییر پیدا کرد.

    کلیدواژگان: شرکت نفت، کارکنان، الگوی مصرف، فروشگاه های تعاونی
  • شهرام غلامی* صفحات 141-167

    قالی بافی به عنوان یکی از صنایع دستی کهن، گرچه پیشینه ای سه هزار ساله در تاریخ ایران دارد، اما این تنها در دهه های پایانی سده نوزدهم بود که به یک کالای مهم بازرگانی تبدیل شد و شهرتی جهانی به دست آورد. علت آن، قرار گرفتن ایران در مدار نظام اقتصاد جهانی و راه یافتن قالی به بازراهای مهم اروپایی بود. بنابراین، از این زمان به بعد به همان میزان که بر اهمیت این کالا در اقتصاد ایران افزوده می شد، تولید و تجارت آن نیز بیشتر تحت تاثیر نوسانات اقتصادی بازراهای بین المللی قرار می گرفت. این جستار به دنبال این پرسش است که تحولات مهم اقتصاد جهانی در فاصله جنگ جهانی یکم تا آغاز بحران اقتصادی 1930 چه تاثیراتی بر تولید و تجارت صنعت قالی ایران داشت؟ این مقاله با روش کتابخانه ای و با تحلیل اسناد و داده های بازرگانی این دوره می کوشد تا تصویر روشنی از جایگاه قالی ایران در بازارهای جهانی به دست داده و تاثیر مسایل بین المللی و رقابت های میان کشورهای تولید کنننده در نوسان تولید و تجارت آن از جنگ جهانی یکم تا آغاز بحران اقتصادی 1930 ارایه نماید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که جنگ جهانی یکم به شدت برکاهش تقاضای جهانی، و درنتیجه کاهش تولید قالی و بیکاری در ایران اثر گذاشت. با رشد اقتصاد جهانی در سال های 1302 تا 1308 تولید و صادرات قالی ایران رشد چشمگیری یافت، اما با افزایش میزان تولید کشورهای رقیب مانند چین و ترکیه، جایگاه قالی ایران در بازار جهانی تنگ تر شد. در مقابل، دولت ایران در دوره رضا شاه با آگاهی از اهمیت قالی به عنوان یک منبع مهم ارز آور برای کشور، به شیوه های مختلف می کوشید تا صادرات آن را توسعه داده و بر پیامدهای منفی نظام بین الملل و کاهش صادرات آن مقابله کند.

    کلیدواژگان: صنعت قالی بافی، اقتصاد جهانی، جنگ جهانی یکم، بحران اقتصادی 1930، بازرگانی خارجی
  • شقایق فتحعلی زاده، فرشته سادات اتفاق فر*، محمد کلهر صفحات 169-190

    کسب مالیات مهم ترین منبع تولید درآمد حکومت ها و یکی از با اهمیت ترین عناصر در پیوند دولت و مردم است. چنانچه دولتی مستقل از جامعه بر پایه منابع زیرزمینی و... بتواند هزینه های عمومی را تامین کند، یعنی اگر مالیات دریافتی ناچیز باشد و یا مالیاتی دریافت نکند، ماهیت دولت و رابطه آن با جامعه تغییر می کند و تبدیل به کشوری رانتیر می شود. ایران از سال 1353به واسطه درآمدهای منابع زیرزمینی خود جزو کشورهای رانتیر محسوب می شود. به لحاظ اقتصادی کشوری رانتیر است که بیش از 40درصد درآمد خویش را از منابع غیرمالیاتی کسب کند. ایران از سال 1353 به واسطه درآمدهای منابع زیرزمینی خود جزو کشورهای رانتیر محسوب می شود. بررسی علل تحولات مالیاتی در طی سال های 1357-1353و پیامدهای اقتصادی آن مهم ترین مسئله این مقاله است. یافته های اساسی مقاله حاکی از آن است که درآمدهای نفتی سبب کاهش درآمدهای مالیاتی، استقلال حکومت از مردم، مصرف گرایی و گسترش اقتصاد دولتی شده است. مقاله بر اساس روش توصیفی-تحلیلی است، بدین روی با کمک نمودارها و آمارها به بیان توزیع درآمدهای رانتی در درآمدهای دولتی می پردازیم و تاثیر آن را در تحولات مالیاتی بررسی می کنیم

