فهرست مطالب

پژوهشهای روستایی - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1401)

فصلنامه پژوهشهای روستایی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا پازوکی نژاد، غلامرضا خوش فر*، بهار بیشمی صفحات 6-20

    بوم گردی مانند هر نوع کسب وکار دیگر در گردشگری از پیامدهای منفی بحران کرونا مصون نماند. معمولا، بوم گردی به عنوان یکی از راهکارهای توسعه پایدار نواحی روستایی قلمداد می شود. البته بوم گردی نیز همانند سایر انواع گردشگری، امروزه تحت تاثیر ویروس کرونا و پیامدهای منفی آن است. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی آسیب های ناشی از بحران کرونا بر کسب وکار بوم گردی، بسترهای تشدیدکننده آن و پیشنهادهایی برای کاهش آسیب ها در مناطق روستایی مازندران است. این پژوهش با رویکرد کیفی و با ابزار مصاحبه انجام شده است. نمونه گیری هدفمند انجام شد که بعد از انجام 21 مصاحبه با صاحبان اقامتگاه های بوم گردی اشباع نظری صورت گرفت. مصاحبه ها در مناطق روستایی استان مازندران انجام شد. در تحقیق حاضر، باورپذیر کردن گزینشی به عنوان روش سنجش اعتبار استفاده شد. با نقل قول های مستقیم و مختلف، به صورتی مستند، باورپذیری نتایج تحقیق از سوی محققان از طریق مستدل شدن متن با نقل قول هایی قابل قبول، قابل فهم شد. برای تایید روایی ابزار سنجش، از گونه های روایی و راهبرد استفاده شد. در بخش استخراج و کدگذاری، 57 مفهوم اولیه حاصل شد که در 5 مقوله اصلی (آسیب های اقتصادی)، 2 مقوله اصلی (آسیب های اجتماعی)، 3 مقوله اصلی (آسیب های روانی) جای گرفتند. بسترهای تشدیدکننده آثار کرونا در 2 مقوله اصلی قرار گرفتند. هم چنین، کاهش درآمد مهم ترین آسیب اقتصادی و کاهش شاخص های تضمین و قابلیت اطمینان خدمات گردشگری مهم ترین آسیب شغلی بود. نهایتا، از دیدگاه صاحبان اقامتگاه های بوم گردی مهم ترین بستر تشدید آثار کرونا بر بوم گردی، مدیریت اجرایی ناکارآمد و فقدان مهارت های شغلی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: بوم گردی، آسیب های اقتصادی، تخریب خلاق، مناطق روستایی استان مازندران، تحلیل کیفی
  • ذبیح الله ترابی، محمدرضا رضوانی*، سید علی بدری صفحات 22-38

    ابتکارات گردشگری حامی فقرا به دنبال پیوند مستقیم بین فعالیت های گردشگری و رویکردهای کاهش فقر باهدف شنیده شدن صدای فقرا و مشارکت آن ها در فرایند رشد و توسعه گردشگری است. بر این اساس، پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و مصاحبه های چهره به چهره درصدد کشف تجربه زیسته فقرای روستاهای منتخب شرق استان سمنان (قلعه بالا، ابر و رضاآباد) برای مشارکت در فعالیت های مرتبط با طبیعت گردی است. این سه روستا در سال های اخیر به روستاهای محبوب گردشگری در کشور تبدیل شده اند ولی با این وجود آمارها نشان می دهد که فقرای زیادی نیز در آنجا زندگی می کنند. نتایج نشان می دهد که اکثر مشارکت کنندگان در مواجهه با رشد گردشگری در روستاهای خود از سه راه «تلاش برای مشارکت در مشاغل رسمی»، «تلاش برای مشارکت در فعالیت های غیررسمی» و «تلاش برای یادگیری و افزایش مهارت ها» به دنبال نفوذ و مشارکت خود در فعالیت های مرتبط با طبیعت گردی بوده اند.

