فهرست مطالب

مدیریت فرهنگ سازمانی - پیاپی 64 (تابستان 1401)

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 64 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه طاهری*، سیده سمانه حسینی نیا هتکه پشتی صفحات 229-255

    موسسات آموزشی، از جمله مدارس، برای استمرار بخشیدن به نقش‏های اجتماعی و آموزشی خود باید روندهای نوین رهبری را بر اساس نظریه‏ های مطرح شده به کار گیرند. رهبری تسهیم‏ گرا یکی از این موارد است که به معلمان اجازه می‏دهد در تصمیم‏گیری ‏ها مشارکت کنند و در اجرای آن ها سهیم باشند. هدف پژوهش حاضر ارایه مدل پیشایندها و پسایندهای رهبری تسهیم گرا در مدارس است. بدین منظور 138 مقاله معتبر بین‏المللی از سال 2000 تا 2020 بررسی اولیه شد که با توجه به نامناسب بودن عنوان و چکیده و محتوای 78 مقاله تعداد 60 مقاله برای بررسی نهایی در نظر گرفته شد. مرور این مقالات به استخراج پیشایندها و پسایندهای رهبری تسهیم ‏گرا در ادبیات معتبر بین المللی می‏پردازد. این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی همبستگی است. جامعه آماری همه معلمان دوره های متوسطه شهر بوشهر، به تعداد 1299 نفر، در نظر گرفته شد که از بین آن ها 297 نفر به روش تصادفی طبقه‏ای نسبی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات 9 پرسشنامه استاندارد بود که پایایی و روایی آن بر اساس آلفای کرونباخ، نظر استادان خبره، و مدل سازی معادلات ساختاری تایید شد. داده‏ها با استفاده از نرم‏افزارهایSPSS  و PLS تجزیه وتحلیل شد و نتایج نشان داد ویژگی‏های شغلی و امنیت روانشناختی بر رهبری تسهیم‏ گرا تاثیر معنادار دارند. اما معنادار بودن تاثیر شخصیت تیمی و متغیر تعدیلگر امنیت روانشناختی تایید نشد. همچنین، تاثیر معنادار رهبری تسهیم‏گرا بر تسهیم دانش، توانمندسازی، سرمایه روانشناختی جمعی، خلاقیت، و رفتار شهروندی سازمانی تایید شد. با در نظر داشتن عوامل موثر بر قدرت رهبری تسهیم‏گ را در معلمان، می‏توان به تقویت این موارد در آن ها پرداخت و از نتایج و پیامدهای این نوع رهبری در معلمان بهره برد.

    کلیدواژگان: اعتماد، رهبری تسهیم گرا، گروه، مشارکت، معلمان
  • فاطمه اردو، جواد پورکریمی*، محمدرضا کرامتی، غلامرضا ذاکرصالحی صفحات 257-290
    هدف از این پژوهش ارایه و بازشناسی و فراترکیب مولفه های فرهنگ سازمانی دانشگاهی بود. پژوهش بر اساس روش فراترکیب مقالات داخلی و خارجی ده سال اخیر (از سال 2010 تا سال 2020) به انجام رسید. یافته های پژوهش نیز در سه بخش مفروضات، ارزش ها، و مصنوعات تحلیل و بررسی شد. نتایج 74 مقاله بر اساس 88 مولفه به ترتیب اولویت و اهمیت نشان داد در سازه مفروضات مبانی ارزشی سازمان و بهزیستی جسمی روحی در مولفه معرفت شناسی و هویت سازمانی و تجربیات سازمانی در مولفه هویت یابی دارای اهمیت هستند. در سازه ارزش ها مولفه هایی چون شایستگی های دانشگاهیان، مشارکت جویی و تیم مداری، استقلال و آزادی علمی، یادگیری سازمانی و شیوه های یادگیری (به عنوان هنجارها)، و کلیشه های منفی (به عنوان ناهنجارها) و در سازه مصنوعات مولفه هایی مانند بستر ارتباطی، تعامل افراد (ساختار)، مدیریت دانشگاهی و نقش رهبری (منابع انسانی)، تخصیص منابع و چانه زنی بر سر منابع، و جو تغییر و تحول سازمانی (فرایندها) شناسایی شد. بنابراین، سازه مصنوعات مهم ترین اولویت جامعه دانشگاهی شایسته محور تعیین شد که بخش عمده آن در بخش ساختار قابل تبیین است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، جامعه دانشگاهی، شایسته محور، فراترکیب، فرهنگ سازمانی دانشگاه
  • سودا ضربی، علیرضا امیرکبیری*، محمدرضا ربیعی مندجین صفحات 291-319