    کلیدواژگان: مالیات، دولت رانتیر، دولت تحصیلدار، محمد رضا شاه پهلوی، ایران
  • سید بنیامین کشاورز، زهره جوزی*، محمدامین سعادت مهر صفحات 191-218

    به واسطه جاده موسوم به ابریشم کالاهای ایرانی به خاور دور و در این مورد ژاپن وارد شد اما به دلیل فرهنگ بسته ژاپنی مواد فرهنگی تا عصر ساسانی راه نیافتند و پس از آن ارتباط تقریبا به طور کامل قطع شد و تنها معدود نوشته های جغرافیایی در جهان اسلام از ژاپن باقی ماند. با شروع عصر اکتشاف و استعمار دول غربی از جمله پرتغال و هلند به ایران و ژاپن راه یافتند و اینگونه محصولات دو کشور را هرچند محدود منتقل کردند محصولاتی که در بین آن فرش و پارچه های صفوی به چشم می خورد. سوال مقاله حاضر آن است که کدام ناحیه ها یا بنادر ژاپن از آغاز عصر استعمار برای حمل و نقل مواد فرهنگی مورد استفاده تجارت خارجی/بین الملل بوده اند، آیا ناحیه های تعیین شده دارای پیشینه بودند و چه عواملی بر ارتباط مورد نظر تاثیر گذار بوده اند. پاسخ مقاله آن است که محصولات نوع ساسانی بیش از آنکه نشانگر ارتباط تجاری یا سیاسی ژاپن با ایران باشند نمایشی از تحت الحمایگی کره هستند ولی مناطقی را در ژاپن نشان می دهند که در عصر صفوی تبدیل به مراکز اصلی تجارت دولتی شدند که همانا بندر اساکا به سوی حوزه کیوتو و نارا، بندر ناگاساکی و بنادر حوزه خلیج کاناگاوا هستند. هرچند تجارت مورد نظر همیشه تحت تاثیر فرهنگ بسته ژاپن قرار داشته و پس از دوره کوتاهی هربار منقطع گردیده است.

    کلیدواژگان: ژاپن، ایران، راه ابریشم، دوره صفوی
  • امین محمدی* صفحات 219-242

    برات دیوانی، ابزار اصلی پرداخت های دولتی در دوران پیشامدرن (پیش از مشروطیت) ایران بود. این سند دیوانی انواع مختلفی داشت و مستوفیان به عنوان تنظیم کننده آن، هر برات را به منظور پرداختی مشخص صادر می کردند. عصر قاجار از نظر تنوع برات های دیوانی بسیار حایز اهمیت است، چرا که دست کم 50 نوع برات مختلف در منابع این دوره شناسایی شده است. در دو پرونده موجود در آرشیو ملی ایران، 22 برات با عنوان نان وجود دارد که در نوع خود منحصر به فرد هستند، چرا که تاکنون در منابع تاریخی هیچ اشاره ای به وجود این نوع برات دیوانی نشده است. در این مقاله تلاش خواهیم کرد در خلال سندشناسی و تحلیل محتوای این برات منحصربه فرد، به این پرسش پاسخ دهیم که در دوره قاجار نان دولتی به چه کسانی تعلق می گرفت و حکومت برای تخصیص نان از چه سازوکاری استفاده می کرده است. روش پژوهش در این مقاله مبتنی بر توصیف و تحلیل داده های اسنادی به ویژه اسناد بیوتات سلطنتی، وزرات پست و تلگراف و اسناد موسوم به دفاتر توجیهات عصر قاجاریه است.بر اساس یافته های این پژوهش، ساختار سندشناسی برات نان کاملا شبیه به سایر برات های دیوانی است و شناخت این ساختار به پژوهشگر این امکان را می دهد که برات نان را به سهولت از بین سایر اسناد مالی شناسایی کند. همچنین، تحلیل محتوای برات ها نشان می دهد که نان دولتی به شماری از کارکنان بیوتات سلطنتی از جمله عملجات اندرونی و عملجات کارخانه تعلق می گرفته و حکومت قاجار با استفاده از برات هایی با عنوان تسلیم، جیره و نان، بین سال های 1254 و 1268 قمری، به این کارکنان به صورت مستمر نان داده است.