    کلیدواژگان: مشارکت فقرا، گردشگری حامی فقرا، فقرای روستایی، روستاهای منتخب
  • موسی عنبری*، محمد عاملی صفحات 40-53

    ساختار قشربندی روستایی در یک سده اخیر دستخوش تغییر و تحولات بسیاری شده است. نخستین نشانه های تغییر در بافت اجتماعی و سیاسی روستاها را می توان همزمان با روی کار آمدن دولت مدرن (1304) در ایران مشاهده کرد. در کنار طرح فراگیر اصلاحات ارضی (51-1341) تدریجا نفوذ و دخالت های دولت در قالب برنامه های آموزشی و درمانی افزایش یافت. بعد از انقلاب 1357، حضور نهادهای انقلابی و اجرای طرح های ضربتی بیانگر تمایل شدید دولت پسا انقلابی به حضور قدرتمند و همه جانبه در روستاها بود. بعد از گذشت یک دهه و چرخش در سیاست های فرهنگی و اقتصادی دولت، روستاها اهمیت گذشته خود را از دست دادند. در این مقاله تغییرات نظام قشربندی روستایی در چهار دهه اخیر بررسی شده است. مراد از نظام قشربندی در این نوشتار صرفا جایگاه افراد در ساختار اقتصادی روستا نیست بلکه سعی شده است از منظر قدرت محلی و منزلت اجتماعی نیز تغییرات چهار دهه اخیر، موردبررسی قرار گیرد. به لحاظ روشی شناسی این تحقیق گونه پژوهش روندپژوهی محسوب می شود؛ لذا داده ها به دلیل ماهیت روندی، از منابعی نظیر اسناد کتابخانه ای، نتایج تحقیق های مرتبط با موضوع، مصاحبه با مطلعین محلی در قالب یک کار میدانی جمع آوری شده است. نتایج نشان می دهد در دهه نخست بعد از انقلاب حضور نهادهای انقلابی باعث به وجود آمدن تغییراتی در ساختار قدرت محلی و نظام منزلت روستایی شده است. در سه دهه بعدی نیز شواهد امر بیانگر آن است که متناظر با  فرایند شهری شدن روستاها، اقتصاد غیرکشاورزی (فعالیت خدماتی، تجاری و صنعتی) در مقایسه با اقتصاد روستایی (کشاورزی و دامداری) رشد روزافزونی داشته است.

    کلیدواژگان: قشربندی روستایی، طبقه اجتماعی، منزلت اجتماعی، قدرت، قشربندی روستایی بعد از انقلاب
  • علی قاسمی اردهایی*، حمیده ثوابی صفحات 54-67
    مهاجرت برگشتی فرایندی است که افراد بعد از تجربه مهاجرت از روستا به شهر و اقامت در مقصد به موطن اصلی خود بازمی گردند. تحقیق حاضر با هدف تحلیل مولفه های اصلی در بازگشت مهاجران شهری به خاستگاه های روستایی انجام یافته است. این بررسی از نوع تحقیقات کاربردی و روش بررسی آن توصیفی - تحلیلی و شالوده مطالعات آن بر پیمایش و نیز ابزار گردآوری داده ها ی پرسشنامه محقق ساخته است. قلمرو مکانی بررسی حاضر روستاهای شهرستان اهر و جامعه آماری مهاجران برگشتی به روستاهای شهرستان اهر است. روش نمونه گیری به صورت شبکه ای و گلوله برفی و پر کردن پرسشنامه ها به صورت هدفمند در بین مهاجران انجام گرفته است. روایی پرسشنامه از نوع صوری و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ بیشتر از 7/0 به دست آمده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (شاخص های پراکندگی) و تحلیل عاملی از نوع تحلیل مولفه ای صورت پذیرفته است. نتایج تحلیل عاملی نشان داد عوامل مختلفی در برگشت مهاجران نقش داشته است که از بین آن ها عامل های مشارکت اجتماعی و انگیزه اقتصادی به ترتیب با مقدار ویژه 31/4 و 77/3 بیشترین تاثیر را در بین عامل های بارگذاری شده به خود اختصاص داده اند و عامل عمرانی و زیر بنایی کمترین تاثیر را داشته است.
    کلیدواژگان: مهاجرت برگشتی، روستا، مشارکت اجتماعی، انگیزه اقتصادی، امکانات زیربنایی
  • لادن نادری، اسماعیل کرمی دهکردی*، محمد بادسار، مهرداد مقدس صفحات 68-84