    بررسی پژوهش های گذشته در زمینه عدالت سازمانی نشان دهنده این موضوع است که در مجموع هر یک از پژوهش ها، با توجه به نوع رویکرد و تاکید و اهدافی که دنبال می کرده، به بیان چند ویژگی خاص پرداخته و قادر به پوشش دادن مجموعه ویژگی های عدالت سازمانی که بر مبنای ارزش های اسلامی باشد نیست. در این پژوهش تلاش شد این خلا برطرف شود و مولفه ها و شاخص های عدالت توزیعی و رویه ای و مراوده ای اداره آموزش وپرورش، با در نظر گرفتن زمینه های آموزشی و اقتصادی و اداری، شناسایی شوند و مدل عدالت سازمانی مبتنی بر ارزش های اسلامی ارایه شود. عدالت نقش مهمی در پویایی، بهبود عملکرد، انگیزش شغلی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، رفتار شهروندی، و... ایفا می کند و از این رو از موضوعات مورد توجه مدیران و کارکنان است. بر این اساس و با توجه به بافت فرهنگی اجتماعی آموزش وپرورش پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه و بستر و پیامدهای مدل عدالت سازمانی مبتنی بر ارزش اسلامی انجام شد. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش بر حسب نوع داده اکتشافی و بر حسب هدف کاربردی است. همچنین، با توجه به ضرورت استنباط از اصلی ترین منبع اجتهاد دینی، یعنی قرآن کریم، از بین راهبردهای مختلف پژوهش کیفی، از راهبرد تحلیل محتوا مبتنی بر ارزش های اسلامی بهره برده شد. مشارکت کنندگان پژوهش را 27 نفر از مدیران و استادان دانشگاهی و خبرگان در حوزه علوم قرآنی و منابع انسانی اداره آموزش وپرورش استان اردبیل تشکیل داده اند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها نیز از قرآن کریم و نهج البلاغه و شرح غررالحکم بهره برده شد و همه آیاتی که تفسیرشان در حوزه عدل و واژه های مرتبط بود مطالعه و کدگذاری شد. از روش تحلیل مضمون تم به منظور تجزیه وتحلیل مصاحبه ها کدگذاری و تعیین تم های فرعی و اصلی(استفاده شد و گردآوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق و تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام شد. یافته های پژوهش بیانگر این موضوع بود که مدل نهایی عدالت سازمانی مشتمل بر 3 بعد و 11 مولفه و 90 شاخص است. همچنین، زمینه و بسترهای لازم برای اجرای عدالت سازمانی و پیامدهای آن مبتنی بر ارزش های اسلامی نیز مشخص شدند.

    کلیدواژگان: آموزش وپرورش، ارزش های اسلامی، عدالت سازمانی
  • زهرا احمدی الوار، داود فیض*، میثم مدرسی صفحات 321-351

    هدف پژوهش برجسته کردن مفهوم رفتار انحرافی سازمانی از طریق بررسی مطالعات پیشین و ارایه تصویری جامع از این روند و فراهم آوردن بینشی ارزشمند از وضعیت پژوهش رفتارهای انحرافی در ایران و کمک به هدایت پژوهش‏های آتی به منظور پوشش شکاف‏های تحقیقاتی موجود این حوزه است. با استفاده از روش فراترکیب، یافته‏های پژوهش‏های کیفی و کمی مرتبط ترکیب و الگوی نهایی طراحی شد. بر این اساس 95 پژوهش در حوزه رفتارهای انحرافی سازمانی، مرتبط با اهداف مطالعه حاضر، با استفاده از الگوی هفت مرحله‏ای سندلوسکی و باروسو بررسی و با تحلیل محتوای آن ها و تجمیع و ترکیب و تفسیر یافته‏ های این پژوهش‏ها ابعاد و کدهای مربوطه استخراج شد تا با بسط مدل جدید مبتنی بر پیامدها تصویر جامع و بدیعی از رفتارهای انحرافی سازمانی ارایه شود. الگوی رفتارهای انحرافی در این پژوهش 118 شاخص را در قالب 13 بعد فرعی و 5 بعد اصلی شناسایی کرده است. مدل یادشده دارای ابعاد اصلی خودتخریبی، تخریب همکاران، تخریب مدیران، تخریب سازمان، و پدیده محوری است. رفتارهای انحرافی سازمانی در اکثر پژوهش‏ها به عنوان متغیر وابسته و در قالب دسته‏بندی رابینسون و بنت بررسی شده است. پژوهش حاضر با نگاهی دقیق این رفتارها را بررسی کرده و دسته‏بندی جدیدی از این رفتارها و الگویی جامع از پیامدهای آن در کشور ارایه داده است.