    کلیدواژگان: اسناد مالی، برات دیوانی، برات نان، بیوتات سلطنتی، عصر قاجار
  • حسین محمدی* صفحات 243-267

    هرمز در قرن چهاردهم و پانزدهم میلادی (هشتم و نهم هجری قمری) به عنوان قطب تجارت دریایی ایران و یکی از چند قطب دریایی جهان محسوب می گردید. هرمز در طی این دو قرن تحت فرمانروایی سلسله پادشاهان محلی معروف به ملوک هرمز قرار داشت و موفق شدند سلطه خود را بر بخش اعظم سواحل شمالی و جنوبی خلیج فارس برقرارسازند . بی تردید یکی از زمینه های و همچنین پیامدهای شکوفایی تجاری هرمز را باید در روابط اقتصادی آن با جنوب شبه قاره هند (دکن) جستجو کرد. موضوع این پژوهش بررسی مناسبات اقتصادی هرمز با دکن در قرن چهاردهم و پانزدهم میلادی است. هدف این مقاله آن است که با شیوه توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، پاسخ روشنی به این پرسش ارایه نماید که هرمز و حاکمان آن چه نقشی در روابط تجاری با دکن در شبه قاره هند ایفا می کردند؟ یافته های این پژوهش نشان می دهد که هرمز به دلیل شرایط خاص منطقه ای و سیاست حاکمانش و با استفاده از اختلافات بین دولت های منطقه نه تنها نقش بسیار موثری  در تجارت با دکن داشته، بلکه توانست بیش از دو قرن به عنوان مرکز تجاری جهان ایفای نقش کند.

    کلیدواژگان: هرمز، تجارت، ایران، شبه قاره هند، دکن
  • پریا ویولت شکیبا، منوچهر طبیبیان*، عباس قدیمی قیداری صفحات 269-295

    به دنبال انقلاب صنعتی و شکل گیری نظام نوین تجاری، از قرن 19م ایران توسعه نیافته به دلیل موقعیت استراتژیک و اهداف اقتصادی مورد توجه قدرت های استعماری قرار گرفت. نخستین جرقه های تفکر در علل ترقی غرب و نیز توسعه نیافتگی ایران با شکست ایرانیان از روسیه در ذهن عباس میرزا رقم خورد. تقدم تبریز بر بهره مندی از نوآوری های صنعتی و سرمایه گذاری شرکت های خارجی به عواملی چون موقعیت مناسب جغرافیایی، ولیعهدنشین بودن و سرمایه گذاری بازرگانان شهر بستگی داشت. پرسش اصلی مطرح پژوهش این است که چه تغییر و تحولی و تحت تاثیر چه عواملی در نظام تجاری و صنعت تبریز عصر قاجار رخ داد؟ مهمترین دستاورد پژوهش بر ایجاد صنایع نوین و نظام جدید تجاری تبریز استوار است که در این راستا مظاهر مدرنیته ازقبیل مراکز صرافی ، بانک ، صنایع ریسندگی و قالی بافی، چاپخانه، برق، و تلفن ایجاد گردیدند. تجار آذربایجانی نیز در تاسیس مراکز تجاری و صنعتی نقش فعالی ایفا نمودند. رشد مداوم بازرگانی در اوایل قرن 14ق. موجب ترغیب سرمایه گذاران خارجی به گسترش فعالیت های اقتصادی و تولیدی خود در تبریز شد. اما واردات کالاهای فرنگی به صنایع دستی و کارگاه های تولیدی بومی آسیب فراوانی زد. این مقاله با تکیه بر منابع، نشریات و اسناد تاریخی، به روش توصیفی- تبیینی، تحولات اقتصادی و صنعتی شهر تبریز را بررسی نموده است.