    همزمان با افزایش بحران آب در حوضه های آبریز، درگیری های بین ذی نفعان آن در حال تشدید است. افزایش تضاد در حوضه های آبریز می تواند ناشی از عوامل مختلف انسانی و طبیعی، از جمله حکمرانی و مدیریت ضعیف منابع و تغییرات اقلیم باشد. هدف پژوهش بررسی عوامل طبیعی و انسانی موثر بر شدت مناقشات میان ذی نفعان مختلف حوضه زاینده رود، بررسی راهبردهای پیشنهادی مدیران و سیاست گذاران و تحلیل راهبردهای اجرا شده طی سالیان اخیر جهت کاهش مناقشات در حوضه زاینده رود بوده است. در این تحقیق از روش شناسی کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد استفاده شد. نمونه ای از افراد کلیدی از بین کارشناسان و مدیران سازمان های مرتبط، با بهره گیری از نمونه گیری هدفمند به روش گلوله برفی، انتخاب شدند و داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند گردآوری شدند. نتایج نشان داد که عوامل انسانی از جمله عوامل اجتماعی - فرهنگی، افزایش تقاضا برای آب، سیاست های انتقال بین حوضه ای آب و عوامل حکمرانی از دیدگاه کارشناسان مرتبط بیشترین تاثیر را در مدیریت تضاد داشتند. همچنین عوامل محیطی نظیر تغییرات اقلیم از جمله کاهش بارش و منابع آب، سبب تشدید تضاد در حوضه شده اند. از سوی دیگر، تاثیر عوامل انسانی نظیر حکمرانی و سیاست های اخذشده در بحران آب و تضاد ناشی از آن بسیار تاثیرگذارتر از عوامل طبیعی بوده است. برخی از راهبردها همچون مدیریت راهبردی، انتقال آب بین حوضه ای، و افزایش نظارت برای مدیریت تضاد ناشی از بحران آب در حوضه به کار گرفته شده اند. از سوی دیگر، تعدادی از مدیران و سیاست گذاران معتقدند که برخی راهکارهای اجراشده نه تنها به کاهش تضاد در حوضه کمکی نکرده اند، بلکه سبب افزایش تنش نیز شده اند.

    کلیدواژگان: بحران آب، تضاد، عوامل انسانی، عوامل محیطی، مدیریت
  • نیلا پژوهنده، اسماعیل شیعه*، مریم معینی فر صفحات 86-102

    در دهه های اخیر پژوهش های متعد د ی د ر رابطه با شکل گیری «کیفیت فضایی» انجام شده است؛ اما آنچه مشخص است، عد م توجه به رویکرد کل نگر آن د ر حوزه شهرسازی است. بر این مبنا تفکر «کیفیت فضایی» به مثابه یک پایگاه نظری کلی نگر و تاکید بر مقیاس فضای عمومی د ر روستاها، عرصه موضوع جد ید ی را مطرح نمود ه است؛ لذا به منظور ارزیابی کیفیت فضایی د ر فضاهای عمومی روستایی، شناسایی شاخص ها و معیارهای موثر بر آن هد ف انجام این پژوهش است. این پژوهش د ارای روش آمیخته (کمی - کیفی) است که بر حسب هد ف بنیاد ی، به لحاظ ماهیت پژوهش، اکتشافی و از حیث گرد آوری د اد ه ها، توصیفی پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه 48 متخصص د ر حوزه (طراحی و برنامه ریزی شهری، معماری، معماری منظر، جغرافیا و محیط زیست)، کارشناسان آمار، اقتصاد د انان و جامعه شناسان است که از طریق پرسش نامه حاصل از تحلیل محتوای اسناد ی و پیمایشی د لفی به صورت غیرتصاد فی شبکه ای مورد پرسشگری قرار گرفتند. سه نگرش غالب برای متخصصان به ترتیب اولویت شامل کالبد ی (زیبایی شناسی)، عملکرد ی و معنایی است که بیشترین د رصد واریانس تبیین شد ه مربوط به کالبد ی (زیبایی شناسی) با 76/12 د رصد بود ه که حکایت از اهمیت و ارجحیت این عامل د ارد. شاخص های استخراجی مراحل د لفی با استفاد ه از نرم افزار SPSS، از طریق تحلیل عامل کیو، محاسبه میانگین وزنی و انحراف معیار مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان می د هد سه معیار کیفیت فضایی برای متخصصین به ترتیب اولویت شامل معیار های تناسبات بصری (36/4)، آسایش (22/3) و خاطرات و روید اد های اجتماعی و فرهنگی (78/2)، بیشترین میانگین وزنی و بیشترین تاثیر از د ید گاه جامعه متخصصین د ر کیفیت فضایی یکپارچه از فضاهای عمومی روستا د ارد.