    کلیدواژگان: پیامدها، رفتارهای انحرافی، فراترکیب، مرور پژوهش
  • مسعود سلطانی فتح، داود کیاکجوری*، سعید اسلامی، بهزاد فرخ سرشت صفحات 353-373
    مفهوم سیاست در سازمان و رفتار سیاسی افراد از دیرباز مورد توجه پژوهشگران بوده است. ولی به دلایل متعدد در سال های اخیر شاهد توجه خاص به رفتار سیاسی افراد در سازمان هستیم. جدا از عوامل موثر بر ادراک و رفتار سیاسی، الگوی ذهنی مدیران نقش بالایی در شکل گیری سبک رفتار سیاسی مدیران در سازمان ها دارد. هدف نهایی پژوهش شناسایی و ارایه الگوی ذهنی سبک رفتار سیاسی مدیران با استفاده از روش کیو است. فضای گفتمان بر اساس مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختاریافته شکل گرفت. مصاحبه شونده ها به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و با استفاده از تکنیک دلفی 50 عبارت کیو گردآوری شد. سپس بر اساس روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند کارت های کیو بین جامعه آماری مورد نظر توزیع و مرتب سازی عبارات کیو در دسته کیو، به روش توزیع اجباری، توسط آن ها انجام شد. پس از تفسیر عامل ها و عبارات کیو، مدل سبک رفتار سیاسی مدیران با توجه به دو بعد اعتقاد به رفتار سیاسی و واکنش به رفتار سیاسی ارایه شد. بر اساس این مدل پنج نوع سبک رفتار سیاسی مدیران شناسایی و تفسیر شد.
    کلیدواژگان: الگوی ذهنی، رفتار سیاسی، روش کیو
  • عزیزه پاشایی یوسف کندی*، محمد حسنی صفحات 375-399

    پرستاران، به عنوان بزرگ‏ترین منبع نیروی انسانی در بخش بهداشت و درمان، جایگاه ویژه‏ای در امور درمانی دارند و عملکرد آنان فعالیتی اثربخش با مراقبت مستقیم بیمار تعریف می‏شود. بنابراین، هدف پژوهش حاضر واکاوی نقش ارزش‏های سازمانی و رضایت از ارتباطات با میانجیگری مالکیت روانشناختی بر عملکرد شغلی پرستاران بود. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده‏ها توصیفی همبستگی مبتنی بر مدل‏یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری تحقیق حاضر همه پرستاران بیمارستان سیدالشهدا (ع) شهر ارومیه به تعداد 265 نفر بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 155 نفر به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه‏ گیری تصادفی طبقه ‏ای نسبتی انتخاب شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شد و پس از محاسبه روایی و پایایی ابزارها تجزیه وتحلیل توصیفی و استنباطی داده‏ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS22 و PLS3 انجام گرفت. نتیجه تجزیه وتحلیل داده‏ها نشان داد ارزش‏های سازمانی و رضایت از ارتباطات بر مالکیت روانشناختی تاثیر مثبت و معنادار و ارزش‏های سازمانی و رضایت از ارتباطات با میانجیگری مالکیت بر عملکرد شغلی پرستاران تاثیر مثبت و معنادار دارند.