    کلیدواژگان: تبریز، قاجار، نوگرایی صنعتی، بازرگانی، تجار
  • شهرام یوسفی فر، سید محمدحسین محمدی*، کریم نجفی برزگر، جمشید نوروزی صفحات 297-332

    وضع زندگی توده‏های مردم متاثر از شیوه حکمرانی شاه و نحوه سیاست‏ورزی نخبگان سیاسی در دوره صفوی بود. بروز شرایط جنگی با همسایگان، برقراری منازعات داخلی و بوجود آمدن کانون‏های متعارض قدرت در اثر ضعف حکومت مرکزی، سرکشی قزلباشان، استقلال طلبی حکام محلی و غارتگری برخی قبایل مرزنشین بهنگام پریشانی اوضاع، از علل برهم خوردن تعادل جامعه شهری و فرودستی مردمان در این دوره بحساب می آید. تحقیق حاضر، در زمره مطالعات بین رشته ای است؛ بدین معنی که متکی بر مطالعات جامعه شناسی فرودستان و مطالعه تاریخی خواهد بود و از رویکرد تبیینی و تفسیری در بخش مطالعات تاریخی بهره خواهد برد. این پژوهش بدنبال پاسخ این پرسش است که بینواسازی جامعه شهری در اثر برقراری منازعات قدرت چگونه رخ می دهد؟ و فرودست سازی مردمان چه پیامدهایی را در بازتولید منازعات بیشتر بدنبال داشت؟ همچنین واکنش سیاسی فرودستان در مقابل وضعیت نابسامان خود چه بوده است؟ این نوشتار بدین برداشت کلی رسیده است که در این دوره، توده های شهرنشین به شکل روزافزونی، هستی و پشتوانه های مالی خود را از دست دادند و فرصتی برای احیای منابع مالی و بازگشت به زیست متعادل نیافتند و بخشی از آنها به قعر سلسله مراتب اجتماعی سقوط کردند. کاهش کیفیت زندگی به افزایش تعداد فرودستان شهری انجامید. در چنین شرایطی فرودستان جهت تغییر در وضعیت و بهبود شرایطشان با پیوستن و همراهی در پاره ای از اعتراضات و شورش‏های اجتماعی این دوره، به اقدامات خشونت‏باری نیز دست زدند.

    کلیدواژگان: فرودستان شهری، منازعات قدرت، بینواسازی، شورش&rlm، های اجتماعی، دوره صفویه
|
  • Ali Bigdelo * Pages 1-28

    Establishing social order and security and its elements regarding Iran's geographical-historical location, socio-political structure, ethnic-religious diversity, and other influential factors are critical historical issues of Iranian society. Despite the government's reform measures and some political and social elites to change social order and security discourse and structures in the Qajar era and especially in the last years of Nasser al-Din Shah's reign, no improvement was made. The present study aimed to reveal critical social order and security issues in Iranian society based on Anomie theory and to analyze the content of the book "Etemad-ol-Saltaneh Memoirs Newspaper. Therefore, the present study tried to answer an important question: “What have been critical issues in Iranian society during these years?” The findings indicate that despite the structural modernization, the abnormal social order and security intensified, and social perversion and insecurity deteriorated at 1919-1934.

    Keywords: Social order, security, Anomie, Iran, Qajar, Etemad-ol-Saltaneh Memoirs Newspaper
  • Reza Dashti * Pages 29-53

    One of the most important factors influencing the monetary system of the Bahri Mamluks (784-648 AH) was trade. The Bahri MamluKs from the time of coming to power, by dominating the ports of the Mediterranean and Red Seas, flourished maritime trade from China to Europe.They supplied the gold and silver needed to mint coins through trade with West Africa and imports from elsewhere. But at some point in their time, this monetary system became disordered for some reason. Dinars and dirhams in the Bahri Mamluks countries as a valuable and religious coin, the factor of economic stability and Messi coins, illegal money and one of the destructive factors of the economy of Bahri Mamluks. This research, which is a kind of historical research, with a descriptive-analytical method, seeks to answer the question of what effect trade had on their monetary structure in the era of maritime countries? What was their monetary system like? As a result of research is determined that the Bahri Mamluks monetary system was influenced by foreign trade and as long as enough gold and silver entered their territory and minted high-denomination coins, they were economically stable and since imports of gold and silver declined and copper coins were minted and used extensively in trading, the economies and monetary system of the Bahri Mamluks were in Inflation crisis.