    کلیدواژگان: فضاهای عمومی روستا، کیفیت فضایی، نگرش متخصصان، کیفیت محیط، تحلیل عامل Q
  • آرزو حاجی بابایی علویجه، خلیل کلانتری*، علی اکبر براتی صفحات 104-121

    فقر، بیکاری و مهاجرت از ویژگی های عمده مناطق روستایی در کشورهای درحال توسعه است و صنعتی سازی روستاها از جمله راهکارهای مواجهه با این قبیل مشکلات بوده و هست. در همین راستا طی چند دهه اخیر، سیاست توسعه روستایی از مسیر صنعتی سازی و گسترش قطب های صنعتی در نواحی روستایی پیگیری شده است. با این وجود تاثیر تاسیس مراکز صنعتی در مجاورت نواحی روستایی همچنان مغفول مانده است. تحقیق حاضر به شناسایی و تجزیه وتحلیل ابعاد مختلف (اقتصادی، اجتماعی - کالبدی و محیط زیستی) تاثیر شهرک صنعتی علویجه واقع در شهرستان نجف آباد در استان اصفهان بر نواحی روستایی هم جوار پرداخته است. جامعه آماری این تحقیق خانوارهای روستایی واقع در پیرامون شهرک صنعتی علویجه بودند که بر اساس آخرین آمار رسمی (1395) 7183 خانوار را شامل می شدند که از این میان تعداد 210 خانوار برای مطالعه انتخاب شدند. این تعداد با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید. انتخاب خانوارها بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب بود. ابزار جمع آوری داده ها یک پرسشنامه محقق ساخت بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS و LISREL تجزیه وتحلیل شدند. برای تجزیه وتحلیل از روش های توصیفی و استنباطی نظیر فراوانی، میانگین، ضریب تغییرات و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. بر اساس یافته های تحقیق، احداث این شهرک هم دارای آثار مثبت و هم دارای آثار منفی بوده است که به ترتیب آثار اقتصادی، اجتماعی - کالبدی و محیط زیستی، با ضرایب مسیر 96/0، 92/0 و 83/0، مهم ترین آثار بوده اند و جنبه های منفی این احداث بیشتر در بعد محیط زیستی و اجتماعی - کالبدی بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، شهرک صنعتی علویجه، توسعه روستایی، صنعتی سازی روستا
  • علی ترک، آئیژ عزمی*، امیدعلی مرادی صفحات 122-138

    بررسی تاثیرگذاری فعالیت های زیرساختی بر محیط های روستایی از جمله موضوعات مهم موردتوجه برنامه ریزان روستایی بوده است. در بین این فعالیت ها، پیامدهای نیروگاه های حرارتی بر محیط های روستایی از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. در این راستا این پژوهش به ارزیابی پیامدهای نیروگاه شهید مفتح همدان بر روستاهای پیرامون (روستاهای زیر20 کیلومتر فاصله از نیروگاه) می پردازد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی با استفاده از ابزار پرسشنامه است. حجم نمونه بالغ بر 366 خانوار از 11 روستای پیرامون نیروگاه تعیین شده است. روایی تحقیق بر اساس نظر متخصصان جغرافیا و پایایی تحقیق با کمک ضریب آلفای کرونباخ با میانگین 74/0 مورد تایید قرار گرفت. یافته های حاصل از مشاهدات میدانی و تصاویر ماهواره ای حاکی از خشکسالی اطراف نیروگاه است. روستاهای اطراف به دلیل استفاده بیش از حد از منابع آبی توسط نیروگاه با مهاجرت فزاینده روبه رو شده اند. در تمامی ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و فیزیکی تاثیرات عمدتا منفی بوده است. همچنین تفاوت معنی داری بین مولفه های تحقیق از نظر میزان تاثیرگذاری وجود ندارد. همچنین رابطه معنی داری بین فاصله و تاثیرگذاری نیروگاه بر روستاها در سطح 05/0 و به صورت مثبت وجود دارد که نشان می دهد با افزایش فاصله، وضعیت اقتصادی روستاها بهتر شده است که نشان از تاثیرگذاری نامناسب نیروگاه بر اقتصاد روستاها دارد. در نهایت با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مشخص شد که مدل مفهومی که در ابتدای تحقیق ارایه شده است مورد تایید است.