    کلیدواژگان: ارزش‏های سازمانی، پرستار، رضایت از ارتباطات، عملکرد شغلی، مالکیت روانشناختی
  • علیرضا فتحی زاده*، رضا زارع، معین ضابطی صفحات 401-425
    ریشه اغلب مشکلاتی که سازمان‏ها در زمینه کاهش بهره‏وری منابع انسانی با آن مواجه‏اند و نیز افزایش شکایت ارباب‏رجوعان از اتلاف زیاد وقت در دریافت خدمات از سازمان‏های دولتی را می‏توان در رفتارهای ضدتولید به ویژه طفره‏روی سازمانی جست وجو کرد. پس، پی بردن به عواملی که باعث شکل گیری طفره‏روی در سازمان می‏شود و تلاش در جهت رفع آن ها دارای اهمیت فراوان است. این مقاله، مبتنی بر پژوهشی کیفی، با استفاده از راهبرد مفهوم سازی داده بنیاد، به مطالعه عوامل موثر بر شکل گیری طفره‏روی و پیامدهای آن در سازمان‏های دولتی می‏پردازد. در این زمینه با 17 تن از متخصصان، شامل مدیران سازمان‏های دولتی شهر سیرجان و اعضای هییت علمی دانشگاه‏ها، به عنوان نمونه آماری، به شیوه هدفمند و به روش نیمه ساختاریافته مصاحبه شد و متون مصاحبه در سه مرحله کدگذاری باز و محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفت. بر اساس مدل طراحی شده مخرب های ساختاری و رفتاری کار فرهنگ طفره روی را ایجاد می کند و در کنار این فرهنگ فضای طفره روی، که شامل فضای مجازی و فضای نامناسب فیزیکی کار و روابط غیردوستانه و بحث‏های سیاسی است، همراه شرایط تقویت کننده ای مانند عدم شایستگی مدیران و مشکلات جسمی و روحی کارکنان منجر به طفره روی سازمانی می شود و در نهایت طفره روی سازمانی پیامدهای منفی فراوانی برای فرد و گروه و سازمان در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: رفتارهای ضدتولید، سازمان‏های دولتی، طفره‏روی سازمانی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • سید حبیب الله طباطبائیان، محسن پورقاسم، عاطیه صفردوست مرکیه* صفحات 427-452

    یکی از مولفه های تاثیرگذار در بهبود عملکرد فرهنگ سازمانی و به طور خاص فرهنگ سازمانی دوسوتوان است. زیرا با اهرم فرهنگ به سادگی می توان تغییرات را تسهیل و جهت گیری های جدید را در سازمان پایدار کرد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش فرهنگ سازمانی دوسوتوان بر عملکرد سازمانی با در نظر گرفتن نقش تصمیمات و جهت‏گیری‏های استراتژیک و دوسوتوانی سازمانی در شرکت های زیست فناوری دارویی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است و داده‏ها از طریق پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه آماری پژوهش شرکت های زیست دارویی کشور بود که مبتنی بر ماهیت پژوهش شرکت های تولیدی و صنعتی مورد توجه بودند. تعداد 97 پرسشنامه توسط مدیران ارشد این شرکت‏ها جمع آوری شد. به منظور بررسی فرضیات پژوهش از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد روش حداقل مربعات جزیی در نرم افزار Smart Pls بهره گرفته شد. یافته‏های به دست آمده از پژوهش نشان می‏دهد فرهنگ دوسوتوان، علاوه بر نقش مستقیم بر عملکرد سازمان، با تاثیری که بر دوسوتوانی و تصمیمات استراتژیک دوسویه و جهت‏گیری‏های استراتژیک سازمان می‏گذارد، این نقش را تقویت می کند و منجر به ارتقای عملکرد سازمان می شود.

    کلیدواژگان: تصمیمات استراتژیک دوسویه، جهت گیری استراتژیک، دوسوتوانی سازمانی، عملکرد سازمانی، فرهنگ سازمانی دوسوتوان
|
  • Fatemeh Taheri *, Seyedeh Samaneh Hosseininia Hatkeposhti Pages 229-255

    To continue fulfilling their social and educational roles, educational institutes such as schools should adopt new leadership trends based on current theories. Shared leadership is one such theory that allows teachers to cooperate in making and implementing decisions. The purpose of this study was to provide a model for the antecedents and consequences of shared leadership at schools. To this end, first an initial overview of 138 internationally valid articles published between 2000 and 2020 was done. Due to the unsuitability of title, abstract, and body text, 78 articles were removed, and the remaining 60 articles were adopted for the final analysis. The review of these was done to examine the suggested antecedents and consequences of shared leadership. This study was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of research method. The statistical population included all 1299 high school teachers of Bushehr city. From among these, 297 teachers were selected using the relative stratified random sampling method. Nine standard questionnaires formed the data collection instruments of the study, whose reliability and validity were confirmed based on Cronbach’s alpha, expert opinion, and structural equation modeling. The collected data was analyzed using SPSS and PLS software packages. Results showed that professional features and psychological security have significant effects on shared leadership. However, no significant result was found for the effect of team personality as well as the psychological security as an intervening factor. Moreover, it was confirmed that shared leadership has significant effects on knowledge sharing, empowerment, collective psychological capital, creativity, and organizational citizenship behavior. Considering the factors that affect the power of shared leadership in teachers, we can enhance them and use the results and consequences of this type of leadership among teachers.