    Keywords: monetary system, Mamluks, Trade, Economy, Coins
  • Sakine Donyari *, Amin Davoodi Pages 55-88

    Among the finding documents from the Qajar era, it is clear that noble women donated property such as mosques and schools, and that the population of middle-class urban and rural women played an important role in economic activities. The purpose of this study is to investigate the economic activities of women based on travelogues and foreign documents in the Qajar era. The present study seeks to answer the question that in which economic sectors of Iranian society of Qajar era, historical sources emphasize the presence of women. The main premise of this study is based on the fact that women should be divided into urban and rural groups and first-hand sources, especially travelogues and foreign documents show that both groups in agriculture, carpet weaving, and handicrafts Were active. The present research has studied and explained historical narratives using descriptive-analytical historical method. The research findings show that rural and urban women played a role in various fields in the economy and in this research, their fields of work and the level of their activities have been discussed.

    Keywords: women, Qajar, Economy, agriculture, Carpet Weaving
  • Roozbeh Zarrinkoob *, AliAkbar Mesgar Pages 89-115

    The dominant narrative of the founding of the Sassanid Shahriari by the sword of Ardeshir Babakan and the subsequent conquest of the provinces of Iranshahr needs serious revision. Due to the continued existence of influential social dynasties that existed in the administration of Iranshahr centuries before the establishment of the Sassanid Shahriari, naturally, the Sassanid Empire could not have been achieved without their attention, participation, and powerful assistance. Contrary to new theories that try to consider the nature of government in Iran as a purely political entity separate from society; It must be acknowledged that the state while being the focal point of political cohesion, is also the center of the union of social forces. The main purpose of the research is not to provide a democratic review of politics in the Sassanid period, but main purpose will be to represent the social aspect of the Sassanid government and to outline the role of social forces in its establishment, consolidation, and continuity. The concept of the state in this view is not seen as an inflexible mechanical structure that is constantly in a cycle of tyranny and then collapse; Rather, the government is seen as a field in which all forces can play a role. This study intends to use the historical sociological approach, in addition to criticizing the theories of the government, to analyze the establishment of the government in this period based on the alliance, coalition, and rationality between the political structure and social forces of the time.

    Keywords: Social forces, Sassanid period, Families, Coalitional State
  • MohammadReza Alam, Ali Bahranipour, Mostafa Mohammadi Deh Cheshmeh, Sakineh Kashani * Pages 117-139

    After oil discovery, the development of industrial operations and the increase of labour force turn into building further residential regions and formulating new cities. At first, however, supplying essential items was difficult for the residents of these cities that majority of them were the labour force of the oil company. Gradually, however, the initial markets in oil-rich cities were established and flourished. After the nationalization of the oil and by increasing the income of the oil industry employees, the consumption pattern changed in these regions. This article, while examining the process of changing the consumption pattern from the traditional form to the use of modern tools, seeks to answer the question: what factors were involved in changing this pattern?Research findings which has been compiled by descriptive-analytical method and the method of data collection has been libraries and documents, indicate that the consumption pattern of the oil industry employees, which was initially based on the use of few consumables and in a traditional way, gradually and with the effect of increasing income, cultural and social changes through media and also the availability of luxury goods in oil industry stores has changed.