    کلیدواژگان: نیروگاه مفتح همدان، روستاهای پیرامون، خشکسالی، مهاجرت، فاصله از نیروگاه
  • حسن محمودزاده*، حسین کریم زاده، مجید عزیز مرادی صفحات 140-160

    بخش کشاورزی از ارکان اصلی اقتصاد محسوب می شود که پیشرفت آن پیشرفت کل اقتصاد را در پی خواهد داشت. ولی عواملی همچون خرد شدن اراضی کشاورزی باعث کاهش بهره وری محصولات کشاورزی و نیروی کار می شود که در نتیجه آن اقتصاد کشاورزی و میزان تولید محصولات کشاورزی دچار وقفه و رکود خواهد شد. از این رو پژوهش حاضر با ماهیت توسعه ای - کاربردی و روش توصیفی - تحلیلی با استفاده از داده های سنجش ازدور، مطالعه میدانی و آمارهای موجود با هدف بررسی پراکندگی اراضی کشاورزی روستای تاج امیر و تاثیر این پراکندگی بر بهره وری زمین های کشاورزی این روستا انجام شده است. در این پژوهش با استفاده از تصاویر ماهواره ای (سنتینل 2 و IRS_P5) نقشه کاربری اراضی با تکنیک شی گرا استخراج شد و در محیط نرم افزار اتوکدمپ قطعات اراضی کشاورزی اصلاح شدند. با مطالعه میدانی مالکیت اراضی کشاورزی سال 1394 تعیین گردید و بر این اساس مالکیت دهه 1340 نیز مشخص شد و به نقشه اراضی کشاورزی تعمیم داده شد. سپس با استفاده از متریک های سرزمین میزان تغییرات و با استفاده از LCPA نوع پراکندگی و تحول اراضی به دست آمد. نتایج نشان داد که وسعت زمین های کشاورزی کاهش یافته و نوع تغییرات در طبقه اراضی کشاورزی نیز از نوع تجزیه ای است. نتایج مطالعات میدانی نیز نشان داد که عامل اصلاحات ارضی تاثیری بر پراکندگی اراضی نداشته اما عامل ارث تاثیرگذار بوده است. بدین صورت که 1735 قطعه زمین با 62 مالک در دهه 1340به 2180 قطعه با 257 مالک در سال 1394 رسیده است. همچنین بررسی آمارها حاکی از کاهش مقدار بهره وری است.

    کلیدواژگان: خرد شدن اراضی، کشاورزی، بهره وری، اصلاحات ارضی، تکنیک شئ گرا
  • مسلم سواری*، فاطمه نقی بیرانوند، زینب اسدی صفحات 162-181
    این پژوهش با هدف کلی تبیین نگرش زیست ‏محیطی زنان روستایی در حوزه جنگل ‏های زاگرس انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان روستایی بالای 15سال حاشیه ‏‏نشین جنگل‏ های زاگرس در استان لرستان بودند که معیشت آن‏ ها به ‏طور مستقیم و غیرمستقیم وابسته به جنگل‏ های زاگرس بود (231000= N). حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 415 نفر تعیین شد. روش نمونه‏ گیری، خوشه‏ ای چندمرحله‏ ای با انتساب متناسب (بر اساس مساحت جنگل در هر شهرستان) بود. ابزار اصلی پژوهش پرسش نامه ‏ای بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ (698/0 تا 880/0) تایید و تجزیه وتحلیل داده ‏ها توسط نرم ‏افزار SPSS انجام شد. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که سطح تحصیلات، میزان وابستگی به جنگل، هنجارهای اجتماعی، احساس تعلق، مسیولیت ‏پذیری اجتماعی، مشارکت اجتماعی، محیط‏ زیست‏ گرایی اجتماعی، خودکارآمدی و دانش و اطلاعات محیط‏ زیستی با نگرش زنان روستایی نسبت به حفاظت از جنگل رابطه مثبت و معنی‏ داری دارد. علاوه بر این، نتایج رگرسیون نشان داد که چهار عامل خودکارآمدی، مسیولیت ‏پذیری اجتماعی، محیط ‏زیست ‏گرایی اجتماعی و میزان وابستگی به جنگل اثر مثبت و معنی ‏داری بر نگرش زنان روستایی دارند و این عامل ‏ها قادر هستند 3/60 درصد از واریانس متغیر وابسته تحقیق را تبیین نمایند. با توجه به اهمیت بالای متغیر خودکارآمدی در تبیین نگرش حفاظتی زنان روستایی نیاز است با آموزش صحیح روش ‏های حفاظت از جنگل در میان زنان روستایی، مهارت‏ های حرفه ‏ای آنان تقویت شود. همچنین می‏توان با تصویر کشیدن آثار تخریب جنگل در بلندمدت بر معیشت خانوارهای روستایی و محیط زیست به تقویت نگرش آنان در راستای انجام رفتارهای دوستدارانه در محیط زیست اثر گذاشت.
    کلیدواژگان: منابع طبیعی، جنگل، زنان روستایی، محیط‏ زیست‏ گرایی، حفاظت از محیط زیست
|
  • Zahra Pazokinejad, GholamReza Khoshfar *, Bahar Beishami Pages 6-20