    Keywords: shared leadership, participation, group, trust, teachers
  • Fatemeh Ordoo, Javad Pourkarimi *, Mohammadreza Keramati, Gholamreza Zakersalehi Pages 257-290
    The purpose of this study was to provide, recognize, and metasynthesize the components of university organizational culture. To this end, a metasynthesis of the Iranian and international articles published from 2010 to 2020 was carried out. The findings of the study were categorized into three parts, namely assumptions, values, and artifacts. The prioritization of the 88 components derived from 74 articles revealed that in the assumptions construct, the value principles of the organization and physical-spiritual wellbeing in the epistemology component and organizational identity and organizational experiences in the identity-seeking component are of importance. In the value construct, components such as academicians’ competences, participation and teamwork, scientific independence and freedom, organizational learning, and learning methods (as norms) and negative clichés (as anomalies) were identified. Finally, within the artifacts construct, components such as communication platform, interaction among individuals (structure), academic management and the role of leadership (human resources), resource allocation and bargaining over resources, and organizational change and evolution atmosphere (process) were recognized. Finally, the artifacts construct was deemed as the principal priority of the meritocratic academic community, the main part of which is the structure component.
    Keywords: Higher Education, Academic community, university organizational culture, meritocratic, Meta-synthesis
  • Sevda Zarbi, Alireza Amirkabiri *, MohammadReza Rabiee Mandejin Pages 291-319

    Since the observance of organizational justice in the work environment has various effects such as job satisfaction, organizational commitment, pessimism, performance and job motivation, so its observance in the education organization which is an educational organization and the future human resources infrastructure of society in It is formed, it is important and necessary. Therefore, the purpose of this study is to design an organizational justice model with an approach to Islamic values ​​and the research question is what are the indicators and sub-indicators of organizational justice based on Islamic values? The research method is qualitative in terms of the nature of the data and applied in terms of purpose.The research participants consisted of 27 management experts who were selected by purposive sampling. Data were collected through in-depth semi-structured interviews and data analysis was performed using content analysis technique and MAXQDA software. The results indicate the identification of three main themes for organizational justice with the approach of Islamic values, including distributive justice (principle of equality and equality; principle of fairness; principle of need); Procedural justice (stability; non-bias; correctness; representation of all stakeholders; correction of mistakes; ethics) and interpersonal justice (respect and trust; interest, attention and communication; clear decisions and sufficient explanations). Also, the necessary grounds and contexts for the implementation of organizational justice and its consequences were identified.

    Keywords: Organizational Justice, Islamic values, Education
  • Zahra Ahmadi Alvar, Davood Feiz *, Meysam Modarresi Pages 321-351

    The purpose of this study was to highlight the concept of organizational deviant behavior by investigating the previous studies, presenting a comprehensive image of this process, providing a valuable insight about the status of deviant behavior research in Iran, and guiding future studies in order to fill the existing gaps in this arena. Using metasynthesis method, the findings of the quantitative and qualitative methods were combined and the final model was designed. To this end, the content of 95 studies on organizational deviant behaviors was studied through Sandelowski and Barroso’s (2007) seven-step model. Then, by compiling, combining, and interpreting the findings of those studies, the related dimensions and codes were extracted and used to develop a new model based on the consequences in order to provide a new and comprehensive image of organizational deviant behaviors. The deviant behavior model of this study identified 118 indices in the form of 13 secondary and 5 primary dimensions. The primary dimensions of the model are self-destruction, destruction of colleagues, destruction of managers, destruction of organization, and phenomenalism. Organizational deviant behaviors in most studies have been investigated as the dependent variable using Robinson and Bennett classification. The study at hand precisely examined these behaviors, gave in a new classification of these behaviors, and provided a comprehensive model of their consequences in Iran.