    Keywords: Oil Company, employees, consumption pattern, cooperative stores
  • Shahram Gholami * Pages 141-167

    With the entry of Iran into the world economic system in the second half of the nineteenth century, Iranian carpets found their way to European markets and gradually by the end of the nineteenth century gained significant importance in the country's exports. But from this time onwards, fluctuations in production and trade were linked to economic fluctuations in international markets and competition from producing countries. This article tries to give a clear image of the position of Iranian carpets in world markets and the impact of international issues in the fluctuation of its production and trade from World War I to the Economic crisis of 1930. The findings of the study indicate that World War I greatly reduced global demand and thus reduced the production of Iranian carpets. With the growth of the world economy in the years 1923 to 1929, the production of Iranian carpets increased significantly, but with the increase in the production of rival countries such as China and Turkey, the Iranian carpet market in the global market became narrower. In contrast, the Iranian government during the reign of Reza Shah, aware of the importance of carpets as an important source of currency for the country, tried in various ways to expand its exports and deal with the negative consequences of the international system and reduce its exports. Eventually, the economic crisis of 1930 reduced its production and changed the government's economic plans.

    Keywords: carpet, World Economy, World War I, 1930 Economic Crisis, foreign trade
  • Shaghayegh Fathalizade, Fereshteh Sadat Etefaqfar *, Mohammad Kalhor Pages 169-190

    Taxation is the most important source of revenue for governments and one of the most important elements in the relationship between government and people. If an independent government based on underground resources, etc., can cover public expenditures, that is, if the tax received is low or does not receive taxes, the nature of the government and its relationship with society will change and it will become a rentier country. Iran has been one of the rentier countries since 1974 due to its underground resource revenues. Economically, it is a rentier country that earns more than 40% of its income from non-tax sources. Iran has been one of the rentier countries since 1974 due to its underground resource revenues. The study of the causes of tax developments during the years 1357-1353 and its economic consequences is the most important issue of this article. The main findings of the article indicate that oil revenues have reduced tax revenues, government independence from the people, consumerism and the expansion of the state economy. The article is based on a descriptive-analytical method, so with the help of graphs and statistics, we express the distribution of rental income in government revenues and examine its impact on tax developments.

    Keywords: Tax, rentier government, educated government, Mohammad Reza Shah Pahlavi, Iran
  • Seyed Benyamin Keshavarz, Zohre Jozi *, MuhammadAmin Saadat Mehr Pages 191-218

    By the so-called Silk road, Iranian goods entered the Far East and in this case Japan, but due to the closeness of Japanese culture, artifacts did not reach Japanuntil the Sassanid era, and after that communication was almost completely cut off and only a few geographical records in The Islamic world remained about Japan. With the beginning of the era of exploration and colonization, Western countries, including Portugal and the Netherlands, traveled to Iran and Japan, and their products, although limited, were transferred to the two countries, including Safavid carpets and fabrics. The question of the present article is which areas or ports of Japan have been used for the transportation of artifacts used in foreign / international trade since the beginning of the colonial age, whether the designated areas had a background and what factors were involved. Have been influential. The answer to the article is that Sassanid-type products are more of a show of Koreabeing some Client states than of Japan's trade or political ties with Iran, but locate areas in Japan that became major trading centers in the Safavid era, such as the port of Osaka to Kyoto and Nara domains, the port of Nagasaki and the ports of Kanagawa Bay. However, the trade has always been influenced by the culture of Japan and has been discontinued after a short period of time.

    Keywords: Japan, Iran, silk route, Safavid era
  • Amin Mohammadi * Pages 219-242

    The Bill was the main instrument of government payments in pre-modern (pre-constitutional) Iran.There were different types of this court document and Mostofian, as its producer, issued each of you for a specific payment. The Qajar period is very important in terms of the variety of Bill, because more than 50 different types of barats have been identified in the historical sources of this period. In the two existing files of the National Archives of Iran, there are 22 Bills with the title of bread, which are unique in their kind, because so far in the historical sources, there is no mention of the existence of this type of court Bill. In this article, in addition to documenting and analyzing the content of this unique bill, we will try to answer the question of to whom government bread belonged in the Qajar period and what mechanism the government used to allocate bread.Based on the findings of this study, the document structure of bread bills is quite similar to other court bills, and knowing this structure allows the researcher to easily identify bread bills from other financial documents. Analysis of the content of the checks also showed that government bread belonged to a number Boutat-e Saltanati , including "Amalejat-e Andaroni" and " Amalejat-e Karkhaneh", and the Qajar government used bills entitled "Taslim", "jierh" and “Nan “ between 1254. And 1268 lunar has continuously given bread to these employees.