    The purpose of this study is to identify the damage caused by the corona crisis on the ecotourism business, its aggravating contexts and suggestions for reducing the damage in rural areas of Mazandaran. This research has been done with a qualitative approach and with an interview tool. Purposeful sampling was performed. After 21 interviews, theoretical saturation was obtained. Interviews were conducted in rural areas of Mazandaran province. In the present study, selective believing was used as a validation method. Through direct and various citations, documented, the credibility of the research results was confirmed by the researchers. In this way, the text was reasoned with acceptable quotes. In the extraction and coding section, 57 basic concepts were obtained, which were divided into 5 main categories (economic injuries), 2 main categories (social injuries), and 3 main categories (psychological injuries).  The intensifying contexts of corona effects were divided into two main categories. Also, the reduction of income was the most important economic damage and the reduction of the indicators of guarantee and reliability of tourism services was the most important occupational damage. Finally, from the perspective of ecotourism homeowners, the most important context for exacerbating the effects of corona on ecotourism, inefficient executive management and lack of job skills, were identified.

    Keywords: Ecotourism, Economic damage, Creative destruction, Rural Areas, qualitative analysis
  • ZabihAllah Torabi, MohammadReza Rezvani *, Seyed Ali Badri Pages 22-38

    Pro-poor tourism initiatives seek a direct link between tourism activities and poverty alleviation approaches with the aim of hearing the voices of the poor, paying particular attention to their needs and participating in the process of tourism development. Accordingly, the present study, through face-to-face qualitative interviews, seeks to explore the lived experiences of the poor in selected villages of eastern Semnan province to participate in nature-related activities. These three villages have become one of the most popular tourist areas in the country in recent years, but the statistics show that there are also many poor. The results of face-to-face interviews show that most participants face high growth in tourism in their villages in three ways: "trying to participate in formal jobs", "trying to participate in informal activities" and "trying to learn and enhance skills". They have sought to influence and participate in nature-related hiking activities in selected villages. But a number of them also have taken a passive approach to tourism growth, which has isolated them in their living environments.

    Keywords: Poor participation, Pro-poor tourism, rural poor, selected villages
  • Mousa Anbari *, Mohammad Ameli Pages 40-53

    The Iranian rural stratification system has undergone many changes in the last century. The very first signs of change in the rural socio-political texture can be observed by the advent of the Iranian modern government (1926). It seemed prior to that that villages tend to be untouched areas, away from macro policies and programming, and under the control of ‘Khans, and local authorities. In rare cases, however, they lived their own life as local self-sufficient communities. After the 1979 Revolution and the dawn of a religious government, villages experienced other policies. It seemed the new ruling body was after changing them into a new socio-cultural base for the purpose of its ideology and revolutionary ambitions. Such events as the Construction Jihad and crash plans in rural areas are said to be clear examples of the government’s tendency to appear strongly in them. Stratification does not necessarily mean individuals’ economic status in villages, yet there have been efforts to analyze these changes in terms of local power and social status. The overall results of the research indicate that in the heart of the villages a variety of forms of urban economy in governmental, commercial, and some cases, industrial sectors as opposed to the agricultural economy are developing.