    Keywords: deviant behaviors, Consequences, Research review, Meta-synthesis
  • Masoud Soltani Fath, Davood Kia Kojoori *, Saeed Eslami, Behzad Farrokhseresht Pages 353-373
    The concept of organizational politics and the political behaviors of individuals have grabbed the attention of researchers for long, but due to various reasons, we have observed a special attention to the individuals’ political behaviors in organizations in recent years. Aside from the factors effective on the political perception and behavior, the managers’ mental model has a substantial role in the formation of their political behavior style in organizations. The ultimate goal of this study was the identification and provision of the mental model related to the political behavior model of managers using Q-methodology. The discourse atmosphere was formed based on the library research and semi-structured interviews with interviewees who had been chosen through snowball sampling method. Using Delphi method, 50 Q-statements were collected. Then, based on non-random purposive sampling, the Q-cards were distributed among the intended statistical population, who undertook Q-statement sorting in Q-categories through forced distribution method. After interpreting the Q-factors and statements, the model of the managers’ political behavior style was provided with two dimensions, namely belief in the political behavior and reaction to political behavior. Based on this model, five types of political behavior style of mangers were identified and interpreted.
    Keywords: political behavior, Mental model, Q-methodology
  • Azizeh Pashaieyousef Kandi *, Mohammad Hassani Pages 375-399

    As the largest source of human resource in the health sector, nurses have a special position in the medical arena, and the effectiveness of their performance is defined through their direct caretaking of the patients. Therefore, the purpose of the study at hand was to explore the role of organizational values and communication satisfaction through the mediating role of psychological ownership in nurses’ professional performance. This study was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection and analysis method (using structural equation modeling). The statistical population involved all the 265 nurses at Sayyid al-Shuhada (a) hospital in Urmia city. Using Krejcie and Morgan table, the sample size was determined to be 155. The participants were then selected through relative stratified random sampling method. In order to collect data, questionnaires were used. After confirmation of the reliability and validity of the instruments, the descriptive and inferential analyses of the data were carried out using SPSS 22 and PLS3 software packages. The results of data analysis showed that organizational values and communication satisfaction have significant, positive effects on psychological ownership, and organizational values and communication values have positive, significant effects on nurses’ job performance through the mediating role of psychological ownership.

    Keywords: Organizational values, Communication Satisfaction, psychological ownership, Job performance, nurse
  • Alireza Fathiizadeh *, Reza Zare, Moin Zabeti Pages 401-425
    The root of many human resource efficiency problems that organizations face and the increased clients’ complaints about extreme waste of time during service provision in public organizations can be found in the counterproductive behaviors, especially organizational evasiveness. Thus, the identification of the factors that cause the formation of evasiveness in organizations and their removal is of utmost importance. Adopting a qualitative approach, this article uses grounded theory conceptualization approach to study the factors effective on the formation of evasiveness and its consequences in public organizations. To this end, semi-structured interviews were made with a sample of 17 purposively-selected experts who were among the managers of the public organizations of Sirjan city and faculty members. The interview transcripts were analyzed in three stages of open, axial, and selective coding. The designed model showed that structural and behavioral job destructors create the evasiveness culture. In line with this culture, the evasiveness atmosphere (which involves cyberspace, inappropriate physical atmosphere of the workplace, unfriendly relationships, and political discussions) together with amplifying conditions such as managers’ incompetence and employees’ physical and psychological problems lead to organizational evasiveness. Finally, it was found that organizational evasiveness will bring about numerous negative consequences for the individual, group, and organization.
    Keywords: organizational evasiveness, Counterproductive work behavior, Public organizations, Grounded theory
  • Seyyed Habiballah Tabatabaeian, Mohsen Pourqasem, Ateyeh Safardoust Markiyeh * Pages 427-452

    One of the factors effective on the performance improvement is organizational culture, especially ambidextrous organizational culture, because we might facilitate the changes and establish new orientations in the organizations through culture. The purpose of this study was to investigate the role of strategic ambidextrous organizational decisions and orientations in biotechnology companies. This study was a descriptive survey, and data was collected through questionnaires. The statistical population of the study was comprised of the biotechnology companies of Iran. As a result of the nature of this study, only productive and industrial companies were taken into account. A sum of 97 questionnaires were filled by and collected from the top managers of these companies. In order to inspect the research assumptions, the partial least squares method approach to structural equation modeling was employed using Smart PLS software. The findings of the study indicated that ambidextrous culture has a direct role in the organizational performance; enhances this role through organization’s ambidexterity, ambidextrous strategic orientation, and ambidextrous strategic decisions; and leads to the improvement of organizational performance.

    Keywords: Ambidextrous Organizational Culture, ambidextrous strategic decisions, organizational performance, Organizational Ambidexterity, Strategic orientation