    Keywords: Financial documents, court Bill, Bill bread, Boutat-e Saltanati, Qajar period
  • Hossein Mohammadi * Pages 243-267

    Hormoz in the fourteenth and fifteenth centuries AD (eighth and ninth AH) was considered as the center of maritime trade in Iran and one of the few maritime poles in the world. During these two centuries, Hormuz was under the rule of a dynasty of local kings known as the kings of Hormuz, and they succeeded in establishing their dominion over most of the northern and southern coasts of the Persian Gulf. Undoubtedly, one of the contexts as well as the consequences of the commercial prosperity of Hormuz should be sought in its economic relations with the south of the Indian subcontinent (Deccan). The subject of this research is the study of economic relations between Hormoz and Deccan in the fourteenth and fifteenth centuries AD (eighth and ninth AH). The purpose of this article is to provide a clear answer to the question of what role did Hormoz and its rulers play in trade relations with Deccan in the Indian subcontinent, using a descriptive-analytical method and using library sources? The findings of this study show that Hormoz, due to the special regional conditions and the policy of its rulers and using the differences between the governments of the region, not only played a very effective role in trade with Deccan, but also could be the center of world trade for more than two centuries.

    Keywords: Hormoz, Trade, Iran, Indian subcontinent, Deccan
  • Pariaviolette Shakiba, Manouchehr Tabibian *, Abbas Ghadimi Gheidari Pages 269-295

    After Industrial Revolution and the formation of modern trade system, underdeveloped Iran from the 19th century took attention of colonial powers due to its strategic position and economic goals. The defeat of the Iranians from Russia had formed first lights of thought on the causes of Iran's underdevelopment and the progress of the West in the mind of Abbas Mirza. Being in priority of benefiting from industrial innovations and investment of foreign companies for Tabriz was depended on its privileged geographical location, being the city of crown prince and investment of the city's merchants. The main question of the research is what changes and under the influence of what factors occurred in the commercial system and industry of Tabriz during the Qajar era? The most important achievement of the research is based on the creation of new industries and trade system in Tabriz. In this regard, new manifestations of modernity such as exchange offices, banks, spinning and carpet weaving industries, printing houses, electricity, etc. were established in Tabriz. Also, merchants of Tabriz played a major role in establishing Tabriz commercial and industrial centers. The continuous growth of trade in the early 14th century AH encouraged foreign investors to expand their economic and productive activities in Tabriz. But, the influx of foreign goods did great damage to domestic handicrafts and factories. Based on historical references, publications, and documents, this article has studied the economic and industrial developments of Tabriz by descriptive-explanatory method.

    Keywords: Tabriz, Qajar, Industrial Modernity, Trade, Businessmen
  • Shahram Yousefifar, Seyed MohammadHosein Sohammadi *, Karim Najafi Barzegar, Jamshid Norozi Pages 297-332

    The emergence of war with neighbors, internal conflicts and the emergence of conflicting centers of power due to the weakness of the central government, the rebellion of the Ghezelbas, the independence of local rulers and looting of some border tribes during the turmoil, the causes of urban imbalance and low This period counts. The present study is an interdisciplinary study; This means that it will rely on sociological studies of the lower classes and historical study and will use an explanatory and interpretive approach in the field of historical studies. This study seeks to answer the question of how the impoverishment of urban society occurs as a result of power struggles? And what were the consequences of subjugating the people in reproducing more conflicts? Also, what was the political reaction of the lower classes in the face of their unhealthy situation? This article has reached the general conclusion that in this period, the urban masses increasingly lost their existence and financial support and did not have the opportunity to revive financial resources and return to a balanced life, and some of them to the bottom of the social hierarchy. They fell. Decreased quality of life led to an increase in the number of urban downtrodden. In such circumstances, the lower classes, in order to change their situation and improve their situation by joining and accompanying some of the protests and social riots of this period, also resorted to acts of violence.

    Keywords: Urban suburbs, power struggles, impoverishment, social uprisings, Safavid period