    Keywords: Rural Stratification, social class, social status, power, Social stratification after the revelation
  • Ali Ghasemi Ardahaee *, Hamideh Savabi Pages 54-67
    Return migration is a process in which individuals experience migration and then return to their own country. The aim of this study is to investigate return migration to the rural areas. It is a functional study and its method is analysis and description. Its framework is a survey . The questionnaire is used for gathering data. The study is constructed at Ahar in the northeest of East Azarbaijan. Its statistical sample is return migration to the rural areas. Sampling is done using net and snowball methods. Its reliability and validity is more than %7Cronbach's alpha. Analysis of data is done by statistical description and analysis of main factors. Results show that there are different factors affecting return migration. Social cooperation, economic factor and development motivation are the most effective factors with 4.31, 3.77 special rates. Basic and structural factors had the least effect.
    Keywords: Return Migration, Rural, social participation, economic motivation, Infrastructure Facilities
  • Ladan Naderi, Esmail Karamidehkordi *, Mohammad Badsar, Mehrdad Moghadasd Pages 68-84

    Conflicts over water among stakeholders are intensifying, as the water crisis in the watersheds escalates. Increased conflict in basins can be the result of various human and natural factors, including inappropriate governance and resource management and climate change. This study aims to investigate the natural and human factors affecting the severity of conflicts among different stakeholders in the Zayandehrood Basin, review the strategies proposed by managers and policymakers, and analyze the strategies implemented in recent years to reduce conflicts in the Zayandehrood Basin. The study used a qualitative methodology based on grounded theory. A sample of key experts and managers of relevant organizations were selected using the snowball sampling technique and the data were collected using semi-structured interviews. The results showed that the experts and managers perceived human elements, such as socio-cultural factors, increased demand for water, inter-basin water transfer policies, and governance factors, to have the greatest impact on conflict management. Moreover, environmental factors such as climate change have intensified the conflict in the basin by rainfall and water resources decline. On the other hand, human factors such as governance and policies in the water crisis and the resulting conflict have had much more impact than natural factors. Some strategies, such as strategic management, inter-basin water transfer, and increased monitoring have been used to manage the conflict caused by the water crisis in the basin. On the other hand, some managers and policymakers believe that some of the implemented strategies have not only been unable to help the stakeholders reduce conflict in the basin, but have also increased tensions in the basin.

    Keywords: Water Crisis, Conflict, Human Factors, environmental factors, management
  • Nila Pazhouhandeh, Esmaeil Shieh *, Maryam Moeini Far Pages 86-102

    Several studies have been conducted on the formation of "spatial quality” in recent decades. But a tangible thing so far is the lack of attention to its holistic approach in the field of urban planning. The idea of "spatial quality" in rural areas, has raised a new thematic field. Therefore, despite the importance of spatial quality, in the literature on this issue at the level of public spaces, an efficient framework of factors has not been developed. Therefore, the purpose of this study is to identify criteria affecting it in order to evaluate the spatial quality in rural public spaces. This research has a mixed method (quantitative-qualitative) which is expeditionary in terms of the nature of the study and in terms of data collection is descriptive-survey. The study population is 48 experts who non-randomly filled a questionnaire obtained from the analysis of documentary content and the Delphi survey. The three dominant mental patterns for specialists are physical (aesthetic), functional and semantic, respectively. The highest percentage of variances is related to physical (aesthetic) mental pattern with 12.76%, which indicates the importance of this factor. The extracted factors of Delphi stages were analyzed using SPSS software through Q factor analysis and calculation of weighted mean and standard deviation. The results showed that criteria of spatial quality for experts in order of priority are: criteria of visual proportions (4.36), the highest weighted average and the most effective one is the integrated spatial quality of the public spaces of the village in the views of the experts.

    Keywords: Rural Public Spaces, Spatial Quality, Mentality of Specialists, Environment quality, Q Factor Analysis
  • Arezo Hajibabaei Alavijeh, Khalil Kalantari *, AliAkbar Barati Pages 104-121

    Poverty, unemployment and migration are the main features of the rural areas in developing countries and rural industrialization is and has been one of the ways to deal with such problems. In this regard, in recent decades, the policy of moving towards rural development through industrialization and the expansion of industrial zones in the vicinity of rural areas has been pursued. However, the impact of the industrial zones on rural areas and development remains unclear. The present study has aimed to identify and analyze the various (economic, socio-physical and environmental) dimensions of the impact of the Alavijeh industrial zone on neighboring rural areas. Alavijeh is located in Najafabad county in Isfahan province. The statistical population of this study was rural households located around the Alavijeh industrial zone, which according to the latest official statistics (2016) were 7183 households, of which 210 households were selected for the study using the Cochran's formula. The sampling method was stratified proportional sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The collected data were analyzed using SPSS and LISREL software. Descriptive and inferential methods such as frequency, mean, coefficient of variation and confirmatory factor analysis were used for analysis. According to the findings of this study, Alavijeh has both positive and negative effects of which economic, socio-physical and environmental effects are the most important effects with path coefficients of 0.96, 0.92 and 0.83, respectively. The negative aspects of this construction have been more in the environmental and socio-physical dimensions.

    Keywords: Regional Development, Alavijeh industrial town, Rural Development, Rural industrialization
  • Ali Tork, Aeizh Azmi *, Omid Ali Moradi Pages 122-138

    Investigating the impact of infrastructure activities on rural environments has been one of the important issues for rural planners. Among these activities, the consequences of thermal power plants on rural environments have been of great importance. In this regard, this study evaluates the consequences of the Shahid Mofateh power plant in Hamedan on the surrounding villages (villages less than 20 km away from the power plant). The research method is descriptive-analytical using a questionnaire. The sample size of 366 households from 11  villages around the power plant has been determined. The validity of the research was confirmed based on the opinion of geographers and the reliability of the research was confirmed by Cronbach's alpha coefficient with a mean of 0.74. Findings from field observations and satellite imagery indicate drought around the plant. The surrounding villages are facing increasing migration due to the overuse of water resources by the power plant. In all economic, social, environmental and physical dimensions, the effects have been mostly negative. Also, there is no significant difference between the components of the research in terms of effectiveness. Also, there is a significant relationship between the distance and the impact of the power plant on the villages at the level of 0.05  and positively, which shows that with increasing the distance, the economic situation of the villages has improved, which indicates the adverse effect of the power plant on the rural economy. Finally, using confirmatory factor analysis, it was found that the conceptual model presented at the beginning of the research is approved.

    Keywords: Hamadan Mofateh Power Plant, Surrounding villages, Drought, Migration, Distance from power plant
  • Hassan Mahmoudzadeh *, Hossien Karimzadeh, Majid Azizmoradi Pages 140-160

    The agricultural sector is one of the main pillars of the economy, the development of which will lead to the development of the economy. However, factors such as the fragmentation of agricultural lands reduce the productivity of agricultural products and labor. Therefore, the present study with a developmental-applied nature and descriptive-analytical method was performed using remote sensing data, field study and available statistics to investigate the distribution of agricultural lands in Taj Amir village and the effect of this distribution on agricultural land productivity of this village. In this study, using satellite imagery (Sentinel 2 and IRS_P5), a land use map was extracted with an object-oriented technique and agricultural land plots were modified in the AutoCAD map software environment. The field study of agricultural land ownership was determined in 2015, and based on this, the ownership of the 1940s was determined and generalized to the agricultural land map. Then, using land metrics, the amount of change and using LCPA, the type of land dispersion and evolution were obtained. The results showed that the area of agricultural lands has decreased and the type of changes in the class of agricultural lands is also descriptive. The results of field studies also showed that the factor of land reform had no effect on land dispersion but the factor of inheritance was effective. Thus, 1735 plots of land with 62 owners in the 40s have reached 2180 plots with 257 owners in 2015. A review of statistics also showed that the amount of productivity has decreased.

    Keywords: Fragmentation, Agriculture, productivity, Land Reform, Object-Oriented Technique
  • Moslem Savari *, Fatmeh Naghibsyrsnvand, Zeinab Asadi Pages 162-181
    This research was conducted to explain the environmental attitudes of rural women in Zagros forests. The statistical population of this research included all rural women over 15 years old living in the margins of Zagros forests in Lorestan province, whose livelihood was, directly and indirectly, dependent on Zagros forests (N = 231000). Sample size was determined using Kerjci and Morgan table. The sampling method was multi-stage cluster sampling with proportional assignment (based on forest area in each city). The main research instrument was a questionnaire whose validity was confirmed by a panel of experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient (0.698-0.880). Data analysis was performed by SPSS software. The results of correlation analysis showed that education, forest dependence, social norms, sense of belonging, social responsibility, social participation, social environmentalism, self-efficacy and environmental knowledge and information have a positive and significant relationship with rural women's attitudes toward forest protection. In addition, the regression results showed that among all the known factors, four factors of self-efficacy, social responsibility, social environmentalism and forest dependence were the most influential factors on the attitude of rural women so that these four factors are able to explain 60.3% of the total variance of the factors. In general, it can be said that due to the high importance of the self-efficacy variable in explaining the protective attitude of rural women, it is necessary to strengthen their professional skills by properly teaching forest protection methods among rural women.
    Keywords: Natural Resources, Forests, rural women, environmentalism, Environmental Protection